Dutch oven / stoofpan / braadpan – Met een stoofpan, ook wel braadpan of Dutch oven genoemd, kun je de allerlekkerste stoofgerechten maken. Ik ben groot fan van de pannen van Combekk: dit zijn mega-robuuste exemplaren van gerecycled gietijzer. Door de anti-aanbaklaag van emaille blijven de ingrediënten niet aan de bodem plakken.
Volledig antwoord bekijken
Contents
Welke pannen zijn niet giftig?
Pan zonder anti-aanbaklaag – Om zeker te zijn dat u geen giftige stoffen binnenkrijgt kunt u het beste een pan kopen zonder de teflonlaag. De alternatieven zijn onder andere ijzeren-, keramische-, gietijzeren- of koperen pannen. Al deze pannen hebben wel wat meer onderhoud nodig en zijn vaak niet geschikt voor de vaatwasser. : Is de anti-aanbaklaag in pannen schadelijk?
Volledig antwoord bekijken
Kun je met gewone pannen elektrisch koken?
Bij het koken op een elektrische kookplaat kunnen, net als bij het koken op een gasfornuis, eigenlijk alle nieuwe pannen gebruikt worden. De elektrische kookplaat wordt verwarmd door elektriciteit waarbij de warmte doorgegeven wordt aan de pan.
Volledig antwoord bekijken
Wat is beter aluminium of RVS pannen?
2. Nieuwe Generatie anti-aanbaklagen – Deze pannen hebben een traditionele laag, met andere woorden een kunststof laag, met een sterk anti-kleefeffect. Ze zijn er van diverse fabrikanten met allemaal hun voor- en nadelen. Ze vallen onder de nieuwe generatie omdat ze geen PFOA bevatten (Die de eerdere lagen van Tefal wel bevatte).
- Deze lagen hebben een extra sterke antikleefeffect die lang goed blijf.
- Ook zijn ze duurzaam (bij juist gebruik) en makkelijk schoon te maken.
- Het nadeel is dat de lagen vaak met chemische toevoegingen gemaakt worden.
- Bij normaal gebruik merk je hier niets van maar als je de pan misbruikt, door hem te heet te laten worden of erin krassen, dan kan het zijn dat dit los komt.
Onze favoriete koekenpannen zijn gemaakt van geanodiseerd aluminium. Dit materiaal wordt onder andere gebruikt in de Les Forgees koekenpannen van Le Creuset en de Alu Pro van Demeyere, Bij geanodiseerd aluminium is het aluminium bewerkt, waardoor het twee keer zo sterk is als RVS.
- Hierdoor is de koekenpan zo goed als slijtvast.
- Omdat het aluminium zo hard is gemaakt, heb je met deze pannen het beste van 2 werelden.
- De sterkte van RVS en de beste anti-aanbaklaag.
- Zo kun je bakken op hogere temperaturen, maar ook zonder moeite eiwitrijke gerechten bereiden.
- Eigenschappen Geanodiseerd Aluminium pannen Sterke pannen die ook in de oven kunnen Mogen zelfs RVS spatels in gebruikt worden (hooguit oppervlakkige krasjes), hoewel we hout en silicone aanraden.
Beter geschikt voor bakken op hoge temperaturen Weinig onderhoud Duurder dan keramische pannen Duurt wat langer voordat de pannen warm zijn Anti-aanbaklaag zal na verloop van tijd minder worden Bekijk hier alle pannen van geanodiseerd aluminium
Volledig antwoord bekijken
Wat zijn de meest gezonde pannen?
Hét alternatief: de keramische pan – De keramische pan is de uitkomst voor mensen die gezonder willen en van koken houden. De keramische pan heeft erg veel voordelen ten opzichte van de teflon pan. Los van het feit dat deze geen schadelijke stoffen bevat welke in het lichaam of het milieu komen, wordt het eten op een veel gezondere manier bereidt.
Volledig antwoord bekijken
Welke pan zonder PFAS?
De beste pan uit de test is de WMF Durado. Met een rapportcijfer 7,7 scoort deze PFAS-loze pan het best, omdat de warmte gelijkmatig wordt verdeeld en de bodem niet vervormt. Je moet er wel voorzichtig mee omgaan, want de beschermlaag is kwetsbaar.
Volledig antwoord bekijken
Hoe giftig is Tefal?
Tefal cookware producten zijn gemaakt met een antiaanbaklaag die geen schadelijke stoffen bevat. Tefal gebruikt de veilige stof PTFE, een component dat goedgekeurd is door de autoriteiten, zoals de World Health Organization, voor gebruik in antiaanbaklagen op cookware.
Volledig antwoord bekijken
Hoe gevaarlijk zijn Tefal pannen?
Wat zegt de fabrikant? – Een van de bekendste producten van antiaanbaklaag pannen is Tefal. Deze geeft op hun website aan dat Tefal pannen geen gevaarlijke stoffen bevatten zoals PFOA, PFOS of C8. Maar dat ze de veilige stof PTFE gebruiken. PTFE behoort wel tot de PFAS-groep, maar is door de EFSA, WHO en FDA goedgekeurd om veilig te gebruiken.
- Tefal geeft ook aan geen Teflon te gebruiken in hun pannen: ‘Teflon is een merknaam geregistreerd door Dupont en is nu eigendom van Chemours.
- Historisch gezien gebruikte het Tefal merk Teflon als laag op de bakpannen.
- Toen Groupe SEB het merk overnam in 1968, is besloten om een eigen antiaanbaklaag te ontwikkelen.
Op basis van deze aanpak kan Groupe SEB garanderen dat de Tefal cookware producten veilig zijn voor de gezondheid.’
Volledig antwoord bekijken
Hoe schadelijk is Teflon?
Is teflon veilig om te gebruiken? Wat zijn de gezondere alternatieven? Teflon is een type antiaanbaklaag die vaak wordt gebruikt in pannen en ander kookgerei. Toch zijn er onder wetenschappers steeds meer twijfels over de veiligheid van deze stof. Is teflon veilig om te gebruiken, of moeten we op zoek naar een betere vervanger? In dit artikel bekijken we of teflon pannen gezond zijn en onderzoeken we gezondere alternatieven.
- Wat is teflon? Teflon is de merknaam van een type antikleeflaag op basis van de chemische verbinding PTFE (polytetrafluorethyleen).
- Omdat PTFE voor consumenten niet lekker klinkt, hebben marketeers er teflon van gemaakt.
- Wetenschappers van chemiebedrijf DuPont ontdekten deze stof in 1938 bij toeval ().
Pas in de jaren 40 werd er een patent op aangevraagd en werd het commercieel uitgerold. PTFE wordt ook wel de gladste substantie op aarde genoemd (). Teflon is overigens strikt genomen een plasticsoort. Het bekendste gebruik van teflon is die als antiaanbaklaag in koekenpannen, maar de stof wordt inmiddels veel breder ingezet.
- Zo wordt teflon onder meer ook gebruikt in nagellak, make-up, shampoo, vloerbedekking, waterafstotende regenkleding, pizzadozen, auto’s, verf en zonnepanelen (,,,,, ).
- Een merk dat teflonpannen echt op de kaart heeft gezet is Tefal, dat een samentrekking is van TEflon en ALuminium ().
- We hebben het vaak over Teflon (PTFE), maar in werkelijkheid behoort deze stof tot de PFAS-groep, die uit meer dan 5000 chemische stoffen bestaat ().
Om deze reden spreken veel fabrikanten van pannen niet over teflon, maar over “non-stick”. Wat is het probleem met PFAS De term PFAS is een afkorting van poly- en perfluoralkylstoffen (poly- and perfluoroalkyl substances). Dit zijn kunstmatig door de mens gemaakte fluorideverbindingen.
- Een recente analyse stelde vast dat overheden de gezondheidsrisico’s van PFAS bagatelliseren (), maar de werkelijkheid is een stuk ernstiger.
- Zo heeft een groep van 250 wetenschappers onder de naam ‘The Madrid Statement’ aangegeven ernstige zorgen te hebben over de gevolgen van PFAS ().
- Ook de Amerikaanse milieuorganisatie EPA is hoogst ongerust ().
PFAS zijn chemische stoffen die ook wel ‘forever chemicals’ worden genoemd, omdat zij zeer langzaam afbreken (). Hierdoor worden ze wereldwijd aangetroffen in de lucht, het water en de bodem. Inmiddels worden deze stoffen ook regelmatig vastgesteld in menselijk bloed, want het zit in ons drinkwater en voedsel (,).
Gevolgen voor de voortplanting, zoals verminderde vruchtbaarheid bij zowel mannen als vrouwen; daarnaast kan het bij zwangerschap zorgen voor een hoge bloeddruk (,,,, ). Ontwikkelingseffecten of -vertragingen bij kinderen, waaronder een laag geboortegewicht, versnelde puberteit, botafwijkingen, of gedragsveranderingen (,,, ). Verhoogd risico op sommige vormen van kanker, waaronder prostaat-, nier- en teelbalkanker (,,,,, ). Permanente schade aan de lever (, ), vooral bij vrouwen (). Een hoger risico op diabetes (). Verminderd vermogen van het immuunsysteem van het lichaam om infecties te bestrijden (,, ). Deze verstoring kan leiden tot auto-immuunziektes waaronder coeliakie (). Aantasting van het brein met mogelijk neurologische ziektes zoals parkinson als gevolg (,, ). Verstoring van de natuurlijke hormonen van het lichaam (, ). Verhoogd cholesterolgehalte en/of kans op zwaarlijvigheid (,,, ).
Hoe zit het met antiaanbakpannen? De bovenstaande nadelen gelden vooral voor PFAS dat rondzwerft in het milieu, maar hoe zit het nu met de veiligheid van teflonpannen? Kun je nog wel gezond een eitje bakken? De EPA raadt het gebruik van non-stick pannen sterk af ().
Volgens scheikundigen is het gebruik van teflonpannen op lagere temperaturen veilig, maar geldt dat niet voor hogere temperaturen (). Boven de 350 graden kunnen er schadelijke dampen ontstaan, die ‘teflon fever’ kunnen veroorzaken (). Wetenschappers ontdekten echter dat goedkope non-stick pannen al bij 180 graden giftige gassen kunnen afgeven (, ).
Deze dampen zorgden er enkele jaren geleden voor dat er in Nederland meerdere vogels overleden, doordat mensen gingen koken met de teflonpannen die verkregen waren via een spaaractie van Albert Heijn (, ). De medische literatuur meldt dat deze dampen ook bij mensen kunnen zorgen voor een PTFE-toxicose, oftewel de teflonkoorts (,, ).
- Dit geeft griepachtige klachten die meestal na 24 tot 48 uur verdwijnen ().
- Het komt relatief vaak voor dat mensen hun pannen per ongeluk oververhitten, wat een serieus gezondheidsrisico kan inhouden ().
- Daarbij slijt na verloop van tijd de teflonlaag van pannen, waarbij het onduidelijk is wat het effect is van de onbedoeld ingeslikte deeltjes ().
Een teflonpan gaat gemiddeld 3 jaar mee, waarbij goedkope al na 1 jaar sneuvelen en de betere bij zorgvuldige omgang na 5 jaar (, ). De alternatieven Als je om bovenstaande redenen teflon/non-stick pannen liever niet meer gebruikt, dan zijn er een aantal gezondere alternatieven.
Een aantal gifvrije opties zijn emaille, glas, staal, gietijzer en RVS. Het nadeel is dat voedsel daarin erg snel aanbrandt, waardoor je veel olie moet gebruiken en een juiste kooktechniek. Om deze reden zijn fabrikanten met een alternatief gekomen: de keramische pan. Keramische pannen Pannen met een keramische antiaanbaklaag kunnen in de kern van aluminium of RVS zijn.
Aluminium is licht en goedkoop, RVS wat zwaarder en duurder. Op de pan wordt een keramische laag aangebracht, die voornamelijk bestaat uit silicium. Silicium is in feite zand en vormt een soort laag van glas. Hierdoor komt het voedsel niet in aanraking met het materiaal (RVS of aluminium), waar de pan van is gemaakt ().
- Een keramische antiaanbaklaag werkt iets minder goed dan een teflonpan, maar de moderne lagen komen wel in de buurt.
- Zowel een teflonpan als een keramische pan vallen onder de slijtageproducten.
- Om deze reden is winkelketen Blokker sinds kort begonnen met een recycleprogramma ().
- Om zo lang mogelijk met je keramische pan te doen, heb ik geschreven en zelfs een filmpje met tips gezet.
Door het opvolgen van deze tips kun je veel langer doen met je keramische pannen. Belangrijk is dat je altijd kiest voor goede merken, omdat deze keramische lagen gebruiken van betrouwbare fabrikanten, die vrij zijn van toxines en fluorine. Betrouwbare fabrikanten van keramische lagen zijn onder meer ILAG, Greblon, Fusion Whitfort en uiteraard Greenpan.
- Greenpan is een Belgisch merk dat een eigen keramische laag heeft ontwikkeld, die volgens vele laboratoriumtests inderdaad vrij zijn van PTFE, PFOA, PFAS en/of fluorine (,, ).
- Slotwoord Teflon heeft ideale antikleefeigenschappen en is daardoor erg fijn in gebruik bij onder meer pannen.
- Helaas komt het gemak met een hoge prijs, omdat er tijdens de productie veel gifstoffen vrijkomen die schadelijk zijn voor het milieu.
Ook kan teflon in de keuken giftige dampen afgeven, met name bij oververhitting, waardoor het niet de gezondste keuze is. Veel mensen die geven om het milieu of hun gezondheid kiezen daarom vaak voor pannen zonder teflon. Juglen is spreker en schrijver over voeding en gezondheid.
- Hij is een gepassioneerde voedingskundige met een onbedwingbare honger naar nieuwe inzichten.
- Schreef de boeken De supplementenwijzer, De voedingswijzer en De receptenwijzer.
- Juglen is inmiddels meer dan 10 jaar onderdeel van het radioprogramma gezondheidsnieuws en was vaste gast in het TV-programma Wat eten we op SBS6.
Studeerde Voeding & gezondheid aan de Open Universiteit en Nutrition Science aan Stanford. Hij onderzoekt kritisch en combineert moderne wetenschap met eeuwenoude kennis. Juglen is een voorstander van puur natuur. Hij hangt geen enkel voedingsgeloof aan, maar combineert vele visies.
Volledig antwoord bekijken
Wat is het beste materiaal voor een pan?
Alles over gietijzeren pannen Oersterke bakbeesten, onverwoestbare toppers Met een gietijzeren pan zit je gebakken! Gietijzer is een fantastische warmtegeleider en houdt de warmte extreem lang vast; dit materiaal wordt dan ook veel voor braadpannen gebruikt.
Van een braadpan wil je namelijk dat hij goed warm wordt én blijft. Verschil tussen onbewerkt gietijzer en geëmailleerd gietijzer Je hebt pannen van twee types gietijzer: onbewerkt gietijzer, dat je zelf nog moet inbranden, en geëmailleerd gietijzer, dat je niet meer hoeft in te branden of te behandelen.
Het is niet zo dat één van de twee beter is dan de ander, het is maar net waar jouw persoonlijke voorkeur ligt. Onbewerkt gietijzer + Is onverwoestbaar, gaat echt de rest van je leven mee. + Wordt gloeiend heet en blijft ook heet. + Goedkoper dan geëmailleerd gietijzer.
– Moet worden ingebrand. – Heeft meer onderhoud nodig dan geëmailleerd gietijzer. – Moet na ieder gebruik zorgvuldig worden schoongemaakt. – Kan reageren op ingrediënten met een hoog zuurgehalte, zoals tomaten. Geëmailleerd gietijzer + Geen extra onderhoud nodig, inbranden of behandelen met olie is niet nodig.
+ De bodem reageert niet op ingrediënten of sauzen met een hoog zuurgehalte. + Wordt gloeiend heet en blijft ook heet. – Duurder dan onbewerkt gietijzer. – Kwetsbaarder dan onbewerkt gietijzer; bij stoten of sterke temperatuurwisselingen kan het materiaal breken of scheuren. Voor alle gietijzeren pannen geldt: zet ze nooit meteen op hoog vuur. Gietijzer neemt eerst warmte op en geeft de hitte pas af wanneer de pan volledig verzadigd is met warmte. Wanneer je de pan direct op hoog vuur zet en het vuur daarna terug draait omdat je niet wil dat de inhoud verbrandt, zal de pan toch nog warmte af blijven geven.
Stoofpotjes: het warmteniveau van gietijzer schommelt niet en is daardoor ideaal voor gerechten die langdurig en gelijkmatige hitte nodig hebben. Biefstuk: dankzij de gelijkmatige hitte krijgen biefstuk en ander gebraad een perfecte, diepbruine kleur, zonder dat de bodem van de pan vol licht met kleine, verbrande stukjes. Roerbakgerechten: het vermogen van gietijzer om warmte vast te houden, is vergelijkbaar met die van een wok (met een gietijzeren wok zit je dus gebakken). Gefrituurd eten: in een gietijzeren pan bak je oliebollen als een pro!
En wat maak je beter niet in een gietijzeren pan?
Zachte, delicate vis, zoals tilapia en kabeljauw: vooral in een pan die niet goed is ingebrand, is dit niet aan te raden. De vis zal namelijke snel aan de pan vastplakken en verbranden.
Onbewerkt gietijzer
Voor gebruik moet je de pan inbranden. Laat geen etensresten in de pan staan, maar maak hem na gebruik meteen schoon (laat de pan wel eerst een beetje afkoelen). Gebruik geen afwasmiddel. Afwassen met een harde, nylon borstel onder een straal heet water is voldoende. Laat de pan nóóit weken in water; dat veroorzaakt roest. Zet hem ook zeker niet in de vaatwasser! Droog na het afwassen goed af, smeer in met een laagje olie en zet de pan op een droge plek weg. Toch een roestplekje? Borstel voorzichtig weg met een metalen pannensponsje. Vet daarna goed in met olie. Vet de geschuurde plekjes regelmatig in, zo raken de poriën vol en krijgt roest geen kans meer.
Bekijk alle pannen van gietijzer
Geëmailleerd gietijzer
Fijn, hoeft niet ingebrand te worden. Mag in de vaatwasser, maar het email zal doffer van kleur worden. Afwassen met de hand is beter. Geen heet water in een koude pan en geen koud water in een hete pan; door grote temperatuurverschillen kan het email barsten. Gebruik een beetje afwasmiddel en een nylon borstel. Kies nooit voor metalen sponsjes! Aangekoekte etensresten? Laat een klein laagje warm water in de pan staan, maar laat nooit langer dan een kwartier weken en doe dit niet te vaak. Door veelvuldig weken kan het water in het metaal trekken, met roest tot gevolg.
Alles over keramische pannen Keramische koekenpannen zijn gezond en duurzaam, maar ze vragen wel om een beetje extra zorg, aandacht en liefde. Dat allemaal voor jarenlange trouwe dienst in de keuken! + Je bakt een stuk gezonder: door de gladde baklaag hoef je geen olie of boter te gebruiken + Ook handig, door die gladde laag bakt je eten niet aan! Zo glijdt je eitje eenvoudig van de pan op je bord.
Ze zijn makkelijk schoon te maken door de gladde binnenkant. + Hij verdeelt warmte goed en houdt warmte lang vast, waardoor je duurzaam bakt. Je draait de warmtebron terug als je pan lekker is opgewarmd en maakt zo je aardappeltjes of gebakken ei lekker knapperig. – Doe hem liever niet in de vaatwasser, maar maak de pan schoon met een sopje.
Door de harde laag kan dit zelfs met cif! – Deze pannen zijn vaak iets zwaarder, maar gaan lang mee als je ze goed verzorgt. – Ze houden warmte langer vast, waardoor het iets langer duurt dan je gewend bent voordat je hem af kan wassen. – Zorg dat de pan niet te warm wordt, want dan brandt je gerecht aan omdat de pan de warmte zo lang vasthoudt. Zet je keramische pan op het fornuis en laat hem eerst even goed opwarmen. Dit duurt iets langer dan bij een pan van roestvrijstaal of aluminium, maar als hij eenmaal warm is zorgt hij dat het allemaal lekker knapperig wordt. Wanneer je hem niet op het hoogste vuur gebruikt, gaat de pan lang mee.
Gebakken aardappeltjes: de gladde laag geeft ze een heerlijke crunch! Vlees: je schroeit het makkelijk dicht en laat het heerlijk garen door het vuur terug te draaien.
Wat maak je liever niet in een keramische pan?
Let op met eiwitrijke producten zoals vis of ei: het heeft iets meer kans om te blijven plakken en kost iets meer moeite om schoon te maken.
Hoewel keramische pannen fantastisch zijn om mee te koken, is het belangrijk dat je goed voor ze zorgt. Ze hebben wat extra liefde nodig!
Gebruik kunststof of houten keukenhulpjes. Zo blijft je pan extra lang mooi en goed! Metalen keukenhulpjes beschadigen de duurzame, keramische laag waardoor hij minder goed zal werken. Wil je lang van de pan blijven genieten? Zet hem dan op maximaal 70 tot 75% van de capaciteit van de warmtebron. Omdat hij warmte goed vasthoudt, kan je het vuur terugdraaien als hij op stoom is. Zo gaat hij nog langer mee. Give him some love! Maak hem schoon met een zachte spons of borstel, zodat hij weer blinkend schoon wordt. Goed schoonmaken van de pan is erg belangrijk. Als je hem na gebruik geen goede schrobbeurt geeft, ontstaat na verloop van tijd een bruin laagje in de pan en blijven je ingrediënten sneller plakken. Dan is het magische van de pan verloren! Toch niet goed schoongemaakt en blijven je ingrediënten plakken? Er is nog hoop! Je kan het uit proberen te koken met azijn. Laat de azijn niet koken en kook de pan niet droog, maar maak hem leeg en schrob hem direct uit met een afwasborstel of schuurspons.
> Bekijk alle keramische pannen Alles over RVS pannen Bijna onverwoestbaar, makkelijk in gebruik én in onderhoud. Daar worden we blij van! De meeste kookpannen zijn gemaakt van RVS (roestvrij staal), vaak in combinatie met een laag aluminium in de bodem (dat zorgt voor een goede warmtegeleiding en maakt de pannen geschikt voor gebruik op inductie).
- Daarnaast heb je ook andere soorten pannen van roestvrij staal, zoals koekenpannen, hapjespannen en grillpannen (vaak voorzien van een antiaanbaklaag).
- Bijna onverwoestbaar.
- Surprise, surprise: roest niet.
- Is zuurbestendig.
- Makkelijk in onderhoud.
- Mag in de vaatwasser (maar slijt op die manier sneller dan wanneer je de pan met de hand afwast).
– Minder goede warmtegeleiding (maar wordt vaak opgelost met een laag aluminium of koper in de bodem). – Kan niet tegen direct contact met zout – Sneller kans op aanbakken (tip: wacht tot de pan heet genoeg is voordat je olie of boter en de ingrediënten toevoegt).
Let op met zout! Voeg alleen zout toe als het water kookt. Anders kunnen de zoutkorrels minuscule gaatjes vreten in de bodem van de pan.
Bij alle andere pannen:
Roestvrijstalen pannen worden heel heet, maar warmen niet snel op. Pas dus op; de inhoud van de pan is misschien nog niet heel warm, maar de buitenkant is waarschijnlijk al gloeiend heet. Een roestvrijstalen pan is ideaal om mee te bakken op hoge temperaturen. Bijvoorbeeld een biefstukje! Het vlees zal eerst aan de pan blijven plakken, maar het komt vanzelf weer los wanneer het vlees is dichtgeschroeid, met als resultaat een prachtig, krokant laagje om het vlees.
Heb je een roestvrijstalen pan waarvan de steel ook van roestvrij staal is? Handig, dan mag de pan ook gewoon in de oven. Met eiwitrijke producten, zoals vis, heeft een roestvrijstalen pan wat meer moeite. Het kan zeker wel, maar gebruik genoeg bloem (bij vis), olie of boter, om te voorkomen dat het product aan de pan blijft vastplakken.
Wat maak je in een roestvrijstalen pan? Rood vlees en gevogelte: in een roestvrijstalen pan creëer je een perfect, goudbruin korstje. En wat maak je beter niet in een roestvrijstalen pan? Eieren, vis en andere eiwitrijke producten die makkelijk blijven plakken. Zoals eerder gezegd: roestvrijstalen pannen zijn makkelijk in gebruik én in onderhoud. De pannen zijn makkelijk schoon te krijgen en mogen gewoon in de vaatwasser. Let er wel op dat er geen kookgerei mee de vaatwasser in gaat dat niet is gemaakt van roestvrij staal.
Bekijk alle pannen van RVS
Alles over aluminium pannen Er zijn pannen van onbewerkt aluminium en van geanodiseerd (gehard) aluminium. Een pan van onbewerkt aluminium zal niet je hele leven bij je blijven, maar met een koekenpan van geanodiseerd aluminium ben je wel een tijdje zoet.
Omdat aluminium een enigszins poreus materiaal is, zijn pannen van onbewerkt aluminium tegenwoordig bijna altijd voorzien van een antiaanbaklaag of keramische laag. Onbewerkt aluminium (met antiaanbaklaag of keramische laag) + Licht van gewicht, maar wel sterk én bestand tegen corrosie. + Uitstekende warmtegeleider; de pan is snel op temperatuur.
+ De warmte wordt gelijkmatig verdeeld over zowel de bodem als de zijkanten. – Alleen geschikt voor inductie wanneer er een laag ijzer of nikkel verwerkt is in de bodem. – Bij gebruik op gas kan de bodem vervormen, waardoor de pan niet meer geschikt is voor gebruik op inductie.
- Heeft niet het eeuwige leven.
- Liever niet in de vaatwasser.
- Geanodiseerd aluminium + Slijtvast en oersterk: maar liefst twee keer zo sterk als RVS.
- Geschikt voor gebruik op hoge temperaturen (mag ook in de oven).
- Oersterke, veilige antiaanbaklaag.
- Makkelijk schoon te maken.
- De warmte wordt gelijkmatig verdeeld over zowel de bodem als de zijkanten.
– Alleen geschikt voor inductie wanneer er een laag ijzer of nikkel verwerkt is in de bodem. – Duurt iets langer voordat de pan op temperatuur is. – Liever niet in de vaatwasser.
Aluminium pannen met een antiaanbaklaag zijn ideaal voor de beginnende thuiskok; er kan maar weinig misgaan! Je hebt eigenlijk weinig olie of boter nodig om in te bakken, de pan is snel op temperatuur en wanneer de inhoud te hard gaat en je het vuur terugdraait, koelt de pan ook weer snel af. Het enige waar je mee uit moet kijken is het gebruik van metalen kookgerei. Gebruik liever een spatel van hout, kunststof of siliconen. Ga je voor een aluminium pan met een keramische laag, gebruik dan wel wat boter of vet om in te bakken. Verder is ook dit een pan waar je liever geen metalen spatels in gebruikt. Let ook op met bakken op hoog vuur; daar is een aluminium pan met keramische laag niet voor geschikt. Pannen van geanodiseerd aluminium zijn fantastisch in gebruik. Het bewerkte aluminium is krasvast en twee keer zo sterk als roestvrij staal; je mag er gewoon metalen kookgerei in gebruiken. Daarnaast mag geanodiseerd aluminium in de oven en is het een ideaal materiaal om mee te bakken op hoge temperaturen.
Wat maak je in een aluminium pan met een keramische laag?
Wel: Gebakken aardappels. De keramische laag zorgt ervoor dat je aardappeltjes extra krokant worden (vergeet niet voldoende boter of olie toe te voegen). Niet: Vis, gebakken eieren en andere eiwitrijke producten die makkelijk blijven plakken.
Wat maak je in een aluminium pan met een antiaanbaklaag?
Wel: Vis, gebakken eieren en andere eiwitrijke producten die makkelijk blijven plakken. Niet: Vlees, aardappels en andere producten waar die je juist van een knapperig, goudbruin korstje wil voorzien.
Wat maak je in een pan van geanodiseerd aluminium?
Wel: Zowel eiwitrijke producten, als producten die je graag krokant wil hebben. Niet: Stoofpotjes, hier kun je beter een gietijzeren pan voor nemen.
De meeste pannen van aluminium en geanodiseerd aluminium mogen wel in de vaatwasser, maar er wordt sterk aangeraden om ze gewoon met de hand af te wassen. Zo gaan ze gegarandeerd veel langer mee! Daarnaast is het belangrijk dat je geen soda gebruikt bij het afwassen.
Bekijk alle pannen van aluminium Bekijk alle pannen van geanodiseerd aluminium
Alles over plaatstalen pannen Gezond en milieubewust bakken? Dan is een plaatstalen pan je man. Pannen van onbekleed plaatstaal ontwikkelen een natuurlijke antiaanbaklaag. Je hebt ook pannen gemaakt van geëmailleerd plaatstaal. Beide soorten zijn goed betaalbaar en bestand tegen hoge temperaturen.
Uiteraard zijn er ook wat verschillen. Onbekleed plaatstaal + Onverwoestbaar. + Uitstekende warmtegeleiding en extreem hittebestendig. + Hoe vaker je de pan gebruikt, hoe minder onderhoud de pan nodig heeft (de natuurlijke antiaanbaklaag wordt steeds beter). – Redelijk zwaar. – Moet vooraf worden ingebrand.
– Sneller kans op roestplekjes. – Mag niet in de vaatwasser en gebruik van afwasmiddel is ook niet aan te raden. Geëmailleerd plaatstaal + Goede warmtegeleiding en zeer hittebestendig. + Licht in gewicht. Zuurbestendig. + Makkelijk af te wassen. + Inbranden is niet nodig.
Voor gebruik moet je een pan van onbekleed plaatstaal inbranden. Er zijn verschillende manieren om een pan in te branden, maar de meest gangbare manier gaat als volgt: was de pan eerst goed af, zet hem op het vuur en laat de pan goed heet worden. Giet er een ruime hoeveelheid olie (bij voorkeur plantaardig) in en verspreid het over de bodem van de pan. Als de olie gaat walmen, laat je de pan nog twee minuten staan. Zet dan het vuur uit en laat de pan volledig afkoelen. Spel daarna de overtollige olie weg met heet water en droog de pan af met keukenpapier. Na het inbranden is de pan klaar voor gebruik. De eerste paar keer zal je nog wat meer vet nodig hebben, maar hoe vaker je de pan gebruikt, hoe beter de natuurlijke antiaanbaklaag wordt! Je pan wordt er trouwens niet mooier op: de binnenkant wordt steeds zwarter.
Pannen van geëmailleerd plaatstaal:
Met een pan van geëmailleerd plaatstaal kun je meteen aan de bak. Hij hoeft niet ingebrand te worden en is meteen klaar voor gebruik. Zorg er wel voor dat je genoeg boter of olie gebruikt.
Wat maak je in een plaatstalen pan? Extra krokante aardappels en gebakken eieren: de plaatstalen pannen met natuurlijke antiaanbaklaag zijn daar perfect voor. Wat maak je beter niet in een plaatstalen pan? Sauzen op basis van tomaat of wijn: deze producten reageren slecht op staal en geven je gerecht een metaalachtige smaak. Pannen van plaatstaal mogen niet in de vaatwasser; dan gaan ze roesten! Gebruik bij pannen van onbekleed plaatstaal ook geen afwasmiddel. Aan heet water en een sponsje heb je genoeg. Is de pan écht heel vies en is afwasmiddel noodzakelijk, vet hem na het afwassen dan even opnieuw in.
Bekijk alle pannen van plaatstaal
Alles over koperen pannen Een koperen pan laat het hart van een chef-kok sneller kloppen. En terecht! Het mag dan wat kosten, maar één ding is zeker: van een koperen pan krijg je absoluut geen spijt. + Gaat gegarandeerd je leven lang mee. + Zorgt voor een fantastisch snelle warmtegeleiding.
- De warmte wordt uitstekend verdeeld over zowel de bodem als de zijkanten van de pan.
- Perfect voor het bereiden van professionele gerechten, waarbij je de volledige controle over de temperatuur moet hebben.
- Roest niet.
- De prijs: koper is niet goedkoop! – Aan de zware kant en kan daarom wat onhandig zijn.
– Kan absoluut niet in de vaatwasser.
Koper reageert razendsnel op de warmtebron en de pan is binnen no time op temperatuur. Niet alleen de bodem wordt gelijkmatig verhit, ook de zijkanten van de pan worden goed heet. Koperen pannen staan dan ook wel bekend om hun ultieme warmtegeleiding én -verspreiding. Zo’n prachtpan is dus ideaal voor de bereiding van lastige gerechten, waarbij het ontzettend belangrijk is dat je de temperatuur perfect onder controle hebt, bijvoorbeeld een goede Bearnaisesaus. Tegenwoordig zijn (bijna) alle koperen pannen uitgerust met een laag roestvrij staal aan de binnenkant. Zo heb je de voordelen van koper én van roestvrij staal. Kijk dus uit met het gebruik van zout (dat kan minuscule gaatjes vreten in het roestvrij staal) en gebruik boter of olie, om aanbakken te voorkomen.
Wat maak je in een koperen pan? Sauzen (Hollandaise, Bearnaise), jam, risotto en andere gerechten waarbij je de temperatuur perfect onder controle moet hebben. Wat maak je beter niet in een koperen pan? Eieren, vis en andere eiwitrijke producten; dat kan nog wel eens blijven plakken.
- Hou er rekening mee dat jouw prachtpan zijn schitterende koperkleur niet heel lang behoudt; hoe vaker je de pan gebruikt, hoe donkerder hij wordt.
- Ook kunnen er wat zwarte vlakken verschijnen.
- Wil je graag dat de pan zijn kleur en glans behoudt? Poets hem dan regelmatig op met speciale koperpoets.
- Ook een beetje citroensap of citroenzuur in poedervorm (opgelost in water) doet wonderen.
Tot slot is het belangrijk dat je een koperen pan altijd goed schoonmaakt, want achtergebleven etensresten kunnen het koper aan passen. Koperen pannen mogen alleen niet in de vaatwasser.
Bekijk alle pannen van koper
Heeft deze informatie jou geholpen?
Volledig antwoord bekijken
Wat is beter gietijzer of aluminium pan?
Gietijzeren koekenpan: stoven en braden van vlees – Een gietijzeren koekenpan gebruik je voor het stoven en braden van vlees. Gietijzer is een duurzaam materiaal en gaat levenslang mee, mits je de pan goed onderhoudt. De emaillelaag zorgt er namelijk voor dat je pan niet roest en de ingrediënten niet aanbranden.
Volledig antwoord bekijken
Wat doe ik met mijn oude pannen?
De noodzaak om te recyclen neemt alsmaar toe. Dat geldt voor alle materialen, van plastic verpakking tot elektrische apparaten. Dingen waar zeldzame metalen in zitten krijgen de laatste tijd veel aandacht, maar hoe zit het met zoiets simpels als je oude pannen? De meeste mensen gooien hun oude pannen ‘gewoon’ weg zodat het bij het restafval terechtkomt, of leveren het in bij een afvalpunt van de gemeente.
Volledig antwoord bekijken
Welke pannen gebruiken ze in restaurants?
Er wordt veel naar gezocht op internet; de beste koekenpan. In de afgelopen jaren, zo niet decennia, heeft de industrie schitterende materialen voortgebracht en gebruikt die het bakken en reinigen van koekenpannen makkelijker moet maken; roestvrijstaal, aluminium, emaille, teflon (en alle andere kunststof antiaanbaklagen) en de laatste jaren is de keramische antiaanbaklaag sterk in opkomst Verschillende eigenschappen Maar ondanks alle technieken en materialen hebben veel mensen toch problemen met hun koekenpan.
- In roestvrijstalen pannen kan men prima een mooi stukje vlees scherp aanbraden, maar het bakken van aardappelen, ei, omelet of pannenkoek is voor veel mensen een ramp omdat het snel aanzet en vast bakt.
- Voor die laatste gerechten ‘moet’ er dan vaak een tweede pan bij met een antiaanbaklaag.
- Het biefstukje aanbraden in een pan met een teflon antiaanbaklaag is niet goed omdat deze laag maar beperkt hitte kan verdragen.
Doet men het toch, dan loop je het risico dat er blaasjes onder de teflon laag komen en dat de laag kapot gaat bij de volgende keer dat u er een spatel overheen schuift. En ook voor pannen met een keramische antiaanbaklaag geldt dat ze weer vervangen moeten worden omdat ook deze antiaanbaklagen uiteindelijk ook slijten.
Staal Die is er zeker! Voor zo’n koekenpan moeten we simpelweg terug naar de basis; de stalen koekenpan. Koekenpannen van staal worden al sinds de oudheid gebruikt en zijn nog steeds erg populair bij professionele koks in de horeca. Alleen thuis zijn ze meer en meer uit de keuken verdwenen en er zijn generaties die het bestaan ervan niet weten! En dat is toch erg jammer want de stalen pan heeft alles in zich voor een levenslange gebruiksduur en prettig bakken van al uw gerechten zonder dat deze vastbakken.
Gebruik een onderhoud De stalen koekenpan wordt voor het eerste gebruik goed gereinigd en daarna ingebrand of ingebakken. Hiervoor verstrekt Pannenexpert een goede en duidelijke instructie bij de koekenpannen van staal. Eenmaal ingebrand is de pan klaar voor gebruik.
U kunt er eitjes in bakken, een omelet, pannenkoeken, vlees, aardappelen enz. zonder dat deze aanbakken, soms zelfs al vanaf het eerste gebruik. Alle eiwitrijke gerechten kunt u op matig vuur bereiden en voor het scherp aanbraden van uw vlees kan de pan rustig op hoog vuur worden gebruikt. Geen kunststof, siliconen of houten keukengerei vereist; gebruikt gerust uw metalen spatels vorken en messen.
Na het gebruik spoelt u de pan met warm water af, eventueel met behulp van een afwaskwast of spatel. Deze laatste om eventuele aangekoekte restanten te verwijderen. Bij voorkeur geen afwasmiddelen of andere reinigingsmiddelen gebruiken. Naarmate u de pan vaker gebruikt zult u al snel zien dat deze donkerder en ‘lelijk’ wordt.
En dat is goed! De pan creëert als het ware een natuurlijke antiaanbaklaag (patina) en hoe donkerder deze wordt, des te beter de koekenpan bakt. U moet dus niet te veel aan het onderhoud van de pan willen doen (kijk maar eens naar de koekenpannen in veel restaurants). Gezond Het bakken is deze koekenpannen van staal is ook GEZOND,
Geen antiaanbaklaag die loskomt of wordt opgegeten en u kunt er ook nog eens gewoon met uw metalen messen en vorken in zonder de pan te beschadigen. Het enige dat vrijkomt bij stalen koekenpannen is een heel kleine hoeveelheid ijzer. En dat is ook nog eens goed voor ons lichaam! Tegen bv bloedarmoede en ijzer in bloed zorgt voor het transport van zuurstof.
De stelen van de pannen zijn ook van staal en worden gelast of geklonken. Bij sommige pannen zijn de pan en de steel zelfs uit één stuk. Dus geen loslatende schroeven meer in de steel. Levenslang Maar wat als u toch iets zwaar heeft laten verbranden in de pan, of als deze door langdurig niet gebruikt te zijn toch is gaan roesten? Ook dan is de pan nog prima te gebruiken! U reinigt de pan zo goed mogelijke waarna u deze helemaal kunt schuren.
Dat mag met schuurpapier of een staalborstel (eventueel ook op uw accuboor!). Daarna weer reinigen en vervolgens brand u de pan opnieuw in. Klaar voor verder gebruik! Op deze manier is uw pan dus altijd weer te gebruiken en kan deze zonder problemen ene leven lang mee gaan.
Staal is een natuurlijk materiaal. Hierdoor is een stalen koekenpan goed voor u en voor het milieu. Staal is een uitstekende warmtegeleider en heeft een snelle opwarming en goede warmteverdeling waardoor u ook weer energie bespaart. Stalen koekenpannen geven een goed bakresultaat, zowel op hoge als op lagere temperaturen. Een stalen koekenpan is ook zéér voordelig in aanschaf t.o.v. andere koekenpannen en ze hoeven nooit te worden vervangen! Een koekenpan van staal kan op elke denkbare warmtebron worden gebruikt; gaskookplaat, elektrische, halogeen, keramische en inductiekookplaat. Maar ook gebruik op open vuur is geen probleem en de pannen kunnen ook in de oven worden gebruikt (zonder temperatuurbeperking). Gebruik van uw metalen keukenhulpen en -gerei is geen probleem voor uw stalen koekenpan. Koekenpannen van staal worden nog veel gebruikt in de horeca en ook aanbevolen door koks. Gerechten uit uw stalen koekenpan zijn in smaak, kleur en kwaliteit moeilijk te overtreffen!
Welke pan voor gepaneerd vlees?
WELKE BRAADPAN HEB IK NODIG? Je bent op zoek naar een braadpan. Dan is er heel wat om uit te kiezen. Om tot de juiste beslissing te komen is het verstandig om je af te vragen waar je de pan voor gaat gebruiken. De ene braadpan is namelijk de andere niet.
Pannen van Plaatstaal: Algemeen:
Moet voor het eerste gebruik ingebrand worden Goede warmte geleider en geschikt voor zeer hoge temperaturen De beste pan voor het bakken van steak, enterecote, enz. Ecologische en recycleerbaar Natuurlijke antiaanbaklaag die bij veelvoudig gebruik steeds beter wordt De pan heeft veel onderhoud nodig. Na gebruik moet je hem altijd invetten met olie. Deze pan mag echt niet in de vaatwasser of weken in water, dan gaat hij roesten.
Bv, : Prijs tussen de €30 en €55
Speciale coating met bijenwas zorgt ervoor dat er bij veelvuldig gebruik een natuurlijke antiaanbaklaag ontstaat. De pan kan tot zeer hoge temperatuur opgewarmd worden, zonder dat de pan beschadigd. Film met info over productie, gebruik en onderhoud van deze pan
Pannen met een antiaanbaklaag : Algemeen:
Binnenzijde voorzien van antikleeflaag Weinig vetstof nodig Gemakkelijk te reinigen Te gebruiken voor matige temeperaturen : eieren, aardappelen, gepaneerd voedsel
Bv, De Buyer Choc Induction : Prijs tussen de €55 en €100 Bv, Le Creuset – Les Forgée: Prijs tussen de €59 en €105 Pannen met een keramische laag Algemeen:
Voorzien van keramische antikleeflaag Geen PFOA (schadelijk voor de gezondheid en het milieu.) Anti aanbak functie Geschikt voor zowel het aanbraden van vlees, als het rustig bakken van bv aardappelen, groenten en vis Bestand tegen zeer hoge temperaturen Geen boter of olie nodig om te bakken
Bv. Prijs tussen € 35 en € 60 Pannen van roestvrijstaal : Algemeen:
Volledig uit roestvijstaal Duurzaam en onderhoudsarm Geschikt voor hoge temperaturen (dichtschroeien van vlees) Minder geschikt voor delicate producten zoals vis & eieren Goedkopere rvs pannen zijn vaak zeer gevoelig voor aanbakken
Gietijzer, grootmoeders pan ( – staub) Algemeen:
Duurzaam Bij normaal gebruik niet kapot te krijgen Geëmailleerde laag die nagenoeg onverslijtbaar is Ideaal voor stoofpotjes Mag in de vaatwasser (maar liever niet, er kan roest ontstaan boven op de rand) Zwaar gewicht en breekgevoelig
: WELKE BRAADPAN HEB IK NODIG?
Volledig antwoord bekijken
Wat is het beste materiaal voor pannen?
3. Gietijzeren koekenpannen – Gietijzeren pannen zijn onze favoriete “gezonde” pannen. Gietijzer heeft e een geode warmtegeleiding en kan tegen hoge temperaturen. Het opwarmen van de pan duurt wat langer dan bij een RVS of aluminium pan, maar eenmaal op temperatuur houden ze deze hitte veel langer vast. Hierdoor kan er uren gestoofd worden op een klein vuurtje.
Volledig antwoord bekijken