Wat Nodig Voor Inductie Koken?

Wat Nodig Voor Inductie Koken
Nadelen –

Je hebt een aansluiting nodig die voldoende elektriciteit kan leveren. Je hebt pannen nodig die geschikt zijn voor een inductiekookplaat. Niet erg geschikt om mee te wokken. Is vaak wat duurder dan een ander type kookplaat.

Omdat een inductiekookplaat een hoog vermogen nodig heeft, is het van belang dat je een kookgroep hebt die voldoende elektriciteit levert. Mocht deze niet in je woning aanwezig zijn, dan kun je dit laten aanleggen. Ik raad je aan dit te laten doen door een elektricien, omdat het een gevaarlijk klusje is als je er geen verstand van hebt. Daarnaast is het belangrijk om pannen te hebben die geschikt zijn voor inductie. De bodem van de pan moet magnetisch zijn, zodat hij contact maakt met de kookplaat en dus warm wordt. Het is ook belangrijk dat de bodem van je pannen recht is. Als je gekookt hebt op gas, is de kans groot dat de bodem van je pan enigszins vervormd is en dus niet herkent wordt door de kookplaat.

 1. Daarom raad ik aan om inductiepannen aan te schaffen.
 2. Deze hoeven niet heel duur te zijn en hebben wij ook in ons assortiment.
 3. Inductie en keramisch vallen allebei onder een elektrische kookplaat.
 4. Toch zijn er wel verschillen tussen deze 2 types.
 5. Een inductie kookplaat warmt veel sneller op, is energiezuiniger en is veiliger doordat de plaat gelijk weer afkoelt aan het einde.

Voor een keramische kookplaat heb je geen speciale pannen nodig. Deze kookplaat heeft echter wel tijd nodig voor hij warm is en blijft na het koken ook nog lang heet. : Wat is inductie koken?
Volledig antwoord bekijken

Wat voor aansluiting heb je nodig voor inductie?

Elektrisch koken – We willen in Nederland van het aardgas af. Een van de manieren om nu al minder gas te gebruiken is elektrisch koken op bijvoorbeeld een inductiekookplaat. Check voor de aanschaf van een inductiekookplaat eerst welke elektriciteitsaansluiting u heeft.

Keramische kookplaat Een keramische kookplaat is een glasplaat met daaronder een elektrisch verwarmingselement. Inductiekookplaat Bij inductie wordt de pan verhit door een magnetisch veld. Alle warmte gaat naar de pan, waardoor de kookplaat nauwelijks opwarmt. De pan wordt meteen heet en koelt ook snel weer af. Hierdoor lijkt de inductiekookplaat in het gebruik het meest op koken op aardgas. Inductie koken kost minder energie dan keramisch koken.

Check de zwaarte van uw elektriciteitsaansluiting Het soort kookplaat en het merk bepalen wat voor aansluiting u nodig heeft. Voor de kleinere, eenvoudige kookplaten kan een 1-fase-aansluiting genoeg zijn. Maar voor een moderne inductiekookplaat moet u al snel over een 3-fasen-aansluiting beschikken.

 • In de keuken moet dan een krachtstroomstopcontact geplaatst zijn voor de vijfpolige stekker van de kookplaat.
 • Als u de specificaties van uw nieuwe kookplaat bij de hand heeft, kunt u controleren of de zwaarte van uw aansluiting voldoende is.
 • Bepalend hierbij is het maximale vermogen dat u nodig heeft voor de kookplaat en alle andere apparaten in huis.De zwaarte bepaalt hoeveel stroom door uw aansluiting kan.
You might be interested:  Hoe Lang Rauwe Melk Koken?

Als uw aansluiting te licht is voor bijvoorbeeld een inductiekookplaat dan loopt u de kans dat de stoppen doorslaan. Daarom is het belangrijk dat u eerst uw elektriciteitsaansluiting checkt.
Volledig antwoord bekijken

Heb je bij inductie koken krachtstroom nodig?

Inductie of keramisch fornuis – Bij een keramisch of inductie fornuis heeft u vrijwel altijd een 3-fasen aansluiting nodig. De straattaal voor dit type aansluiting is krachtstroom. In de meterkast kunt u deze aansluiting herkennen aan een geheel aparte kracht-kookgroep. Installatie door een erkend installateur Op basis van het specialisme van deze aansluiting adviseren wij u dan ook om bij een 3-fasen aansluiting (zie foto voor het voorbeeld hoe dit er in een moderne meterkast ongeveer uit zou moeten zien) ALTIJD de aansluiting / installatie door een erkend installateur uit te laten voeren.

Dit i.v.m. het vermogen waar u mee te maken heeft. Tip: Laat uw electriciën reeds voor aankoop / aanschaf van een keramische of inductie fornuis al kijken naar de meterkast. Dit om reeds vooral een financieel totaalplaatje te hebben van fornuis, aansluiting en eventuele aanpassing aan de meterkast en hiermee dus niet achteraf geconfronteerd te worden.

Afhankelijk van de benodigde aansluitwaarde kan – naast een eenmalige kostenpost voor de installatie – soms ook het vastrecht van de netbeheerder stijgen.
Volledig antwoord bekijken

Heb je extra groep nodig voor inductie?

Voor een inductie kookplaat heb een speciale groep in de meterkast nodig die bestaat uit twee gekoppelde groepen. Voor zeer grote inductie kookplaten heb je zelfs drie groepen nodig. Wanneer je deze groepen niet hebt, kan de elektricien de groepen aanleggen. Hiervoor moet dan wel voldoende ruimte zijn.
Volledig antwoord bekijken

Hoe kan ik zien of ik 1 of 3-fase heb?

Je kunt achterhalen of je nu een 1-fase of 3-fase aansluiting hebt, door op je elektriciteitsmeter te kijken. Staat daar 220/230V, dan heb je een 1-fase aansluiting. Een 3-fase aansluiting is te herkennen als er 3x 220/230 of 380/400V op de elektriciteitsmeter staat.
Volledig antwoord bekijken

Kan inductie op 220 volt?

Inductiekookplaat aansluiten op 220 Volt – U kunt een inductiekookplaat aansluiten op 220 Volt, zonder dat u een aanpassing hoeft te doen aan de meterkast. Ook wanneer uw woning is voorzien van een gasaansluiting. Zoals eerder beschreven, worden dergelijke woningen doorgaans niet standaard van een 3-fase aansluiting voorzien.

 1. Houd er rekening mee, dat een kookplaat voor een 1-fase aansluiting maar een beperkt vermogen heeft.
 2. Dit betekent dat de mogelijkheden van de verschillende kookzones op een inductiekookplaat niet optimaal benut kunnen worden.
 3. Daar dit wel kan, wanneer u voor een 3-fase aansluiting in de meterkast kiest.

U kunt ook kiezen voor een 1- of 2-pits kookplaat, welke een aansluitwaarde heeft van circa 3.600 Watt. Wij raden u aan om te kiezen voor een aanpassing aan de meterkast, om daarmee de volledige mogelijkheden van een inductiekookplaat te kunnen benutten.
Volledig antwoord bekijken

You might be interested:  Wat Is Goedkoper Elektrisch Of Inductie Koken?

Wat kost extra groep in meterkast voor inductie?

Nieuwe aansluiting nodig? – Heb je niet de juiste aansluiting of stopcontact voor de inductiekookplaat van jouw keuze? Dan moet je die laten aanleggen. Inbouw-inductiekookplaten worden meestel geleverd zonder stekker en snoer. Het is dan de bedoeling dat een installateur de kookplaat installeert.

Zo staat het meestal ook in de installatie-handleiding van de inbouw-kookplaat. Een nieuwe leiding aanleggen, een wandcontactdoos (stopcontact) plaatsen en een extra (kook)groep installeren in de meterkast kost zo’n €600 (bron: Milieucentraal). Het capaciteitstarief (een vast tarief in de stroomrekening) blijft hetzelfde.

Of het nu gaat om een drievoudige aansluiting van 25 Ampère (A), eenmaal 25 A of eenmaal 35 A. Je gaat dus meestal niet meer betalen aan de netbeheerder. Zie hiervoor uitleg bij energierekening,
Volledig antwoord bekijken

Is inductie zuiniger dan elektrisch?

Energieverbruik inductiekookplaat versus gas – Koken op gas is duurder dan koken op stroom (elektrisch koken). Jaarlijks verbruikt u met een gaskookplaat ongeveer 37 m3 aan gas, terwijl uw stroomverbruik met inductie koken op ongeveer 175 kWh aan stroom per jaar ligt.

 1. Dit is een aanzienlijk verschil.
 2. Hoewel elektrisch koken op inductie een veilige manier is en er geen gas gebruikt wordt, is er weinig verschil in CO2-uitstoot tussen koken op inductie of gas.
 3. Ookt u op gas? Dan stoot u jaarlijks 70 kilo CO2 uit.
 4. Voor koken op inductie ligt de CO2 uitstoot ook op ongeveer 70 kilo.

Toch is koken op inductie een betere keuze, zeker wanneer u 100% groene stroom geleverd krijgt. Er wordt namelijk geen gas gebruikt en dat is niet alleen veiliger, maar ook beter voor het milieu.
Volledig antwoord bekijken

Hoe sluit je een kookgroep aan in de meterkast?

5. Fornuisgroep aansluiten – Een fornuis sluit je aan de in groepenkast. Je kunt deze net als de andere componenten op de DIN rail klikken. De fornuisgroep wordt geteld als 1 eindgroep. Achter een aardlekschakelaar mag je maximaal 4 eindgroepen plaatsen.
Volledig antwoord bekijken

Kan ik mijn gaskookplaat vervangen door inductie?

Veelgestelde vragen – Kan ik zomaar elektrisch gaan koken? Je kunt niet zomaar elektrisch gaan koken, al is overstappen wel makkelijk. Je hebt een nieuwe kookplaat nodig, soms wat aanpassingen in de stoppenkast, en ook nieuwe pannen. Nadat een pan op een gasfornuis heeft gestaan is deze namelijk niet meer geschikt voor elektrisch koken.

Is koken op elektriciteit goedkoper dan op gas? Koken op gas is iets goedkoper dan koken op elektriciteit. Het scheelt echter niet veel, omdat koken op gas minder verbruikt, maar ook minder efficiënt is. Als je zelf elektriciteit op kan wekken dan is dit natuurlijk altijd goedkoper. Kan ik een gasfornuis ombouwen naar inductie? Je kunt een gasfornuis niet ombouwen naar inductie.

Je hebt hier een hele nieuwe kookplaat voor nodig. Het gasfornuis vervangen door inductie kan daarentegen vaak wel zonder verdere aanpassingen.
Volledig antwoord bekijken

Hoe dik moet kabel zijn voor inductiekookplaat?

Waarschuwing vooraf: Verkeerd aansluiten van uw elektrische kookplaat kan leiden tot onherstelbare schade aan het apparaat of letsel. Meet altijd de aansluiting door met een multimeter. Raadpleeg bij twijfel een vakman. Perilex stekker Omdat een elektrische kookplaat veel stroom verbruikt kan deze niet worden aangesloten op een normaal stopcontact. Dit komt omdat een enkele groep een maximum vermogen kan leveren van 230V x 16A = 3680 Watt. Een kookplaat vebruikt al snel zo’n 6000 Watt.

You might be interested:  Sperziebonen Koken Hoe Lang Tegen Lectine?

2x één fase (2x 230V) waarbij in de groepenkast een zgn “kookgroep” is gerealiseerd.3 fase (400V – in de volksmond krachtstroom genoemd)

Welk systeem in uw woning gebruikt wordt is eenvoudig te zien in de meterkast: 2x één fase kookgroep (230V): In feite zijn dit twee 16A automaten die mechanisch gekoppeld zijn. Als u in de meterkast zo’n automaat ziet waarbij twee schakelaars aan elkaar gekoppeld zijn dan heeft u een 2x één fase kookgroep. 2x één fase kookgroep Vanaf deze automaat lopen er twee fase (L – bruine) draden en twee nul (N – blauwe) draden (en uiteraard aarde) naar de keuken: Tussen L₁ en N₁ meet u 230V en tussen L₂ en N₂ meet u 230V. Let er op dat u de juiste setjes (L₁ en N₁) en (L₂ en N₂) bij elkaar houdt en deze niet verwisseld! Dus niet in de perilex L1 en N1 bij elkaar en in de groepenkast L1 en N2 bij elkaar.3 fase kookgroep (400V) Een drie fase automaat ziet er als volgt uit. Ook hier weer de mechanische koppeling tussen de schakelaars. Vanaf deze automaat lopen er drie Fasen (L – bruine) en één Nul (N – blauwe) kabel (en uiteraard aarde) naar de keuken. De aansluiting van 3 fase op de perilex wandcontactdoos is als volgt: Tussen de Fasen (L1 / L2 / L3) en Nul (N) meet u 230V. Echter tussen de fasen onderling (bijv. tussen L1 en L2) meet u 400V. De verbinding tussen de meterkast en de keuken Voor de aansluiting tussen de meterkast en de perilex contactdoos in de keuken wordt een 19mm buis gebruikt met daarin 5 aders van 2,5mm². In het geval van een 2x één fase kookgroep worden de kleuren als volgt aangesloten:

Bruin: Fase 1 (L1) Zwart: Fase 2 (L2) Blauw: Nul (N1) Grijs: Nul (N2) Groen Geel: Aarde (PE)

En bij een 3 fase kookgroep worden de kleuren als volgt aangesloten:

Bruin: Fase 1 (L1) Zwart: Fase 2 (L2) Grijs: Fase 3 (L3) Blauw: Nul (N1) Groen Geel: Aarde (PE)

Hulp nodig? +31613517971
Volledig antwoord bekijken

Hoe weet ik of ik een 2 fase aansluiting heb?

Een twee-fasen aansluiting maakt gebruik van twee draden de fasedraad en één nuldraad. Deze draden lopen door de meterkast naar de elektrische apparaten. Wanneer u een twee fasen aansluiting in de meterkast heeft zult u twee groepen zien die gekoppeld zijn aan 1 schakelaar.
Volledig antwoord bekijken

Wat voor stekker zit er aan een inductiekookplaat?

Perilex aansluiting voor kookplaten – Een inductiekookplaat of keramische kookplaat gebruikt een aparte stekker, het zogenaamde perilex systeem. In de meterkast plaatst de installateur een losse fornuisgroep, terwijl in de keuken een aparte perilex wandcontactdoos wordt gemonteerd.

Aan het elektrische kooktoestel sluit men een passende perilex stekker (contactstop) aan. Perilex is verkrijgbaar in een 16 en 25 ampere uitvoering. In woningen is de 16 ampere variant het meest toegepast. Perilex is een 3-fasen stekker systeem, speciaal voor het aansluiten van elektrische apparaten (zoals o.a.

elektrische kookplaten) met een hoog vermogen die niet op één losse eindgroep aangesloten kunnen worden.
Volledig antwoord bekijken