Welke Witte Wijn Om Te Koken?

Welke Witte Wijn Om Te Koken
Welke Witte Wijn Om Te Koken? –

 • 10.04.2023
 • 0
 • 4

Welke droge witte wijn om mee te koken? – Goede voorbeelden zijn chardonnay, sauvignon blanc, pinot blanc, viognier De meeste mensen drinken graag droge witte wijnen, maar ze zijn ook prima bruikbaar om een verfijnde, frisse toets te geven aan je gerechten.
Volledig antwoord bekijken

Welke wijn is goed om mee te koken?

1. Droge wijnen (rood of wit) – Droge rode of witte wijnen zijn goede kookwijnen. Gebruik rode of witte droge wijnen (afhankelijk van wat je kookt) bij runderstoofpotjes, romige soepen, bij mosselen en in rode of witte wijnsaus. Recept idee: Runderstoof met rode wijnsaus op polenta, Wijnsuggestie: De Laumont Chardonnay of Louis Bernard Cotes du Rhone,
Volledig antwoord bekijken

Welke wijn om te stoven?

Hachee – Hachee is een typisch Hollands stoofgerecht met lekker veel uien in een ietwat zoet-zure saus. Kies hier voor een volle kruidige rode wijn zonder al teveel tannines. Met rijpe fruittonen. Denk aan een rode Rhône, een sappige Zinfandel of Italiaanse Primitivo. Ook de Zuid-Afrikaanse pinotage staat hier z’n mannetje. Hollandse hachee zoals het hoort KLIK OP DE LINKJES VOOR HET BIJBEHORENDE RECEPT!
Volledig antwoord bekijken

Wat is een Kookwijn?

Hoe heet het? Shaoxing rijstwijn, Shaohsing rijstwijn, Chinese rijstwijn, Shàoxīng jiŭ / 绍兴酒 / 紹興酒 of Hua Tiao Chiew / 花雕酒. Wat is het? De bekendste van alle Chinese rijstwijnen komt uit Shaoxing, zo’n 160 km onder Shanghai. Gestoomde rijst laat men in grote ketels samen met een startercultuur (Jiu Mu, letterlijk: Rijstwijn Moeder) een paar weken tot maanden fermenteren.

 • Dan wordt de “rijst-smurrie” geperst en hou je rijstwijn over.
 • Die wordt helder gemaakt, op kleur gebracht met caramel en gepasteuriseerd (kort verhit) om het fermentatieproces te stoppen om daarna in kleine kruiken buiten, onder invloed van de seizoenen een jaartje te rijpen.
 • Hoe te gebruiken? Een goede shaoxing rijstwijn kun je natuurlijk gewoon drinken.

Eventueel verwarmd, net als sake. In de keuken wordt het veel gebruikt om eventuele nare geurtjes van vis of vlees te neutraliseren. Gewoon even kort “marineren” in een beetje rijstwijn is genoeg. Maar een scheutje om op het eind mee af te blussen is ook lekker en geeft je vlees net dat Aziatische tintje.

Recept: dronken kip Voor wie echt het naadje van de kous wil weten staat er een enorm uitgebreid document online: Grandiose Survey of Chinese Alcoholic Drinks and Beverages, Let op dat de ene shaoxing rijstwijn de andere niet is. Lees meer daarover in de post over : namaak producten Zie alle besproken: rijstwijnen op een rijtje,

Wat is er te koop? (klik hier) Hoe heet het? Sake, Japanse rijstwijn of rijstewijn, seishu, nihonshu 日本酒 Wat is het? Sake is een alcoholhoudende drank die wordt gemaakt door rijst te laten fermenteren, niet distilleren. Rijstbier zou dus een betere naam zijn dan rijstwijn, want het productieproces lijkt meer op dat van bier dan op dat van wijn.

En net als met bier zijn er vele soorten, in vele kwaliteiten. Aan sommige wordt nog extra alcohol of suiker toegevoegd. Het alcholpercentage kan varieren tussen de 13,5% en 19%. De smaak is misschien een beetje vergelijkbaar met die van sherry, maar eigenlijk zijn er teveel varianten om daar een duidelijke uitspraak over te doen.

Hoe te gebruiken? Afhankelijk van de soort sake, de tijd van het jaar en de voorkeur van de drinker wordt die koud, op kamertemperatuur, warm of heet gedronken. Verder wordt sake veel gebruikt in de Japanse keuken, in marinades, soepen en sauzen. Eenmaal aangebroken bewaar ik ‘m nog maanden, zo niet jaren, buiten de koelkast.

Het woord “sake” betekent in Japan letterlijk ” drank”, het is dus een verzamelnaam. Dat wat wij sake noemen heet er nihonshu. Dan weet je waarom ze je raar aankijken als je in Japan om sake vraagt. Ik gebruik sake eigenlijk alleen in de keuken en daarvoor is die van Gekkeikan prima geschikt. Japanse toko’s verkopen vaak ook iets goedkopere “cooking sake”. Voor meer informatie over echte kwaliteitssake verwijs ik naar: sake.nl Niet verwarren met: mirin, Dat is een Japanse, zoete rijstwijn. Zie alle besproken: rijstwijnen op een rijtje,

Wat is er te koop? (klik hier) Hoe heet het? Mirin, shio mirin, 味醂, みりん Wat is het? Mirin is een zoete, Japanse rijstwijn die vaak voor 40-50% uit suiker bestaat. Er zijn 3 varianten. * hon mirin = echte mirin met 10-14% alcohol. * shio mirin = mirin met 1,5% toegevoegd zout. * shin mirin / aji mirin / mirin-fu chomiryo = dit is geen mirin maar smaakt er ongeveer naar en bevat vaak hooguit 1% alcohol.

De laatste twee varianten zijn uitgevonden zodat er geen accijns op geheven wordt en/of een alcoholvergunning nodig is om het te verkopen. Niet geschikt om zo te drinken, maar wel om mee te koken. De smaak zou ik omschrijven als witte balsamico azijn met veel suiker. Hoe echter/duurder de mirin, hoe complexer de smaak.

Hoe echter de mirin, hoe minder toevoegingen op het etiket en hoe meer alcohol. Hoe te gebruiken? In marinades, teriyaki en yakitori. Na openen buiten de koelkast nog maanden te bewaren. Tips, weetjes & recepten

Gebruik mirin bijvoorbeeld in een marinade voor kipkluifjes met wat hoisinsaus en knoflook. In een oven van 200C ongeveer 40 min. bakken Niet verwarren met: sake, Dat is “gewone” Japanse rijstwijn. Niet zoet en veel sterker dan mirin. Zie alle besproken: rijstwijnen op een rijtje,

Wat is er te koop? (klik hier) Hoe heet het? Chinese rozenlikeur of rozenwijn, Mei Kuei Lu Chiew / meiguilu jiu / méiguīlù jiǔ / 玫瑰露酒 (rose essence liquor) Wat is het? Meiguilu wordt vaak vertaald als “rose wine”, maar het is in feite een gedistilleerde drank, dus geen wijn. Ik zou het eerder Chinese rozenjenever noemen.

Gedistileerd uit gefermenteerde sorgo ( sorghum ), suiker en een bepaalde Chinese roos. Het smaakt een beetje als wodka, van de suiker of rozengeur is weinig te merken. Hoe te gebruiken? Je kunt meiguilu jiu gekoeld drinken, maar echt voor de hand liggend is dat niet. Deze drank wordt vooral gebruikt in vleesrecepten.

Bijvoorbeeld bij de productie van lap mei (Chinese charcuterie: worstjes, spek, etc) of in allerlei marinades (bijv. char siu). Eventueel vervangen door wodka of jenever. Shaoxing of sake kan ook, maar doe geen moeite om iets met rozengeur te vinden. Na openen liefst in de ijskast bewaren.

Recept: Char siu (ook bekend als “Chinese Babi Pangang”) Klik voor alle posts over : andere wijn- en dranksoorten uit Azië

Wat is er te koop? (klik hier) Hoe heet het? De wijn : rode rijstwijn uit Fujian, red glutinous rice wine, 红糟酒, Fuzhou red wine, Foo-chow red wine, uang chew, ang chiew. Het residu : red wine lees, fermented red rice, 红糟, 紅糟, hong zhao, ang zhao, ang chow. Wat is het? Een speciale, rode rijstwijn uit de provincie Fujian (Oost-China, recht tegenover Taiwan) en specifieker nog: uit de hoofdstad Fuzhou (Foochow).

De wijn wordt gemaakt door gekookte kleefrijst samen met rode rijstgist, wat wijngist en water ongeveer een maand te laten fermenteren. Het alcoholpercentage variëert tussen de 10% en 15%. De smaak hoort zoet en fruitig (eufemisme voor zurig?) te zijn, maar toch ook wel sterk alcoholisch. Niet echt een slobberwijntje.

Hoe te gebruiken? De wijn wordt met kleine beetjes gedronken en schijnt enorm gezond zijn. Maar er wordt vooral mee gekookt, net als met het rijst-residu, de zogenaamde “red wine lees”. Dat wordt dus nooit weggegooid, sterker nog, dat residu wordt apart verkocht.

Klassiek recept uit Fujian: chicken with ricewine lees of simpele soep met misua noodles, Ook leuk: rode, gemarmerde eieren, Niet verwarren met Indonesische rode rijstwijn, genaamd brem, De rode of eerder paarse kleur van die wijn komt door het gebruik van zwarte (=ongepelde) kleefrijst, Verder is het proces wel vergelijkbaar. Ook elders in de wereld blijkt de wijn vaak niet in winkels te koop, maar bij genoeg vraag is het dan wel onder-de-toonbank te krijgen zoals blijkt uit dit blog uit Maleisië of dit artikel over Chinatown in Manhattan,

Wegens niet te koop, hieronder het recept. (klik hier) In Nederland kennen we A-merken, B-merken en huismerken, maar in de Aziatische supermarkten is er nog een vierde categorie: nepmerken, Copycats, in het Engels. Aan de ene kant wil ik daar eigenlijk geen oordeel over hebben, iedereen moet zelf maar uitmaken wat hij koopt, maar aan de andere kant, dat schaamteloos kopieren van etiketten en verpakkingen irriteert me.

Niet alleen omdat ik ook wel eens mis heb gegrepen, maar vooral omdat de informatie op het etiket verdacht vaak beneden de maat is en de kwaliteit/smaak van het product ook te wensen overlaat. En aangezien Chinese producten in Nederland toch al zo’n slechte reputatie hebben wil ik er toch aandacht aan besteden.

Ik zou het jammer vinden als iemand denkt dat Chinese sojasaus inferieur is, enkel omdat ze zo’n nepmerk in huis hebben gehaald. Vandaar een paar voorbeelden: Sojasauzen Links het bekendste merk Chinese sojasaus: Pearl River Bridge. Rechts twee copycats: Golden Lion en Sunwick. Ik heb ze naast elkaar geproefd en de namaak haalt het niet bij Pearl River Bridge. Ik vermoed dat het niet alleen een namaak merk is maar ook een namaakproduct. Links een bekend merk Shaoxing rijstwijn: TTL, Taiwan Tobacco & Liquor Corporation. (herkenbaar aan de rode letters TTL op de dop) Daarnaast 2 onbekende merken. De producent wordt niet vermeld. Opvallend is dat op die eerste nepfles heel prominent “rijst” staat, op de tweede nepfles staat Shaohsing Chiew.

De prijs van de TTL-rijstwijn ligt meestal zo rond de 4 euro. Die nep-rijstwijnen vaak onder de 2 euro. Helemaal rechts op het plaatje zie je het kleurverschil tussen de TTL en het nepmerk “rijst”. Geen idee of dat kleurverschil ook op een kwaliteitsverschil duidt, maar ik vond de kloon beduidend viezer.

Lees meer over: Shaoxing rijstwijn Kandijsuiker Links gele kandij van het gevestigde merk Kirin Brand. Rechts een kloon van het klonenmerk Golden Lion. Ik heb die versie niet zelf gekocht en kan me voorstellen dat het voor suiker misschien niet zoveel uitmaakt, maar ik ben een beetje klaar met de klonen.
Volledig antwoord bekijken

You might be interested:  Hoe Lang Eten Bewaren Na Koken?

Wat is het verschil tussen chardonnay en sauvignon blanc?

Zuurgraad en smaak: de belangrijkste verschillen – Naast beide overeenkomsten vinden we ook verschillen tussen sauvignon blanc en chardonnay. Deze verschillen zorgen er vaak voor dat mensen een voorkeur heben voor een van de twee. De grootste verschillen zijn:

Zuurgraad : sauvignon blanc wijnen hebben een hogere zuurgraad dan chardonnay wijnen. Deze zuurgraad is onder andere belangrijk voor de frisse smaak van wijn. Door deze (hogere) zuurgraad zijn sauvignon blancs frisser van smaak (echte dorstlessers). Chardonnays zijn door hun lage zuurgraad juist wat romiger en hebben vaak een zachte afdronk Smaak: alhoewel beide wijnen een fruitige smaak hebben zijn hier ook enkele verschillen te vinden. Chardonnay wijnen bevatten meestal wat zoeter fruit zoals mango en ananas en zijn daarnaast wat bloemiger (wat bijdraagt aan de romige en zachte smaak). Sauvignon blancs bevatten vaak juist citrusvruchten, groene appel en tonen van limoengras en dragon (wat bijdraagt aan de frisse, pittige en kruidige smaak).

Volledig antwoord bekijken

Welke witte wijn bij stoofvlees?

Rode en witte wijn bij stoofvlees – In de meeste gevallen wordt stoofvlees met rode wijn geserveerd omdat de stoofpot meestal bestaat uit rood vlees. Onder andere hachee en boeuf bourguignon zijn hier voorbeelden van. Een Château La Landotte uit Bordeaux past hier zeer goed bij, maar ook een Château Le Boscq Saint-Estèphe uit dezelfde streek.
Volledig antwoord bekijken

Kan je oude wijn gebruiken om te koken?

Gebruik de rode wijn in een stoofgerecht zoals Boeuf Bourguignon met een zware rode wijn of Coq au Vin Riesling met rieslingwijn – Wijn is een echte smaakmaker! Zowel witte wijn, rode wijn als cider (appelwijn) zijn perfect te gebruiken om gerechten extra smaak mee te geven.

Hiervoor maakt het niet uit dat de wijn al langer staat, maar maximaal een weekje. Ook is het goed om de pan na het toevoegen van de wijn nog lang op het vuur te laten staan. Dan weet je namelijk zeker dat alle alcohol uit de wijn is. Dat is extra handig als er kleine kinderen mee eten! Stoofgerechten met rode wijn, bier en azijn zijn altijd lekkere stoofgerechten.

Je kunt natuurlijk ook altijd witte wijn gebruiken. Een lekkere stoofpot met witte wijn is de Coq au Riesling uit de Franse wijnstreek de Alsace, De bekende frisse en droge rieslingwijn uit de Elzas zorgt voor een subtiele smaak bij de kip.
Volledig antwoord bekijken

Welke wijn stoofschotel?

Wijnen bij stoofschotels met rood vlees – Nu hebben we vast wat handreikingen en gaan we even verder kijken, te beginnen met stoofpotjes met rood vlees. Een stoofgerecht als hachee bijvoorbeeld. Dat bevat veel uien en heeft daarmee een wat zoete smaak.

 1. Ook ontbijtkoek door een stoofschotel zorgt voor een wat zoetere smaak.
 2. Een paar aanraders bij dit soort gerechten zijn een Cru uit de Beaujolais of een rode Spaanse crianza (een wijn met een tikje houtrijping).
 3. Met een ronde Pomerol van voornamelijk merlot druiven uit de Franse Bordeauxstreek ga je op sjiek.

Wil je liever wit, kies dan voor een Chardonnay met houtrijping. Het hout geeft hem een beetje een ‘zoetje’ mee. Een stoofschotel met veel paprika, tomaten en kruiden vraagt om een wat kruidigere wijn zoals een rode wijn of een rosé uit de Provence of een Italiaanse Verdicchio (wit).
Volledig antwoord bekijken

Welke wijn bij wit vlees?

Welke Wijn bij Vlees in 1 overzicht! – Zoals hierboven aangegeven heeft elk stukje vlees zijn eigen smaak en structuur, maar ook zijn eigen heerlijke bijpassende sausje, specerijen en garnituur, Daar houdt het echter niet mee op als het aankomt op het bepalen van de juiste wijn bij vlees, de bereiding is namelijk ook cruciaal in deze.

Type Vlees Wijnstijl Wijnsoorten
Rund Wit: Rond, Kruidig en krachtig of Wit : Fris en half droog Rood : Rond, kruidig en krachtig of Rood : Soepel en rond Viognier, Muscat of Chardonnay Ries­ling of Pinot Grigio Cabernet Sauvignon, Sauvion Chinon, Salentein, Zenato Sangiovese, Merlot of Pinot Noir Cabernet Franc, Sangiovese, Salentein, Valpolicella, Côtes du Rhône, Chianti Classico, Zenato, Merlot of Pinot Noir
Lam Wit: vol en krachtig Rood: soepel en krachtig Chardonnay, Rhône, Viognier, Pinot Grigio, Sauvignon Blanc of Muscat Merlot, Pinot Noir, Bourgogne, Côtes de Provence, Sangiovese, Valpolicella, Salice Salentino of Barolo
Kalf Wit: soepel en kruidig Rood: soepel en kruidig Chardonnay, Pinot Grigio, Sauvion Chinon of Viognier Cabernet Franc, Pinot Noir, Sangiovese, Valpolicella, Côtes du Rhône of Chianti Classico
Varken Wit: vol en rond of Wit: fris en kruidig Rosé Rood: Licht en kruidig of Rood: Licht en Vol Pinot Grigio, Chardonnay, Viognier of Sauvignon Blanc Bourgogne, Pinot Grigio, Chardonnay, Viognier of Sauvignon Blanc Rosé Pinot Noir, Rhône, Cabernet Sauvignon, Salentein of Valpolicella Salentein, Valpolicella, Merlot, Pinot Noir, Chianti Classico of Bordeaux
Wild (rood) Wit: fris en kruidig Rood: krachtig en kruidig Chardonnay, Rhône, Viognier of Muscat, Lirac, Cabernet Sauvignon, Sangiovese, Merlot, Pinot Noir, Chianti Classico, Bourgogne, Amarone, Côtes de Provence of Barolo,
Kip & gevogelte Wit: licht en fruitig Of Wit: Vol en krachtig Rood : licht en fruitig Chardonnay, Pinot Grigio, Ries­ling of Viognier Chardonnay, Rhône, Viognier, Pinot Grigio, Sauvignon Blanc of Muscat Cabernet Sauvignon, Sangiovese, Valpolicella, Merlot of Pinot Noir

Volledig antwoord bekijken

Waarom wijn in stoofvlees?

Waarom wijn in stoofvlees? – Wanneer je stoofvlees gaat serveren is het zeker een aanrader om hier de perfecte wijn bij uit te zoeken. Een goede wijn complimenteert je gerecht en daarnaast zal de wijn alleen maar beter smaken wanneer deze wordt gecombineerd met het juiste gerecht.
Volledig antwoord bekijken

Wat is frisser Chardonnay of Sauvignon?

Verschil Chardonnay en Sauvignon Blanc Je zit heerlijk in het zonnetje op een terras en je bestelt een glas droge witte wijn. Waarop de ober vraagt: “Wilt u een Chardonnay of een Sauvignon Blanc?”. Niet zo vreemd, dit zijn de 2 bekendste witte druivenrassen en meest gedronken witte wijnen ter wereld.

 • Daarnaast zijn het ook 2 totaal verschillende wijnstijlen.
 • Maar je moet maar net weten wat het verschil is tussen deze twee.
 • En waar je zin in hebt.
 • Dus, wat is het verschil tussen Chardonnay en Sauvignon Blanc? en Sauvignon Blanc.
 • Beide witte, droge wijnen, fris en lekker, maar gemaakt van verschillende druiven.

En elke druif heeft zo zijn eigen smaak, geur en kenmerken. Zo ook de Sauvignon en Chardonnay. Een veelzijdig en makkelijk druifje. Groeit zonder problemen in bijna elke grond, voelt zich thuis in bijna alle klimaten en laat zich makkelijk vinifiëren. Dat laatste is een duur woord voor ‘wijn maken’. Herken de wijn aan de kleur

Niet zo uitbundige geur, met iets van appel. Die appelgeur gaat vaak samen met nog een vleugje limoen, ananas, vanille of boter, afhankelijk van hoe en waar de wijn gemaakt is. Chardonnay wijnen zijn zacht, zwoel en veelzijdig. Ze hebben een hogere dichtheid dan Sauvignon Blanc en daarom een voller mondgevoel. Alle wijnen ondergaan een eerste gisting. Hierbij veranderd druivensap in alcohol, de suikers worden dan door gist omgezet in alcohol. Chardonnay wijnen krijgen vaak nog een, waarbij appelzuren worden omgezet in melkzuren. En daarom zijn ze vaak zachter en boterig van structuur. Chardonnay krijgt aroma’s van vanille, karamel en boter als de wijn op eikenhout is gerijpt.

Chardonnay smaakprofiel Chardonnay uit koude klimaten Koud klimaat: in de wijnwereld worden dan de regio’s bedoeld die tijdens het groeiseizoen een gemiddelde temperatuur hebben van 13-15°C. Dit zijn bijvoorbeeld Frankrijk, Noord-Italië en Nieuw-Zeeland.

 • Druiven worden hier minder snel rijp.
 • Chardonnays uit koude klimaten tintelen op je tong door de hogere zuurgraad, hebben iets mineraligs en een lager alcoholpercentage.
 • Deze wijnen herken je aan geuren van groene appel en limoen.
 • Warm klimaat: hiermee worden de wijnregio’s bedoeld waar het hele jaar eigenlijk een constante warme temperatuur heerst.
You might be interested:  Welke Pannen Voor Keramisch Koken?

Dit zijn landen of regio’s zoals Australië, Californië en Zuid-Italië. In warme klimaten worden de druiven rijper. De wijnen hebben dan minder zuur, meer alcohol en zijn zoeter. Deze wijnen hebben aroma’s van tropisch fruit, meloen, perzik, ananas en gele appel.

Kruidig, pittig met een opvallend en uitbundig karakter. De wijn staat bekend om zijn frisse geuren als vers gemaaid gras, buxus en kruisbessen. Het meest opvallende aroma? Kattenpis. En inderdaad: vaak is er wel iets te bespeuren van een natgeregend buxusboompje waar net een kat tegenaan gepiest heeft. De volgende keer dat je een Sauvignon Blanc drinkt weet je dus waar je naar op zoek moet! Ik ben erg benieuwd of je het geroken hebt, dus laat vooral een reactie achter en laat het me weten. Sauvignon Blanc wijnen hebben een hogere zuurgraad dan Chardonnay wijnen. Dat zuurtje wordt gekoesterd in de frisse Sauvignon Blanc, en daarom wordt er eigenlijk nooit een tweede malolactische gisting toegepast. Deze frisse witte wijn zie je niet vaak met houtrijping, maar ze zijn er wel. Zeker een keertje proberen! Goede houtgerijpte Sauvignon Blancs komen uit de Bordeaux en uit Australië.

Even terug: Vers gemaaid gras: dat proef je toch niet in een wijn? Klopt, we hebben het hier dan over of geuren. Wijn proeven doe je voor een groot gedeelte met je neus en wie geniet er niet van de heerlijke geur van vers gemaaid gras? Niet herkenbaar? Wrijf dan eens wat sprietjes tussen je vingers, ruik eraan, en neem daarna een slok Sauvignon Blanc. Sauvignon Blanc smaakprofiel Sauvignon Blanc uit koude klimaten Fris en pittig. Koude klimaten leveren knisperende, droge Sauvignon Blancs met groene kruiden en geuren zoals tijm, groene paprika, gemaaid gras en buxus. Bekende koude klimaten voor Sauvignon Blanc zijn de Loire in Frankrijk en Nieuw-Zeeland.

Chardonnay wijnen hebben een lagere zuurgraad en zijn daarom zachter en voller. Sauvignon Blanc wijnen hebben een hogere zuurgraad en zijn frisser, pittiger en kruidiger. Chardonnay wijnen hebben meer zoet fruit zoals appel, perzik en ananas. Sauvignon Blanc heeft meer aroma’s van citrusfruit en groene geuren als gemaaid gras en buxus. Chardonnay wijnen worden vaker op eikenhouten vaten opgevoed en hebben daarom vaak vanille en boter geuren. Bij Chardonnay wordt er vaak een tweede malolactische gisting toegepast, die de zuren nog zachter maakt.

Hé? Chardonnay en Sauvignon Blanc waren toch verschillend?

Klopt, maar toch hebben beide droge witte wijnen varianten die verrassend dicht bij elkaar in de buurt komen. Een strak droge Chardonnay uit een koud klimaat, komt heel dicht in de buurt van een frisse Sauvignon Blanc. En een Sauvignon Blanc uit een warm klimaat kan verrassend zacht zijn met geuren van tropisch fruit.

Voor de SB liefhebber die een Chardonnay wil uitproberen: neem Chablis uit Frankrijk. Voor de Chardonnay liefhebber die een SB wil proberen: neem een Late Harvest Sauvignon Blanc uit Zuid-Afrika.

Bijzonder veelzijdige druif, die goed samen gaat met. eigenlijk bijna alles. Voor Chardonnay’s uit koude naar warme klimaten zijn dit de beste wijn spijs combinaties:

Oesters en andere schelpdieren Krab en kreeft Kip en romige sauzen Vette vis zoals zalm Zachte kazen

Sauvignon Blanc met zijn kruidigheid, groene geuren en pit gaat geweldig samen met alles uit de Aziatische keuken, als er maar peper en koriander in zit! Andere mooie wijn spijs combinaties:

Groene asperges Gerechten met pestosaus Witvis zoals kabeljauw, heilbot en harder Sushi Salades met geitenkaas

Over het algemeen: Zin in een wat vollere, zachte en rijpe wijn, neem dan een Chardonnay. Meer zin in een frissere, iets drogere en pittige wijn, neem dan een Sauvignon Blanc. Toch een keer wat anders proberen? Deze wijnen hebben een vergelijkbare stijl. Chardonnay

Viognier Riesling Pinot Blanc

Sauvignon Blanc

Chenin Blanc Grüner Veltliner Verdejo

Geschreven door Kim, oprichter van Wijn Wine Wein. Ik maak wijn proeven graag makkelijk, en natuurlijk zo leuk mogelijk. Naast wijnen, heb ik een passie voor reizen, wielrennen en lezen. Ik neem je met Wijn Wine Wein graag mee op wijnreis! PS. Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste wijnkennis, infographics en meer? ! 2x per maand de lekkerste wijnmail in je inbox:) : Verschil Chardonnay en Sauvignon Blanc
Volledig antwoord bekijken

Hoe lang moet wijn uitkoken?

Alcohol na het koken en stoven – Na meer dan 2 uur stoven van gerechten waaraan alcohol is toegevoegd, is meer dan 90% van de alcohol verdwenen. Bij korter verhitten blijft meer alcohol achter: circa 40% na 15 minuten verhitten.
Volledig antwoord bekijken

Waarbij Chardonnay?

Chardonnay en eten combineren: zo doe je dit – Als je eenmaal weet wat voor chardonnay je in de fles hebt qua smaak, is het tijd om over combinaties van chardonnay en eten na te denken. We geven je graag inspiratie voor wijn en spijs combinaties op basis van drie verschillende chardonnay soorten, zodat je alle kanten op kunt afhankelijk van je eigen smaakvoorkeur.

Fris/fruitig Ziltig Vol/rond

Kies je ervoor om een fruitige en frisse chardonnay en eten te combineren, dan is een goede vuistregel dat het gerecht ook iets van frisse invloeden mag hebben en/of dat je hier de nodige groente bij serveert. Denk qua fruit aan een salade, saus of salsa waarin je dit verwerkt en om dit dan naast een vleesgerecht te serveren.

Toch is dit vaak ook bij gepocheerde zalm een aanrader, zeker wanneer je hier spinazie of andere groente, zoals lente-ui of paprika, bij serveert. Tip: Oscar Bosio Langhe Chardonnay, Een ziltige chardonnay met minerale invloeden daarentegen is een ander verhaal. Deze wijnen passen juist ontzettend goed bij zee- en schelpdieren zoals garnalen, oesters, mosselen enzovoorts.

Komt het uit de zee? Zo ja, dan is een combinatie tussen een ziltige chardonnay en dit gerecht zeker het proberen waard. Tip: La Sereine Chablis, Wanneer je een vollere chardonnay hebt, bijvoorbeeld een hout gerijpte, dan beschikt de wijn veelal over redelijk wat body. Dit zorgt ervoor dat de wijn een goede aansluiting op romige, vette of zelfs uitgesproken gerechten is. Door de houtrijping kan de wijn zich staande houden naast de uitgesproken smaken van het gerecht en ontstaat er een smaakvolle balans. Wil je direct aan de slag? Bekijk dan hier onze chardonnay wijnen en ga op zoek naar je favoriet of probeer eens iets nieuws.
Volledig antwoord bekijken

Wat is lekkerder Pinot Grigio of Sauvignon Blanc?

Overeenkomsten en verschillen tussen pinot grigio en sauvignon blanc – Beide wijnen hebben enkele overeenkomsten, maar ook zeker verschillen. De pinot grigio is een delicate, frisse en lichte witte wijn die zowel droog als zoet van smaak kan zijn. Wanneer je een volgende keer deze wijn wilt kiezen, kijk dan goed uit welk land deze afkomstig is doordat dit van invloed is op de smaak.

In vergelijking met de sauvignon blanc is de pinot grigio wat fruitiger en zoeter met hierbij een vollere body. De sauvignon blanc is tevens een frisse witte wijn, maar zit wat hoger in de zuren en heeft meer kruidige invloeden dan de pinot grigio. De smaken zijn redelijk uiteenlopend en hangen ook hier samen met het land van herkomst.

Veelal vallen meer peperige toetsen op in combinatie met hints van andere kruiden en citrus. Wil je een lichtere meer toegankelijke wijn, dan is de pinot gris ideaal. Wanneer je juist een frisse wijn met meer pit en kruiden wilt, kies dan voor de sauvignon blanc.
Volledig antwoord bekijken

Wat is zoeter Pinot Grigio of Sauvignon Blanc?

Wat is het verschil met sauvignon blanc? – Beide wijnen zijn frisse en droge witte wijnen. Pinot grigio kan wat voller in de mond aanvoelen dan, Daarnaast kan het iets zoeter smaken en sterker ruiken. Sauvignon blanc heeft een hoger zuurgehalte en iets lichter van structuur.
Volledig antwoord bekijken

Wat is zoeter Pinot Grigio of Chardonnay?

Pinot Grigio (of Pinot Gris in het Frans) – Is er een verschil tussen deze twee benamingen? Ja zeker! Ze zijn beide van dezelfde druivenras, maar de smaak kan verschillen. De Pinot Gris komt uit Frankrijk en is de krachtpatser van de twee. Deze wijn is wat complexer, voller en wat zoeter van smaak.
Volledig antwoord bekijken

Wat voor wijn bij rundvlees?

Welke wijn bij rundvlees? – Rundvlees heeft een stevige structuur en smaak. Kies daarom ook een stevige wijn met veel tannines. Die tannines gaan goed samen met de eiwitten in het vlees. Over het algemeen gaat een Merlot, Sangiovese, Malbec, Syrah of Cabernet Sauvignon hier goed bij.
Volledig antwoord bekijken

Wat is de beste wijn voor boeuf bourguignon?

Welke wijn drink je bij boeuf bourguignon? – Pinot Noir! Boeuf bourguignon heeft zijn oorsprong in de Franse Bourgogne. In de Bourgogne is Pinot Noir de belangrijkste druif om rode wijn mee te maken. De combinatie met boeuf bourguignon is uitstekend, want Pinot Noir kan met zijn zuren goed opboksen tegen het zuur van de rode wijn in de saus.

Bourgogne : dit is de meest klassieke optie. Probeer bijvoorbeeld een Volnay van Domaine Henri Delagrange, Santenay van Justin Girardin of de Givry van Domaine Thénard, Duitsland : Louis Guntrum maakt een heerlijke frisse, aardse stijl Pinot Noir. Noord-Italië : Borgo dei Posseri : loepzuivere stijl uit de Noord-Italiaanse bergen. Nieuw-Zeeland : Saint Clair : fruitig met de frisheid van Marlborough. Californië : Sebastiani : mooie vollere stijl Pinot Noir.

Hier vind je nog meer suggesties voor Pinot Noir,
Volledig antwoord bekijken

Waarom wijn bij vlees?

Bekijk de beste wijn en vlees combinaties – Wijn bij gebraden vlees Rode wijn, zoals Bordeaux, Toscane, Rioja, Barolo, Puglia of Rhône Rode wijn en vlees passen goed bij elkaar. Dat heeft er ook vooral mee te maken dat de eiwitten in het vlees de tannines van een rode wijn verzachten en de wijn soepeler maken.

 • Dat wil niet zeggen dat elke rode wijn goed bij elk stuk vlees past.
 • Let vooral ook op welke saus u gaat gebruiken.
 • Als het overheersend is, moet de wijn op de saus aangepast worden.
 • Toch zijn er vleessoorten waar een witte wijn lekker bij is.
 • Zo past een Riesling bijvoorbeeld heel goed bij een schnitzel en zijn kip en gevogelte ook vleessoorten waar een glas witte wijn heerlijk mee te combineren is.
You might be interested:  Wat Is In Frankrijk Goedkoper Om Op Te Koken?

Beef Wellington Romige rode wijn, zoals Saint-Emilion, Pomerol, Bourgogne, of oudere Barolo Biefstuk Tanninerijke rode wijn, zoals Bordeaux, Toscaanse Sangiovese, Carmenère of Shiraz Boeuf Bourguignon Stevige rode wijn, zoals Bourgogne, Chianti of romig Spaans Carpaccio Fruitige rode wijn, zoals Bardolino, Toscaanse Sangiovese, Barbera of Dolcetto Entrecote Stevige rode wijn, zoals Bordeaux, Rhône of Toscane Hamburger Sappige fruitig rood, zoals Chianti, Zinfandel, Beaujolais, Bordeaux of Rioja Crianza Rosbief Stevige rode wijn, zoals Cru Bourgeois Médoc, Chianti, Rhône of Bordeaux Runderrollade Stevige rode wijn, zoals Pommard, Chianti, Rhône of Bordeaux Ossenhaas Krachtige rode wijn, zoals Bordeaux Ossenstaart Krachtige rode wijn, zoals Brunello, Ribera del Duero of Châteauneuf-du-Pape Stoofvlees Krachtige rode wijn, zoals Rhône, Bordeaux of Toscane Tournedos Stevige rode wijn, zoals Cabernet Sauvignon, Merlot, Bordeaux of Toscane Ribeye Krachtige rode wijn, zoals Shiraz, Malbec, Madiran, Cahors of Bordeaux Kalfsentrecote Sappige rode wijn, zoals rijpere Bordeaux, Rioja Crianza of Barbera d’Alba Kalfslever Stevig fruitrijke rode wijn, zoals Cru du Beaujolais of Rioja Crianza Lamsvlees Rijpe rode wijn, zoals Bordeaux, Médoc of Graves Lamsbout Krachtige rode wijn, zoals Bordeaux, Super Tuscan of Noord- Rhône Lamshaas Krachtige rode wijn, zoals Bordeaux Lamskoteletten Krachtige rode wijn, zoals Bordeaux, Rhône of Rioja Lamsrack Krachtige rode wijn, zoals Bordeaux, Super Tuscan of Rhône Duif Aardse rode wijn, zoals Beaujolais, Cabernet Franc, of stevige Pinot Noir Fazant Rijpe rode wijn, zoals Pomerol, Saint-Emilion of Bourgogne Gans Rode wijn, zoals stevige Bourgogne of rijpe Pomerol of witte wijn, zoals Riesling Haas Stevig rood, zoals Bourgogne, Barbaresco, Barolo, Ribera del Duero of Bordeaux Hert Stevig rood, zoals gerijpte Bordeaux, Pinot Noir, Shiraz of Châteauneuf-du-Pape Hazenpeper Stevig kruidige rode wijn, zoals Rhône of Bourgogne Konijn Elegante rode wijn, zoals Bourgogne, Beaujolais of Rhône Parelhoen Elegante rode wijn, zoals Bourgogne of volle witte wijn, zoals Chardonnay Patrijs Stevige rode wijn, zoals Hermitage, Barbaresco of Bourgogne Ree Stevig rood, zoals gerijpte Bordeaux, Pinot Noir, Shiraz of Châteauneuf-du-Pape Wild zwijn Krachtige rode wijn, zoals uit Toscane, Toro, Barolo of Châteauneuf-du-Pape
Volledig antwoord bekijken

Kun je ziek worden van oude wijn?

Wanneer is wijn niet meer goed? – Er is echter maar één manier om daar achter te komen: door te proeven. Is de smaak zuur? Dan is deze geoxideerd en niet meer goed. Echter is het natuurlijk wel smaken verschillen, maar hele zure wijn is niet heel smaakvol.

 1. Een geopende fles wijn ontwikkelt zich snel: na 3-4 dagen zijn de meeste wijnen geoxideerd.
 2. Bij rode wijn is de smaak na 1 dag al niet meer lekker.
 3. Wijn verliest namelijk aroma en de smaak wordt steeds zuurder.
 4. U wordt echter niet ziek van het drinken van wijn dat eigenlijk niet meer goed is.
 5. Echter is de smaak ervan niet lekker.

Nu u antwoord heeft op de vraag: wanneer is wijn over de datum, kunt u rekening houden met u volgende geopende fles. U weet hoelang een fles bewaard kan blijven en dat het tevens geen goed idee is om wijn in de koelkast te bewaren. 21/05/2021 | Categories: Wijn
Volledig antwoord bekijken

Hoe lang blijft witte wijn goed om te koken?

Hoe lang is wijn houdbaar? – Afhankelijk van de wijnsoort is die 1 tot maximaal 5 dagen houdbaar na openen. Houdbaar betekent niet dat de wijn ook per se lekker blijft. Soms treedt er na een dag al smaakverandering op. Over het algemeen geldt dat champagne en wijnen met een bubbel het best op de dag van openen zelf leeggedronken kunnen worden.

Vaak verdwijnt de smaak (en het koolzuur) namelijk al na 1 dag. Rosé en witte wijn kan tot maximaal 5 dagen in de koelkast bewaard worden. Bewaart u het langer, dan is de wijn nog wel drinkbaar, maar deze wijnsoorten worden dan vaak zurig van smaak en de fruitige smaak vermindert sterk. Bij rode wijn gaat geopend bewaren nog wat sneller ten koste van de smaak.

Hiervoor geldt dat de wijn binnen 2 tot 3 dagen wel opgedronken moet zijn om nog goed te smaken. Door hem op een koele en donkere plek te bewaren wordt dit proces zoveel mogelijk beperkt. In het geval van rode wijn kan de smaak echter in eerste instantie zelfs verbeteren na openen.
Volledig antwoord bekijken

Hoe smaakt wijn die niet meer goed is?

Wanneer is rode of witte wijn bedorven? – So far, so good! Je hebt er alles aan gedaan om de wijn in de juiste condities te bewaren: top! Maar, wanneer is een wijn écht niet meer te drinken? Of met andere woorden: wanneer is wijn bedorven? Dat kun je zien, ruiken én proeven! Al raden we dat laatste niet echt aan 😉 Om te beoordelen of wijn niet meer goed is om te drinken, gebruik je dus je zintuigen.

 • Te beginnen met de ogen! Als de wijn er troebel uitziet en een vliesje achterlaat in de fles, dan is dit mogelijk een teken dat de wijn niet meer goed is.
 • En we zeggen heel bewust mogelijk, omdat er ook wijnen bestaan die bewust troebel zijn.
 • Het enige verschil is dat die laatste wijnen bij het inschenken wel helder zijn van kleur.

Dat brengt ons ook gelijk bij het volgende punt: de kleur van de wijn! Als een wijn in aanraking komt met zuurstof, vindt er oxidatie plaats. Hierdoor krijgt de wijn uiteindelijk een soort bruinige kleur. Absoluut een teken dat de wijn niet meer geschikt is om te drinken.

Nog een teken dat de wijn niet meer goed is, is als er bubbeltjes zichtbaar zijn. De bubbeltjes zijn een teken dat de wijn opnieuw is gaan fermenteren en dat geeft een zure smaak. Genoeg reden om deze wijn niet meer te drinken. Je kunt ook ruiken of een wijn niet goed meer is. Soms kan er namelijk best een foutje in het productieproces voorkomen waardoor de wijn bij het openen niet lekker ruikt.

De wijn is bijvoorbeeld te lang met zuurstof en/of warmte in aanraking geweest. Hierdoor vindt er in de wijn een chemisch proces plaats waardoor de bacteriën kunnen groeien en deze azijnzuren gaan produceren. Bij het openen van de fles ruik je dan de scherpe geur van nagellakremover (aceton), verbrand rubber of zelfs rotte eieren.
Volledig antwoord bekijken

Hoe lang rode wijn koken alcohol eruit?

Alcohol na het koken en stoven – Na meer dan 2 uur stoven van gerechten waaraan alcohol is toegevoegd, is meer dan 90% van de alcohol verdwenen. Bij korter verhitten blijft meer alcohol achter: circa 40% na 15 minuten verhitten.
Volledig antwoord bekijken

Kun je koken met rose wijn?

Rosé wijn uit Italië past bij heel veel gerechten. Zo kun je een heerlijke Italiaanse rosé wijn serveren bij een lekkere salade, maar ook bij kip en vis of als aperitief. Rosé wijn is een lichtere variant van de rode wijn en daarnaast ook nog gekoeld, zoals een witte wijn.
Volledig antwoord bekijken

Kan je koken met rose wijn?

Basisprincipes –

Kies je een droge of zoete wijn? Een droge wijn heeft over het algemeen een hoger alcoholpercentage en bevat nauwelijks natuurlijke suikers. De zoetere varianten hebben (de naam zegt het al) een stuk meer natuurlijke suikers. Dus de keuze hiertussen ligt aan de smaak die je wilt creëren. Tannines De tannines zijn het bittere element in rode wijn. Deze zijn goed te combineren met scherpe gerechten of kunnen fungeren als aroma-versterker voor bijvoorbeeld een sappige biefstuk. Wat past het best? De bedoeling is natuurlijk dat wijn het gerecht compleet maakt. Een makkelijk ezelsbruggetje is te kijken naar de kleur van het vlees en de kleur van de wijn. Dus voor lichte ‘vlees’soorten zoals vis en kip passen licht gekleurde wijnen of witte wijnen goed. De donkerder gekleurde vleessoorten (rundvlees, rood vlees) kun je het beste combineren met donker gekleurde wijnen. Voorbereiding is key Niet alleen het soort vlees, maar ook de manier waarop je het vlees bereidt is erg belangrijk. Een volle wijn past bijvoorbeeld beter bij een kruidig gerecht of een gerecht met zware sauzen. Een lichte rode wijn (soms een rosé) past weer beter bij een gerecht met een romige of lichte saus. Blijf bij de basis Belangrijk is dat je goed weet welke smaakindrukken de wijn heeft (peer, citrus, hout, champignons, olijven, meloen, karamel, bessen, chocolade, pruimen, koffie etc.). Op basis hiervan kun je beter combinaties maken met gerechten; dit kan een enorm verschil maken!

(Bron: wijngekken.nl )
Volledig antwoord bekijken

Welke rode wijn is zacht van smaak?

Soepele rode wijn: stevig, zacht en romig Bekende wijnen in deze categorie zijn Tempranillo uit Rioja, Shiraz en blends (een combinatie van bijvoorbeeld Merlot en Carbernet). Deze vollere wijnen doen het goed bij gerechten met een duidelijk aanwezige smaak.
Volledig antwoord bekijken