Wat Is Het Verschil Tussen Inductie En Elektrisch Koken?

Wat Is Het Verschil Tussen Inductie En Elektrisch Koken
Elektrisch inductie koken – Steeds meer mensen koken op inductie. Het verschil bij elektrisch koken is dat niet de plaat warm wordt, maar alleen de bodem van de pan. Er zit namelijk een elektromagnetisch veld in de kookplaat die actief wordt als de pan op de plaat wordt gezet.
Volledig antwoord bekijken

Wat is beter elektrisch koken of inductie?

– Een inductieplaat werkt door middel van magnetisme. Deze magnetische stralen veroorzaken een soort wervelstorm in het voorwerp dat je op de plaat plaatst en hierdoor ontstaat er warmte in dat voorwerp. Dit verschijnsel wordt inductieverhitting genoemd. Voordelen:

Door deze inductieverhitting wordt alleen de pan warm. De inductieplaat wordt lokaal wel warm, maar koelt na gebruik zeer snel af. Dit is dus een erg veilige manier van elektrisch koken.De pannen warmen door dit magnetisme enorm snel op. Na ongeveer twintig seconden is je pan al op temperatuur.Je kunt de temperatuur heel subtiel regelen en de plaat reageert heel snel als je de temperatuur wat hoger of lager wil zetten.Het schoonmaken van een inductieplaat is enorm eenvoudig. Het is een gladde plaat, die snel afkoelt. Hierdoor kun je vrijwel direct na het koken een doekje over het oppervlak halen en is de plaat weer spik en span.Inductie is de zuinigste optie als het gaat om elektrisch koken. De inductieplaat verbruikt namelijk twintig procent minder stroom dan de keramische variant. Dit komt doordat de inductieplaat alleen de pan opwarmt en niet zichzelf. Hierdoor gaat er minder stroom verloren. Alle stroom is bestemd voor de pan.

Nadelen:

Je moet speciale inductiepannen aanschaffen. Deze pannen hebben een dikkere bodem, om de warmte beter te kunnen verdelen.Doordat je door het koken op inductie energie verbruikt, moet er een aparte stroomgroep in je meterkast worden geïnstalleerd. Hier komen dus ook nog extra kosten bij kijken.

Volledig antwoord bekijken

Is elektrisch koken goedkoper dan inductie?

Meer interesse in elektrisch koken, maar nauwelijks beter voor portemonnee en klimaat Nederlanders die op zoek zijn naar een nieuwe kookplaat kiezen daarbij steeds vaker voor een elektrische variant. Waar begin vorig jaar nog ongeveer zeven op de tien Nederlanders kozen voor een inductie- of keramische kookplaat, is dat inmiddels zo’n 90 procent.

 • Dat houdt tegelijkertijd in dat nog maar in een op de tien gevallen de keuze valt op gas.
 • Dit blijkt uit,
 • Op de website van Slimster vergelijken maandelijks honderden Nederlanders gas-, inductie-, keramische en elektrische kookplaten.
 • Slimster signaleerde de laatste jaren al een duidelijke stijgende trend in de richting van elektrisch koken.

Maar vanaf het moment dat de energieprijzen sterk stegen, rond oktober vorig jaar, is de interesse in gastoestellen nog sterker afgenomen. Kosten besparen Marvin Grouw, productexpert witgoed bij Slimster, veronderstelt dat het besparen van kosten de voornaamste reden is om de overstap naar elektrisch koken te maken. “Een kuub gas is momenteel drie keer zo duur als begin 2021. Dat zet Nederlanders die een nieuwe keuken zoeken toch aan het denken.” Ook de oorlog in Oekraïne en het dreigende tekort aan Russisch gas maakt volgens Grouw dat veel Nederlanders een alternatief zoeken.

 • Oken op gas nog steeds goedkoper In de praktijk is het echter niet zo dat elektrisch koken per definitie goedkoper is dan koken op gas.
 • Ook elektriciteit is een stuk duurder geworden en gas heeft bovendien een hoger rendement.
 • Uitgaande van de meest recente gemiddelde gas- en stroomprijzen van het CBS kost koken op gas een doorsnee gezin 82 euro op jaarbasis.

Met inductiekoken ben je zo’n 91 euro kwijt en met een keramische kookplaat 116 euro. Ook vanuit milieuoverwegingen is elektrisch koken nauwelijks een stap vooruit. Dat komt doordat elektriciteit nog grotendeels met gas en kolen wordt opgewekt. Uit berekeningen van Slimster blijkt dat er met koken op gas gemiddeld 67 kilo CO2-uitstoot per jaar gepaard gaat.

You might be interested:  Wat Kost Koken Op Gas Per Uur?

Een inductiekookplaat zorgt voor slechts zes kilo minder uitstoot, terwijl een keramische kookplaat vanwege het hogere energieverbruik zelfs elf kilo meer uitstoot dan een gastoestel. Zonnepanelen Een uitzondering op bovenstaande vormen uiteraard huishoudens met zonnepanelen. Zij koken in het voorjaar en in de zomer in de meeste gevallen op eigen zonnestroom.

Op die momenten is er dus sprake van CO2-vrij en bovendien gratis koken. Het zal een van de redenen zijn waarom ook het aantal woningen met zonnepanelen het afgelopen jaar sterk is toegenomen, zo signaleert ook Slimster. Voor deze huishoudens loont overstappen van een gaskookplaat naar inductie zodoende al wel.
Volledig antwoord bekijken

Hoeveel groepen heb ik nodig voor inductie koken?

Voor een inductie kookplaat heb een speciale groep in de meterkast nodig die bestaat uit twee gekoppelde groepen. Voor zeer grote inductie kookplaten heb je zelfs drie groepen nodig. Wanneer je deze groepen niet hebt, kan de elektricien de groepen aanleggen. Hiervoor moet dan wel voldoende ruimte zijn.
Volledig antwoord bekijken

Wat als verkeerde pan op inductie?

Wat maakt een pan geschikt voor inductie? – Bij een inductie kookplaat creëren elektrische spoelen een magnetisch veld onder de pan. Er ontstaat wrijving tussen de inductie kookplaat en de bodem van de pan wanneer de bodem magnetisch is. Gebruik je een ongeschikte pan? Dan ontstaat er geen magnetisch veld en slaat jouw kookplaat uit veiligheid af.
Volledig antwoord bekijken

Kan ik met mijn oude pannen op inductie koken?

Geen nieuwe pannen nodig – Over het algemeen zijn de meeste pannen dus geschikt om mee te koken op inductie, ook wanneer u ze eerder op gas heeft gebruikt. Het is in de meeste gevallen dus niet nodig om naast een nieuwe kookplaat ook een geheel nieuwe pannenset aan te schaffen. (Bron: Keukenloods Blog, Plezierindekeuken.nl, Meesterslijpers.nl) : Heeft u nieuwe pannen nodig wanneer u overstapt op een inductiekookplaat?
Volledig antwoord bekijken

Kan een elektrische kookplaat gewoon in het stopcontact?

Wat is een Perilex aansluiting? – Een Perilex aansluiting is een speciaal stopcontact in de keuken met 5 gaten. Dit type stopcontact heb je nodig om een elektrisch fornuis aan te kunnen sluiten. Er zijn Perilex stopcontacten met 2- of 3-fasen. Afhankelijk van het vermogen van het fornuis heb je een 2- of 3-fasen aansluiting nodig.
Volledig antwoord bekijken

Waar moet ik op letten bij elektrisch koken?

Klassiek, keramisch en inductie – Klassiek Elektrisch koken is niets nieuws. Al meer dan honderd jaar geleden vond de Britse ingenieur Charles Belling het elektrische fornuis uit. De klassieke elektrische kookplaat is meestal een gietijzeren plaat die langzaam warm wordt.

De elektrische kookplaat is stevig, maar er zitten ook wat nadelen aan. De plaat heeft veel tijd nodig om op te warmen en koelt ook langzaam weer af. Omdat de plaat niet vlak is, is schoonmaken soms een heel karwei. Bovendien bestaat het risico dat etensresten inbranden op de kookplaat. Deze manier van koken kost relatief veel stroom.

Inmiddels komen we de klassieke elektrische kookplaat bijna niet meer tegen. Keramisch en inductie zijn nu de meest voorkomende vormen van elektrisch koken. Keramisch Bij de keramische kookplaat zijn de elektrische verwarmingselementen afgedekt met een glasplaat.

Dat heeft nogal wat voordelen. Een keramische kookplaat ziet er strak uit en is makkelijk schoon te maken. Ook bij de keramische kookplaat worden de verwarmingselementen langzaam warm en blijven ze nog lang warm nadat u de temperatuur omlaag heeft gedraaid. Net als bij de klassieke elektrische kookplaat kan dat gevaarlijk zijn.

Misschien denkt u daarbij in eerste instantie voor kinderen, maar ook voor ouderen kan een kookplaat die lang warm blijft een risico zijn. Overigens staat daar een voordeel tegenover; als u een gerecht nog even warm wilt houden, kunt u er gebruik van maken dat de kookplaat nog niet is afgekoeld.

Inductie Een inductiekookplaat werkt op basis van magnetische straling. Die straling zorgt voor warmte in de pan die op de kookplaat staat. Pannen op een inductieplaat worden vrijwel direct warm en de temperatuur van de pan is snel en nauwkeurig te regelen. Tilt u de pan op, dan koelt de kookplaat meteen weer af.

You might be interested:  Hoe Lang Moet Je Sugar Snaps Koken?

Inductie is dan ook een veilige kooktechniek. Net als de keramische kookplaat is een inductiekookplaat vlak en dus makkelijk te reinigen. Bovendien is inductie van deze drie elektrische kookvormen de meest energiezuinige. Dat komt vooral door het verwarmen met behulp van magnetische straling.
Volledig antwoord bekijken

Kan een inductiekookplaat inbranden?

Wanneer je de inductiekookplaat niet op tijd schoon maakt kunnen etensresten inbranden en kunnen er permanente vlekken ontstaan.
Volledig antwoord bekijken

Wat is voordeliger inductie of elektrisch?

Verbruik elektrisch koken per jaar – elektrisch koken en daarmee de elektrische kookplaten zijn enorm in opkomst. Onder andere omdat het mogelijk is om met een elektrische kookplaat te koken met groene stroom. Met elektrisch koken verbruik je gemiddeld zo’n 450 kilowattuur per jaar, maar je hebt ook waarschijnlijk ook ooit gehoord van inductie kookplaten en vraagt je misschien af wat verbruikt een inductie kookplaat? Het verbruik hiervan ligt een stuk lager, namelijk 175-200 KWh per jaar.
Volledig antwoord bekijken

Wat is beter elektrisch keramisch of inductie?

Wat is zuiniger inductie of keramisch? – Inductie is sneller en zuiniger dan keramisch. Het koken van 1 liter water gaat zo’n 40% sneller met inductie. Een inductieplaat verwarmt alleen de pan, terwijl bij keramisch de hele plaat warm wordt. Kies daarom bij keramisch een pitje dat even groot is als de pan.

Je kunt bij een keramische plaat tijdig de knop omlaag draaien, omdat de plaat nog een tijd warm blijft. Producten als eieren, pasta of rijst kunnen in heet water makkelijk nagaren. Pas de hoeveelheid water af (groenten en aardappelen hoeven maar een klein laagje water). En doe altijd de deksel op de pan.

Een deksel zorgt voor 2 tot 3 keer minder energiegebruik. Snelkookpannen zijn meestal ook geschikt voor inductie en keramisch. Ze besparen 50-70% aan kooktijd en energie.
Volledig antwoord bekijken

Wat is het beste om op te koken?

Denk je erover na om een nieuwe kookplaat te kopen? Wij helpen je graag met het vinden van die ene geweldige én goedkope kookplaat. Om te beginnen is het goed om te weten dat er grofweg drie soorten kookplaten zijn: gaskookplaten, inductiekookplaten en keramische kookplaten.

 • In dit artikel vind je een aantal tips, waarmee je kunt bepalen wat de beste kookplaat voor jouw situatie is.
 • We bespreken de voordelen en nadelen van alle drie de soorten kookplaten.
 • We sluiten af met een conclusie.
 • Daarin kun je in één oogopslag zien waar je op moet letten bij het vergelijken van alle kookplaten op Kieskeurig.nl.

Koken op gas heeft verschillende voordelen. Om te beginnen kun je de warmte van een gaskookplaat heel goed en gemakkelijk regelen: een kwestie van de vlam hoger of lager zetten. Je ziet meteen wat je doet en je eten brandt minder snel aan. Het tweede voordeel van koken op gas is dat een gaskookplaat relatief goedkoop in de aanschaf is.

Op een gaskookplaat kook je dus gemakkelijk en goedkoop. Het grootste nadeel van het koken op gas is dat het niet de meest efficiënte manier van koken is. Er gaat namelijk tot wel 50 procent van de warmte verloren. Daarnaast duurt koken op een gaskookplaat ook iets langer dan koken op een elektrische kookplaat.

Een tweede nadeel is dat een gaskookplaat moeilijker schoon te maken is, zeker als je iets hebt laten overkoken of er etensresten zijn ingebrand. Koken op gas is niet je enige optie: je kunt ook kiezen voor elektrisch koken, Om je te helpen een keuze te maken, vergelijken we koken op gas met koken op elektra. We kunnen koken op gas en koken op elektra verder ook nog vergelijken op kosten. Want wat is voordeliger: koken op gas of elektrisch koken ? Het verbruik van elektrisch koken ligt – afhankelijk van het type kookplaat – tussen de 175 kWh (inductiekookplaten) en 225 kWh (keramische kookplaten) per jaar.

 1. Gemiddeld verbruikt een gaskookplaat jaarlijks 37 m3 gas.
 2. Oken op gas is heel lang de goedkopere optie geweest.
 3. De prijs van gas gaat echter flink toenemen, terwijl de prijs van elektra naar verwachting zal afnemen.
 4. Binnen de categorie elektrisch koken zijn er twee soorten kookplaten: de inductiekookplaat en de keramische kookplaat,

Om je te helpen bij het vinden van de beste kookplaat, gaan we in de volgende alinea dieper op beide soorten in. Er zijn verschillende typen inductieplaten, van volledige inductie tot een combinatie tussen inductie en gas. Bij een inductie kookplaat zorgt een elektromagnetisch veld voor verhitting.

 • Om specifiek te zijn, worden elektrische stromen in draden opgewekt door veranderingen van het aanwezige magnetische veld.
 • Er wordt daarom ook vaak gesproken over magnetische inductie.
 • Bij koken op inductie wordt er pas warmte opgewekt nadat je een geschikte pan op de kookplaat plaatst.
 • Wanneer je de pan weer van de plaat haalt, is de plaat dan ook niet heet, maar alleen warm.
You might be interested:  Welke Vormen Van Elektrisch Koken Zijn Er?

Koken met een inductiekookplaat is zodoende veiliger dan koken op gas. Een van de andere voordelen van koken op een inductiefornuis is dat de pannen snel warm zijn. Er zijn echter ook nadelen. Zo heb je om te kunnen koken op inductie (soms) nieuwe pannen nodig.

 1. Een ander nadeel is dat inductieplaten qua aanschafkosten vaak de duurste kookplaten zijn.
 2. Een keramische kookplaat werkt met metalen spiralen die middels elektriciteit worden verwarmd.
 3. Deze verwarmingselementen worden bedekt met een glasplaat en gloeien rood als ze heet zijn.
 4. Volgens velen is keramisch koken zelfs makkelijker dan koken op gas.

Net als bij een gasfornuis kun je meestal aan een knop draaien om het verwarmingselement aan te zetten. Daarnaast heb je bij keramisch koken niet per se nieuwe pannen nodig. Een nadeel van de keramische kookplaat is dat het verwarmen en afkoelen van de platen langzaam gaat en de temperatuur niet zo heel nauwkeurig te regelen is. Als je voorkeur uitgaat naar elektrisch koken, kun je kiezen tussen keramisch of inductie. Maar wat is het verschil tussen inductie en keramisch? Om te beginnen heb je om te koken op inductie (soms) inductiepannen nodig. Deze pannen hebben een platte, dikke en magnetiseerbare bodem die de opgewekte warmte goed kan verdelen.

 1. Bij het koken op een keramische kookplaat kun je sowieso ook niet-metalen pannen gebruiken.
 2. Een tweede verschil heeft te maken met stroomverbruik.
 3. We beginnen met het verbruik van een inductiekookplaat.
 4. Inductie behaalt het hoogste energierendement, namelijk zo’n 80 tot 90 procent.
 5. Met een inductiekookplaat verbruik je gemiddeld 175 kWh per jaar.

Het verbruik van een keramische plaat ligt met 225 kWh hoger. Het rendement van koken ligt bij deze kookplaten rond de 60 procent. Om te bepalen wat de beste kookplaat voor jouw situatie is, zetten we de voor- en nadelen nog even op een rijtje. •Bij koken op gas kun je de warmte goed regelen.

 • Een gaskookplaat is goedkoop in aanschaf.
 • Oken op gas is echter inefficiënt; er gaat warmte verloren.
 • Met de stijgende gasprijzen is deze manier van koken niet echt toekomstbestendig.
 • Oken op inductie is vanwege de snel afkoelende platen veilig.
 • Ook is een inductiekookplaat zuiniger dan een keramische kookplaat.

Het nadeel is dat je soms nieuwe pannen nodig hebt. •Keramisch koken is eenvoudig. Ook heb je vaak geen nieuwe pannen nodig. Een nadeel is dat de temperatuur niet zo heel nauwkeurig te regelen is en het stroomverbruik hoger ligt. Wanneer je weet op welke kookplaat je voortaan wilt koken, kun je kijken naar het aantal kookzones.

 1. Je kunt kookplaten in verschillende afmetingen kopen, waarbij meestal geldt dat hoe breder de plaat is, hoe meer kookzones je hebt.
 2. En dat is bij elektrische kookplaten wel iets om rekening mee te houden.
 3. Voordat je overstapt van gas naar elektrisch is het zaak te kijken naar de stopcontacten in je keuken en je meterkast.

Het kan namelijk zijn dat je deze moet ombouwen. Een geschikte aansluiting is belangrijk, omdat je elektrische kookplaat anders niet (goed) werkt of de stoppen kunnen doorslaan. Als je alleen 2-polige stopcontacten hebt, dan is jouw aansluiting geschikt voor 1-fase elektrische kookplaten.

 • Als je 5-polige stopcontacten hebt, dan kan je aansluiting geschikt zijn voor 2- of 3-fase elektrische kookplaten.
 • Het fasen meten kan met een multimeter.
 • Neem daarnaast ook een kijkje naar de fornuisgroep in de meterkast.
 • Is jouw meterkast niet geschikt voor de kookplaat die je wilt kopen? Het aanpassen van een meterkast is geen gemakkelijk klusje.

Zodoende raden we aan om bij twijfel een vakman in te schakelen.
Volledig antwoord bekijken