Wat Bespaar Je Met Elektrisch Koken?

Wat Bespaar Je Met Elektrisch Koken
De gasprijs stijgt – Een gaskookplaat is momenteel het goedkoopst, maar dit gaat veranderen. De gasprijzen stijgen momenteel harder dan de prijzen van elektriciteit. Heb jij zonnepanelen op je dak? Dan bespaar je minimaal € 70,- per jaar tijdens het koken, omdat je zelf de energie opwekt. Een inductiekookplaat is dan een stuk voordeliger dan een gaskookplaat, ondanks de hogere aanschafkosten.
Volledig antwoord bekijken

Hoeveel gas bespaar ik met elektrisch koken?

Energieverbruik inductiekookplaat versus gas – Koken op gas is duurder dan koken op stroom (elektrisch koken). Jaarlijks verbruikt u met een gaskookplaat ongeveer 37 m3 aan gas, terwijl uw stroomverbruik met inductie koken op ongeveer 175 kWh aan stroom per jaar ligt.

Dit is een aanzienlijk verschil. Hoewel elektrisch koken op inductie een veilige manier is en er geen gas gebruikt wordt, is er weinig verschil in CO2-uitstoot tussen koken op inductie of gas. Kookt u op gas? Dan stoot u jaarlijks 70 kilo CO2 uit. Voor koken op inductie ligt de CO2 uitstoot ook op ongeveer 70 kilo.

Toch is koken op inductie een betere keuze, zeker wanneer u 100% groene stroom geleverd krijgt. Er wordt namelijk geen gas gebruikt en dat is niet alleen veiliger, maar ook beter voor het milieu.
Volledig antwoord bekijken

Wat is goedkoper koken op gas of elektrisch?

Wat is goedkoper? – Voor koken op inductie is elektriciteit nodig, wat de reputatie heeft kostbaar te zijn. Gas daarentegen is een goedkopere vorm van energie wat koken betreft. Het koken op gas kost een huishouden per jaar gemiddeld 37 m3 gas, in verhouding 175 kWh wanneer er op inductie wordt gekookt.

  1. Op jaarbasis kost gas zo gemiddeld €25 per huishouden en koken op inductie €36 (Milieu Centraal).
  2. Deze voordelen gelden echter niet wanneer een huis niet op gas is verwarmd en er dus speciaal gas naar toe moet worden getransporteerd; dit is namelijk behoorlijk aan de prijs.
  3. Wanneer wordt gekeken naar rendement komt inductie echter beter naar voren, slechts 10 tot 20% van de energie gaat bij inductief koken verloren.
You might be interested:  Wat Kost Elektrisch Koken Per Jaar?

Bij gas ligt dit getal hoger al is dat lastig precies in te schatten. Daarnaast komen er steeds meer alternatieve en duurzame vormen voor het opwekken van energie, zoals windmolens en zonne-energie; in de toekomst zal de CO2 uitstoot bij koken op inductie daarom gemiddeld lager liggen dan bij koken op gas.
Volledig antwoord bekijken

Wat scheelt elektrisch koken?

Tien voordelen van elektrisch koken – Elektrisch koken heeft een groot aantal voordelen ten opzichte van koken op gas. Benieuwd wat de grootse voordelen zijn? Wij zetten er hier tien voor u op een rijtje.

Elektrisch koken is beter voor het milieu dan koken op gas. Een elektrische kookplaat warmt vaak sneller op dan een gasfornuis. Het eten is een stuk sneller klaar dan bij koken op gas, zeker met een inductiekookplaat. U heeft meer keuze uit kookplaten dan bij een gasfornuis. Explosiegevaar is uitgesloten, aangezien u niet meer op gas kookt. De kookplaat is makkelijk schoon te maken en te houden. Elektrische kookplaten beschikken vaak over een timer. Er zijn meerder verwarmingsstanden dan bij een gasfornuis. (Inductie)kookplaten beschikken over kinderbeveiliging. Bij inductiekookplaten wordt de plaat zelf niet warm, maar alleen de bodem van de pan.

Volledig antwoord bekijken

Hoeveel geld scheelt elektrisch koken?

Kosten overstappen op inductie – Inductiekookplaten zijn te koop van € 200 tot € 2.400, afhankelijk van de grootte (het aantal kookzones), de functies, het merk enzovoort. Gemiddeld kost een kookplaat zo’n € 600. Nieuwe pannen kosten vanaf een paar tientjes tot een paar honderd euro (afhankelijk van hoeveel je er nodig hebt en van de kwaliteit).

You might be interested:  Hoe Moet Je Koken Op Inductie?

Een extra stroomdraad naar de keuken + extra groep(en) in de meterkast kost zo’n € 600, verzwaren van je aansluiting op het stroomnet naar 3x25A zo’n € 200. In totaal kom je dan voor een gemiddelde inductie kookplaat + pannen op zo’n € 1.500. Met een dure inductie kookplaat kun je ook op € 3.000 uitkomen.

Ben je aangesloten op een warmtenet maar kook je nog op gas? Dan kun je 400 euro subsidie krijgen voor een elektrische kookplaat. Eén van de voorwaarden is dat de gasmeter wordt weggehaald. Bekijk alle voorwaarden op rvo.nl, Let op: deze maatregel geldt niet als tweede maatregel voor de hogere isolatiesubsidie.
Volledig antwoord bekijken