Gekookt water dat is afgekoeld moet je niet opnieuw aan de kook brengen voor consumptie. Is dit juist of toch gewoon een broodje aapverhaal? Er gaan berichten de ronde waarin wordt beweerd dat opnieuw gekookt water zeer gevaarlijk kan zijn. De vluchtige verbindingen zouden zich omzetten in gassen, waardoor het water gaat stomen.
Zodra het water afkoelt zouden de vluchtige gassen zich evenals de mineralen weer in het water vestigen. Als het water opnieuw gekookt wordt, zullen gevaarlijke componenten zich verzamelen in plaats van te ontsnappen uit het water. Hierdoor zou het water dan schadelijke stoffen bevatten We hebben de vraag voorgelegd aan een inhoudsdeskundige, waterlaboratorium collega Harm de Kleine van WLN in Glimmen.
Kook het water gerust meer dan eens “Ik kan mensen geruststellen, want dit is echt een onzinverhaal”, zegt Harm de Kleine. “Bij het koken van water wordt 100 graden Celsius bereikt. En het is de hitte die het water laat stomen. Niet de opgeloste stoffen (mineralen) in het water.
Volledig antwoord bekijken
Waarom water eerst koken?
Door een storing kan het gebeuren dat uw drinkwater tijdelijk niet schoon genoeg is. We geven dan een kookadvies. Dat betekent dat u het water uit de kraan niet zomaar kunt drinken. U moet het water eerst 3 minuten koken. Daarna is het veilig om te drinken.
Video geblokkeerd. U kunt deze video niet bekijken omdat tracking cookies uit staan. Lees meer op de privacy- en cookiespagina. Als u water 3 minuten kookt, gaan alle bacteriën dood. Na het koken kunt u het water veilig drinken. Een kookadvies geldt meestal 3 tot 4 dagen. Soms krijgt u een kookadvies zonder dat uw drinkwater vervuild is.
Dit gebeurt als we in uw buurt aan het werk zijn geweest. We nemen dan geen enkel risico. U krijgt dan voor de zekerheid het advies om uw water te koken.
Volledig antwoord bekijken
Hoe haal je bacteriën uit water?
Water koken – Water koken is een veilige en effectieve manier om water veilig te kunnen drinken Een effectieve en veilige manier om water veilig te kunnen drinken is door het te koken. Door water ongeveer 5-10 minuten laat koken worden bacteriën, protozoa en virussen gedood,
- Deze methode kost wel meer tijd omdat u eerst een vuur moet maken (outdoor) en u een pan of beker nodig hebt waarin u kunt koken.
- Door water te koken wordt het water echter niet helder, stukjes gras, zand etc.
- Blijven in het water aanwezig.
- Het is daarom aan te raden om water eerst te filteren met een standaard waterfilter zoals de Sawyer mini zodat het schoon en helder is.
Om uw water outdoor te kunnen koken kunt u bijvoorbeeld een Optimus kookset op gas gebruiken. Voordelen
Maakt bacteriën, protozoa en virussen dood Veilig en effectief
Nadelen
Maakt het water niet helder (het doodt alleen) Haalt geen zware metalen en chemicaliën uit het water U hebt een warmtebron nodig Het beste te gebruiken in combinatie met een standaard waterfilter
Wat is de goedkoopste manier om water te verwarmen?
Goedkoop warm water met een warmtepomp – Als je op een energievriendelijke en goedkope manier warm water in je woning wenst op te wekken, heb je enkele mogelijkheden. Denk daarbij zeker aan hernieuwbare energiesystemen zoals de warmtepomp, zonnepanelen en zonneboilers. Toch steekt de warmtepomp hier kop en schouder boven alle andere uit.
Volledig antwoord bekijken
Is water uit flessen gezonder dan kraanwater?
Conclusie – Flessenwater is niet gezonder dan water uit de kraan. Maar veel mensen verkiezen de smaak van flessenwater, omwille van het chloorluchtje van leidingwater. Flessenwater is wel veel duurder en de flessen zorgen voor een gigantische afvalberg. Meer afval betekent meer vervuilende stoffen in het milieu wat zowel onze gezondheid als die van onze medemensen bedreigt.
Volledig antwoord bekijken
Kun je water ontkalken door te koken?
Wat ook niet werkt: water koken – Een ander hardnekkig gerucht is dat gekookt water de kalkaanslag tegengaat. Ook dit verhaal kunnen we gemakkelijk naar het rijk der fabelen verwijzen. Kalk verdampt namelijk niet en blijft dus ook na het koken in het water.
Volledig antwoord bekijken
Is een Quooker zuiniger dan een waterkoker?
Het gebruik bepaalt uiteindelijk het verbruik. Dus een Quooker bespaart water, maar een waterkoker verbruikt minder stroom. Staat de Quooker alle dagen van het jaar aan? Ondanks dat het reservoir goed geïsoleerd is, kost het water aan de kook houden 10 joule per seconde.
Volledig antwoord bekijken
Wat is zuiniger Quooker of boiler?
Quooker versus boiler – In vergelijking met een gewone cv-ketel of keukenboiler voor warm water, is de Quooker zonder enige twijfel zuiniger. Een Quooker heeft zelfs energielabel A en is daarmee de meest duurzame keukenboiler in de categorie kleinere elektrische waterverhitters met voorraadvat voor in de keuken.
Volledig antwoord bekijken
Wat is zuiniger Quooker of inductie?
Gebruikt een Quooker niet ontzettend veel energie? – Het apparaat houdt 24 uur per dag, 365 dagen per jaar 7 liter water elektrisch aan de kook. Kost dat niet heel veel stroom? Daar heeft de doorontwikkeling weer zijn werk gedaan. In de stand-by stand gebruikt de boiler 10W.
- Quooker is daarmee 60% zuiniger dan de zuinigste concurrent.
- Nadat je kokend water hebt gebruikt moet koud water uiteraard weer worden opgewarmd.
- Dan gaat het stroomverbruik drastisch omhoog.
- De aansluitwaarde is (afhankelijk van het type Quooker) zo’n 2200W.
- Ongeveer hetzelfde als van een waterkoker.
- Het verschil in stroomverbuik tussen een Quooker en een waterkoker zit dus in die 10W standby stand die ongeveer 20,- per jaar aan stroom zal kosten.
Daar staat tegenover dat de meeste mensen meer water in een waterkoker doen dan nodig is. Dat kost meer water en meer stroom om het extra water op te warmen. Het laat zich moeilijk uitrekenen, maar ik heb het idee dat je uiteindelijk qua jaarlijkse kosten ongeveer gelijk uit zal komen.
Veel Quooker gebruikers vullen hun pan met kokend water, om het vervolgens op de kookplaat door te laten koken. Dan hoef je niet in de buurt te blijven tot het water in je pan kookt, om het vervolgens lager te zetten. Wat energiezuiniger is laat zich misschien uitrekenen. Een Quooker brengt 7 liter koud water in 20 minuten aan de kook met 2200W vermogen.
Een inductiekookplaat zou dat in de boost functie (meestal ca.3300W) dan in 14 minuten moeten doen om ongeveer evenveel stroom te gebruiken. Ik heb geen pan waar 7 liter in kan. Twee pannen van 3.5 liter is geen eerlijk vergelijk; die koken eerder dan 1 van 7 liter.
Volledig antwoord bekijken