Oplevelser
Flere af jer efterspurgte en anmeldelse, da jeg for en måneds tid siden var på MASH for første gang – og den skal …
Mad & drikke
Jøsses hvor dagene altså bare går alt for hurtigt. Inden jeg fik set mig om er min yndlingsbagværkssæson ved at være ovr…
Mad & drikke
Jeg er desværre ikke særlig stor fan af rugbrød, men hvis det endelig skal være, så er min mors hjemmebagte et hit. Jeg …
Oplevelser
I fredags var jeg på date på Karma Kannon Sushi med hende her og bagefter tog vi til fest på Simons hos hende her. Vi va…
Mad & drikke
Fransk citrontærte med marengslåg er en af mine absolutte yndlingsdesserter. Derfor vidste jeg med det samme jeg så dere…
Mad & drikke
Sunde sager fra Unplugged Juice og… hmm… knap så sund fastelavnsbolle 😉 At jeg er lidt mere glad for fastel…
Mad & drikke
I alle tilfælde den bedste indtil jeg får smagt frøken Chocolats Chokoladeballade, som jeg også har høje forventninger t…
Mad & drikke
Jeg er jo en kende svenskofil og næst efter de åh så dejlige kanelbuller, er lussekatterne på min ‘top-5-svensk-ba…
Oplevelser
I dag kan en heldig læser vinde et sæt med tre lækre kagekogebøger fra forlaget Tofino. En om kopkager (som denne seje …
Oplevelser
Birthe Lynggaard, der har madbloggen New Yorker by Heart, har begået en rigtig fin og lækker kogebog; New Yorker by Hear…
Oplevelser
I sidste uge var Kirsten og jeg på besøg hos min fine ven Gorm, på hans hyggelige restaurant i Nyhavn 14, for at spise g…
Mad & drikke
Dagens julegavetip er en fin lille kogebog på dansk, dedikeret til macaron-bagningens kunst. Jeg har endnu ikke selv tur…
Mad & drikke
Jøsses hvor jeg savner at lave mad. Og at bage i særdeleshed. Det må blive snart og hvis jeg ellers ikke skulle 117 ting…
Mad & drikke
I starten af denne uge havde jeg et par fuldt pakke døgn i Italien sammen med restauratørerne og køkkencheferne bag Gorm…
Oplevelser
I tirsdags var jeg inviteret til et fabelagtigt thearrangement hos det hæderkronede thehus, Perchs i Kronprinsensgade. J…
Mad & drikke
I var en masse, der var interesserede i den kop jeg havde med på mit ‘dagens’ i sidste uge. Og gudskelov for…
Mad & drikke
I sidste uge bagte jeg disse knækbrød helt uden mel og korn og ikke nok med at de er nemme at lave, de smager også fanta…
Mad & drikke
Dejligt at I tog så godt imod Sisters for Education projektet i går!! Glæder mig sådan til at fortælle og vise jer mere,…
Oplevelser
I sidste uge var jeg inviteret ned på en af Amagers hyggeligste caféer at spise aftensmad. Jeg plejer primært at komme p…
Mad & drikke
Tror at vi spiser denne salat, eller snarere variationer over samme tema – mindst en gang om ugen. Med kylling, me…
Mad & drikke
Ispinde til morgenmad? Jo, tak! Ja, noget godt kan der komme ud af at gå og kede sig og være syg derhjemme. I går laved…
Mad & drikke
Jeg ‘glemte’ jo Meat Free Monday i mandags. Eller det vil sige jeg var hverken hjemme at lave mad søndag ell…
Mad & drikke
Mange er lidt bange for skaldyr, ud over rejer. Det er der ingen grund til. I al fald ikke, når det kommer til blåmuslin…
Mad & drikke
Min all time favorite smoothie/shake med bl.a. skovbær og banan. Får den minimum en gang om ugen, som morgenmad eller me…
Mad & drikke
Når lige at diske op med denne uges ‘meat-free-monday’-opskrift her på falderebet. Det er super simpelt denn…
Mad & drikke
Sent i går aftes hvor jeg var rigtig arrig (jep, det sker af og til), fik jeg en umanerlig lyst til at bage og tæske i n…
Mad & drikke
Denne uges ‘meat-free-monday’-opskrift. Små rustikke madtærter, lige så gode til madpakken som til aftensmad…
Mad & drikke
Fik sådan lyst til at bage banankage i går, så det gjorde jeg. Tilsatte reven citronskal og -saft (jaja, det gør jeg til…
Mad & drikke
Irma fylder 126 år om en uge, d. 23. august! Stort tillykke fra en kaffepige til en anden! Lidt af de Irma-godter, der h…
Mad & drikke
Hermed denne uges ‘meat-free monday’ opskrift. Jeg synes falafel (og næsten alt andet hvor kikærter indgår i…
Mad & drikke
Har efterhånden bragt opskrifter på alt fra klassiske amerikanske pandekager til ‘sunde’ pandekager uden mel…
Mad & drikke
‘Små ting’, der gjorde mig glad forrige uge i sommerhus: Friske grøntsager klar til at blive grillet, yndlin…
Mad & drikke
Elsker sommeren for de friske danske grøntsager. Det er så nemt at bikse et perfekt lille måltid sammen med ganske få in…
Mad & drikke
Da jeg bagte kirsebærtærten forrige uge lavede jeg også – for første gang – vanilleis helt fra scratch. Hvil…
Mad & drikke
Den pop-up restaurant på Roskilde Festival, der hurtigst fik solgt alle pladser var Sønderjysk Kaffebord om søndagen. Tr…
Mad & drikke
Da vi var i sommerhus bagte vi disse fine små tykke pandekager, der er en variation over denne opskrift på kokospandekag…
Mad & drikke
Vi har, som nævnt her et par gange, lige genset hele Twin Peaks og hvis der er noget man får lyst til, når man ser Twin …
Oplevelser
Som en vaskeægte appelsin i turbanen blev jeg i slutningen af sidste uge tilbudt at tage til Roskilde med medieakkredite…
Mad & drikke
Nu bliver det jo forhåbentlig sommer og når I nu skal ud at grille pølser og burgere, ville jeg lige diske op med en ops…
Mad & drikke
Denne type tærte er en af mine yndlingssommerdesserter (trifli er også med i puljen) fordi den lader de lækre sommerbær …
Mad & drikke
I går lavede jeg hindbærsnitter, som et hyggeligt tidsfordriv mens jeg sippede kaffe og hørte Mads og Monopolet. Dog kom…
Mad & drikke
Morgenmad gør mig glad. Hver dag. Også selvom det ‘bare’ er yoghurt og rundstykker. Jeg er så vild med morge…
Mad & drikke
At jeg er lidt af en kaffesøster ved I vist efterhånden. I sommerhalvåret står ud over de sædvanlige kopper med sort, so…
Mad & drikke
Lun asiatisk coleslaw m/ kylling Kyllingebryst (vi bruger øko hønsebryst fra Hanegal) Hvidkål Gulerødder Løg Hvidløg Fri…
Mad & drikke
Hurtig og sund(ere) is! Da jeg var lille lavede min mor ofte en ‘is’ af frosne hindbær blendet med fløde og …
Mad & drikke
Dette er min favorit-snack for tiden. Og selvfølgelig er der lidt kulhydrater i (bare så I ikke kommer efter mig mht. ov…
Oplevelser
I går havde den søde (i alle betydninger) Anne au Chocolat inviteret mig til eftermiddagskage i Nikolaos Strangas Condit…
Mad & drikke
Jeg blev jo den heldige ejer af en ganske betragtelig mængde Vahlrona-chokolade i sidste uge. Og jeg må være ærlig at in…
Mad & drikke
Ih, der er noget ved forår i luften, der får mig til at længes til Paris. Og når der nu ikke lige umiddelbart er nogen P…
Mad & drikke
Sponsoreret indlæg Ok, dette er uden tvivl på top 5 over de indlæg, der har været mest fornøjelige at lave 🙂 Har spist …
Bagom Bloggen
Er kommet til at sidde at bladre alt, alt for længe i denne blog, som en sød læser har tippet mig om. Det er stort set k…
Contents
Middag med mafiaen
Altså cupcakemafiaen :o)
I onsdags var jeg nemlig så heldig at få lov at lægge hus til en hyggelig middag med alle de andre kære piger.
Fordi husbonden var i København og jeg dermed skulle forsøge både at se efter Junior og lave mad til gæster, valgte jeg at lave en menu, hvor det meste af det blev forberedt om formiddagen.
Det blev til en omgang Chili con Carne med Cornbread – begge fra Newyorker by Heart – Amerikansk Homecooking, og en såkaldt Grashopper Pie.
Det var som altid super hyggeligt at have pigerne på besøg – det er det jo altid. Junior nød det også – især da han kunne vise sin klovnesamling frem til Kristine ;o) – og derfor var den unge mand bestemt heller ikke tilfreds med situationen, da han skulle i seng! Anyway, videre til opskrifterne. Jeg lavede en dobbelt portion chili og ændrede lidt på mængderne, så opskriften kommer her hvordan jeg lavede den :o)
Chili con Carne (Newyorker by Heart)
dobbelt portion til 8 pers. 1000g hakket oksekød
8 fed hvidløg, finthakket
4 løg, finthakket
4 stilke bladselleri, finthakket
4 snackpeber, skåret i små tern
olie til stegning
4 dåser hakkede tomater
2 dåser koncentreret tomatpure
1 dl vand
30g mørk chokolade, 85%
2 dåser chilibønner
1 dåse brune bønner, uden lage
salt og friskkværnet peber
Krydderiblanding:
4 tsk spidskommen
2 tsk tørrret oregano
2 tsk. stødt koriander
2 spsk stødt chilipulver Bland krydderiblandingen i en lille skål. Varm lidt olie op, og brun kødet. Skru ned for varmen og tilsæt løg, hvidløg, peberfrugt og bladselleri. Lad det sautere, til grøntsagerne bliver bløde, men uden at de tager farve. Krydr med lidt salt og friskkværnet peber. Tilsæt tomatpuréen, bland den godt sammen med grøntsagerne, og lad det steget et minuts tid under omrøring. Tisæt, hakkede tomagter, vand og krydderiblanding, bland godt, og krydr atter med lidt salt og peber. Læg låg på, skru ned for varmen, og lad det simre i 1 times tid. Tilsæt de 2 slags bønner og chokoladen, og lad det simre uden låg i ca. 15 minutter, til bønnerne er varmet godt igennem og chokoladen er smeltet. Smag til, og server med revet cheddar, cremefraiche, nachos, (hjemmelavet) guacamole, ris og cornbread.
Det er en SKØN chili con carne. Jeg sparede lidt på bønnerne, da husbonden ikke er så vild med bønner, og da jeg ikke have chipotlepulver undværede jeg blot det. Jeg lavede den som sagt om formiddagen, smed bønner og chokolade i, og rørte rundt og stillede den derefter på køl. Inden vi skulle spise tog jeg den så ud igen og gav den ca. 10 minutter til den var godt varmet igennem.
Cornbread (Newyorker by heart) 130g fint majsmel
120g hvedmel
4 tsk bagepulver
1/2 tsk natron
1/2 tsk groft salt
140g majskerner (drænet fra dåse)
3dl kærnemælk
60g smør, smeltet og let afkølet
1 æg
2 tsk flydende honning
75g revet cheddar
1 frisk rød chili, udkernet og skåret i små tern Bland majsmel med hvedemel, salt, bagepulver og natron i en skål. Rør kærmemælk, smeltet smør, æg, og honning sammen i en anden skål. Hæld blandingen ned til melet, tilsæt chili, cheddar og majskerner. Rør rundt med en træske, til det netop kun er blandet. Rør ikke mere end højst nødvendigt. Beklæd en lille bradepande, ca. 30x25cm, med bagepapir og hæld dejen i formen. Bag med 220 grader i 15-17 minutter til brødet er gyldent og gennembagt. Lad det afkøle i et par minutter, inden det løftes ud af formen og køles lidt mere af på en rist. Server lunt og friskbagt sammen med chilien.
Ifølge opskriften skulle der 2 tsk groft salt i. Det gjorde jeg, men synes faktisk at det var lidt for salt, derfor har jeg kun skrevet 1 tsk salt her i opskriften. Ellers syntes jeg, at det smagte KANON godt, uf – så lækkert. Lidt som en blanding af brød og tykke pandekager.
Lånt af Line |
Grashopper Pie (Humingbird Bakery – Kage Dage)
10-12 pers.
Kiksebund:
250g chokoladekiks
150-175g smeltet smør
Fyld:
180g store hvide marshmallows
1 3/4 dl sødmælk
1/4-1/2 tsk. pebermynteessens – jeg brugte den nye Naturlig Pebermynte Ekstrakt fra Dr. Oetker
1 knsp grøn frugtfarve
6 dl piskefløde 1 tærtefad, 23cm i diameter Blend kiksene til fine krummer i en foodprocessor. Tilsæt det smeltede smør, kør igen og når der er nok smør i til at det begynder at samle sig stopper du. Kom krummemassen i formen, og tryk den ned mod bunden og ud i kanten med bagsiden af en ska. Stil formen i køleskabet i 30-40 minutter. Kom mælk og marshmallows i en gryde, og smelt marshmallows ved lav varme. Tag gryden af varmen, og rør pebermynte og frugtfarve i. Stil det til side, og lad det køle af i 15-20 minutter. Hæld 3dl fløde i en skål og pisk det til skum. Fold marshmallowblandingen i. Hæld fyldet over kiksebunden og stil kagen i køleskabet i mindst 1-2 timer. Lige inden kagen skal serveres, piskes resten af fløden til skum og fordeles ovenpå kagen.
Jeg synes det smagte godt, men ifølge opskriften skulle der 1/4 tsk pebermynte i, og det var ikke helt nok. Jeg tror nærmere 1/2 ville være bedre. Desuden skulle jeg også have ladet marshmallowblandingen køle af i længere tid, det skilte en smule da det blev blandet med fløden.
Jeg tror gik lidt ud over konsistenten, og gjorde at der kom et lidt mærkelig lag i bunden ad fyldet. Så lad det endelig afkøle rigtig godt inden det bliver blandet med fløden.
Nå, ja – og så sad kagen også ubehjælpeligt fast i fadet, så det var svært at få nogle pæne stykker! Men jeg var ret vild med konceptet, og er allerede ved at overveje en alternativ udgave inde i hovedet :o)
Jeg var jo også så heldig at få lidt lækre værtindegaver: Popcorn on the cob (cool!), farverige pastaplader, smukke lanterner og servietter og en lækker hjemmelavet granola. Hvor heldig har man lov at være :o)
Newyorker by Heart – kogebog fra det amerikanske køkken
Bogens titel “Newyorkerbyheart” er ikke helt tilfældig. Det er nemlig også navnet på den blog Birthe Lynggaard har skrevet siden 2006. Rigtig mange danskere følger med, og nu er der mulighed for at prøve helt nye opskrifter fra bloggeren i hendes nye bog. Hun har taget det ærkeamerikanske køkken med hjem efter sit au pair-ophold i 90’erne.
Mad fra morgen til aften
Amerikanerne forstår at lave en solid og mættende morgenmad. Lav fx. en omgang pandekager, æg eller hash browns – eller det hele på en gang til en stor brunch.
Senere på dagen kan du dække op til forskellige sandwiches eller salater og til aften bbq-chicken, grilled corn eller noget helt andet – der er masser at vælge imellem, også til den søde tand.
Og bare rolig – den uundværlige burger er der også, endda i flere forskellige versioner.
Opskrifter med personligt krydderi
Birthe Lynggaard har haft den amerikanske madkultur tæt inde på livet og forelskede sig i den under opholdet hos den madglade familie i USA. Alle opskrifterne i bogen indledes med en kommentar fra forfatteren.
Hun fortæller, hvor opskriften stammer fra, hvor hun fik retten første gang, eller hvilke minder hun forbinder med den. Her er masser af inspiration til at lave mad fra det ægte amerikanske køkken. Eneste minus er, at teksten enkelte steder står i en type, som er lidt svær at læse.
Det gælder dog kun kommentarerne. Opskrifterne er enkle og nemme at gå til.
Birthe LynggaardNewyorkerbyheart – amerikansk homecookingNyt Nordisk Forlag, Arnold Busck176 siderVejl. pris: 270 kr.
Det skal du bruge:400 g hakket oksekød175 g champignon, skåret i skiver2 skiver hvidt brød, uden skorper1 æg1 dl mælk1 dl revet mozzarellaost8 TUC-kiks, knust1 rød peberfrugt, skåret i små tern1 løg, hakket1 spsk. dijonsennep2 spsk. Worcestershire saucesalt, friskkværnet peber
lidt olie
Sauce:3 dl ketchup1½ spsk. dijonsennep1½ dl brun farin1 tsk. chilipulver
Desuden: persille, hakket
Sådan gør du:Varm olie op på en pande, og sauter løget, til det bliver blødt og gennemsigtigt. Rør i det af og til. Tilsæt champignon, og lad dem stege, til champignonerne falder sammen, og væden fra dem er fordampet. Tag det af varmen, og lad det køle lidt af.
Pluk brødet i mindre stykker, og kom det i en skål sammen med æg og mælk. Rør det sammen, og lad det stå i ca. 5 minutter, til det meste af væden er suget op.
Tilsæt resten af ingredienserne, og slå det hele let sammen med en gaffel, til det er blandet. Rør ikke mere end højst nødvendigt, for så bliver farsbrødet meget kompakt.
Kom farsen i et let smurt ovnfast fad, og form den til et ”brød”. Sæt i en 175 grader varm ovn (varmluft) i 20 minutter.
Imens røres ingredienserne til saucen sammen, chilipulver kan udelades, eller mængden kan skæres ned. Efter en halv time tages fadet ud af ovnen, og saucen hældes ved. Sæt fadet i ovnen igen, og giv det yderligere en halv time. Server med kartoffelmos og dampede ærter.
Tip:
Skift eventuelt noget af ketchuppen ud med barbecuesauce, hvis du vil have en mere røget smag. Fyldet i farsbrødet kan selvfølgelig varieres efter smag. Du kan også erstatte noget af kødet med flere grøntsager, hvis du ønsker det.
Opskrift på amerikanske pandekager
Den perfekte opskrifter på amerikanske pandekager, der er små, lidt tykke og virkelig lækre.
Pandekagerne er meget nemme at lave, og i denne portion er der nok til fire personer.
Brug pandekagerne til morgenmad eller en god brunch. De kan fryses ned.
De amerikanske pandekager serveres med lun ahornsirup, frisk frugt, bær og iskoldt smør.
Pandekagerne kan sagtens bages, køles af og så fryses ned med mellemlægspapir imellem hver pandekage.
Dermed kan man bage en stor portion pandekager, og så bare tage dem op man skal bruge. Lun de amerikanske pandekager pakket i stanniol i ovnen. Velbekomme.
- Se flere opskrifter:
- Bananpandekager – verdens nemmeste opskrift
- Vafler – bedste opskrift på dej til en sprød vaffel
- Koge æg: Sådan koges blødkogt æg med succes
Jeg har lavet disse pandekager i lang tid efterhånden, og jeg elsker dem!Nogen gange, for et sundere alternativ, bytter jeg halvdelen af hvedemelet ud med en form for groft mel, det er bare super lækkert! VH Birgitte.
Mmmm, de var altså virkelig gode! Fantastisk på sådan en sørgelig grå lørdagmorgen. Virkelig god side – jeg har først nu fundet frem til den nu. Mange tak. Birgith.
Tak for opskriften på amerikanske pandekager!De er bare super lækre og sikke en fin side du har dig her. VH Signe S.
Amerikanske pandekager – opskrift på tykke og luftige brunch pandekager
- Det er dem, som du går efter på brunch-buffeten.
- Blandt hip skyr med sur bærkompot, tørt røræg og den hårde melon.
- Tykke, bløde, luftige.
- Amerikanske pandekager – ja tak!
- Sammen med en kande skoldhed kaffe, så behøver du ikke meget andet sådan en søndag formiddag.
- Okay, friskpresset appelsin juice kan altid skylles ned, men så er vi der også.
- Det bliver ikke meget bedre 😉
..
- For en månedstid siden var Bette bror forbi.
- Med godt selskab og en kommentering – der manglede tykke pandekager i appen.
- Mig: “Whaat! Arrh…de er jo lige her:”
- Pandekager med yoghurt og æble
- Tykke ricotta pandekager
Bette bror: “Nope, helt klassiske amerikanske pandekager. Jeg måtte forbi en konkurrent.”
Mig: “Hmf..”
- Mig: “Pheff, nemt – sådan nogle kan jeg hurtig klare.
- Så.
- Det burde være lige til med sådan en stak tykke pandekager.
- Indtil de her bøvlede tanker sneg sig ind:
- Er sådan nogle pandekager nu bedst med mælk, kærnemælk eller yoghurt?
- Hele æg eller delte æg, hvor hviderne kunne gøre dem endnu mere luftige?
Og hvad med mængden af bagepulver? Kunne man også tilsætte natron for ekstra heftig luftighed og konsistens? Og hvor meget, før de begynder at smage grimt?
- Yes.
- Det endte i en massiv pandekage-udviklings-test.
- 9 batche skulle der til!
- Men nu er de her så også – de gennemtestede, allerbedste amerikanske pandekager.
- Og ikke bare det, du får også både fif, udskiftningsmuligeder af ingredienser og ideer til fyld.
- Præcis, vi er hele vejen omkring 😉
Stak dine pandekager op..
Pandekagerne er holdt helt klassiske uden dikkedarer, så du kan køre en topping på dine friskbagte pandekager. Du ved, frisk frugt, kompot, sirup, chokoladesauce.
Men det betyder også, at du kan fylde dine pandekager med præcis det fyld, som du lyster. Vend forsigtigt fyldet i til allersidst og tag dine pandekager til det næste niveau.
De her varianter dur ret godt i.
Spice dine amerikanske pandekager op med fyld:
- 2 tsk revet citronskal + 2 spsk birkes:
- 100 g blåbær
- 100 g hakket chokolade
- 1 vaniljestang
- 1 banan i skiver
- 3 spsk kokos + revet limeskal
- 1 tsk kanel + lille æble i tern
- 50 g sprøde baconstykker
- 1/2 tsk stødt kardemomme
- Okay, du er den lidt vanskelige type, som gerne vil have specialtilpasset opskriften.
- Måske fordi, det er torsdag aften, lækkersulten har meldt sig og du har ikke kærnemælk på lager.
- Got ya!
Kan jeg … i opskriften?
- Undgå sukker? Jep, udskift sukker ud med 1 moset banan (100 g) og få lækre bananpandekager.
- Bruge et andet mælkeprodukt? Tjoo, men det kræver, du udelader natron. Så udskift kærnemælk med almindelig mælk eller en laktosefri mælk og brug kun bagepulver.
- Reducere melmængden? Yes. Udskift halvdelen af hvedemelet med finvalsede havregryn (1,25 dl hvedemel, 1 dl havregryn).
- Kun bruge bagepulver? Ja, sagtens – men dine pandekager mister lige de ekstra 10% luftighed.
- Droppe æg? Nope.
- Glemme smør? Niks.
Pøs sirup på..
Jeg garanterer dig, at de her tykke pandekager er ultra nemme.
Bland, vent og krudt op for panden – det er lige ud af landevejen.
Meeen måske har du allerede prøvet det. Du smækker en omgang tykke, amerikanske pandekager sammen og… de er overhovedet ikke tykke. De er bare flade og bastante!
Hvad gør du galt?
Undgå flade brunch pandekager:
Overmix ikke din dej: De tørre og våde ingredienser skal bare lige røres/piskes forsigtigt sammen. Vi taler max. 5 sekunder. Kommer du til at mikse for meget, blive arig på eventuelle klumper i dejen, så forlader luftboblerne din dej og gluten i dit mel, begynder at udvikle sig.
Tjek dit bagepulver: Jeps, bagepulver kan blive for gammelt og så mister det saft og kraft. Har du haft det på lager i mere end 10 måneder, så er det tid til en ny dåse.
Lad dejen hvile: Vi er ikke ude i timevis. Bare lige 10 minutter på køkkenbordet, så dejen får lov at udvikle sig og kan holde lidt bedre på luften.
Køkkenforhold: Yes, det betyder noget. Er dit køkken for lummert eller for fugtigt, så suser det direkte i din dej – gør den sjasket og svær at få luftige pandekager ud af.
Pas på for varm en pande: Det kniber med tålmodigheden? I get it 😉 Det går måske med de klassiske pandekager, men de tykke her, de skal have lov at vokse. Det sker bedst ved jævn varme.
Flip it: Vend dine pandekager forsigtigt, så luftboblerne bliver der. Det er ret nemt at få mast luften ud med et hurtigt og heftigt “flip”.
- 150 g hvedemel
- 20 g sukker
- 1/4 tsk salt
- 2 tsk bagepulver
- 1/4 tsk natron
- 2,25 dl kærnemælk
- 1 æg
- 25 g smør, smeltet
- smør til bagning
Opskriften fortsætter efter annoncen
- Bland hvedemel, sukker, salt, bagepulver og natron sammen i en skål.
- Bland mælk og æg sammen i en anden skål.
- Tilsæt mælk/æg til de tørre ingredienser og pisk det sammen til en jævn masse. Pas på med ikke at overpiske, det skal blot røres sammen.
- Tilsæt smeltet smør og rør det i.
- Vil du tilsætte fyld til dine pandekager, vender du det i nu.
- Lad dejen hvile 10 minutter på køkkenbordet.
- Varm en pande op til jævn varme.
- Smelt 1 spsk smør på panden.
- Kom 2 spsk dej (1/2 dl) på panden. Der kan være ca. 3 pandekager på en alm. størrelse pande.
- Bag pandekagerne ved jævn/middel varme. Vend dem, når de begynder at boble og blive lidt faste i kanterne – ca. 2-3 minutter. Bag videre til de er gennembagte – ca. 2-3 minutter.
- Server pandekagerne straks.
Pandekagerne kan fryses, men de vil miste noget af luftigheden.
MADFOTOGRAFERING OG FOODSTYLING
Alle billederne er fotograferet med Canon EOS 60D på Manfrotto-tripod, fotograferet i Raw og efterbehandlet i Adobe Lightroom.
Bonus: Hemmeligheder enhver nybegynder i madfotografering bør kende
BILLEDE 1: Amerikanske pandekager
Objektiv: Canon EF 50 mm f/1.8 | ISO: 640 | Lukketid: 1/350 sec. | Blænde: f/2.5
Lys: Sidelys. Motiv ca. 1 meter fra vindue.
Teknik: En hurtig lukketid, så den løbende sirup står skarpt.
Amerika i mit hjerte
”Wake me up”, ”Whats for lunch”, ”A little something”, ”Dinner at the diner”, ”Sweets for my sweet” – nej, det er ikke sentenser fra en tilrøget jazzklub i Harlem, men derimod overskrifter fra Birthe Lynggaards nye kogebog ’Newyorkerbyheart – Amerikansk homecooking’.
Bladrer man de rigt illustrerede sider igennem, støder man på all time American favorites som Philly cheesesteak sandwhich, pulled pork, coleslaw, mac’n’cheese, buffalo chicken og selvfølgelig burgere og pandekager i forskellige afskygninger – men der er også overraskelser som grillede kammuslinger med mangodressing, Vichyssoise (kold kartoffel-porresuppe) og asiatiske pandekager med forårsløg og dip. Kogebogen er – som overskrifterne antyder – opdelt i dagens forskellige måltider, og så er den ikke mindst præget af amerikanernes glæde ved både nem fingermad og de mere tidskrævende retter.
Skønt der i geografisk såvel som mental forstand er langt fra forfatterens hjemstavn i Vejen i det sydlige Jylland til New York og USA, så er Birthe Lynggaard tankemæssigt på den anden side af Atlanten en stor del af sit vågne liv.
Det tilbringes nemlig ofte i køkkenet, hvor hun prøver nye opskrifter af med inspiration fra ’over there’.
Og ligesom i sit eget køkken har hun også tilpasset opskrifterne i kogebogen, så det er muligt at forsøge sig ud i amerikansk homecooking, selv om man ikke lige har adgang til de specialvarer, amerikanerne ofte bruger i deres madlavning.
Glæden ved køkkenet
’Newyorkerbyheart – Amerikansk homecooking’ er ikke blot endnu en kogebog på hylden. Bogens personlige udgangspunkt gør, at den i lige så høj grad er fortællingen om en sygdomshistorie, som blev til en succeshistorie. Forfatteren lider nemlig af fibromyalgi, en sygdom der er karakteriseret ved kroniske smerter og træthed.
Diagnosen fik hun i 2003, hvor hun også røg ud af arbejdsmarkedet, henvist til et liv som førtidspensionist i en alder af 32.
Efter nogle år, som var gået med at finde sig til rette i sin nye tilværelse, sad en noget desillusioneret Birthe Lynggaard og brugte en del af sin tid på at læse amerikanske madblogs – og da slog det hende, at det kunne hun jo også gøre. Kimen til bloggen newyorkerbyheart.com var lagt, og første indlæg blev skrevet i 2006.
”I dag er det sjovt at se de tidligste blogindlæg, jeg lagde op – jeg glemte faktisk at tage billeder af maden. Der er virkelig sket meget siden, og teksterne er helt anderledes nu end dengang.
Men det var altså starten på det, og jeg havde slet ikke tænkt, at det ville blive så stort,” fortæller Birthe Lynggaard om sin blog, som i skrivende stund har omkring 8.500 unikke brugere om dagen.
Danskere fra hele verden følger med, når forfatteren fra sit hjem i det sydjyske beretter om dagens madlavning, rejser, hårde perioder med smerter, glæden ved at kunne gå i køkkenet – og om den dybfølte kærlighed til USA.
(Artiklen fortsættes nedenfor)
”Min blog – og dermed også kogebogen – er drevet af kærlighed til de mennesker, jeg mødte i USA. Kærlighed og mad følges tit ad, og for mig er mad ofte forbundet med minder om mennesker.
Denne kærlighed er blevet til en stor fascination af USA, af den amerikanske kultur og de mange smagsretninger, der følges ad i deres køkken,” – Birthe Lynggaard, madblogger og kogebogsforfatter
Kærlighed og mad følges ad
Kogebogen er også personlig i en anden forstand. Alle opskrifterne er nemlig akkompagneret af anekdoter fra forfatterens ophold i USA. Her kan man følge med i beskrivelser af livet og madlavningen hos den familie, Birthe Lynggaard var au pair hos i 1995-96. Et ophold, der har betydet så meget for hende, at hun siden er vendt tilbage adskillige gange.
”Min blog – og dermed også kogebogen – er drevet af kærlighed til de mennesker, jeg mødte i USA. Kærlighed og mad følges tit ad, og for mig er mad ofte forbundet med minder om mennesker. Denne kærlighed er blevet til en stor fascination af USA, af den amerikanske kultur og de mange smagsretninger, der følges ad i deres køkken,” fortæller forfatteren.
Hos sin familie i New Hampshire mødte hun nemlig noget helt særligt. Her blev hvert måltid lavet fra bunden – ikke lige den forestilling, vi danskere generelt har om det amerikanske køkken – og her blev hun introduceret til de forskellige smagssammensætninger, som er så typiske for det køkken, der i høj grad er influeret af den immigrantkultur, USA er skabt af.
”Amerikanerne kan godt lide den røgede smag sammen med det stærke og syrlige – det er nogle andre smagstoner og nuancer, som kogebogen måske kan hjælpe danskerne til af få øjnene op for. Jeg håber på, at den kan udvide den hjemlige horisont omkring, hvad amerikansk mad er, for det er ikke kun dårlige burgere,” siger Birthe Lynggaard.
Forfatteren har bevidst arbejdet med genkendelseselementet, netop fordi det er noget, som betyder meget for hende personligt.
”For nylig snakkede jeg med en mand, som er 60 i dag, og selv om det var mange år siden, han havde været i USA, så huskede han det stadig som noget helt specielt – også maden.
Den genkendelsesklang er vigtig, og det er den, jeg har villet skabe med kogebogen,”understreger hun.
Læs hele artiklen