Wat Zijn De Nadelen Van Inductie Koken?

Wat Zijn De Nadelen Van Inductie Koken
De nadelen van koken op inductie –

Niet elke pan is geschikt voor inductie, het kan dus zijn dat je wat pannen moet vervangen. Soms is de magnetische straling van een inductiekookplaat een risico voor mensen met een pacemaker. Raadpleeg daarom altijd eerst een cardioloog voor je de overstap naar inductie maakt. Je steekt de stekker van een inductiekookplaat niet zomaar in het stopcontact. Een inductiekookplaat vraagt soms om veel stroom in één keer. Niet elke meterkast kan dit zomaar aan. In sommige gevallen heb je een aangepaste of moderne meterkast met 3 fasen nodig met een speciale kookgroep. In dat geval moet er een nieuwe aansluiting met nieuwe groepen worden aangelegd en een aansluiting naar de keuken. Ook moet je erop letten dat de hoofdzekering het verhoogde stroomverbruik aankan. Meer informatie over het aanpassen van je meterkast voor inductie vind je op ons kennisplatform over aardgasvrij wonen, hieropgewekt.nl,

Volledig antwoord bekijken

Is inductie slecht voor je?

Alle elektrische apparaten die met een stekker op het stopcontact zijn aangesloten, wekken zwakke magnetische velden op met een lage frequentie (50 hertz ). Dat wordt ook vaak elektromagnetische straling genoemd. Het kunnen apparaten zijn die (bijna) altijd aan staan (bijvoorbeeld koelkast, mechanische ventilatie) en apparaten die naar behoefte worden aangezet (bijvoorbeeld televisie of kookplaat).

 • Alle elektrische kookapparaten (zoals ovens, elektrische en keramische kookplaten) wekken een magnetisch veld op dat ongeveer even sterk is als dat van een stofzuiger, straalkachel of ander huishoudelijke apparaat dat veel stroom verbruikt.
 • De magnetische velden van deze apparaten moeten onder de blootstellingslimieten blijven.

Als de blootstelling onder de daarvoor geldende limieten blijft, ben je voldoende beschermd tegen de nu bekende schadelijke gezondheidseffecten, Magnetron Een magnetron produceert net als andere apparaten een magnetisch veld met de frequentie van 50 hertz.

Daarnaast produceert een magnetron radiofrequente elektromagnetische straling met een frequentie van 2,45 gigahertz, Deze elektromagnetische straling verwarmt het voedsel. Door de deur en behuizing van de magnetron kan ook een deel van de elektromagnetische straling naar buiten lekken. De fabrikant moet ervoor zorgen dat de sterkte van de elektromagnetische straling buiten het apparaat onder de blootstellingslimieten blijft.

Als de deur of behuizing beschadigd of vuil is, kan er meer elektromagnetische straling naar buiten lekken en kan de blootstellingslimiet overschreden worden. Daarom staat in de handleiding van de magnetron dat deze bij een beschadiging niet gebruikt mag worden.

 • Inductiekoken Bij inductiekoken produceert de kookplaat naast een magnetisch veld met een lage frequentie (50 hertz) ook een magnetisch veld met een hogere frequentie (ongeveer 20 kilohertz).
 • Dit magnetische veld wordt door de metalen bodem van de pan opgevangen, waardoor de bodem van de pan warm wordt.

De sterkte van het magnetisch veld tussen de spoel in de kookplaat en de bodem van de pan is hoger dan de blootstellinglimieten. Dat is geen probleem, want er komen geen lichaamsdelen tussen de kookplaat en de bodem van de pan. De bodem van de pan “vangt” als het ware het magnetisch veld en zet die om in stroom en uiteindelijk warmte in de bodem.

 1. Hierdoor is boven en naast de pan het magnetisch veld sterk verzwakt.
 2. Een inductiekookplaat detecteert of er een geschikte pan op staat.
 3. Hij doet dat met een magnetisch veld dat net sterk genoeg is om de metalen bodem van de pan te detecteren.
 4. Staat er geen pan op, dan kan de kookplaat niet aanslaan.
 5. Als je een pan van de kookplaat aftilt, slaat de kookplaat direct af en is het magnetische veld verdwenen.

Zodra je een pan op de kookzone zet, meet de kookplaat hoeveel energie hij in de bodem van de pan kwijt kan. Als je de kookplaat op de hoogste stand aanzet, zal de sterkte van het magnetisch veld stijgen tot het maximale niveau wat de kookplaat aan de pan kwijt kan.

 1. Bij sommige inductiekookplaten past de kookzone zich aan de grootte van de pan aan.
 2. Als je bij deze kookplaten een kleine pan op de kookplaat zet, wordt het magnetisch veld ook kleiner.
 3. De sterkte van het magnetische veld van de inductiekookplaat mag de blootstellingslimieten niet overstijgen, met of zonder pan op de kookzone.

Bij magnetische velden onder de blootstellingslimieten zijn geen gezondheidseffecten te verwachten. Fabrikanten moeten zorgen dat de elektromagnetische velden afkomstig van inductiekookplaten aan de blootstellingslimieten voldoen en ze worden hierop getest.
Volledig antwoord bekijken

Wat is de gemiddelde levensduur van een inductie kookplaat?

Een keramische kookplaat gaat ongeveer 15 tot 20 jaar mee. Voor inductie is dat 10 tot 15 jaar. De levensduur hangt natuurlijk wel af van het onderhoud aan de plaat en de manier waarop de kookplaat wordt behandeld. Als je een kookplaat goed onderhoudt, doe je er uiteraard veel langer mee.
Volledig antwoord bekijken

Wat gebeurt er als je verkeerde pan op inductie?

Wat maakt een pan geschikt voor inductie? – Bij een inductie kookplaat creëren elektrische spoelen een magnetisch veld onder de pan. Er ontstaat wrijving tussen de inductie kookplaat en de bodem van de pan wanneer de bodem magnetisch is. Gebruik je een ongeschikte pan? Dan ontstaat er geen magnetisch veld en slaat jouw kookplaat uit veiligheid af.
Volledig antwoord bekijken

Kan een pan te klein zijn voor inductie?

Moet de bodem van de pan precies even groot zijn? – We krijgen veel vragen over het formaat van de bodem van de pan. Dit is echter niet belangrijk. Inductie past zich aan het formaat van de bodem. Je kunt dus gewoon een kleine pan gebruiken op een grote inductieplaat.
Volledig antwoord bekijken

Waarom koken restaurants niet op inductie?

Van gas naar inductie – Bij het kiezen van de apparatuur maken veel ondernemers de keuze om de de overstap te maken van gas naar inductie. Dat heeft in de basis twee voordelen. Inductie is ongeveer 30 procent goedkoper in verbruik dan gas (afhankelijk van energieprijzen uiteraard).

Daarnaast is er ook tijdwinst te behalen gedurende het koken van ongeveer 40 tot 50 procent. Het afzuigsysteem hoeft met een inductiesysteem minder hard te werken. Dat komt omdat inductie geen onnodige warmte afgeeft. In een inductieplaat zitten elektrische spoelen die onder de pan een magnetisch veld genereren.

Hierdoor gaat er een wervelstroom door de pan die door weerstand van de bodem wordt omgezet in warmte. Daarbij komt er ook warmte vrij door magnetische hysterese. Op het moment dat de pan de plaat verlaat, is er geen magnetisch veld en gaat de inductieplaat automatisch uit.

 1. Daardoor wordt er in de keuken geen ‘restwarmte’ gecreëerd.
 2. Gaspitten worden door de kok die de keuken opent in de ochtend direct opengedraaid.
 3. De hele dag draait de waakvlam.
 4. Dat geeft extra warme aan de ruimte, waardoor het afzuigsysteem harder moet werken, en is er over het jaar gezien veel energieverlies.

Ander voordeel van inductie ten opzichte van gas is dat de tijd tot het kookpunt sneller wordt bereikt met inductie. Bij de aanschaf van een inductiekookplaat is het aan te raden om niet te besparen op inductiepannen. Hoe beter de kwaliteit van de pannen, hoe hoger het rendement van het kooktoestel en dus hoe zuiniger er gekookt wordt.

 • Ouderwetse gaspitten waar aluminiumfolie ervoor moet zorgen dat de ‘bak’ niet te vies wordt, zijn verleden tijd.
 • Inductie is makkelijker schoon te maken en de platen koelen veel sneller af.
 • Daarbovenop kiezen veel ondernemers ook uit ideologisch oogpunt voor inductie en willen geen gas meer in de keuken.

Zijn er dan totaal geen nadelen aan inductie? Jawel: veel koks willen voor de smaakbeleving ‘de vlam in de pan’ laten slaan. Dit is niet mogelijk met inductie vanwege het ontbreken van open vuur.
Volledig antwoord bekijken

You might be interested:  Wat Kost 1 Liter Water Koken?

Waarom geen stekker bij inductiekookplaat?

Waarschuwing vooraf: Verkeerd aansluiten van uw elektrische kookplaat kan leiden tot onherstelbare schade aan het apparaat of letsel. Meet altijd de aansluiting door met een multimeter. Raadpleeg bij twijfel een vakman. Perilex stekker Omdat een elektrische kookplaat veel stroom verbruikt kan deze niet worden aangesloten op een normaal stopcontact. Dit komt omdat een enkele groep een maximum vermogen kan leveren van 230V x 16A = 3680 Watt. Een kookplaat vebruikt al snel zo’n 6000 Watt.

2x één fase (2x 230V) waarbij in de groepenkast een zgn “kookgroep” is gerealiseerd.3 fase (400V – in de volksmond krachtstroom genoemd)

Welk systeem in uw woning gebruikt wordt is eenvoudig te zien in de meterkast: 2x één fase kookgroep (230V): In feite zijn dit twee 16A automaten die mechanisch gekoppeld zijn. Als u in de meterkast zo’n automaat ziet waarbij twee schakelaars aan elkaar gekoppeld zijn dan heeft u een 2x één fase kookgroep. 2x één fase kookgroep Vanaf deze automaat lopen er twee fase (L – bruine) draden en twee nul (N – blauwe) draden (en uiteraard aarde) naar de keuken: Tussen L₁ en N₁ meet u 230V en tussen L₂ en N₂ meet u 230V. Let er op dat u de juiste setjes (L₁ en N₁) en (L₂ en N₂) bij elkaar houdt en deze niet verwisseld! Dus niet in de perilex L1 en N1 bij elkaar en in de groepenkast L1 en N2 bij elkaar.3 fase kookgroep (400V) Een drie fase automaat ziet er als volgt uit. Ook hier weer de mechanische koppeling tussen de schakelaars. Vanaf deze automaat lopen er drie Fasen (L – bruine) en één Nul (N – blauwe) kabel (en uiteraard aarde) naar de keuken. De aansluiting van 3 fase op de perilex wandcontactdoos is als volgt: Tussen de Fasen (L1 / L2 / L3) en Nul (N) meet u 230V. Echter tussen de fasen onderling (bijv. tussen L1 en L2) meet u 400V. De verbinding tussen de meterkast en de keuken Voor de aansluiting tussen de meterkast en de perilex contactdoos in de keuken wordt een 19mm buis gebruikt met daarin 5 aders van 2,5mm². In het geval van een 2x één fase kookgroep worden de kleuren als volgt aangesloten:

Bruin: Fase 1 (L1) Zwart: Fase 2 (L2) Blauw: Nul (N1) Grijs: Nul (N2) Groen Geel: Aarde (PE)

En bij een 3 fase kookgroep worden de kleuren als volgt aangesloten:

Bruin: Fase 1 (L1) Zwart: Fase 2 (L2) Grijs: Fase 3 (L3) Blauw: Nul (N1) Groen Geel: Aarde (PE)

Hulp nodig? +31613517971
Volledig antwoord bekijken

Kan de vlam in de pan slaan bij inductie?

Verlaag kans op woningbrand, kook op inductie Jaarlijks vinden gemiddeld circa 30 fatale woningbranden plaats in Nederland. Ongeveer een op de zeven fatale woningbranden ontstaat in de keuken. Veel mensen koken nog op gas. Een inductiekookplaat in huis maak koken veel veiliger voor jezelf en je gezin.

‍ Oorzaken fatale woningbrand Een fatale woningbrand is een brand waarbij dodelijke slachtoffers als gevolg van brand zijn te betreuren, die heeft plaatsgevonden in een gebouw met een woonfunctie of in een ander ‘woon gerelateerd’ object én die niet door opzet is veroorzaakt. In 2017 zijn 27 fatale woningbranden geteld, met in totaal 28 dodelijke slachtoffers (bron: Uitgave van de Brandweeracademie van het Instituut Fysieke Veiligheid, maart 2018)

Twee derde van de fatale woningbranden ontstond door menselijk handelen, waarbij onvoorzichtigheid met roken (30%) de meest voorkomende brandoorzaak was. Ongeveer een op de zeven fatale woningbranden ontstond in de keuken. ‍ Inductie koken veiliger Een inductiekookplaat genereert een magnetisch veld onder de pan.

 • Hierdoor wordt alleen de pan heet.
 • Het gedeelte van de plaat waar de pan staat wordt wel wat warm door de stralingswarmte van de pan, maar blijft relatief koud.
 • De kans op brandwonden of vlamvattende theedoeken of kleding is klein.
 • Wel zo veilig dus.
 • ‍ Vlam in de pan Ook met inductie koken kan een vlam in de pan ontstaan als de olie in de pan zijn zelfontbrandingstemperatuur bereikt.

Toch is de kans op een vlam in de pan kleiner dan bij het koken op gas. Hierbij kan de open vlam makkelijk in de pan slaan door bijvoorbeeld wat vet of olie dat langs de pan druipt. Dit is bij inductie niet mogelijk en de kans op het uitbreken van brand is daarmee ook een stuk kleiner.

‍ Geen kans op een gaslek Met koken op gas zit een ongeluk in een klein hoekje. Er kan een gaslek ontstaan of erger nog: je vergeet een keer het gas dicht te draaien. Dit kan leiden tot koolmonoxidevergiftiging of zelfs een gasexplosie. Met een inductieplaat is dit onmogelijk. ‍ Gebrand op veiligheid? Bel Betecom Veiligheid in huis is belangrijk.

Zorg voor kleine blusmiddelen, rookmelders, goede vluchtwegen en brandvertraging. Wil je meer informatie over, bijvoorbeeld door rookmelders aan te sluiten op je bestaande beveiligingsinstallatie? Laat het ons weten. Wij helpen je graag bij het vinden van de juiste oplossing.
Volledig antwoord bekijken

Wat kost ombouwen van gas naar inductie?

Uw gaskookplaat vervangen door inductie? Ook de kok laat gas los en kookt op inductie Het vertrouwde gasfornuis is op zijn retour. Inductie wordt de norm. Waarop moet u letten bij de koop en ­installatie van dit type kooktoestel? De mens kookt al eeuwen op vuur, maar nu is het mooi geweest.

 1. We moeten en zullen, zo laat het zich aanzien, van het gas af en dat beperkt zich niet tot verwarming en warm water voor de douche.
 2. Ook de gas­pitten moeten eraan geloven.
 3. Wie vandaag de dag een nieuwe keuken aanschaft, zal niet snel meer kiezen voor gas.
 4. Dat blijkt onder meer uit een rondgang langs verschillende keukenleveranciers.

Bijna alle kookapparaten in het assortiment werken met inductie.et slide Wat is inductie? Een inductiekookplaat bestaat uit een aantal spoelen van ­koperdraad. Door de spoel wordt stroom geleid, waardoor een magnetisch veld ontstaat tot enkele centimeters boven de spoel.

Als daarop een pan staat met een bodem van magnetiseerbaar materiaal, gaat er een zogeheten wervelstroom door de bodem lopen. Door de weerstand van de bodem wordt die stroom omgezet in hitte.Nieuw is inductie allerminst. Het eerste octrooi op een in­ductie-apparaat werd in het ­Verenigd Koninkrijk al in 1907 aangevraagd.

Pas in de jaren ­zeventig verschenen voorzichtig de eerste inductiekookplaten voor huishoudens op de markt. Brrrr, straling! Straling en voedsel, dan gaan bij sommigen de haren recht overeind staan, maar er is bij ­inductie geen enkele kans dat gerechten gevaarlijk radioactief worden.

Het magnetisch veld beperkt zich tot de pan. Er is wel één aandachtspunt: wie een pacemaker of geïmplanteerde defibrillator heeft, moet er rekening mee houden dat het elektromagnetisch veld van de kookplaat het medisch hulpmiddel in extreme gevallen kan verstoren. Overigens geldt dat voor tal van huishoudelijke apparaten.

Snel en nauwkeurig Inductie werkt snel, is heel nauwkeurig af te stellen en de hitte beperkt zich tot de pan. De glazen kookplaat zelf wordt alleen indirect warm door de hitte van de pan en koelt snel weer af zodra de pan wordt opgetild. Veelgenoemd voordeel van inductie is snelheid.

Een pan water kookt twee keer zo snel als op gas. Verbruik U kunt de komende 25 jaar echt nog wel met een gasfornuis uit de voeten, maar de twijfel over de leveringszekerheid rond gas wordt door de kabinetsplannen wel steeds groter. Daarbij valt wel een kanttekening te maken. Met de huidige prijzen voor gas en stroom ontlopen de kosten van koken op gas en inductie elkaar niet zo veel.

Inductie is vooralsnog jaarlijks circa 10 euro duurder dan koken op gas (circa 40 euro versus 30 euro), maar inductie is wel energiezuiniger dan een ­ouderwetse elektrische kookplaat of een keramische. Duurzaamheid Ook het argument dat koken op inductie duurzaam zou zijn, is wat voorbarig.

Zolang de benodigde stroom van een steen­kolencentrale komt, is koken op gas zonder twijfel niet slechter voor milieu en klimaat. Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal schat de jaarlijkse CO2-uitstoot van zowel koken op gas als inductie op ongeveer 70 kilo. Meterkast aanpassen En dan zijn er nog de eventuele hobbels bij het installeren.

Bijna alle inductieplaten zijn aan­gesloten op twee groepen in de meterkast, grote kookplaten zelfs op drie. In oudere meterkasten zit meestal een aansluiting van één keer 25 ampère. Maar voor een grote inductiekookplaat, vergelijkbaar met een vijfpitsgasfornuis, is meer power nodig.

 1. Dat betekent dat de aansluiting moet worden ­omgezet naar een zwaardere van drie keer 25 ampère, zoals de meeste nieuwbouwhuizen al hebben.
 2. Aanpassing kost tussen de 250 tot 300 euro.
 3. Ook moet er een extra elektriciteitskabel naar de keuken worden getrokken en is een zogeheten perilexstekker nodig, wat bij elkaar tussen de 500 en 750 euro kost.
You might be interested:  Waarom Mag Soep Uit Blik Niet Koken?

Wie wil overstappen op ­inductie, maar geen zin heeft in dergelijke kostbare en ingrijpende aanpassingen kan inductiekookplaten kopen met een aansluiting voor een ­zogeheten 1-fase meterkast. Deze kookplaten zijn echter wel beperkt in hun vermogen. Potten en pannen Inductie maakt gebruik van een magneetveld en werkt dus ­alleen met pannen die magne­tiseerbaar zijn.

 1. Of uw pannen voor inductie geschikt zijn, is eenvoudig te testen door een magneet tegen de bodem te houden.
 2. Als die blijft plakken, is de pan geschikt.
 3. Ideaal zijn pannen van gietijzer en plaatstaal.
 4. Minder geschikt zijn pannen van aluminium, teflon en koper.
 5. Tegenwoordig wordt in de meeste pannen voldoende ‘ferromagnetisch’ materiaal verwerkt om ze geschikt te maken voor inductie.

Let bij aankoop op het inductie-logo. Bovendien is er een ‘adapter’, een plaat die wel magnetiseerbaar is en de hitte doorgeeft aan een ongeschikte pan. Vlakke bodem Je hoort vaak dat de bodem van de pannen perfect vlak moet zijn, maar een enkele oneffenheid verstoort de werking van de inductieplaat niet.

 • Het magnetisch veld strekt zich uit tot enkele centimeters boven de kookplaat.
 • Braampjes in de ­pan bodem kunnen wel leiden tot krassen in de glasplaat.
 • Niet fraai, maar niet meteen nadelig voor de werking van de kookplaat.
 • En de wok? Een wok of wadjan is een verhaal apart.
 • Een pan met volledig bolle bodem (de originele wadjan) werkt niet goed op inductie omdat hij te weinig contact maakt met het oppervlak.

De meeste wokken hebben daaren­tegen een vlak gedeelte waardoor ze wel op inductie kunnen worden gebruikt. En er zijn ­speciale inductieplaten met een zogenoemde ‘wok-zone’, een kuiltje in de inductieplaat waar de bolle pan precies in past. Voor doorsneekeukens zijn die platen relatief prijzig en niet erg flexibel.

 • Je kunt met die kuil immers niets anders dan wokken.
 • Een andere optie is een inductiefornuis met één wok brander op gas.
 • Overstappen of niet Wie, door over te stappen op ­inductie koken, helemaal geen gas meer nodig heeft in zijn huis, bespaart op de gas­aansluiting en de bijkomende kosten.
 • Wie nog wel gas ­gebruikt voor verwarming en warm water, bespaart met de ­installatie van inductie per saldo niet zoveel.

Als alle opties open liggen, bijvoorbeeld bij nieuwbouw of de complete renovatie van een keuken, is overstappen op ­inductie een logische keuze, vanwege het gebruiksgemak. Eenmaal van het gas af, is het wel even wennen dat je de ­vlammen niet meer hoort en ziet.

 • Na anderhalf miljoen jaar koken op echt vuur, is dat toch even slikken.
 • Voordelen inductie t.o.v.
 • Gas en keramisch * Koken op inductie is snel.
 • De pitten reageren heel direct en nauwkeurig op de regelaars.
 • Een pan water kookt ongeveer in de helft van de tijd die nodig is bij gas.
 • Eramische platen reageren langzaam vergeleken met inductie.

Het duurt lang voordat een plaat heet is en ook lang voordat deze is afgekoeld dit is bv bij Biefstuk bakken heel lastig. Inductie kookt qua regelsnelheid net als gas. * Inductie werkt op elektriciteit. Er is dus geen kans op ongelukken met vuur. Ook wordt de inductieplaat zelf nauwelijks warm.

* Een inductiekookplaat is gemaakt van hard vlak glas en is daardoor eenvoudig schoon te maken. * Eenmaal aangeschaft en geïnstalleerd is inductie zuinig, zeker in vergelijking met gietijzeren elektrische of keramische kookplaten. * Inductie levert u geen fijnstof op wat bij gaskookplaten wel ontstaat * Inductieplaten hebben techniek waardoor u kunt werken met ingebouwde tijdschakeling, kookduurbegrenzing, automatische panherkenning, etc. * Iedere pan past bij inductie op elke plek en u kunt op iedere plaat sudderen en koken. Nadelen

* Oudere meterkasten zijn vaak niet geschikt om inductie zonder aanpassingen op aan te sluiten. Dikwijls moeten er groepen bij komen, of is het nodig de hoofdaansluiting uit te breiden. Dat mag alleen de netbeheerder doen. * Al zijn de prijzen van inductieplaten flink gedaald, het blijft de duurste optie in aanschaf en installatie.

 • Niet alle pannen zijn geschikt voor inductie.
 • Mogelijk moet u dus nieuwe pannen kopen.
 • De techniek van een inductieplaat is complexer dan van een gasfornuis en daarmee ook wat gevoeliger voor storingen.
 • Michelinster op inductie In professionele keukens is inductie al langer ingeburgerd.
 • Sommige voordelen gelden in een restaurant- keuken nog veel sterker dan in gewone huishoudens.

In zulke keukens staan soms wel twintig gaspitten te branden. Dat leidt tot hoge temperaturen en een verhoogde dosis fijnstof in een ruimte waar koks uren aan een stuk staan te werken. Inductie scheelt zo een paar ­graden in de werkom­geving. Wim Severein van The Millèn in Rotterdam kreeg afgelopen december een Michelinster.

 1. Hij kookte al op inductie in het restaurant van het Wereldmuseum.
 2. Daar was het de enige optie.
 3. In het monumentale ­gebouw was een gas­fornuis niet toegestaan.
 4. Ik was vrij snel gewend aan inductie en toen ik in The Millèn een nieuwe keuken kon installeren, hoefde ik niet lang na te denken.
 5. Het werkt snel, en reageert heel direct op aanpassingen in hoog of laag.

Ik vind het heel fijn koken.’ Jan Pieter Both van Kruydt in Delft is ook ­enthousiast. ‘Ik kookte thuis al twaalf jaar op inductie, dus was wel blij toen de eigenaar ­geen gas liet aansluiten bij de renovatie van het oude pand waarin Kruydt zit.’ Groot voordeel vindt hij dat er geen warmte ‘weglekt’.

 1. Bij gas gaat veel warmte langs de pan.
 2. En de keuken wordt wel warm.’ Both looft de snelheid van inductie.
 3. Een saus inkoken bijvoorbeeld gaat veel sneller dan op gas.’ Chefkok Wim Severein van The MIllèn in Rotterdam twijfelde niet over inductie in zijn nieuwe keuken: ‘Inductie reageert heel direct op aanpassingen’.

Bron ELSEVIER 11 mrt 2019 : Uw gaskookplaat vervangen door inductie?
Volledig antwoord bekijken

Welk merk inductiekookplaat is het beste?

30 dec 2022 om 21:25 Wat is de beste inductiekookplaat van 80 centimeter breed? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. Koken op inductie biedt veel voordelen. Je kunt uiteraard kiezen voor inductie omdat je van het gas af wil.

 1. Maar inductiekookplaten zijn ook efficiënt met energie, worden snel warm of koud en zijn makkelijk in het gebruik.
 2. Er zijn modellen van 60 tot 90 centimeter breed.
 3. Let op: je hebt meestal een extra stroomgroep nodig als je overstapt van gas naar inductie.
 4. De Consumentenbond test inductiekookplaten op onder meer koken en bakken, gebruiksgemak en energieverbruik.

In totaal zijn er meer dan 110 inductiekookplaten getest die op dit moment redelijk tot goed verkrijgbaar zijn. Bij de ruim 45 geteste kookplaten van 80 centimeter breed komt een model van Bosch als Beste uit de Test. Een kookplaat van AEG is de Beste Koop. Foto: De Consumentenbond
Volledig antwoord bekijken

Hoe krijg ik krassen uit mijn inductieplaat?

Krassen verwijderen fornuis | Bosch U hebt geprobeerd om uw vitrokeramische kookplaat te reinigen met de ruwe kant van een spons voor universeel gebruik of, erger nog, met een draadspons met lelijke krassen tot gevolg. Zou het niet fantastisch zijn als deze weer zouden verdwijnen en u alles ongedaan zou kunnen maken? Helaas is het niet mogelijk om krassen uit een vitrokeramische kookplaat te verwijderen of te polijsten.

 • Daarom dient u uw glazen keramische kookplaat altijd correct schoon te maken en, waar mogelijk, krassen te vermijden.
 • Wij bevelen u ons Bosch-reinigingsmiddel voor keramische en inductiekookplaten aan.
 • Dat zorgt voor een propere vitrokeramische kookplaat zonder krasvorming.
 • Zelfs ingebrand en hardnekkig vuil laat zich in een oogwenk verwijderen.

Verwijder eerst de grote afzettingen van uw kookplaat met een glasschraper. Ook deze vindt u in onze webwinkel. Breng dan het reinigingsmiddel aan en laat het intrekken. Veeg af met een zachte doek en uw kookplaat is in een mum van tijd weer schoon, en dat zonder de minste kras.
Volledig antwoord bekijken

Kan een gietijzeren pan op een inductiekookplaat?

Veel chefs zweren erbij: een gietijzeren pan. Bij goed onderhoud gaat zo’n pan dan ook je leven lang mee en je kan vrijwel alles perfect bakken. Ze zijn ook nog eens bestand tegen zeer hoge temperaturen en erg geschikt voor koken op inductie.
Volledig antwoord bekijken

Kunnen pannen eerst op gas en dan op inductie?

Geen nieuwe pannen nodig – Over het algemeen zijn de meeste pannen dus geschikt om mee te koken op inductie, ook wanneer u ze eerder op gas heeft gebruikt. Het is in de meeste gevallen dus niet nodig om naast een nieuwe kookplaat ook een geheel nieuwe pannenset aan te schaffen. (Bron: Keukenloods Blog, Plezierindekeuken.nl, Meesterslijpers.nl) : Heeft u nieuwe pannen nodig wanneer u overstapt op een inductiekookplaat?
Volledig antwoord bekijken

You might be interested:  Hoe Lang Bevroren Kip Koken?

Kan een gietijzeren wok op inductie?

De top 4 beste gietijzeren woks – Beste koop gietijzeren wok Uno Casa Gietijzeren wok Gekozen als beste keuze als je op zoek bent naar een goede prijs-kwaliteitverhouding. Doordat de wok met de platte onderkant een brede basis heeft, staat deze stevig op op elk type warmtebron, of dat nu op gas is, op een elektrische of inductie kookplaat, in een oven of buiten op de barbecue. Beste koop wok van geëmailleerd gietijzer Surel Gietijzeren wok Een mooie gietijzeren wok met een goede prijs-kwaliteitverhouding. Met een ruim diameter van 35 cm is het een geschikte keuze om voor 4 tot 6 personen tegelijkertijd te wokken. Gietijzer is geschikt om te wokken op inductie en de platte, ronde bodem van de wok zorgt dat deze ook de warmte goed geleidt naar de rest van de wok. Klassieke gietijzeren wok (geschikt voor inductie) Le Creuset gietijzeren wok Het klassieke Aziatische ontwerp van de geëmailleerde gietijzeren wok is voorzien van een gladde, naadloos afgewerkte binnenkant en is ideaal voor roerbakken of ‘t dichtschroeien van vlees.

Dankzij de vlakke bodem is deze gietijzeren wok ook perfect om te wokken op inductie. De deksel van getemperd glas houdt vocht vast zodat er gestoomd wordt. Het zwarte, glanzende geëmailleerde oppervlak is speciaal ontwikkeld om op hogere temperaturen te kunnen wokken en ontwikkelt na verloop van tijd een natuurlijk patina dat praktisch als anti-aanbaklaag fungeert.

De kleurige geëmailleerde buitenkant voorkomt vlekken en aangekoekte etensresten. Daarnaast is de Le Creuset dankzij de emaille laag makkelijk af te wassen met een spons en wat water. Beste robuuste wok van gietijzer BBQ Toro Cast-iron Wok Zijn de Le Creuset en de Surel wat te decadent, dan is de robuuste BBQ Toro gietijzeren wok een aanrader. Het is een erg grote wok van 35 cm, wat het met ruim 4 kilo een zware pan maakt. De naam verraadt het al, dit is onze voorkeur voor een wok op open vuur – perfect voor de barbecue.
Volledig antwoord bekijken

Kan je wokken op inductie kookplaat?

Niet mokken, lekker inductiewokken – Hoe zit dat dan bij inductie? Want dan missen we die vlam, toch? En wordt je pan nog wel heet genoeg? Blijft je pan überhaupt staan? Zoveel vragen! Op inductie wokken kan zeker, maar het vergt wel een paar aanpassingen.

Ten eerste moet er voldoende vermogen in je inductieplaat aanwezig zijn om de wok goed heet te krijgen. Je hebt dus een inductiekookplaat nodig die dit aankan. Moet je een klein gezin voeden? Dan zal je toch al snel een inductieplaat met 2000 watt of meer nodig hebben. Vervolgens moet die warmte ook nog goed de pan in komen.

Gebruik je hiervoor de traditionele wokpan met bolle vorm, dan is er minder oppervlak beschikbaar om de pan te verwarmen. Bij koken op inductie wordt de pan namelijk alleen direct verwarmd op het oppervlak dat de inductieplaat raakt. Bovendien valt een bolle pan natuurlijk gewoon om op een vlakke plaat.

 1. Om woklovers uit de brand te helpen zijn daar twee oplossingen voor bedacht: de wokkuil en de wokring.
 2. De wokkuil is een gelijkmatige inkeping in je inductieplaat waar de wokpan mooi in past.
 3. Heel handig om gelijkmatig je wokpan verwarmen, wél minder ruimte op je plaat om tegelijkertijd andere gerechten te koken.

Daarnaast is er is de wokring, een mooie metalen ring die zorgt dat je pan precies op het inductieplaatje blijft staan. Er is dan minder oppervlak dat warmte overgeeft, dus je moet wat langer wachten tot de wokpan gelijkmatig is opgewarmd. Dan is er nog een derde oplossing: wokken met een platte bodem.
Volledig antwoord bekijken

Wat betekent F op inductiekookplaat?

Oplossing – Foutcode F geeft aan dat er geen kookgerei op de kookzones staat of dat het kookgerei niet geschikt is. Foutcode F1 geeft aan dat het vermogen te laag is door ongeschikt kookgerei of een lege kookpot.

 • Inductiekookplaat.
  1. Foutcode F verschijnt op het display na het inschakelen van de inductiekookplaat als:
   • Er geen kookpot of -pan werd geplaatst.
   • Er een kookpot met een niet-magnetische bodem wordt gebruikt.
   • Een te kleine kookpot of -pan op een kookzone wordt geplaatst.
  2. Gebruik alleen kookgerei dat geschikt is voor gebruik op een inductiekookplaat. Lees ook het adviesartikel: Welk kookgerei is geschikt op een inductiekookplaat?
 • Inductiekookplaat mét SenseBoil-functie. Indien jouw kookplaat uitgerust is met de SenseBoil-functie zijn naast bovenstaande tips ook deze suggesties interessant wanneer foutmelding F of F1 verschijnt:
  1. Zorg ervoor dat het oppervlak van je kookplaat droog is.
  2. Activeer geen kookzones met een lege pot erop.
  3. Controleer of de gekozen kookpot geschikt is voor SenseBoil® door de eerste keer op te volgen.
  4. Kookgerei van gietijzer of met een antiaanbaklaag of keramische coating is niet geschikt voor de SenseBoil-functie.
  5. Geschikt kookgerei is verkrijgbaar in onze webshop,
  6. Meer tips lees je in dit artikel: ” De SenseBoil-functie werkt niet “.
 • De fout F of F1 verdwijnt zodra je de betreffende kookzone uitschakelt.
 • Als dit artikel jouw vraag niet beantwoordt, kan je online een reparatie boeken. Kies zelf de datum die jou het beste past. Klik rechts bovenaan dit artikel op ” Herstelling aanvragen “. Of contacteer ons serviceteam telefonisch of via chat.

Volledig antwoord bekijken

Hoe sudderen op inductie?

Je kunt niet sudderen op inductie – Dit is afhankelijk van een aantal factoren : Je zou op inductie niet kunnen sudderen of rustig garen of zelfs een bouillon kunnen trekken. Feit is dat bij koken op gas, een kookplaat of een kampvuur de bodem van de pan wordt verwarmd door de warmtebron, en het voedsel in de pan wordt dan weer verwarmd door de (bodem van de) pan.

 1. Dit is bij inductiekoken niet anders: de bodem van de pan warmt op en daardoor wamt het voedsel in de pan op.
 2. Het voedsel in de pan ‘weet’ niet welke warmtebron de pan verwarmt, er is geen verschil in hoe het gaart.
 3. Je kunt de inductiekookplaat gewoon instellen op laag vermogen en dan lekker sudderen of een bouillon trekken, net zoals je dat kan op een andere warmtebron.

Echter; niet alle inductiekookplaten zijn voorzien van een stand die laag genoeg is om langzaam mee te kunnen braden of sudderen. Met andere woorden: de laagste stand van de kleinste kookzone op een aantal inductiekookplaten is niet laag genoeg, en dus gaat het braden/sudderen te hard en kan het vlees droog worden.

 1. Het is daarom verstandig om, als je wilt gaan braden op een inductiekookplaat, je bij aanschaf van de kookplaat in de gaten houdt of er een speciale braadzone met lage stand of een kleine kookzone met laag vermogen op de kookplaat aanwezig is.
 2. Als de kookzones in veel stappen kunnen worden ingesteld (bijvoorbeeld 17 standen) of zelfs op temperatuur, dan is braden op lage stand mogelijk.

De wat luxere inductiekookplaten hebben heel veel functies, sommigen hebben zelfs een specifieke braadzone; een langwerpige kookzone voor lange (braad-)pannen of braadsledes ( lees verder over inductiekookplaten met flex- of braadzones – link opent in nieuw tabblad).
Volledig antwoord bekijken

Kan ik mijn pannen nog gebruiken op inductie?

Geen nieuwe pannen nodig – Over het algemeen zijn de meeste pannen dus geschikt om mee te koken op inductie, ook wanneer u ze eerder op gas heeft gebruikt. Het is in de meeste gevallen dus niet nodig om naast een nieuwe kookplaat ook een geheel nieuwe pannenset aan te schaffen. (Bron: Keukenloods Blog, Plezierindekeuken.nl, Meesterslijpers.nl) : Heeft u nieuwe pannen nodig wanneer u overstapt op een inductiekookplaat?
Volledig antwoord bekijken

Kan ik over op inductie?

Pannen – Wanneer je overstapt van gas naar inductie zit er helaas ook een nadeel aan gebonden. Die oude vertrouwde pannen die je al jaren gebruikt, kun je helaas maar beter wegdoen. Ze kunnen niet gebruikt worden op een elektrische kookplaat. Pannen die geschikt zijn voor een inductieplaat hebben namelijk een magnetische bodem.
Volledig antwoord bekijken

Kan ik met mijn oude pannen op inductie?

Werken oude pannen op een inductieplaat? Meestal wel! – Inductie koken werkt met een elektromagnetisch veld voor de verwarming van de pan. De warmte wordt pas na het plaatsen van een geschikte pan direct in de bodem opgewekt. Je pannen moeten daarvoor wel redelijk vlak zijn om het magnetisch veld op te kunnen pikken.
Volledig antwoord bekijken

Kan elektrische pan op inductie?

Dank voor je bericht. Het antwoord op je vraag of je pannen die je gebruikt hebt op een elektrische kookplaat daarna nog op inductie kunt gebruiken is JA – dat kan.
Volledig antwoord bekijken