Wat Kost Koken Op Gas?

Wat Kost Koken Op Gas
Is koken op inductie goedkoper dan op gas? – Gas daarentegen is een goedkopere vorm van energie wat koken betreft. Het koken op gas kost een huishouden per jaar gemiddeld 37 m3 gas, in verhouding 175 kWh wanneer er op inductie wordt gekookt. Op jaarbasis kost gas zo gemiddeld €25 per huishouden en koken op inductie €36 (Milieu Centraal).
Volledig antwoord bekijken

Wat kost 1 uur koken op gas?

Dit kost koken op gas – Volgens Milieucentraal verbruikt een gasfornuis 37 kubieke meter gas op jaarbasis. Als we dat verbruik delen door het gemiddelde van 286 kooksessies per jaar, verbruik je met één kookbeurt 0,129 kubieke meter gas. Met de huidige gasprijs van 3,17 per kubieke meter, kost een gemiddelde kookbeurt om precies te zijn 0,41 euro.
Volledig antwoord bekijken

Wat kost koken op gas 2023?

Hoeveel gas bespaar je met elektrisch koken? – Inhoudsopgave – Van gas naar inductie: kosten Van gas naar inductie: pannen Of toch van gas naar keramisch? Een ding weet je zeker: je stapt over op elektrisch koken. Weg gaskookplaat, welkom inductiekookplaat! Als je echter altijd op gas gekookt hebt, kunnen we ons voorstellen dat je toch niet helemaal weet waar je op moet letten.

 • Voordat je van gas naar inductie (of van gas naar keramisch) overstapt, hebben wij zodoende nog wat tips voor je.
 • We gaan in dit artikel in op de kosten van de overstap van gas naar elektrisch koken,
 • Daarbij hebben we extra aandacht voor de aanschaf van nieuwe pannen,
 • Om op een inductiefornuis te kunnen koken, heb je namelijk soms andere pannen nodig.

Ook vraag je je misschien af in welk van de twee categorieën je nu eigenlijk een duurzaam fornuis kunt vinden. Anders gezegd: wat verbruikt een inductiekookplaat en wat zijn de bijbehorende kosten? Lees snel verder, dan vertellen wij je alles over de overstap van gas naar inductie.

 • Ies je liever voor keramisch koken ? Aan het eind van dit artikel zetten we de verschillen tussen inductie en keramisch nog even op een rij.
 • Eerst kijken we naar de kosten van het overstappen van gas naar elektra.
 • Of beter gezegd: van gas naar inductie.
 • Wat zijn de kosten van inductiekoken? Om deze vraag te beantwoorden, kijken we naar verschillende elementen, te beginnen met de aanschafkosten.

Inductiekookplaten zijn al te koop vanaf zo’n 300 euro. De exacte prijs is afhankelijk van de grootte en het aantal kookzones. Gemiddeld genomen kost een inductiekookplaat zo’n 850 euro. Bij het koken op gas zijn de kosten van aanschaf vaak lager. Ten tweede kijken we naar de energiekosten.

 1. Het verbruik van een inductiekookplaat ligt rond de 175 kWh per jaar.
 2. Dat komt neer op zo’n 35 à 40 euro per jaar.
 3. Door te koken op gas, verbruik je gemiddeld zo’n 37 m3 gas per jaar, hetgeen je aan energiekosten nog geen 25 euro kost.
 4. Op dit moment is een gaskookplaat dus goedkoper.
 5. Dat beeld verandert echter snel: de belasting op gas stijgt, zodat de kosten van het gasverbruik van je gaskookplaat ook toenemen.

Er komt zodoende een moment dat koken op inductie goedkoper wordt dan op gas. Voordat je overstapt van gas naar inductie is het zaak te kijken naar de stopcontacten in je keuken en je meterkast. Het kan namelijk zijn dat je deze moet ombouwen. Je hebt voor inductieplaten (met meerdere pitten) 5-polige Perilex-stopcontacten (voor een 5 polige stekker) en 2- of 3-fase-aansluitingen nodig, evenals eenleiding met bekabeling van je meterkast naar de juiste plek in je keuken.

 1. De inductiekookplaat neemt namelijk meer stroom dan een enkele groep kan leveren.
 2. Vooral het aansluiten van je meterkast op 3-fasen is vaak kostbaar.
 3. Bij een inductiekookplaat zorgt een elektromagnetisch veld voor verhitting.
 4. Bij koken op inductie wordt er pas warmte opgewekt nadat je een geschikte pan op de kookplaat plaatst.

Omdat inductiekookplaten werken met een magnetisch veld, zijn niet alle pannen er geschikt voor. Maar waar moet een pan voor het koken op inductie dan aan voldoen? Het is een fabeltje dat je direct al je pannen moet vernieuwen wanneer je overstapt van gas naar inductie, maar er zijn wel degelijk een aantal criteria om in ogenschouw te nemen: 1) Het is ten eerste belangrijk dat de bodem van de pan zo recht mogelijk is.2) Ten tweede kun je het beste kiezen voor pannen met een dikke bodem, zodat de warmte goed verdeeld en behouden wordt.3) Ten derde moet je pan magnetisch zijn.

Hiermee wordt bedoeld dat in de bodem een stalen laag zit die magnetiseerbaar is. Als je eerder op een gaskookplaat gekookt hebt, dan bestaat de kans dat de bodem van je pannen vervormd of krom getrokken is. Voor inductie is het echter belangrijk dat de bodem van je pannen recht is. Een vervormde of kromme pan wordt soms niet herkend door het inductiefornuis, hetgeen betekent dat je pan niet warm wordt.

Het is echter niet zo dat licht vervormde pannen helemaal niet werken. Deze zullen alleen vaak iets minder efficiënt werken. Ook is het zaak op te passen voor gewiebel of krassen. Voor het koken op inductie kun je het beste pannen met een dikke bodem gebruiken.

Dit zorgt er namelijk voor dat de warmte goed verdeeld kan worden. Pannen die gemaakt zijn van meerdere lagen materiaal (ook wel eens een sandwichbodem genoemd) zijn vooral geschikt. Dat geldt overigens ook voor een gietijzeren pan. Deze pannen hebben namelijk altijd een dikke bodem. Inductie werkt met een elektromagnetisch veld.

Je pannen moeten zodoende een bodem hebben die magnetiseerbaar is, anders werkt de inductiekookplaat simpelweg niet. Om magnetiseerbaar te zijn, moet er een stalen laag in de bodem van de pan zitten. Zodoende werken pannen die geheel van roestvrijstaal of aluminium gemaakt zijn bijvoorbeeld niet.

 • Om te controleren of jouw pannen geschikt zijn, kun je gebruik maken van een magneet.
 • Als de magneet blijft kleven, dan is de bodem magnetiseerbaar.
 • Unnen pannen van gas naar inductie? Jazeker! Koken op inductie met oude pannen iszeker mogelijk, mits je pannen dus magnetisch, en relatief vlak en dik zijn.
You might be interested:  Hoe Lang Ei Koken Halfzacht?

Mocht je echter toch nieuwe pannen willen kopen dan is het zaak te letten op een symbool in de vorm van een spoel. Hieraan herken je pannen die geschikt zijn voor het koken op inductie. Inductie werkt met een elektromagnetisch veld. Je pannen moeten zodoende een bodem hebben die magnetiseerbaar is, anders werkt de inductiekookplaat simpelweg niet.

 1. Om te controleren of jouw pannen geschikt zijn, kun je gebruik maken van een magneet.
 2. Als de magneet blijft kleven, dan is de bodem magnetiseerbaar.
 3. Unnen pannen van gas naar inductie? Jazeker! Koken op inductie met oude pannen iszeker mogelijk, mits je pannen dus magnetisch, en relatief vlak en dik zijn.

Mocht je echter toch nieuwe pannen willen kopen dan is het zaak te letten op een symbool in de vorm van een spoel. Hieraan herken je pannen die geschikt zijn voor het koken op inductie. Wil je elektrisch koken, dan heb je de keuze uit keramisch of inductie.

 1. Over inductie hebben we je hierboven al uitgebreid verteld.
 2. Hier gaan we nog even in op verschil tussen inductie en keramisch.
 3. Bij een keramische kookplaat worden metalen spiralen middels elektriciteit verwarmd.
 4. Over deze spiralen zit een glasplaat, waar je de pannen op zet.
 5. Dat hoeven geen metalen pannen te zijn (wat bij inductiekoken wel een must is).

Keramisch koken verbruikt gemiddeld 225 kWh per jaar. Dat is meer dan inductiekoken. Daar ligt het verbruik rond de 175 kWh per jaar. Inductiekookplaten zijn echter duurder in aanschaf.
Volledig antwoord bekijken

Hoeveel kost koken op gas per dag?

Wat geef jij uit aan gas? – Besparen begint met inzicht. Waar gebruik jij gas voor? Veel huishoudens gebruiken gas om te koken, om water te verwarmen en voor de verwarming van het huis. Verwarming: 75 procent van gasverbruik Het verwarmen van de woning is verantwoordelijk voor het meeste gasverbruik.

 • Zeker als je een beetje een koukleum bent en in een groot huis woont.
 • Ongeveer 75 procent van het totale gasverbruik gaat op aan verwarming.
 • Een gemiddeld verbruik met 4 personen ligt in Nederland op 1.125m3, dus met de huidige prijs van €1,40 ben je jaarlijks €1.575 kwijt aan verwarming.
 • Warm water: 20 procent gasverbruik Gas is niet alleen verwarming, het is ook douchen! Gemiddeld gaat ongeveer 20 procent van het gas op aan warm water.

Als je 5 keer per week 5 minuutjes doucht, verbruik je ongeveer een kuub gas. In totaal kost een kuub gas op dit moment €1,40. En heb je pas de kosten van 1 bewoner. Koken: 5 procent gasverbruik En dan wil je ook elke dag iets lekkers koken. Dit beslaat het kleinste aandeel in het gasverbruik, zo’n 5 procent.

Dus je hoeft niet plots over te stappen naar elke avond magnetronmaaltijden gelukkig. Een gemiddelde gaskookplaat verbruikt jaarlijks zo’n 37m3 gas. Met de huidige prijzen betaal je voor koken €51,80 voor per jaar. Woning verduurzamen Je kunt je gas- en elektriciteitsverbruik drastisch verminderen door je woning te verduurzamen.

Hier helpen wij je graag bij op weg met advies op maat. Bekijk hier onze diensten,
Volledig antwoord bekijken

Wat is de goedkoopste manier om te koken?

Als je het goedkoopste wilt dan is gas je keuze. Als je om het milieu geeft en een toekomstbestendige en veilige manier van koken wilt, dan is inductie koken de beste optie.
Volledig antwoord bekijken

Wat kost 5 minuten douchen aan gas?

Wat betekent dit voor de jaarrekening? – 75 procent van het totale gasverbruik gaat dus op aan verwarming. Het gaat hier gemiddeld om 900 kubieke meter, maal 1,45 euro: een gemiddeld huishouden is dus jaarlijks 1.305 euro kwijt aan verwarming.20 procent van het gasverbruik gaat op aan warm water, dat komt dus neer op een gemiddeld jaarbedrag van 348 euro.
Volledig antwoord bekijken

Wat kost 2 uur koken op gas?

Verbruik gasfornuis Als je uitgaat van een prijs van €0,80 per kuub gas, de verwachte prijs van een kuub gas in 2022 volgens Milieu centraal, dan kost een uurtje sudderen op een gasfornuis €0,09. Bijna 10 cent dus.
Volledig antwoord bekijken

Hoeveel stijgt mijn energierekening in 2023?

Hoe hoog is de energiebelasting? – In 2023 is de energiebelasting ongeveer 59 cent per m3 gas en 15 cent per kWh stroom (bedragen inclusief 21 procent btw). Tegelijkertijd krijg je een vast bedrag aan energiebelasting terug, namelijk 596,85 euro (bedrag in 2023).
Volledig antwoord bekijken

Is elektrisch koken goedkoper dan gas 2023?

Energieverbruik inductiekookplaat versus gas – Koken op gas is duurder dan koken op stroom (elektrisch koken). Jaarlijks verbruikt u met een gaskookplaat ongeveer 37 m3 aan gas, terwijl uw stroomverbruik met inductie koken op ongeveer 175 kWh aan stroom per jaar ligt.

Dit is een aanzienlijk verschil. Hoewel elektrisch koken op inductie een veilige manier is en er geen gas gebruikt wordt, is er weinig verschil in CO2-uitstoot tussen koken op inductie of gas. Kookt u op gas? Dan stoot u jaarlijks 70 kilo CO2 uit. Voor koken op inductie ligt de CO2 uitstoot ook op ongeveer 70 kilo.

Toch is koken op inductie een betere keuze, zeker wanneer u 100% groene stroom geleverd krijgt. Er wordt namelijk geen gas gebruikt en dat is niet alleen veiliger, maar ook beter voor het milieu.
Volledig antwoord bekijken

Wat is goedkoper koken op gas of inductie?

Wat is goedkoper? – Voor koken op inductie is elektriciteit nodig, wat de reputatie heeft kostbaar te zijn. Gas daarentegen is een goedkopere vorm van energie wat koken betreft. Het koken op gas kost een huishouden per jaar gemiddeld 37 m3 gas, in verhouding 175 kWh wanneer er op inductie wordt gekookt.

 • Op jaarbasis kost gas zo gemiddeld €25 per huishouden en koken op inductie €36 (Milieu Centraal).
 • Deze voordelen gelden echter niet wanneer een huis niet op gas is verwarmd en er dus speciaal gas naar toe moet worden getransporteerd; dit is namelijk behoorlijk aan de prijs.
 • Wanneer wordt gekeken naar rendement komt inductie echter beter naar voren, slechts 10 tot 20% van de energie gaat bij inductief koken verloren.
You might be interested:  Hoe Lang Rauwe Melk Koken?

Bij gas ligt dit getal hoger al is dat lastig precies in te schatten. Daarnaast komen er steeds meer alternatieve en duurzame vormen voor het opwekken van energie, zoals windmolens en zonne-energie; in de toekomst zal de CO2 uitstoot bij koken op inductie daarom gemiddeld lager liggen dan bij koken op gas.
Volledig antwoord bekijken

Wat zijn de grootste energieslurpers in huis?

Dit zijn de grootste energieslurpers in huis: Koelkast plus losse vriezer: 520 kWh/jaar (€ 120,-) Verlichting: 390 kWh/jaar (€ 90,-) Televisie en stereo met randapparatuur: 350 kWh/jaar (€ 80,-)
Volledig antwoord bekijken

Hoeveel kuub gas verbruik je met douchen?

Het gasverbruik bij douchen tijdens een gemiddelde douchebeurt van vijf minuten bedraagt 0,2 m³. Er is voor een douchebeurt van vijf minuten namelijk vijftig liter warm water nodig. Heb je een gezin en stapt iedereen dagelijks onder de douche dan loopt het gasverbruik al snel op.

Het gemiddelde jaarverbruik bij een douchebeurt van vijf minuten per gezin komt ongeveer uit op 292 m³, Het is echter zo dat veel mensen langer onder de douche staan dan vijf minuten, zodat het aantal m³ gas eveneens oploopt. De gasprijs is tegenwoordig enorm hoog en besparen op de kosten van het gasverbruik voor douchen is dan ook de moeite waard.

Dat is onder meer mogelijk door voor een waterbesparende doucheset te kiezen of door de hoofddouche te vervangen.

  Volledig antwoord bekijken

  Hoeveel gas kost koken en douchen?

  Wist je dat bijna twee derde van de totale energierekening bestaat uit gasverbruik? We gebruiken gas voornamelijk voor de centrale verwarming. Ruim 75% van het totale gasverbruik wordt gebruikt om je huis te verwarmen. Het verwarmen van water, zoals de douche, neemt 10-20% in van het totale gasverbruik.

  1. Oken neemt de overige 5% voor zijn rekening.
  2. Daarnaast zijn de wintermaanden (oktober t/m maart) het hoogseizoen voor het stoken.
  3. Deze maanden zijn goed voor 80% van het jaarverbruik opslokken,
  4. Vereniging de Vastelastenbond geeft je een duidelijk overzicht van gasverbruik, zodat je inzicht krijgt in het gasverbruik van jouw woning en welke maatregelen je kan treffen om het gasverbruik te verlagen.

  Zo kun je bijvooorbeeld kijken of je kan besparen door simpele maatregelen. Je kan kiezen voor isolatie om het gasverbruik terug te dringen of je kan je tarieven die je voor het gas betaalt onder de loep nemen en overstappen.
  Volledig antwoord bekijken

  Wat is het zuinigste om te koken?

  Tips om duurzamer te koken – Hoe je kookt en op welk apparaat, bepaalt grotendeels het energieverbruik en de CO2-uitstoot van de maaltijdbereiding. Alle tips om duurzamer te koken op een rijtje.

   Van de elektrische kookplaten is inductie het zuinigst in energiegebruik. En voor het opwarmen van gerechten is de magnetron energie-efficiënter dan de oven. Een snelkookpan bespaart 50-70% aan kooktijd en energie. Verhit eten niet langer dan nodig is, en kook in weinig water met een deksel op de pan. Hiermee bespaar je energie. Een deksel op de pan zorgt voor 2 tot 3 keer minder energieverbruik. Gebruik niet te veel water als je kookt. Een klein laagje water – zodat het niet droog kookt – is voldoende. Daardoor blijven ook meer vitamines behouden. Voorkom voedselverliezen tijdens de bereiding door bijvoorbeeld van aardappelen en bepaalde groenten meer op te snijden. Denk aan schillen en stronken. Kook niet meer dan nodig, en weeg af hoeveel je precies nodig hebt. Koken voor meerdere personen of meerdere dagen is energiezuiniger. Kies een pan die past bij de hoeveelheid die je bereidt. Zet de pan ook op een bijpassende pit, dus waarbij de pan de pit helemaal bedekt. Koken op half gas of laag gas zorgt voor een 60% lager energiegebruik. Bij sommige gerechten kun je de kookplaat of de oven al uitzetten voordat de bereidingstijd om is. Denk aan eieren, pasta of rijst die in heet water nagaren. Gebruik de heteluchtstand van de oven in plaats van de conventionele stand met boven- en onderwarmte. Dat is zuiniger. Kies bij voorkeur voor een elektrische bron op groene stroom. En onderzoek de mogelijkheid om te stoppen met koken op gas. Aardgas is een fossiele brandstof die eindig is en zorgt voor CO2-uitstoot. Elektriciteit komt (deels) uit hernieuwbare bronnen en is minder belastend.

  Volledig antwoord bekijken

  Wat is goedkoper warm water uit de kraan of waterkoker?

  Meest zuinige optie Het water kan alleen maar kokend uit de kraan komen als het continu op een temperatuur van 110 graden blijft. Dat kost energie, en dus geld. Een waterkoker is goedkoper, mits je niet meer water kookt dan je nodig hebt.
  Volledig antwoord bekijken

  Wat is goedkoper water koken op gas of waterkoker?

  Wat is goedkoper? Eerst je water koken in de waterkoker voor je pasta gaat koken? Of koud water in de pan en dat op je gasfornuis verwarmen? De vraag is dus eigenlijk: wat is goedkoper gas of elektriciteit? De gasprijs bedraagt ongeveer 0,65 euro per kubieke meter, stroom kost 0,25 euro per kilowattuur (dit zijn afgeronde bedragen).

  Tot nu toe lijkt gas duurder. Maar 1 kubieke meter aardas is gelijk aan 8 kilowattuur electriciteit. Met ander woorden: er gaan ongeveer 8 kilowattuur (kWh) elektriciteit in 1 kubieke meter gas. Dus de prijs voor stroom bedraagt niet 0,25 euro maar (8 x 0,25 =) 2,00 euro. Ok, je wil dus 1 liter water koken voor je pasta.

  De waterkoker doet daar ongeveer vier minuten over en dat kost 0,16 kWh, is 0,04 euro. Op het gasfornuis duurt het circa zes minuten en dat kost 0,03 kubieke meter aardgas, is 0,02 euro. Gas is dus goedkoper, maar kost meer tijd (en dat is ook weer geld).
  Volledig antwoord bekijken

  Is 3 kuub gas per dag veel?

  Gasverbruik per dag – Een Nederlands huishouden verbruikte in 2019 gemiddeld 1.239 kuub gas: per dag is dat 3,4 kuub. Uiteraard ligt het gemiddelde gasverbruik per dag in de winter hoger dan in de zomer, omdat de kachel dan vaak aanstaat. In de app van je energieleverancier zie je vaak na enkele dagen het verbruik op een specifieke dag.
  Volledig antwoord bekijken

  Wat kost de droger per keer?

  De wasdroger – Bij een condensdroger of droger met luchtafvoer zijn de kosten per droogbeurt ongeveer € 1,95. Het drogen van een was met een wasdroger is duurder dan een wasbeurt. Dat komt omdat er veel warmte en dus energie nodig is.
  Volledig antwoord bekijken

  Is 5 kuub gas per dag veel?

  Gemiddeld verbruik gas per dag – Het gemiddelde gasverbruik per dag is ongeveer 3,5 m3. Het gasverbruik per dag kan wel erg verschillen. Wanneer er bijvoorbeeld niemand thuis is en de thermostaat een stuk lager staat, dan is het gasverbruik in een woning uiteraard ook een stuk lager. Hierdoor kan het gemiddeld gasverbruik per dag erg uiteen lopen.
  Volledig antwoord bekijken

  Hoeveel kost het om een oven per uur?

  Wat kost een hete lucht oven? – Na het voorverwarmen gebruikt de oven niet meer de volledige 2000 watt. Dat is echter wel afhankelijk van de isolatie van de oven. Alsnog kost 10 minuten voorverwarmen en 50 minuten bakken je echter al snel 0,97 kWh. Omgerekend komt dat neer op bijna 22 cent.
  Volledig antwoord bekijken

  Hoeveel gas kost douchen per jaar?

  Verschil kosten warm en koud douchen? Dit kan je besparen per jaar – Vind je warm douchen te duur? Dan kan je vaker ervoor kiezen om koud te douchen. Per gemiddeld gezin kun je al gauw ruim 600 euro besparen per jaar, als je warm doucht en daarvoor gas gebruikt (bron: Pricewise).
  Volledig antwoord bekijken

  Wat is zuiniger inductie of gas?

  Een inductiekookplaat biedt een hoger rendement dan een gasvuur. Bij koken met inductie gaat slechts tien tot twintig procent van de energie verloren, terwijl dat bij een gasvuur enkele tientallen procenten hoger oploopt. Toch betekent dat niet noodzakelijk dat je verbruikskosten lager liggen, integendeel zelfs.
  Volledig antwoord bekijken

  Wat kost 10 minuten douchen aan gas?

  Gasgebruik per douchebeurt Hij legt uit: ‘Als je iedere dag tien minuten doucht, verbruik je per douchebeurt 0,4 kubieke meter gas. Dat komt uit op een jaarverbruik van 146 kubieke meter gas.
  Volledig antwoord bekijken

  Is elektrisch koken goedkoper dan gas 2023?

  Energieverbruik inductiekookplaat versus gas – Koken op gas is duurder dan koken op stroom (elektrisch koken). Jaarlijks verbruikt u met een gaskookplaat ongeveer 37 m3 aan gas, terwijl uw stroomverbruik met inductie koken op ongeveer 175 kWh aan stroom per jaar ligt.

  1. Dit is een aanzienlijk verschil.
  2. Hoewel elektrisch koken op inductie een veilige manier is en er geen gas gebruikt wordt, is er weinig verschil in CO2-uitstoot tussen koken op inductie of gas.
  3. Ookt u op gas? Dan stoot u jaarlijks 70 kilo CO2 uit.
  4. Voor koken op inductie ligt de CO2 uitstoot ook op ongeveer 70 kilo.

  Toch is koken op inductie een betere keuze, zeker wanneer u 100% groene stroom geleverd krijgt. Er wordt namelijk geen gas gebruikt en dat is niet alleen veiliger, maar ook beter voor het milieu.
  Volledig antwoord bekijken

  Hoeveel gas verbruik je met douchen?

  Het gasverbruik bij douchen tijdens een gemiddelde douchebeurt van vijf minuten bedraagt 0,2 m³. Er is voor een douchebeurt van vijf minuten namelijk vijftig liter warm water nodig. Heb je een gezin en stapt iedereen dagelijks onder de douche dan loopt het gasverbruik al snel op.

  Het gemiddelde jaarverbruik bij een douchebeurt van vijf minuten per gezin komt ongeveer uit op 292 m³, Het is echter zo dat veel mensen langer onder de douche staan dan vijf minuten, zodat het aantal m³ gas eveneens oploopt. De gasprijs is tegenwoordig enorm hoog en besparen op de kosten van het gasverbruik voor douchen is dan ook de moeite waard.

  Dat is onder meer mogelijk door voor een waterbesparende doucheset te kiezen of door de hoofddouche te vervangen.

   Volledig antwoord bekijken

   Wat kost douchen met huidige gasprijs?

   Gasverbruik douchen – Douchen kost gas en de hoeveelheid gas die verbruikt wordt bij het douchen is afhankelijk van het type cv-ketel. Zo zijn nieuwere cv-ketels (max 10 jaar oud) zuiniger met gas dan oudere cv-ketels. In dit voorbeeld gaan we uit van een nieuwe cv-ketel en pak ik er meteen wat eigen verbruiksgegevens bij.

   We hebben in ons huishouden de proef op de som genomen. Onze cv-ketel is 5 jaar oud en daarmee nog vrij modern en zuinig in gasverbruik. Voor je eigen situatie moet je dus wel rekening houden met de specifieke eigenschappen van jouw cv-ketel. Over het algemeen zal onderstaand gasverbruik voor douchen vrij goed overeen komen met de gemiddeld cv-ketel van andere huishoudens.

   Wat hebben we gedaan: Ongeveer 8 minuten douchen zoals we voorheen vaak deden hebben we voor een dag aangepast naar een stuk korter douchen (4 minuten) om te kunnen beoordelen welk effect dat had op het gasverbruik. In deze 4 minuten zit dan ook de opwarmtijd in van het water.

   Het is dus vrij kort douchen, maar ruim voldoende om je goed te wassen. Kortom, hoeveel gas kost douchen nu werkelijk? Het verschil in gasgebruik is best wel groot te noemen. Uiteraard is dit een grove schatting, omdat de app van de cv-ketel niet 100% nauwkeurig het gasverbruik aangeeft. Het geeft echter wel een beeld in hoeveel gas je gebruikt om te douchen.

   Voor 8 minuten douchen kost dat ons rond de 0.3m3 gas, Voor 4 minuten douchen kost dat ons rond de 0.15m3 gas, De conclusie is simpel. Korter douchen bespaart in ons geval 0.15m3 per persoon. Op jaarbasis is dat (bij 6x per week douchen) een besparing van 46,8m3 gas per persoon.

   Bij een gezin van 4 personen betekent dat dus al snel een besparing van 187,2m3 gas, Met de huidige gasprijs van rond de 4 Euro (stand september 2022), levert dat een besparing op van bijna 748 Euro per jaar. Reken je dit om naar 10 minuten douchen per dag (wat ook niet geheel ongebruikelijk is), dan kost dat ongeveer 0.4m3 gas.

   De besparing in waterverbruik hebben hier dan nog niet in meegenomen, maar zal verhoudingsgewijs een stuk lager liggen dan de besparing op gas.
   Volledig antwoord bekijken