Wat Heb Je Nodig Om Op Inductie Te Koken?

Wat Heb Je Nodig Om Op Inductie Te Koken
Nadelen –

Je hebt een aansluiting nodig die voldoende elektriciteit kan leveren. Je hebt pannen nodig die geschikt zijn voor een inductiekookplaat. Niet erg geschikt om mee te wokken. Is vaak wat duurder dan een ander type kookplaat.

Omdat een inductiekookplaat een hoog vermogen nodig heeft, is het van belang dat je een kookgroep hebt die voldoende elektriciteit levert. Mocht deze niet in je woning aanwezig zijn, dan kun je dit laten aanleggen. Ik raad je aan dit te laten doen door een elektricien, omdat het een gevaarlijk klusje is als je er geen verstand van hebt. Daarnaast is het belangrijk om pannen te hebben die geschikt zijn voor inductie. De bodem van de pan moet magnetisch zijn, zodat hij contact maakt met de kookplaat en dus warm wordt. Het is ook belangrijk dat de bodem van je pannen recht is. Als je gekookt hebt op gas, is de kans groot dat de bodem van je pan enigszins vervormd is en dus niet herkent wordt door de kookplaat.

  • Daarom raad ik aan om inductiepannen aan te schaffen.
  • Deze hoeven niet heel duur te zijn en hebben wij ook in ons assortiment.
  • Inductie en keramisch vallen allebei onder een elektrische kookplaat.
  • Toch zijn er wel verschillen tussen deze 2 types.
  • Een inductie kookplaat warmt veel sneller op, is energiezuiniger en is veiliger doordat de plaat gelijk weer afkoelt aan het einde.

Voor een keramische kookplaat heb je geen speciale pannen nodig. Deze kookplaat heeft echter wel tijd nodig voor hij warm is en blijft na het koken ook nog lang heet. : Wat is inductie koken?
Volledig antwoord bekijken

Kan inductie op gewoon stroom?

Een inductiefornuis heeft een hoog vermogen. Daarom moet je hem aansluiten op een aparte (kook)groep. Alleen als hij een aansluitwaarde lager dan 3,6 kW heeft, kun je de inductiekookplaat via een gewoon stopcontact aansluiten op een ‘normale’ 1-fasegroep.
Volledig antwoord bekijken

Is inductie Duurder dan elektrisch?

Meer interesse in elektrisch koken, maar nauwelijks beter voor portemonnee en klimaat Nederlanders die op zoek zijn naar een nieuwe kookplaat kiezen daarbij steeds vaker voor een elektrische variant. Waar begin vorig jaar nog ongeveer zeven op de tien Nederlanders kozen voor een inductie- of keramische kookplaat, is dat inmiddels zo’n 90 procent.

  1. Dat houdt tegelijkertijd in dat nog maar in een op de tien gevallen de keuze valt op gas.
  2. Dit blijkt uit,
  3. Op de website van Slimster vergelijken maandelijks honderden Nederlanders gas-, inductie-, keramische en elektrische kookplaten.
  4. Slimster signaleerde de laatste jaren al een duidelijke stijgende trend in de richting van elektrisch koken.

Maar vanaf het moment dat de energieprijzen sterk stegen, rond oktober vorig jaar, is de interesse in gastoestellen nog sterker afgenomen. Kosten besparen Marvin Grouw, productexpert witgoed bij Slimster, veronderstelt dat het besparen van kosten de voornaamste reden is om de overstap naar elektrisch koken te maken. “Een kuub gas is momenteel drie keer zo duur als begin 2021. Dat zet Nederlanders die een nieuwe keuken zoeken toch aan het denken.” Ook de oorlog in Oekraïne en het dreigende tekort aan Russisch gas maakt volgens Grouw dat veel Nederlanders een alternatief zoeken.

  • Oken op gas nog steeds goedkoper In de praktijk is het echter niet zo dat elektrisch koken per definitie goedkoper is dan koken op gas.
  • Ook elektriciteit is een stuk duurder geworden en gas heeft bovendien een hoger rendement.
  • Uitgaande van de meest recente gemiddelde gas- en stroomprijzen van het CBS kost koken op gas een doorsnee gezin 82 euro op jaarbasis.
You might be interested:  Hoe Lang Moeten Noedels Koken?

Met inductiekoken ben je zo’n 91 euro kwijt en met een keramische kookplaat 116 euro. Ook vanuit milieuoverwegingen is elektrisch koken nauwelijks een stap vooruit. Dat komt doordat elektriciteit nog grotendeels met gas en kolen wordt opgewekt. Uit berekeningen van Slimster blijkt dat er met koken op gas gemiddeld 67 kilo CO2-uitstoot per jaar gepaard gaat.

Een inductiekookplaat zorgt voor slechts zes kilo minder uitstoot, terwijl een keramische kookplaat vanwege het hogere energieverbruik zelfs elf kilo meer uitstoot dan een gastoestel. Zonnepanelen Een uitzondering op bovenstaande vormen uiteraard huishoudens met zonnepanelen. Zij koken in het voorjaar en in de zomer in de meeste gevallen op eigen zonnestroom.

Op die momenten is er dus sprake van CO2-vrij en bovendien gratis koken. Het zal een van de redenen zijn waarom ook het aantal woningen met zonnepanelen het afgelopen jaar sterk is toegenomen, zo signaleert ook Slimster. Voor deze huishoudens loont overstappen van een gaskookplaat naar inductie zodoende al wel.
Volledig antwoord bekijken

Wat is het verschil tussen 1 fase en 2 fase inductie koken?

Krachtstroom – Laat ik er helder over zijn: het laten aanleggen van een zogenaamde kookgroep, (een aanpassing van de stoppenkast zodat meer vermogen kan worden geleverd in de keuken waarbij een Perilex-stopcontact kan worden aangebracht welke gebruik maakt van 2 fasen – zie ook Wikipedia over de Kookgroep ), is een prijzige aangelegenheid.

  • Dat geldt zeker voor een krachtgroep.
  • Deze groep kan nog meer vermogen leveren en dat is nodig voor apparaten die gebruik maken van een 3-fasen aansluiting, en dit wordt ook wel krachtstroom genoemd, echter mogen van bij een krachtgroep die 3×16 Ampère combineert wel spreken van een krachtgroep, maar niet van krachtstroom (lees mer op Wikipedia ).

Een kookplaat die kan worden aangesloten op een normale 1-fase stekker heeft geen kookgroep of krachtgroep nodig en dus hoeft ook geen aparte Perilex-aansluiting met kookgroep of krachtgroep te worden aangelegd, wat flink in de kosten scheelt. Hieronder wat meer uitleg en een overzicht van fasen en vermogen: Een 1 fase stopcontact (normale stekker) kan vermogen leveren tot ongeveer 3,5 kW (3500 Watt – Bron: Wikipedia ). Het type stekker dat we hiervoor gebruiken heet een Schuko-/Gardy stekker met aarding (2-polig). Een inductiekookplaat die minder dan ongeveer 3,5 KW vermogen nodig heeft kan dus worden aangesloten op een normaal 1-fase stopcontact.

  • Met andere woorden: een inductiekookplaat die je kunt aansluiten op een normaal stopcontact kan tot ongeveer 3,5 KW aan vermogen gebruiken.
  • Je hebt hierbij géén extra kosten als je een 1-fase kookplaat aansluit, en de meeste inductiekookplaten met normale stekker worden dan ook mét stekker er al aan – geleverd.
You might be interested:  Waarom Mag Soep Uit Blik Niet Koken?

Neerzetten, stekker in het stopcontact en je kunt gaan koken. Een 2 fasen stopcontact kan vermogen leveren tot 7,4 kW (7400 Watt) middels een kookgroep waarbij twee groepen van 16 Ampère worden gekoppeld (bron: Wikipedia ). Het type stekker dat we hiervoor gebruiken heet een Perilex stekker (5-polig). Je hebt, als je een 2-fasen kookplaat wilt aansluiten, de kosten van het laten installeren van het Perilex stopcontact en de kookgroep, een kookgroep zijn twee onderling verbonden automaten waarin twee keer dezelfde fase wordt gebruikt.

  1. In feite worden dus twee groepen gekoppeld.
  2. In het toestel (de inductiekookplaat – red.) moet een elektrische deling wel mogelijk zijn gemaakt.
  3. De aansluiting van het geheel wordt dikwijls gerealiseerd met het Perilex-systeem.
  4. Het in twee elektrische groepen verdeelde toestel wordt dan met één vijf-aderig aansluitsnoer op één Perilex-stekker aangesloten.

Meestal is de ene groep contact L1 en N, en de andere groep L2 en L3. Uiteraard wordt ook de aardleiding PE aangesloten. Het Perilex-wandcontactdoos wordt in overeenstemming met het toestel/fornuis voorzien van twee fasen, twee nullen en een aarde. In de groepenkast worden de twee groepen beveiligd met een speciale daarvoor ontwikkelde twee aan elkaar gekoppelde installatieautomaten of aardlekschakelaars.

De zogenoemde “kookgroepautomaat”. De twee groepen moeten nog steeds individueel uit kunnen schakelen bij overbelasting. Er dient echter een klepje aanwezig te zijn waardoor het mogelijk is beide groepen in 1 handeling met de hand uit te schakelen. (Bron: Wikipedia ). Op dit type stopcontact (Perilex) kan ook een 3 fasen aansluiting (meer dan 7360 Watt) worden gemonteerd.

Dit is wat men in de volksmond ‘krachtstroom’ noemt (echter heet ‘t officieel nog geen krachtstroom). Om krachtstroom op 3-fasen te kunnen leveren dient een krachtgroep in de meterkast te worden geplaatst. Een krachtgroep is dus niet gelijk aan een kookgroep, al kunnen ze wel beiden de Perilex-aansluiting gebruiken.

  • Lees verder over krachtstroom of de Perilex-aansluiting op Wikipedia ).
  • Een kookplaat die moet worden aangesloten op een 2 fasen stopcontact kan meer dan 3500 Watt vermogen gebruiken (maximaal 7400 Watt).
  • Een kookplaat die moet worden aangesloten op een 3-fasen stopcontact kan meer dan 7360 Watt vermogen gebruiken.

Als 3×16 Ampère wordt gekoppeld dan spreken we van een krachtgroep, als 3×25 Ampère wordt gekoopeld dan spreken we van krachtstroom (voor het gebruik van krachtstroom moet in Nederland extra vastrecht worden betaald aan de netbeheerder – er zijn dan ook niet veel consumenten die krachtstroom laten aansluiten).

Dus als een kookplaat minder dan 3,5 kW (3500 Watt) vermogen ‘vraagt aan het stopcontact’ dan kan de kookplaat worden aangesloten op een normaal 1-fase stopcontact, Vraagt de kookplaat méér dan 3,5 kW dan moet de kookplaat worden aangesloten op een 2 fasen stopcontact (tot 7 KW) gevoed door een kookgroep.

Vraagt de kookplaat méér dan 7,6 KW vermogen dan moet deze worden aangesloten op een 3-fasen stopcontact gevoed door een krachtgroep. In de volksmond heet het 1-fase stopcontact ‘een gewoon stopcontact’ en heet het 2-fasen of 3-fasen stopcontact een ‘stopcontact voor krachtstroom’.

You might be interested:  Wat Kost Inductie Koken Per Jaar?

Dit laatste is dus in feite niet correct: enkel 3-fasen kan ‘krachtstroom’ leveren, maar omdat ook bij een 2-fasen stopcontact er veranderingen (montage Perilex stopcontact) moet plaatsvinden en dit dus geld kost wordt dit onderscheid soms niet gemaakt: 1-fase is gewoon stopcontact en dus geen extra kosten, 2-fasen of 3-fasen is Perilex aansluiting en dus wel extra kosten.

Het laten aanleggen van een 2-fasen Perilex aansluiting met kookgroep is echter minder kostbaar dan het laten aanleggen van een 3-fasen krachtgroep. De 2-fasen inductiekookplaat kan worden beschouwd als ‘het beste van beiden’: weinig kosten bij aansluiting (zeker als reeds een Perilex aansluiting met kookgroep aanwezig is) maar toch beschikking over veel meer vermogen dan de 1-fase kookplaten, met alle voordelen van dien op gebied van gemak, snelheid en comfort.
Volledig antwoord bekijken

Is een kookgroep 1 of 2 groepen?

1. Wat is een fornuisgroep? – Een fornuisgroep is bedoeld om een kooktoestel aan te sluiten, en is er in een 1 fase uitvoering en een 3 fase uitvoering. Een 1 fase uitvoering kan ook op 2 fasen worden aangesloten. Indien in het verleden de bewoner van een woning elektrisch wilde gaan koken, zou het netwerkbedrijf de eenfase aansluiting moeten ombouwen naar een driefaseaansluiting.

Op praktische gronden konden de netwerkbedrijven vaak geen driefaseaansluiting leveren. Om ten behoeve van het elektrisch koken toch over voldoende energie te kunnen beschikken, is de kookgroep geintroduceerd. Een kookgroep bestaat uit twee eindgroepen, samengevoegd tot 1 eindgroep, meestal beveiligd met 16A, die in 1 buis of in 1 kabel zijn ondergebracht.

De kookgroep kan in zijn geheel worden geschakeld en gescheiden. Een 1 fase fornuisgroep zijn in feite 2 gekoppelde installatieautomaten, vaak 2x16A. Het maximale vermogen is dan 2 x 16 x 230 = 7,4 kVA. De fornuisgroep heeft dus 4 aansluitingen, 2 x een fase en 2 x een nul: 2P + 2N.

Bij het trekken van de draden is het belangrijk dat er twee fasedraden en twee nuldraden worden getrokken, en daarnaast natuurlijk een aardedraad. Er moeten dus 5 draden naar de perilex wandcontactdoos, Dit mag niet in een 5/8″ (16mm) buis, maar moet in een 3/4″ (19mm) buis. Lees ook ons artikel hierover, klik hier,

Een 3 fase fornuisgroep is in feite een normale krachtgroep. Ook hiervoor moet je 5 draden trekken. Drie fasedraden, een nul- en een aardedraad: 3P + N.
Volledig antwoord bekijken

Kunnen oven en inductie op 1 groep?

Het kan wel op 1 groep maar niet tegelijk aangezet worden. de kookplaten zijn maximaal 7200 watt, gemeten als je ze alle 4 tegelijk aanzet op max vermogen met een grote pan koud water op elke pit, komt niet veel voor en zeker niet voor lange perioden.
Volledig antwoord bekijken