Kun je soep te lang koken? – Laat een pan soep nooit koken, zo verliest hij zijn smaak. Laat een pan met soep zachtjes pruttelen op een zacht vuurtje. Als je de groenten toevoegt aan de soep, laat ze dan een paar minuten meebakken en voeg daarna pas de bouillon toe. Dit zorgt ervoor dat de groenten nog meer smaken afgeven aan de soep.
Volledig antwoord bekijken
Contents
Kun je soep twee keer opwarmen?
Verhit restjes door en door – Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op. Eten opwarmen in de magnetron is makkelijk, maar het voedsel wordt niet altijd gelijkmatig verhit.
Schep het eten tijdens het verwarmen regelmatig om. Zo wordt de hitte goed verdeeld. Ook als je een draaiplateau in je magnetron hebt, is het nog steeds belangrijk om eten door te roeren. Verdeel de gerechten in kleine porties. Deze zijn sneller klaar. Een grote portie is ‘vaster’ en kouder en moet daarom langer worden opgewarmd. Dek de schaal af met een deksel, bord of magnetronfolie. Zo blijft het vocht in de maaltijd en kan de maaltijd goed heet worden. Gebruik de juiste combinatie van vermogen en tijd. Als je kiest voor een lager vermogen (bijvoorbeeld 800 watt in plaats van 1000 watt), dan moet je langer verhitten.
Kan je ziek worden van soep?
Hoe weet je of soep bedorven is? Er zijn een paar belangrijke zintuigen die je daarvoor moet gebruiken, want het is niet altijd even duidelijk of de soep bedorven is of niet. Laten we voorop stellen dat als je het niet vertrouwd, en dus niet helemaal zeker weet of de soep bedorven is, je het zekere voor het onzekere moet nemen.
Volledig antwoord bekijken
Kan ik soep op het aanrecht laten staan?
Even afkoelen – Volgens het Voedingscentrum moet je de maaltijd altijd even laten afkoelen voordat je het in de koelkast zet. Hierdoor hoeft de koelkast minder hard te werken om het eten te koelen en worden de producten eromheen minder aangetast. Let op dat je de producten om de maaltijd heen wel een beetje aan de kant schuift, zodat ze niet tegen het warme eten aanliggen.
Volledig antwoord bekijken
Welke groenten mag je niet terug opwarmen?
Bladgroenten – Sommige groenten warm je best niet voor een tweede keer op. Bladgroenten zoals bijvoorbeeld sla, spinazie en andijvie bevatten nitraat en dat is een stof die kan omgezet worden in nitriet. Nitriet is een acuut gif en bindt zich met ons bloed, waardoor het bloed minder zuurstof kan vervoeren.
Volledig antwoord bekijken
Kan je soep na 2 dagen nog eten?
Te minste houdbaar tot – De meeste soepen houden het 2 tot 3 dagen uit in een temperatuur van ongeveer 4 graden. De koelkast is dus een geschikte plek. Bent u niet van plan de soep in 2 dagen op te maken, dan kunt deze beter in de vriezer bewaren. Dan is het tot wel 3 maanden houdbaar.
- Soepen in een zak of blik uit de supermarkt hebben vaak een THT-datum op de verpakking vermeld staan.
- Dit betekend ‘tenminste houdbaar tot’, het is een soort adviesdatum.
- De soep kan na die datum nog goed zijn.
- Ruikt het nog goed en ziet het er niet gek uit, dan kunt u deze nog veilig eten.
- Een TGT-datum.
‘te gebruiken tot’, houdt in dat het product na de datum op de verpakking, niet meer eetbaar is. Gooi deze dan weg. Op de verpakkingen staat ook altijd een bewaaradvies. Lees ook: Hoe lang kan boter buiten de koelkast bewaard worden?
Volledig antwoord bekijken
Hoe lang blijft vers gemaakte soep goed?
Hoelang kun je soep in de koelkast bewaren? – Check de temperatuur van je koelkast. Soep houdt het 2 dagen uit tussen de 4 en 5 °C. Voor geldt hetzelfde. Blik kan door aanraking met zuurstof de smaak van soep wel wat doen veranderen. Giet soep uit blik daarom liever over in een plastic bakje.
Volledig antwoord bekijken
Kan je soep na 2x opwarmen nog invriezen?
Nee, een maaltijdrestje dat je al eerder ingevroren en opgewarmd hebt, kun je beter niet nog een tweede keer invriezen en ontdooien om op te eten. Dan heb je namelijk een grotere kans om ziek te worden door een voedselinfectie. Soms heb je een restje over van een maaltijd, per ongeluk of expres. Een restje lasagne of pasta, een curry of een ovenschotel, bijvoorbeeld. Zo’n restje kun je prima invriezen om later op te eten, dat is veilig. Maar mocht je nog steeds iets over hebben van het opgewarmde restje, dan kun je dat beter weggooien.
Volledig antwoord bekijken
Waarom geen deksel op bouillon?
Bouillon maken: zo doe je dat – Zet de oven aan en rooster de groenten, specerijen en eventueel het vlees dat je wil gebruiken voor je bouillon, zo worden alle smaken veel intenser. Doe daarna alles met koud water in een ruime pan en breng tegen de kook aan.
Laat 3-4 uur zachtjes trekken. Voor visbouillon mag je de graten en koppen niet langer dan 20 min. meetrekken, anders wordt je bouillon tranig. Wil je extra kleur en smaak? Halveer een ui met schil en bak hem op de snijkant in een hete droge pan tot hij is geblakerd en laat meetrekken in de bouillon. Laat bouillon nooit koken, maar heel zachtjes trekken zonder deksel op de pan.
Hoe maak je echte Hollandse kippensoep, dat is gemakkelijk, gezond en lekker
Door het borrelen van het water emulgeren de vrijgekomen vlees- en viseiwitten met het vet in het water en wordt de bouillon troebel. Haal met een schuimspaan zo nu en dan het schuim van de oppervlakte. Met name bij runderbouillon is essentieel, want het schuim kan de bouillon bitter maken.
- Schenk de bouillon door een zeef waar je een schone doek in legt.
- Bij vlees- vis- of gevogeltebouillon ontvet je de bouillon, die je daarna tot glace in kunt laten koken.
- Breng de bouillon altijd pas aan het eind op smaak met zout.
- Er verdampt altijd water tijdens het trekken en dan kan je bouillon te zout worden.
Heb je weleens van fond gehoord? Deze krachtige bouillon wordt gemaakt van botten, terwijl dat bij bouillon in principe niet het geval is. De smaak van fond is daardoor een stuk krachtiger. Je kunt bouillon, fond en glace goed van tevoren maken en invriezen en later gebruiken voor homemade soep en/of saus.
Volledig antwoord bekijken
Waarom moet je soep zeven?
4. Gebruik een zeef – Bij speciale gelegenheden vind je het vast niet erg om wat meer moeite te doen. Wil je echt een supergladde soep, dan loont het om je gemixte soep nog eens door een zeef te laten passeren. Zo zijn die allerlaatste brokjes er zeker uit.
Volledig antwoord bekijken
Waarom soep trekken zonder deksel?
Als je je bouillon aan de kook brengt, doe je dat eerst met het deksel op de pan, want dan gaat het sneller. Voor afdschuimen heb je uiteraard de deksel van de pan gehaald. Maar daarna, als de bouillon enkele uren op laag vuur staat te trekken, dek je de inhoud weer af met de deksel, anders verdampt er erg veel vocht.
Volledig antwoord bekijken
Is soep goed om af te vallen?
Afvallen met soep – Afvallen heeft alles te maken met de energiebalans van het lichaam. Eet minder calorieën dan je aan energie verbruikt, dan kun je wat gewicht verliezen. Je bent zelf de regisseur van jouw soepje en bepaalt wat er aan ingrediënten in gaat.
- Die kun je dus lekker caloriearm houden! Meestal tussen de 100 en 150 kcal per portie, afhankelijk van wat je erin doet.
- Verstop er lekker veel groenten in en gebruik hoofdzakelijk kruiden als smaakmakers.
- Wegblijven van de bewerkte soepballen en spaarzaam zijn met room, en je hebt een super gezonde soep! Bij afvallen is voldoende eten belangrijk.
Een zogenaamd soep-dieet is dan ook af te raden. Je krijgt te weinig variatie aan voedingsstoffen binnen en als je snel afvalt zitten de kilo’s er ook net zo snel weer aan als je stopt met het dieet. In plaats daarvan:
Vervang eens een maaltijd door een (maaltijd)soep. Eet soep als een tussendoortje om extra groenten binnen te krijgen. E et soep als voorgerecht om extra te verzadigen, waardoor je vervolgens minder eet. Kook je soep vers en maak een grote pan. Dan kun je er meer dagen van eten. Bewaar het in de koelkast of vriezer (in porties), dan heb je altijd wat in huis. Neem soep mee naar je werk voor een gezonde lunch. Geen magnetron? No problem! Neem de soep verwarmd mee in een thermoskan. Bij een zelfgemaakte soep kun je zelf de hoeveelheid zout bepalen. Kant en klare soepen kunnen behoorlijk veel zout bevatten, zo ook de bouillonblokjes. Er zijn ook varianten met minder-zout (let op het blauwe label op de verpakking). Maar je kunt ook zelf de soep op smaak brengen met verschillende kruiden waardoor je het zout niet hoeft te missen. Vaak is een soep vetarm. Toch zijn er wat toevoegingen die er een caloriebom van kunnen maken. Let op met het toevoegen van kookroom en boter. Maak je zelf een bouillon? Laat de bouillon eerst even afkoelen en schep daarna het vet ervanaf. In plaats van aardappels, pasta en rijst kun je ook courgette, knolselderij of pompoen gebruiken om de soep te binden.