Wat Heb Je Nodig Voor Elektrisch Koken?

Wat Heb Je Nodig Voor Elektrisch Koken
Elektrisch koken – We willen in Nederland van het aardgas af. Een van de manieren om nu al minder gas te gebruiken is elektrisch koken op bijvoorbeeld een inductiekookplaat. Check voor de aanschaf van een inductiekookplaat eerst welke elektriciteitsaansluiting u heeft.

Keramische kookplaat Een keramische kookplaat is een glasplaat met daaronder een elektrisch verwarmingselement. Inductiekookplaat Bij inductie wordt de pan verhit door een magnetisch veld. Alle warmte gaat naar de pan, waardoor de kookplaat nauwelijks opwarmt. De pan wordt meteen heet en koelt ook snel weer af. Hierdoor lijkt de inductiekookplaat in het gebruik het meest op koken op aardgas. Inductie koken kost minder energie dan keramisch koken.

Check de zwaarte van uw elektriciteitsaansluiting Het soort kookplaat en het merk bepalen wat voor aansluiting u nodig heeft. Voor de kleinere, eenvoudige kookplaten kan een 1-fase-aansluiting genoeg zijn. Maar voor een moderne inductiekookplaat moet u al snel over een 3-fasen-aansluiting beschikken.

 1. In de keuken moet dan een krachtstroomstopcontact geplaatst zijn voor de vijfpolige stekker van de kookplaat.
 2. Als u de specificaties van uw nieuwe kookplaat bij de hand heeft, kunt u controleren of de zwaarte van uw aansluiting voldoende is.
 3. Bepalend hierbij is het maximale vermogen dat u nodig heeft voor de kookplaat en alle andere apparaten in huis.De zwaarte bepaalt hoeveel stroom door uw aansluiting kan.

Als uw aansluiting te licht is voor bijvoorbeeld een inductiekookplaat dan loopt u de kans dat de stoppen doorslaan. Daarom is het belangrijk dat u eerst uw elektriciteitsaansluiting checkt.
Volledig antwoord bekijken

Kan je zomaar elektrisch gaan koken?

Overstappen van koken op gas naar koken op elektriciteit Geschreven door Caitlin 31 maart 2023 15.24 Iedereen kan overstappen van koken op gas naar koken op elektriciteit. Wil je een goede kookplaat met 4 of 5 kookzones, dan is het een kwestie van een belletje naar de elektricien.

Controleer of je de juiste aansluiting hebt door het stopcontact in je keuken te checken. Bedenk vervolgens hoe krachtig je wil koken. Maak indien nodig een afspraak met een elektricien om op 2-fasen of 3-fasen over te stappen.

Volledig antwoord bekijken

Heb je een extra groep nodig voor elektrisch koken?

2.1 Welke aansluiting heb je? – Omdat bij elektrisch koken ook een nieuwe aansluiting gemaakt wordt en je verbruik stijgt, is het verstandig dat je weet of jouw aansluiting dit ‘wel trekt’. Als je veel vermogen wilt met je inductie kookplaat, en je kiest voor een kookplaat met meer dan 7400 watt, dan heb je een 3 fase krachtgroep nodig.

 • Het is ook mogelijk om een B20 fornuisgroep te kiezen, echter is het verdelen over 3 fasen altijd aan te raden.
 • De zekering Vanuit het energiebedrijf is in woningen gewoonlijk bij een 1 fase aansluiting 25A, 35A of 40A.
 • Met 3 fase is het mogelijk dat je 3x25A, 3x35A of 3x40A hebt.
 • Soms is het mogelijk dat je met je woning 3x50A of 3x63A hebt, maar eigenlijk is dit nooit het geval in een “normaal” huishouden.

Op de meter van het energiebedrijf staat vaak hoe hoog je aansluiting is, anders kun je dit eventueel ook terug vinden op de factuur of navraag doen bij je energieleverancier. Soms wordt er gezegd: als er een 4 polige hoofdschakelaar in zit, dan heb je een 3 fase groepenkast, echter klopt dit niet altijd.
Volledig antwoord bekijken

Heb ik voor elektrisch koken krachtstroom nodig?

Wat is een Perilex aansluiting? – Een Perilex aansluiting is een speciaal stopcontact in de keuken met 5 gaten. Dit type stopcontact heb je nodig om een elektrisch fornuis aan te kunnen sluiten. Er zijn Perilex stopcontacten met 2- of 3-fasen. Afhankelijk van het vermogen van het fornuis heb je een 2- of 3-fasen aansluiting nodig.
Volledig antwoord bekijken

Wat kost een aansluiting voor elektrisch koken?

Elektricien Kosten inductiekookplaat aansluiten kostenoverzicht maandag 23 mei 2022 De gemiddelde kosten voor het aansluiten van een inductiekookplaat liggen tussen de €80 tot €150,-, Dit zijn de gemiddelde prijzen die onze professionals rekenen. Hier komen nog kosten bij voor materiaal.
Volledig antwoord bekijken

Kan een elektrische kookplaat in een gewoon stopcontact?

Stel, je wilt overstappen van een gasfornuis naar een elektrische kookplaat. Je hebt talloze exemplaren vergeleken op Kieskeurig.nl en hebt de beste kookplaat voor jouw situatie gevonden. Je vraagt je alleen nog af hoe je je nieuwe aanwinst precies moet aansluiten.

In dit artikel geven we je graag wat tips. Een elektrisch fornuis aansluiten vraagt namelijk soms enige voorbereiding. Dat geldt voor zowel een inductiekookplaat aansluiten als een keramisch fornuis aansluiten. De meest veelvoorkomende vraag gaat over een elektrische kookplaat aansluiten op het stopcontact.

Wij vertellen je graag meer! Om te beginnen is het belangrijk om te kijken welke aansluiting je in de keuken hebt. Een geschikte aansluiting is belangrijk, omdat je elektrische kookplaat anders niet (goed) werkt of de stoppen kunnen doorslaan. Er zijn twee soorten stopcontacten: de 2-polige Schuko/Gardy stopcontacten (voor een 2 polige stekker) en de 5-polige Perilex stopcontacten (voor een 5 polige stekker) – zie afbeelding hieronder.

You might be interested:  Hoe Lang Moeten Inktvisringen Koken?

Als je alleen 2-polige stopcontacten hebt, dan is jouw aansluiting geschikt voor 1-fase elektrische kookplaten. Als je een Perilex aansluiting in je keuken hebt, is het zaak uit te zoeken hoeveel fasen stroom deze levert. Je doet dat het gemakkelijkst met een multimeter. Op die manier weet je of je een 2-fase of 3-fase kookplaat kunt aansluiten.

Over het algemeen geldt de volgende spelregel: een 1- of 2-pits kookplaat heeft een aansluitwaarde onder de 3,6 kW. Voor deze elektrische kookplaat met normale stekker kun je dan ook een normaal stopcontact gebruiken. Een 3- of 4-pits kookplaat heeft over het algemeen een 2-fase aansluiting.

Bij vijf of meer pitten zie je vaak een 3-fase aansluiting. Nu gaan we dieper in op de 1-fase, 2-fase en 3-fase-aansluiting. Zoals we hierboven beschreven, is het zaak eerst een kijkje in je keuken te nemen. Als je alleen 2-polige stopcontacten hebt, dan is jouw aansluiting geschikt voor 1-fase elektrische kookplaten.

Als je 5-polige stopcontacten hebt, dan kan je aansluiting geschikt zijn voor 2- of 3-fase elektrische kookplaten. Het fasen meten doe je het gemakkelijkst met een multimeter, Hiervoor meet je hoeveel volt elk van de vier openingen van het stopcontact geeft.

Elke opening waar je ongeveer 230V meet is een fase. Bij twee keer 230V spreken we over een 2-fase-aansluiting. Bij drie keer 230V heb je een 3-fase-aansluiting. Een kookplaat aansluiten op 2 fasen of 3 fasen doe je met een Perilex-stekker. Heb je geen multimeter? Om erachter te komen hoeveel fasen stroom jouw elektrische aansluiting levert, kun je ook een kijkje nemen in je meterkast.

Je zoekt dan naar de fornuisgroep: een fornuisgroep is één groep die bestaat uit twee gekoppelde groepen. Anders gezegd: je bent op zoek naar twee blokjes die aan elkaar vastzitten en samen een hendel delen. Als je meterkast een fornuisgroep heeft, dan levert de Perilex-aansluiting 2-fase-stroom. In dat geval kun je dus een elektrische kookplaat die geschikt is voor 2 fasen aansluiten.

Als je geen fornuisgroep kunt vinden, heb je krachtstroom. Je herkent deze krachtstroom aan een grote kookgroep die bestaat uit vier gekoppelde groepen met een gezamenlijke hendel. In dat geval kun je zowel een 2- als 3-fase elektrische kookplaat aansluiten. Is jouw meterkast niet geschikt voor de kookplaat die je wilt kopen? Het aanpassen van een meterkast is geen gemakkelijk klusje.

Het verkeerd aansluiten kan zelfs leiden tot letsel of schade aan je kookplaat. Zodoende raden we aan om bij twijfel een vakman in te schakelen.
Volledig antwoord bekijken

Wat kost een extra kookgroep aanleggen?

In totaal moet je rekenen op een bedrag tussen de € 200,- en € 750,-. Dit bedrag komt dus bovenop de kosten voor de aanschaf en het aansluiten van de kookplaat. Je betaalt de elektricien allereerst voor het op orde maken van de elektriciteit in de keuken.
Volledig antwoord bekijken

Kan je elektrisch koken op 220v?

Page 6 –

Bosch PIE661BB5E toevoegen aan je favorieten Miele KMDA 7476 FL toevoegen aan je favorieten Miele KMDA 7476 FR toevoegen aan je favorieten ATAG HI6271MV toevoegen aan je favorieten Miele KM7594FL toevoegen aan je favorieten Pelgrim IDK893ONY toevoegen aan je favorieten Siemens EX977LXV5E toevoegen aan je favorieten AEG ILB64234CB toevoegen aan je favorieten Bosch PVS775FC5E Serie 6 toevoegen aan je favorieten Siemens ED775FSC5E toevoegen aan je favorieten Pelgrim IKR4082M toevoegen aan je favorieten Pelgrim IKR4082F toevoegen aan je favorieten ATAG HI08471EV toevoegen aan je favorieten ETNA KI680ZT toevoegen aan je favorieten Siemens EH651BEB1E toevoegen aan je favorieten

Een 1-fase-inductiekookplaat heeft een aansluitwaarde van 3,6 kW of lager. Het zijn dus kookplaten met een lager vermogen. Meestal zijn dit vrijstaande inductiekookplaten, ook wel opbouw-inductiekookplaten genoemd. Ook inductiekookplaten met 1 of 2 kookzones hebben een lager vermogen en zijn prima geschikt voor een 1-fase-aansluiting.
Volledig antwoord bekijken

Wat kost een extra groep voor elektrisch koken?

Kosten overstappen op inductie Een extra stroomdraad naar de keuken + extra groep(en) in de meterkast kost zo’n € 600, verzwaren van je aansluiting op het stroomnet naar 3x25A zo’n € 200. In totaal kom je dan voor een gemiddelde inductie kookplaat + pannen op zo’n € 1.500.
Volledig antwoord bekijken

Hoe kan ik zien of ik 1 of 3 fase heb?

Je kunt achterhalen of je nu een 1-fase of 3-fase aansluiting hebt, door op je elektriciteitsmeter te kijken. Staat daar 220/230V, dan heb je een 1-fase aansluiting. Een 3-fase aansluiting is te herkennen als er 3x 220/230 of 380/400V op de elektriciteitsmeter staat.
Volledig antwoord bekijken

Kan ik zelf perilex stekker aansluiten?

Perilex stekker aansluiten – Voor een perilex aansluiting heb je ook een perilex stekker nodig. Een gewone stekker aansluiten op een perilex aansluiting gaat je namelijk niet lukken. Een perilex aansluiting heeft namelijk vier ingangen, daar waar een normaal stopcontact maar twee ingangen heeft.
Volledig antwoord bekijken

Is perilex hetzelfde als krachtstroom?

perilex perilex Perilex is de naam van een type elektrische aansluiting (stekkersysteem, stopcontact) speciaal voor krachtstroom (bedrijven) en voor kookgroepen met keramische kookplaten of inductiekookplaten (consumenten). Elektriciteitscentrales wekken stroom op met drie fasen (L1, L2 en L3) en nul, dit wordt krachtstroom genoemd. Voor de meeste bedrijven is 380V (400V) nodig omdat 230V niet toereikend is en deze worden aangesloten op de driefase-aansluiting. Voor de meeste woonhuizen voldoet “gewoon” 230V: nfase-aansluiting. Echter, bij elektrisch koken met vier pitten is een aparte zgn.

kookgroep vereist omdat er veel stroom wordt gebruikt bij het koken. Deze groep bestaat uit twee gekoppelde 230V/16A automaten, waar vandaan vijf draden naar een perilex wandcontactdoos gaan. De bedrading is: twee maal fase (bruin), twee maal nul (blauw) en n aarde (geel/groen). Zelden is in woonhuizen 380V nodig om elektrisch te koken.

Een al bestaande aansluiting met 380V kan het beste gehandhaafd blijven omdat die situatie wat meer mogelijkheden geeft. Als voor de kookgroep 2(automaten)*230(Volt)*16(Ampre) dus ca.7,4 kW voldoende is, dan is geen krachtstroom nodig. Per automaat (“zekering”) kan 230*16 dus 3680W afgenomen worden.

 • Een voorbeeld van een kookgroep van 2 keer 230V: groep 1 (1500W + 1000W) en groep 2 (500W + 2500W).
 • Voor bijvoorbeeld een oven kan een aparte groep van 230V gebruikt worden of ook een kookgroep. Ivm.
 • Het totale stroomverbruik van kookgroep, oven, magnetron, wasmachine, wasdroger, vaatwasser, boiler e.d.
You might be interested:  Hoe Lang Moeten Lasagnebladen Koken?

kan het wellicht handig zijn om de 16A of 25A hoofdzekering om te laten zetten naar 35A. Dit dient te worden aangevraagd bij het elektriciteitsbedrijf omdat er wellicht een kabel bijgetrokken moet worden (dit is echter meestal niet het geval). Bedenk bij het totale stroomverbruik wel dat het om gelijktijdig gebruik van de apparaten gaat.

Wanneer het brede platte aardingsplaatje van de perilex-steker/contactdoos “horizontaal” staat (zoals op de foto) is het een 16A-aansluiting, wanneer het “verticaal” staat is het een 25A aansluiting. Omdat er veel misverstand en onduidelijkheid is, moet een perilex-aansluiting altijd door een erkende installateur uitgevoerd worden.

Mocht men het zelf willen doen bij een elektrische kookplaat en sprake zijn van 230V, controleer dan eerst of in de wandcontactdoos (wcd) op de polen N en L1 230V staat en dito op de polen L2 en L3. Ook bij gebruik van sommige ventilatoren wordt perilex toegepast en worden de draden L1, L2 en L3 gebruikt om de snelheid te regelen. Met dank aan o.m. Klusidee,
Volledig antwoord bekijken

Is 3 fase nodig voor inductie?

Inductie of keramisch fornuis – Bij een keramisch of inductie fornuis heeft u vrijwel altijd een 3-fasen aansluiting nodig. De straattaal voor dit type aansluiting is krachtstroom. In de meterkast kunt u deze aansluiting herkennen aan een geheel aparte kracht-kookgroep. Installatie door een erkend installateur Op basis van het specialisme van deze aansluiting adviseren wij u dan ook om bij een 3-fasen aansluiting (zie foto voor het voorbeeld hoe dit er in een moderne meterkast ongeveer uit zou moeten zien) ALTIJD de aansluiting / installatie door een erkend installateur uit te laten voeren.

 • Dit i.v.m.
 • Het vermogen waar u mee te maken heeft.
 • Tip: Laat uw electriciën reeds voor aankoop / aanschaf van een keramische of inductie fornuis al kijken naar de meterkast.
 • Dit om reeds vooral een financieel totaalplaatje te hebben van fornuis, aansluiting en eventuele aanpassing aan de meterkast en hiermee dus niet achteraf geconfronteerd te worden.

Afhankelijk van de benodigde aansluitwaarde kan – naast een eenmalige kostenpost voor de installatie – soms ook het vastrecht van de netbeheerder stijgen.
Volledig antwoord bekijken

Is koken op elektrisch goedkoper?

Energieverbruik inductiekookplaat versus gas – Koken op gas is duurder dan koken op stroom (elektrisch koken). Jaarlijks verbruikt u met een gaskookplaat ongeveer 37 m3 aan gas, terwijl uw stroomverbruik met inductie koken op ongeveer 175 kWh aan stroom per jaar ligt.

 1. Dit is een aanzienlijk verschil.
 2. Hoewel elektrisch koken op inductie een veilige manier is en er geen gas gebruikt wordt, is er weinig verschil in CO2-uitstoot tussen koken op inductie of gas.
 3. Ookt u op gas? Dan stoot u jaarlijks 70 kilo CO2 uit.
 4. Voor koken op inductie ligt de CO2 uitstoot ook op ongeveer 70 kilo.

Toch is koken op inductie een betere keuze, zeker wanneer u 100% groene stroom geleverd krijgt. Er wordt namelijk geen gas gebruikt en dat is niet alleen veiliger, maar ook beter voor het milieu.
Volledig antwoord bekijken

Is inductie beter dan elektrisch?

– Een inductieplaat werkt door middel van magnetisme. Deze magnetische stralen veroorzaken een soort wervelstorm in het voorwerp dat je op de plaat plaatst en hierdoor ontstaat er warmte in dat voorwerp. Dit verschijnsel wordt inductieverhitting genoemd. Voordelen:

Door deze inductieverhitting wordt alleen de pan warm. De inductieplaat wordt lokaal wel warm, maar koelt na gebruik zeer snel af. Dit is dus een erg veilige manier van elektrisch koken.De pannen warmen door dit magnetisme enorm snel op. Na ongeveer twintig seconden is je pan al op temperatuur.Je kunt de temperatuur heel subtiel regelen en de plaat reageert heel snel als je de temperatuur wat hoger of lager wil zetten.Het schoonmaken van een inductieplaat is enorm eenvoudig. Het is een gladde plaat, die snel afkoelt. Hierdoor kun je vrijwel direct na het koken een doekje over het oppervlak halen en is de plaat weer spik en span.Inductie is de zuinigste optie als het gaat om elektrisch koken. De inductieplaat verbruikt namelijk twintig procent minder stroom dan de keramische variant. Dit komt doordat de inductieplaat alleen de pan opwarmt en niet zichzelf. Hierdoor gaat er minder stroom verloren. Alle stroom is bestemd voor de pan.

Nadelen:

Je moet speciale inductiepannen aanschaffen. Deze pannen hebben een dikkere bodem, om de warmte beter te kunnen verdelen.Doordat je door het koken op inductie energie verbruikt, moet er een aparte stroomgroep in je meterkast worden geïnstalleerd. Hier komen dus ook nog extra kosten bij kijken.

You might be interested:  Hoe Lang Udon Noedels Koken?

Volledig antwoord bekijken

Waar moet je op letten bij een elektrische kookplaat?

Bij aanschaf van een kookplaat is het belangrijk om goed te kijken of je de juiste aansluiting hebt of welke aansluiting je nodig hebt. Zo bestaan er verschillende typen gas en verschillende elektrische aansluitingen. Bekijk de pagina over aansluiting van je kookplaat voor extra informatie.
Volledig antwoord bekijken

Wat is het verschil tussen elektrisch en inductie?

Elektrisch inductie koken – Steeds meer mensen koken op inductie. Het verschil bij elektrisch koken is dat niet de plaat warm wordt, maar alleen de bodem van de pan. Er zit namelijk een elektromagnetisch veld in de kookplaat die actief wordt als de pan op de plaat wordt gezet.
Volledig antwoord bekijken

Kun je met pannen van gas naar elektrisch?

Onderstaande vraag over Pannen werd aan ons gestuurd door een bezoeker van Plezierindekeuken.nl. Wil je ook een vraag stellen over Pannen of een ander onderwerp? Dat kan via het contactformulier, Leuke, interessante en leerzame vragen zullen we publiceren zodat onze bezoekers er ook van kunnen leren.

Wil je zelf ook reageren op onderstaande vraag? Dat kan door onderaan dit bericht een reactie achter te laten. Hallo, Wij gaan een paar weken elektrisch koken omdat we gaan verbouwen. We koken nu op gas en gaan dat na de verbouwing in de nieuwe keuken ook weer doen, maar we moeten dus tijdelijk even wat anders.

Kunnen we onze pannen voor gas op een elektrische kookplaat gebruiken of levert dit schade op aan de pannen? En zijn ze daarna nog wel goed bruikbaar op gas? Alvast bedankt! G. Beste G., Maak je geen zorgen: je kunt je pannen prima op een elektrische kookplaat gebruiken en daarna weer op gas.

 1. Ze zullen niet beschadigen of op een andere manier onbruikbaar worden.
 2. Wat er gebeurt bij het koken op gas is dat de bodem van pannen kan vervormen, doordat de gasvlam niet op alle plekken even warm is, hierdoor ontstaat een warmteverschil in het metaal van de pan en dit kan tot vervorming leiden.
 3. Omdat je bij het koken op een elektrische kookplaat de warmte vanaf de plaatje laat overbrengen op de panbodem middels contact, is een platte bodem van de pan efficiënter bij het overbrengen van die warmte dan een iets vervormde panbodem.

Dit levert echter geen schade op, niet aan de pannen en niet aan de kookplaatjes. Het is simpelweg wat minder efficiënt, dus het koken zal wellicht iets langer duren. Maar je schreef dat het tijdelijk is dat je op een elektrische kookplaat gaat koken, dus dat zal geen probleem zijn.

Het koken op elektrische kookplaatjes wordt meestal gedaan als tijdelijke oplossing, bijvoorbeeld bij verbouwingen (wij hebben dat ook gedaan hier thuis) en het is gewoon even wennen omdat koken op een elektrische kookplaat minder direct is dan koken op gas, maar verder is er niets om je zorgen over te maken.

Je zou, als je nog geen elektrisch kookplaatje hebt aangeschaft, kunnen overwegen een inductiekookplaatje te nemen: hierbij heb je het probleem niet van warmteoverdracht (bij inductie wordt de warmte in de panbodem opgewekt en deze hoeft dus niet middels contact overgebracht te worden) en het koken gaat ook nog eens net zo snel en direct als bij gas (of zelfs sneller en directer!) Ik hoop dat ik je heb kunnen helpen en wens je veel succes met de verbouwing! Bovenstaande vraag over Pannen werd aan ons gesteld door een bezoeker van Plezierindekeuken.nl en door ons beantwoord. Sinds 2011 schrijf ik artikelen over koken, eten en drinken voor Plezier in de Keuken. Ik heb ook de naam van de website bedacht en altijd bezig geweest met het beheer (de technische kant) van deze website. Ik kook graag en eet het liefst voedsel met veel smaak – het liefst gemaakt van verse kruiden uit eigen tuin, want ik heb niet zo veel met planten als je ze niet kunt opeten.
Volledig antwoord bekijken

Kan een pan van gas naar elektrisch?

Kortom: Tegenwoordig zijn de meeste pannen geschikt voor inductie, ook als je ze jarenlang op een gaskookplaat gebruikt hebt.
Volledig antwoord bekijken

Is koken op elektriciteit goedkoper dan op gas?

Wat is goedkoper? – Voor koken op inductie is elektriciteit nodig, wat de reputatie heeft kostbaar te zijn. Gas daarentegen is een goedkopere vorm van energie wat koken betreft. Het koken op gas kost een huishouden per jaar gemiddeld 37 m3 gas, in verhouding 175 kWh wanneer er op inductie wordt gekookt.

 1. Op jaarbasis kost gas zo gemiddeld €25 per huishouden en koken op inductie €36 (Milieu Centraal).
 2. Deze voordelen gelden echter niet wanneer een huis niet op gas is verwarmd en er dus speciaal gas naar toe moet worden getransporteerd; dit is namelijk behoorlijk aan de prijs.
 3. Wanneer wordt gekeken naar rendement komt inductie echter beter naar voren, slechts 10 tot 20% van de energie gaat bij inductief koken verloren.

Bij gas ligt dit getal hoger al is dat lastig precies in te schatten. Daarnaast komen er steeds meer alternatieve en duurzame vormen voor het opwekken van energie, zoals windmolens en zonne-energie; in de toekomst zal de CO2 uitstoot bij koken op inductie daarom gemiddeld lager liggen dan bij koken op gas.
Volledig antwoord bekijken