Wat Is Goedkoper Koken Op Gas Of Elektra 2022?

Wat Is Goedkoper Koken Op Gas Of Elektra 2022
Wat is goedkoper koken op gas of elektrisch 2022? – Wat is goedkoper? – Voor koken op inductie is elektriciteit nodig, wat de reputatie heeft kostbaar te zijn. Gas daarentegen is een goedkopere vorm van energie wat koken betreft. Het koken op gas kost een huishouden per jaar gemiddeld 37 m3 gas, in verhouding 175 kWh wanneer er op inductie wordt gekookt.

 • Op jaarbasis kost gas zo gemiddeld €25 per huishouden en koken op inductie €36 (Milieu Centraal).
 • Deze voordelen gelden echter niet wanneer een huis niet op gas is verwarmd en er dus speciaal gas naar toe moet worden getransporteerd; dit is namelijk behoorlijk aan de prijs.
 • Wanneer wordt gekeken naar rendement komt inductie echter beter naar voren, slechts 10 tot 20% van de energie gaat bij inductief koken verloren.

Bij gas ligt dit getal hoger al is dat lastig precies in te schatten. Daarnaast komen er steeds meer alternatieve en duurzame vormen voor het opwekken van energie, zoals windmolens en zonne-energie; in de toekomst zal de CO2 uitstoot bij koken op inductie daarom gemiddeld lager liggen dan bij koken op gas.
Volledig antwoord bekijken

Wat kost een uur koken op gas 2022?

Wat Kost Koken Op Gas 2022? –

 • 10.04.2023
 • 0
 • 9

Het is afhankelijk van welk contract je precies hebt, maar volgens overstappen.nl is in oktober 2022 de gemiddelde gasprijs 3,83 euro per m3 gas. Omgerekend betaal je tegen die prijs dus zo’n 141,71 euro voor al het jaarlijkse koken op gas.
Volledig antwoord bekijken

You might be interested:  Hoe Lang Moet Je Rozemarijn Koken?

Hoeveel bespaar je door elektrisch te koken?

De gasprijs stijgt – Een gaskookplaat is momenteel het goedkoopst, maar dit gaat veranderen. De gasprijzen stijgen momenteel harder dan de prijzen van elektriciteit. Heb jij zonnepanelen op je dak? Dan bespaar je minimaal € 70,- per jaar tijdens het koken, omdat je zelf de energie opwekt. Een inductiekookplaat is dan een stuk voordeliger dan een gaskookplaat, ondanks de hogere aanschafkosten.
Volledig antwoord bekijken

Is elektrische kookplaat goedkoper dan gas?

Meer interesse in elektrisch koken, maar nauwelijks beter voor portemonnee en klimaat Nederlanders die op zoek zijn naar een nieuwe kookplaat kiezen daarbij steeds vaker voor een elektrische variant. Waar begin vorig jaar nog ongeveer zeven op de tien Nederlanders kozen voor een inductie- of keramische kookplaat, is dat inmiddels zo’n 90 procent.

 1. Dat houdt tegelijkertijd in dat nog maar in een op de tien gevallen de keuze valt op gas.
 2. Dit blijkt uit,
 3. Op de website van Slimster vergelijken maandelijks honderden Nederlanders gas-, inductie-, keramische en elektrische kookplaten.
 4. Slimster signaleerde de laatste jaren al een duidelijke stijgende trend in de richting van elektrisch koken.

Maar vanaf het moment dat de energieprijzen sterk stegen, rond oktober vorig jaar, is de interesse in gastoestellen nog sterker afgenomen. Kosten besparen Marvin Grouw, productexpert witgoed bij Slimster, veronderstelt dat het besparen van kosten de voornaamste reden is om de overstap naar elektrisch koken te maken. “Een kuub gas is momenteel drie keer zo duur als begin 2021. Dat zet Nederlanders die een nieuwe keuken zoeken toch aan het denken.” Ook de oorlog in Oekraïne en het dreigende tekort aan Russisch gas maakt volgens Grouw dat veel Nederlanders een alternatief zoeken.

 1. Oken op gas nog steeds goedkoper In de praktijk is het echter niet zo dat elektrisch koken per definitie goedkoper is dan koken op gas.
 2. Ook elektriciteit is een stuk duurder geworden en gas heeft bovendien een hoger rendement.
 3. Uitgaande van de meest recente gemiddelde gas- en stroomprijzen van het CBS kost koken op gas een doorsnee gezin 82 euro op jaarbasis.
You might be interested:  Ei Koken Magnetron Hoe Lang?

Met inductiekoken ben je zo’n 91 euro kwijt en met een keramische kookplaat 116 euro. Ook vanuit milieuoverwegingen is elektrisch koken nauwelijks een stap vooruit. Dat komt doordat elektriciteit nog grotendeels met gas en kolen wordt opgewekt. Uit berekeningen van Slimster blijkt dat er met koken op gas gemiddeld 67 kilo CO2-uitstoot per jaar gepaard gaat.

Een inductiekookplaat zorgt voor slechts zes kilo minder uitstoot, terwijl een keramische kookplaat vanwege het hogere energieverbruik zelfs elf kilo meer uitstoot dan een gastoestel. Zonnepanelen Een uitzondering op bovenstaande vormen uiteraard huishoudens met zonnepanelen. Zij koken in het voorjaar en in de zomer in de meeste gevallen op eigen zonnestroom.

Op die momenten is er dus sprake van CO2-vrij en bovendien gratis koken. Het zal een van de redenen zijn waarom ook het aantal woningen met zonnepanelen het afgelopen jaar sterk is toegenomen, zo signaleert ook Slimster. Voor deze huishoudens loont overstappen van een gaskookplaat naar inductie zodoende al wel.
Volledig antwoord bekijken

Is elektrisch koken voordeliger dan op gas?

Een inductiekookplaat biedt een hoger rendement dan een gasvuur. Bij koken met inductie gaat slechts tien tot twintig procent van de energie verloren, terwijl dat bij een gasvuur enkele tientallen procenten hoger oploopt. Toch betekent dat niet noodzakelijk dat je verbruikskosten lager liggen, integendeel zelfs.
Volledig antwoord bekijken