Inductie Koken Waar Op Letten?

Inductie Koken Waar Op Letten
Wat voor aansluiting heb je nodig voor inductie? – Ok, we beginnen even technisch. Als je op elektriciteit gaat koken, vraag je soms heel veel stroom in één keer. Dat moet je meterkast wel aankunnen. Hoe makkelijk je een inductiekookplaat aan kan sluiten hangt af van hoeveel elektriciteit deze verbruikt.

 1. In sommige gevallen heb je een aangepaste of moderne meterkast (met 3 fasen) nodig met een speciale kookgroep.
 2. Dan moet er een nieuwe aansluiting met nieuwe groepen worden aangelegd en een aansluiting naar de keuken.
 3. Ook moet je er op letten dat de hoofdverzekering het verhoogde stroomverbruik aankan.

Er zijn verschillende soorten inductiekookplaten, die in drie groepen zijn onder te verdelen naar het stroomverbruik.

Platen die maximaal 3.680 watt (dit noem je de aansluitwaarde) tegelijkertijd nodig hebben. Aan deze platen zit een normale stekker en ze kunnen gewoon in het stopcontact. Dan is het nog steeds wel slim om deze platen op een eigen groep aan te sluiten of gebruik te maken van een energieverdeler. Deze platen kunnen wel vier kookzones hebben, maar die kunnen vaak niet alle vier tegelijkertijd voluit aanstaan. De kookplaat reguleert zelf waar de energie naartoe gaat. Platen die maximaal 7.360 watt tegelijkertijd nodig hebben. Aan deze kookplaten zit een perilex stekker. Dat is zo’n stekker met vier ronde pinnetjes en een platte iets langere pin in het midden. Die stekker zorgt ervoor dat de kookplaat niet van één groep in de groepenkast zijn stroom haalt, maar van twee tegelijkertijd. Die combinatie wordt meestal een kookgroep genoemd. De meeste kookplaten, ook die met vijf pitten, vallen in deze categorie. Als je daar geen aansluiting voor hebt zitten in je keuken, moet die aangelegd worden inclusief aanpassingen in je meterkast. Platen die meer dan 7.360 watt tegelijkertijd nodig kunnen hebben. Dit zijn kookplaten met vijf kookzones of van die hippe kookzones die zich aanpassen aan de grootte van de pan of fornuizen. Deze kun je alleen hebben als je een 3-fasen meterkast hebt. Dat noemen mensen wel eens krachtstroom, maar die term is niet correct. Moderne huizen hebben standaard een 3-fasenaansluiting. Als je die nog niet hebt, kun je het aanvragen bij je netwerkbedrijf. Daarnaast heb je wederom een perilex stekker inclusief aansluiting nodig.

Volledig antwoord bekijken

Wat moet je weten als je overstapt op inductie?

Om op inductie te koken zijn niet alle pannen geschikt. Ze moeten magnetisch gevoelig zijn en een vlakke bodem hebben. Testen is simpel, houd er maar een magneetje bij. In de praktijk blijkt het mee te vallen hoeveel bruikbaar is, alleen kromgetrokken en aluminium pannen vallen af.
Volledig antwoord bekijken

Heb je krachtstroom nodig voor inductie kookplaat?

Inductie of keramisch fornuis – Bij een keramisch of inductie fornuis heeft u vrijwel altijd een 3-fasen aansluiting nodig. De straattaal voor dit type aansluiting is krachtstroom. In de meterkast kunt u deze aansluiting herkennen aan een geheel aparte kracht-kookgroep. Installatie door een erkend installateur Op basis van het specialisme van deze aansluiting adviseren wij u dan ook om bij een 3-fasen aansluiting (zie foto voor het voorbeeld hoe dit er in een moderne meterkast ongeveer uit zou moeten zien) ALTIJD de aansluiting / installatie door een erkend installateur uit te laten voeren.

 • Dit i.v.m.
 • Het vermogen waar u mee te maken heeft.
 • Tip: Laat uw electriciën reeds voor aankoop / aanschaf van een keramische of inductie fornuis al kijken naar de meterkast.
 • Dit om reeds vooral een financieel totaalplaatje te hebben van fornuis, aansluiting en eventuele aanpassing aan de meterkast en hiermee dus niet achteraf geconfronteerd te worden.
You might be interested:  Hoe Lang Duurt Rijst Koken In Rijstkoker?

Afhankelijk van de benodigde aansluitwaarde kan – naast een eenmalige kostenpost voor de installatie – soms ook het vastrecht van de netbeheerder stijgen.
Volledig antwoord bekijken

Hoeveel watt heb ik nodig inductie?

Onze technische adviseurs leggen uit hoeveel groepen je nodig hebt voor je inductiekookplaat – Een inductieplaat bestaat over het algemeen uit vier kookzones met een totaalvermogen van 4.500 tot 7.200 watt. Om dit hoge vermogen op te vangen heb je een aparte kookaansluiting nodig, die verdeeld is over twee groepen.

 1. Eén enkele groep heeft namelijk een maximaal vermogen van 3.680 watt en met een tweede kookgroep verdubbel je het vermogen tot een maximum van 7.360 watt.
 2. Laat dus een kookaansluiting aanleggen in je groepenkast door je installateur, zodat je inductiekookplaat optimaal werkt en alles in huis blijft werken op het moment dat je kookt.

In de meeste huizen is al een loze elektrabuis van de keuken naar de groepenkast aangelegd en is alleen wat extra bedrading en een 2-groep installatieautomaat nodig. De eenmalige extra installatiekosten zijn daardoor klein. Meestal zijn er geen extra kosten bij de netbeheerder.

 • Vraag dit voor de zekerheid altijd na.
 • Tegenwoordig koop je ook inductiekookplaten die je op een 1-groep (een normaal stopcontact) aansluit.
 • Hiervoor is geen aanpassing in de groepenkast en dus geen installatie nodig.
 • Het werkt zo: met slimme elektronica in de inductieplaat wordt het vermogen van één kookgroep verdeeld over de vier kookzones.

We vroegen onze energieadviseur Rob van der Plas of het slim is om te kiezen voor een 1-groep inductiekookplaat: “Voor een- of tweepersoonshuishoudens is dit een mogelijke oplossing. Er zijn geen installatieaanpassingen nodig en je kunt de stekker in een bestaand stopcontact steken waar verder geen overige apparatuur op is aangesloten.
Volledig antwoord bekijken

Heb je een extra groep nodig voor inductie?

Voor een inductie kookplaat heb een speciale groep in de meterkast nodig die bestaat uit twee gekoppelde groepen. Voor zeer grote inductie kookplaten heb je zelfs drie groepen nodig. Wanneer je deze groepen niet hebt, kan de elektricien de groepen aanleggen.
Volledig antwoord bekijken

Wat betekent F bij inductie?

Oplossing – Foutcode F geeft aan dat er geen kookgerei op de kookzones staat of dat het kookgerei niet geschikt is. Foutcode F1 geeft aan dat het vermogen te laag is door ongeschikt kookgerei of een lege kookpot.

 • Inductiekookplaat.
  1. Foutcode F verschijnt op het display na het inschakelen van de inductiekookplaat als:
   • Er geen kookpot of -pan werd geplaatst.
   • Er een kookpot met een niet-magnetische bodem wordt gebruikt.
   • Een te kleine kookpot of -pan op een kookzone wordt geplaatst.
  2. Gebruik alleen kookgerei dat geschikt is voor gebruik op een inductiekookplaat. Lees ook het adviesartikel: Welk kookgerei is geschikt op een inductiekookplaat?
 • Inductiekookplaat mét SenseBoil-functie. Indien jouw kookplaat uitgerust is met de SenseBoil-functie zijn naast bovenstaande tips ook deze suggesties interessant wanneer foutmelding F of F1 verschijnt:
  1. Zorg ervoor dat het oppervlak van je kookplaat droog is.
  2. Activeer geen kookzones met een lege pot erop.
  3. Controleer of de gekozen kookpot geschikt is voor SenseBoil® door de eerste keer op te volgen.
  4. Kookgerei van gietijzer of met een antiaanbaklaag of keramische coating is niet geschikt voor de SenseBoil-functie.
  5. Geschikt kookgerei is verkrijgbaar in onze webshop,
  6. Meer tips lees je in dit artikel: ” De SenseBoil-functie werkt niet “.
 • De fout F of F1 verdwijnt zodra je de betreffende kookzone uitschakelt.
 • Als dit artikel jouw vraag niet beantwoordt, kan je online een reparatie boeken. Kies zelf de datum die jou het beste past. Klik rechts bovenaan dit artikel op ” Herstelling aanvragen “. Of contacteer ons serviceteam telefonisch of via chat.
You might be interested:  Hoe Lang Moet Chinese Kool Koken?

Volledig antwoord bekijken

Hoe weet ik of ik 2 of 3 fases heb?

Je kunt achterhalen of je nu een 1-fase of 3-fase aansluiting hebt, door op je elektriciteitsmeter te kijken. Staat daar 220/230V, dan heb je een 1-fase aansluiting. Een 3-fase aansluiting is te herkennen als er 3x 220/230 of 380/400V op de elektriciteitsmeter staat.
Volledig antwoord bekijken

Kan inductie op gewoon stopcontact?

Ja, het is mogelijk om een inductie kookplaat op een 220 Volt stopcontact aan te sluiten. Zogenaamde 1-fase inductie kookplaten leveren een maximaal vermogen van 3680 Watt en beschikken over powermanagement. Het powermanagement systeem zorgt ervoor dat er nooit meer vermogen gebruikt kan worden dan dat het stopcontact kan leveren.
Volledig antwoord bekijken

Wat kost meterkast aanpassen voor inductie?

Kosten overstappen op inductie Een extra stroomdraad naar de keuken + extra groep(en) in de meterkast kost zo’n € 600, verzwaren van je aansluiting op het stroomnet naar 3x25A zo’n € 200.
Volledig antwoord bekijken

Wat is beter 2 of 3 fase inductie?

Aansluiting – Een Perilex-stopcontact met 5 gaatjes betekent dat je een aansluiting hebt van 2 of van 3 fasen. Voor veel inductiekookplaten is een 2-fasen aansluiting voldoende, maar voor een kookplaat met 5 of meer kookzones of met downdraft-afzuiging heb je een 3-fasen aansluiting nodig.

Welke je hebt, kun je zien in je meterkast. Ziet je aansluiting er zo uit als de linker, dus 2 groepen die aan elkaar gekoppeld zijn met 1 hendel, dan heb je een kookgroep. Dit is een 2-fase aansluiting. Daarop kun je elke elektrische kookplaat aansluiten die op 2 fasen werkt. Ziet je aansluiting er zo uit als de rechter, dan zijn er 4 groepen aan elkaar gekoppeld.

Dit is een krachtstroomgroep. Je kunt hier zowel een 2-fasen als een 3-fasen kookplaat aan koppelen.
Volledig antwoord bekijken

Wat is het verschil tussen 1 fase en 2 fase inductiekookplaat?

2 fase aansluitingen bestaan niet. Er bestaan 1-fase aansluitingen en 3-fase aansluitingen. Er zijn wel Inductiekookplaten die aangesloten kunnen worden op éénfase 2*16A. Dat is dan een gekoppelde groep. Met een éénfase kookplaat op een normaal stopcontact, heeft u minder vermogen tot uw beschikking dan u met een gaskookplaat gewend bent.

 • Water aan de kook brengen duurt dan dus langer.
 • Met een kookplaat op 2*16A of een 3-fasen aansluiting heb je juist meer vermogen beschikbaar dan op een standaard gaskookplaat.
 • Een kookplaat met een gewone stekker is best geschikt voor het bereiden van een 1 of tweepersoons maaltijd.
 • Maar voor grotere hoeveelheden is dat echt behelpen en kom je al snel vermogen tekort.

Dus wanneer je een keer gasten hebt of een kerstdiner voor de familie wilt bereiden moet je met zo’n kookplaat erg creatief worden. Overigens geldt ook voor kookplaten met een normale stekker dat deze op een aparte groep aangesloten MOETEN worden. De kosten van een extra groep, leiding etc naar de keuken zullen in de meeste gevallen dus ook voor zo’n kookplaat gemaakt moeten worden.
Volledig antwoord bekijken

Kan een wok op inductie?

Niet mokken, lekker inductiewokken – Hoe zit dat dan bij inductie? Want dan missen we die vlam, toch? En wordt je pan nog wel heet genoeg? Blijft je pan überhaupt staan? Zoveel vragen! Op inductie wokken kan zeker, maar het vergt wel een paar aanpassingen.

Ten eerste moet er voldoende vermogen in je inductieplaat aanwezig zijn om de wok goed heet te krijgen. Je hebt dus een inductiekookplaat nodig die dit aankan. Moet je een klein gezin voeden? Dan zal je toch al snel een inductieplaat met 2000 watt of meer nodig hebben. Vervolgens moet die warmte ook nog goed de pan in komen.

Inductiekookplaten – Kooptips en advies (Consumentenbond)

Gebruik je hiervoor de traditionele wokpan met bolle vorm, dan is er minder oppervlak beschikbaar om de pan te verwarmen. Bij koken op inductie wordt de pan namelijk alleen direct verwarmd op het oppervlak dat de inductieplaat raakt. Bovendien valt een bolle pan natuurlijk gewoon om op een vlakke plaat.

 • Om woklovers uit de brand te helpen zijn daar twee oplossingen voor bedacht: de wokkuil en de wokring.
 • De wokkuil is een gelijkmatige inkeping in je inductieplaat waar de wokpan mooi in past.
 • Heel handig om gelijkmatig je wokpan verwarmen, wél minder ruimte op je plaat om tegelijkertijd andere gerechten te koken.
You might be interested:  Hoe Lang Witte Bonen Koken?

Daarnaast is er is de wokring, een mooie metalen ring die zorgt dat je pan precies op het inductieplaatje blijft staan. Er is dan minder oppervlak dat warmte overgeeft, dus je moet wat langer wachten tot de wokpan gelijkmatig is opgewarmd. Dan is er nog een derde oplossing: wokken met een platte bodem.
Volledig antwoord bekijken

Is een gietijzeren pan geschikt voor inductie?

Gietijzer. Gietijzeren pannen zijn zeer geschikt voor het koken op een inductie kookplaat. Gietijzer bevat namelijk een grote hoeveelheid ferromagnetisch materiaal en dit zorgt ervoor dat een pan snel warm kan worden op een inductieplaat.
Volledig antwoord bekijken

Waarom kan pan niet op inductie?

Magnetische bodem – Pannen hebben dus een magnetische bodem nodig als u ze op een inductiekookplaat wilt gebruiken. Dit omdat inductie de pannen verwarmt met behulp van magneten. Heeft een pan geen magnetische bodem? Dan wordt deze ook niet warm. Gelukkig zijn veruit de meeste pannen voorzien van een magnetische bodem, dit is bijvoorbeeld vaak het geval bij pannen van koper, rvs en gietijzer.
Volledig antwoord bekijken

Kun je koken in een pan die groter is dan de kookzone van de inductiekookplaat?

Kun je koken in een pan die groter is dan de kookzone van de inductiekookplaat? Ja, dat kan. Net als op een gasfornuis bijvoorbeeld kan je in een pan koken die groter is dan de warmtebron.
Volledig antwoord bekijken

Wat is de levensduur van een inductie kookplaat?

Hoe lang gaat een inductie kookplaat mee? – Een inductie kookplaat gaat zo’n 10 tot 15 jaar mee. Dit is niet bijzonder lang, maar voor vele huishoudens lang genoeg! Je kunt de levensduur verlengen door hem netjes en schoon te houden. Je maakt hem het beste schoon door etensresten zo snel mogelijk te verwijderen.

Met een klein beetje afwasmiddel kun je een sopje maken om hem daarna schoon te vegen. Maak hem daarna droog met een schone doek om strepen voorkomen. Heb je toch aangekoekte restjes? Dan is er een speciale schraper voor om de etensresten te verwijderen. Wanneer je dit elke keer netjes doet na gebruik, zul je de kans op kringen aanzienlijk verminderen en lang van je inductie kookplaat kunnen genieten.

Let daarnaast op met scherpe voorwerpen om eventuele krassen te vermeiden.
Volledig antwoord bekijken