Welke Pannen Zijn Geschikt Voor Inductie Koken?

Welke Pannen Zijn Geschikt Voor Inductie Koken
Kunnen alle pannen op inductie? – Niet alle pannen zijn geschikt voor inductie. Er zijn namelijk materialen die niet geschikt zijn voor inductie: aluminium, RVS en koper. Inductiekookplaten werken alleen met roestvrij staal en gietijzer, of met pannen met een dikke metalen bodem.

Probeer een magneet tegen de onderkant van de pan te houden. Als de magneet blijft plakken, dan is de pan in ieder geval gemaakt van materiaal dat geschikt is voor inductie. Houd een liniaal tegen de onderkant van de pan om na te gaan of de pan recht genoeg is. Het contactoppervlak tussen de pan en de plaat moet namelijk onverstoord zijn voor een optimale wisselwerking tussen de pan en de inductiekookplaat. Soms is het zo dat een gebruikte pan wel qua materiaal geschikt is voor inductie, maar door de bodem niet meer. Die kan namelijk verborgen zijn door dat de pan in zijn vorige level veel boven het gas heeft gestaan. Zet de pan op een inductiekookplaat en doe de plaat aan. Sommige oude pannen werken wel op inductie, alleen kan het soms wat langer duren voordat ze opwarmen.

Volledig antwoord bekijken

Hoe kan je zien of je pannen geschikt zijn voor inductie?

1) Check of je pan magnetisch is door een magneetje tegen de bodem aan te houden: als de magneet blijft plakken is de pan magnetisch.2) Check of de pan een platte onderkant heeft door de bodem van de pan horizontaal op ooghoogte te houden. Als je een bolling ziet, is de bodem dus niet meer plat.
Volledig antwoord bekijken

Welke pannen kunnen niet op inductie?

Koelkastmagneet – Om na te gaan of jouw oude pannen geschikt zijn voor inductie, gebruik je bijvoorbeeld een koelkastmagneet. Deze plak je aan de onderzijde van de pan. Blijft de magneet zitten? Dan is je pan geschikt voor inductie. Pannen van aluminium, teflon en koper zijn in de meeste gevallen niet geschikt voor een inductie kookplaat.
Volledig antwoord bekijken

Welk merk pannen is het beste voor inductie?

Koekenpan inductie zonder anti-aanbak – Een koekenpan (inductie) zonder een anti-aanbaklaag is een goede keuze voor bakken en braden. Voor inductie is het belangrijk dat de bodem van de koekenpan magnetisch is. Koekenpannen van van roestvrijstaal, gietijzer en plaatstaal zijn alle drie geschikt voor inductie.

 • Ies je voor een inductie koekenpan van gesmeed of gegoten aluminium, dan moet de bodem een rvs schijf bevatten.
 • Aluminium is niet magnetisch, dus moet over een magnetische bodem beschikken.
 • Voor een goede prijs-kwaliteit is de BK Conical Deluxe een rvs van goede kwaliteit.
 • Beschikt over een drie-laagse bodem met aluminium kern voor een optimale warmteverdeling.

Voor topkwaliteit kijk je naar de Le Creuset, Demeyere of Fissler inductie koekenpannen. Speciaal voor inductie is de Le Creuset Magnetik serie uitgebracht. Alle tri-, 5- en 7-ply koekenpannen van Demeyere zijn ook 100% geschikt voor inductie. De Demeyere Industry serie is de bestverkochte inductie koekenpan van zeer hoge kwaliteit dankzij de 7-ply afwerking.
Volledig antwoord bekijken

Kunnen alle pannen van Tefal op inductie?

Welke materialen zijn geschikt? – Het is echter niet zo dat je niet met aluminium en koper kunt koken op inductie. Sterker nog, het is precies omgekeerd: je hebt een element van ijzer, gietijzer of staal nodig in de bodem. Een plaat gietijzer waarop een laagje aluminium zit, werkt ook prima.

 • Pannen voor inductie hoeven dus geen ijzeren of gietijzeren kookoppervlakte te hebben.
 • Met een geëmailleerd laagje, tefal, keramiek en dergelijke werkt het net zo goed.
 • Het is zelfs zo dat er vaak wat koper of aluminium in de bodem verwerkt zit zodat de warmte beter wordt verdeeld over de pan.
 • De panbodem moet wel een bepaalde dikte hebben.

Veel fabrikanten van inductiekookplaten raden daarom een dikte van minimaal 2,25 millimeter aan. Daarnaast moet de panbodem, zoals eerder aangegeven, geheel vlak zijn. Dat zorgt ervoor dat de warmte gelijk verdeeld wordt, bovendien staat een ronde bodem niet erg stabiel op een platte kookplaat.
Volledig antwoord bekijken

Hoe voorkom je krassen op inductiekookplaat?

Onderhoud – Omdat de plaat snel afkoelt, kun je ook al snel na het koken de plaat schoonmaken. Dat is ook het advies, wacht er niet te lang mee. Verwijder etensresten even snel met een keukenpapiertje. Als dit al is vastgeplakt of ingedroogd, kan je het beste even weken met warm water.

 1. Het beste kan je een milde soort afwasmiddel of plaatreiniger gebruiken als schoonmaakmiddel.
 2. Maak de inductiekookplaat vervolgens schoon met een vochtige doek.
 3. Gebruik absoluut geen schuurmiddelen of metalen sponsjes om de kookplaat schoon te maken, maar gebruik een zachte doek om krasjes te voorkomen.
You might be interested:  Hoe Lang Kip Koken Voor Hond?

Droog het na met een microvezeldoek of keukenpapier voor een blinkend resultaat. Tip: Gebruikt voor het schoonmaken van je inductiekookplaat nooit soda. Dit zorgt voor onherstelbare verkleuringen. Laat ook schoonmaakmiddelen met citroen liggen. Citroen is een bijtend zuur, wat jouw kookplaat kan beschadigen.
Volledig antwoord bekijken

Welke pan trekt niet krom op inductie?

De beste koekenpan inductie: Top 7 – Deze koekenpan behoort tot de prijswinnende serie van Demeyere, de Alu Pro pannenserie. Volgens de consumentenbond is dit de beste koekenpan. En daarnaast is deze koekenpan erg geschikt voor inductie koken. De bodem van de pan bestaat namelijk uit meerdere lagen (de zogenaamde ” sandwichbodem “) waardoor de pan niet snel krom trekt en vlak op de kookplaat blijft staan.

Stevige en dikke bodem, met een goede warmtegeleiding Zeer geschikt voor inductie Goede antiaanbaklaag Mag in de oven

Minpunten:

Mag niet in de vaatwasser

Deze mooie, glanzende koekenpan van BK heeft een prachtige keramische laag aan de binnenkant wat functioneert als een veilige antiaanbaklaag, De pan heeft daarbij ook een goede, dikke bodem wat ervoor zorgt dat je maaltijd snel en gelijkmatig verhit wordt. Mensen die al pannen van het merk Le Creuset hebben, weten dat dit merk ontzettend kwalitatieve pannen op de markt brengt. En zo ook deze koekenpan van Le Creuset. De pan is van aluminium met een veilige en goede anti aanbaklaag, Het aluminium is vrij dik, maar de pan is niet te zwaar om te hanteren,

Daarnaast heeft de koekenpan een zeer goede warmteverdeling, Het eten dat je erin bakt, zoals vlees, vis of eieren, bakt niet aan. Daarnaast blijft de steel koud, zodat je de pan gemakkelijk kan omschudden. De online recensies liegen er niet om: heel veel mensen hebben al baat bij deze koekenpan. Dat zorgt ervoor dat de pan bij verschillende webshops bijna 5 van de 5 sterren scoort! Een hele goede keuze dus, voor een pan die lang mee kan gaan,

More details + Pluspunten:

Geschikt voor o.a. inductie Zeer goede warmteverdeling en anti aanbaklaag Mag in de vaatwasser

Minpunten:

De pan kan niet in de oven

Deze koekenpannenset van Maison & Kitchen is perfect voor wanneer je net begint met inductie koken. Je krijgt namelijk 3 keramische pannen die goed in elkaar passen. Elke pan heeft een eigen maat (een diameter van 20, 24 en 28 cm) waardoor je altijd wel een passende pan voor je maaltijd kan vinden. Deze aluminium koekenpan van BK is speciaal ontwikkeld voor het koken op inductie, Daarnaast is hij op alle warmtebronnen te gebruiken, waaronder ook de oven (tot 160 graden). De pan heeft een veilige Teflon Platinum Plus antiaanbaklaag, Daardoor bakt bijvoorbeeld vlees niet snel aan.

Geschikt voor alle warmtebronnen, waaronder inductie en de oven Goede, veilige antiaanbaklaag Relatief goedkoop Mag in de vaatwasser

Minpunten:

Kan in de oven, maar niet warmer dan 160 graden Scherpe voorwerpen (zoals een schuursponsje), te hoge temperaturen en afwasmiddelen kunnen de antiaanbaklaag wel aantasten Het kan zijn dat de steel niet heel vast zit aan de pan – dit kun je echter zelf oplossen door het aan te draaien met een schroevendraaier

Deze keramische set van twee koekenpannen is wederom eentje van goede kwaliteit. De koekenpannen zijn goed te gebruiken op o.a. inductie en zeer geschikt voor mensen die op zoek zijn naar een gezondere antiaanbak coating. De keramische antiaanbaklaag is namelijk gemaakt van natuurlijke materialen, zodat je zeker weet dat er geen giftige stoffen in je eten komen tijdens het koken.

Dit maakt de pannen trouwens ook beter voor het milieu dan pannen met een kunstmatige antiaanbaklaag. Ook is deze laag erg stevig: zelfs metalen of scherpe spatels zijn geen probleem voor deze coating. De reviews zijn erg positief: de pannen kunnen bijvoorbeeld goed eten dichtschroeien (iets wat vaak minder goed lukt met een gewone coating), slijt niet snel en is gemakkelijk af te wassen,

More details + Pluspunten:

You might be interested:  Hoe Lang Moet Broccoli Koken

Gezondere en stevige keramische antiaanbaklaag Een set van twee pannen, om voor elk gerecht de juiste maat pan te kunnen gebruiken

Minpunten:

Pas wel op met afwassen: niet met koud water of in de vaatwasser, want dat kan de antiaanbak coating wel laten slijten

Deze diepe koekenpan van Tefal is niet alleen geschikt voor het bakken van vlees of pannenkoeken, maar je kan er ook gemakkelijk sauzen in klaarmaken dankzij de hoge opstaande randen. De pan heeft een diameter van 28 centimeter, wat voldoende is om een gezin van 4 mensen te voeden.

De bodem is van zeer sterk roestvrijstaal en de pan heeft een 100% veilige antiaanbaklaag die lekker lang meegaat. Daarnaast is de pan niet alleen geschikt voor inductie, maar ook voor allerlei andere warmtebronnen, inclusief de oven. We hopen dat we je met bovenstaande selectie hebben kunnen helpen bij het kiezen van de beste inductie koekenpan.

Om je nog iets meer informatie te geven over het gebruiken van een koekenpan op een inductiekookplaat, leggen we je graag uit waar je op moet letten bij het bakken op inductie.
Volledig antwoord bekijken

Kan een keramische koekenpan op inductie?

Als je met ‘een keramische pan’ bedoelt een metalen pan met een keramische coating (zoals deze braadpan), dan is het antwoord: ja, als het metaal van de pan magnetiseerbaar is (houd er een magneetje tegenaan aan de onderkant, blijft deze plakken dan is de pan geschikt voor inductie).
Volledig antwoord bekijken

Waarom trekken pannen Krom op inductie?

Kook niet op vol vermogen! – Een andere oorzaak van kromgetrokken pannen is dat ze op vol vermogen zijn opgewarmd of gebruikt. De grote hitte zorgt er voor dat de pan vervormt. Zeker als de kook- of koekenpan nog geen ingrediënten of water bevat, is de kans groot dat de bodem van de pan bol komt te staan.

 • Warm een pan dus niet leeg op, op vol vermogen.
 • Een pan die leeg op de warmtebron staat wordt namelijk ver boven de 300 graden.
 • Gebruik je pannen daarom altijd op een laag tot middelhoog vuur (zelfs om water te koken).
 • Een laag tot middelhoog vuur biedt de beste kookresultaten.
 • Een hoog vuur kan je pannen beschadigen.

Gebruik enkel een hoog vuur om vloeistoffen te laten in koken. Gebruik een middelhoog tot hoog vuur om te wokken, te roerbakken en te bakken. Gebruik een laag vuur om voedsel op te warmen, te laten sudderen of delicate sauzen te bereiden. Geduld is het sleutelwoord bij koken.
Volledig antwoord bekijken

Wat is het symbool voor inductie?

Geschikte pannen voor inductie – Een inductiekookplaat werkt met elektrische spoelen. Die spoelen wekken een magnetisch veld op onder de pan. Dit magnetische veld zorgt voor trillingen die in de panbodem worden omgezet in warmte. De energie van een inductiekookplaat wordt dus niet gebruikt om de kookplaat zelf te verhitten, maar de pan die erop staat. Dit kan alleen als de pan een bodem heeft die:

Magnetiseerbaar is. De hitte goed geleidt. Volkomen vlak is als hij heet is.

Pannen met een dikke bodem die opgebouwd is uit verschillende lagen (een ‘sandwichbodem’) zijn het beste voor inductie. Je herkent pannen die geschikt zijn voor inductie aan een symbool van een spiraal op de pan of verpakking.
Volledig antwoord bekijken

Kan je makkelijk van gas naar inductie?

Veelgestelde vragen – Kan ik zomaar elektrisch gaan koken? Je kunt niet zomaar elektrisch gaan koken, al is overstappen wel makkelijk. Je hebt een nieuwe kookplaat nodig, soms wat aanpassingen in de stoppenkast, en ook nieuwe pannen. Nadat een pan op een gasfornuis heeft gestaan is deze namelijk niet meer geschikt voor elektrisch koken.

 1. Is koken op elektriciteit goedkoper dan op gas? Koken op gas is iets goedkoper dan koken op elektriciteit.
 2. Het scheelt echter niet veel, omdat koken op gas minder verbruikt, maar ook minder efficiënt is.
 3. Als je zelf elektriciteit op kan wekken dan is dit natuurlijk altijd goedkoper.
 4. An ik een gasfornuis ombouwen naar inductie? Je kunt een gasfornuis niet ombouwen naar inductie.

Je hebt hier een hele nieuwe kookplaat voor nodig. Het gasfornuis vervangen door inductie kan daarentegen vaak wel zonder verdere aanpassingen.
Volledig antwoord bekijken

You might be interested:  Hoe Lang Moet Paprika Koken?

Wat is het teken van inductie?

Hoe kan je weten of je (oude) pannen geschikt zijn om te koken op inductie? – Om te weten of de pannen die je al hebt geschikt zijn voor inductie gebruik je een magneet: blijft deze aan de onderkant van de pan kleven dan is de pan geschikt voor inductie.

 1. Gebruik hiervoor wel een sterke magneet.
 2. Houd er rekening mee dat een pan waar weinig magnetiseerbaar metaal in verwerkt is vrijwel geen reactie zal geven met een kleine magneet, maar wel warm zou kunnen worden op inductie omdat dit een veel groter en sterker magnetisch veld is.
 3. Blijft de magneet dus aan de bodem van de pan kleven, dan weet je zeker dat hij magnetiseerbaar is en dus werkt op inductie.

Blijft de magneet niet kleven dan zou het kunnen dat de pan werkt op inductie, maar dit zal niet de beste resultaten geven bij het koken, toch: er zal niet optimaal warmte worden opgewekt omdat er weinig ijzer in de pan verwerkt is. Vaak zijn dit pannen gemaakt van aluminium, teflon of koper.

Het spiraal symbool op de pan (inductie teken) geeft natuurlijk uitsluitsel. Uiteraard mag de pan liever niet te veel vervormd zijn (dit zorgt voor een lager rendement en instabiliteit op de kookplaat) en geldt nog steeds: hoe dikker de bodem, hoe beter de pan kookt op een inductie kookplaat. Bekijk onze beste inductie pannen van het moment.

: Wat is het symbool van geschikt voor inductie? Hoe herken je pannen die werken op inductie?
Volledig antwoord bekijken

Wat is een inductie adapter?

Vragen over Inductie adapter platen beantwoord – Waarom inductie koken? Koken op inductie is efficiënter (minder verlies van energie) dan de meeste andere vormen van koken (koken in de magnetron is nog efficiënter – maar komt vaak neer op ‘opwarmen’ in de praktijk), het is dus zuiniger.

Ook is er geen sprake van open vuur als je op inductie kookt, en dus is inductie koken veiliger dan de meeste andere vormen van koken. Koken op inductie is ook sneller: de pannen warmen sneller op dan bij andere vormen van koken. Ten slotte is het reinigen van een inductie kookplaat eenvoudiger dan het reinigen van een gasfornuis of keramische kookplaat.

Wat is een inductie adapter? Veel voordelen dus bij inductie koken. Maar er is ook één nadeel: niet alle pannen werken op inductie. En dit is waarom veel mensen een inductie adapter gebruiken. Een inductie adapter is een metalen plaatje dat je op een inductie kookzone legt en waarop je een pan, koffiepotje of bijvoorbeeld een tajine kunt plaatsen welke niet geschikt is voor gebruik op inductie.

De inductie adapter wordt door de inductie kookplaat verwarmd en de pan die er op staat wordt nu ook warm – indirect via de inductie adapter. Zo kun je dus op een inductie kookplaat toch gebruik maken van pannen, koffiepotjes en tajines die eigenlijk niet geschikt zijn voor gebruik op inductie. Hoe werkt een inductie adapter? Een inductie adapter werkt via het principe dat magnetiseerbaar metaal opgewarmd kan worden op een inductie kookplaat.

Indien de bodem van een pan voldoende magnetiseerbaar metaal bevat dan zal deze pan gewoon warm worden op inductie. Indien de bodem van een pan onvoldoende magnetiseerbaar metaal bevat dan zal deze pan niet warm worden op inductie – hij is dan ongeschikt voor gebruik op inductie (denk aan aluminium pannen, keramieke pannen, tajines, koffiepotjes, etc.).

In dat laatste geval vormt de inductie adapter eigenlijk een extra bodem onder de pan, een bodem die wél warm wordt op inductie, en zo kan de pan toch opwarmen. De inductie adapter is dus in feite een soort surrogaat-panbodem. Wanneer gebruik je een adapter op inductie? Je gebruikt een adapter op een inductie kookplaat of inductie fornuis indien je één of meerdere pannen, tajines of koffiepotjes hebt die niet werken op inductie.

Om ze toch te kunnen gebruiken plaats je een inductie adapter plaatje tussen de pan en de kookplaat en doordat het adapterplaatje warm wordt – wordt ook de pan die er op staat warm. Welke maat inductie adapter? Gebruik het liefst een inductie adapter plaatje dat net zo groot is als de kookzone of net iets groter.
Volledig antwoord bekijken