Wat Is Goedkoper Koken Op Gas Of Elektrisch?

Wat Is Goedkoper Koken Op Gas Of Elektrisch
Wat is goedkoper? – Voor koken op inductie is elektriciteit nodig, wat de reputatie heeft kostbaar te zijn. Gas daarentegen is een goedkopere vorm van energie wat koken betreft. Het koken op gas kost een huishouden per jaar gemiddeld 37 m3 gas, in verhouding 175 kWh wanneer er op inductie wordt gekookt.

Op jaarbasis kost gas zo gemiddeld €25 per huishouden en koken op inductie €36 (Milieu Centraal). Deze voordelen gelden echter niet wanneer een huis niet op gas is verwarmd en er dus speciaal gas naar toe moet worden getransporteerd; dit is namelijk behoorlijk aan de prijs. Wanneer wordt gekeken naar rendement komt inductie echter beter naar voren, slechts 10 tot 20% van de energie gaat bij inductief koken verloren.

Bij gas ligt dit getal hoger al is dat lastig precies in te schatten. Daarnaast komen er steeds meer alternatieve en duurzame vormen voor het opwekken van energie, zoals windmolens en zonne-energie; in de toekomst zal de CO2 uitstoot bij koken op inductie daarom gemiddeld lager liggen dan bij koken op gas.
Volledig antwoord bekijken

Is elektrisch koken goedkoper dan op gas koken?

Inhoudsopgave –

De keuze tussen gas en elektrisch koken Waarom overstappen naar elektrisch koken? Elektrisch koken: gebruiksgemak Wat is goedkoper, gas of elektrisch koken?

Tussen nu en 2050 stapt Nederland geleidelijk af van aardgas. Gas is een fossiele brandstof die we uit onze eigen aardgasbronnen in Groningen halen. De aardgaswinning leidt daar tot aardbevingen.Ookkomt bij de verbranding van fossiele brandstoffen co2 vrij, een broeikasgas dat de warmte van de aarde vasthoudt waardoor de aarde opwarmt.

Gas is dus niet erg duurzaam. Elektriciteit, zeker als het niet groen is, is natuurlijk ook niet erg duurzaam.Momenteel zorgt koken op gas en elektrisch nog voor evenveel uitstoot van co2. Omdat energie opwekken steeds duurzamer gaat, zal stroom op den duur schoner en dus duurzamer zijn dan aardgas. In de komende jaren zal de gasprijs gaan stijgen en de prijs voor duurzaam opgewekte energie lager worden.

Besluit je over te stappen op een alternatief voor gas, dan zal je gasfornuis vervangen moeten worden door een elektrisch fornuis. Binnen elektrisch koken heb je dan twee keuzes: koken op eeninductie-fornuis of een keramisch fornuis. Ga je een keuken samenstellen, dan hoort de aanschaf van keuken apparatuurdaar meestal bij, enis een nieuwe kookplaat kopen daar meestal ook onderdeel van.

 1. We hebben nog 30 jaar de tijd voor Nederland van het gas af moet zijn, dus ga je nu een nieuwe keuken kopen of denk je aan een keuken renovatie, dan kun je nog prima een fornuis kopen dat op gas werkt.
 2. Een gasfornuis is relatief goedkoop in de aanschaf en simpel in het gebruik.
 3. Daarbij is het vertrouwd; de meeste mensen zijn gewend aan koken op gas en vinden de overstap naar elektrisch koken een beetje spannend.

Kijk je liever wat verder in de toekomst en wil je je nieuwe keuken voorzien van de nieuwste snufjes, dan ligt de keuze voor elektrisch koken meer voor de hand. Zowel online als offline (in een gespecialiseerde keukenwinkel bijvoorbeeld) kun je inspiratie opdoen voor een moderne keuken en je laten adviseren over de mogelijkheden. Koken op aardgas is een beetje ouderwets aan het worden. Restaurants stappen over op elektrisch koken en bij kookprogramma’s op televisie zie je al bijna geen gasfornuizen meer.Logisch, want elektrisch koken heeft de toekomst. Het is op termijn niet alleen schoner en uiteindelijk goedkoper dan koken op gas, ook de veiligheid en het gebruiksgemak spelen mee.

 • Bij koken op gas werk je met open vuur, wat risico’s op verbranding met zich meebrengt.
 • Omdat bij koken op gas zuurstof wordt gebruikt, is het ook belangrijk om goed te ventileren.
 • Daarbij is het rendement van koken op gas vrij laag: bijna de helft van de warmte gaat langs de pan! Het gebruiksgemak van elektrisch koken is groter dan van koken op gas.
You might be interested:  Wat Heb Je Nodig Voor Elektrisch Koken?

Zowel inductie als keramische kookplaten zijn voorzien van een glasplaat waarvan vuil makkelijk te verwijderen is. Bij keramische kookplaten moet je even wachten met schoonmaken tot de plaat afgekoeld is. Aangezien inductiekookplaten niet warm worden (alleen de bodem van de pan wordt warm) krijg je geen aangekoekte vlekken bij het knoeien en wordt schoonmaken helemaal een fluitje van een cent. Momenteel is koken op gas nog altijd goedkoper dan koken op elektra. Het gasverbruik van een gaskookplaat is jaarlijks gemiddeld 37 m3 en gemiddeld is het energieverbruik van een elektrische kookplaat ongeveer 200 kWh stroom. Op jaarbasis zijn de kosten van koken op gas gemiddeld twintig euro en de energiekosten van het koken op een inductiekookplaat zo’n 35 euro.

 • Daarmee kost je gasverbruik voor koken per maand ongeveer € 1,60 en je zijn de kosten voor het stroomverbruik van een inductiekookplaat zo’n € 2,90 per maand.
 • Het prijsverschil zit hem in de kosten van gas, die lager zijn dan de kosten van elektriciteit.
 • Daarom is koken op gas goedkoper dan koken op elektra.

Maar met het afnemen van de gasvoorraad zal de prijs van gas in de komende jaren toenemen. Daarbij is de verwachting dat de prijs van elektra zal afnemen doordat er flink geïnvesteerd wordt in het opwekken van elektra uit duurzame bronnen. Denk hierbij aan zonne- en windenergie.
Volledig antwoord bekijken

Wat is het goedkoopst koken op gas of elektrisch?

Een gaskookplaat is veruit het goedkoopst, zowel qua aankoop als qua verbruik: op gas koken is ongeveer de helft goedkoper dan elektrisch koken.
Volledig antwoord bekijken

Hoeveel gas bespaar je door elektrisch koken?

Inhoudsopgave –

Van gas naar inductie: kosten Van gas naar inductie: pannen Of toch van gas naar keramisch?

Een ding weet je zeker: je stapt over op elektrisch koken. Weg gaskookplaat, welkom inductiekookplaat! Als je echter altijd op gas gekookt hebt, kunnen we ons voorstellen dat je toch niet helemaal weet waar je op moet letten. Koken op gas of elektrisch koken: het zijn echt twee verschillende principes.

 • Voordat je van gas naar inductie (of van gas naar keramisch) overstapt, hebben wij zodoende nog wat tips voor je.
 • We gaan in dit artikel in op de kosten van de overstap van gas naar elektrisch koken,
 • Daarbij hebben we extra aandacht voor de aanschaf van nieuwe pannen,
 • Om op een inductiefornuis te kunnen koken, heb je namelijk soms andere pannen nodig.

Ook vraag je je misschien af in welk van de twee categorieën je nu eigenlijk een duurzaam fornuis kunt vinden. Anders gezegd: wat verbruikt een inductiekookplaat en wat zijn de bijbehorende kosten? Lees snel verder, dan vertellen wij je alles over de overstap van gas naar inductie.

 • Ies je liever voor keramisch koken ? Aan het eind van dit artikel zetten we de verschillen tussen inductie en keramisch nog even op een rij.
 • Eerst kijken we naar de kosten van het overstappen van gas naar elektra.
 • Of beter gezegd: van gas naar inductie.
 • Wat zijn de kosten van inductiekoken? Om deze vraag te beantwoorden, kijken we naar verschillende elementen, te beginnen met de aanschafkosten.
You might be interested:  Rauwe Melk Hoe Lang Koken?

Inductiekookplaten zijn al te koop vanaf zo’n 300 euro. De exacte prijs is afhankelijk van de grootte en het aantal kookzones. Gemiddeld genomen kost een inductiekookplaat zo’n 850 euro. Bij het koken op gas zijn de kosten van aanschaf vaak lager. Ten tweede kijken we naar de energiekosten.

Het verbruik van een inductiekookplaat ligt rond de 175 kWh per jaar. Dat komt neer op zo’n 35 à 40 euro per jaar. Door te koken op gas, verbruik je gemiddeld zo’n 37 m3 gas per jaar, hetgeen je aan energiekosten nog geen 25 euro kost. Op dit moment is een gaskookplaat dus goedkoper. Dat beeld verandert echter snel: de belasting op gas stijgt, zodat de kosten van het gasverbruik van je gaskookplaat ook toenemen.

Er komt zodoende een moment dat koken op inductie goedkoper wordt dan op gas. Voordat je overstapt van gas naar inductie is het zaak te kijken naar de stopcontacten in je keuken en je meterkast. Het kan namelijk zijn dat je deze moet ombouwen. Je hebt voor inductieplaten (met meerdere pitten) 5-polige Perilex-stopcontacten (voor een 5 polige stekker) en 2- of 3-fase-aansluitingen nodig, evenals eenleiding met bekabeling van je meterkast naar de juiste plek in je keuken.

 • De inductiekookplaat neemt namelijk meer stroom dan een enkele groep kan leveren.
 • Vooral het aansluiten van je meterkast op 3-fasen is vaak kostbaar.
 • Bij een inductiekookplaat zorgt een elektromagnetisch veld voor verhitting.
 • Bij koken op inductie wordt er pas warmte opgewekt nadat je een geschikte pan op de kookplaat plaatst.

Omdat inductiekookplaten werken met een magnetisch veld, zijn niet alle pannen er geschikt voor. Maar waar moet een pan voor het koken op inductie dan aan voldoen? Het is een fabeltje dat je direct al je pannen moet vernieuwen wanneer je overstapt van gas naar inductie, maar er zijn wel degelijk een aantal criteria om in ogenschouw te nemen: 1) Het is ten eerste belangrijk dat de bodem van de pan zo recht mogelijk is.2) Ten tweede kun je het beste kiezen voor pannen met een dikke bodem, zodat de warmte goed verdeeld en behouden wordt.3) Ten derde moet je pan magnetisch zijn.

Hiermee wordt bedoeld dat in de bodem een stalen laag zit die magnetiseerbaar is. Als je eerder op een gaskookplaat gekookt hebt, dan bestaat de kans dat de bodem van je pannen vervormd of krom getrokken is. Voor inductie is het echter belangrijk dat de bodem van je pannen recht is. Een vervormde of kromme pan wordt soms niet herkend door het inductiefornuis, hetgeen betekent dat je pan niet warm wordt.

Het is echter niet zo dat licht vervormde pannen helemaal niet werken. Deze zullen alleen vaak iets minder efficiënt werken. Ook is het zaak op te passen voor gewiebel of krassen. Voor het koken op inductie kun je het beste pannen met een dikke bodem gebruiken.

 1. Dit zorgt er namelijk voor dat de warmte goed verdeeld kan worden.
 2. Pannen die gemaakt zijn van meerdere lagen materiaal (ook wel eens een sandwichbodem genoemd) zijn vooral geschikt.
 3. Dat geldt overigens ook voor een gietijzeren pan.
 4. Deze pannen hebben namelijk altijd een dikke bodem.
 5. Inductie werkt met een elektromagnetisch veld.
You might be interested:  Hoe Vaak Mag Je Water Koken?

Je pannen moeten zodoende een bodem hebben die magnetiseerbaar is, anders werkt de inductiekookplaat simpelweg niet. Om magnetiseerbaar te zijn, moet er een stalen laag in de bodem van de pan zitten. Zodoende werken pannen die geheel van roestvrijstaal of aluminium gemaakt zijn bijvoorbeeld niet.

Om te controleren of jouw pannen geschikt zijn, kun je gebruik maken van een magneet. Als de magneet blijft kleven, dan is de bodem magnetiseerbaar. Kunnen pannen van gas naar inductie? Jazeker! Koken op inductie met oude pannen iszeker mogelijk, mits je pannen dus magnetisch, en relatief vlak en dik zijn.

Mocht je echter toch nieuwe pannen willen kopen dan is het zaak te letten op een symbool in de vorm van een spoel. Hieraan herken je pannen die geschikt zijn voor het koken op inductie. Inductie werkt met een elektromagnetisch veld. Je pannen moeten zodoende een bodem hebben die magnetiseerbaar is, anders werkt de inductiekookplaat simpelweg niet. Om magnetiseerbaar te zijn, moet er een stalen laag in de bodem van de pan zitten. Zodoende werken pannen die geheel van roestvrijstaal of aluminium gemaakt zijn bijvoorbeeld niet.

Om te controleren of jouw pannen geschikt zijn, kun je gebruik maken van een magneet. Als de magneet blijft kleven, dan is de bodem magnetiseerbaar. Kunnen pannen van gas naar inductie? Jazeker! Koken op inductie met oude pannen iszeker mogelijk, mits je pannen dus magnetisch, en relatief vlak en dik zijn.

Mocht je echter toch nieuwe pannen willen kopen dan is het zaak te letten op een symbool in de vorm van een spoel. Hieraan herken je pannen die geschikt zijn voor het koken op inductie. Wil je elektrisch koken, dan heb je de keuze uit keramisch of inductie.

Over inductie hebben we je hierboven al uitgebreid verteld. Hier gaan we nog even in op verschil tussen inductie en keramisch. Bij een keramische kookplaat worden metalen spiralen middels elektriciteit verwarmd. Over deze spiralen zit een glasplaat, waar je de pannen op zet. Dat hoeven geen metalen pannen te zijn (wat bij inductiekoken wel een must is).

Keramisch koken verbruikt gemiddeld 225 kWh per jaar. Dat is meer dan inductiekoken. Daar ligt het verbruik rond de 175 kWh per jaar. Inductiekookplaten zijn echter duurder in aanschaf.
Volledig antwoord bekijken

Wat bespaar je als je elektrisch gaat koken?

De gasprijs stijgt – Een gaskookplaat is momenteel het goedkoopst, maar dit gaat veranderen. De gasprijzen stijgen momenteel harder dan de prijzen van elektriciteit. Heb jij zonnepanelen op je dak? Dan bespaar je minimaal € 70,- per jaar tijdens het koken, omdat je zelf de energie opwekt. Een inductiekookplaat is dan een stuk voordeliger dan een gaskookplaat, ondanks de hogere aanschafkosten.
Volledig antwoord bekijken

Wat is het beste alternatief voor koken op gas?

Elektrisch koken kan op een keramische- of elektrische kookplaat of fornuis. Koken op inductiekookplaten lijkt het beste alternatief voor op koken op gas. Koken op inductie is energiezuiniger en veiliger. Daarnaast is een inductiekookplaat makkelijker schoon te maken.
Volledig antwoord bekijken