En vaffel er en slags kage, som bliver bagt i en form for kagejern. Fordi man ikke skal bruge en ovn for at bage vafler, var de meget populære, da man stadig lavede mad i åbne ildsteder.
I dag er der ovne i næsten ethvert hjem, og dermed har vi også et bredt udvalg af ovnbagte kager, vi kunne lave i stedet for vafler.
Men lige fra isvafler til morgensmadsvafler, er den sprøde kage stadig et populært valg.
Contents
Vaflens oprindelse
Den tidligste vaffel vi kender, er de oblater, man spiser til nadver i kirken. Dejen bestod af hvedemel og vand, og de blev lavet i en slags lille vaffeljern. Men oprindelsen af de vafler vi kender i dag, finder vi ikke i kirken – men til gengæld lige ude foran kirken. I middelalderens Frankrig stod der nemlig vaffelsælgere ved kirkeportene under kirkelige festdage og solgte vafler.
Den første kendte, nedskrevne opskrift på vafler er fra slutningen af det 14. århundrede og den ældste, trykte vaffelopskrift på dansk er fra 1648.
Efter vafler overlevede overgangen til en tid med ovn og komfur i hjemmet, opstod der en ny type vaffeljern, der passede til komfurets kogehuller. Jernet var pandeformet og kunne bage fem hjerteformede vafler på én gang. Det ligner til forveksling det elektroniske vaffeljern, man kan finde i de fleste hjem i dag. Formen kan dog også være både rund og firkantet.
Vaffelvariationer
De mest almindelige ingredienser i en vaffeldej er hvedemel, mælk og æg. Ingredienserne kan varieres med fx vanilje, chokolade og bær.
Mere traditionelt set kan vaffeldejen deles op i tre hovedtyper: gærdeje, oppiskede deje og tyndtflydende deje.
Gærdejen var den mest populære frem til den første halvdel af 1800-tallet, men derefter forsvandt den fra de danske kogebøger. De oppiskede deje gøres let ved at piske fx flødeskum i, og er derfor en mere luksuriøs vaffel, men ligesom gærvaflen, forsvinder den også i løbet af 1800-tallet. Det er derfor den tyndtflydende dej, der primært bliver brugt til vaffelbagning i dag.
En populær vaffel er den belgiske vaffel. En belgisk vaffel bliver bagt i en firkantet form, der er lidt tykkere, så selvom dejen er sprød udenpå er den mere blød og luftig indeni. Da den er tykkere, har den også tykkere huller end de fleste andre europæiske vafler.
Også uden for Europa er vafler meget populære. Den amerikanske vaffel kan ligesom den danske variere meget. Den bliver ofte spist til morgenmad med smør eller sirup.
Vafler opskrift
Vi har et hav af forskellige opskrifter på vafler, som vi vil dele med jer her:
Vafler
Se opskriften her.
Dejlige vafler
Sprøde vafler
Se opskriften her.
Vafler med havregryn
Se opskriften her.
Vafler med linsemel
Se opskriften her.
Vafler
Læs opskriften her.
Belgiske vafler
Læs opskriften her.
Sprøde vafler
Læs opskriften her.
Dessert vafler
Læs opskriften her.
Kikærtevafler
- Læs opskriften her.
- Klassiske søde og sprøde hjertevafler
- Læs opskriften her.
- Lyserøde vafler
- Læs opskriften her.
- English breakfast vafler (hash brown)
- Læs opskriften her.
- Vafler
- Læs hele opskriften her.
- Arme vaffelriddere
- Læs hele opskriften her.
- Madvafler med avocado og koldrøget laks
- Læs hele opskriften her.
- Vaffel-blinis med stenbiderrogn og rygeostsalat
- Læs hele opskriften her.
- Klatkagevafler med mango-myntesalsa
- Læs hele opskriften her.
- Madvafler
- Læs hele opskriften her,
- Madvafler
- Læs hele opskriften her.
- Spinatvafler
- Læs hele opskriften her.
Opskrift på belgiske vafler med bourbonflamberet bacon og sirup
Gå til opskrift
Mit store idol Jamie Oliver siger: “Bacon and sirup mean rock´n roll” – okay, hvad mon så vafler, bacon, sirup og bourbon betyder? Jeg tænker heavy metal – lige meget hvad, så er denne en blæret og vild ret. Den lækre vaffel sammen med den sprøde bacon, som har fået et godt kick af en Makers Mark sammen med søde sirup – det lyder vildt ikke? Det er det også – jeg tror endda Elvis Presley spiste det, men jeg vil anbefale, du sætter noget heavy metal på, imens du gør – håber du synes om opskriften…
Jeg lavede denne opskrift en weekend, hvor jeg naturligvis lavede to udgaver, hvor der ikke var alkohol i den ene, da jeg vidste, mine piger rigtig gerne ville smage, så hvis du selv har børn, så er det blot at undlade alkoholen.
Hvis du er til alkohol, så er Makers Mark en glimrende bourbon, som nok er mest kendt for Old Fashioned-cocktail, men den kan også drikke neat, altså helt rent.
Nogle vil måske mene, at det er lidt frås at bruge den her, men det er det ikke, bourbon er skabt for at blive brugt – også i mad.
Glædelig National Waffle Day…
Læs: også: National Bourbon Day
Læs også: Super Bowl Menu: “Chicken and Waffles”
Pas på dig selv når du fyrer den af ikke…
Masser af bacon…
Læs også: Opskrift på de sprødeste og lækreste belgiske vafler
Og den kan også laves som en lille “hotdog”…
Håber det giver inspiration til en lækker “lille” dessert – jeg erkender, at den er lidt heavy, men så længe du ikke spiser det hver dag, så tænker jeg det går, ikke ????
Vafler – Opskrift på belgiske vafler og mange flere
Vafler er en form for bagværk, som er i familie med pandekagen. De laves på et vaffeljern og er en klassisk sød dessert.
De mest populære er de belgiske vafler, som typisk serveres lune med is og syltetøj på toppen. De er tykke og forbindes af mange med en tur på Bakken eller Tivoli i julesæsonen.
Men du kan også lave dem selv, hvis du har den rette opskrift.
Læs mere
Vi har samlet en bunke opskrifter til dig, som gerne vil tjekke mulighederne ud.
Her kan du finde vafler i ,amge forskellige versioner, fx. med banan, de franske, de belgiske og de mere sunde med fx hashbrowns og stenbiderrogn eller spinat og laks.
Prøv også disse vafler, som er superlækre til morgenmad.
Et julehit – i familie med æbleskiverne
Er du ikke så vild med æbleskiver, kan du vælge at bage vafler i stedet for – det er også et sikkert julehit for både børn og barnlige sjæle. Også her kan vi hjælpe dig på vej med verdens bedste opskrifter, som vi har samlet til dig her på siden.
Og er du til at prøve noget helt nyt og anderledes, men dog stadig MEGET julet, så prøv at bage dine egne spanskrør, eller churros, som de jo egentligt hedder.
De sprøde lækre rør, som mange forbinder med en juletur i TIVOLI eller hyggelige eftermiddage på julemarkeder rundt om i landet, er faktisk slet ikke så svære at bage selv derhjemme.
Hvis du har mod på det, så finder du en nem opskrift her: Lækre hjemmelavede churros med chokoladecreme
Boghvedevafler med stenbiderrogn, kålskud og ramsløg
Smelt smørret, og lad det køle lidt af, mens du vender bog- og hvedemel, bagepulver, salt og sukker sammen i en skål.
I en anden skål, pisk æggene sam- men med et piskeris, til de har en skummende, let cremet konsistens. Fortsæt med at piske, mens du gradvist tilsætter mælken til æggene.
Fortsæt nu med at tilsætte melblandingen gradvist til æggene, mens du pisker, indtil det er blandet til en jævn dej. Rør til sidst det smeltede smør i dejen, til det er blandet helt i.
Opbevar dejen i en kande eller en bøtte i køleskabet, lukket med husholdningsfilm eller et låg.
Bagning og servering
Tænd for dit vaffeljern, og lad det blive godt varmt. Smør overfladen med en smule blødt smør på lidt køkkenrulle – det er som regel kun nødvendigt med den første vaffel. Hæld en passende mængde dej i, og bag, til vaflerne er gyldne og gennemtilberedte. Tid vil stå på pakningen til dit vaffeljern, og du vil også få en fornemmelse for det.
Topping
Smag den rensede stenbiderrogn til med lidt salt, citronsaft og en anelse sukker.
Smør eller fordel lidt cremefraiche på den lune vaffel og anret med generøse skefulde rogn. Top med urter.
1 personer 2 personer 4 personer 6 personer 8 personer 10 personer
100 g smør 1 dl boghvedemel 3 dl hvedemel 1 tsk bagepulver 1 knivspids salt 3 spsk sukker 2 æg
4 dl mælk
200 g stenbiderrogn 4 spsk creme fraiche 38 % Urter (f.eks. kålskud, ramsløg mm.) 1 citron en smule salt en smule sukker
Vafler med rejer og stenbiderrogn
Du bestemmer selv, om denne lækre vaffel med rejer og stenbiderrogn passer bedst som en forret eller som en let frokost. Skænk et glas hvidvin, og drøm dig væk til Skagen, når du tager første bid!
Bland begge slags mel, bagepulver og salt sammen i en skål.
Hæld mælken i skålen, og pisk dejen sammen med en elpisker.
Tilsæt æggene, og pisk dejen sammen. Smelt smørret i en gryde, og hæld det i dejen.
Bag vaflerne i et belgisk eller almindeligt vaffeljern, til de er gyldne.
Top vaflerne med cremefraiche, rejer og stenbiderrogn.
Skyl purløgen og dilden, og hak dem fint. Drys purløgen og dilden over vaflerne.
Denne lille ret smager bedst, hvis du køber hele rejer, som du selv piller. Bliver det for omstændeligt, kan du selvfølgelig også købe færdigpillede rejer.
For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.
Klik her for at ændre dit samtykke
Opskriftens indhold af næringsstoffer, allergener m.v. er vejledende.
- Alkohol
- Fisk
- Gluten
- Jordnødder
- Laktose
- Nødder
- Skaldyr
- Soja
- Æg
- Vegansk
- Vegetarisk
- Uden svinekød
- Pescetarisk