Wat Kost Koken Op Inductie?

Wat Kost Koken Op Inductie
Wat is goedkoper? – Voor koken op inductie is elektriciteit nodig, wat de reputatie heeft kostbaar te zijn. Gas daarentegen is een goedkopere vorm van energie wat koken betreft. Het koken op gas kost een huishouden per jaar gemiddeld 37 m3 gas, in verhouding 175 kWh wanneer er op inductie wordt gekookt.

 • Op jaarbasis kost gas zo gemiddeld €25 per huishouden en koken op inductie €36 (Milieu Centraal).
 • Deze voordelen gelden echter niet wanneer een huis niet op gas is verwarmd en er dus speciaal gas naar toe moet worden getransporteerd; dit is namelijk behoorlijk aan de prijs.
 • Wanneer wordt gekeken naar rendement komt inductie echter beter naar voren, slechts 10 tot 20% van de energie gaat bij inductief koken verloren.

Bij gas ligt dit getal hoger al is dat lastig precies in te schatten. Daarnaast komen er steeds meer alternatieve en duurzame vormen voor het opwekken van energie, zoals windmolens en zonne-energie; in de toekomst zal de CO2 uitstoot bij koken op inductie daarom gemiddeld lager liggen dan bij koken op gas.
Volledig antwoord bekijken

Hoeveel kost 1 uur koken op inductie?

Verbruik inductiekookplaat – Van alle opties – gietijzeren kookplaat, keramisch of inductie – ligt het verbruik van inductie koken het laagst. Het energieverbruik van een inductiekookplaat ligt gemiddeld rond de 175 kWh per jaar, wat gelijk staat aan zo’n € 70,- aan stroomkosten op jaarbasis op basis van een plafondtarief van € 0,40 (Bron: Nibud ).
Volledig antwoord bekijken

Wat bespaar je aan gas met inductie?

Inhoudsopgave –

Van gas naar inductie: kosten Van gas naar inductie: pannen Of toch van gas naar keramisch?

Een ding weet je zeker: je stapt over op elektrisch koken. Weg gaskookplaat, welkom inductiekookplaat! Als je echter altijd op gas gekookt hebt, kunnen we ons voorstellen dat je toch niet helemaal weet waar je op moet letten. Koken op gas of elektrisch koken: het zijn echt twee verschillende principes.

 • Voordat je van gas naar inductie (of van gas naar keramisch) overstapt, hebben wij zodoende nog wat tips voor je.
 • We gaan in dit artikel in op de kosten van de overstap van gas naar elektrisch koken,
 • Daarbij hebben we extra aandacht voor de aanschaf van nieuwe pannen,
 • Om op een inductiefornuis te kunnen koken, heb je namelijk soms andere pannen nodig.

Ook vraag je je misschien af in welk van de twee categorieën je nu eigenlijk een duurzaam fornuis kunt vinden. Anders gezegd: wat verbruikt een inductiekookplaat en wat zijn de bijbehorende kosten? Lees snel verder, dan vertellen wij je alles over de overstap van gas naar inductie.

Kies je liever voor keramisch koken ? Aan het eind van dit artikel zetten we de verschillen tussen inductie en keramisch nog even op een rij. Eerst kijken we naar de kosten van het overstappen van gas naar elektra. Of beter gezegd: van gas naar inductie. Wat zijn de kosten van inductiekoken? Om deze vraag te beantwoorden, kijken we naar verschillende elementen, te beginnen met de aanschafkosten.

Inductiekookplaten zijn al te koop vanaf zo’n 300 euro. De exacte prijs is afhankelijk van de grootte en het aantal kookzones. Gemiddeld genomen kost een inductiekookplaat zo’n 850 euro. Bij het koken op gas zijn de kosten van aanschaf vaak lager. Ten tweede kijken we naar de energiekosten.

Het verbruik van een inductiekookplaat ligt rond de 175 kWh per jaar. Dat komt neer op zo’n 35 à 40 euro per jaar. Door te koken op gas, verbruik je gemiddeld zo’n 37 m3 gas per jaar, hetgeen je aan energiekosten nog geen 25 euro kost. Op dit moment is een gaskookplaat dus goedkoper. Dat beeld verandert echter snel: de belasting op gas stijgt, zodat de kosten van het gasverbruik van je gaskookplaat ook toenemen.

You might be interested:  Tomaat Koken Baby Hoe Lang?

Er komt zodoende een moment dat koken op inductie goedkoper wordt dan op gas. Voordat je overstapt van gas naar inductie is het zaak te kijken naar de stopcontacten in je keuken en je meterkast. Het kan namelijk zijn dat je deze moet ombouwen. Je hebt voor inductieplaten (met meerdere pitten) 5-polige Perilex-stopcontacten (voor een 5 polige stekker) en 2- of 3-fase-aansluitingen nodig, evenals eenleiding met bekabeling van je meterkast naar de juiste plek in je keuken.

 1. De inductiekookplaat neemt namelijk meer stroom dan een enkele groep kan leveren.
 2. Vooral het aansluiten van je meterkast op 3-fasen is vaak kostbaar.
 3. Bij een inductiekookplaat zorgt een elektromagnetisch veld voor verhitting.
 4. Bij koken op inductie wordt er pas warmte opgewekt nadat je een geschikte pan op de kookplaat plaatst.

Omdat inductiekookplaten werken met een magnetisch veld, zijn niet alle pannen er geschikt voor. Maar waar moet een pan voor het koken op inductie dan aan voldoen? Het is een fabeltje dat je direct al je pannen moet vernieuwen wanneer je overstapt van gas naar inductie, maar er zijn wel degelijk een aantal criteria om in ogenschouw te nemen: 1) Het is ten eerste belangrijk dat de bodem van de pan zo recht mogelijk is.2) Ten tweede kun je het beste kiezen voor pannen met een dikke bodem, zodat de warmte goed verdeeld en behouden wordt.3) Ten derde moet je pan magnetisch zijn.

 1. Hiermee wordt bedoeld dat in de bodem een stalen laag zit die magnetiseerbaar is.
 2. Als je eerder op een gaskookplaat gekookt hebt, dan bestaat de kans dat de bodem van je pannen vervormd of krom getrokken is.
 3. Voor inductie is het echter belangrijk dat de bodem van je pannen recht is.
 4. Een vervormde of kromme pan wordt soms niet herkend door het inductiefornuis, hetgeen betekent dat je pan niet warm wordt.

Het is echter niet zo dat licht vervormde pannen helemaal niet werken. Deze zullen alleen vaak iets minder efficiënt werken. Ook is het zaak op te passen voor gewiebel of krassen. Voor het koken op inductie kun je het beste pannen met een dikke bodem gebruiken.

Dit zorgt er namelijk voor dat de warmte goed verdeeld kan worden. Pannen die gemaakt zijn van meerdere lagen materiaal (ook wel eens een sandwichbodem genoemd) zijn vooral geschikt. Dat geldt overigens ook voor een gietijzeren pan. Deze pannen hebben namelijk altijd een dikke bodem. Inductie werkt met een elektromagnetisch veld.

Je pannen moeten zodoende een bodem hebben die magnetiseerbaar is, anders werkt de inductiekookplaat simpelweg niet. Om magnetiseerbaar te zijn, moet er een stalen laag in de bodem van de pan zitten. Zodoende werken pannen die geheel van roestvrijstaal of aluminium gemaakt zijn bijvoorbeeld niet.

Om te controleren of jouw pannen geschikt zijn, kun je gebruik maken van een magneet. Als de magneet blijft kleven, dan is de bodem magnetiseerbaar. Kunnen pannen van gas naar inductie? Jazeker! Koken op inductie met oude pannen iszeker mogelijk, mits je pannen dus magnetisch, en relatief vlak en dik zijn.

Mocht je echter toch nieuwe pannen willen kopen dan is het zaak te letten op een symbool in de vorm van een spoel. Hieraan herken je pannen die geschikt zijn voor het koken op inductie. Inductie werkt met een elektromagnetisch veld. Je pannen moeten zodoende een bodem hebben die magnetiseerbaar is, anders werkt de inductiekookplaat simpelweg niet. Om magnetiseerbaar te zijn, moet er een stalen laag in de bodem van de pan zitten. Zodoende werken pannen die geheel van roestvrijstaal of aluminium gemaakt zijn bijvoorbeeld niet.

 1. Om te controleren of jouw pannen geschikt zijn, kun je gebruik maken van een magneet.
 2. Als de magneet blijft kleven, dan is de bodem magnetiseerbaar.
 3. Unnen pannen van gas naar inductie? Jazeker! Koken op inductie met oude pannen iszeker mogelijk, mits je pannen dus magnetisch, en relatief vlak en dik zijn.

Mocht je echter toch nieuwe pannen willen kopen dan is het zaak te letten op een symbool in de vorm van een spoel. Hieraan herken je pannen die geschikt zijn voor het koken op inductie. Wil je elektrisch koken, dan heb je de keuze uit keramisch of inductie.

 1. Over inductie hebben we je hierboven al uitgebreid verteld.
 2. Hier gaan we nog even in op verschil tussen inductie en keramisch.
 3. Bij een keramische kookplaat worden metalen spiralen middels elektriciteit verwarmd.
 4. Over deze spiralen zit een glasplaat, waar je de pannen op zet.
 5. Dat hoeven geen metalen pannen te zijn (wat bij inductiekoken wel een must is).
You might be interested:  Wat Kost 1 Liter Water Koken?

Keramisch koken verbruikt gemiddeld 225 kWh per jaar. Dat is meer dan inductiekoken. Daar ligt het verbruik rond de 175 kWh per jaar. Inductiekookplaten zijn echter duurder in aanschaf.
Volledig antwoord bekijken

Hoeveel scheelt van gas naar inductie?

Gas of stroom?

Kookplaat Dit gebruik je aan gas of stroom per jaar Dit is je CO2-uitstoot per jaar
Gas 37 m3 gas 75 kilo
Inductie 175 kWh 60 kilo
Keramisch 225 kWh 75 kilo
Ouderwetse kookplaat (gietijzer) 260 kWh 90 kilo

Volledig antwoord bekijken

Wat is goedkoper gas of stroom 2023?

Gas- en stroomprijs – Voor gas betaalt u per m³ aan de energieleverancier en stroom betaalt u per kWh aan de energieleverancier. Voor 2023 geldt een prijsplafond. De gas- en stroomprijzen zijn daarom: € 0,40 per kWh stroom onder 2.900 kWh verbruik per jaar en € 1,45 per m3 gas onder 1.200 m3 verbruik per jaar.
Volledig antwoord bekijken

Wat is goedkoper inductie of elektrisch?

Meer interesse in elektrisch koken, maar nauwelijks beter voor portemonnee en klimaat Nederlanders die op zoek zijn naar een nieuwe kookplaat kiezen daarbij steeds vaker voor een elektrische variant. Waar begin vorig jaar nog ongeveer zeven op de tien Nederlanders kozen voor een inductie- of keramische kookplaat, is dat inmiddels zo’n 90 procent.

 • Dat houdt tegelijkertijd in dat nog maar in een op de tien gevallen de keuze valt op gas.
 • Dit blijkt uit,
 • Op de website van Slimster vergelijken maandelijks honderden Nederlanders gas-, inductie-, keramische en elektrische kookplaten.
 • Slimster signaleerde de laatste jaren al een duidelijke stijgende trend in de richting van elektrisch koken.

Maar vanaf het moment dat de energieprijzen sterk stegen, rond oktober vorig jaar, is de interesse in gastoestellen nog sterker afgenomen. Kosten besparen Marvin Grouw, productexpert witgoed bij Slimster, veronderstelt dat het besparen van kosten de voornaamste reden is om de overstap naar elektrisch koken te maken. “Een kuub gas is momenteel drie keer zo duur als begin 2021. Dat zet Nederlanders die een nieuwe keuken zoeken toch aan het denken.” Ook de oorlog in Oekraïne en het dreigende tekort aan Russisch gas maakt volgens Grouw dat veel Nederlanders een alternatief zoeken.

Koken op gas nog steeds goedkoper In de praktijk is het echter niet zo dat elektrisch koken per definitie goedkoper is dan koken op gas. Ook elektriciteit is een stuk duurder geworden en gas heeft bovendien een hoger rendement. Uitgaande van de meest recente gemiddelde gas- en stroomprijzen van het CBS kost koken op gas een doorsnee gezin 82 euro op jaarbasis.

Met inductiekoken ben je zo’n 91 euro kwijt en met een keramische kookplaat 116 euro. Ook vanuit milieuoverwegingen is elektrisch koken nauwelijks een stap vooruit. Dat komt doordat elektriciteit nog grotendeels met gas en kolen wordt opgewekt. Uit berekeningen van Slimster blijkt dat er met koken op gas gemiddeld 67 kilo CO2-uitstoot per jaar gepaard gaat.

Een inductiekookplaat zorgt voor slechts zes kilo minder uitstoot, terwijl een keramische kookplaat vanwege het hogere energieverbruik zelfs elf kilo meer uitstoot dan een gastoestel. Zonnepanelen Een uitzondering op bovenstaande vormen uiteraard huishoudens met zonnepanelen. Zij koken in het voorjaar en in de zomer in de meeste gevallen op eigen zonnestroom.

Op die momenten is er dus sprake van CO2-vrij en bovendien gratis koken. Het zal een van de redenen zijn waarom ook het aantal woningen met zonnepanelen het afgelopen jaar sterk is toegenomen, zo signaleert ook Slimster. Voor deze huishoudens loont overstappen van een gaskookplaat naar inductie zodoende al wel.
Volledig antwoord bekijken

Wat kost een inductiekookplaat aan stroom?

Hoeveel watt verbruikt een inductiekookplaat – Het koken op inductie komt de laatste jaren steeds vaker voor. Niet alleen omdat het veiliger is, maar ook omdat het heel zuinig in gebruik is. De reden dat deze kookplaat veel zuiniger is omdat het heel effectief verwarmd.

 • De inductiekookplaat verwarmd alleen de bodem van de pan zelf en niet de plaat.
 • De pan wordt hierdoor veel sneller warm dan bij het gas of keramisch koken.
 • In minder dan een een halve minuut is de pan al heet.
 • Misschien denkt u, leuk en aardig allemaal om te weten, maar hoeveel watt verbruikt een inductiekookplaat nu echt? Het antwoord is dat inductiekookplaat een gemiddeld energieverbruik heeft van 175 kWh per jaar.
You might be interested:  Hoe Lang Sushi Rijst Koken?

De geschatte verbruikskosten zijn 40 euro per jaar. Dit is veel energiezuiniger en goedkoper dan bijvoorbeeld een keramische kookplaat en zeker zuiniger dan koken op een gasfornuis.
Volledig antwoord bekijken

Wat kan niet op inductie?

Kunnen alle pannen op inductie? – Niet alle pannen zijn geschikt voor inductie. Er zijn namelijk materialen die niet geschikt zijn voor inductie: aluminium, RVS en koper. Inductiekookplaten werken alleen met roestvrij staal en gietijzer, of met pannen met een dikke metalen bodem.

Probeer een magneet tegen de onderkant van de pan te houden. Als de magneet blijft plakken, dan is de pan in ieder geval gemaakt van materiaal dat geschikt is voor inductie. Houd een liniaal tegen de onderkant van de pan om na te gaan of de pan recht genoeg is. Het contactoppervlak tussen de pan en de plaat moet namelijk onverstoord zijn voor een optimale wisselwerking tussen de pan en de inductiekookplaat. Soms is het zo dat een gebruikte pan wel qua materiaal geschikt is voor inductie, maar door de bodem niet meer. Die kan namelijk verborgen zijn door dat de pan in zijn vorige level veel boven het gas heeft gestaan. Zet de pan op een inductiekookplaat en doe de plaat aan. Sommige oude pannen werken wel op inductie, alleen kan het soms wat langer duren voordat ze opwarmen.

Volledig antwoord bekijken

Is inductie koken voordeliger dan op gas?

Een inductiekookplaat biedt een hoger rendement dan een gasvuur. Bij koken met inductie gaat slechts tien tot twintig procent van de energie verloren, terwijl dat bij een gasvuur enkele tientallen procenten hoger oploopt. Toch betekent dat niet noodzakelijk dat je verbruikskosten lager liggen, integendeel zelfs.
Volledig antwoord bekijken

Wat scheelt koken op inductie?

De energieprijzen stijgen rap en lijken voorlopig op hoge niveaus te blijven. Daarom is het wellicht verstandig minder gas te verbruiken; dat is immers de duurste energiebron van dit moment voor veel huishoudens. De vraag is dan of het bijvoorbeeld zin heeft om het gasfornuis in te ruilen voor een inductiekookplaat.

In de zoektocht naar het antwoord kwamen we terecht bij cijfers van Milieu Centraal, Die gaan uit van een gemiddeld jaarverbruik van een huishouden voor een gasfornuis van 37 kuub en 175 kWh voor koken op inductie. Afgelopen maand lag de gemiddelde gasprijs voor contracten die 1 jaar vast staan op 1,98 euro, inclusief belastingen (de variabele prijzen liggen momenteel wat hoger nog); de gemiddelde stroomprijs per kWh lag in januari op 0,48 euro voor 1 jaar vast (ook hier liggen de variabele prijzen iets hoger).

Zie hier voor een overzicht van recente prijzen voor stroom en gas. Op basis van deze prijzen kom je op jaarbasis met 37 kuub gas uit op kosten van ruim 73 euro voor het gasverbruik en 84 euro voor koken op inductie bij een verbruik van 175 kWh. Koken op inductie is dan iets duurder dan gas, maar dit is dus mede afhankelijk van de feitelijke prijzen die je betaalt voor respectievelijk stroom en gas.

Uit verdere navraag door Business Insider bij Milieu Centraal blijkt dat de genoemde verbruikscijfers stammen uit 2011 voor inductie en 2012 voor gas. De publicatie van Milieu Centraal stamt uit 2016, wat dus ook al zes jaar geleden is. Het leek ons dus interessant om op zoek te gaan naar meer recent cijfermateriaal.

Hoe werkt een inductie kookplaat? | Koken op inductie uitgelegd!

We keken hiervoor naar het gemiddelde verbruik van de nieuwste versies van zowel een gasfornuis als een inductiekookplaat, de gemiddelde tijd die de Nederlanders besteden aan koken en tot slot het effect van efficiëntieverschillen van koken op gas en inductie.
Volledig antwoord bekijken