Wat Is Goedkoper Elektrisch Of Inductie Koken?

Wat Is Goedkoper Elektrisch Of Inductie Koken
Wat is goedkoper? – Voor koken op inductie is elektriciteit nodig, wat de reputatie heeft kostbaar te zijn. Gas daarentegen is een goedkopere vorm van energie wat koken betreft. Het koken op gas kost een huishouden per jaar gemiddeld 37 m3 gas, in verhouding 175 kWh wanneer er op inductie wordt gekookt.

 1. Op jaarbasis kost gas zo gemiddeld €25 per huishouden en koken op inductie €36 (Milieu Centraal).
 2. Deze voordelen gelden echter niet wanneer een huis niet op gas is verwarmd en er dus speciaal gas naar toe moet worden getransporteerd; dit is namelijk behoorlijk aan de prijs.
 3. Wanneer wordt gekeken naar rendement komt inductie echter beter naar voren, slechts 10 tot 20% van de energie gaat bij inductief koken verloren.

Bij gas ligt dit getal hoger al is dat lastig precies in te schatten. Daarnaast komen er steeds meer alternatieve en duurzame vormen voor het opwekken van energie, zoals windmolens en zonne-energie; in de toekomst zal de CO2 uitstoot bij koken op inductie daarom gemiddeld lager liggen dan bij koken op gas.
Volledig antwoord bekijken

Wat is zuiniger inductie of elektrisch koken?

Inductie, keramisch of gas: kookplaten op een rij – Van de elektrische kookplaten is een inductieplaat het zuinigst: die gebruikt 175 kWh per jaar. Een keramische kookplaat maakt zo’n 30 procent meer op: ongeveer 225 kWh per jaar. Een ‘gewone’ elektrische kookplaat van gietijzer is het meest onzuinig: die verbruikt 260 kWh per jaar.
Volledig antwoord bekijken

Wat is goedkoper inductie of elektrische kookplaat?

Energieverbruik inductiekookplaat versus gas – Koken op gas is duurder dan koken op stroom (elektrisch koken). Jaarlijks verbruikt u met een gaskookplaat ongeveer 37 m3 aan gas, terwijl uw stroomverbruik met inductie koken op ongeveer 175 kWh aan stroom per jaar ligt.

 • Dit is een aanzienlijk verschil.
 • Hoewel elektrisch koken op inductie een veilige manier is en er geen gas gebruikt wordt, is er weinig verschil in CO2-uitstoot tussen koken op inductie of gas.
 • Ookt u op gas? Dan stoot u jaarlijks 70 kilo CO2 uit.
 • Voor koken op inductie ligt de CO2 uitstoot ook op ongeveer 70 kilo.

Toch is koken op inductie een betere keuze, zeker wanneer u 100% groene stroom geleverd krijgt. Er wordt namelijk geen gas gebruikt en dat is niet alleen veiliger, maar ook beter voor het milieu.
Volledig antwoord bekijken

Is inductie koken goedkoper dan elektrisch koken?

Meer interesse in elektrisch koken, maar nauwelijks beter voor portemonnee en klimaat Nederlanders die op zoek zijn naar een nieuwe kookplaat kiezen daarbij steeds vaker voor een elektrische variant. Waar begin vorig jaar nog ongeveer zeven op de tien Nederlanders kozen voor een inductie- of keramische kookplaat, is dat inmiddels zo’n 90 procent.

Dat houdt tegelijkertijd in dat nog maar in een op de tien gevallen de keuze valt op gas. Dit blijkt uit, Op de website van Slimster vergelijken maandelijks honderden Nederlanders gas-, inductie-, keramische en elektrische kookplaten. Slimster signaleerde de laatste jaren al een duidelijke stijgende trend in de richting van elektrisch koken.

Maar vanaf het moment dat de energieprijzen sterk stegen, rond oktober vorig jaar, is de interesse in gastoestellen nog sterker afgenomen. Kosten besparen Marvin Grouw, productexpert witgoed bij Slimster, veronderstelt dat het besparen van kosten de voornaamste reden is om de overstap naar elektrisch koken te maken. “Een kuub gas is momenteel drie keer zo duur als begin 2021. Dat zet Nederlanders die een nieuwe keuken zoeken toch aan het denken.” Ook de oorlog in Oekraïne en het dreigende tekort aan Russisch gas maakt volgens Grouw dat veel Nederlanders een alternatief zoeken.

Oken op gas nog steeds goedkoper In de praktijk is het echter niet zo dat elektrisch koken per definitie goedkoper is dan koken op gas. Ook elektriciteit is een stuk duurder geworden en gas heeft bovendien een hoger rendement. Uitgaande van de meest recente gemiddelde gas- en stroomprijzen van het CBS kost koken op gas een doorsnee gezin 82 euro op jaarbasis.

Met inductiekoken ben je zo’n 91 euro kwijt en met een keramische kookplaat 116 euro. Ook vanuit milieuoverwegingen is elektrisch koken nauwelijks een stap vooruit. Dat komt doordat elektriciteit nog grotendeels met gas en kolen wordt opgewekt. Uit berekeningen van Slimster blijkt dat er met koken op gas gemiddeld 67 kilo CO2-uitstoot per jaar gepaard gaat.

 1. Een inductiekookplaat zorgt voor slechts zes kilo minder uitstoot, terwijl een keramische kookplaat vanwege het hogere energieverbruik zelfs elf kilo meer uitstoot dan een gastoestel.
 2. Zonnepanelen Een uitzondering op bovenstaande vormen uiteraard huishoudens met zonnepanelen.
 3. Zij koken in het voorjaar en in de zomer in de meeste gevallen op eigen zonnestroom.

Op die momenten is er dus sprake van CO2-vrij en bovendien gratis koken. Het zal een van de redenen zijn waarom ook het aantal woningen met zonnepanelen het afgelopen jaar sterk is toegenomen, zo signaleert ook Slimster. Voor deze huishoudens loont overstappen van een gaskookplaat naar inductie zodoende al wel.
Volledig antwoord bekijken

Is inductie goedkoper dan gas 2023?

Wat is goedkoper? – Voor koken op inductie is elektriciteit nodig, wat de reputatie heeft kostbaar te zijn. Gas daarentegen is een goedkopere vorm van energie wat koken betreft. Het koken op gas kost een huishouden per jaar gemiddeld 37 m3 gas, in verhouding 175 kWh wanneer er op inductie wordt gekookt.

Op jaarbasis kost gas zo gemiddeld €25 per huishouden en koken op inductie €36 (Milieu Centraal). Deze voordelen gelden echter niet wanneer een huis niet op gas is verwarmd en er dus speciaal gas naar toe moet worden getransporteerd; dit is namelijk behoorlijk aan de prijs. Wanneer wordt gekeken naar rendement komt inductie echter beter naar voren, slechts 10 tot 20% van de energie gaat bij inductief koken verloren.

Bij gas ligt dit getal hoger al is dat lastig precies in te schatten. Daarnaast komen er steeds meer alternatieve en duurzame vormen voor het opwekken van energie, zoals windmolens en zonne-energie; in de toekomst zal de CO2 uitstoot bij koken op inductie daarom gemiddeld lager liggen dan bij koken op gas.
Volledig antwoord bekijken

You might be interested:  Hoe Lang Moet Je Sugar Snaps Koken?

Wat is beter elektrisch of inductie?

– Een inductieplaat werkt door middel van magnetisme. Deze magnetische stralen veroorzaken een soort wervelstorm in het voorwerp dat je op de plaat plaatst en hierdoor ontstaat er warmte in dat voorwerp. Dit verschijnsel wordt inductieverhitting genoemd. Voordelen:

Door deze inductieverhitting wordt alleen de pan warm. De inductieplaat wordt lokaal wel warm, maar koelt na gebruik zeer snel af. Dit is dus een erg veilige manier van elektrisch koken.De pannen warmen door dit magnetisme enorm snel op. Na ongeveer twintig seconden is je pan al op temperatuur.Je kunt de temperatuur heel subtiel regelen en de plaat reageert heel snel als je de temperatuur wat hoger of lager wil zetten.Het schoonmaken van een inductieplaat is enorm eenvoudig. Het is een gladde plaat, die snel afkoelt. Hierdoor kun je vrijwel direct na het koken een doekje over het oppervlak halen en is de plaat weer spik en span.Inductie is de zuinigste optie als het gaat om elektrisch koken. De inductieplaat verbruikt namelijk twintig procent minder stroom dan de keramische variant. Dit komt doordat de inductieplaat alleen de pan opwarmt en niet zichzelf. Hierdoor gaat er minder stroom verloren. Alle stroom is bestemd voor de pan.

Nadelen:

Je moet speciale inductiepannen aanschaffen. Deze pannen hebben een dikkere bodem, om de warmte beter te kunnen verdelen.Doordat je door het koken op inductie energie verbruikt, moet er een aparte stroomgroep in je meterkast worden geïnstalleerd. Hier komen dus ook nog extra kosten bij kijken.

Volledig antwoord bekijken

Wat is het verschil tussen inductie en electrische kookplaat?

Elektrisch inductie koken – Steeds meer mensen koken op inductie. Het verschil bij elektrisch koken is dat niet de plaat warm wordt, maar alleen de bodem van de pan. Er zit namelijk een elektromagnetisch veld in de kookplaat die actief wordt als de pan op de plaat wordt gezet.
Volledig antwoord bekijken

Wat kost een extra groep voor inductie?

Nieuwe aansluiting nodig? – Heb je niet de juiste aansluiting of stopcontact voor de inductiekookplaat van jouw keuze? Dan moet je die laten aanleggen. Inbouw-inductiekookplaten worden meestel geleverd zonder stekker en snoer. Het is dan de bedoeling dat een installateur de kookplaat installeert.

 1. Zo staat het meestal ook in de installatie-handleiding van de inbouw-kookplaat.
 2. Een nieuwe leiding aanleggen, een wandcontactdoos (stopcontact) plaatsen en een extra (kook)groep installeren in de meterkast kost zo’n €600 (bron: Milieucentraal).
 3. Het capaciteitstarief (een vast tarief in de stroomrekening) blijft hetzelfde.

Of het nu gaat om een drievoudige aansluiting van 25 Ampère (A), eenmaal 25 A of eenmaal 35 A. Je gaat dus meestal niet meer betalen aan de netbeheerder. Zie hiervoor uitleg bij energierekening,
Volledig antwoord bekijken

Kun je pannenkoeken bakken met inductie?

Hoi! Ongeveer een jaar geleden ben ik overgestapt van koken op gas naar inductie. Al die tijd had ik het plan om een blog te schrijven over mijn ervaringen en nu is het eindelijk zo ver. Ik ben overgestapt van een 4 pits gasfornuis naar een 4 pits inductieplaat van Whirlpool en wil niet meer terug.

Het bevalt me namelijk uitstekend! Er zitten voordelen en nadelen aan koken op inductie en daar ga ik je vandaag van alles over vertellen. Verder zijn er via Instagram een HELEBOEL vragen binnengekomen, dus die probeer ik ook zoveel mogelijk te beantwoorden. Staat je antwoord toch nog niet in deze blog? Reageer dan hieronder, dan zal ik m’n best doen om de kwestie alsnog te beantwoorden! Disclaimer: ik heb mijn kookplaat een jaar geleden gekregen van Whirlpool en deze blogpost met mijn ervaringen is NIET onderdeel van die (onbetaalde) samenwerking.

De voornaamste reden (voor mij) om over te stappen Noem mij een idioot, maar het aller grootste voordeel van overstappen van een gasstel naar een inductie kookplaat, is dat je inductie echt VEEL MAKKELIJKER schoon kan houden. I know, klinkt knullig, maar dit is gewoon écht heel erg chill.

 1. Geen stomme gaspitjes waar vet en goorheid tussen gaat zitten, maar gewoon één plaat die je met een beetje Glassex zó schoon hebt.
 2. I lóve it.
 3. Mijn beste schoonmaak tip voor inductie Mijn beste schoonmaak tip is trouwens: eerst even insprayen met Glassex, dan met een vochtig doekje schoonpoetsen en dan met een handdoekje boenen totdat de plaat droog is.

Dan glanst ‘ie als nieuw en heb je geen strepen. En dit is daadwerkelijk iedere avond een GENOT. Niet meer koken op gas – hoe is dat? Het koken op inductie vs. gas bevalt mij uitstekend. M’n pannen zijn veel sneller warm (water kookt 2x zo snel in m’n inductie pan dan in de waterkoker) en ik vind de warmte ook goed te reguleren. Staat de warmte te hoog, dan gooi je ‘m zo naar beneden en koelt hij ook snel weer af. Ik vind dat ik dus nog steeds dezelfde kookervaring heb als toen ik een gasfornuis had. Mijn kookplaat heeft standen van 1-18 en een power-functie. Die power-functie gebruik ik om dingen snel aan de kook te brengen of echt ff snel vet heet te krijgen of dicht te schroeien. Verder kook ik vooral rond standje 8-14. En het werkt eigenlijk net zo als bij gas; waar je bij gas kijkt naar hoe hard of zacht de vlam is, kijk ik hier gewoon naar het nummertje dat ik aan heb staan en als het te heet of te koud is, heb ik het zó aangepast. Hier wen je gauw genoeg aan. Het enige wat je nu natuurlijk niet kan doen, is bijvoorbeeld paprika’s of aubergines branden boven je gaspitje. Maar dat deed ik sowieso al nooit. Mocht je dit wel heel graag willen doen; volgens mij kan het ook gewoon in de oven. Of op de barbecue natuurlijk <3. Het grootste nadeel Wat ik tot nu toe het grootste nadeel vind, is dat ik niet zo lekker met 4 pitten tegelijkertijd kan koken. Tenminste; ik kook heel veel op de power modus; wat de pan SUPERSNEL echt SUPERHEET maakt. Maar dat kan maar bij 1 van de 4 pannen tegelijkertijd. De rest moet dan op een lage stand en dat kan bijvoorbeeld lastig zijn als je AGV maakt: aardappels die moeten koken, groentes in een pan én een stukje vlees dat je lekker snel gaar wil krijgen. Mocht je genoeg geduld hebben, dan is dit prima, maar ik wil alles snel snel, en dan is het niet ideaal dat ik niet alle 4 tegelijkertijd heet kan gebruiken. Overigens schijnt dit nadeel heel snel verholpen te kunnen worden door een elektriciën (?) die je powerstroom (??) geeft in de meterkast en dan kan je dus wel veel krachtiger koken. Maar ik woon in een super oud huis en vond dit te ingewikkeld klinken om actie op te ondernemen. Ook al schijnt het heel snel en simpel gedaan te zijn. Maar goed; deze meid kookt nooit met 4 pannen tegelijk, dus voor mij is het nu niet nodig. Heb je nieuwe pannen nodig? Niet per se, maar ik ben er wel voor gegaan. Buiten dat ik het een uitstekend excuus vond om allemaal nieuwe pannen te kopen, is het ook wel gewoon fijn om specifiek inductie pannen te gebruiken. Die hebben een onderkant die de warmte van de inductie beter geleidt; de onderkant is helemaal mooi vlak en glad, zodat de verbinding tussen de pan en de plaat optimaal is.

You might be interested:  Gedroogde Kikkererwten Hoe Lang Koken?

Wel heb ik – voordat ik nieuwe pannen kocht – natuurlijk wel even al mijn oude pannen getest (gewoon op de kookplaat zetten en kijken wat er gebeurt) en die konden allemaal op inductie, op één koperen pannetje na. De kookplaat van Whirlpool die ik heb herkent of een pan geschikt is; als er een pan op staat waarin je kan koken, zal de warmte gewoon aan gaan.

Zet je een pan op de plaat die niet werkt, dan geeft de kookplaat geen hitte af (en toont hij een knipperend symbooltje). Overigens heb ik wel het idee dat mijn inductie kookplaat meteen al beschadigd is van die oude pannen die ik de eerste paar weken op heb gebruikt, omdat de onderkant van pannen die op gas hebben gestaan iets meer onregelmatigheden kunnen hebben en iets krom trekken door het koken op gas. Oh en m’n prachtige Creuset-pan kan gewoon op inductie gebruikt worden, dus die hoefde gelukkig niet vervangen te worden :D. Wat kost het? Mijn inductieplaat kostte ongeveer €600. Hij werd geplaatst bij levering en past gewoon in het gat dat al in mijn keukenblad zat vanwege het gasfornuis. Verder hoefde er in huis niets aangepast te worden. Ja, die powerstroom dus, maar dat wist ik toen nog niet.

 1. Maar het plaatsen is dus echt een piece of cake! Volgens mij kan je dat ook prima zelf.
 2. Maar ik ben natuurlijk geen expert, dus misschien zeg ik nu wel iets raars :P.
 3. Maar het zag er iig uit alsof het letterlijk een kwestie was van: gaskraantje loskoppelen, gasfornuis eruit tillen, inductie er in, stekker in het stopcontact en klaar.

Qua maandelijkse kosten kan ik weinig zinnigs zeggen. Ik zal iets meer elektra zijn gaan gebruiken en een stuk minder gas, maar heb wel gewoon nog een verwarming op gas thuis, dus ik denk dat je daar niet veel aan merk (oké en eerlijk gezegd heeft Jan al deze inloggegevens van systemen en heb ik werkelijk GEEN IDEE bij welke maatschappij we dit allemaal regelen en wil ik me er graag buiten houden #ikhebalgenoegtedoenenregelenindithuishouden).

 • Overigens heb je inductie platen ook al voor minder geld en natuurlijk zijn er ook merken die veel duurder zijn, maar ik vind die ik heb echt fantastisch werken en vond zelf die zeshonderd euro goedkoper dan verwacht.
 • Lekker voordeel: koken in verschillende zones Ik heb nu dus een plaat met 4 vaste plekken om te koken, maar ik kan bijvoorbeeld ook de hele linker- of hele rechterkant als één zone gebruiken.

Bijvoorbeeld als ik met m’n huge ass creuset pan aan het koken ben, of een grillplaat op de plaat zet die niet op één van de vaste plekken past. Handig! Veiligheid Ook handig: er zit een knop op om de hele plaat te vergrendelen; dan krijg je hem alleen aan als je het slotje een paar seconden ingedrukt krijgt. Verder vind ik het chill dat zodra m’n pan met water overkookt (hallo power functie, haha), de plaat zichzelf uitschakelt. Dus alles gaat uit en hij begint te piepen, zodat je even naar de plaat toe gaat om de situatie te fixen. Iets minder handig vind ik dat de plaat nog best warm is na het koken.

 1. Het is niet zo dat je meteen een hand op de plek kan leggen waar je net gekookt hebt.
 2. SUPER HANDIG: ingebouwde kookwekker Nog meer knullige fantastischheid, maar deze kookplaat heeft een ingebouwde kookwekker en het is handiger dan je denkt.
 3. Zo zet ik een pan met pasta (of boontjes voor Teddy) op het vuur en stel ik de eindtijd in (8 minuten voor pasta of 12 minuten voor boontjes voor Teddy) en daarna schakelt de kookzone zichzelf uit.

Zo relaxt. Hierdoor kun je dus ook makkelijk even bij het koken weglopen. Of in het geval van Jan en mij; op de bank blijven zitten als de boontjes voor Teddy aan het koken zijn en klaar zijn. Ook handig: extra ruimte in je keuken Ik heb niet zo’n grote keuken en een chronisch tekort aan ruimte om dingen neer te leggen/ plekken om te snijden.

 • Het voordeel van mijn kookplaat vs.
 • Een gaspit is dat deze plaat gewoon vlak is en ik er dus prima tijdens het koken ff een snijplank of een bord op kan zetten.
 • Handig! Bonuspunten: de greepjes zijn niet heet Wanneer ik op gas kookte had ik vaak dat de handgrepen van de pan heet worden, door het vuur dat er langs gaat.

Sinds ik op inductie kook heb ik hier geen last meer van en kan ik de pan gewoon met blote handen van het vuur pakken. Let op: kook je met meer pannen tegelijk en zit de hitte van de ene pan onder de handvatten van de andere pan, dan gaat dit natuurlijk niet op. Kan ik nog wel wokken op inductie? Ik wel. Ik krijg m’n pannen heter dan ooit, vet heerlijk. En ik heb gewoon een wokpan voor inductie, haha. Nou ben ik natuurlijk wel echt een simpele kok, dus misschien als je iedere avond Aziatische wokgerechten klaarmaakt in zo’n gietijzeren wok met heel veel vuur, dat dit niet ideaal is.

 • Maar ik kan nog steeds perfect m’n Pad thai, bami en nasi klaarmaken.
 • An je nog grillen? Zekers! Mijn creuset grillpan kan net als op het gasfornuis, ook gewoon op m’n inductie plaat! En pannenkoeken bakken? Ook geen probleem! Wel is het (sowieso) een levenstip om een pannenkoekenpan aan te schaffen als je vaak pannenkoeken maakt.

Die zijn echt perfect voor het bakken van pannenkoeken. En verder merk ik eerlijk gezegd weinig verschil tussen pannenkoeken bakken op vuur of inductie. Ik weet dat het andere mensen niet altijd lukt, maar geen idee waar dat aan ligt. Volgens mij moet het echt goed komen met een pannenkoekenpan Ook in het volgende huis kook ik op inductie Misschien heb je het al gelezen, maar mijn vriend en ik hebben een nieuw huis gekocht.

We mogen nu from scratch een keuken ontwerpen en ik weet nu al zeker dat we daarin ook gebruik gaan maken van een inductieplaat. En dat ik powerstroom (of hoe het ook heet) laat aanleggen, zodat ik wel alle pitjes keihard kan gebruiken. Daarnaast wil ik graag een afzuigsysteem verwerkt hebben ín de kookplaat, dus ik weet niet of ik weer voor Whirlpool kan gaan.

Hopelijk ontwikkelen ze in de komende maanden een inductie kookplaat mét afzuiging. En anders zal ik toch naar een ander merk moeten overstappen *sad face*. Tot zo ver mijn blog over mijn overstap van gas naar inductie. Ik ben benieuwd of je er iets aan hebt en mocht je nog vragen hebben, stel ze vooral hieronder.

 1. Ik zal het in de gaten houden en je zo goed mogelijk antwoord geven! Volg mijn leven op Instagram Daar deel ik dagelijks alles wat ik meemaak in mijn leven.
 2. Van stories over thuiswerken, lekker koken, knuffelen met poes Teddy tot verbouwstories, m’n outfit of today en heel veel tips om het leven zelf leuk te maken #zelfdeslingersophangen.
You might be interested:  Welke Pannen Zijn Geschikt Voor Inductie Koken?

Je vindt me als @Lterveld op Insta! Volg mijn recepten via Facebook Op Facebook deel ik iedere dag 2 recepten. Zit je zonder inspiratie? I’m your girl! Volg Gewoon wat een studentje’ s avonds eet op Facebook en je zal nooit meer zonder inspiratie zitten!
Volledig antwoord bekijken

Wat zijn stille stroomvreters?

Wat zijn stiekeme stroomvreters? – Veel apparaten staan op stand-by, zoals de TV, de computer of de mediabox. Maar wist u dat deze apparaten ook op stand-by redelijk wat stroom verbruiken? Vaak bent u zich er niet bewust van dat sluipverbruik een hap uit uw energierekening is! Wij noemen sluipverbruik daarom de stiekeme stroomvreter.

Om sluipverbruik te voorkomen, zet u apparaten zoveel mogelijk volledig uit. Desnoods kunt u de stekker uit het stopcontact trekken. Het is misschien een goed idee om de apparaten – die op stand-by staan – zoveel mogelijk op dezelfde groep of stekkerdoos met aan- en uitswitch aan te sluiten. Zo kunt u gemakkelijk alle stand-by apparaten – bijvoorbeeld rondom de tv – van de stroom afhalen.

Benieuwd hoeveel sluipverbruik u in uw woning heeft? U komt erachter in onderstaande video.
Volledig antwoord bekijken

Wat kost een stekker in het stopcontact?

Een lader die niet aan het opladen is verbruikt continu ongeveer 1 watt in het stopcontact. ‘De vuistregel was ooit dat een apparaat dat 1 watt verbruikt, 2 euro op jaarbasis aan elektriciteit kost. Tegen de huidige tarieven zal dat nu zo’n 5 euro zijn.
Volledig antwoord bekijken

Wat kost een vaatwasser per keer?

Eco-programma – Wil je iets bewuster omgaan met je vaatwasser? Dan kun je het eco-programma gebruiken. Dit kost je €0,20 per keer. Het scheelt misschien niet veel, maar op jaarbasis bespaar je toch maar mooi zo’n €20. Maar helemaal beter voor zowel het milieu als je portemonnee blijft toch gewoon de afwasborstel.
Volledig antwoord bekijken

Kan vlam in de pan bij elektrisch koken?

Ook bij elektrisch koken Ook als u een elektrisch, keramisch of via inductie kookt, kunt u een vlam in de pan krijgen.
Volledig antwoord bekijken

Heb je een aparte groep nodig voor inductie?

Voor een inductie kookplaat heb een speciale groep in de meterkast nodig die bestaat uit twee gekoppelde groepen. Voor zeer grote inductie kookplaten heb je zelfs drie groepen nodig. Wanneer je deze groepen niet hebt, kan de elektricien de groepen aanleggen. Hiervoor moet dan wel voldoende ruimte zijn.
Volledig antwoord bekijken

Waar moet je opletten als je elektrisch gaat koken?

Bij elektrisch koken horen (soms) andere pannen – Bij een keramische kookplaat brengt de glasplaat boven de verwarmingselementen de warmte over op de bodem van de pan. Het is dus belangrijk dat de bodem van de pan volledig vlak is. Een gasbrander zorgt voor een vervorming van de bodem.

Pannen waarmee u op gas heeft gekookt zijn niet langer geschikt voor een keramische kookplaat. Bij de inductiekookplaat ligt dat anders. Ook daar zet u de pan op een volledig vlakke glasplaat, maar het is de magnetische straling die de bodem van de pan verwarmt en níét de warmte van de glasplaat. Een volledig vlakke bodem is hier dus niet per se noodzakelijk.

Pannen die u al op een gaskookplaat heeft gebruikt, kunnen zeker nog geschikt zijn voor inductie. Uiteraard moet u er wél op letten dat een gebruikte pan op de inductiekookplaat niet te veel wiebelt of krassen achterlaat. Voor inductie is het noodzakelijk dat de bodem van de bodem voldoende ferromagnetisch materiaal bevat. Geschikt voor inductie: Kookt u graag met een pan die nog van oma is geweest? Met een Chinese wok of een Marokkaanse tajine? Afscheid nemen is niet nodig. Voor de inductiekookplaat zijn speciale aanpassingsplaatjes verkrijgbaar, om pannen zonder magnetiseerbare bodem tóch te kunnen gebruiken. U kookt dan wel iets minder energiezuinig, omdat er meer warmte verloren gaat.
Volledig antwoord bekijken

Wat is beter elektrisch of inductie?

– Een inductieplaat werkt door middel van magnetisme. Deze magnetische stralen veroorzaken een soort wervelstorm in het voorwerp dat je op de plaat plaatst en hierdoor ontstaat er warmte in dat voorwerp. Dit verschijnsel wordt inductieverhitting genoemd. Voordelen:

Door deze inductieverhitting wordt alleen de pan warm. De inductieplaat wordt lokaal wel warm, maar koelt na gebruik zeer snel af. Dit is dus een erg veilige manier van elektrisch koken.De pannen warmen door dit magnetisme enorm snel op. Na ongeveer twintig seconden is je pan al op temperatuur.Je kunt de temperatuur heel subtiel regelen en de plaat reageert heel snel als je de temperatuur wat hoger of lager wil zetten.Het schoonmaken van een inductieplaat is enorm eenvoudig. Het is een gladde plaat, die snel afkoelt. Hierdoor kun je vrijwel direct na het koken een doekje over het oppervlak halen en is de plaat weer spik en span.Inductie is de zuinigste optie als het gaat om elektrisch koken. De inductieplaat verbruikt namelijk twintig procent minder stroom dan de keramische variant. Dit komt doordat de inductieplaat alleen de pan opwarmt en niet zichzelf. Hierdoor gaat er minder stroom verloren. Alle stroom is bestemd voor de pan.

Nadelen:

Je moet speciale inductiepannen aanschaffen. Deze pannen hebben een dikkere bodem, om de warmte beter te kunnen verdelen.Doordat je door het koken op inductie energie verbruikt, moet er een aparte stroomgroep in je meterkast worden geïnstalleerd. Hier komen dus ook nog extra kosten bij kijken.

Volledig antwoord bekijken