Waarom Mag Spinazie Niet Koken?

Waarom Mag Spinazie Niet Koken
In spinazie zitten schadelijke stoffen – Spinazie bevat stoffen die mogelijk riskant zijn: nitrieten. Of beter: nitraten. De bladgroente bevat veel van die chemische verbindingen, die van zichzelf onschadelijk zijn. Maar bacteriën kunnen nitraten omzetten in nitrieten, en die zijn in grotere hoeveelheden wel schadelijk voor ons lichaam.

 1. Waarom mag je spinazie dan niet twee keer opwarmen? Het niet-opwarmadvies is bedoeld om de bacteriën te dwarsbomen.
 2. Bacteriën zijn iets boven kamertemperatuur op hun best.
 3. Laat je een spinaziemaal afkoelen op het aanrecht, dan draaien die nitrietfabriekjes dus overuren.
 4. Begin je de volgende dag weer aan het kostje, dan bevat dat de gevaarlijke stoffen.

Daar had dat opwarmen trouwens niks mee te maken. Ook als je het spinaziekliekje op z’n Popeyes koud wegbikkelt, bevat het al nitriet.
Volledig antwoord bekijken

Wat gebeurt er als je spinazie te lang kookt?

Voor het spinazie koken hoe lang, hoeveel tijd heb je hiervoor nodig. – Allereerst heb je een grote pan nodig voor het koken van de spinazie. Spinazie koken hoe lang, is geen verrassing, voor je. Maar spinazie koken hoe lang of hoe moet dat. Het duurt maar een kwartiertje ongeveer, misschien zelfs maar 10 minuten.
Volledig antwoord bekijken

Waarom mag spinazie niet in de magnetron?

Nog niet zo lang geleden werd gedacht dat het opwarmen van spinazie en andere nitraatrijke groente schadelijk zou zijn voor de gezondheid, maar uit recent onderzoek blijkt dat die zorgen ongegrond zijn en we ons bordje prima in de magnetron kunnen zetten.
Volledig antwoord bekijken

Is rauwe spinazie gezonder dan gekookt?

Spinazie verhitten – Het verhitten van spinazie heeft een aantal voordelen ten opzichte van het rauw eten. Gekookte spinazie zorgt voor een 3 maal grotere hoeveelheid bètacaroteen. Dit antioxidant wordt in vitamine A omgezet. Daarnaast kan het lichaam meer ijzer, magnesium en zink uit de spinazie opnemen als die wordt verwarmd.
Volledig antwoord bekijken

Kun je ziek worden van spinazie?

Door histamine voel je je dus ziek. Bepaalde voedingsmiddelen, waaronder spinazie, stimuleren de aanmaak van histamine. Hierdoor blijf je dus langer ziek. Naast spinazie kun je ook aardbeien, tomaten en citrusvruchten beter laten staan.
Volledig antwoord bekijken

Waarom moet je een ei eten bij spinazie?

De oplossing bij stroeve tanden – De oplossing voor stroeve tanden na het eten van spinazie is eigenlijk simpel: voeg andere calciumrijke stoffen toe aan je maaltijd, zodat het oxaalzuur zich daaraan kan hechten in plaats van aan je gebit. Vroeger kookten ze de spinazie daarom met een beetje krijt, maar dat kan simpeler: eet gewoon een bij je spinazie.

Foto via Shutterstock, bronnen:,,, Bewaren Bewaren Bewaren Bewaren

: Stroeve tanden door spinazie? Eet er een ei bij!
Volledig antwoord bekijken

Wat mag je niet met spinazie eten?

Nitraat – Er zit in spinazie nitraat. Dat zet je lichaam om in nitriet. Teveel nitriet is slecht voor je. Althans; dat denkt een deel van de wetenschappers. Maar in verse en diepvries spinazie zit niet zoveel nitraat dat het schadelijk is. Bij het lang bewaren en het afkoelen en opwarmen van spinazie wordt ook nitriet gevormd.

Spinazie samen met vis eten (zalm en makreel kan wel). Nitriet kan dan reageren met eiwitten uit die vis wat zorgt voor een schadelijke stof (nitrosamine) Tijdens het kweken van spinazie veel stikstof aan de grond toevoegen. Dit zorgt voor extra veel nitraat in de plant. Spinazie langer dan 2 dagen bewaren in de koelkast of 3 maanden in de vriezer Spinazie meer dan 1 keer opnieuw opwarmen Meer dan 2x per week nitraatrijke groente eten

Nitraatrijke groenten zijn:

andijvie rode bieten bleekselderij Chinese kool koolrabi paksoi postelein raapstelen waterkers alle soorten sla spinazie spitskool venkel

Nitraatarme groenten zijn:

asperges aubergine bloemkool broccoli doperwten knolselderij komkommer koolraap paprika prei rode kool savooienkool schorseneren snijbonen sperziebonen spruiten tomaten tuinbonen uien witlof witte kool wortelen

(bron: http://mens-en-gezondheid.infonu.nl)
Volledig antwoord bekijken

Is opgewarmde spinazie giftig?

Ja, dat is veilig. Het is wel belangrijk dat je restjes spinazie na de eerste bereiding snel laat afkoelen en in de koelkast bewaart, bij 4 °C. Zo krijgen bacteriën die nitriet produceren, minder kans om te groeien. Bewaar restjes niet langer dan 2 dagen in de koelkast.
Volledig antwoord bekijken

Wat komt er vrij als je spinazie opnieuw opwarmt?

Nitraten en nitrieten – Spinazie en andere bladgroenten bevatten nitraten, die op zich helemaal niet slecht voor je zijn. Integendeel: sommige wetenschappers beweren dat nitraten je bloeddruk kunnen verlagen en bloedklontering helpen verhinderen, Het probleem stelt zich pas wanneer die bladgroenten opnieuw verwarmd worden: de nitraten worden dan omgezet in nitrieten,
Volledig antwoord bekijken

Waarom niet elke dag spinazie eten?

Sla, andijvie en spinazie eten mag toch elke dag Wie van spinazie, sla of andijvie houdt, hoeft zich niet meer in te houden: volgens het Voedingscentrum blijkt uit nieuw onderzoek dat het eten van deze nitraatrijke groenten niet gevaarlijk is. Tot nu toe raadde het Voedingscentrum aan om maximaal twee keer per week groente met veel nitraat te eten.

 1. Maar dat,
 2. ZIE OOK: We hoeven niet meer op te letten dat we niet te vaak spinazie, sla of andijvie eten.
 3. Ook de combinatie met vis is geen enkel probleem meer.
 4. Nitraat is op zich ongevaarlijk, maar kan in het lichaam worden omgezet in een stof die mogelijk kankerverwekkend is.
 5. Bij het eten van groenten als spinazie en sla, maar ook bietjes en bleekselderij, is dat risico te verwaarlozen, blijkt uit het nieuwe onderzoek.
You might be interested:  Hoe Lang Moet Rundvlees Koken?

Meer voordelen dan nadelen “Er waren al aanwijzingen in die richting. De EFSA, de Europese voedselautoriteit, zei in 2008 al dat de voordelen van nitraatrijk voedsel opwegen tegen de nadelen. Toch was het toen nog te vroeg om het advies aan te passen, omdat er ook nog onduidelijkheden waren.

Bijvoorbeeld over rucola, waar heel veel nitraat inzit”, legde een woordvoerder van het Voedingscentrum uit. Onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is de basis voor het intrekken van het advies van het Voedingscentrum. Er is te weinig wetenschappelijk bewijs dat nitraat slecht is, stelt de NVWA in een verklaring op de website.

Bron: RTL Nieuws/ANP : Sla, andijvie en spinazie eten mag toch elke dag
Volledig antwoord bekijken

Waarom geen vis met spinazie?

Oud onderzoek – Eerder werd geadviseerd om die producten niet met elkaar te combineren. Het nitraat in nitraatrijke groenten kan omgezet worden in nitriet en vervolgens in schadelijke nitrosamines. Met name in combinatie met vis- en schelpdieren worden nitrosamines gevormd, maar dit gehalte is zo laag dat het risico voor de gezondheid heel erg klein is.
Volledig antwoord bekijken

Wat doet spinazie met je darmen?

4. Spinazie is rijk aan onoplosbare vezels – De onoplosbare vezels die spinazie bevat hebben veel voordelen voor de spijsvertering. Doordat ze werken als een soort spons in de dikke darm, nemen ze veel vocht op. Dit zorgt ervoor dat dunne ontlasting dikker wordt en harde, droge ontlasting juist zacht en soepel.
Volledig antwoord bekijken

Is spinazie slecht voor je darmen?

Hoe zit het met nitraat en nitriet in spinazie? – Van nature bevat spinazie een vrij hoog gehalte aan twee stoffen die bij overmatig gebruik niet goed voor de gezondheid zijn. Dit zijn oxaalzuur en nitraat, De meeste planten bevatten als zout een kleine hoeveelheid oxaalzuur, maar spinazie spant de kroon.

 • In grote hoeveelheden veroorzaakt het braken en diarree.
 • Bij het weggooien van het kookwater wordt het grootste deel van het aanwezige oxaalzuur verwijderd.
 • Bovendien bevat elke plant nitraat.
 • Dit is een natuurlijk stofwisselingsproduct.
 • Spinazie heeft echter de eigenschap om, meer dan andere planten, nitraat op te slaan.

Deze stof kan vervolgens in nitriet worden omgezet. Ook dit is niet goed voor onze gezondheid. Deze omzetting vindt plaats als spinazie is gekookt. Om deze reden luidt het advies om niet vaker dan tweemaal per week spinazie of andere groente met veel nitraat te eten.
Volledig antwoord bekijken

Is spinazie moeilijk verteerbaar?

Vezels van rauwe groenten en spijsverteringsklachten – De vezels van rauwe groenten kunnen een opgezette buik, winderigheid en buikpijn veroorzaken bij wie daar gevoelig voor is of last heeft van het prikkelbaredarmsyndroom. De vezels in rauwe voedingsmiddelen zijn immers hard en kunnen het slijmvlies van een gevoelige darmwand beschadigen.

 1. Wortels, kolen, komkommers, meloenen, radijzen, selder en rode bieten zijn voorbeelden van groenten of fruit met harde of onoplosbare vezels.
 2. Rauwe groenten die rijk zijn aan cellulose (rode bieten, wortels, kolen, spinazie, het vel van tomaten ) zijn bijzonder moeilijk verteerbaar.
 3. Wij hebben immers geen enzymen om deze onoplosbare vezel af te breken.

Rasp, mix of plet je rauwe groenten om zo je spijsvertering een handje te helpen!
Volledig antwoord bekijken

Wat doet nitriet in je lichaam?

Nitriet kan zowel bij dieren als bij de mens aanleiding geven tot de vorming van methemoglobine (methemoglobinemie), waardoor het zuurstoftransport via het bloed wordt bemoeilijkt. Afhankelijk van het percentage methemoglobine treden min of meer ernstige vormen van zuurstoftekort op.
Volledig antwoord bekijken

Waarom geen yoghurt na spinazie?

Waarom is yoghurt na spinazie niet verstandig? Tineke van Adrichem-van Mil (43) uit Delft heeft een ‘spinazievraag’: Waarom is het na het eten van spinazie onverstandig om yoghurt te nemen, wil zij weten. Omdat de calcium in zuivel de opname van ijzer in het bloed remt, zegt Jaap Seidell, hoogleraar voeding en gezondheid aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

 1. Ook de polyfenolen in thee en koffie en fytaat in brood hebben een negatief effect op de ijzeropname in de darmen, zegt hij.
 2. Dus wacht daarmee tot zeker een half uur na het eten.
 3. Voor wie nu bleek wegtrekt, is er hoop.
 4. Vitamine C, in fruit, bevordert juist de ijzeropname.
 5. En alcohol helpt ook een beetje.

Daarbij is spinazie – in tegenstelling tot wat veel mensen denken – niet eens een goede bron van ijzer. Er zit wel veel ijzer in, maar de mens haalt er hooguit 10 procent uit. „Popeye heeft een mythe de wereld in geholpen”, zegt Seidell. En de met ijzer verrijkte onbijtgranen? Nagenoeg waardeloos, zegt Seidell, zeker in combinatie met melk of yoghurt.

 • Brinta meldt in een schriftelijke reactie dat het bedrijf weet wat melk met ijzer doet en daarom altijd fruit bij de pap adviseert.
 • Vlees werkt veel beter, zegt Seidell.
 • Dat bevat heemijzer, dat al in ons bloed zit en beter wordt opgenomen dan ‘non-heemijzer’ uit plantaardige producten.
 • Vegetariërs raadt Seidell ijzertabletten aan.

Hij, zelf vegetariër, neemt geen supplementen. Seidell wil ook niet zover gaan om toetjes na spinazie te verbieden. Alleen jonge, menstruerende of zwangere vrouwen moeten wat hem betreft oppassen voor bloedarmoede. De Gezondheidsraad adviseert niet voor niets een hogere hoeveelheid ijzer (tot 19 milligram per dag) voor deze groep dan voor volwassen mannen (dagelijks 11 mg).

 1. Olijfje moet dus biefstuk bakken.
 2. Maar met mate.
 3. De Gezondheidsraad heeft de maximaal veilige dosis voor ijzer vastgesteld op 75 mg ijzer per dag (lees: 3,5 kilo biefstuk).
 4. Met melk mag het dus een onsje meer zijn.
 5. Leonie van Nierop De rubriek next question beantwoordt alledaagse vragen.
 6. Ook een vraag? Mail naar [email protected] Een versie van dit artikel verscheen ook in,
You might be interested:  Hoe Lang Moet Rijst Koken?

: Waarom is yoghurt na spinazie niet verstandig?
Volledig antwoord bekijken

Is spinazie goed voor het hart?

Spinazie zorgt voor sterke spieren en botten Spinazie bevat Co-Q102. Deze antioxidant helpt om de spieren te voeden en op die manier te versterken. Spinazie is ook een goede bron van vitamine K. Dit helpt om calcium op te nemen en vast te houden in de botten, waardoor die extra sterk worden (ook goed voor stevige tanden en nagels en ter preventie van osteoporose).

 1. Sterke spieren en botten zijn uiteraard belangrijk voor lopers om goed te presteren! Spinazie is goed voor een gezond hart Spinazie is rijk aan ontstekingsremmende bestanddelen en antioxidanten.
 2. Bovendien is het goed voor het hart.
 3. Dit komt doordat het luteïne bevat, een krachtige fytonutriënt die slechte cholesterol en vetafzettingen in de aders vermindert.Op die manier draagt spinazie bij aan het voorkomen van (slag)aderverharding, hartaanvallen en cardiovasculaire aandoeningen.

Je zou voor minder geregeld eens spinazie op het menu zetten! Spinazie bevordert het gezichtsvermogen Dit is dankzij de aanwezige antioxidanten betacaroteen, luteïne en xantheen. Deze bevorderen het gezichtsvermogen. Handig voor een lopers om te zien waar ze hun voeten neerzetten op de grond! Spinazie verbetert het geheugen Spinazie is een voedingsmiddel dat essentieel is voor gezonde hersenen.

 1. Het bevat foliumzuur, vitamine A, B6, C en verschillende antioxidanten.
 2. Deze combinatie heeft een positieve invloed op de neurologische en cognitieve functies.
 3. Bovendien bevat de groene groente kalium, wat bijdraagt tot de bloeddoorstroming in de hersenen.
 4. Goed voor het geheugen en de concentratie dus! Tip: combineer spinazie met vitamine C Je hoeft maar een handvol spinazie te eten om van de talrijke positieve effecten te genieten.

Het handige en leuke aan spinazie is dat je het zowel warm als koud kunt eten, het hele jaar door én dat er talloze manieren bestaan om het klaar te maken. In veel recepten kun je spinazie combineren met andere ingrediënten. Het is belangrijk dat je de spinaziebladeren, nadat je ze goed gewassen hebt, toevoegt aan je gerechten samen met andere voedingsmiddelen die veel vitamine C bevatten.
Volledig antwoord bekijken

Wat is er zo gezond aan spinazie?

Houdbaarheid tot 3 dagen bij 2 – 5 graden 0 Spinazie Wat is spinazie : Spinazie is een nitraatrijke, donkergroene bladgroente met malse blaadjes en een volle smaak. Spinazie is een echte voorjaarsgroente. Toch wordt spinazie tegenwoordig meer in de winter gegeten, omdat de winterspinazie steeds meer wordt aangevoerd en mensen het liever in de winter eten.

De bladeren van de spinazie worden geoogst zolang ze jong en mals zijn en voordat de plant begint te bloeien. In het najaar is kleinbladige kasspinazie te verkrijgen die geschikt is voor salades. Waar komt spinazie vandaan : Oorspronkelijk komt spinazie uit Azië, tegenwoordig is spinazie afkomstig uit Nederland.

Wanneer is spinazie verkrijgbaar : Doordat het in kassen en in de volle grond geteeld wordt, is spinazie het hele jaar verkrijgbaar. Spinazie (ongewassen) is vers te koop bij De Verse Verleiding. Wat is de houdbaarheid van spinazie : Verse spinazie kun je het beste op de dag van aankoop eten.

 1. Het is eventueel twee dagen houdbaar in de koelkast.
 2. Waarom is spinazie goed voor je gezondheid : Spinazie zit boordevol gezonde voedingstoffen.
 3. Vooral thiamine (vitamine B1), folaat (vitamine B11), vitamine K, bètacaroteen en het mineraal kalium zijn volop aanwezig.
 4. Bètacaroteen kan in je lichaam worden omgezet in vitamine A, een belangrijke vitamine voor de instandhouding van je gezichtsvermogen en het gezond houden van je huid.

Thiamine is onder andere belangrijk voor je energiestofwisseling en de goede werking van je zenuwstelsel. Ook is spinazie zeer rijk aan folaat (vitamine B11), 100 gram bevat al 44% van de dagelijkse aanbeveling. Folaat is van belang bij de aanmaak van cellen en weefsels, het is stand houden van je weerstand en een normale psychologische functie.

Bovendien speelt het een belangrijke rol bij de groei van de ongeboren baby tijdens de zwangerschap. Bij het koken van spinazie kan tot wel de helft van het aanwezige folaat verloren gaan. Betere bereidingsmethoden voor het behoud van folaat zijn kort roerbakken of stomen, bij stomen blijft vrijwel alle folaat behouden.

Of eet de spinazie rauw, bijvoorbeeld door een salade. Voedingswaarde per 100 gram

Per 100 gram RI*
Energie 108 kJ
26 kcal
Vet 0,6
Waarvan verzadigd 0,1
Koolhydraten 0,9 g
Waarvan suikers 0 g
Voedingsvezel 2
Eiwitten 3,2 g
Zout 0 g
Vitamine A 182 23%
Vitamine B1 / Thiamine 0,26 mg 24%
Vitamine B11 / Folaat 130,9 µg 65%
Vitamine K 394 µg 525%
Kalium 539 mg 27%
* Referentie-inname van een gemiddelde volwassene (8400 kJ / 2000 kcal).

Volledig antwoord bekijken

Is nitraat giftig?

Nitraat zelf is niet gevaarlijk voor de gezondheid, maar nitraat kan in het lichaam omgezet worden in nitriet. Nitriet kan schadelijk zijn voor de gezondheid doordat het zuurstofgehalte in bloed verminderd kan worden.
Volledig antwoord bekijken

Waarom diarree van spinazie?

Spinazie – Kenmerken Spinazie behoort tot de ganzenvoetfamilie en is een bladgewas, Tot dezelfde familie behoren de rode bieten en warmoes of snijbiet. Spinazie is een snelgroeiend gewas dat het vooral in de lente en in de herfst goed doet. In de zomer wordt spinazie veel minder geteeld, omdat hij dan vrij snel in zaad schiet.

Spinazie is een vorstbestendig eenjarig gewas waarvan de plant twintig tot veertig centimeter hoog kan worden. De weinig vertakte wortel kan tot 140 centimeter diep gaan. De bladeren hebben een steeltje en zitten in een bladrozet (bladeren zitten in een kring dicht op elkaar), maar kunnen heel erg van elkaar verschillen: rond, langwerpig, gaaf, ingesneden of getand, gebobbeld, of (meestal) glad, licht- of donkergroen.

Beschikbaarheid Spinazie is beschikbaar vanaf maart tot en met oktober. Soms wordt het als overwinteringsteelt geteeld. Zaad dat in het voorjaar gezaaid wordt, vormt planten die – na de bladgroei – in de late lente schieten en in de zomer zaad geven. Spinazie schiet snel bij lange dagen en is moeilijk te telen in de zomer,

You might be interested:  Hoe Lang Moet Spirelli Koken?

Hoe bewaren? Spinazie is een product dat snel bederft, Nat maken voor de oogst verlengt de bewaartijd en geeft minder nitrietvorming. Verder is het goed om te weten dat bewaring bij relatief hoge temperaturen de omzetting van nitraat in nitriet bevordert. Gekochte, verse spinazie kun je dus het best op de dag van aankoop opeten.

Lukt dat niet, dan kun je hem ongeveer twee dagen in de koelkast bewaren. Wil je hem langer bewaren, dan moet je de spinazie invriezen. Voor je spinazie invriest, blancheer je de groente twee minuten. In een goed gesloten zak/bak kun je hem zo twaalf maanden bewaren.

 1. Voedingsstoffen Spinazie bevat van nature een vrij hoog gehalte aan twee stoffen die bij grote opname schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid: oxaalzuur en nitraat,
 2. Oxaalzuur wordt als zout in heel kleine hoeveelheden in vele planten aangetroffen en dus ook in spinazie.
 3. In grote hoeveelheden veroorzaakt het braken en diarree.

Als je het kookwater weggooit, verwijder je het grootste deel van het aanwezige oxaalzuur. Nitraat is een natuurlijk stofwisselingsproduct dat in elke plant aanwezig is. Spinazie heeft echter meer dan andere planten de eigenschap om nitraat op te slaan.

 • Vooral als de plant veel gemakkelijk opneembare stikstof krijgt aangeboden en in bepaalde klimaatomstandigheden kan spinazie veel nitraat bevatten.
 • Nitraat kan omgezet worden in nitriet, wat schadelijk is voor onze gezondheid.
 • Deze omzetting gebeurt veel sneller als de spinazie gekookt is.
 • Spinazie een dag laten staan en dan weer opwarmen is daarom niet goed.

Verder is het aan te raden spinazie zo vers mogelijk te eten, of in ieder geval op een frisse plaats te bewaren. Spinazie bevat meer ijzer (3-4 mg) dan veel andere groenten, maar het ijzergehalte van spinazie is lange tijd sterk overschat (o.a. dankzij Popeye).
Volledig antwoord bekijken

Waarom mag je spinazie niet invriezen?

De diepvries spinazie van Iglo wordt dus vrijwel direct na de oogst diepgevroren waardoor de vitamines en smaak optimaal behouden blijven. Wanneer je de diepgevroren spinazie ontdooit, krijgen de door het diepvriesproces ‘stilgelegde’ bacteriën opnieuw de kans om zich verder te ontwikkelen.

 • Als je de spinazie na het ontdooien gaat koken en weer opnieuw invriest en weer bereid, bevat de spinazie meer bacteriën dan toen het voor het eerst ontdooid werd.
 • Naast dat er meer bacteriën vrijkomen bij het koken na het opnieuw invriezen van de spinazie, komt de tweede keer spinazie invriezen de smaak en textuur van het product niet ten goede.

Het opnieuw invriezen van diepvries spinazie wordt dan ook afgeraden. Het advies is om spinazie goed te portioneren, zodat een tweede keer spinazie invriezen niet nodig is. Mocht dit toch voorkomen, dan adviseren wij om het product maximaal één keer opnieuw in te vriezen en daarna in één keer goed op te warmen (laat de spinazie minimaal 2 minuten op 70°C koken).
Volledig antwoord bekijken

Is opgewarmde spinazie giftig?

Ja, dat is veilig. Het is wel belangrijk dat je restjes spinazie na de eerste bereiding snel laat afkoelen en in de koelkast bewaart, bij 4 °C. Zo krijgen bacteriën die nitriet produceren, minder kans om te groeien. Bewaar restjes niet langer dan 2 dagen in de koelkast.
Volledig antwoord bekijken

Hoelang is spinazie goed?

Spinazie Bewaren Verse spinazie kun je het beste op de dag van aankoop eten. Komt dat niet goed uit? Dan kun je spinazie 2 dagen in de koelkast bewaren. Spinazie kun je ook invriezen. Wel vlak voor invriezen 2 minuten blancheren (kort verhitten). Spinazie is dan in een goed gesloten plastic zakje of bakje tot 12 maanden houdbaar, bij minimaal -18°C.

Heb je een restje gare spinazie over? Je kunt een restje spinazie 2 dagen in de koelkast of 3 maanden in de vriezer bewaren in een afgesloten bewaarbakje. Spinazie uit pot (glas) geopend? Dan kun je deze spinazie ook 2 dagen in de koelkast of 3 maanden in de diepvries bewaren. Doe de spinazie wel over in een afgesloten bewaarbakje.

Spinazie is een kwetsbare groente. Hoe weet ik of verse spinazie niet goed meer is? De spinazie is slap, verkleurt of verspreidt een zure geur. Dit bederf herken je met je zintuigen: kijk, ruik goed of proef. Hoe weet ik of spinazie uit een pot niet goed meer is? Spinazie is beschimmeld of verkleurd.

Rauw Koelkast: 2 dagen Diepvries: 1 jaar Gaar of spinazie uit pot (glas) Koelkast: 2 dagen Diepvries: 3 maanden

Koken: 5 – 7 minuten Roerbakken: 3 – 5 minuten Magnetron: 5 – 7 minuten Smoren: ca.10 minuten Stomen: ca.10 minuten
Volledig antwoord bekijken

Waarom mag je spinazie niet ontdooien?

De diepvries spinazie van Iglo wordt dus vrijwel direct na de oogst diepgevroren waardoor de vitamines en smaak optimaal behouden blijven. Wanneer je de diepgevroren spinazie ontdooit, krijgen de door het diepvriesproces ‘stilgelegde’ bacteriën opnieuw de kans om zich verder te ontwikkelen.

Als je de spinazie na het ontdooien gaat koken en weer opnieuw invriest en weer bereid, bevat de spinazie meer bacteriën dan toen het voor het eerst ontdooid werd. Naast dat er meer bacteriën vrijkomen bij het koken na het opnieuw invriezen van de spinazie, komt de tweede keer spinazie invriezen de smaak en textuur van het product niet ten goede.

Het opnieuw invriezen van diepvries spinazie wordt dan ook afgeraden. Het advies is om spinazie goed te portioneren, zodat een tweede keer spinazie invriezen niet nodig is. Mocht dit toch voorkomen, dan adviseren wij om het product maximaal één keer opnieuw in te vriezen en daarna in één keer goed op te warmen (laat de spinazie minimaal 2 minuten op 70°C koken).
Volledig antwoord bekijken