Soep koken Laat een soep of bouillon nooit koken! Als een soep of bouillon gekookt wordt verliest hij zijn smaak, worden alle vitaminen kapot gekookt en wordt hij “blind”.
Contents
- 1 Waarom soep zeven?
- 2 Hoe maak je een soep dikker?
- 3 Waarom mag een bouillon niet koken?
- 4 Kun je soep te lang koken?
- 5 Waarom moet je kippensoep zeven?
- 6 Hoe zeef je soep?
- 7 Hoe bind ik soep met bloem?
- 8 Hoe krijg je soep romig?
- 9 Hoeveel maïzena om soep te binden?
- 10 Hoe maak je bouillon met een blokje?
- 11 Hoe maak ik een goede bouillon?
- 12 Hoeveel bouillonblokjes in 1 liter water?
- 13 Hoe lang soep laten pruttelen?
- 14 Wat gebeurt er als je soep kookt?
Waarom soep zeven?
Gebruik een zeef
Wil je echt een supergladde soep, dan loont het om je gemixte soep nog eens door een zeef te laten passeren. Zo zijn die allerlaatste brokjes er zeker uit.
Hoe maak je een soep dikker?
Zetmeel zorgt voor binding
Zoek je redding dan in een zakje. Met maïzena (maïszetmeel) of aardappelzetmeel geef je soepen en ook sauzen namelijk extra binding in een handomdraai. Los een deel zetmeel op in een kleine hoeveelheid water tot je een glad papje hebt en voeg dit toe aan je soep om klonters te voorkomen.
Waarom mag een bouillon niet koken?
Als je de bouillon laat koken, wordt deze ondoorzichtig, troebel. We noemen dat een blinde bouillon. Dek een bouillon tijdens het trekken niet af met een deksel. Ontvet en schuim de bouillon ook tijdens het trekken regelmatig af.
Kun je soep te lang koken?
Laat een pan soep nooit koken, zo verliest hij zijn smaak. Laat een pan met soep zachtjes pruttelen op een zacht vuurtje. Als je de groenten toevoegt aan de soep, laat ze dan een paar minuten meebakken en voeg daarna pas de bouillon toe. Dit zorgt ervoor dat de groenten nog meer smaken afgeven aan de soep.
Waarom moet je kippensoep zeven?
Soep laten afkoelen
Soep kan het beste afgekoeld worden zonder de deksel op de pan of afgedekt met een platte zeef zodat er geen vliegen of ander ongedierte bij kunnen. Soep wordt snel zuur als je die te lang uit de koelkast laat staan met de deksel op de pan (of op een andere manier afgesloten).
Hoe zeef je soep?
Bolzeef Een bolzeef kan gebruikt worden voor alles wat gezeefd moet worden. Het wordt onder andere gebruikt voor het zeven van soepen en sauzen, maar ook voor het strooien van poedersuiker. Puntzeef Een puntzeef wordt ook wel een chinois genoemd. Het wordt gebruikt om bijvoorbeeld bouillon te zeven of filteren.
Hoe bind ik soep met bloem?
Ook met bloem en boter kan je soepen en sauzen binden. Vermeng gelijke delen bloem en boter en voeg deze al roerend in kleine beetjes aan de soep of saus toe. Zorg ervoor dat het mengels volledig is opgenomen voor je nieuwe beetjes toevoegt. Doe dit totdat er een gebonden saus ontstaat.
Hoe krijg je soep romig?
Alles wat je nodig hebt om je soep romig te krijgen zonder de hoeveelheid vet in kookroom is yoghurt. Wanneer je een recept hebt waar room in moet, kun je dat vaak vervangen voor (magere) yoghurt.
Hoeveel maïzena om soep te binden?
Je hoeft het alleen even te mengen tot een glad papje en dan voeg je je het toe aan de hete vloeistof. Maizena is neutraal van smaak en blank van kleur. Soep: Gebruik ca. 15 g Maizena voor 1 l soep.
Hoe maak je bouillon met een blokje?
Bouillonblokjes worden opgelost in heet water om een bouillon te verkrijgen en dienen zo als goedkoop alternatief voor gebruik in de keuken. Bouillon kan worden gebruikt voor soep maar ook om gerechten meer smaak te geven (bijvoorbeeld rijst koken in bouillon).
Hoe maak ik een goede bouillon?
Leg de stukken vlees, de fijngesneden groenten, de kruiden en de peterselie in 2 L koud water (zo gaan de smaakstoffen het best over in de soep). Breng langzaam aan de kook op een zacht vuur. Zet het vuur heel laag: de bouillon mag slechts heel licht koken. Laat 2 à 3 uur ‘trekken’ op het vuur.
Hoeveel bouillonblokjes in 1 liter water?
Hoeveel blokjes heb je nodig? Da’s heel simpel: per halve liter water voeg je 1 bouillonblokje toe.
Hoe lang soep laten pruttelen?
Laat 20-30 minuten koken zonder deksel tot de groenten helemaal zacht zijn. Mix de soep glad en kruid af naar smaak.
Wat gebeurt er als je soep kookt?
Wat gebeurd er als soep kookt? Soep koken Laat een soep of bouillon nooit koken! Als een soep of bouillon gekookt wordt verliest hij zijn smaak, worden alle vitaminen kapot gekookt en wordt hij “blind”.