Wat Betekent Sous Vide Koken?

Wat Betekent Sous Vide Koken
Tijdens sous-vide koken verpak je etenswaren vacuüm in een speciale zak die je verwarmt in een waterbad. In dit bad kan je allerlei ingrediënten, zoals vlees, vis, maar ook groenten op een constante temperatuur laten garen. Met een sous-vide bereiding kan je voedsel op een hele precieze wijze koken.
Volledig antwoord bekijken

Wat is het voordeel van sous-vide koken?

Wat zijn de voordelen van sous vide?

is een gezond alternatief voor het traditionele bakken en koken. Het water in het waterbad wordt gecirculeerd op constante lage temperatuur waardoor de producten gelijkmatig gegaard worden. Hierdoor blijven de smaak, vitamines en optimale textuur in grotere mate aanwezig. Er hoeft weinig zout of vet toegevoegd worden. De temperatuur en tijd zijn eenvoudig in te stellen waardoor u iedere keer hetzelfde resultaat zult bereiken. De temperatuur van het water wordt niet hoger dan door u is ingesteld. Dankzij het circulatiesysteem heeft al het water in het waterbad dezelfde temperatuur. U heeft hierdoor een eindproduct dat altijd gaar is en dat minimaal verlies aan volume heeft. De producten hebben geen direct contact met het water dankzij de, Het is niet nodig om de producten sterk te kruiden, aangezien de vacuüm verpakking, geringe hoeveelheid vocht en lange bereidingstijd een versterkende werking hebben. De producten kunnen direct na bereiding in ijswater of snel koeler gekoeld worden om in de zak bewaard te worden in de koelkast of vriezer.

Belangrijk is dat het product wel helemaal gaar is.Dit maakt het eenvoudig om in een drukke tijd eten voor te bereiden. Uiteraard kunnen ze ook direct verder verwerkt en opgediend worden. is een eenvoudige kooktechniek. Het meeste werk is het garen van uw producten en dat doet uw sous vide voor u. U hoeft alleen maar de producten met wat kruiden in een vacuüm zak te verpakken en in de voorverwarmde sous vide te doen.

Na het bereiden heeft u binnen korte tijd een heerlijke maaltijd om op te dienen. Kortom, de voordelen zijn:

Nauwkeurig in te stellen tijd en temperatuur Minder zout, vet en smaakversterkers nodig Optimale textuur Intense smaak Vitamines, smaak, sappen en uiterlijk blijven in grote mate aanwezig Goede aanvulling in de keuken. Een sous vide stick neemt niet veel ruimte in. Eindproduct altijd gegaard zoals u wilt Weinig geluid Temperatuur wordt niet hoger dan door u is ingesteld Gelijkmatig gegaard product dankzij watercirculatiesysteem en constante temperatuur Eenvoudige bereiding, vlees brandt niet meer aan. Ingrediënten kunnen na het koelen in ijswater in de koelkast bewaard worden U kunt meerdere zakken tegelijkertijd verwarmen. Ingrediënten die korter bereid moeten worden, kunt u in een aparte zak met een tang eerder uit het waterbad halen. Belangrijk is dan wel dat de temperatuur van de te bereiden producten wel overeen moet komen.

Wat zijn de voordelen van sous vide?
Volledig antwoord bekijken

Hoe lang duurt sous-vide koken?

Zo bereid je sous vide vlees

Dikte Tijdsduur (minimaal)
Schenkel 3 cm 6 uur (72 °C)
Schnitzel 1 cm 1 uur (54 °C)
Tong Heel 6 uur (78 °C)
Zwezerik 4 cm 2 uur (65 °C)

Volledig antwoord bekijken

Hoeveel stroom verbruikt een sous-vide?

Tip 2: Een grote hoeveelheid met een korte gaartijd beter in meerdere batches garen in een kleine bak – Vooral als je de bak goed is geïsoleerd, kost het initieel verhitten van het water meer dan het warm houden. Stel je moet 12 porties kipfilet 1 uur garen op 60 graden. Dat kun je doen door 2 keer 6 porties te garen in een bak met 10 liter water, of door in één keer alle 12 porties te garen in een bak van 20 liter.

 • Het verhitten van 10 liter water van 10 graden naar 60 graden kost 0,58 kWh als je dat elektrisch doet (het maakt weinig uit of dat met een elektrische boiler is of met een waterkoker of met een sous vide stick).
 • De geïsoleerde sous vide 2 uur op 60 graden kost ongeveer 0,16 kWh.
 • In totaal kost het garen in twee porties dus ongeveer 0,74 kWh.20 liter water verhitten kost twee keer zoveel energie als 10 liter, dus 1,16 kWh.

Omdat je nu alle porties gelijk kan garen, hoeft het water maar 1 uur warm gehouden te worden. Dat kost ongeveer 0,10 kWh (de grotere bak heeft een gunstigere verhouding tussen inhoud en oppervlakte, daarom verliest de dubbele hoeveelheid water niet dubbel zoveel warmte).
Volledig antwoord bekijken

Hoe lang moet vlees in de sous-vide?

Mals vlees – Mals vlees hoef je alleen op temperatuur te brengen en heeft geen extra tijd in de sous vide nodig om zacht te worden. De tijd hangt af van de dikte, maar in de meeste gevallen (namelijk als het 3 centimeter dik is of dunner), is een uur in de sous vide genoeg. Klik hier voor meer informatie over welke tijd nodig is.

Ossenhaas: 55 graden voor medium rare, of 50 graden voor meer richting rare Ribeye: 55 graden Foie gras: 57 graden voor 2 uur Hamburger : 2,5 uur op 55 graden (om te pasteuriseren) Varkenshaas: 1 uur op 57 graden Lamsrack : 2 uur op 55 graden, wordt malser met 4 uur in het waterbad Hertenbiefstuk: 53 graden Staartstuk (picanha) : 55 graden Longhaas: is vaak onvoldoende mals vlees en ik adviseer daarom 8 uur op 55 graden Bavette: is vaak onvoldoende mals vlees en ik adviseer daarom 24 uur op 55 graden( eerst in heet water dompelen ) Sukade : is vaak onvoldoende mals vlees en ik adviseer daarom 8 tot 12 uur op 55 graden ( eerst in heet water dompelen )

Volledig antwoord bekijken

Kan vlees te lang in de sous vide?

Welke tijd en temperatuur moet ik aanhouden bij sous vide koken? – Lijstjes op internet geven verschillende tijden en temperaturen aan. Dat is natuurlijk verwarrend. Leveranciers zitten vaak erg hoog met temperaturen, in verband met veiligheid. Topkoks zitten vaak heel laag qua temperatuur, wat weer veiligheidsrisico’s kan geven.

Toch kloppen veel lijstjes wel, al krijg je natuurlijk een wat ander resultaat bij andere keuzes. Daarom is het belangrijk erachter te komen wat jij een goed resultaat vindt, Daarom adviseren wij altijd te loggen: je keuzes opschrijven en je mening over de uitkomst. Lijstjes gaan vaak uit van een gemiddelde dikte.

Dunnere producten zijn dus eerder klaar, dikkere of dubbelgevouwen producten duren vele malen langer. Te lang sousvide bereiden gebeurt bijna nooit. Maar er zijn er natuurlijk grenzen. Een biefstuk is na 24 uur niet meer lekker stevig. En groene groenten kunnen hun kleur verliezen.

 1. Er is een verschil tussen garen en zacht laten worden.
 2. De meeste bereidingen van bijvoorbeeld groenten, vis, eieren en vlees zijn klaar als het product op de juiste kerntemperatuur is,
 3. Als dat het geval is kun je het gerust voor de zekerheid nog 1 of 2 uur laten garen maar dat heeft niet zoveel zin: gaar = gaar.

Vlees (of bijvoorbeeld inktvis) met veel bindweefsel heeft veel langer nodig: 6 tot 24 uur. Het vlees wordt alsmaar zachter en smeuïger zolang je onder de 91 °C blijft. Dit proces gaat sneller op hogere temperaturen. Je kunt dus voor een stuk vlees 2 recepten vinden: bijvoorbeeld van 24 uur op 62 °C en 6 uur op 88 °C.
Volledig antwoord bekijken

Kun je sous vide koken in een slowcooker?

Slowcooker en Sous Vide in één De Sous Vide Slowcooker kan ook gebruikt worden om klassieke slowcook recepten mee te bereiden. Van kipcurry’s tot stoofvlees en van je favoriete chilligerecht tot pulled pork. Het enige wat je hoeft te doen is de ingrediënten toe te voegen, en de pan doet het werk.
Volledig antwoord bekijken

Kan ik sous vide koken in de oven?

Doe-het-zelf sous-vide – Puilen je kasten al uit en wil je liever niet teveel geld uitgeven aan (nog meer) apparaten? Je kunt met een hersluitbare (redelijk) hittebestendige plastic zak of siliconen zak ook prima sous-vide koken in een pan in de oven.

Stel de oven dan in op een temperatuur die ± 15°C hoger is dan de sous-vide temperatuur in het recept. Vul een gietijzeren braadpan met heet water en zet met deksel erop in de oven. Laat het water in ± 20 min. op de juiste temperatuur komen. Gebruik daarvoor eventueel een keukenthermometer, want thermometers van ovens zijn vaker niet dan wel accuraat.

Ook is het water in de pan altijd iets kouder dan de temperatuur die de oven aangeeft. Doe intussen je ingrediënten in de plastic zak. Laat ‘m langzaam in een kom water zakken, maar dompel niet helemaal onder: het water drukt de lucht uit het zakje. Sluit het zakje, zet in de pan met water en gaar afgedekt volgens het recept.
Volledig antwoord bekijken

Kan bevroren vlees in de sous-vide?

Bij conventioneel koken met een pan op het fornuis, in de oven, of op de barbecue, is de kooktijd de belangrijkste parameter om te bepalen. Voor grote stukken vlees gebruik je dan een vuistregel zoals 20 minuten per 500 gram. Zulke vuistregels geven maar een ruwe indicatie, maar we zijn eraan gewend om op die manier te koken.

 • Sous vide is nog betrekkelijk nieuw, en je kunt minder goed voelen en zien wat er gebeurt.
 • Bij conventioneel koken kun je makkelijker zien of voelen of het eten al gaar is.
 • Bij sous vide gaat het niet alleen om de tijd, maar ook om de temperatuur.
 • Je kunt er heel precies mee garen, maar daardoor krijg je ook hogere verwachtingen.

Omdat je met twee variabelen (tijd en temperatuur) te maken hebt in plaats van één, duurt het langer om ervaring op te doen. In dit artikel leg ik uit hoe je de tijd en temperatuur voor sous vide met verstand van zaken kunt kiezen. Hierdoor krijg je hopelijk een steilere leercurve.

You might be interested:  Welke Wijn Voor Mosselen Koken?

Is het taai vlees of mals vlees? Taai vlees heeft meer tijd en/of een hogere temperatuur nodig om mals te worden. Hoe mals wil je het hebben? Hoe langer het vlees in het waterbad ligt, hoe malser het wordt. Maar als je het er te lang in laat, wordt het TE zacht. Hoe dik is het, en welke vorm heeft het? Het hangt namelijk af van de dikte en vorm hoe lang het duurt voordat het vlees tot in de kern de gewenste temperatuur heeft bereikt, en niet (rechtstreeks) van het gewicht. Als het twee keer zo dik is, duurt het vier keer zo lang om helemaal door te warmen. Hoe gaar wil je het hebben? Hiermee bedoel ik niet hoe zacht of mals het is, maar de keuze tussen medium are, medium, well done, Dit hangt alleen af van de temperatuur en niet van de tijd. Het vlees moet natuurlijk wel lang genoeg in de sous vide om door en door die temperatuur te bereiken, zie het vorige punt, anders is het van binnen minder gaar. Als het vlees eenmaal een bepaalde temperatuur heeft bereikt en dus de daarbij horende gaarheid, heeft het geen zin om daarna op een lagere temperatuur verder te gaan. Vergelijk dit met een ei: als het eenmaal hard gekookt is, kun je er geen zachtgekookt ei meer van maken. Is het nodig om het vlees te pasteuriseren? Dit is belangrijk voor gevogelte, gehakt en wild. Daarbij is de kans namelijk (veel) hoger dat er sprake is van schadelijke ziektekiemen. Voor rundvlees, lamsvlees en varkensvlees is pasteuriseren alleen nodig als je het gaat serveren aan iemand die zwanger is om met een verzwakt immuunsysteem. Om het vlees te pasteuriseren moet het worden gegaard op minimaal 52 graden. De tijd die het kost om te pasteuriseren hangt af van de temperatuur: hoe hoger, hoe sneller. Is het vlees bevroren? Dan kun je het bevroren in de sous vide doen, maar het duurt wel wat langer (een half uur als het 2,5 cm dik is of 2 uur als het 5 cm dik is).

De richtlijnen hieronder nemen deze factoren mee bij het bepalen van de juiste tijd en temperatuur.
Volledig antwoord bekijken

Hoe lang moet biefstuk in de sous-vide?

Sous vide temperaturen rund – Veel stukken rundvlees behoeven een relatief lage temperatuur, bijvoorbeeld: rib eye, bavette en ossenhaas. Voor grotere grovere stukken rund raden wij aan om hogere temperaturen te hanteren. Dit is bevorderlijk voor de textuur van het vlees.

Soort vlees °F Dikte cm Dikte inch Tijd
Bavette 56 131 3 1,4 2 uur
Biefstuk – Well done 68 154,4 2,5 1 50 min
Biefstuk – Medium 61 141,8 2,5 1 50 min
Biefstuk – Medium rare 55 131 2,5 1 50 min
Biefstuk – Rare 51 123,8 2,5 1 50 min
Brisket 64 147 4 1,6 48 uur
Burger 56 143 3 1,4 90 min
Diamanthaas 54 129,2 2 1,4 80 min
Gehaktbal 62 143 3 2,8 2 uur
Ossenhaas 52 149 2,5 1,4 2 uur
Ribeye 53,8 129 5 1 40 min
Rump steak 55 131 2 0,8 45 min
Runderfilet 55 131 3 2 60 min
Runderschenkel 78 172 2,5 2 8 uur
Rundertong 80 176 2,5 1 20 uur
Runderwang 62 143 5 2 60 uur
Schouderkarbonade 56 132 2 0,8 4 uur
Short rib 74 131 3 1,4 24 uur

Volledig antwoord bekijken

Hoe lang sous-vide gegaard vlees bewaren?

door ‘Meat Mate’ Robert Verweij Robert Verweij Vlees sous-vide garen Dat doe je in een vacuüm-zak op een exacte temperatuur, meestal in een geavanceerd warmwaterbad. Maar er zijn tegenwoordig ook steeds meer stoomovens met sous-vide functie. Maar koop die spullen niet! Je wordt geheid een culi-nerd.

Je verpest je eigen leven en dat van anderen. Je bent verloren, ga liever roken of zo ‘Het zit zo: tijdens het sous-vide koken moet je een exacte temperatuur en tijd hanteren. Dat dwingt je na te denken over de processen die zich rond het vlees afspelen. Ook word je direct geconfronteerd met de gevolgen van je eigen keuzes.

Elke twee graden meer of tien minuten minder zorgen voor nèt weer een iets ander eindresultaat. En ja: die resultaten zijn vaak beter dan bij klassieke bereidingen. Je stoofvlees blijft mals en smeuïg, je benadert perfectie. Maar de problemen zijn navenant: te hoog verhit stoofvlees en matig gebakken biefstuk gaan je meer opvallen en tegenstaan. Kalfstong Hoe dan ook. Waarom is sous-vide garen nu zo’n (te) goede techniek voor het bereiden van vlees? Procescontrole. Punt. Koken op gevoel klinkt romantisch en kan heel leuk zijn. Een beetje van dit, een beetje van dat, kijken wat er gebeurt. Als je de tijd hebt en open staat voor wisselende resultaten: leuk en gezellig, vooral doen. Als je professioneel kookt of erger: voor een gezin, dan heb je met anderen te maken. En die hebben niet altijd een half uurtje extra. En die staan niet altijd open voor zinsnedes als ‘ja, ik had rosé vlees belooft, dat weet ik wel, maar het is toch wat meer iets oven-schoteligs geworden”. Gasten plaatsen nare recensies, kinderen gaan huilen. Of andersom, of beide. Met sous-vide heb je het kookproces onder controle. Iedere keer krijg je hetzelfde resultaat als je dezelfde handelingen verricht en dezelfde ingrediënten gebruikt. Het kan dus ook zeker geen kwaad (tip) om je bevindingen op te schrijven. Door je resultaten te loggen kun je dingen onthouden en verbeteren en na 3 à 4 keer zul je perfectie bereiken. Zo staat mijn telefoon vol met aantekeningen als ‘ ‘ spareribs 12 uur op 75 °C zijn nét te gaar’ en ‘ hele lamsbout 17 uur op 70 °C > perfect’. Schnitzelrolletjes 2. Omdat je veel tijd kunt besparen in de keuken. Als je vlees eenmaal in de waterbak of stoomoven ligt, hoef je er niet meer op te letten. Je controleert het proces immers met tijd een temperatuur. Het vlees kan niet over-garen of aanbranden.

Je kunt je handen en hoofd dus aan iets anders besteden. De bereidingstijd van sous-vide is soms wat langer, maar de werktijd is duidelijk korter. Tel erbij dat je veel tegelijkertijd kunt maken, soms ook voor andere dagen. Als je goed inplant en inkoopt kun je meer bereidingen tegelijk doen. Op 56 °C kun je bijvoorbeeld biefstuk garen, maar ook je stukje kabeljauw voor morgen.

Op 60 °C krijg je prachtige rosé karbonade, maar ook heerlijke lamskoteletjes, Je hebt dus minstens twee keer tijd-voordeel. Die kun je besteden aan heerlijke groentebereidingen, een mooie klassieke saus of iets op Netflix. Saltimbocca 3. Omdat je veel bereidingen lang van tevoren kunt voorbereiden Vleesproducten die boven de 55 °C kerntemperatuur zijn geweest kun je terug-koelen en nog een paar dagen bewaren. Varkenshaas die bijvoorbeeld 5 kwartier op 59 °C heeft doorgebracht kun je zeker nog 2 à 3 dagen in de koeling leggen.

Je hoeft hem dan alleen nog even te kleuren in de pan of op de barbecue, Als je nog wat hoger gaat zitten (bijvoorbeeld 16 minuten op 60 °C of 5 minuten op 65 °C) ben je aan het pasteuriseren. Je kunt het vlees dan 3 à 4 weken goed gekoeld in het vacuüm bewaren. Dat werkt fantastisch voor stoofvlees zoals Boeuf Bourgignon of vleessauzen als Italiaanse ragú of Indonesische rendang.

Je kunt namelijk ook meer batches tegelijk maken. Als de tijd lang is en de kerntemperatuur relatief hoog kun je het vlees nog langer bewaren. Op deze plek wil ik het zeker niet promoten maar m’n bewaarrecord is buikspek wat 12 uur zachtjes gegaard was op 72 °C met wat ketjap en knoflook. Varkensvlees 4. De grijze rand = de vijand Dat weet iedere biefstuk-bakkert: hoe langer het vlees in de pan doorbrengt, hoe dikker de grijze rand. Dat geldt voor alle stukken vlees die je niet helemaal gaar wilt hebben: van entrecote tot varkenshaas, Nu houdt iedereen van het korstje en van de mals-sappige binnenkant.

Maar de grijze rand daartussen vindt iedereen taai. De grijze rand wordt bijvoorbeeld veroorzaakt door het laten liggen van het vlees op dezelfde plek zonder te draaien. Het vocht kan niet weg en gaat stomen. Deze stoom zorgt ervoor dat de korstvorming wordt uitgesteld. Ook te vochtig vlees, te weinig vetstof en een te koude pan zorgen hiervoor.

Bij het sous-vide garen van rood vlees kan geen grijze rand ontstaan. De omgevingstemperatuur ligt namelijk onder de temperatuur waarop dat gebeurt. Het vlees komt dus eerst geheel en perfect op de garing, die je aan de binnenkant wilt. De buitenkant maak je daarna lekker en mooi in een pan, op de gril of desnoods met een gasbrander. Steak 5. Omdat je meer vocht en meer smaak houdt Na een sous-vide bereiding bevindt zich vaak wat vloeistof in de vacuum-zak. Je ziet dus direct wat je vochtverlies is en dit lijkt aanzienlijk. Toch heb je bij sous-vide minder vochtverlies dan bij veel andere bereidingen, dit is eenvoudig na te rekenen.

Dit komt doordat de temperatuur lager blijft. En hoe meer vocht je behoudt, des te sappiger je vlees blijft. En wellicht klinkt het gek, maar als je het zout van tevoren toevoegt heb je nog minder vochtverlies. Daarnaast dringt het zout dieper door in het vlees wat de smaak ten goede komt. Als je ook nog lekkere kruiden zoals rozemarijn of kruidnagel gaat toevoegen wordt het helemaal een feest.

Deze aroma’s kunnen namelijk niet weg door verdamping, je hebt er dus vrij weinig van nodig. M’n eerste stukje lamsvlees sous-vide bijvoorbeeld, smaakte net zoveel naar tijm en knoflook als naar lam. De heilige regel is immers: alles wat je ruikt tijdens het koken zit niet meer in je eten.

 • En bij sous-vide garen ruik je niets, wat soms jammer is en soms – uiteindelijk – een voordeel.
 • Dusss Ik weet dat het allemaal héél leuk klinkt.
 • Perfecte biefstuk, aromatische gerechten en smeuïg stoofvlees,
 • Maar.: loop dus niet met open ogen in de sous-vide valkuil.
 • Je wordt een culi-nerd zonder vrienden.

Kies liever voor gezellige, taaie biefstuk maar dan mét vrienden. Kies voor uitgedroogd stoofvlees, maar wel met een goed huwelijk. Je wordt met sous-vide gewoon onuitstaanbaar goed, je bent gewaarschuwd.’ Robert Verweij ( TeesT Culinaire Opleidingen)
Volledig antwoord bekijken

Wat kost een sous vide?

Wat is een sous vide apparaat of sous vide stick? – Een sous vide apparaat wordt ook wel sous vide circulator of sous vide stick genoemd. Dit handige keukenhulpje is bedoeld om de beste garing in je voedsel te realiseren. Sous vide apparaten zijn over het algemeen zeer compact en gebruiksvriendelijk.
Volledig antwoord bekijken

You might be interested:  Hoe Lang Duurt Rijst Koken?

Hoe lang sous vide opwarmen?

Hoe verwarm ik vlees opnieuw met sous vide? – Om je vlees te verwarmen zonder door te garen, plaats je je vacuumzakken met eten in water dat verwarmd is tot net onder de oorspronkelijke kooktemperatuur (ca 2 graden lager). Kleinere porties hebben ongeveer dezelfde hoeveelheid tijd nodig om op te warmen als om te koken.

Grotere porties nemen niet de volledige kooktijd om opnieuw te verwarmen – je hebt de spier al afgebroken en de gewenste textuur bereikt. Bij het opwarmen van grote braadstukken, is het doel om het vlees net lang genoeg te verwarmen om het midden op te warmen. Wil je wat meer precieze begeleiding bij het opwarmen van dat stuk vlees dat je in de koelkast hebt bewaard na het stoven? We hebben enkele richtlijnen hieronder.

Houd er rekening mee dat de grootte en vorm van het vlees bepalen hoe lang het duurt om op te warmen. En zoals altijd: meten is weten! Als je écht zeker wil zijn of het vlees de juiste kerntemperatuur heeft bereikt raden wij aan een sousvide thermometer te gebruiken.
Volledig antwoord bekijken

Wat is de beste sous vide apparaat?

Welke sous-vide stick moet ik kopen? – In de basis doet iedere sous-vide stick hetzelfde. Het verschil tussen de sticks zijn de mogelijkheden, zoals de minimum- en maximumtemperatuur, de hoeveelheid water die het kan verwarmen en de opties die erop zitten.

Vermogen Maximale temperatuur Droogkoken veiligheid Fabrieksgarantie termijn
1 Russell Hobbs Good-to-go Multicooker 750 watt 210 °C Ja 2 jaar Bekijk op Bol.com
2 KitchenBrothers Sous Vide Stick 1200 watt 95 °C Ja 2 jaar 0 °C Bekijk op Bol.com
3 Princess 267003 Sous Vide Stick 1200 watt 95 °C Ja 2 jaar 25 °C Bekijk op Bol.com Bekijk op Coolblue
4 Instant Pot Duo Crisp 5,7L multicooker airfryer 11-in-1 snelkookpan rijstkoker slowcooker stomer snelkoken hogedrukpan koekenpan voedselverwarmer soep/bouillon cake ei bonen/graan pap/havermout steriliseren sauteren yoghurt sous-vide 1500 watt 115 °C Ja 2 jaar 25 °C Bekijk op Bol.com
5 Instant Pot 6L Duo multicooker 1000 watt 115 °C Ja 2 jaar 25 °C Bekijk op Bol.com

Volledig antwoord bekijken

Hoeveel bespaar je als je elektrisch kookt?

De gasprijs stijgt – Een gaskookplaat is momenteel het goedkoopst, maar dit gaat veranderen. De gasprijzen stijgen momenteel harder dan de prijzen van elektriciteit. Heb jij zonnepanelen op je dak? Dan bespaar je minimaal € 70,- per jaar tijdens het koken, omdat je zelf de energie opwekt. Een inductiekookplaat is dan een stuk voordeliger dan een gaskookplaat, ondanks de hogere aanschafkosten.
Volledig antwoord bekijken

Wat is zuiniger slowcooker of inductie?

Het is het gesprek van de dag, hoe kun je besparen op je gas en energie nu de kosten steeds hoger worden. Ook in onze winkel krijgen wij regelmatig deze vraag. Een aantal tips: – Van de elektrische kookplaten is inductie het zuinigst in energiegebruik.

En voor het opwarmen van gerechten is de magnetron energie-efficiënter dan de oven. Een snelkookpan bespaart 50-70% aan kooktijd en energie. Een Slowcooker is een enerziezuinige elektrische pan. – Verhit eten niet langer dan nodig is, en kook in weinig water met een deksel op de pan. Hiermee bespaar je energie.

– Een deksel op de pan zorgt voor 2 tot 3 keer minder energieverbruik. – Gebruik niet te veel water als je kookt. Een klein laagje water – zodat het niet droog kookt – is voldoende. Daardoor blijven ook meer vitamines behouden. – Koken voor meerdere personen of meerdere dagen is energiezuiniger.

– Kies een pan die past bij de hoeveelheid die je bereidt. Zet de pan ook op een bijpassende pit, dus waarbij de pan de pit helemaal bedekt. – Koken op half gas of laag gas zorgt voor een 60% lager energiegebruik. Bij sommige gerechten kun je de kookplaat of de oven al uitzetten voordat de bereidingstijd om is.

Denk aan eieren, pasta of rijst die in heet water nagaren. – Gebruik de heteluchtstand van de oven in plaats van de conventionele stand met boven- en onderwarmte. Dat is zuiniger. – Maak je maaltijd in de Slowcooker / Crockpot.
Volledig antwoord bekijken

Welke zakken voor sous-vide?

welke soort vacuumzakken zijn er? Er zijn veel verschillende soorten vacuümzakken:De meest geschikte soort voor u is afhankelijk van uw type vacuumsealer en wat u gaat verpakken.

  zijn nodig voor alle vacuümmachines waarbij de vacuümzak buiten de machine Dit geldt voor vrijwel alle huishoudelijke machines, waarbij alleen de opening van de zak in de sealer ligt en het geheel door een klep wordt dichtgehouden.Deze vacuümzakken hebben fijne groefjes aan de binnenkant (zie foto). Als de zakopening in de vacuümmachine ligt kan de lucht langs deze groefjes van buiten naar de pomp weglopen, ook al drukt de deksel de zak dicht.Tijdens het sealen na het vacumeren smelt de structuur zodat de zak vacuumdicht wordt.Deze vacuümmachines zijn relatief goedkoop en worden gebruikt door particulieren. Ook bedrijven die niet extreem veel verpakken gebruiken vaak dit type, bv horeca bedrijven die maaltijden invriezen, webwinkels en postorder bedrijven die textiel plat willen versturen, enz. Zakken met structuur heb je nodig voor alle merken vacuümapparaten waarbij de vacuümzak aan de buitenkant blijft zoals: Solis, La-Va, Foodsaver, Vacsy, Vacum, Krups, Jolly, Safefood, Il Professionista, Rommelsbacher, Caso, Gastroback, Genius, Orved, Seal a Meal, Mark,,

  • LET OP: Gladde zakken (zakken zonder binnen structuur) kunt u in deze machines wel sealen maar niet vacumeren.
  • Marmelot verkoopt vele maten vacuümzakken en vacuümrollen met structuur.
  • Ies een vacuümzak op maat.
  • Je product moet er goed inpassen en er moet aan de bovenkant een rand van ongeveer 5 cm overblijven die je in de vacuümmachine kunt leggen en waarin de seal komt.

  Het gebruik van een vacuumzak van het juiste formaat zal een beter resultaat geven tijdens het seal proces. Een te kleine zak voor het product zal niet goed afgesloten worden. Een te grote zak duurt veel langer om vacuüm te pompen, is duurder en heeft meer ruimte nodig.Tip: Je kunt brede vacuümzakken toch gebruiken in je “te kleine” vacuümmachine als je eerst één of twee hoeken sealt waardoor de zak opening kleiner wordt.

  Merk zakken Marmelot verkoopt de originele zakken en rollen van de merken foodsaver en Wartmann en veel soorten eigen merk marmelot. De structuurzakken van marmelot ook geschikt voor alle andere merken sealers. Merkzakken zijn helaas nogal prijzig, daarom raden we voor de meeste toepassingen onze marmelot zakken aan. Wel zijn er een aantal speciale zakken. Zo heeft foodsaver stretchzakken, magnetron zakken en dubbele zakken en heeft wartmann speciale ventiel zakken die ook geschikt zijn voor het lava afzuigelement. U vindt de merkzakken onder de vacuumsealers van die merken – klik op de link en scroll naar beneden op de pagina.
  Marmelot zakken structuur Marmelot verkoopt een aantal soorten vacuumzakken en rollen van ons eigen merk. Onze vacuumzakken zijn van hoogwaardig voedselveilig materiaal. Deze zakken worden speciaal voor marmelot gemaakt in Duitsland. We verkopen geen Chinese importzakken.Al deze zakken zijn geschikt om voedsel langere tijd te bewaren, ook in de koelkast en diepvries. We hebben twee soorten structuur: grove structuur en micro-structuur.De grove structuur wordt in de zakken aangebracht met een hete wals. De microstructuur zakken worden gemaakt door het aanbrengen van een folie met de micro-structuur. De zakken met micro-structuur zijn iets duurder. Ze zijn echter – bij dezelfde dikte – ook iets steviger. Daarnaast vertraagt de micro-structuur het snelle opzuigen van vocht.
  Beide soorten zijn er in rollen en zakken met een dikte van 90 micrometer (90 my). Dit is kwalitatief vergelijkbaar met de solis, caso en foodsaver zakken. De basis zakken met grove structuur zijn geschikt voor langdurige opslag van droge producten. Ze kunnen niet verwarmd worden (max 60C). De zakken met micro-structuur raden we voor algemeen gebruik aan. Dit zijn onze meest verkochte zakken. Ze zijn iets steviger en de micro-structuur vertraagt opzuigen van vocht. Natuurlijk zijn ze geschikt voor langdurige opslag, koelen en invriezen. U kunt er ook mee tot 90 graden. Voor hogere temperaturen zijn er echte kookzakken (zie beneden).
  Extra Sterke zakken Voor sealers waarbij de sealtijd ingesteld kan worden verkopen we ook extra sterke zakken met micro-structuur. Deze zakken zijn bijna twee keer zo dik als onze gewone zakken (160 micrometer in plaats van 90 micrometer) en hebben een interne structuur. Ze zijn geschikt voor vrijwel alle lasbalken en vakuumkamer machines. Ze kunnen ook gebruikt worden op de (semi-) professionele vacuumsealers met klep waarbij de sealtijd instelbaar is: bv alle lava modellen, de maxima, veel Mark modellen enz. Deze zakken zijn niet geschikt voor de huishoudelijke vacuumsealers zonder sealtijd instelling.
  Aluminium zakken Voor licht-gevoelige producten en producten gevoelig voor electrostatische storing (EMC) zijn er zakken met een aluminium laag. Deze zakken hebben een interne micro-structuur. Door de aluminium laag zijn deze zakken ook een stuk steviger en dus minder gevoelig voor lek prikken door scherpe producten. Aluminium zakken zijn geschikt voor vrijwel alle lasbalken en vacuumkamer machines. Ze kunnen ook gebruikt worden op de (semi-) professionele vacuumsealers met klep waarbij de sealtijd instelbaar is: bv alle lava modellen, de maxima, veel Mark modellen enz. Deze zakken zijn niet geschikt voor de huishoudelijke vacuumsealers zonder sealtijd instelling.

  worden gebruikt in vacuümmachines met een vacuümkamer. Ze worden vooral gebruikt door commerciële verpakkers die veel verpakken. Hoewel vacuümmachines met een vacuümkamer duur in de aanschaf zijn, zijn gladde vacuümzakken relatief goedkoop. Wie meer dan 250 zakken per week verpakt is waarschijnlijk goedkoper uit met een vacuümkamer machine.Omdat dit stevige zakken zijn, worden zo ook vaak gebruikt in combinatie met een impuls seal machine (lasbalk).

zijn speciale vacuumzakken die temperaturen tot 115 graden Celcius aankunnen. Net zoals de gewone zakken kunt u er alles in vacuumverpakken en bewaren. Ook in de koelkast of diepvries. De normale zakken kunt u gebruiken tot 85 graden. U kunt er dus zaken in opwarmen en ermee sous vide koken. Kookzakken kunt u ook in kokend water, een stoompan of magnetron gebruiken. De zakken zijn van een steviger materiaal structuur. Ze zijn geschikt voor alle typen vacuumsealers en lasbalken.

Keuzewijzer marmelot vacuumzakken:

Type Micro-Structuur StructuurGrof* Extra Sterk Kookzak Glad Aluminium
Gebruik Meest verkocht Algemeen gebruik Basis zakAlgemeen gebruik Zware of scherpe producten Koken of Stomen Vacuumkamer sealer Lichtdicht, extra sterk, elektr. afscherming
Diktemicrometer (mu) 90 90 160 100 divers 105
Structuur micro grof micro micro geen micro
Materiaal Polyamide-Polyethyleen 4 laags PA-PE Aluminium met microstructuur binnencoating
100% BPA Vrij en zonder weekmakers
Geschikt voor
Levensmiddelen + + + + + +
Langdurig bewaren + + + + + +
Koelen + + + + + +
Invriezen + + + + + +
Sous-vide koken + + + + +/-
Koken/Stomen +
Huishoudelijke Vacuumsealer (1) + + +/-(2) + -(3) +/-(2)
Sealer met Vacuumkamer (1) + + + + + +
Max Temperatuur 90 60 90 115 90 75
Maten en Prijzen:

1) -Met huishoudelijke sealer bedoelen we types waarbij de zak buiten het toestel blijft en enkel de openening van de zak onder de klep van de vacuumsealer ligt. Alle sealers uit ons aanbod zijn van dit type. Voor algemeen gebruik raden we zakken met micro-strucuur aan.-Professionele vacuumsealers hebben een grote vacuumkamer waar de hele zak in de machine ligt: alle zakken zijn hiervoor geschikt.

Voor algemeen gebruik raden we de gladde zakken aan.(2) Alleen geschikt voor sealers met regelbare sealtijd, bv lava, caso fastvac, solis profesional etc(3) De zak zal wel geseald worden, maar niet gevacuumeerd in een huishoudelijke sealer. Goede keuze voor zaken die niet onder vacuum verpakt hoeven worden.

Vacuümzakken en vacuümrollen Een vaak gestelde vraag gaat over het verschil tussen vacuumzakken en vacuumrollen Zowel de vacuumzakken als de vacuumrollen zijn van hetzelfde materiaal en hebben structuur aan de binnenkant. Beide zijn geschikt voor alle typen vacuum machines, waarbij de vacuumzak buiten de machine blijft.

Een vacuumzak is kant en klaar voor gebruik. Je kunt hem dus direct vullen en in de vacuummachine leggen. Bij een vacuumrol moet je eerst zelf een stukje op maat afknippen. Daarna seal je één kant dicht en maak je op die manier je eigen vacuumzak. Vacuumzakken zijn makkelijker in het gebruik, en voordelig als je veel dezelfde of ongeveer even grote dingen verpakt.

Omdat je een rol eerst op maat moet knippen en aan een kant dichtsealen, duurt het verpakken minstens twee keer zo lang. Dat is vervelend als je veel wil verpakken. Als je vaak zaken van verschillende grootte wil verpakken, is het economischer om vacuumrollen te nemen.

Je hoeft dan niet iets kleins in een te grote zak te verpakken of 50 zakken te kopen van een maat die je zelden gebruikt. De meeste mensen kiezen één of enkele maten zakken, voor de dingen die ze meestal verpakken en gebruiken vacuumrollen voor incidentele zaken met een afwijkende maat. Marmelot heeft vacuumzakken in een groot aantal maten op voorraad.

Alle zakken worden per 50 stuks verkocht. We hebben vacuumrollen met microstructuur van 15, 20, 25.28, 30, 35 en 40cm breed. Ook van de basiszakken en extra sterke zakken zijn rollen beschikbaar. Iedere vacuumrol is 6 meter lang en ze zijn per twee rollen verpakt.Let er bij de keuze van de zakken en het afsnijden van de vacuumrol op, dat je een rand van ongeveer 5cm over hebt die je in het vacuum apparaat kunt leggen en waarin de seal komt.

 1. Technische Details Marmelot Vakuumzakken Al onze zakken -zowel de gladde zakken als de zakken met microstructuur – bestaan uit twee lagen kunststof.
 2. De “gewone” zakken bestaan uit 20 micron polyamide en 70 micron polyethyleen (Pa-Pe 20/70).
 3. De extra sterke zakken uit 40 micron polyamide en 120 micron polyethyleen (PA-PE 40-120) Deze combinatie van polyamide en polypropyleen is de beste combinatie voor vacuümzakken.

De dubbele laag maakt de zakken sterk en relatief ondoordringbaar voor lucht en water. De polyamidelaag houdt lucht buiten en aromas binnen, terwijl het polyethyleen waterdamp tegenhoudt. De twee kunststoffen vullen elkaar aan en zorgen voor een goede verpakking.

 1. Omdat ze zelf geur en smaakloos zijn en geen geuren opnemen, zijn ze geschikt om levensmiddelen lange tijd in te bewaren.
 2. Attest op aanvraag beschikbaar.) De zakken zijn transparant en makkelijk te sealen.Het gebruik van hoogwaardige zakken is van belang voor een optimale bescherming van uw producten.

Alle eigen merk marmelot vacuumzakken zijn BPA-vrij Je kunt de gewone en extra dikke zakken tot ongeveer 85 graden verwarmen. Ze zijn dus geschikt voor sous vide koken. Het zijn echter geen kookzakken: je kunt ze niet in kokend water leggen of in een stoomoven gebruiken.

Ook gerechten garen in de magnetron, waarbij stoom ontstaat kan niet. Je kunt wel zaken kort opwarmen in de magnetron, als de temperatuur maar niet boven de 85 graden komt, anders gebruik je beter kookzakken. De zakken worden uit 2 lagen folie geperst en hebben dus aan drie kanten een zegelrand van 4-5 mm.

De smalle kant is altijd de open kant. In de tabel vindt je de eigenschappen van de “gewone” marmelot vacuumzakken.

Eigenschap Eenheid Meetmethode Condities Resultaat
Dikte micrometer DIN53370 90 +/- 10%
Gewicht g/m 2 DIN ISO 536 82.2 +/- 10%
Treksterkte N/15mm DIN EN ISO527-1 tot 5 lengterichtingdwarsrichting >40>30
Scheurvastheid % DIN EN ISO527-1 tot 5 lengterichtingdwarsrichting >200>250
Zegelrandsterkte (1) N/15mm 150 o C, 1.0sec, 5bar >25
Doorlaatbaarheid zuurstof cm 3 m -2 d -1 bar -1 DIN 53380 23 o C, 0% luchtvochtigheid 50
Doorlaatbaarheid CO 2 cm 3 m -2 d -1 bar -1 DIN 53380 23 o C, 0% luchtvochtigheid 150
Doorlaatbaarheid stikstof cm 3 m -2 d -1 bar -1 DIN 53380 23 o C, 0% luchtvochtigheid 10
Doorlaatbaarheid waterdamp gm -2 dag -1 DIN 53122 23 o C, 85% luchtvochtigheid 2.8

1) Gladde zegelranden (5x200mm) aan twee kanten verhit tot 150 o C bij 5 bar gedurende 1.0 seconde (zegelapparaat: KOPP SGPE 20) Deze gegevens zijn gebaseerd op informatie van de leverancier en dienen als indicatie. Marmelot noch de producent garanderen specifieke waarden. : welke soort vacuumzakken zijn er?
Volledig antwoord bekijken

Hoeveel graden moet vlees van binnen zijn?

Rundvlees – Over het algemeen is rundvlees het lekkerst als het nog iets rosé van binnen is. Of je nou voor helemaal rare gaat of medium-well, is natuurlijk helemaal aan jou. Het liefst zo rauw mogelijk? Ga dan voor een kerntemperatuur van 50-52 ºC hebben.
Volledig antwoord bekijken

Hoe lang ossenhaas in sous-vide?

Bereidingswijze – Ossenhaas Snijd de ossenhaas in 4 gelijke stukken en vacuümeer met de kruiden (een takje rozemarijn en tijm per zakje). Plaats in een sous vide waterbad van 54 °C of gelang persoonlijke voorkeur, voor je favoriete cuisson (garing) kan je deze pagina raadplegen:,

Na 40 minuten koken (medium rood) verhit je een koekenpan tot bijna aan het rookpunt. Haal het vlees uit de zak, dep het droog met keukenpapier en schroei aan beide kanten kort zonder vet aan. Besprenkel met een beetje olijfolie en breng op smaak met peper en zout. Wortelen Schil de wortels en snijd ze in staafjes met een diameter van een halve centimeter.

Trek alle ingrediënten samen vacuüm in een zak en laat ze 45 minuten in een e waterbad van 85° C koken. Leg de wortelen in een braadpan en verhit ze. Laat de vloeistof snel inkoken en de wortels glazuren. Voeg naar smaak nog wat extra zout toe. Aardappelen Was de aardappelen grondig en snijd ze ongeschild in vier delen.

 1. Trek de aardappelen met water, zout en rozemarijn vacuüm in een zak.
 2. Ook ze in 60 minuten op 85° C in het sous vide waterbad gaar en haal ze uit de zak.
 3. Giet het water af en bak ze in een pan met olijfolie tot ze goudbruin zijn.
 4. Voeg indien gewenst de rozemarijn en wat extra zout toe.
 5. We raden je aan om dit gerecht met een donkere jus of met een klontje kruidenboter te serveren.

Dit recept wordt u aangeboden door Heiko Antoniewicz. : Sous vide ossenhaas met wortelen en aardappelen
Volledig antwoord bekijken

Hoe lang kun je sous-vide bewaren?

Hoe lang kan ik eten bewaren na het sous – vide koken? Alleen producten die boven de 55 °C kerntemperatuur zijn geweest kun je terugkoelen. Als je met verse en hygiënische spullen werkt kun je de meeste daarvan pasteuriseren. Je kunt ze dan ongeveer 3 weken goed gekoeld in het vacuüm bewaren.
Volledig antwoord bekijken

Kun je sous-vide koken in een slowcooker?

Slowcooker en Sous Vide in één De Sous Vide Slowcooker kan ook gebruikt worden om klassieke slowcook recepten mee te bereiden. Van kipcurry’s tot stoofvlees en van je favoriete chilligerecht tot pulled pork. Het enige wat je hoeft te doen is de ingrediënten toe te voegen, en de pan doet het werk.
Volledig antwoord bekijken

Welk vlees voor sous-vide?

Sous vide temperaturen rund – Veel stukken rundvlees behoeven een relatief lage temperatuur, bijvoorbeeld: rib eye, bavette en ossenhaas. Voor grotere grovere stukken rund raden wij aan om hogere temperaturen te hanteren. Dit is bevorderlijk voor de textuur van het vlees.

Soort vlees °F Dikte cm Dikte inch Tijd
Bavette 56 131 3 1,4 2 uur
Biefstuk – Well done 68 154,4 2,5 1 50 min
Biefstuk – Medium 61 141,8 2,5 1 50 min
Biefstuk – Medium rare 55 131 2,5 1 50 min
Biefstuk – Rare 51 123,8 2,5 1 50 min
Brisket 64 147 4 1,6 48 uur
Burger 56 143 3 1,4 90 min
Diamanthaas 54 129,2 2 1,4 80 min
Gehaktbal 62 143 3 2,8 2 uur
Ossenhaas 52 149 2,5 1,4 2 uur
Ribeye 53,8 129 5 1 40 min
Rump steak 55 131 2 0,8 45 min
Runderfilet 55 131 3 2 60 min
Runderschenkel 78 172 2,5 2 8 uur
Rundertong 80 176 2,5 1 20 uur
Runderwang 62 143 5 2 60 uur
Schouderkarbonade 56 132 2 0,8 4 uur
Short rib 74 131 3 1,4 24 uur

Volledig antwoord bekijken

Wat is de beste sous-vide apparaat?

Welke sous-vide stick moet ik kopen? – In de basis doet iedere sous-vide stick hetzelfde. Het verschil tussen de sticks zijn de mogelijkheden, zoals de minimum- en maximumtemperatuur, de hoeveelheid water die het kan verwarmen en de opties die erop zitten.

Vermogen Maximale temperatuur Droogkoken veiligheid Fabrieksgarantie termijn
1 Russell Hobbs Good-to-go Multicooker 750 watt 210 °C Ja 2 jaar Bekijk op Bol.com
2 KitchenBrothers Sous Vide Stick 1200 watt 95 °C Ja 2 jaar 0 °C Bekijk op Bol.com
3 Princess 267003 Sous Vide Stick 1200 watt 95 °C Ja 2 jaar 25 °C Bekijk op Bol.com Bekijk op Coolblue
4 Instant Pot Duo Crisp 5,7L multicooker airfryer 11-in-1 snelkookpan rijstkoker slowcooker stomer snelkoken hogedrukpan koekenpan voedselverwarmer soep/bouillon cake ei bonen/graan pap/havermout steriliseren sauteren yoghurt sous-vide 1500 watt 115 °C Ja 2 jaar 25 °C Bekijk op Bol.com
5 Instant Pot 6L Duo multicooker 1000 watt 115 °C Ja 2 jaar 25 °C Bekijk op Bol.com

Volledig antwoord bekijken