De Rijksoverheid wil de CO 2 -uitstoot verminderen door over te stappen op duurzame energie. Daarom kunt u vanaf 2050 in principe niet meer koken op gas of stoken op aardgas. Dan kan dit alleen nog met duurzame installaties. Voor de aankoop van deze installaties kunt u subsidie krijgen.
Volledig antwoord bekijken
Contents
Is het verstandig om van het gas af te gaan?
Warmtepomp – Een warmtepomp is een grote investering. Als je net een (efficiënte) cv hebt gekocht, raden wij een warmtepomp nog niet aan. Als je cv 12 jaar of ouder is, is het verstandig je oude cv te vervangen. In dat geval raden wij aan in één keer door te pakken en over te stappen naar een warmtepomp.
- Schat van tevoren goed in of er genoeg warmte uitkomt voor jouw huis.
- Je kan dit testen door bijvoorbeeld je oude cv op 60 graden te zetten.
- Als dit voldoende warmte geeft en dit de beoogde temperatuur van je warmtepomp is, weet je dat dit met de warmtepomp ook goed zal gaan.
- Bespreek goed met een installateur of de warmte afdoende is voor jouw huis.
In veel gevallen is een luchtwarmtepomp de beste optie, maar dat hangt ook sterk van je huis af. Een grondwarmtepomp verbruikt minder stroom, is stiller en geeft verkoeling in de zomer. Maar een grondwarmtepomp is een grotere investering. Als je in een huis woont waar het snel koud kan worden ondanks je isolatie, kan het voordelig zijn om voor een hybride warmtepomp te gaan.
Dan ben je alleen nog niet helemaal van het aardgas af. Laat je door een installateur (vrijblijvend) adviseren over jouw situatie, Bij een warmtepomp gebruik je stroom in plaats van gas. Je hebt dus veel meer stroom nodig. Bij een gemiddeld Nederlands huishouden is dit rond de 7000 kWh per jaar. Dat is ruim 2 keer het totale gebruik van een gemiddeld huishouden zonder warmtepomp.
Zie onze pagina over zonnepanelen om te zien hoeveel jij er nodig hebt voor jouw huis. Heeft jouw gemeente nog geen concrete plannen voor jouw wijk, maar wil je voor het klimaat in actie komen? Dan adviseren wij voor een warmtepomp te gaan. Doe dit op het moment dat jouw huidige cv is afgeschreven (na circa 12 jaar).
En kijk goed wat voor jouw huis haalbaar is (hybride, lucht- of grondwarmtepomp). Een professional kan je advies geven over welke pomp het beste is in jouw situatie, Als er vanuit jouw gemeente plannen aankomen voor een warmtenet of andere voorzieningen kun je het best hier even op wachten. Controleer bij je gemeente wat de exacte plannen zijn en of een eventueel warmtenet wel duurzame energie levert.
Als de plannen nog onduidelijk zijn, houd dan het nieuws in de gaten, want het komende jaar zullen gemeenten duidelijkheid moeten geven. Nog een ander alternatief is om te kijken of je met enkele gelijkgezinden gemeenschappelijk een grondwarmtepomp kunt aanschaffen.
- Zo wordt de warmtepomp beter betaalbaar.
- Met het klimaatakkoord is een stap gezet om Nederland duurzamer te maken.
- Van het gas afstappen past hier uiteindelijk bij: fossiele brandstoffen zijn namelijk slecht voor het milieu.
- Toch blijkt dat de overstap naar aardgasvrij wonen (de energietransitie) een uitdaging is.
Van het gas af gaan als doel op zich is niet verstandig. Niet al het gas is aardgas. Aardgas is een fossiele brandstof die bijdraagt aan de opwarming van de aarde. Gas kan echter ook duurzaam zijn. Zo kan windenergie worden omgezet in waterstofgas en kan uit rioolslib biogas worden gemaakt.
Dit is echter nog niet op grote schaal haalbaar. Daarnaast kan het voor mensen die in zeer oude huizen wonen te kostbaar zijn om per direct van het gas af te stappen. In de transitie kan het voor sommige huizen voorlopig de minst slechte vorm van energievoorziening zijn. Op dit moment is ongeveer 95% van de huizen nog aangesloten op het gasnet.75% van het gas gaat op aan verwarming.
De rest wordt gebruikt voor douchen, warm water (20%) en koken (5%). Rond de 80% wordt gebruikt in de wintermaanden. Nieuwe woningen worden niet meer voorzien van een gasaansluiting. In 2021 hebben veel gemeenten in Nederland een wijk aangewezen die als eerst van het gas gaat, je kan hier het overzicht vinden van deze wijken,
In 2030 moeten anderhalf miljoen huizen van het gas zijn losgekoppeld. En in 2050 moeten alle huizen in Nederland van het gas af zijn. Als je van het gas af stapt, moet je de gasaansluiting laten verwijderen door je netbeheerder. Ongebruikte gasleidingen mogen vanwege de veiligheid niet blijven liggen.
Voor een benedenwoning kost het verwijderen van de leidingen rond de 700 euro, voor een hogere verdieping rond de 180 euro, De overheid vergoedt dit niet. Het gasnetwerk zelf blijft liggen, omdat het later misschien voor alternatieven zoals waterstof kan worden gebruikt.
Je kan er echter ook voor kiezen te weigeren de kosten hiervoor te betalen, al zorgt dat wel voor moeilijkheden met de netbeheerders. Zie dit artikel van Radar en dit artikel van Tweakers, waarin dit meer gedetailleerd wordt toegelicht. Een warmtepomp vraagt veel elektriciteit, waardoor je je stroomnet zult moeten aanpassen om meer vermogen te kunnen generen.
Er is een 3-fasenaansluiting nodig, terwijl de meeste huizen een 2-fasenaansluiting hebben. De omschakeling naar een 3-fasenaansluiting kost gemiddeld 200 euro. Daarnaast is een aparte groep in je meterkast nodig. Zie ook onze pagina over wanneer je van het gas af kan,
Volledig antwoord bekijken
Wat als je geen gas meer gebruikt?
dinsdag 9 april 2019 door Jeanet Woldring 8 reacties Leestijd: 6 minuten Heeft u een alternatief gevonden voor gas? Dan kunt u op uw energiekosten besparen door de gasaansluiting op te zeggen. U betaalt dan wel honderden euro’s voor het afsluiten en verwijderen van de gasmeter. Waarom kost het zoveel en zijn er andere opties?
Zeg op via uw energieleverancier Wat houdt verzegelen in en wat kost het? Wat houdt verwijderen in en wat kost het? Let op: bezint eer ge begint Uitspraken Geschillencommissie Update november 2020
Steeds meer mensen verduurzamen hun woning om het milieu te sparen, een comfortabeler huis te hebben en te besparen op de energierekening. Sommigen zijn zelfs al zo ver dat zij geen aardgas meer nodig hebben. Maar u betaalt niet alleen de leverancier voor gas dat u verbruikt.
U betaalt ook de netbeheerder voor de gasaansluiting op het gasnet, zelfs als u geen gas meer afneemt. Dat is weggegooid geld als u toch geen gebruik meer maakt van de aansluiting. Verbruikt u geen gas meer? In dat geval kunt u uw aansluiting opzeggen. U betaalt dan geen maandelijkse netwerkkosten meer, wat ongeveer 15 euro per maand scheelt.
De netbeheerder wil natuurlijk wel dat er iets met de gasaansluiting gebeurt, zodat u geen gebruik meer kúnt maken van de aansluiting.
Volledig antwoord bekijken
Kunnen alle huizen van het gas af?
De overheid wil dat alle woningen en bedrijven stapsgewijs van het aardgas afgaan. Het is nu dus nog niet verplicht, maar het is wel de bedoeling dat er in 2050 niemand meer is die zijn huis nog met aardgas verwarmt. Wil je toch gas blijven gebruiken, dan kan dat natuurlijk: met groen gas.
Volledig antwoord bekijken
Hoe kun je douchen zonder gas?
Warm water zonder gas Ongeveer 20% tot 25% van je gasverbruik gaat op aan warm water. Warm water wordt vooral gebruikt in de badkamer en in de keuken. Hoe groter je gezinssamenstelling is, hoe meer warm water er verbruikt zal worden. In de meeste woningen, wordt water opgewarmd via de CV-ketel.
In nieuwbouwwoningen wordt veelal een warmtepomp toegepast. Deze zorgt voor je warme water en je verwarming. Maar hoe krijg je warm water zonder gas? Er zijn verschillende manieren om warm water zonder gas te krijgen, door water elektrisch te verwarmen. ETHERMA heeft verschillende producten om warm water op te warmen door middel van elektriciteit – en dus geen gas verbruiken.
Dat is goed voor het milieu!
- > Warmtepompboiler
- > Doorstroomboiler
- > Keukenboiler
Met een warmtepompboiler en een doorstroomboiler kan je je douchewater voorzien van warm water. Met een keukenboiler kan je enkel alleen je wastafel of wasbak voorzien van warm water. KOSTENINDICATIE AANVRAGEN WARM WATER. Overweeg jij om warm water elektrisch te verwarmen? Iedere woning is anders en heeft een persoonlijk advies nodig.
- Wij zoeken altijd naar de beste oplossing! Vertel ons wat je plannen zijn en wij zoeken altijd naar de beste oplossing.
- ETHERMA werkt samen met installateurs die ook de gehele installatie voor jou kunnen verzorgen! Een warmtepompboiler zorgt voor warm tapwater in je woning.
- Met warm tapwater bedoelen wij warm water wat uit je kraan komt.
Bijvoorbeeld als je gaat douchen of de afwas gaat doen. Een warmtepompboiler zorgt tevens voor warm water zonder gas te gebruiken. Een warmtepompboiler maakt gebruik van de omgevingslucht of ventilatielucht in de woning om het water op te warmen. Het is een zeer energiezuinige en milieuvriendelijke boiler.
Je kan met een warmtepompboiler op meerdere plaatsen in je woning tegelijk warm water afnemen. Het volume van je boilervat is afhankelijk van je verbruik. Een warmtepompboiler werkt op elektriciteit en zorgt dus voor warm water zonder gas te verbruiken. De installatie is zeer eenvoudig. Het is een kwestie van plaatsen, aansluiten en stekker in het stopcontact steken.
Als je zonnepanelen hebt, kunnen deze aangesloten worden op je warmtepompboiler. De elektriciteit die je nodig hebt, wordt dan op een duurzame, eigen opgewerkte manier geleverd. Een doorstroomboiler zorgt voor warm tapwater in je woning. Warm tapwater is het warme water dat je nodig hebt om te douchen en in de keuken.
Met een doorstroomboiler wordt het water direct verwarmd door middel van een elektrisch verwarmingselement. Of terwijl een doorstroomboiler zorgt voor warm water zonder gas te verbruiken. Dit gebeurt alleen op het moment dat er warm water gevraagd wordt, bijvoorbeeld als je wilt gaan douchen. Binnen een aantal seconden heb je warm water zonder gas te verbruiken.
Bij een doorstroomboiler stel je de gewenste temperatuur in. Hierdoor wordt er niet meer energie verbruikt dan daadwerkelijk nodig is om het water op temperatuur te krijgen. In de meeste woningen wordt het warmte tapwater verzorgd door een cv-ketel. Het warme water wordt vanaf de cv-ketel getransporteerd naar het waterpunt.
Dit zorgt voor veel warmteverlies. Bij een elektrische boiler wordt het warmtewater constant op temperatuur gehouden, dit brengt een hoog verbruik met zich mee. Een doorstroomboiler is dus een zeer energiebewuste manier van het creëren van warm water zonder gas. Door te werken met een doorstroomboiler kan het waterverbruik tot 30% worden verminderd doordat het water binnen een aantal seconden op temperatuur is.
De kraan staat niet onnodig aan tot het water warm is. Ook kan door de efficiëntie van de doorstroomboiler het energieverbruik om water te verwarmen tot wel 40% worden verminderd in vergelijking met een cv-ketel of elektrische boiler. Een keukenboiler is een kleine opslag (boiler) met warmwater.
- Meestal zijn keukenboilers verkrijgbaar in een uitvoering van 5 of 10 liter.
- Een keukenboiler is bij uitstek geschikt om op kort termijn kleine hoeveelheden warm water te leveren.
- Bijvoorbeeld warm water voor de afwas of schoonmaak.
- Een keukenboiler zorgt voor warm water zonder gas te verbruiken.
- Een keukenboiler wordt meestal weggewerkt in een keukenkastje onder de kraan.
Voor de installatie is het eenvoudig dat de keukenboiler dicht bij de kraan hangt. Zo legt het warme water een zeer korte afstand af en heb je geen warmteverlies. Vaak bij een verwarmingsketel of een boiler komt je warmwater van zolder of uit je garage.
- Doordat je met een keukenboiler warm water direct bij je kraan ter beschikking hebt, levert dit een mooie besparing op.
- De installatie is zeer eenvoudig en aan te sluiten op een 230 Volt aansluiting.
- En je creëert warm water zonder gas te verbruiken.
- Goed voor het milieu! Mensen vinden het vervelend als ze lang moeten wachten op warmwater.
De meeste mensen kiezen ervoor om direct warm water te hebben en passen een keukenboiler toe. Een energiebesparing en besparing op water is hierbij mooi meegenomen. Warm water zonder gas te verbruiken en verwarmen met elektriciteit is veel duurzamer. Daarnaast profiteer je voor een warmtepompboiler van een subsidie.
- De subsidie op de warmtepompboilers van ETHERMA bedraagt € 725,00.
- Subsidie voor woningeigenaren Ben jij eigenaar van een koopwoning en is deze woning jouw hoofdverblijf? Dan kan je gebruik maken van de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE).
- Dat kan met een investering in een (hybride) warmtepomp, zonneboiler, een aansluiting op een warmtenet en met 5 typen isolatiemaatregelen.
Woningeigenaren hebben recht op de hogere subsidiebedragen als de warmtepomp en/of de isolatiemaatregel na 31 december 2021 is geïnstalleerd en of aangebracht.180 liter Merk: ETHERMA Type: ET-AQUA-WHP-180 Meldcode: KA22902
- 250 liter Merk: ETHERMA Type: ET-AQUA-WHP-250
- Meldcode: KA20600
- Warm water zonder gas te verbruiken, dat is goed voor het milieu!
: Warm water zonder gas
Volledig antwoord bekijken
Hebben we volgend jaar nog gas?
De Rijksoverheid wil de CO 2 -uitstoot verminderen door over te stappen op duurzame energie. Daarom kunt u vanaf 2050 in principe niet meer koken op gas of stoken op aardgas. Dan kan dit alleen nog met duurzame installaties. Voor de aankoop van deze installaties kunt u subsidie krijgen.
Volledig antwoord bekijken
Kun je met zonnepanelen van het gas af?
Zonnepanelen niet stap 1 om gas te besparen – De basis om gas te besparen is namelijk een goede isolatie. Wanneer je jouw huis goed hebt geïsoleerd kun je energiezuinig wonen. Met de juiste isolatie en juiste apparatuur in huis kun je zelfs energieneutraal wonen.
Volledig antwoord bekijken
Wat kost helemaal van gas af?
Tot die tijd – sinds 1 maart 2021 – worden er geen kosten in rekening gebracht en is het dus gratis om je aardgasaansluiting te laten verwijderen.
Volledig antwoord bekijken
Hoe verwarmen Duitsers hun huis?
Duitsland stookt nog met brandolie en steenkool – De ambities van Duitsland zijn net zo duurzaam als die van ons. Ook onze oosterburen streven ernaar om in 2050 klimaatneutraal te zijn. Maar de uitgangssituatie is in Duitsland totaal anders dan bij ons.
- In minder dan de helft van de Duitse woningen vinden we een cv-ketel op aardgas.
- Ruim een kwart van de huizen stookt nog op brandolie, propaan of zelfs steenkool.
- Dat zijn fossiele brandstoffen die véél meer vervuiling en CO2-uitstoot veroorzaken dan aardgas.
- Door de verouderde verwarmingssystemen te vervangen door moderne hr-ketels op aardgas, kan Duitsland relatief snel een flinke milieu- en klimaatwinst boeken.
Om definitief van de CO2-uitstoot af te komen, moeten de cv-ketels wel vóór 2050 worden vervangen door duurzame alternatieven. Gerelateerd
Volledig antwoord bekijken
Waar gaat het meeste gas aan op in huis?
1. Verwarmen – Veruit het grootste deel van het aardgasverbruik in huis, ongeveer drie kwart, gaat op aan verwarming. De nummer één gasslurper is dan ook je cv-ketel, die aardgas gebruikt om water te verwarmen dat vervolgens door je radiatoren stroomt.
Een moderne, energiezuinige hr-ketel is dan ook zeker geen overbodige luxe en kan je gasrekening flink terugdringen. Overweeg je om jouw cv-ketel te vervangen, check dan wel of jouw wijk niet heel binnenkort al van het aardgas af gaat. Andere manieren om je gasverbruik met verwarming terug te dringen, zijn alle vormen van isolatie; van radiatorfolie en tochtstrips tot dak-, spouwmuur- en vloerisolatie.
Download onze gratis gids met de 20 beste tips om energie te besparen in huis! Leer hoe je eenvoudig stroom & gas bespaart en krijg praktische tips in begrijpelijke taal. Stuur mij de gids
Volledig antwoord bekijken
Kan je met een warmtepomp van het gas af?
Lees meer over de volledig elektrische warmtepomp – Een warmtepomp haalt warmte uit de lucht, bodem of het grondwater. Met een elektrische pomp wordt deze warmte opgewaardeerd tot een hogere temperatuur waarmee je het huis kunt verwarmen. Bij een volledig elektrische warmtepomp heb je geen hr-ketel op gas – en als je ook elektrisch kookt dus ook geen gasaansluiting – meer nodig.
- Een volledig elektrische warmtepomp werkt met lage temperatuur verwarming (LTV), namelijk vloer- en wandverwarming of lage temperatuur radiatoren.
- Daarmee kun je de warmte via een groter oppervlakte door het huis verspreiden, en kan je huis toch goed warm worden.
- Een voorwaarde is wel dat je huis goed geïsoleerd is.
Een warmtepomp die warmte uit de lucht haalt heet een lucht-water-warmtepomp (of lucht-lucht-warmtepomp als je de ruimtes verwarmt met warme lucht). Een warmtepomp die de warmte uit de bodem haalt noemen we een bodemwarmtepomp. Een warmtepomp gaat veel efficiënter met energie om dan een cv-ketel op gas.
- Dat maakt de warmtepomp duurzaam.
- Doordat een warmtepomp gebruik maakt van omgevingswarmte, produceert hij met 1 kW opgenomen elektrisch vermogen gemiddeld 4 kW warmte (een ‘COP’ van 4), een rendement van 400 procent als je rekent met de stroom uit het stopcontact.
- Maar stroom moet je opwekken.
- Tel je dat mee, ligt het rendement van een volledige warmtepomp op lucht op 140 tot 200 procent voor verwarming, en 80 tot 140 procent voor warm water.
Dat is veel hoger dan het rendement van een hr-ketel op gas (93 procent voor verwarming en 70 procent voor warm water). Het jaarrendement van een bodem-warmtepomp is fors hoger dan van een lucht-warmtepomp. Dit kan namelijk 270 procent zijn voor verwarming en 160 procent voor warm water (het opwekken van stroom meegerekend).
Volledig antwoord bekijken
Hoe kun je je huis gasvrij maken?
Kook elektrisch – Veel Nederlanders koken nog op aardgas. Om een bestaande woning volledig gasloos te maken, moet je overstappen naar elektrisch koken. Vervang het gasfornuis bijvoorbeeld door een inductie of keramische kookplaat. Met name inductiekookplaten zijn populair, omdat hierbij geen warmte verloren gaat.
Volledig antwoord bekijken
Wat kost 1x koken op gas?
Het is afhankelijk van welk contract je precies hebt, maar volgens overstappen.nl is in oktober 2022 de gemiddelde gasprijs 3,83 euro per m3 gas. Omgerekend betaal je tegen die prijs dus zo’n 141,71 euro voor al het jaarlijkse koken op gas.
Volledig antwoord bekijken
Hoeveel kost 1 jaar koken op gas?
Wat is goedkoper? – Voor koken op inductie is elektriciteit nodig, wat de reputatie heeft kostbaar te zijn. Gas daarentegen is een goedkopere vorm van energie wat koken betreft. Het koken op gas kost een huishouden per jaar gemiddeld 37 m3 gas, in verhouding 175 kWh wanneer er op inductie wordt gekookt.
Op jaarbasis kost gas zo gemiddeld €25 per huishouden en koken op inductie €36 (Milieu Centraal). Deze voordelen gelden echter niet wanneer een huis niet op gas is verwarmd en er dus speciaal gas naar toe moet worden getransporteerd; dit is namelijk behoorlijk aan de prijs. Wanneer wordt gekeken naar rendement komt inductie echter beter naar voren, slechts 10 tot 20% van de energie gaat bij inductief koken verloren.
Bij gas ligt dit getal hoger al is dat lastig precies in te schatten. Daarnaast komen er steeds meer alternatieve en duurzame vormen voor het opwekken van energie, zoals windmolens en zonne-energie; in de toekomst zal de CO2 uitstoot bij koken op inductie daarom gemiddeld lager liggen dan bij koken op gas.
Volledig antwoord bekijken