Waarom Aardappelen In Koud Water Koken?

Waarom Aardappelen In Koud Water Koken
Waarom moet je aardappels koken in koud water? – “Als je aardappelen meteen in kokend water legt heb je de kans dat de buitenkant te snel gaar wordt, terwijl de kern nog niet mee opgewarmd is. Met koud water voorkom je dus dat de ze oneven gaar worden.”
Volledig antwoord bekijken

Waarom aardappel weken in water?

Het perfecte frietje is zout, knapperig, licht en niet vettig. Thuis maken is heel goed te doen, als je de volgende tips hanteert. Iedereen heeft een eigen voorkeur wat betreft friet, De ene houdt van dunne Franse, terwijl de ander gaat voor dikke luie wijven (die logischerwijs iets langer in het frituur moeten). Met schil, zonder schil, het kan allemaal. Welke aardappel? Het beste kun je een kruimige aardappel gebruiken.

 1. Bintjes worden vaak genoemd als de perfecte frietaardappel, maar je kunt ook Agria of Première gebruiken.
 2. Snijden Je wilt dat al je friet gelijkmatig is gegaard, daarom is het belangrijk dat ze allemaal ongeveer even dik zijn.
 3. Snijd dus zorgvuldig, wie helemaal zeker van z’n zaak wil zijn gebruikt een keukenmachine of frietsnijder,

Water Het is belangrijk dat je de vers gesneden aardapplen voordat ze gefrituurd worden eerst een tijd in water liggen. Zo wordt het zetmeel uit de aardappel getrokken (het water wordt ook troebel) en is het eindresultaat extra knapperig. Laat de frieten in ieder geval een uur in koud water liggen, langer mag ook.

 1. Droog Vervolgens is het voor de ultieme crunch belangrijk dat de friet gortdroog is.
 2. Maak ze goed droog met keukenpapier en spreid ze daarna uit in een laag op een schone theedoek zodat ze nog even in de lucht kunnen drogen.
 3. Laat ze gerust een uur liggen.
 4. Vet Het vet wat in de frituur zit, is ook van levensbelang.

Arachideolie levert prima frietjes af. Maar wie het echt goed wil doen, slaat ganzenvet of ossenwit in. De knapperigste friet die ik ooit at was gebakken in ossenwit, met een kleine toevoeging van pistacheolie. Dubbel frituren Om de perfecte luchtige binnenkant te krijgen, die nog echt naar aardappel smaakt, ga je eerst op lage temperatuur frituren.

 1. Zo kan de friet eerst garen, zonder te verbranden.
 2. Dunnere Franse frietjes gaan 3-4 minuten op 160 graden en daarna nog 3-4 minuten op 190 graden.
 3. Dikke friet geef je een paar minuten langer.
 4. Voor het beste resultaat laat je de friet tussen de twee beurten in helemaal afkoelen.
 5. Hierdoor verdwijnt er weer vocht uit de aardappel en wordt hij steviger, waardoor hij uiteindelijk knapperiger wordt.

Lees ook:

Primeur: ‘s werelds eerste koolhydraatarme friet 15 frietnamen die je moet kennen Recept: Truffelfriet

Volledig antwoord bekijken

Waarom zijn koude aardappelen gezond?

Aardappel Wij zijn het land van het broodje kaas én van de aardappelen. Inmiddels hebben ook de zoete aardappelen (bataten) in Nederland een behoorlijk aandeel in de markt veroverd. De ‘gewone aardappel’ door veel mensen een beetje terzijde geschoven door zijn vermeende negatieve eigenschappen (nachtschade, veel koolhydraten, snelle suikers etc) en gaan we massaal over op de zoete aardappel.

AARDAPPEL ZOETE AARDAPPEL/BATAAT
Knolgewas (nachtschade familie) Wortel gewas (winde familie)
Geen bètacaroteen (antioxidant en voorloper van vitamine A) Veel bètacaroteen in de oranje soorten en anthocyanen in de paarse. Het bevat ook veel verschillende soorten carotenoïden: alfacaroteen, bètacaroteen, bèta-cryptoxanthine, lycopeen, zeaxanthine en luteïne Bevat ook deze antioxidanten (flavonoiden/fytostereolen) als anthocyanidinen, chlorogeenzuur, rutine, batatine, batatoside, citrusine, cafeïnezuur, bèta-sitosterol, campesterol. En defensine. Bovendien bevat het alfa-liponzuur (belangrijk voor de lever als alvleesklier) (3)
Weinig vezels, meer koolhydraten dan een zoete aardappel Meer & gunstige vezels (2.5 tot 3.3. gr/100 gram) waaronder inuline, een prachtige vezel voor gezonde darmen. Vanwege de gezonde vezels worden zoete aardappelen onderzocht op hun nut voor Vooral de paarse zoete aardappel lijkt een zeer goede bron van resistent zetmeel te zijn.(6) Zie verder mijn artikel over
PRAL waarde -7 Ook daarom een goede vervanger van rijst en graan die beide verzurend zijn. PRAL waarde -4.3 (dus iets minder basisch dan de gewone aardappel maar nog steeds basisch) Ook daarom een goede vervanger van rijst en graan die beide verzurend zijn.
Hoge Glyemische Lading* (wel afhankelijk van ras) maar vooral door de bereidingswijzen: patat, chips en gebakken aardappelen scoren hoog ) ZIE TABEL Lage Glycemische Lading ( tenzij je deze gaat bakken/frituren ) ZIE TABEL
De schil bevat de neurotoxische stoffen solanine (in het groen) en chaconine. Deze worden GA’s genoemd. Vooral chips bevat veel solanine (merk op dat je die ook vaak groen op chips ziet) Ook bevat het de toxische stof fasine, dat is de reden dat je een aardappel niet rauw kunt eten. Bevat geen GA’s maar andere toxische stofjes als ipomeamol. Hierover zijn geen meldingen maar overdaad schaadt zoals dat geldt voor ELK voedingsmiddel.
Voedingsstoffen: vooral Kalium, verder foliumzuur, vitamine C, calcium, ijzer, magnesium, koper en zink. En choline! Voedingstoffen t.o.v. de aardappel: iets meer calcium en vitamine C. Verder foliumzuur, natrium, kalium, fosfor, ijzer, magnesium, koper en zink, vitamine E. En choline!
Bevat een fractie meer koolhydraten als een zoete aardappel. Ook net iets meer eiwit. Het bevat minders suikers dan een zoete aardappel maar door de aard van de koolhydraten en minder vezels komt de aardappel daar net iets slechter uit de vergelijking. Bevat heel wat koolhydraten die als essentieel suiker te boek staan: arabinose, mannose, rhamnose, xylose, galactose.
Lage voetafdruk dan granen. Maar niet-biologische aardappelen hebben wel een hogere milieubelasting dan granen. die gebruikt worden in de industriële landbouw. Qua milieubelasting is een biologische aardappel gunstiger dan bijvoorbeeld rijst, pasta of maïs. Ook om die reden zou een aardappel dus een goede bron van koolhydraten kunnen zijn. Hogere voetafdruk dan lokale aardappel: vaak buitenlands product uit N- en Zuid-Amerika, Azië en Afrika. Heeft veel warmte nodig. Inmiddels wordt hij al geteeld in Nederland, met redelijk goede opbrengsten. Voordelen dan: weinig voedselkilometers, heeft weinig stikstof en fosfaat nodig, is niet gevoelig voor de schimmel Phyrophthora en is zodoende goed,
Aardappelen zijn mogelijk goed inzetbaar als gewas in de veranderende klimaatomstandigheden. Door de verzilting van landbouwgrond zijn mogelijk veel gewassen op termijn niet meer te telen. Op Texel vindt er bij een proef plaats met overheerlijke (en mineraalrijke) aardappelen op zilte grond. Bemest met zeewier.

De ontregeling die een chronische overbelasting met suikers en snelle koolhydraten op onze gezondheid hebben worden wel eens ‘de snelweg naar ziekte en overgewicht’ genoemd. Wie een zoete aardappel eet (althans de oranje) proeft direct de zoetkracht. Dat is ook een reden dat heel veel kinderen deze groente lusten.

Zoete aardappel lijkt de bloedsuikerspiegel juist gunstig te beïnvloeden. Het heeft een gunstig effect op de bloedvetten (die vaak bij insulineresistentie en metabool syndroom verstoord zijn) omdat het LDL cholesterol verlaagd, HDL verhoogt en een gunstig effect heeft op onze triglyceriden. Het zou ook de werking van de verbeteren (zowel endocrien als exocrien) en de insulinegevoeligheid verbeteren (2) Het zou niet tot de vorming van leiden

You might be interested:  Hoe Lang Rauwe Melk Koken?

Een zoete aardappel heeft zoveel zoetkracht van zichzelf dat je,- zonder je bloedsuikerspiegel negatief te beïnvloeden- er heerlijk cake, muffins etc. van kunt maken zonder geraffineerde-bloedsuikerspiegel ontregelende- suikers- mee kunt maken. Deze overheerlijke muffins staan op pagina 137 van mijn boek ‘Je Brein Vitaal’. :

Carisma aardappel gekookt 8
Nicola aardappel gekookt 9
Instant puree gewone aardappel* 17-18
Nieuwe aardappel, gekookt in de schil (afhankelijk van ras) 11-16
Aardappel gekookt daarna afgekoeld in koelkast 8-12
Zoete aardappel oranje, gekookt 8 minuten 11
Zoete aardappel oranje, gekookt 30 minuten 15
Zoete aardappel oranje, gekookt 15 minuten in zout water 18
Zoete aardappel paars met wit vruchtvlees, 8 minuten gekookt 29
Nieuwe aardappel, gekookt, geserveerd met boter 18
Aardappel gekookt in zout water 26
Aardappel, gekookt, geconsumeerd met 10 gram margarine 26
Diepvries frites uit magnetron 22

Merk op dat het ras aardappel ook impact heeft op de GL. En dat het vooral de bereidingswijze is die bepaald of een aardappel of een zoete aardappel (on)gezonder is. * Maak eens heerlijke puree van zoete aardappel. Erg lekker bij een peulvruchten gerecht of een stoofpot.

De Glycemische Lading geeft aan hoe zeer de bloedsuikerspiegel stijgt na het eten van ‘de gemiddelde portie’ van het koolhydraat. Wanneer er meer van het voedingsmiddel gegeten wordt, wordt ook de stijging van de bloedsuikerspiegel groter. Zie tabel, ook in, Ga voor voeding met een lage Glycemische Lading! Het verschil in Glycemische Lading is gigantisch groot als het gaat om aardappelen: Gekookte en daarna afgekoelde aardappelen hebben een lage Glycemische Lading en zijn topvoedsel voor je darmbacterien omdat ze zoveel resistent zetmeel bevatten.

Uit dit resistente zetmeel maakt een gezonde darmflora weer volop aan. En dat heeft op alle facetten van je fysieke en breingezondheid effect. Ons voedsel bevat over de hele linie veel en veel teveel snelle koolhydraten en suikers (zie bij het linker plaatje welke dat zijn) Ook aardappelen zijn, afhankelijk van de bereidingswijze hoog glycemisch en zorgen dus ook voor de pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel.

De gevolgen van chronisch verhoogde bloedsuikerspiegels beschrijf ik in hoofdstuk 6 van mijn boek ‘Door de bereidingswijze van aardappelen te veranderen kun je je bloedsuikerspiegel stabiel houden (zie rechter plaatje) Wat een aanwinst voor een stabiele energie, een gezond gewicht, een stabiele stemming en een gezonde hormoonbalans.

– Koken in de schil (dan moet je dus wel voor biologisch kiezen) verlaagt de Glycemische lading en zorgt ook voor behoud van veel vitamines, vooral van vitamine C. – Als je kiest voor kleine aardappelen die je in de schil kookt, heb je dus veel meer gezondheidswinst dan wanneer je voor grote knollen kiest.

Een koude aardappel (af laten koelen in de koelkast) heeft veel minder effect op je bloedsuiker (afhankelijk van het ras tot wel 25-40% minder effect op je bloedsuiker). Afgekoelde aardappelen bevatten resistent zetmeel.(1) Dit is een vorm van zetmeel die veel minder effect heeft op onze bloedsuikerspiegel, omdat het niet wordt opgenomen in de dunne darm (zie recept ‘koude aardappelsalade’ in ‘Weten van (h)eerlijk eten’ – Door het afkoelen vindt er ‘retrogradatie’ plaats: het zetmeel wordt stijf op elkaar gedrukt en kan niet meer worden afgebroken tot glucose door onze spijsverteringsenzymen.

Daarom komt het min of meer onverteerd aan in onze dikke darm. Hier wordt het gefermenteerd en omgezet in korte keten-vetzuren, zie mijn artikel over Dit dient weer als voeding voor onze goede darmbacteriën en zo werk je direct aan een gezondere darmflora.

 1. Frituren of bakken laat de Glycemische belasting hoog oplopen.
 2. Dus gebakken aardappelen en frites zijn voor je bloedsuikers en gewicht niet echt een aanrader.
 3. Ook de toxische stoffen in de aardappel (zie kader) komen meer vrij bij frituren of bakken.
 4. Een gekookte aardappel met een flinke scheut olijfolie betekent ook een flinke verlaging van de Glycemische Lading.

Een lekkere jus van olijfolie met een klein beetje roomboter is niet alleen lekker, maar dus ook heel effectief om de Glycemische Lading te verlagen. – Schil aardappelen nooit uren van tevoren. De vitamine C belandt dan in het water waarin je ze bewaart.

Zie het bakken en frituren van aardappelen en het eten van chips als een grote uitzondering. Er ontstaat dan acrylamide. Zet ze, als je wel bakt of frituurt, juist wel een half uur van tevoren in water of blancheer ze eerst. Hierdoor ontstaat er minder acrylamide. Acrylamide is een stof die in verband wordt gebracht met een verhoogd risico op kanker en hart- en vaatziekten.

– Als je toch een keer wilt frituren doe het dan in of High Oleic zonnebloemolie uit de natuurwinkel. Laat de aardappeltjes/frietjes goudgeel en niet bruin worden. – Kook een aardappel nooit met zout in het water. Het zout onttrekt het basische kalium aan de aardappel en verstoort zo je,

Doe er pas zout over als de aardappels zijn afgegoten. Zoete aardappelsoep Een overheerlijk soepje met flink wat vitamine E-boosters: olijfolie, zoete aardappel, de pindakaas en noten. Wist je dat zowel aardappelen als zoete aardappelen een mooie hoeveelheid choline bevatten? Uit choline maken we neurotransmitter acetylcholine; onmisbaar voor een gezond brein en een gezonde stoelgang.

Zie uitgebreide informatie in mijn boek -De getallen in de tabel geven de GL aan per portie. Grote porties geven dus een grotere piek in onze bloedsuikerspiegel dan een aardappel als bijgerecht. Dit is zeker niet wenselijk voor mensen met overgewicht, weinig beweging, diabetes, bloedsuikerspiegel schommelingen en mensen die af willen vallen.

Heb je last van pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel na het eten? Weet dan dat bewegen VOOR je ontbijt, lunch of diner de schommelingen in je bloedsuiker aanzienlijk kan verbeteren. Dit verlaagt overigens ook de piek van bloedvetten aanzienlijk. -Als je je aardappelen voor het laatst bewaard, dus eerst je groenten en vlees of vis eet, ga je minder eten dan wanneer je alles tegelijk eet.

Dus eerst je eiwitbron en groenten eten, dan heb je sneller een verzadigd gevoel en eet je minder aardappel. -Als je lekker van een stamppot wilt genieten dan zijn er volop mogelijkheden. Al naar gelang er overgewicht of bloedsuikerspiegelproblemen zijn, kun je alle of een deel van de aardappelen vervangen door pastinaken (zie recept ‘h op blz.130 van ) door knolselderij, schorseneren, of door zoete aardappel.

 • Zo krijg je een heerlijke voedzame stamppot met veel minder aardappelen dan gebruikelijk.
 • Ook kun je eenvoudig een vezel toevoegen die de bloedsuikerspiegel constanter houdt zoals kokosvezel of psyllium.
 • Dit heeft bovendien een gunstig effect heeft op onze darmgezondheid.
 • En ook azijn, citroen, eiwit en gezond vetten (als olijfolie) zorgen dat de grote pieken en dalen in je bloedsuikers voorkomen worden.(4) -Varieer met koolhydraten bij je warme maaltijd.

Er zijn zoveel lekkere alternatieven die zeker zo snel te bereiden zijn dat het geen enkel probleem hoeft te zijn om minder aardappelen te eten. Denk aan bijvoorbeeld peulvruchten, haver, haver- of boekweitpasta of quinoa. Mijn favoriete ‘snelle recepten’ zijn de ‘Kleurrijke kapucijner schotel’ op blz.138 van ‘Weten van (h)eerlijk eten’ – 1 of de ‘haver-rösti’ op blz.208 van Dikke kans dat je je aardappel een veel minder prominente plaats in je voedingspatroon geeft met zulke lekkere alternatieven.

 • Genieten van een hutspotje kan prima als je een deel van de aardappelen vervangt door zoete aardappelen, schorseneren, pastinaken, knolselderij etc.
 • En zo heb je ook direct prachtige vezel bronnen voor je darmbacteriën toegevoegd.
 • Inmiddels is duidelijk dat de GL zeker niet de enige bepalende factor is die pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel kan veroorzaken.

Een gezonde darm heeft ook een flinke vinger in de pap. Lees verder in mijn artikel over hoe vezels je totale gezondheid beïnvloeden. Conclusie: ik zie geen enkele reden om een biologische aardappel uit een voedingspatroon te weren. Tenzij je uiteraard niet tegen nachtschades kunt of bijvoorbeeld een volgt.

You might be interested:  Wat Kun Je In De Rijstkoker Allemaal Koken?

Andere bronnen: -Over patatten en bataten (Arts, therapeut en apotheker 4/2013) -Ons voedsel in getallen / frans de Jong -Placebo/Nocebo maart/april 2014

Deze informatie vervangt geen enkele medische of voedingskundige behandelingen of adviezen. Het is niet bedoeld als therapie, maar als ondersteuning in de breedste zin van het woord. De auteur is niet verantwoordelijk voor eventuele klachten en bijwerkingen.

Mensen die deze informatie opvolgen doen dit op eigen risico. De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd om zich te wenden tot zijn arts als hij/zij twijfels heeft over zijn persoonlijke gezondheidssituatie. Hoewel de informatie met grote zorg en na gedegen onderzoek is samengesteld, stelt de auteur zich niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in deze informatie.

Zeker niet als u ook medicijnen gebruikt. Raadpleeg ook dan een deskundige. De informatie op deze website gaat over voeding, soms met een link naar voedingssupplementen. Houd er s.v.p rekening mee dat:

Voeding slechts één van de pijlers is waarmee onze gezondheid te beïnvloeden is. Ontspanning, beweging, omgeving (in de brede zin van het woord) en voldoende slaap zijn even belangrijke pijlers. Informatie over voedingsstoffen niet een-op-een kan worden doorvertaald naar supplementen. Andersom kunnen onderzoeken die worden aangehaald op basis van supplementen niet een-op-een worden doorvertaald naar voeding. Voeding die als gezond te boek staat is slechts gezond als jij het kunt verteren. (Denk ook aan eten wat je slecht verteert als je eigenlijk geen trek hebt). In bepaalde periodes van je leven kunnen voedingstoffen die als gezond te boek staan (tijdelijk) minder geschikt zijn. Alle grote onderzoeken die over voeding gepubliceerd zijn gaan over voedingspatronen, niet over losse voedingsstoffen. Ook al worden er soms individuele voedingsstoffen genoemd, ze hebben pas effect als ze onderdeel worden van een gezond voedingspatroon en een gezonde leefstijl. Op deze website wordt GEEN specifieke voedselstroming gevolgd. Daarom zijn sommige recepten of weetjes niet geschikt bij specifieke dieten.

: Aardappel
Volledig antwoord bekijken

Hoe kook je aardappelen het snelst?

Halvegare – Aardappelen volledig in de microgolfoven koken, raden we niet meteen aan (de kooktijd is nogal moeilijk in te schatten), maar je kan ze er wel al gedeeltelijk in garen zodat je ze later sneller kunt verwerken tot een lekkere pan gebakken aardappelen, puree of een ander gerecht.
Volledig antwoord bekijken

Hoe lang aardappels in koud water?

Koken ik koud of kokend water? – Steeds meer huishoudens beschikken over een kraan met kokend water-functie. Handig voor bijvoorbeeld het koken van pasta. De pasta gaat immers pas in de pan als het water kookt. Maar hoe zit dat met aardappels? Is het beter om ze in koud of kokend water op te zetten? Koud water is beter, aldus Paul Zonnenberg, eigenaar van restaurant Jacketz tegen AD.

Als je aardappelen meteen in kokend water legt heb je de kans dat de buitenkant te snel gaar wordt, terwijl de kern nog niet mee opgewarmd is. Met koud water voorkom je dus dat de ze oneven gaar worden.” Snijd de aardappels in gelijke stukken en kook ze in 15 tot 20 minuten gaar, afhankelijk van de grootte.

Prik er af en toe in om te kijken of ze gaar zijn. (Bron: AD, 24Kitchen, dejuistekooktijd.nl, archief) : Wat is beter, aardappels koken in koud of kokend water?
Volledig antwoord bekijken

Hoe kun je het ontstaan van solanine in de aardappel tegengaan?

Aardappelen – De hoeveelheid solanine in aardappelen kan variëren. Tegenwoordig worden aardappelrassen geteeld met lagere solanine-gehalten. Om zo min mogelijk solanine binnen te krijgen, gelden de volgende adviezen:

Bewaar aardappelen op een donkere, koele en droge plaats. Dit voorkomt de vorming van uitlopers en groene plekken met een hoog solanine-gehalte. Snijd groene plekken, uitlopers en beschadigde plekjes van aardappelen ruim weg. Snijd plekjes ook goed weg wanneer de aardappelen in de schil worden gegeten. Eet aardappelen alleen in de schil als ze vers en onbeschadigd zijn.

Volledig antwoord bekijken

Wat gebeurt er als je zout bij aardappelen doet?

Wat heb je nodig? –

 1. aardappel
 2. water
 3. zout
 4. aardappelschilmesje
 5. eetlepel
 6. 2 limonadeglazen

Het aardappelstukje in het zoute water is sponzig en iets gekrompen. Het aardappelstukje in het water zonder zout is groter geworden. Water met zout noemen we ook wel een zoutoplossing. Hoe meer zout erin zit, hoe ‘sterker’ de zoutoplossing is. Water wil graag naar de sterkste oplossing.
Volledig antwoord bekijken

Hoe zijn aardappelen het gezondst?

Hoe gezond zijn aardappelen? – Aardappelen vormen een onmisbaar onderdeel van ons Nederlandse voedingspatroon. Maar door verschillende bekende diëten is deze knol onterecht in diskrediet gebracht. Je zou er dik van worden. Leontien onthult de waarheid en onverwachte weetjes over de aardappel.

Deze week staat de oer-Hollandse aardappel in de spotlight. Dat mag ook wel eens, want het grootste deel van zijn leven brengt de aardappel schuw onder de grond door. Boven de grond zit wel een plantje. Deze aardappelplant krijgt eerst bloemen en later bessen. In de bessen zitten zaadjes waaruit nieuwe aardappelplanten groeien.

Pas sinds 1727 werd de aardappel in Nederland erkend als eetbare groente. Maar sindsdien is de knol ongekend populair en eten we ze gebakken, gekookt, gefrituurd, geprakt, gepoft en geroosterd. Dikmaker Veel mensen denken dat ze aankomen van aardappelen.

Dit komt deels omdat een aardappel een bron van zetmeel (complexe koolhydraten) is, en koolhydraten staan bekend als dikmaker. In bijvoorbeeld het Dr. Frank dieet zijn koolhydraten en dus aardappels een taboe. In een gekookte aardappel zit echter geen grammetje vet. En als je bedenkt dat één gram zetmeel 4 calorieën bevat en 1 gram vet 9 calorieën bevat, dan valt het reuze mee.

Rijst versus aardappelen Opvallend is dat rijst wordt gezien als licht voedsel. Maar 200 gram aardappelen bevat 150 kcal tegenover 200 gram rijst dat 250 kcal bevat. Bovendien worden complexe koolhydraten langzaam door je lichaam verteerd, zodat je lang een voldaan gevoel hebt.

Aardappelen worden dus ten onrechte als dikmakend bestempeld. Aardappelen zetten wel aan als je ze eet met mayonaise of ze tijdens het bakken laat zwemmen in boter. Zo bevat een bakje friet zonder mayonaise maar liefst 700 kcal. Opslagplek van voedingsstoffen Voor de calorieën hoef je aardappelen dus niet te laten.

En voor de gezonde voedingstoffen al helemaal niet. Essentiële voedingsstoffen, zoals vitamine C, kan het menselijk lichaam niet zelf aanmaken. Planten kunnen dat wel. De aardappel slaat een deel van de aangemaakte stoffen op voor later gebruik. Opslagorganen zoals de bol (ui) en knol (aardappel) bevatten daarom vaak hoge concentraties van stoffen die belangrijk zijn voor de plant, maar dus ook essentieel kunnen zijn voor de mens.

 • Ziekten voorkomen Zo bevat de aardappel carotenoïden en vitamine C.
 • Dit zijn anti-oxidanten die vrije radicalen in ons lichaam onschadelijk maken.
 • Op deze manier dragen ze bij aan het voorkomen van kanker, hartziekten, beroerten en allerlei andere chronische ziekten.
 • Ook is de aardappel rijk aan vezels, die essentieel zijn voor een goede darmwerking.

Verder bevatten aardappelen ijzer, kalium, vitamine B1, B6 en belangrijke plantaardige eiwitten. Niet gek voor zo’n ouderwetse knol. Meest gezonde aardappel In sommige aardappelrassen komen antioxidanten van nature in hoge mate voor, terwijl de concentraties in andere rassen laag zijn.

Aardappelrassen met veel carotenoïden zijn vaak te herkennen aan de wat gelige vleeskleur. Om optimaal te profiteren van de gezonde voedingstoffen van aardappelen, moet je ze in de schil koken of stomen. Zo verliezen ze minder mineralen, vitaminen en smaak. Borstel ze wel grondig schoon onder stromend water.

Alleen dan is de schil eetbaar. Het aller-lekkerst zijn nieuwe aardappelen in schil. Er zitten momenteel geen artikelen in de winkelmand
Volledig antwoord bekijken

You might be interested:  Hoe Lang Ei Koken Salmonella?

Kan je aardappelen eten als je wil afvallen?

Aardappels en overgewicht – Aardappels bevatten geen vet en zijn een bron van voedingsvezels. Dat maakt ze een geschikte bron van koolhydraten voor wie wat gewicht wil verliezen. Wie een koolhydraatbeperkt dieet volgt om af te vallen, kan een kleine portie aardappels nemen en dit aanvullen met een ruime portie groenten.

 1. Een kilo gekookte aardappels bevat ruim 500 kilocalorieën minder dan een kilo gekookte rijst of pasta.
 2. Bovendien bevatten aardappelen de nodige vitamines, mineralen en voedingsvezels.
 3. Van voedingsvezels is bekend dat ze bijdragen aan een gezonde darmfunctie en bevorderen een goed lichaamsgewicht.
 4. Perfect, als je op de kilootjes wil letten.

Tip: aardappels kun je roosteren in de oven, bijvoorbeeld samen met rozemarijn en knoflook en een klein beetje olie.
Volledig antwoord bekijken

Kun je aardappelen voor 2 maal koken?

Wat met de groene plekken op nieuwe aardappelen? – Soms lees je wel eens dat je nieuwe aardappelen twee keer moet koken om eventuele giftige stoffen te doden, maar dat is totaal overbodig. Het klopt wel dat primeuraardappelen meer solanine – een natuurlijke en licht giftige stof – bevatten, maar die is in normale hoeveelheden niet schadelijk voor volwassenen.
Volledig antwoord bekijken

Waarom aardappelen in de schil koken?

Maar moet het echt? – Het antwoord is nee ! Behalve als je ze gaat verwerken tot puree of stoemp, mag je aardappelen gerust ongeschild koken of bakken. Dat heeft een aantal voordelen. Door de aardappelen niet te schillen, blijven er tijdens het koken meer vitamines in de aardappel behouden.

De schil van de aardappel is volledig eetbaar en hoef je dus niet te verwijderen na het koken. Daar zitten bovendien veel voedingsvezels in, wat ook goed voor je is. Vind je zo’n schil opeten maar niks? Dan kun je ze natuurlijk verwijderen. Dat kan door de gekookte aardappel wat te laten afkoelen en vervolgens te pellen, of door de aardappel voor het koken te schillen,

Doe dat liefst met een dunschiller, de meeste vitaminen en mineralen bevinden zich namelijk net onder de schil. Of oefen flink met een scherp aardappelmesje zodat je de aardappelen zo dun mogelijk leert schillen. Snij je te veel weg, dan gooi je ook heel wat goede voedingsstoffen weg.
Volledig antwoord bekijken

Is de schil van een aardappel gezond?

1. Aardappelen – Twintig procent van de voedingsstoffen zit in de aardappelschil. Een ongeschilde aardappel bevat meer vezels, calcium, ijzer, kalium, fosfor, riboflavine, foliumzuur en vitamine A en K. Laat de schil dus zitten bij het maken van gebakken aardappelen.
Volledig antwoord bekijken

Waarom aardappelen in water bewaren?

Hoe geschilde aardappelen bewaren? – Schilde je iets te veel aardappelen? Ongekookte, geschilde aardappelen kan je, ondergedompeld in water, tot 2 dagen bewaren in de koelkast. Opgelet, de kwaliteit van de aardappelen gaat op deze manier wel snel achteruit. Beter is dus om ook de te veel geschilde aardappelen te koken en als restje te bewaren in de koelkast.
Volledig antwoord bekijken

Kan je aardappels een dag van te voren koken?

Bewaren Ongeschild blijven aardappelen op een koele (8-10°), donkere plek 2-3 weken goed. Bewaar de aardappels in een papieren zak, een doos of een mandje: in een plastic zak ontkiemen of schimmelen ze eerder. De kwaliteit van aardappels neemt wel af naarmate je ze langer bewaart.

 1. Te hoge temperaturen zorgen voor uitlopers.
 2. Van te lage temperaturen krijgen aardappels een zoete smaak.
 3. Aardappels om te frituren en bakken kun je dus beter niet in de koelkast bewaren.
 4. Aardappels die gebruikt worden om te koken, kunnen wel in de koelkast worden bewaard.
 5. Als je aardappels gekookt hebt, zijn ze nog 2 dagen houdbaar in de koelkast en zo’n 3 maanden in de diepvries.

Bereiden Het aardappelras, kooktype en de kwaliteit bepalen waarvoor de aardappel geschikt is. Er zijn verschillende soorten aardappelrassen verkrijgbaar. De meest gangbare soorten zijn: Vastkokende aardappels: deze aardappels blijven heel na het koken en zijn zeer geschikt voor salade of ovenschotel.

 1. Voorbeelden van rassen binnen deze groep zijn: Nicola, Ditta, Lady Christl, Inova, Ballerina en Opperdoezer-ronde.
 2. Vrij vastkokende aardappels : deze worden iets los tijdens het koken waardoor ze geschikt zijn om te koken, bakken maar ook voor frites.
 3. Voorbeelden zijn de Bildtstar, Mozart, Platina en Agria.

Kruimige aardappels: deze aardappels vallen redelijk uit elkaar na het koken en kun je eigenlijk voor elk gerecht wel gebruiken. Voorbeelden zijn de Frieslander, Milva, Melody, Maritiema en Victoria. Zeer kruimige aardappels: deze aardappels koken snel tot pap waardoor ze zeer geschikt zijn voor puree, soufflé, stamppot of soep.
Volledig antwoord bekijken

Kun je aardappelen die uitgelopen zijn nog eten?

Aardappel met uitlopers eten – Deze zorg nemen we alvast weg: aardappels met uitlopers zijn eetbaar. Zorg ervoor dat u deze aardappel uitlopers ruim uitsnijdt en de ogen rondom verwijdert. Hierin bevindt zich een licht giftige stof genaamd solanine, maar daar ondervind u pas hinder van als u er een zeer ongezonde hoeveelheid van opeet.
Volledig antwoord bekijken

Wat zijn de natuurlijke vijanden van de aardappel?

Bladluizen en coloradokevers zijn de belangrijkste plaaginsecten in de teelt van aardappelen. Natuurlijke bestrijders als spinnen, kevers, zweefvliegen, sluipwespen en gaasvliegen kunnen de schade door bladluizen beperken.
Volledig antwoord bekijken

Waarom is een aardappel geen groente?

Wat zijn aardappelen? – Aardappelen zijn voedzame knollen die ondergronds aan de aardappelplant groeien. Aardappelen staan in de Schijf van Vijf, Buiten Nederland wordt de aardappel soms gezien als groente. De aardappel bevat dan ook diverse vitamines en mineralen die in pasta en rijst niet voorkomen. In Nederland worden aardappelen door hun gebruik ingedeeld in hetzelfde vak als brood en granen.
Volledig antwoord bekijken

Hoe weet je of aardappelen slecht zijn?

Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De aardappelen zijn beschimmeld, uitgedroogd of verrot. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Volledig antwoord bekijken

Waarom aardappelen in water bewaren?

Hoe geschilde aardappelen bewaren? – Schilde je iets te veel aardappelen? Ongekookte, geschilde aardappelen kan je, ondergedompeld in water, tot 2 dagen bewaren in de koelkast. Opgelet, de kwaliteit van de aardappelen gaat op deze manier wel snel achteruit. Beter is dus om ook de te veel geschilde aardappelen te koken en als restje te bewaren in de koelkast.
Volledig antwoord bekijken

Hoe lang aardappelen in water?

Aardappelen koken en bakken – Er zijn heel veel verschillende recepten met aardappelen te maken, dus ook heel veel verschillende manieren om ze te bereiden. Maar de meeste gerechten maak je met gekookte of gebakken aardappelen, en dat is gelukkig heel makkelijk: Gekookte aardappelen maak je door ze te schillen, in stukken te snijden en te wassen.

Doe ze vervolgens in een pan (warm) water en laat dat koken. Na ongeveer 15 tot 20 minuten controleer je of de aardappelen gaar zijn door er met een vork in te prikken. Als ze zacht geworden zijn, zijn ze gaar. Ook voor gebakken aardappelen schil je eerst de aardappelen. Snij ze vervolgens in plakjes of blokjes en spoel ze af.

Voor extra knapperigheid kook je de aardappelen daarna een minuut of 5, maar dit hoeft niet. Doe vervolgens een scheutje olie of boter in een koekenpan en bak de aardappelen op een middelhoog vuur. Als de aardappelen aan één kant bruin zijn, draai je ze om en bak je de andere kant.
Volledig antwoord bekijken

Waarom aardappelen spoelen?

Het wassen van geschilde aardappelen is om er zeker van te zijn dat er geen modder, zand of overige vuil op de aardappelen zitten. Ze komen uit de grond, maar het verwijdert ook gelijk een laag zetmeel. Hierdoor zal je water waarin je de aardappelen kookt niet meer zo troebel zijn.
Volledig antwoord bekijken