Welke Pannen Voor Elektrisch Koken?

Welke Pannen Voor Elektrisch Koken
Bij het koken op een elektrische kookplaat kunnen, net als bij het koken op een gasfornuis, eigenlijk alle nieuwe pannen gebruikt worden. De elektrische kookplaat wordt verwarmd door elektriciteit waarbij de warmte doorgegeven wordt aan de pan.
Volledig antwoord bekijken

Welke pannen kunnen niet op elektrische kookplaat?

Tot slot – Voor elektrisch koken op een traditionele elektrische kookplaat heb je geen speciale pannen nodig. Zo goed als elke pan is wel geschikt. Het enige waar je op moet letten is dat de bodem vlak is, want als de bodem de pit niet raakt, wordt de pan niet warm en blijft je eten koud.

Elektrisch koken heeft als voordeel dat je niet afhankelijk bent van gas. Op dit moment is gas nog goedkoper dan elektrisch koken tot enkele tientjes op jaarbasis. De vraag is uiteraard hoe lang dat nog duurt met de alsmaar stijgende gasprijzen. Het nadeel is dat je de pitten moeilijk kunt sturen. Ze worden langzaam warm en eenmaal heet, koelen ze langzaam af.

Toch kun je er prima op koken en is een kookplaat goedkoop in aanschaf. Ga je een nieuwe pannenset kopen dan heb je met het Top 5 overzicht hierboven de beste pannenset voor elektrisch koken op een rij. Meer pannen vind je elders op deze website.
Volledig antwoord bekijken

Kan je pannen gebruiken van gas naar elektrisch?

Onderstaande vraag over Pannen werd aan ons gestuurd door een bezoeker van Plezierindekeuken.nl. Wil je ook een vraag stellen over Pannen of een ander onderwerp? Dat kan via het contactformulier, Leuke, interessante en leerzame vragen zullen we publiceren zodat onze bezoekers er ook van kunnen leren.

 1. Wil je zelf ook reageren op onderstaande vraag? Dat kan door onderaan dit bericht een reactie achter te laten.
 2. Hallo, Wij gaan een paar weken elektrisch koken omdat we gaan verbouwen.
 3. We koken nu op gas en gaan dat na de verbouwing in de nieuwe keuken ook weer doen, maar we moeten dus tijdelijk even wat anders.

Kunnen we onze pannen voor gas op een elektrische kookplaat gebruiken of levert dit schade op aan de pannen? En zijn ze daarna nog wel goed bruikbaar op gas? Alvast bedankt! G. Beste G., Maak je geen zorgen: je kunt je pannen prima op een elektrische kookplaat gebruiken en daarna weer op gas.

Ze zullen niet beschadigen of op een andere manier onbruikbaar worden. Wat er gebeurt bij het koken op gas is dat de bodem van pannen kan vervormen, doordat de gasvlam niet op alle plekken even warm is, hierdoor ontstaat een warmteverschil in het metaal van de pan en dit kan tot vervorming leiden. Omdat je bij het koken op een elektrische kookplaat de warmte vanaf de plaatje laat overbrengen op de panbodem middels contact, is een platte bodem van de pan efficiënter bij het overbrengen van die warmte dan een iets vervormde panbodem.

Dit levert echter geen schade op, niet aan de pannen en niet aan de kookplaatjes. Het is simpelweg wat minder efficiënt, dus het koken zal wellicht iets langer duren. Maar je schreef dat het tijdelijk is dat je op een elektrische kookplaat gaat koken, dus dat zal geen probleem zijn.

Het koken op elektrische kookplaatjes wordt meestal gedaan als tijdelijke oplossing, bijvoorbeeld bij verbouwingen (wij hebben dat ook gedaan hier thuis) en het is gewoon even wennen omdat koken op een elektrische kookplaat minder direct is dan koken op gas, maar verder is er niets om je zorgen over te maken.

Je zou, als je nog geen elektrisch kookplaatje hebt aangeschaft, kunnen overwegen een inductiekookplaatje te nemen: hierbij heb je het probleem niet van warmteoverdracht (bij inductie wordt de warmte in de panbodem opgewekt en deze hoeft dus niet middels contact overgebracht te worden) en het koken gaat ook nog eens net zo snel en direct als bij gas (of zelfs sneller en directer!) Ik hoop dat ik je heb kunnen helpen en wens je veel succes met de verbouwing! Bovenstaande vraag over Pannen werd aan ons gesteld door een bezoeker van Plezierindekeuken.nl en door ons beantwoord. Sinds 2011 schrijf ik artikelen over koken, eten en drinken voor Plezier in de Keuken. Ik heb ook de naam van de website bedacht en altijd bezig geweest met het beheer (de technische kant) van deze website. Ik kook graag en eet het liefst voedsel met veel smaak – het liefst gemaakt van verse kruiden uit eigen tuin, want ik heb niet zo veel met planten als je ze niet kunt opeten.
Volledig antwoord bekijken

You might be interested:  Hoe Lang Rauwe Melk Koken?

Kan een gietijzeren pan op een elektrische kookplaat?

Gietijzer is geschikt voor alle warmtebronnen – De warmtebron die je gebruikt is van invloed op het soort pannen dat je mag gebruiken. Veel pannen kunnen niet op ieder fornuis of kookplaat worden gebruikt. Met een gietijzeren pan maak je het jezelf gemakkelijk.

Een pan van gietijzer is namelijk geschikt voor alle warmtebronnen. Je kunt een gietijzeren pan gebruiken op inductie of keramische kookplaat, maar ook gewoon op gas. Je kunt met deze pan zelfs gas en inductie met elkaar afwisselen. En omdat de pan zo goed bestand is tegen hoge temperaturen, kun je deze ook gewoon met het grootste gemak in de oven schuiven.

Je kunt met een pan van gietijzer zelfs koken op de bbq.
Volledig antwoord bekijken

Is inductie gelijk aan elektrisch koken?

Elektrisch inductie koken – Steeds meer mensen koken op inductie. Het verschil bij elektrisch koken is dat niet de plaat warm wordt, maar alleen de bodem van de pan. Er zit namelijk een elektromagnetisch veld in de kookplaat die actief wordt als de pan op de plaat wordt gezet.
Volledig antwoord bekijken

Kunnen pannen voor inductie ook op elektrisch?

Dank voor je bericht. Het antwoord op je vraag of je pannen die je gebruikt hebt op een elektrische kookplaat daarna nog op inductie kunt gebruiken is JA – dat kan.
Volledig antwoord bekijken

Kan RVS op elektrische kookplaat?

Pannen van alleen roestvrijstaal (rvs), koper of aluminium, of keramische (oven)schalen, werken niet op inductie. Als je nu dit soort pannen gebruikt, heb je nieuwe pannen nodig voor koken op een inductiekookplaat.
Volledig antwoord bekijken

Is elektrisch koken goedkoper dan koken op gas?

Wat is goedkoper? – Voor koken op inductie is elektriciteit nodig, wat de reputatie heeft kostbaar te zijn. Gas daarentegen is een goedkopere vorm van energie wat koken betreft. Het koken op gas kost een huishouden per jaar gemiddeld 37 m3 gas, in verhouding 175 kWh wanneer er op inductie wordt gekookt.

Op jaarbasis kost gas zo gemiddeld €25 per huishouden en koken op inductie €36 (Milieu Centraal). Deze voordelen gelden echter niet wanneer een huis niet op gas is verwarmd en er dus speciaal gas naar toe moet worden getransporteerd; dit is namelijk behoorlijk aan de prijs. Wanneer wordt gekeken naar rendement komt inductie echter beter naar voren, slechts 10 tot 20% van de energie gaat bij inductief koken verloren.

Bij gas ligt dit getal hoger al is dat lastig precies in te schatten. Daarnaast komen er steeds meer alternatieve en duurzame vormen voor het opwekken van energie, zoals windmolens en zonne-energie; in de toekomst zal de CO2 uitstoot bij koken op inductie daarom gemiddeld lager liggen dan bij koken op gas.
Volledig antwoord bekijken

Kunnen Tefal pannen op elektrische kookplaat?

Gebruik je Tefal-pannen enkel op een kookplaat en niet in de oven, tenzij anders vermeld.
Volledig antwoord bekijken

Wat is een goede elektrische pan?

Top 8 beste elektrische hapjespannen – Beste koop elektrische hapjespan Princess Multi Wonder Chef Pro 162367 Onze keuze voor consumenten als beste koop qua prijs-kwaliteitverhouding. Een goede warmtegeleiding met weinig hotspots maakt dit onze eerste keuze, zeker in vergelijking met de goedkopere modellen. Beste koop elektrische hapjespan Princess Pure 163030 Multi Cook Hapjespan Toch echt een favoriet uit de test met een flinke inhoud. Een sterke keramische anti-aanbaklaag en hierdoor eenvoudig in gebruik en schoonmaak. De hapjespan, deksel en het bamboe onderstel zijn van goede kwaliteit. Bestverkochte elektrische hapjespan Bestron AHP1500Z De Bestron AHP1500 is met een formaat van 32 cm zeer geschikt voor de meeste huishoudens. Prima anti-aanbaklaag, anti-slip voetjes, koudgrepen en wordt geleverd inclusief deksel. Eenvoudig in gebruik met de regelbare thermostaat en dankzij de hogere randen geschikt voor 4 tot 6 personen. Beste goedkope elektrische hapjespan Bestron AHP1200 De Bestron AHP1200 heeft naast de inhoud weinig verschil met de AHP1500. Met 28 cm aan kookoppervlakte is de elektrische pan wel 10 euro goedkoper en ook een goede keuze voor 3-4 personen. Budget elektrische hapjespan Tristar PZ-9145 Flink groot met 40 cm en helemaal niet duur, wat het voor een kleiner budget een prima keuze maakt. Een groot voordeel zijn de meegeleverde rekjes, waardoor je verschillende gerechten tegelijkertijd kan bereiden. Je kan de pan in 2 of 4 stukken verdelen. Een standaard model zonder veel haken en ogen. Beste grote elektrische hapjespan Hendi Partypan 62 cm Onze keuze als je veel gasten tegelijkertijd wilt serveren. Perfect voor gebruik tijdens feesten, maar ook erg populair onder cateraars en in de horeca. De Hendi Partypan is zeer groot, van topkwaliteit als we kijken naar de makelij en is eenvoudig in gebruik. Veel gasten, dan is dit grote model onze aanrader. Beste roestvrijstalen elektrische hapjespan Bartscher RVS multipan 40x30cm Voor een professionele elektrische hapjespan raden we de horeca versie van de Bartscher roestvrijstalen multipan aan. Een van de wenige modellen zonder anti-aanbaklaag, waardoor deze ook geschikt is voor het bruinen van vlees, maar ook voor knapperige paella of als alternatief op een risotto pan, Elektrische hapjespan met extra bakplaten Hausliebe Multipan Net wat veelzijdiger dan menig ander model uit onze top 8. De meeste modellen zijn eentonig in ontwerp, maar Hausliebe kiest voor een klassieke vormgeving. Wordt geleverd met vier inzetstukken: standaard diepe bak, een ondiepe grillplaat, plaat met leuke bakvormen en een stoomrekje.
Volledig antwoord bekijken

You might be interested:  Wat Kun Je In De Rijstkoker Allemaal Koken?

Kan een aluminium pan op een elektrische kookplaat?

Met elke soort pan van elk willekeurig materiaal kun je koken op gas. Aluminium, koper, staal of gietijzer, het is allemaal geschikt. Een groot voordeel van een gaskookplaat is dat wokken tot de mogelijkheden behoort. Met een elektrische kookplaat zoals een inductie of keramische kookplaat kan dit niet.
Volledig antwoord bekijken

Hoe weet ik of ik elektrisch of inductie heb?

Inductie – Bij koken op inductie wordt de plaat niet verwarmt maar de bodem van de pan zelf. Dit gebeurt doordat er een elektromagnetisch veld nadat de pan op de kookplaat is gezet. Ook warmt de pan sneller op vergeleken met koken op een keramische kookplaat of gas.

 1. Er gaat weinig energie verloren doordat alleen de onderkant van de pan verhit wordt en dus is dit een zuinige optie in gebruik.
 2. De aanschaf daarentegen kan een investering zijn.
 3. Een ander nadeel is dat er in de keuken een zogenaamde perilex aansluiting (dat is meer dan de standaard 220 volt omdat de inductieplaat meer stroom nodig heeft) gemonteerd moet worden.

De keuken is dus misschien niet in een keer klaar voor een overstap naar inductie. De inductie kookplaat blijft na gebruik niet lang heet en is daardoor snel schoon te maken. Doordat de plaat niet hoeft af te koelen is het ook een veilige optie voor kinderen.

 1. Over het regelen van de temperatuur verschillen de meningen.
 2. Ook voor koken op inductie moet u andere pannen aanschaffen als u overstapt van gas om precies dezelfde reden als bij keramisch koken: de bodem moet vlak zijn voor een optimale hittegeleiding.
 3. Er mag dus absoluut geen glooiing in de bodem zitten zoals vaak bij Tefal pannen het geval is.

Mocht u bij de aanschaf van een pan twijfelen of deze geschikt is voor inductie kunt u in de winkel snel een test doen door een magneetje mee te nemen en die tegen de pan te houden, als deze aan de pan plakt dan kunt u de pan gebruiken op een inductie kookplaat.
Volledig antwoord bekijken

Kan ik mijn oude pannen gebruiken voor inductie?

Met een magneet kun je testen of de pan geschikt is voor inductie. Blijft deze langer dan 5 seconden aan de pan plakken? Dan kun je de pan gebruiken op een inductie kookplaat!
Volledig antwoord bekijken

You might be interested:  Hoe Werkt Koken Op Inductie?

Wat heb ik nodig om elektrisch te koken?

Wat is een Perilex aansluiting? – Een Perilex aansluiting is een speciaal stopcontact in de keuken met 5 gaten. Dit type stopcontact heb je nodig om een elektrisch fornuis aan te kunnen sluiten. Er zijn Perilex stopcontacten met 2- of 3-fasen. Afhankelijk van het vermogen van het fornuis heb je een 2- of 3-fasen aansluiting nodig.
Volledig antwoord bekijken

Waar op letten bij elektrische kookplaat?

Klassiek, keramisch en inductie – Klassiek Elektrisch koken is niets nieuws. Al meer dan honderd jaar geleden vond de Britse ingenieur Charles Belling het elektrische fornuis uit. De klassieke elektrische kookplaat is meestal een gietijzeren plaat die langzaam warm wordt.

 1. De elektrische kookplaat is stevig, maar er zitten ook wat nadelen aan.
 2. De plaat heeft veel tijd nodig om op te warmen en koelt ook langzaam weer af.
 3. Omdat de plaat niet vlak is, is schoonmaken soms een heel karwei.
 4. Bovendien bestaat het risico dat etensresten inbranden op de kookplaat.
 5. Deze manier van koken kost relatief veel stroom.

Inmiddels komen we de klassieke elektrische kookplaat bijna niet meer tegen. Keramisch en inductie zijn nu de meest voorkomende vormen van elektrisch koken. Keramisch Bij de keramische kookplaat zijn de elektrische verwarmingselementen afgedekt met een glasplaat.

 • Dat heeft nogal wat voordelen.
 • Een keramische kookplaat ziet er strak uit en is makkelijk schoon te maken.
 • Ook bij de keramische kookplaat worden de verwarmingselementen langzaam warm en blijven ze nog lang warm nadat u de temperatuur omlaag heeft gedraaid.
 • Net als bij de klassieke elektrische kookplaat kan dat gevaarlijk zijn.

Misschien denkt u daarbij in eerste instantie voor kinderen, maar ook voor ouderen kan een kookplaat die lang warm blijft een risico zijn. Overigens staat daar een voordeel tegenover; als u een gerecht nog even warm wilt houden, kunt u er gebruik van maken dat de kookplaat nog niet is afgekoeld.

 1. Inductie Een inductiekookplaat werkt op basis van magnetische straling.
 2. Die straling zorgt voor warmte in de pan die op de kookplaat staat.
 3. Pannen op een inductieplaat worden vrijwel direct warm en de temperatuur van de pan is snel en nauwkeurig te regelen.
 4. Tilt u de pan op, dan koelt de kookplaat meteen weer af.

Inductie is dan ook een veilige kooktechniek. Net als de keramische kookplaat is een inductiekookplaat vlak en dus makkelijk te reinigen. Bovendien is inductie van deze drie elektrische kookvormen de meest energiezuinige. Dat komt vooral door het verwarmen met behulp van magnetische straling.
Volledig antwoord bekijken

Hoe kook je op een elektrische kookplaat?

Bij elektrisch koken wordt een gietijzeren plaat van enkele centimeters dik aan de onderkant verwarmd door een elektrische verwarmingsspiraal. Als je op deze warme plaat een pan plaatst, warmt de pan op door warmtegeleiding. Voor een goede warmteoverdracht moet de pan een zo vlak mogelijke bodem hebben.
Volledig antwoord bekijken

Kunnen Tefal pannen op elektrische kookplaat?

Gebruik je Tefal-pannen enkel op een kookplaat en niet in de oven, tenzij anders vermeld.
Volledig antwoord bekijken

Kan een aluminium pan op een elektrische kookplaat?

Met elke soort pan van elk willekeurig materiaal kun je koken op gas. Aluminium, koper, staal of gietijzer, het is allemaal geschikt. Een groot voordeel van een gaskookplaat is dat wokken tot de mogelijkheden behoort. Met een elektrische kookplaat zoals een inductie of keramische kookplaat kan dit niet.
Volledig antwoord bekijken

Hoe merk je dat een pan niet geschikt is voor inductie?

1) Check of je pan magnetisch is door een magneetje tegen de bodem aan te houden: als de magneet blijft plakken is de pan magnetisch.2) Check of de pan een platte onderkant heeft door de bodem van de pan horizontaal op ooghoogte te houden. Als je een bolling ziet, is de bodem dus niet meer plat.
Volledig antwoord bekijken

Waarom kunnen gebruikte pannen niet op inductie?

Wat maakt een pan geschikt voor inductie? – Bij een inductie kookplaat creëren elektrische spoelen een magnetisch veld onder de pan. Er ontstaat wrijving tussen de inductie kookplaat en de bodem van de pan wanneer de bodem magnetisch is. Gebruik je een ongeschikte pan? Dan ontstaat er geen magnetisch veld en slaat jouw kookplaat uit veiligheid af.
Volledig antwoord bekijken