Wat Is Goedkoper Koken Op Gas Of Inductie?

Wat Is Goedkoper Koken Op Gas Of Inductie
Wat is goedkoper? – Voor koken op inductie is elektriciteit nodig, wat de reputatie heeft kostbaar te zijn. Gas daarentegen is een goedkopere vorm van energie wat koken betreft. Het koken op gas kost een huishouden per jaar gemiddeld 37 m3 gas, in verhouding 175 kWh wanneer er op inductie wordt gekookt.

 1. Op jaarbasis kost gas zo gemiddeld €25 per huishouden en koken op inductie €36 (Milieu Centraal).
 2. Deze voordelen gelden echter niet wanneer een huis niet op gas is verwarmd en er dus speciaal gas naar toe moet worden getransporteerd; dit is namelijk behoorlijk aan de prijs.
 3. Wanneer wordt gekeken naar rendement komt inductie echter beter naar voren, slechts 10 tot 20% van de energie gaat bij inductief koken verloren.

Bij gas ligt dit getal hoger al is dat lastig precies in te schatten. Daarnaast komen er steeds meer alternatieve en duurzame vormen voor het opwekken van energie, zoals windmolens en zonne-energie; in de toekomst zal de CO2 uitstoot bij koken op inductie daarom gemiddeld lager liggen dan bij koken op gas.
Volledig antwoord bekijken

Wat is de goedkoopste manier van koken?

Als je het goedkoopste wilt dan is gas je keuze. Als je om het milieu geeft en een toekomstbestendige en veilige manier van koken wilt, dan is inductie koken de beste optie.
Volledig antwoord bekijken

Is inductie koken voordeliger dan gas?

Een inductiekookplaat biedt een hoger rendement dan een gasvuur. Bij koken met inductie gaat slechts tien tot twintig procent van de energie verloren, terwijl dat bij een gasvuur enkele tientallen procenten hoger oploopt. Toch betekent dat niet noodzakelijk dat je verbruikskosten lager liggen, integendeel zelfs.
Volledig antwoord bekijken

Hoeveel gas bespaar je met inductie?

Van de elektrische kookplaten is een inductieplaat het zuinigst: die gebruikt 175 kWh per jaar. Gas of stroom?

Kookplaat Dit gebruik je aan gas of stroom per jaar Dit is je CO2-uitstoot per jaar
Gas 37 m3 gas 75 kilo
Inductie 175 kWh 60 kilo
Keramisch 225 kWh 75 kilo
Ouderwetse kookplaat (gietijzer) 260 kWh 90 kilo
You might be interested:  Wat Bespaar Je Met Elektrisch Koken?

Volledig antwoord bekijken

Waarom overstappen van gas naar inductie?

Koken op inductie werkt anders dan koken op gas. De kookplaat zelf wordt niet heet, maar warmt de bodem van de pan op. Hierdoor blijft de kookplaat een stuk koeler en daardoor ook veiliger. Daarnaast heeft een inductiekookplaat veel meer mogelijkheden dan een gaskookplaat, zoals ruimte voor langwerpige pannen.
Volledig antwoord bekijken

Welke kookplaat is het zuinigst?

Soorten elektrisch koken: inductie is het zuinigst – Er zijn drie types elektrische kookplaten: keramisch, halogeen en inductie. Het verbruik van een inductiekookplaat is het laagst (bron: Milieu Centraal ). Er gaat bijna geen warmte verloren, want inductie verwarmt alleen de pan zelf.

Tip: gebruik de restwarmte door een keramische of halogeenkookplaat eerder uit te zetten. Zo gaat er minder energie verloren.

Volledig antwoord bekijken

Wat kost het meeste energie in huis?

Het is geen verrassing: de verwarming is de grootste energievreter in huis. Bijna 60% van al je energie gaat op aan warmte.
Volledig antwoord bekijken

Is inductie goedkoper dan gas met zonnepanelen?

Heb jij zonnepanelen op je dak? Dan is elektrisch koken wel voordeliger dan koken op gas, vooral in de lente en zomer. Je kookt in de meeste gevallen op zelf opgewekte zonnestroom. Dit is volgens Slimster dan ook een van de redenen waarom veel huiseigenaar ervoor kiezen om zonnepanelen te laten installeren.
Volledig antwoord bekijken

Hoeveel scheelt koken op inductie?

Hoeveel watt verbruikt een inductiekookplaat – Het koken op inductie komt de laatste jaren steeds vaker voor. Niet alleen omdat het veiliger is, maar ook omdat het heel zuinig in gebruik is. De reden dat deze kookplaat veel zuiniger is omdat het heel effectief verwarmd.

 1. De inductiekookplaat verwarmd alleen de bodem van de pan zelf en niet de plaat.
 2. De pan wordt hierdoor veel sneller warm dan bij het gas of keramisch koken.
 3. In minder dan een een halve minuut is de pan al heet.
 4. Misschien denkt u, leuk en aardig allemaal om te weten, maar hoeveel watt verbruikt een inductiekookplaat nu echt? Het antwoord is dat inductiekookplaat een gemiddeld energieverbruik heeft van 175 kWh per jaar.

De geschatte verbruikskosten zijn 40 euro per jaar. Dit is veel energiezuiniger en goedkoper dan bijvoorbeeld een keramische kookplaat en zeker zuiniger dan koken op een gasfornuis.
Volledig antwoord bekijken

You might be interested:  Hoe Lang Moeten Lasagnebladen Koken?

Waarom geen pannen van gas naar inductie?

Pannen – Wanneer je overstapt van gas naar inductie zit er helaas ook een nadeel aan gebonden. Die oude vertrouwde pannen die je al jaren gebruikt, kun je helaas maar beter wegdoen. Ze kunnen niet gebruikt worden op een elektrische kookplaat. Pannen die geschikt zijn voor een inductieplaat hebben namelijk een magnetische bodem.
Volledig antwoord bekijken

Kan een inductie kookplaat op een gewoon stopcontact?

Page 3 – Laatste update van de test: 16 januari 2023 Een inductiefornuis heeft een hoog vermogen. Daarom moet je hem aansluiten op een aparte (kook)groep. Alleen als hij een aansluitwaarde lager dan 3,6 kW heeft, kun je de inductiekookplaat via een gewoon stopcontact aansluiten op een ‘normale’ 1-fasegroep.

Bosch PIE661BB5E toevoegen aan je favorieten Miele KMDA 7476 FL toevoegen aan je favorieten Miele KMDA 7476 FR toevoegen aan je favorieten ATAG HI6271MV toevoegen aan je favorieten Miele KM7594FL toevoegen aan je favorieten Pelgrim IDK893ONY toevoegen aan je favorieten Siemens EX977LXV5E toevoegen aan je favorieten AEG ILB64234CB toevoegen aan je favorieten Bosch PVS775FC5E Serie 6 toevoegen aan je favorieten Siemens ED775FSC5E toevoegen aan je favorieten

Een 1-fase-inductiekookplaat heeft een aansluitwaarde van 3,6 kW of lager. Het zijn dus kookplaten met een lager vermogen. Meestal zijn dit vrijstaande inductiekookplaten, ook wel opbouw-inductiekookplaten genoemd. Ook inductiekookplaten met 1 of 2 kookzones hebben een lager vermogen en zijn prima geschikt voor een 1-fase-aansluiting.
Volledig antwoord bekijken

Wat is duurder water koken op gas of elektriciteit?

Energie in gas en elektra – Gas en elektra zijn beiden energiedragers. Om te weten te komen of het goedkoper is om te koken op gas of op elektra moeten we weten wat de zogenaamde energetische inhoud van beide energiedragers is. Een citaat: Een kubieke meter aardgas heeft een nuttige energetische inhoud van 8 kWh (bij een omzettingsrendement van gas naar warmte van 80%, in geval van een goede verbeterd rendement CV-ketel).

 1. Een kubieke meter aardgas kost gemiddeld genomen € 0,65 (dit getal is afgerond om makkelijk te kunnen onthouden).
 2. Een kilowattuur elektriciteit heeft een nuttige energetische inhoud van 1 kWh (bij een omzettingsrendement van elektriciteit naar warmte van nagenoeg 100%).
 3. Een kilowattuur elektriciteit kost gemiddeld genomen € 0,25 (dit getal is afgerond om makkelijk te kunnen onthouden).

Dus kost 8 kilowattuur elektriciteit (dit is het equivalent van 1 m3 aardgas): 8 x € 0,25 = € 2,-. Je ziet dus dat aardgas theoretisch driemaal goedkoper is dan elektriciteit, bij dezelfde energetische inhoud (€ 2,- / € 0,65 = 3,1). Bron Dit zou betekenen dat je met het koken op elektra drie maal zo duur uit bent dan als je gaat koken op gas.

Maar dit blijkt in de praktijk niet zo te zijn: Ik heb thuis zelf eens de proef op de som genomen door een liter water te koken in de elektrische waterkoker en daarna een liter water te koken in een ketel op het gasfornuis. De temperatuur van het koude water bedroeg circa 10 °C. De elektrische waterkoker had 4 minuten nodig om 1 liter water aan de kook te krijgen en gebruikte daarvoor 0,16 kWh, hetgeen € 0,04 kostte.

Met de ketel op gas duurde het 6 minuten om 1 liter water aan de kook te krijgen, hetgeen 0,03 m3 aardgas ofwel € 0,02 kostte. Je ziet: aardgas was dus ook in deze praktijkproef tweemaal goedkoper. De elektrische waterkoker was echter iets sneller. Het verschil tussen de theoretische factor 3 en de praktijkfactor 2 is gelegen in het feit dat er bij de gasgestookte ketel ook warmte gaat zitten in de dikke bodem én dat er deels warmte uit de gasvlam langs de ketelrand omhoog opstijgt en daarmee slechts ten dele bijdraagt aan het verwarmen van het water in de ketel.

 • Dit zijn rendementsverliezen die bij de elektrische waterkoker niet of nauwelijks optreden Bron Doordat er bij het koken op gas relatief veel verlies optreedt houd je dus ‘slechts’ een rendement over met gas van 2:1 ten opzichte van elektra: koken op gas kost de helft van wat koken op elektra kost.
 • Maar let op: dit zijn kosten in euro’s, in geld dus.
You might be interested:  Rijst Koken In Rijstkoker Hoe Lang?

In energie ‘kost’ koken op gas dus meer dan koken op elektra omdat je veel meer rendementsverlies hebt (doordat bij het koken op gas ook nog eens veel warmte langs de pan gaat – zeker als de pan eigenlijk te klein is voor de gasvlam – en dus de pan niet verwarmt, gaat nog meer energie verloren en wordt slechts 50-70% van de warmte ‘in de pan’ gestopt).
Volledig antwoord bekijken

Wat is goedkoper gas of oven?

Zuinige oven kopen – Gasovens en elektrische ovens gebruiken ongeveer evenveel energie. Een gasoven is minder zuinig dan een elektrische, maar bij het opwekken van elektriciteit gaat veel energie verloren. Daarom maakt het voor het energieverbruik en de CO2-uitstoot weinig uit of je een gasoven hebt of een elektrische oven.
Volledig antwoord bekijken