Hoe Moet Ik Elektrisch Koken?

Hoe Moet Ik Elektrisch Koken
Bij elektrisch koken wordt een gietijzeren plaat van enkele centimeters dik aan de onderkant verwarmd door een elektrische verwarmingsspiraal. Als je op deze warme plaat een pan plaatst, warmt de pan op door warmtegeleiding. Voor een goede warmteoverdracht moet de pan een zo vlak mogelijke bodem hebben.
Volledig antwoord bekijken

Wat moet ik doen om elektrisch te koken?

Elektrisch koken – We willen in Nederland van het aardgas af. Een van de manieren om nu al minder gas te gebruiken is elektrisch koken op bijvoorbeeld een inductiekookplaat. Check voor de aanschaf van een inductiekookplaat eerst welke elektriciteitsaansluiting u heeft.

Keramische kookplaat Een keramische kookplaat is een glasplaat met daaronder een elektrisch verwarmingselement. Inductiekookplaat Bij inductie wordt de pan verhit door een magnetisch veld. Alle warmte gaat naar de pan, waardoor de kookplaat nauwelijks opwarmt. De pan wordt meteen heet en koelt ook snel weer af. Hierdoor lijkt de inductiekookplaat in het gebruik het meest op koken op aardgas. Inductie koken kost minder energie dan keramisch koken.

Check de zwaarte van uw elektriciteitsaansluiting Het soort kookplaat en het merk bepalen wat voor aansluiting u nodig heeft. Voor de kleinere, eenvoudige kookplaten kan een 1-fase-aansluiting genoeg zijn. Maar voor een moderne inductiekookplaat moet u al snel over een 3-fasen-aansluiting beschikken.

In de keuken moet dan een krachtstroomstopcontact geplaatst zijn voor de vijfpolige stekker van de kookplaat. Als u de specificaties van uw nieuwe kookplaat bij de hand heeft, kunt u controleren of de zwaarte van uw aansluiting voldoende is. Bepalend hierbij is het maximale vermogen dat u nodig heeft voor de kookplaat en alle andere apparaten in huis.De zwaarte bepaalt hoeveel stroom door uw aansluiting kan.

Als uw aansluiting te licht is voor bijvoorbeeld een inductiekookplaat dan loopt u de kans dat de stoppen doorslaan. Daarom is het belangrijk dat u eerst uw elektriciteitsaansluiting checkt.
Volledig antwoord bekijken

Heb je 3 fase nodig voor elektrisch koken?

Inductie of keramisch fornuis – Bij een keramisch of inductie fornuis heeft u vrijwel altijd een 3-fasen aansluiting nodig. De straattaal voor dit type aansluiting is krachtstroom. In de meterkast kunt u deze aansluiting herkennen aan een geheel aparte kracht-kookgroep. Installatie door een erkend installateur Op basis van het specialisme van deze aansluiting adviseren wij u dan ook om bij een 3-fasen aansluiting (zie foto voor het voorbeeld hoe dit er in een moderne meterkast ongeveer uit zou moeten zien) ALTIJD de aansluiting / installatie door een erkend installateur uit te laten voeren.

Dit i.v.m. het vermogen waar u mee te maken heeft. Tip: Laat uw electriciën reeds voor aankoop / aanschaf van een keramische of inductie fornuis al kijken naar de meterkast. Dit om reeds vooral een financieel totaalplaatje te hebben van fornuis, aansluiting en eventuele aanpassing aan de meterkast en hiermee dus niet achteraf geconfronteerd te worden.

Afhankelijk van de benodigde aansluitwaarde kan – naast een eenmalige kostenpost voor de installatie – soms ook het vastrecht van de netbeheerder stijgen.
Volledig antwoord bekijken

Wat kost ombouwen van gas naar elektrisch koken?

Uw gaskookplaat vervangen door inductie? Ook de kok laat gas los en kookt op inductie Het vertrouwde gasfornuis is op zijn retour. Inductie wordt de norm. Waarop moet u letten bij de koop en ­installatie van dit type kooktoestel? De mens kookt al eeuwen op vuur, maar nu is het mooi geweest.

We moeten en zullen, zo laat het zich aanzien, van het gas af en dat beperkt zich niet tot verwarming en warm water voor de douche. Ook de gas­pitten moeten eraan geloven. Wie vandaag de dag een nieuwe keuken aanschaft, zal niet snel meer kiezen voor gas. Dat blijkt onder meer uit een rondgang langs verschillende keukenleveranciers.

Bijna alle kookapparaten in het assortiment werken met inductie.et slide Wat is inductie? Een inductiekookplaat bestaat uit een aantal spoelen van ­koperdraad. Door de spoel wordt stroom geleid, waardoor een magnetisch veld ontstaat tot enkele centimeters boven de spoel.

 1. Als daarop een pan staat met een bodem van magnetiseerbaar materiaal, gaat er een zogeheten wervelstroom door de bodem lopen.
 2. Door de weerstand van de bodem wordt die stroom omgezet in hitte.Nieuw is inductie allerminst.
 3. Het eerste octrooi op een in­ductie-apparaat werd in het ­Verenigd Koninkrijk al in 1907 aangevraagd.
You might be interested:  Waarom Mag Je Soep Niet Laten Koken?

Pas in de jaren ­zeventig verschenen voorzichtig de eerste inductiekookplaten voor huishoudens op de markt. Brrrr, straling! Straling en voedsel, dan gaan bij sommigen de haren recht overeind staan, maar er is bij ­inductie geen enkele kans dat gerechten gevaarlijk radioactief worden.

Het magnetisch veld beperkt zich tot de pan. Er is wel één aandachtspunt: wie een pacemaker of geïmplanteerde defibrillator heeft, moet er rekening mee houden dat het elektromagnetisch veld van de kookplaat het medisch hulpmiddel in extreme gevallen kan verstoren. Overigens geldt dat voor tal van huishoudelijke apparaten.

Snel en nauwkeurig Inductie werkt snel, is heel nauwkeurig af te stellen en de hitte beperkt zich tot de pan. De glazen kookplaat zelf wordt alleen indirect warm door de hitte van de pan en koelt snel weer af zodra de pan wordt opgetild. Veelgenoemd voordeel van inductie is snelheid.

 • Een pan water kookt twee keer zo snel als op gas.
 • Verbruik U kunt de komende 25 jaar echt nog wel met een gasfornuis uit de voeten, maar de twijfel over de leveringszekerheid rond gas wordt door de kabinetsplannen wel steeds groter.
 • Daarbij valt wel een kanttekening te maken.
 • Met de huidige prijzen voor gas en stroom ontlopen de kosten van koken op gas en inductie elkaar niet zo veel.

Inductie is vooralsnog jaarlijks circa 10 euro duurder dan koken op gas (circa 40 euro versus 30 euro), maar inductie is wel energiezuiniger dan een ­ouderwetse elektrische kookplaat of een keramische. Duurzaamheid Ook het argument dat koken op inductie duurzaam zou zijn, is wat voorbarig.

 1. Zolang de benodigde stroom van een steen­kolencentrale komt, is koken op gas zonder twijfel niet slechter voor milieu en klimaat.
 2. Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal schat de jaarlijkse CO2-uitstoot van zowel koken op gas als inductie op ongeveer 70 kilo.
 3. Meterkast aanpassen En dan zijn er nog de eventuele hobbels bij het installeren.

Bijna alle inductieplaten zijn aan­gesloten op twee groepen in de meterkast, grote kookplaten zelfs op drie. In oudere meterkasten zit meestal een aansluiting van één keer 25 ampère. Maar voor een grote inductiekookplaat, vergelijkbaar met een vijfpitsgasfornuis, is meer power nodig.

Dat betekent dat de aansluiting moet worden ­omgezet naar een zwaardere van drie keer 25 ampère, zoals de meeste nieuwbouwhuizen al hebben. Aanpassing kost tussen de 250 tot 300 euro. Ook moet er een extra elektriciteitskabel naar de keuken worden getrokken en is een zogeheten perilexstekker nodig, wat bij elkaar tussen de 500 en 750 euro kost.

Wie wil overstappen op ­inductie, maar geen zin heeft in dergelijke kostbare en ingrijpende aanpassingen kan inductiekookplaten kopen met een aansluiting voor een ­zogeheten 1-fase meterkast. Deze kookplaten zijn echter wel beperkt in hun vermogen. Potten en pannen Inductie maakt gebruik van een magneetveld en werkt dus ­alleen met pannen die magne­tiseerbaar zijn.

 1. Of uw pannen voor inductie geschikt zijn, is eenvoudig te testen door een magneet tegen de bodem te houden.
 2. Als die blijft plakken, is de pan geschikt.
 3. Ideaal zijn pannen van gietijzer en plaatstaal.
 4. Minder geschikt zijn pannen van aluminium, teflon en koper.
 5. Tegenwoordig wordt in de meeste pannen voldoende ‘ferromagnetisch’ materiaal verwerkt om ze geschikt te maken voor inductie.

Let bij aankoop op het inductie-logo. Bovendien is er een ‘adapter’, een plaat die wel magnetiseerbaar is en de hitte doorgeeft aan een ongeschikte pan. Vlakke bodem Je hoort vaak dat de bodem van de pannen perfect vlak moet zijn, maar een enkele oneffenheid verstoort de werking van de inductieplaat niet.

 1. Het magnetisch veld strekt zich uit tot enkele centimeters boven de kookplaat.
 2. Braampjes in de ­pan bodem kunnen wel leiden tot krassen in de glasplaat.
 3. Niet fraai, maar niet meteen nadelig voor de werking van de kookplaat.
 4. En de wok? Een wok of wadjan is een verhaal apart.
 5. Een pan met volledig bolle bodem (de originele wadjan) werkt niet goed op inductie omdat hij te weinig contact maakt met het oppervlak.
You might be interested:  Welke Pannen Voor Elektrisch Koken?

De meeste wokken hebben daaren­tegen een vlak gedeelte waardoor ze wel op inductie kunnen worden gebruikt. En er zijn ­speciale inductieplaten met een zogenoemde ‘wok-zone’, een kuiltje in de inductieplaat waar de bolle pan precies in past. Voor doorsneekeukens zijn die platen relatief prijzig en niet erg flexibel.

Je kunt met die kuil immers niets anders dan wokken. Een andere optie is een inductiefornuis met één wok brander op gas. Overstappen of niet Wie, door over te stappen op ­inductie koken, helemaal geen gas meer nodig heeft in zijn huis, bespaart op de gas­aansluiting en de bijkomende kosten. Wie nog wel gas ­gebruikt voor verwarming en warm water, bespaart met de ­installatie van inductie per saldo niet zoveel.

Als alle opties open liggen, bijvoorbeeld bij nieuwbouw of de complete renovatie van een keuken, is overstappen op ­inductie een logische keuze, vanwege het gebruiksgemak. Eenmaal van het gas af, is het wel even wennen dat je de ­vlammen niet meer hoort en ziet.

Na anderhalf miljoen jaar koken op echt vuur, is dat toch even slikken. Voordelen inductie t.o.v. gas en keramisch * Koken op inductie is snel. De pitten reageren heel direct en nauwkeurig op de regelaars. Een pan water kookt ongeveer in de helft van de tijd die nodig is bij gas. * Keramische platen reageren langzaam vergeleken met inductie.

Het duurt lang voordat een plaat heet is en ook lang voordat deze is afgekoeld dit is bv bij Biefstuk bakken heel lastig. Inductie kookt qua regelsnelheid net als gas. * Inductie werkt op elektriciteit. Er is dus geen kans op ongelukken met vuur. Ook wordt de inductieplaat zelf nauwelijks warm.

* Een inductiekookplaat is gemaakt van hard vlak glas en is daardoor eenvoudig schoon te maken. * Eenmaal aangeschaft en geïnstalleerd is inductie zuinig, zeker in vergelijking met gietijzeren elektrische of keramische kookplaten. * Inductie levert u geen fijnstof op wat bij gaskookplaten wel ontstaat * Inductieplaten hebben techniek waardoor u kunt werken met ingebouwde tijdschakeling, kookduurbegrenzing, automatische panherkenning, etc. * Iedere pan past bij inductie op elke plek en u kunt op iedere plaat sudderen en koken. Nadelen

* Oudere meterkasten zijn vaak niet geschikt om inductie zonder aanpassingen op aan te sluiten. Dikwijls moeten er groepen bij komen, of is het nodig de hoofdaansluiting uit te breiden. Dat mag alleen de netbeheerder doen. * Al zijn de prijzen van inductieplaten flink gedaald, het blijft de duurste optie in aanschaf en installatie.

* Niet alle pannen zijn geschikt voor inductie. Mogelijk moet u dus nieuwe pannen kopen. * De techniek van een inductieplaat is complexer dan van een gasfornuis en daarmee ook wat gevoeliger voor storingen. Michelinster op inductie In professionele keukens is inductie al langer ingeburgerd. Sommige voordelen gelden in een restaurant- keuken nog veel sterker dan in gewone huishoudens.

In zulke keukens staan soms wel twintig gaspitten te branden. Dat leidt tot hoge temperaturen en een verhoogde dosis fijnstof in een ruimte waar koks uren aan een stuk staan te werken. Inductie scheelt zo een paar ­graden in de werkom­geving. Wim Severein van The Millèn in Rotterdam kreeg afgelopen december een Michelinster.

 1. Hij kookte al op inductie in het restaurant van het Wereldmuseum.
 2. Daar was het de enige optie.
 3. In het monumentale ­gebouw was een gas­fornuis niet toegestaan.
 4. Ik was vrij snel gewend aan inductie en toen ik in The Millèn een nieuwe keuken kon installeren, hoefde ik niet lang na te denken.
 5. Het werkt snel, en reageert heel direct op aanpassingen in hoog of laag.

Ik vind het heel fijn koken.’ Jan Pieter Both van Kruydt in Delft is ook ­enthousiast. ‘Ik kookte thuis al twaalf jaar op inductie, dus was wel blij toen de eigenaar ­geen gas liet aansluiten bij de renovatie van het oude pand waarin Kruydt zit.’ Groot voordeel vindt hij dat er geen warmte ‘weglekt’.

 1. Bij gas gaat veel warmte langs de pan.
 2. En de keuken wordt wel warm.’ Both looft de snelheid van inductie.
 3. Een saus inkoken bijvoorbeeld gaat veel sneller dan op gas.’ Chefkok Wim Severein van The MIllèn in Rotterdam twijfelde niet over inductie in zijn nieuwe keuken: ‘Inductie reageert heel direct op aanpassingen’.
You might be interested:  Hoe Lang Moet Je Tuinbonen Koken?

Bron ELSEVIER 11 mrt 2019 : Uw gaskookplaat vervangen door inductie?
Volledig antwoord bekijken

Wat betekent E op kookplaat?

Probleemoplossing inductiekookplaten | Bosch Controleer eerst of de stroomvoorziening in orde is in de meterkast. Schakel deze opnieuw in en kijk of de kookplaat nu wel werkt. Geeft de kookplaat een foutmelding? Wanneer in de indicaties een foutmelding met “E” verschijnt, bijv.

E0111, schakel je het apparaat uit- en weer in. Laat het apparaat tussendoor afkoelen en haal pannen of kookgerei van de kookplaat af. Controleer of er geen pannen of kookgerei te dicht in de buurt van het bedieningspaneel geplaatst zijn. Bekijk de video hiernaast voor tips over hoe je de foutmelding kan bekijken op jouw kookplaat.

Betreft het een eenmalige storing, dan verdwijnt de indicatie. Verschijnt de foutmelding opnieuw en kun je in de gebruiksaanwijzing geen oplossing vinden, maak dan een afspraak met onze monteur en geef hierbij exact aan wat de foutmelding is. Dat kan je direct zelf binnen 3 minuten doen.
Volledig antwoord bekijken

Kan ik mijn gaskookplaat vervangen voor inductie?

Overstappen van gas naar inductie | Bosch De browser is niet up-to-date. Update deze, of gebruik een andere browser, voor een veiligere en snellere internetervaring. In 2050 heel Nederland van het gas af: een mooi streven als het aan ons ligt. Overstappen van een gaskookplaat naar een inductiekookplaat is een goed begin. Het is de bedoeling dat Nederland in 2050 van het gas af is. De Rijksoverheid wil de CO2-uitstoot verminderen en stimuleert om deze reden innovaties die gas overbodig maken.

Bedenk hoe krachtig je wilt koken. Voor de meeste huishoudens is een 2-fasen kookplaat krachtig genoeg. Of wil je een bijzonder krachtige 3-fasen kookplaat? In beide gevallen is het goed om contact op te nemen met een elektricien. Kijk wat voor stopcontact je nu in de keuken hebt. Is deze 2-polig of 5-polig? Dit bepaalt namelijk welke soort kookplaat je kunt installeren. Maak een afspraak met een elektricien om te kijken wat mogelijk is voor jouw meterkast.

Heb je de keuze gemaakt dat je wilt overstappen naar inductie? Fijn! Dan is het mogelijk de afzuigkap gewoon te laten voor wat hij is. Of je kiest voor een inductiekookplaat mét werkbladafzuiging. Het voordeel hiervan is dat je geen afzuigkap meer nodig hebt.

Maar misschien zijn er wel wat aanpassingen nodig in jouw keuken. Je kunt er dan namelijk voor kiezen om de lucht naar buiten af te laten voeren. Soms is dit alleen niet mogelijk. Dan komt de lucht via recirculatie weer terug de kamer in. In beide gevallen zijn er ruimtes nodig in de keukenkasten en onder of achter de kookplaat.

Stap je over van gas naar inductie, dan kun je dezelfde breedte aanschaffen als jouw huidige gaskookplaat. Soms is het ook mogelijk om een bredere kookplaat te installeren. Raadpleeg hiervoor een installateur zodat deze je goed adviseert over de mogelijkheden.

Met afzuigmodule. Een inductiekookplaat met afzuigmodule, heeft ruimte nodig onder de kookplaat. Maar onze modellen zijn zo ontworpen, dat dit vaak niet meer is dan één lade. Goed om te weten is dat dit dus ook de mogelijke breedte bepaalt van jouw inductiekookplaat. Kan de afzuiging niet naar buiten, dan is er ruimte nodig achter de keukenkast.

Maar ook dit is zo minimaal, dat je hier weinig van merkt in jouw keuken. Dit ligt erg aan de punten die we eerder noemden: hoe krachtig wil je jouw kookplaat en welke aansluitingen heb je nu in de keuken zitten? We raden aan altijd een gecertificeerd elektricien te raadplegen als je een inductiekookplaat wilt aansluiten. Er is ook een eenvoudige manier van overstappen naar inductie: de SmartInductie kookplaat. Het is dan niet nodig om aansluitingen te vervangen, want deze kookplaat sluit je gewoon aan op een normaal 2-polig stopcontact. Je kookt eenvoudig met twee pannen op volle kracht, maar zet je er een derde pan bij dan zal de inductieplaat iets in kracht afnemen. : Overstappen van gas naar inductie | Bosch
Volledig antwoord bekijken