Wat Kost Inductie Koken Per Jaar?

Wat Kost Inductie Koken Per Jaar
Wat is goedkoper? – Voor koken op inductie is elektriciteit nodig, wat de reputatie heeft kostbaar te zijn. Gas daarentegen is een goedkopere vorm van energie wat koken betreft. Het koken op gas kost een huishouden per jaar gemiddeld 37 m3 gas, in verhouding 175 kWh wanneer er op inductie wordt gekookt.

 • Op jaarbasis kost gas zo gemiddeld €25 per huishouden en koken op inductie €36 (Milieu Centraal).
 • Deze voordelen gelden echter niet wanneer een huis niet op gas is verwarmd en er dus speciaal gas naar toe moet worden getransporteerd; dit is namelijk behoorlijk aan de prijs.
 • Wanneer wordt gekeken naar rendement komt inductie echter beter naar voren, slechts 10 tot 20% van de energie gaat bij inductief koken verloren.

Bij gas ligt dit getal hoger al is dat lastig precies in te schatten. Daarnaast komen er steeds meer alternatieve en duurzame vormen voor het opwekken van energie, zoals windmolens en zonne-energie; in de toekomst zal de CO2 uitstoot bij koken op inductie daarom gemiddeld lager liggen dan bij koken op gas.
Volledig antwoord bekijken

Wat verbruikt een inductiekookplaat per jaar?

Inductie, keramisch of gas: kookplaten op een rij – Van de elektrische kookplaten is een inductieplaat het zuinigst: die gebruikt 175 kWh per jaar. Een keramische kookplaat maakt zo’n 30 procent meer op: ongeveer 225 kWh per jaar. Een ‘gewone’ elektrische kookplaat van gietijzer is het meest onzuinig: die verbruikt 260 kWh per jaar.
Volledig antwoord bekijken

Hoeveel gas scheelt inductie?

Op een inductieplaat duurde het maar 5 minuten en 50 seconden tot het water kookte en dit kostte slechts 0.126 kilowattuur (kwh) aan elektriciteit! De inductiemethode bleek dus 32 procent sneller en verbruikte 57 procent minder energie dan gas.
Volledig antwoord bekijken

Hoeveel bespaar je met inductie?

Bottomline is dat inductie aan stroom minder kost dan koken op gas, maar dat is een kwestie van tientjes per jaar, niet meer. De investering verdient zich financieel gezien in 20-30 jaar terug t.o.v. koken op gas. Dat is dus niet bijster snel, want tegen die tijd heb je allang weer een nieuwe inductieplaat verwacht ik.
Volledig antwoord bekijken

You might be interested:  Hoe Lang Mie Noedels Koken?

Kun je zomaar van gas naar inductie?

Goedkoper of juist niet? – Het aanschaffen van een inductieplaat is best prijzig. Daarnaast moet je vaak een andere aansluiting laten aanleggen in je meterkast en moet er een kabel getrokken worden naar de keuken. Dit kan best oplopen in de kosten. Maar heb je er dan baat bij in de toekomst? Jazeker.
Volledig antwoord bekijken

Is inductie slecht voor gezondheid?

Alle elektrische apparaten die met een stekker op het stopcontact zijn aangesloten, wekken zwakke magnetische velden op met een lage frequentie (50 hertz ). Dat wordt ook vaak elektromagnetische straling genoemd. Het kunnen apparaten zijn die (bijna) altijd aan staan (bijvoorbeeld koelkast, mechanische ventilatie) en apparaten die naar behoefte worden aangezet (bijvoorbeeld televisie of kookplaat).

Alle elektrische kookapparaten (zoals ovens, elektrische en keramische kookplaten) wekken een magnetisch veld op dat ongeveer even sterk is als dat van een stofzuiger, straalkachel of ander huishoudelijke apparaat dat veel stroom verbruikt. De magnetische velden van deze apparaten moeten onder de blootstellingslimieten blijven.

Als de blootstelling onder de daarvoor geldende limieten blijft, ben je voldoende beschermd tegen de nu bekende schadelijke gezondheidseffecten, Magnetron Een magnetron produceert net als andere apparaten een magnetisch veld met de frequentie van 50 hertz.

 • Daarnaast produceert een magnetron radiofrequente elektromagnetische straling met een frequentie van 2,45 gigahertz,
 • Deze elektromagnetische straling verwarmt het voedsel.
 • Door de deur en behuizing van de magnetron kan ook een deel van de elektromagnetische straling naar buiten lekken.
 • De fabrikant moet ervoor zorgen dat de sterkte van de elektromagnetische straling buiten het apparaat onder de blootstellingslimieten blijft.

Als de deur of behuizing beschadigd of vuil is, kan er meer elektromagnetische straling naar buiten lekken en kan de blootstellingslimiet overschreden worden. Daarom staat in de handleiding van de magnetron dat deze bij een beschadiging niet gebruikt mag worden.

Inductiekoken Bij inductiekoken produceert de kookplaat naast een magnetisch veld met een lage frequentie (50 hertz) ook een magnetisch veld met een hogere frequentie (ongeveer 20 kilohertz). Dit magnetische veld wordt door de metalen bodem van de pan opgevangen, waardoor de bodem van de pan warm wordt.

De sterkte van het magnetisch veld tussen de spoel in de kookplaat en de bodem van de pan is hoger dan de blootstellinglimieten. Dat is geen probleem, want er komen geen lichaamsdelen tussen de kookplaat en de bodem van de pan. De bodem van de pan “vangt” als het ware het magnetisch veld en zet die om in stroom en uiteindelijk warmte in de bodem.

 • Hierdoor is boven en naast de pan het magnetisch veld sterk verzwakt.
 • Een inductiekookplaat detecteert of er een geschikte pan op staat.
 • Hij doet dat met een magnetisch veld dat net sterk genoeg is om de metalen bodem van de pan te detecteren.
 • Staat er geen pan op, dan kan de kookplaat niet aanslaan.
 • Als je een pan van de kookplaat aftilt, slaat de kookplaat direct af en is het magnetische veld verdwenen.
You might be interested:  Inductie Koken Waar Op Letten?

Zodra je een pan op de kookzone zet, meet de kookplaat hoeveel energie hij in de bodem van de pan kwijt kan. Als je de kookplaat op de hoogste stand aanzet, zal de sterkte van het magnetisch veld stijgen tot het maximale niveau wat de kookplaat aan de pan kwijt kan.

 • Bij sommige inductiekookplaten past de kookzone zich aan de grootte van de pan aan.
 • Als je bij deze kookplaten een kleine pan op de kookplaat zet, wordt het magnetisch veld ook kleiner.
 • De sterkte van het magnetische veld van de inductiekookplaat mag de blootstellingslimieten niet overstijgen, met of zonder pan op de kookzone.

Bij magnetische velden onder de blootstellingslimieten zijn geen gezondheidseffecten te verwachten. Fabrikanten moeten zorgen dat de elektromagnetische velden afkomstig van inductiekookplaten aan de blootstellingslimieten voldoen en ze worden hierop getest.
Volledig antwoord bekijken

Hoeveel kWh verbruikt een inductie kookplaat?

Verbruik inductiekookplaat – Van alle opties – gietijzeren kookplaat, keramisch of inductie – ligt het verbruik van inductie koken het laagst. Het energieverbruik van een inductiekookplaat ligt gemiddeld rond de 175 kWh per jaar, wat gelijk staat aan zo’n € 70,- aan stroomkosten op jaarbasis op basis van een plafondtarief van € 0,40 (Bron: Nibud ).
Volledig antwoord bekijken

Hoeveel watt verbruikt een inductie kookplaat?

Onze technische adviseurs leggen uit hoeveel groepen je nodig hebt voor je inductiekookplaat – Een inductieplaat bestaat over het algemeen uit vier kookzones met een totaalvermogen van 4.500 tot 7.200 watt. Om dit hoge vermogen op te vangen heb je een aparte kookaansluiting nodig, die verdeeld is over twee groepen.

You might be interested:  Hoe Lang Koken Alcohol Verdampt?

Eén enkele groep heeft namelijk een maximaal vermogen van 3.680 watt en met een tweede kookgroep verdubbel je het vermogen tot een maximum van 7.360 watt. Laat dus een kookaansluiting aanleggen in je groepenkast door je installateur, zodat je inductiekookplaat optimaal werkt en alles in huis blijft werken op het moment dat je kookt.

In de meeste huizen is al een loze elektrabuis van de keuken naar de groepenkast aangelegd en is alleen wat extra bedrading en een 2-groep installatieautomaat nodig. De eenmalige extra installatiekosten zijn daardoor klein. Meestal zijn er geen extra kosten bij de netbeheerder.

 • Vraag dit voor de zekerheid altijd na.
 • Tegenwoordig koop je ook inductiekookplaten die je op een 1-groep (een normaal stopcontact) aansluit.
 • Hiervoor is geen aanpassing in de groepenkast en dus geen installatie nodig.
 • Het werkt zo: met slimme elektronica in de inductieplaat wordt het vermogen van één kookgroep verdeeld over de vier kookzones.

We vroegen onze energieadviseur Rob van der Plas of het slim is om te kiezen voor een 1-groep inductiekookplaat: “Voor een- of tweepersoonshuishoudens is dit een mogelijke oplossing. Er zijn geen installatieaanpassingen nodig en je kunt de stekker in een bestaand stopcontact steken waar verder geen overige apparatuur op is aangesloten.
Volledig antwoord bekijken

Hoeveel zonnepanelen voor elektrisch koken?

Heb ik dan voldoende aan één of twee zonnepanelen voor elektrisch koken? – Het bovenstaande overzicht laat wel zien hoeveel je eigenlijk kan doen met de stroom van een enkel zonnepaneel. Maar het overzicht vertelt natuurlijk niet het hele verhaal. Zonnepanelen wekken namelijk minder op wanneer het avond wordt.

De zon staat in een minder ideale hoek op de zonnepanelen en daarnaast is de kracht van de zon ook een stuk minder, waardoor de opbrengst per paneel op dat moment een stuk lager ligt dan 0,65 kWh. Om de energie die je verbruikt tijdens het elektrisch koken direct van je zonnepanelen te ontvangen, heb je dus een stuk meer panelen nodig.

Over een heel jaar gezien zijn 1 of 2 panelen echter genoeg om het verbruik van je inductiekookplaat te compenseren. Met de huidige salderingsregeling is dat een mooie balans. Daarnaast is elektrisch koken maar een klein onderdeel van je totale stroomverbruik per jaar.
Volledig antwoord bekijken