Wat Heb Je Nodig Voor Inductie Koken?

Wat Heb Je Nodig Voor Inductie Koken
Nadelen –

Je hebt een aansluiting nodig die voldoende elektriciteit kan leveren. Je hebt pannen nodig die geschikt zijn voor een inductiekookplaat. Niet erg geschikt om mee te wokken. Is vaak wat duurder dan een ander type kookplaat.

Omdat een inductiekookplaat een hoog vermogen nodig heeft, is het van belang dat je een kookgroep hebt die voldoende elektriciteit levert. Mocht deze niet in je woning aanwezig zijn, dan kun je dit laten aanleggen. Ik raad je aan dit te laten doen door een elektricien, omdat het een gevaarlijk klusje is als je er geen verstand van hebt. Daarnaast is het belangrijk om pannen te hebben die geschikt zijn voor inductie. De bodem van de pan moet magnetisch zijn, zodat hij contact maakt met de kookplaat en dus warm wordt. Het is ook belangrijk dat de bodem van je pannen recht is. Als je gekookt hebt op gas, is de kans groot dat de bodem van je pan enigszins vervormd is en dus niet herkent wordt door de kookplaat.

 1. Daarom raad ik aan om inductiepannen aan te schaffen.
 2. Deze hoeven niet heel duur te zijn en hebben wij ook in ons assortiment.
 3. Inductie en keramisch vallen allebei onder een elektrische kookplaat.
 4. Toch zijn er wel verschillen tussen deze 2 types.
 5. Een inductie kookplaat warmt veel sneller op, is energiezuiniger en is veiliger doordat de plaat gelijk weer afkoelt aan het einde.

Voor een keramische kookplaat heb je geen speciale pannen nodig. Deze kookplaat heeft echter wel tijd nodig voor hij warm is en blijft na het koken ook nog lang heet. : Wat is inductie koken?
Volledig antwoord bekijken

Wat kost een groep aanleggen voor inductie?

Kostenoverzicht inductie kookplaat aansluiten – In dit kostenoverzicht gaan we uit van gemiddelde prijzen die onze betrouwbare professionals rekenen.

Werkzaamheden Kosten
Aansluiten inductie kookplaat €80 tot €150,-
Aansluitsnoer €10,- tot €20,-
Frezen aanrechtblad keuken € 50,-
Extra groep aanleggen stoppenkast €200,- tot €500,-

Dit zijn indicatieve prijzen op basis van eerder uitgevoerde klussen. De uiteindelijke kosten kunnen afwijken van de factuur die je van ons ontvangt. Wij van Zoofy bieden een uitgebreid netwerk van vakmensen aan. Waaronder gecertificeerde elektriciens.
Volledig antwoord bekijken

Heb je 3 fase nodig voor inductie?

Inductie of keramisch fornuis – Bij een keramisch of inductie fornuis heeft u vrijwel altijd een 3-fasen aansluiting nodig. De straattaal voor dit type aansluiting is krachtstroom. In de meterkast kunt u deze aansluiting herkennen aan een geheel aparte kracht-kookgroep. Installatie door een erkend installateur Op basis van het specialisme van deze aansluiting adviseren wij u dan ook om bij een 3-fasen aansluiting (zie foto voor het voorbeeld hoe dit er in een moderne meterkast ongeveer uit zou moeten zien) ALTIJD de aansluiting / installatie door een erkend installateur uit te laten voeren.

 1. Dit i.v.m.
 2. Het vermogen waar u mee te maken heeft.
 3. Tip: Laat uw electriciën reeds voor aankoop / aanschaf van een keramische of inductie fornuis al kijken naar de meterkast.
 4. Dit om reeds vooral een financieel totaalplaatje te hebben van fornuis, aansluiting en eventuele aanpassing aan de meterkast en hiermee dus niet achteraf geconfronteerd te worden.

Afhankelijk van de benodigde aansluitwaarde kan – naast een eenmalige kostenpost voor de installatie – soms ook het vastrecht van de netbeheerder stijgen.
Volledig antwoord bekijken

Wat voor meterkast heb ik nodig voor inductie?

Ik wil gasloos gaan koken. Heb ik dan een andere aansluiting nodig? – Inductie is een veel gekozen alternatief voor het koken op gas. Bij het koken op inductie gaat u meer elektriciteit gebruiken. Om te voorkomen dat de stoppen doorslaan, heeft u voor de meeste inductiekookplaten een aangepaste of moderne meterkast nodig met een 3-fasen aansluiting (een zogenaamde krachtstroomaansluiting) of twee extra lichtgroepen.

 1. Laat uw installateur al voor het aanschaffen van een inductiefornuis kijken naar uw meterkast en de aanpassingen die eventueel nodig zijn.
 2. Zo heeft u vooraf inzicht in de aanpassingen en de bijbehorende kosten.
 3. Op onze website leest u hoe u het verzwaren van de aansluiting regelt.
 4. Let op: bij een zwaardere aansluiting betaalt u ook meer voor de periodieke aansluit- en transportvergoedingen.
You might be interested:  Hoe Lang Verse Spaghetti Koken?

U betaalt deze kosten via uw energieleverancier. Kijk voor meer tips over het overstappen op inductie op https://www.hier.nu,
Volledig antwoord bekijken

Kun je zelf Perilex aansluiten?

Perilex stekker aansluiten – Voor een perilex aansluiting heb je ook een perilex stekker nodig. Een gewone stekker aansluiten op een perilex aansluiting gaat je namelijk niet lukken. Een perilex aansluiting heeft namelijk vier ingangen, daar waar een normaal stopcontact maar twee ingangen heeft.
Volledig antwoord bekijken

Wat kost een meterkast ombouwen naar 3 fase?

Elektricien Kosten meterkast vervangen kostenoverzicht dinsdag 27 december 2022 De gemiddelde kostprijs van een meterkast vervangen wordt onder ander bepaald door het soort meterkast dat moet worden geïnstalleerd. Gemiddeld kun je rekenen op kosten van €360 tot €850 voor een 1-fase groepenkast tot €540 tot €880 voor een 3-fase meterkast,

Boek een elektricien Boek nu met €20,- korting met kortingscode: PG2022 Heb jij een woning met een hele oude meterkast? Wil je deze oude meterkast door een nieuwe meterkast laten vervangen? Een klus waar je uiteraard zelf niet aan gaat beginnen maar die moet worden uitbesteed, bijvoorbeeld aan een van de vakmannen van Zoofy.

Ben je benieuwd wat er allemaal bij het vervangen van een meterkast kan komen kijken en welke opties er zijn? Wil je je vooraf een goed beeld vormen van de gemiddelde kosten voor het vervangen van een meterkast? Zoofy heeft alle informatie voor je verzameld en op een rijtje gezet.
Volledig antwoord bekijken

Wie mag de meterkast verzwaren?

Door je meterkast te verzwaren kun je meer stroom in huis gebruiken. Dat is handig als je bijvoorbeeld een laadpaal gaat installeren. Lees er alles over! Je meterkast verbindt je woning met het elektriciteitsnet. Met het verzwaren van de meterkast bedoelen we het verhogen van de capaciteit van de stroomaansluiting – ook wel de netaansluiting genoemd.

 1. Je zorgt er dus voor dat je meer stroom in huis kunt gebruiken.
 2. Nieuwbouwwoningen worden tegenwoordig vrijwel altijd opgeleverd met een 3-fasen aansluiting waar maximaal 3 x 16 ampère doorheen gaat.
 3. Dat betekent dat je maximaal 11.040 Watt (3 x 16 x 230 volt) tegelijk kunt gebruiken in huis.
 4. Maar de meeste woningen in Nederland hebben een 1-fase aansluiting van 16A.

Daarmee haal je een maximaal vermogen van 3680 Watt (16 x 230 volt). Voor deze woningen is het mogelijk om te verzwaren naar een 3-fasen aansluiting. Door het verzwaren van de meterkast kun je meer stroom gebruiken in huis. Er zijn verschillende redenen waarom dat handig is.

 1. Bij de aanschaf van een warmtepomp, een laadpaal voor je elektrische auto of bij een elektrische kookplaat komt het verzwaren van de meterkast meestal ter sprake.
 2. Dat zijn apparaten die veel stroom gebruiken en dus een hogere capaciteit van de meterkast vereisen.
 3. Lees ook: Deze 15 apparaten gebruiken in huis de meeste stroom Het opladen van een elektrische auto neemt behoorlijk wat tijd in beslag.

Met een netverzwaring versnel je de boel. Voorbeeld: een Tesla Model 3 haalt een maximaal laadvermogen van 11 kWh. Daarmee laad je de accu binnen 5 uur op. Je hebt dan wel een 3-fasen stroomaansluiting van minimaal 3 x 16A nodig. Als je 1-fase laadt, haal je maximaal 3.7 kWh en doe je er dus drie keer langer over.

Zonnepanelen wekken energie op die je in huis kunt gebruiken. Hoe meer zonnepanelen je hebt, hoe meer stroom je opwekt en hoe groter de capaciteit van je aansluiting moet zijn. Met een aansluiting van 1x 16A kan maximaal 3680 Watt opgewekt worden. Wil je meer opwekken? Dan moet je de meterkast verzwaren van 1-fase naar 3-fasen.

Lees ook: Hoe werken zonnepanelen? Er zijn verschillende manieren om te achterhalen welke aansluiting je in huis hebt. Je kunt het bij je netbeheerder (Liander of Enexis bijvoorbeeld) opvragen, of even in je meterkast kijken. Op je meter zie je dan bijvoorbeeld alleen ‘230 V’ staan bij een 1-fase aansluiting of ‘3 x 230 V’ bij een 3-fasen aansluiting.

Met een 1-fase aansluiting kun je maar een beperkt aantal elektrische apparaten tegelijk gebruiken. Misschien heb je wel eens meegemaakt dat de ‘stoppen sprongen’ toen je de wasmachine en wasdroger tegelijk aanzette. Irritant, maar niet meteen reden om je meterkast te verzwaren. Als je nieuwe apparaten installeert die écht veel stroom gebruiken, zoals een inductiekookplaat (4.500 tot 7.200 Watt), moet je wel verzwaren.

You might be interested:  Met Welke Pan Kan Je Niet Koken?

Je huidige systeem kan zulke hoeveelheden stroom simpelweg niet aan. Als je een laadpaal hebt geplaatst voor je elektrische auto is het ook slim, want dan laad je sneller. Bovendien is de verwachting dat elektrische auto’s in de toekomst allemaal 3-fasen nodig hebben, omdat de batterijen en laadcapaciteit groeien.

 1. Een erkende installateur die de meterkast voorbereidt op 3-fasen. Dat gebeurt door de groepenkast aan te passen of te vervangen.
 2. Een monteur van de netbeheerder voert de daadwerkelijke verzwaring van de hoofdaansluiting uit. De hoofdzekering wordt dan vervangen door een zwaarder model.

Let op: de laatste tijd lopen de wachttijden bij zowel netbeheerders als installateurs flink op. Vraag dus op tijd je verzwaring aan!

 • Eenmalige kosten erkende installateur: Moet de groepenkast alleen aangepast worden of compleet vervangen? Een simpele aanpassing kost ongeveer € 250. Bij een complete vervanging zijn meer uren en materiaal nodig en is de prijs hoger.
 • Eenmalige kosten netbeheerder: De bedragen kunnen per netbeheerder verschillen. Bij Liander betaal je bijvoorbeeld € 314,79 voor een verzwaring van 1 x 25A naar 3 x 25A en bij Enexis € 268,24.
 • Maandelijkse netwerkkosten: Tot 3 x 25A blijven je netwerkkosten gelijk. Dat is zo’n € 20 per maand. Vanaf 3 x 35A betaal je bij Enexis bijvoorbeeld € 55,19 meer en bij 3 x 50 zelfs € 89,30 meer per maand.

De verzwaring vraag je aan bij je netbeheerder. Dat doe je via Mijnaansluiting.nl, Dit is een samenwerkingsplatform tussen de netbeheerders van Nederland. Overweeg je je meterkast te verzwaren omdat je zonnepanelen of een laadpaal wilt aanschaffen? Onze servicepartners adviseren je graag.
Volledig antwoord bekijken

Wie mag de meterkast aanpassen?

Mag u zelf de groepenkast vervangen? De groepenkast vervangen in uw nieuwe woning is een flinke klus. Een klus waar kennis van zaken voor nodig is. De groepenkast vormt immers het centrale punt in uw woning waar de stroom binnenkomt en wordt verdeeld. Hierbij mogen geen fouten worden gemaakt.
Volledig antwoord bekijken

Kan een inductiekookplaat op 220 volt?

Inductiekookplaat aansluiten op 220 Volt – U kunt een inductiekookplaat aansluiten op 220 Volt, zonder dat u een aanpassing hoeft te doen aan de meterkast. Ook wanneer uw woning is voorzien van een gasaansluiting. Zoals eerder beschreven, worden dergelijke woningen doorgaans niet standaard van een 3-fase aansluiting voorzien.

 • Houd er rekening mee, dat een kookplaat voor een 1-fase aansluiting maar een beperkt vermogen heeft.
 • Dit betekent dat de mogelijkheden van de verschillende kookzones op een inductiekookplaat niet optimaal benut kunnen worden.
 • Daar dit wel kan, wanneer u voor een 3-fase aansluiting in de meterkast kiest.

U kunt ook kiezen voor een 1- of 2-pits kookplaat, welke een aansluitwaarde heeft van circa 3.600 Watt. Wij raden u aan om te kiezen voor een aanpassing aan de meterkast, om daarmee de volledige mogelijkheden van een inductiekookplaat te kunnen benutten.
Volledig antwoord bekijken

Wat kost een 3 fase aansluiting?

Elektricien Kosten 3 fase aansluiting kostenoverzicht donderdag 18 november 2021 De kosten voor een 3 fase aansluiting zijn gemiddeld tussen de €740 en €1.100 inclusief btw, Wanneer je alleen de capaciteit moet verhogen betaal je zo tussen de 200 en 300 euro. Boek een elektricien Boek nu met €20,- korting met kortingscode: PG2022
Volledig antwoord bekijken

Kan een inductiekookplaat op 220 volt?

Inductiekookplaat aansluiten op 220 Volt – U kunt een inductiekookplaat aansluiten op 220 Volt, zonder dat u een aanpassing hoeft te doen aan de meterkast. Ook wanneer uw woning is voorzien van een gasaansluiting. Zoals eerder beschreven, worden dergelijke woningen doorgaans niet standaard van een 3-fase aansluiting voorzien.

Houd er rekening mee, dat een kookplaat voor een 1-fase aansluiting maar een beperkt vermogen heeft. Dit betekent dat de mogelijkheden van de verschillende kookzones op een inductiekookplaat niet optimaal benut kunnen worden. Daar dit wel kan, wanneer u voor een 3-fase aansluiting in de meterkast kiest.

U kunt ook kiezen voor een 1- of 2-pits kookplaat, welke een aansluitwaarde heeft van circa 3.600 Watt. Wij raden u aan om te kiezen voor een aanpassing aan de meterkast, om daarmee de volledige mogelijkheden van een inductiekookplaat te kunnen benutten.
Volledig antwoord bekijken

Kan een kookplaat op een gewoon stopcontact?

Stel, je wilt overstappen van een gasfornuis naar een elektrische kookplaat. Je hebt talloze exemplaren vergeleken op Kieskeurig.nl en hebt de beste kookplaat voor jouw situatie gevonden. Je vraagt je alleen nog af hoe je je nieuwe aanwinst precies moet aansluiten.

 • In dit artikel geven we je graag wat tips.
 • Een elektrisch fornuis aansluiten vraagt namelijk soms enige voorbereiding.
 • Dat geldt voor zowel een inductiekookplaat aansluiten als een keramisch fornuis aansluiten.
 • De meest veelvoorkomende vraag gaat over een elektrische kookplaat aansluiten op het stopcontact.
You might be interested:  Wat Nodig Voor Inductie Koken?

Wij vertellen je graag meer! Om te beginnen is het belangrijk om te kijken welke aansluiting je in de keuken hebt. Een geschikte aansluiting is belangrijk, omdat je elektrische kookplaat anders niet (goed) werkt of de stoppen kunnen doorslaan. Er zijn twee soorten stopcontacten: de 2-polige Schuko/Gardy stopcontacten (voor een 2 polige stekker) en de 5-polige Perilex stopcontacten (voor een 5 polige stekker) – zie afbeelding hieronder.

Als je alleen 2-polige stopcontacten hebt, dan is jouw aansluiting geschikt voor 1-fase elektrische kookplaten. Als je een Perilex aansluiting in je keuken hebt, is het zaak uit te zoeken hoeveel fasen stroom deze levert. Je doet dat het gemakkelijkst met een multimeter. Op die manier weet je of je een 2-fase of 3-fase kookplaat kunt aansluiten.

Over het algemeen geldt de volgende spelregel: een 1- of 2-pits kookplaat heeft een aansluitwaarde onder de 3,6 kW. Voor deze elektrische kookplaat met normale stekker kun je dan ook een normaal stopcontact gebruiken. Een 3- of 4-pits kookplaat heeft over het algemeen een 2-fase aansluiting.

Bij vijf of meer pitten zie je vaak een 3-fase aansluiting. Nu gaan we dieper in op de 1-fase, 2-fase en 3-fase-aansluiting. Zoals we hierboven beschreven, is het zaak eerst een kijkje in je keuken te nemen. Als je alleen 2-polige stopcontacten hebt, dan is jouw aansluiting geschikt voor 1-fase elektrische kookplaten.

Als je 5-polige stopcontacten hebt, dan kan je aansluiting geschikt zijn voor 2- of 3-fase elektrische kookplaten. Het fasen meten doe je het gemakkelijkst met een multimeter, Hiervoor meet je hoeveel volt elk van de vier openingen van het stopcontact geeft.

Elke opening waar je ongeveer 230V meet is een fase. Bij twee keer 230V spreken we over een 2-fase-aansluiting. Bij drie keer 230V heb je een 3-fase-aansluiting. Een kookplaat aansluiten op 2 fasen of 3 fasen doe je met een Perilex-stekker. Heb je geen multimeter? Om erachter te komen hoeveel fasen stroom jouw elektrische aansluiting levert, kun je ook een kijkje nemen in je meterkast.

Je zoekt dan naar de fornuisgroep: een fornuisgroep is één groep die bestaat uit twee gekoppelde groepen. Anders gezegd: je bent op zoek naar twee blokjes die aan elkaar vastzitten en samen een hendel delen. Als je meterkast een fornuisgroep heeft, dan levert de Perilex-aansluiting 2-fase-stroom. In dat geval kun je dus een elektrische kookplaat die geschikt is voor 2 fasen aansluiten.

 • Als je geen fornuisgroep kunt vinden, heb je krachtstroom.
 • Je herkent deze krachtstroom aan een grote kookgroep die bestaat uit vier gekoppelde groepen met een gezamenlijke hendel.
 • In dat geval kun je zowel een 2- als 3-fase elektrische kookplaat aansluiten.
 • Is jouw meterkast niet geschikt voor de kookplaat die je wilt kopen? Het aanpassen van een meterkast is geen gemakkelijk klusje.

Het verkeerd aansluiten kan zelfs leiden tot letsel of schade aan je kookplaat. Zodoende raden we aan om bij twijfel een vakman in te schakelen.
Volledig antwoord bekijken

Wat voor stopcontact inductiekookplaat?

Stopcontact – Welk stopcontact zit er in je keuken om de kookplaat op aan te sluiten? Er zijn 2 mogelijkheden:

Een 2-polig stopcontact met 2 gaatjes Een 5-polig Perilex-stopcontact met 5 gaatjes: 4 ronde aan de buitenkant en een platte in het midden

Op een stopcontact met 2 gaatjes kun je alleen een elektrische kookplaat aansluiten die geschikt is voor een 1-fase aansluiting. Dus met een aansluitwaarde van maximaal 3,68 kW. Veel inbouw-inductiekookplaten in onze test zijn volgens de fabrikant geschikt voor een 1-fase aansluiting. Wat ze er niet bij vertellen is dat de kookplaat dan (veel) minder vermogen kan leveren. Dat kan betekenen dat:

Je niet alle kookzones tegelijk kunt gebruiken. De kookzones minder snel zijn. De boostfunctie niet of niet goed werkt.

Bovendien kunnen de stoppen doorslaan. Wil of kun je alleen een 1-fase-aansluiting gebruiken? Kies dan voor een kookplaat met een aansluitwaarde van onder de 3,5 kW. En let erop dat duidelijk in de productinformatie staat dat hij bedoeld is voor een 1-fase aansluiting.  Een Perilex-stopcontact met 5 gaatjes is geschikt voor inductiekookplaten met een aansluitwaarde van meer dan 3,5 kW.
Volledig antwoord bekijken