Welke wijn bij mosselen Gall en Gall? – Schelp en schaaldieren – Zet je een prachtige schaal fruits de mer op tafel? Wijnen met lekkere citrustonen en een mineralig en ziltig karakter passen heel goed bij alles wat uit de zee komt!
Garnalen, oesters, krab, mosselen en andere zeevruchten: kies voor lichte, frisse witte wijn zoals Chablis, Soave, Chenin Blanc of een Muscadet.
Contents
Welke wijn kook je mosselen?
Mosselwijn in vele variëteiten – Veelal kiest men een wijn van het droge type, met wat fruitigheid en wellicht wat mineraliteit. Elzasser (Franse) wijnen zoals die van Domaine René Muré zijn een prima keuze te denken valt daarbij aan een mooie Riesling, Pinot Gris en Pinot Blanc.
Volledig antwoord bekijken
Welke druif bij mosselen?
Welke wijn past bij mosselen? –
Mosselen natuur of mosselen met witte wijn |
---|
Bij deze klassieke bereidingen, hoef je geen complexe wijn te serveren. Kunst is de ziltige smaak van de mosselen te combineren met een eenvoudige wijn met een hoog zuurgehalte, De druivensoorten die zorgen voor een hoog zuurgehalte zijn: Sauvignon Blanc, Muscadet, Verdicchio, Riesling, Verdejo en Albariño,
- 1 tot 1,5 kg mosselen per persoon
- Selder, ui en eventueel wortelen in fijne stukken
- Een beetje boter om de groeten aan te stoven
- Peper, laurier en tijm
- Mosselsausje (3 el mayonaise, 2 el mosterd en 1el azijn, beetje water en peper)
Andere bereidingen van mosselen |
---|
Maak je een complexere en rijkere bereidingswijze van mosselen, dan kan je een idem witte wijn daarbij serveren, afhankelijk van de gebruikte ingrediënten. Hierbij kunnen we zeker de Torrontès druif aanraden.
Volledig antwoord bekijken
Welke mosselen zijn het lekkerste?
De mosselen van Prins & Dingemanse, die consumenten zelf kunnen scheppen in de Agrimarkt-supermarkten, komen als beste uit de bus. Een ziltige, volle smaak en een blanke kleur. Zo omschrijven de mosselkenners de ultieme mossel.
Volledig antwoord bekijken
Is mosselen maken moeilijk?
Mosselen bereiden is niet moeilijk, bovendien is je gerecht vaak snel klaar. Culinair visexpert Bart van Olphen stelde speciaal voor delicious. een lijstje op met de do’s en don’ts om de kans op een heerlijk mosselgerecht te vergroten. Heerlijk: mosselen in gele curry.
Volledig antwoord bekijken
Welke mosselen mag je niet opeten?
Mosselen die open staan – Of beter: die open blijven staan. Die worden ook wel eens gapers genoemd. Tegenwoordig zijn mosselen meestal vacuüm verpakt: in die beschermde omgeving openen de mosselen zich een klein beetje en worden ze een beetje sloom. Het is normaal dat ze, wanneer je ze net uit het pak haalt, een klein beetje open staan.
- Maar wanneer je ze onder de koude kraan houdt, zouden ze moeten sluiten.
- Soms duurt dat eventjes.
- Twijfel je, duw dan op de mossel of tik ze flink tegen het aanrecht: na enkele tellen zal ze sluiten.
- Is dat niet het geval, gooi ze dan weg.
- Als de mosselen echt wijd open staan, moet je ze altijd weggooien.
En als er abnormaal veel mosselen in een pak zitten die open blijven staan, kan dat erop wijzen dat ze niet al te vers meer zijn.5 à 6 mosselen per pak moeten weggooien is normaal, meer is een beetje verontrustend.
Volledig antwoord bekijken
Welke witte wijn gebruiken om te koken?
Welke droge witte wijn om mee te koken? – Goede voorbeelden zijn chardonnay, sauvignon blanc, pinot blanc, viognier De meeste mensen drinken graag droge witte wijnen, maar ze zijn ook prima bruikbaar om een verfijnde, frisse toets te geven aan je gerechten.
Volledig antwoord bekijken
Hoe lang moet wijn koken alcohol eruit?
Alcohol na het koken en stoven – Na meer dan 2 uur stoven van gerechten waaraan alcohol is toegevoegd, is meer dan 90% van de alcohol verdwenen. Bij korter verhitten blijft meer alcohol achter: circa 40% na 15 minuten verhitten.
Volledig antwoord bekijken
Wat is Kook wijn?
Hoe heet het? Shaoxing rijstwijn, Shaohsing rijstwijn, Chinese rijstwijn, Shàoxīng jiŭ / 绍兴酒 / 紹興酒 of Hua Tiao Chiew / 花雕酒. Wat is het? De bekendste van alle Chinese rijstwijnen komt uit Shaoxing, zo’n 160 km onder Shanghai. Gestoomde rijst laat men in grote ketels samen met een startercultuur (Jiu Mu, letterlijk: Rijstwijn Moeder) een paar weken tot maanden fermenteren.
- Dan wordt de “rijst-smurrie” geperst en hou je rijstwijn over.
- Die wordt helder gemaakt, op kleur gebracht met caramel en gepasteuriseerd (kort verhit) om het fermentatieproces te stoppen om daarna in kleine kruiken buiten, onder invloed van de seizoenen een jaartje te rijpen.
- Hoe te gebruiken? Een goede shaoxing rijstwijn kun je natuurlijk gewoon drinken.
Eventueel verwarmd, net als sake. In de keuken wordt het veel gebruikt om eventuele nare geurtjes van vis of vlees te neutraliseren. Gewoon even kort “marineren” in een beetje rijstwijn is genoeg. Maar een scheutje om op het eind mee af te blussen is ook lekker en geeft je vlees net dat Aziatische tintje.
Recept: dronken kip Voor wie echt het naadje van de kous wil weten staat er een enorm uitgebreid document online: Grandiose Survey of Chinese Alcoholic Drinks and Beverages, Let op dat de ene shaoxing rijstwijn de andere niet is. Lees meer daarover in de post over : namaak producten Zie alle besproken: rijstwijnen op een rijtje,
Wat is er te koop? (klik hier) Hoe heet het? Sake, Japanse rijstwijn of rijstewijn, seishu, nihonshu 日本酒 Wat is het? Sake is een alcoholhoudende drank die wordt gemaakt door rijst te laten fermenteren, niet distilleren. Rijstbier zou dus een betere naam zijn dan rijstwijn, want het productieproces lijkt meer op dat van bier dan op dat van wijn.
En net als met bier zijn er vele soorten, in vele kwaliteiten. Aan sommige wordt nog extra alcohol of suiker toegevoegd. Het alcholpercentage kan varieren tussen de 13,5% en 19%. De smaak is misschien een beetje vergelijkbaar met die van sherry, maar eigenlijk zijn er teveel varianten om daar een duidelijke uitspraak over te doen.
Hoe te gebruiken? Afhankelijk van de soort sake, de tijd van het jaar en de voorkeur van de drinker wordt die koud, op kamertemperatuur, warm of heet gedronken. Verder wordt sake veel gebruikt in de Japanse keuken, in marinades, soepen en sauzen. Eenmaal aangebroken bewaar ik ‘m nog maanden, zo niet jaren, buiten de koelkast.
Het woord “sake” betekent in Japan letterlijk ” drank”, het is dus een verzamelnaam. Dat wat wij sake noemen heet er nihonshu. Dan weet je waarom ze je raar aankijken als je in Japan om sake vraagt. Ik gebruik sake eigenlijk alleen in de keuken en daarvoor is die van Gekkeikan prima geschikt. Japanse toko’s verkopen vaak ook iets goedkopere “cooking sake”. Voor meer informatie over echte kwaliteitssake verwijs ik naar: sake.nl Niet verwarren met: mirin, Dat is een Japanse, zoete rijstwijn. Zie alle besproken: rijstwijnen op een rijtje,
Wat is er te koop? (klik hier) Hoe heet het? Mirin, shio mirin, 味醂, みりん Wat is het? Mirin is een zoete, Japanse rijstwijn die vaak voor 40-50% uit suiker bestaat. Er zijn 3 varianten. * hon mirin = echte mirin met 10-14% alcohol. * shio mirin = mirin met 1,5% toegevoegd zout. * shin mirin / aji mirin / mirin-fu chomiryo = dit is geen mirin maar smaakt er ongeveer naar en bevat vaak hooguit 1% alcohol.
De laatste twee varianten zijn uitgevonden zodat er geen accijns op geheven wordt en/of een alcoholvergunning nodig is om het te verkopen. Niet geschikt om zo te drinken, maar wel om mee te koken. De smaak zou ik omschrijven als witte balsamico azijn met veel suiker. Hoe echter/duurder de mirin, hoe complexer de smaak.
Hoe echter de mirin, hoe minder toevoegingen op het etiket en hoe meer alcohol. Hoe te gebruiken? In marinades, teriyaki en yakitori. Na openen buiten de koelkast nog maanden te bewaren. Tips, weetjes & recepten
Gebruik mirin bijvoorbeeld in een marinade voor kipkluifjes met wat hoisinsaus en knoflook. In een oven van 200C ongeveer 40 min. bakken Niet verwarren met: sake, Dat is “gewone” Japanse rijstwijn. Niet zoet en veel sterker dan mirin. Zie alle besproken: rijstwijnen op een rijtje,
Wat is er te koop? (klik hier) Hoe heet het? Chinese rozenlikeur of rozenwijn, Mei Kuei Lu Chiew / meiguilu jiu / méiguīlù jiǔ / 玫瑰露酒 (rose essence liquor) Wat is het? Meiguilu wordt vaak vertaald als “rose wine”, maar het is in feite een gedistilleerde drank, dus geen wijn. Ik zou het eerder Chinese rozenjenever noemen.
- Gedistileerd uit gefermenteerde sorgo ( sorghum ), suiker en een bepaalde Chinese roos.
- Het smaakt een beetje als wodka, van de suiker of rozengeur is weinig te merken.
- Hoe te gebruiken? Je kunt meiguilu jiu gekoeld drinken, maar echt voor de hand liggend is dat niet.
- Deze drank wordt vooral gebruikt in vleesrecepten.
Bijvoorbeeld bij de productie van lap mei (Chinese charcuterie: worstjes, spek, etc) of in allerlei marinades (bijv. char siu). Eventueel vervangen door wodka of jenever. Shaoxing of sake kan ook, maar doe geen moeite om iets met rozengeur te vinden. Na openen liefst in de ijskast bewaren.
Recept: Char siu (ook bekend als “Chinese Babi Pangang”) Klik voor alle posts over : andere wijn- en dranksoorten uit Azië
Wat is er te koop? (klik hier) Hoe heet het? De wijn : rode rijstwijn uit Fujian, red glutinous rice wine, 红糟酒, Fuzhou red wine, Foo-chow red wine, uang chew, ang chiew. Het residu : red wine lees, fermented red rice, 红糟, 紅糟, hong zhao, ang zhao, ang chow. Wat is het? Een speciale, rode rijstwijn uit de provincie Fujian (Oost-China, recht tegenover Taiwan) en specifieker nog: uit de hoofdstad Fuzhou (Foochow).
- De wijn wordt gemaakt door gekookte kleefrijst samen met rode rijstgist, wat wijngist en water ongeveer een maand te laten fermenteren.
- Het alcoholpercentage variëert tussen de 10% en 15%.
- De smaak hoort zoet en fruitig (eufemisme voor zurig?) te zijn, maar toch ook wel sterk alcoholisch.
- Niet echt een slobberwijntje.
Hoe te gebruiken? De wijn wordt met kleine beetjes gedronken en schijnt enorm gezond zijn. Maar er wordt vooral mee gekookt, net als met het rijst-residu, de zogenaamde “red wine lees”. Dat wordt dus nooit weggegooid, sterker nog, dat residu wordt apart verkocht.
Klassiek recept uit Fujian: chicken with ricewine lees of simpele soep met misua noodles, Ook leuk: rode, gemarmerde eieren, Niet verwarren met Indonesische rode rijstwijn, genaamd brem, De rode of eerder paarse kleur van die wijn komt door het gebruik van zwarte (=ongepelde) kleefrijst, Verder is het proces wel vergelijkbaar. Ook elders in de wereld blijkt de wijn vaak niet in winkels te koop, maar bij genoeg vraag is het dan wel onder-de-toonbank te krijgen zoals blijkt uit dit blog uit Maleisië of dit artikel over Chinatown in Manhattan,
Wegens niet te koop, hieronder het recept. (klik hier) In Nederland kennen we A-merken, B-merken en huismerken, maar in de Aziatische supermarkten is er nog een vierde categorie: nepmerken, Copycats, in het Engels. Aan de ene kant wil ik daar eigenlijk geen oordeel over hebben, iedereen moet zelf maar uitmaken wat hij koopt, maar aan de andere kant, dat schaamteloos kopieren van etiketten en verpakkingen irriteert me.
- Niet alleen omdat ik ook wel eens mis heb gegrepen, maar vooral omdat de informatie op het etiket verdacht vaak beneden de maat is en de kwaliteit/smaak van het product ook te wensen overlaat.
- En aangezien Chinese producten in Nederland toch al zo’n slechte reputatie hebben wil ik er toch aandacht aan besteden.
Ik zou het jammer vinden als iemand denkt dat Chinese sojasaus inferieur is, enkel omdat ze zo’n nepmerk in huis hebben gehaald. Vandaar een paar voorbeelden: Sojasauzen Links het bekendste merk Chinese sojasaus: Pearl River Bridge. Rechts twee copycats: Golden Lion en Sunwick. Ik heb ze naast elkaar geproefd en de namaak haalt het niet bij Pearl River Bridge. Ik vermoed dat het niet alleen een namaak merk is maar ook een namaakproduct. Links een bekend merk Shaoxing rijstwijn: TTL, Taiwan Tobacco & Liquor Corporation. (herkenbaar aan de rode letters TTL op de dop) Daarnaast 2 onbekende merken. De producent wordt niet vermeld. Opvallend is dat op die eerste nepfles heel prominent “rijst” staat, op de tweede nepfles staat Shaohsing Chiew.
- De prijs van de TTL-rijstwijn ligt meestal zo rond de 4 euro.
- Die nep-rijstwijnen vaak onder de 2 euro.
- Helemaal rechts op het plaatje zie je het kleurverschil tussen de TTL en het nepmerk “rijst”.
- Geen idee of dat kleurverschil ook op een kwaliteitsverschil duidt, maar ik vond de kloon beduidend viezer.
Lees meer over: Shaoxing rijstwijn Kandijsuiker Links gele kandij van het gevestigde merk Kirin Brand. Rechts een kloon van het klonenmerk Golden Lion. Ik heb die versie niet zelf gekocht en kan me voorstellen dat het voor suiker misschien niet zoveel uitmaakt, maar ik ben een beetje klaar met de klonen.
Volledig antwoord bekijken