Hoe Lang Moeten Peultjes Koken?

Hoe Lang Moeten Peultjes Koken
Peulvruchten. Maak de peultjes schoon en kook ze met weinig water een snuifje zout en de suiker gaar in 7-15 min. De kooktijd is sterk afhankelijk van het groeistadium van de peultjes. Het lekkerste – met de kortste kooktijd – zijn de jonge malse peultjes.
Volledig antwoord bekijken

Kun je peultjes rauw eten?

Wat kun je ermee? – Peultjes zijn lekker knapperig en zijn qua smaak goed te combineren met allerlei andere groenten. In recepten zie je dit terug aan de veelvoud aan roerbakrecepten waarin peultjes worden mee gewokt (3-5 minuten) of als bijgerecht worden gekookt (circa 5 minuten).

 1. Ook kun je ze kort blancheren en verwerken in een salade.
 2. Rauwe peultjes eten wordt niet aanbevolen, vanwege de lectine die in de groente zit.
 3. Deze natuurlijke antistof kan leiden tot buikklachten, maar in kleine hoeveelheden (als je niet elke dag peultjes eet) vormt dit geen probleem.
 4. Je kunt peultjes vers kopen, maar ook ingevroren of in blik of pot.

Let er bij verse peultjes wel op dat je de lange draden langs de rand verwijderd, deze blijven hard na bereiding en zijn niet erg smakelijk.
Volledig antwoord bekijken

Hoe lang blancheren peultjes?

Bewaren Peultjes kun je 4 dagen in de koelkast bewaren. Bewaar ze in een plastic zak met gaatjes. Peultjes kun je eventueel ook 2 dagen op de fruitschaal bewaren. Verse peultjes kun je ook invriezen. Wel even 2-3 minuten blancheren (kort verhitten) vlak voor invriezen.

 1. Heb je restje gare peultjes over? Doe de peultjes in een afsluitbaar bewaarbakje.
 2. De peultjes kun je dan nog 2 dagen in de koelkast of 3 maanden in de vriezer bewaren.
 3. Hoe weet ik of verse peultjes niet goed meer zijn? De peultjes zijn dan slap of beschimmeld.
 4. Dit bederf herken je snel door te kijken, ruiken of proeven.

Bereiden Was de groente voor gebruik en snijd een puntje van de uiteinden. Sommige peulen hebben draden langs de randen. Deze draden kun je eraf trekken bij het wegsnijden van de uiteinden. Peultjes kun je in zo’n 5 minuten gaar koken. Maar ze behouden meer smaak als je ze ongeveer 20 minuten stooft in weinig water, met een beetje vloeibare margarine.
Volledig antwoord bekijken

Wat is het verschil tussen sugar snaps en peultjes?

Sugarsnaps zijn frisgroene peulvruchten die je geheel kunt eten. Ze zijn ontstaan uit een kruising tussen erwten en peultjes. Sugarsnaps smaken door de aanwezige erwten ook zoeter dan peultjes, vandaar ook de naam. Sugarsnaps en peulen worden nog wel eens verward.

Het verschil tussen peulen en sugarsnaps kun je vooral zien aan de vorm: peulen zijn plat en sugarsnaps zijn bol. Ook de smaak is anders, sugarsnaps zijn zoeter en peulen zijn zacht en verfijnd van smaak. Sugarsnaps zijn fris en zoet van smaak met een knapperige bite. Je kunt ze rauw eten, gebruik ze bijvoorbeeld eens in een salade! Yex ondersteunt dit prachtige product actief, wij helpen je graag met promoties en acties.

Onze Sugarsnaps vallen onder ons merk Discovered.

Naam Sugarsnaps of suikererwten
Familie Fabaceae
Oorsprong Azië
Herkomst Kenia, Zimbabwe, Guatemala, Ethiopië
Beschikbaarheid Jaarrond
Verpakking Vraag naar de mogelijkheden
Merk Discovered of leveranciersmerk

Volledig antwoord bekijken

Waar zijn peultjes goed voor?

Houdbaarheid tot 3 dagen bij 2 – 5 graden 0 Peultjes Wat zijn peultjes : Peultjes zijn de jonge peulen van de doperwtenplant. Ze behoren tot de vlinderbloemigen. De peultjes worden zeer jong geoogst. Dan is de schil nog jong en mals en er heeft zich nog geen vlies in de peul gevormd. De erwtjes zijn nog maar nauwelijks ontwikkeld.

 1. Peultjes zijn heldergroen, plat en knapperig.
 2. Zowel de schil als de erwten worden gegeten.
 3. Ze hebben een zoete smaak.
 4. Waar komen peultjes vandaan: Peultjes komen uit Nederland, Marokko en Spanje.
 5. Wanneer zijn peultjes verkrijgbaar : Verse peultjes uit Nederland zijn leverbaar van mei tot en met augustus.

Van februari tot mei komen ze uit Marokko en Spanje. Wat is de houdbaarheid van peultjes : Bewaar peultjes in de koelkast, in een plastic zak met gaatjes. Ze zijn dan 1 tot 2 dagen houdbaar. Waarom zijn peultjes goed voor je gezondheid : Peultjes zijn rijk aan vitamine C en vezels en bevatten bovendien een goede hoeveelheid vitamine K,

Vitamine C heeft in je lichaam een belangrijke functie als antioxidant, waardoor het helpt beschermen tegen oxidatieve schade. Ook helpt vitamine C je botten, tanden en huid gezond en sterk te houden. Vitamine K is belangrijk voor de normale stolling van je bloed en is betrokken bij de aanmaak van botweefsel.

Let op, peultjes kunnen niet rauw gegeten worden. Ze bevatten van nature de giftige stof lectine, welke maag- en darmklachten kan veroorzaken. Door de peultjes goed te verhitten worden de lectinen onschadelijk gemaakt. Voedingswaarde per 100 gram

You might be interested:  Wat Kost Een Uur Koken Op Gas?
Per 100 gram RI*
Energie 139 kJ
33 kcal
Vet 0
Waarvan verzadigd 0
Koolhydraten 5 g
Waarvan suikers 0 g
Voedingsvezel 2,5
Eiwitten 2 g
Zout 0 g
Vitamine C 35 mg 44%
Vitamine K 15 µg 20%
* Referentie-inname van een gemiddelde volwassene (8400 kJ / 2000 kcal).

Volledig antwoord bekijken

Kun je de erwten van peultjes eten?

Oogst – Peultjes en doperwten behoren tot dezelfde plant. De peul is het hoesje waar de erwt in zit. Het peultje is het eigenlijke vruchtje van de plant en het erwtje het zaadje. De peultjes zijn jong ook erg lekker (als er nog geen erwtjes in zitten). Als de erwtjes al gevormd zijn wordt het peultje vaak wat draderig en taai en is het minder lekker om te eten.
Volledig antwoord bekijken

Hoe lang moeten peulvruchten koken?

Hoeveel peulvruchten heb je nodig per persoon? – Gedroogde peulvruchten moet je laten weken. Afhankelijk van de soort en de temperatuur van het water moet je rekenen op 1 tot 8 uur. Tijdens het weken en koken nemen peulvruchten water op waardoor je uiteindelijk meer gewicht overhoudt.

Soort Weektijd Kooktijd Hoeveel per persoon
Bruine bonen 8 uur 45 minuten 75 – 100 g
Witte bonen 8 uur 40 minuten 75 – 100 g
Rode bonen 8 uur 45 minuten 75 – 100 g
Krombekbonen 8 uur 60 minuten 75 – 100 g
Friese woudbonen 8 uur 60 minuten 75 – 100 g
Groene erwten 8 uur 35 minuten 75 – 100 g
Kapucijners 8 uur 30 minuten 75 – 100 g
Kikkererwten 8 uur 35 minuten 75 – 100 g
Spliterwten 8 uur 45 minuten 75 – 100 g
Grauwe erwten 8 uur 45 minuten 75 – 100 g
Rode linzen 5 minuten 75 – 100 g
Groene linzen 12 minuten 75 – 100 g
Linzenmix 12 minuten 75 – 100 g

De ultieme tip met peulvruchten is natuurlijk dat je ze op tijd laat weken en eventueel voorkookt, Na het koken, kun je ze invriezen of een aantal dagen bewaren in de koelkast. Wanneer je een vast moment per week kiest, grijp je nooit meer mis en kun je aan de slag met de lekkerste gerechten.
Volledig antwoord bekijken

Wat is het verschil tussen peultjes en erwtjes?

Eigenlijk zijn doperwten en peulen hetzelfde, het zijn dezelfde planten die door veredelaars zijn gesplitst in rassen die vooral lekker zijn voor de malse platte peultjes, en rassen waarbij die peultjes minder mals zijn en waarbij je beter kunt wachten tot de zaden zich ontwikkelen.

 1. Want dat is wat doperwtjes eigenlijk zijn: eetbare groene zaden.
 2. Een leuke en vooral lekkere tussenvorm is de sugar snap.
 3. Je kunt deze dun en plat oogsten, ze hebben dan de typische smaak van peultjes.
 4. Maar je kunt ze ook laten hangen tot ze wat dikker zijn en er al kleine, nog platte erwtjes in de peul te zien is.

Dat heeft onze voorkeur; de smaak wordt dan ineens veel zoeter, het peultje is knapperig en sappig en het mini-doperwtje van binnen is zacht en zoet.
Volledig antwoord bekijken

Hoe weet je of peultjes nog goed zijn?

Hoe weet ik of een product niet meer goed is? Peultjes worden slap, beschimmelt of verkleuren. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Volledig antwoord bekijken

Wat betekent blancheren?

Wat is blancheren en waarom doe je het? – Blancheren is een kooktechniek waarbij je fruit of groenten heel kort kookt en daarna afkoelt in koud water. Zo wordt het kookproces onderbroken en zal het voedsel niet verder garen. Dit heeft verschillende voordelen:

Door groenten te blancheren blijven ze lekker knapperig en beetgaar, Ideaal om daarna in een slaatje of wokgerecht te gebruiken. Ook om groenten mooi groen te houden (bijvoorbeeld voor in een salade) kan je ze op voorhand blancheren. Het oog wil nu eenmaal ook wat! Door fruit of groenten te blancheren kan je er 100% zeker van zijn dat er geen bacteriën of ongedierte meer op zitten. Soms gaat men groenten blancheren om de smaak te verbeteren, Zeker bij bepaalde koolsoorten wordt dit principe vaak toegepast omdat het de bittere smaak verzacht. Bij zure fruitsoorten neemt ook het “prikkende” gevoel in je mond af. Tot slot gaan blancheren en invriezen hand in hand. In verse groenten en fruit zitten namelijk enzymen die de houdbaarheid verminderen. Door het voedsel te blancheren worden die enzymen afgebroken, wat een positief effect heeft op de houdbaarheid van het voedsel. Tip: verdeel het voedsel meteen in porties (dat is makkelijker om te ontdooien) en label elke portie met de naam van de inhoud en de datum waarop je ze hebt ingevroren.

Volledig antwoord bekijken

Hoe peulvruchten klaarmaken?

Verse peulvruchten: kort koken – Sommige peulvruchten zijn ook vers verkrijgbaar, zoals sojabonen. Hiervoor geldt het advies om ze 6 tot 8 minuten te koken voordat je ze eet. Ook verse peulvruchten die we tot de groente rekenen, zoals peultjes, tuinbonen en sperziebonen, kun je niet rauw eten.
Volledig antwoord bekijken

Hoe eet je peultjes?

2. Schoonmaken en snijden – Snijd of breek eerst een klein stukje van beide uiteindes af. Het puntje is vaak hard, vezelig en onprettig om te eten. Check bij de eerste paar peulen ook meteen of er een draad aan de peul zit. Dat doe je door het puntje bijna los te snijden en dan voorzichtig zijwaarts van de peul af te trekken.

Als er dan een dunne, vezelige draad meekomt heb je pech: dan moet je die bij alle peultjes verwijderen. De draad is namelijk niet eetbaar. In veruit de meeste gevallen is dat echter helemaal niet nodig, en dan ben je zo klaar met het wegsnijden van de uiteinden. Was vervolgens de peulen nog even goed onder de kraan.

You might be interested:  Hoe Lang Moeten Tuinbonen Koken?

Afhankelijk van hoe groot de peulen precies zijn en het soort gerecht waar je ze in wilt verwerken, kun je ze daarna ook nog snijden. Bijvoorbeeld grof in twee of drie stukken. Tip: maak een schuine snede. Dat eet prettig en ziet er leuker uit.
Volledig antwoord bekijken

Waarom mag je sugar snaps niet rauw eten?

Bewaren Sugar snaps kun je 4 dagen in de koelkast bewaren. Bewaar ze in een papieren zak of open plastic zak met gaatjes. Sugar snaps kun je eventueel ook 2 dagen op de fruitschaal bewaren. Sugar snaps kun je ook invriezen. Wel even 2-3 minuten blancheren (kort verhitten) vlak voor invriezen.

Heb je restje gare sugar snaps over? Doe de peultjes in een afsluitbaar bewaarbakje. De peultjes kun je dan nog 2 dagen in de koelkast of 3 maanden in de vriezer bewaren. Hoe weet ik of verse sugar snaps niet goed meer zijn? De sugar snaps zijn dan slap of beschimmeld. Dit bederf herken je snel door te kijken, ruiken of proeven.

Bereiden Was de groente voor gebruik en snijd een puntje van de uiteinden. Sommige sugar snaps hebben draden langs de randen. Deze draden kun je eraf trekken bij het wegsnijden van de uiteinden. Je kunt sugar snaps ook in 1 minuut blancheren. Daarna kun je ze verwerken in een salade of in een ovenschotel.
Volledig antwoord bekijken

Kun je sugar snaps helemaal eten?

Smaak – Sugar snaps hebben een zoete smaak die tussen die van peulen en doperwten in zit. Ze worden niet gedopt, zoals doperwten en tuinbonen. Je kunt de peulen in zijn geheel eten. Kook of roerbak ze of verwerk ze rauw in een salade. Voor een lekker gezond groentegerecht meng je sugar snaps eens met sperzieboontjes, worteltjes en roosjes broccoli.

In een salade smaken sugar snaps heerlijk met rucola, cherrytomaatjes en geitenkaas. Gekookt in een noedelsoep kan ook! Of roerbak ze voor een gerecht met bijvoorbeeld rijst, kip, cashewnoten, champignons, rode paprika en sojasaus. Tijdens de bereiding blijven sugar snaps knapperig en frisgroen. De kooktijd van sugar snaps is 3-5 minuten.

Roerbakken duurt ongeveer even lang. Je kunt ze ook per 200g in de magnetron bereiden. Doe dit 3-4 minuten op 750 watt.
Volledig antwoord bekijken

Waarom zijn peultjes zo duur?

Peultjes zijn zo duur omdat het eigenlijk heel erge jonge bonen zijn die kunnen uitgroeien tot doperwten. Omdat ze zo jong zijn wegen ze weinig en dat maakt de prijs zo hoog. Als ze langer blijven zitten worden ze zwaarder en is de pluktijd hetzelfde, de kilo’s meer dus grotere opbrengst aan kilo’s.
Volledig antwoord bekijken

Hoeveel suiker in peultjes?

In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.1 opscheplepel (45 gram) peultjes bevat:

Energie 15 kcal
Koolhydraten 2,2 g
– waarvan suikers g
Vezels 1,1 g
Eiwit 0,9 g

Volledig antwoord bekijken

Kun je verse peultjes invriezen?

Bewaren – Je kunt peulen het beste in de koelkast bewaren, in een plastic zak met gaatjes. Ze zijn dan een paar dagen houdbaar. Gekookte peultjes kun je in een goed gesloten plastic zakje of bakje in de diepvries bewaren. Rauwe peulen ook, na ca.2 minuten blancheren. Ze zijn dan tot 12 maanden houdbaar bij een minimale temperatuur van -18°C. Bekijk alle peulen recepten
Volledig antwoord bekijken

Kun je peultjes koken?

Peulvruchten. Maak de peultjes schoon en kook ze met weinig water een snuifje zout en de suiker gaar in 7-15 min. De kooktijd is sterk afhankelijk van het groeistadium van de peultjes. Het lekkerste – met de kortste kooktijd – zijn de jonge malse peultjes.
Volledig antwoord bekijken

Waarom erwten afspoelen?

Spliterwten zijn halve erwten en laten (vooral aan het platte oppervlak) gemakkelijk eiwitten los. Als je spliterwten ongewassen kookt, ontstaat er veel schuim op het kookvocht. Door ze eerst goed te wassen in een zeef of vergiet, is de hoeveelheid schuim die ontstaat minder.
Volledig antwoord bekijken

Wat zijn peultjes voor groente?

Teelt – De peultjes behoren tot de familie van de vlinderbloemigen. De peultjes worden zeer jong geoogst. De schil is dan nog jong en mals en er heeft zich nog geen vlies in de peul gevormd. De erwtjes zijn nog maar nauwelijks ontwikkeld. Peultjes zijn heldergroen, plat en knapperig en hebben een zoete smaak. Zowel de schil als de erwten worden gegeten. Filmpje: De erwt, zo groeien peultjes,
Volledig antwoord bekijken

Wat is het verschil tussen bonen en peulvruchten?

Wat zijn peulvruchten? – Peulvruchten behoren tot de vlinderbloemige planten. De vruchten daarvan noemen we peulen, en peulvruchten zijn dus de peulen of de zaden daarin. Onder peulvruchten vallen bijvoorbeeld bruine, witte en zwarte bonen, kapucijners, kievitsbonen (borlotti), linzen en kikkererwten. Peulvruchten staan in de Schijf van Vijf,
Volledig antwoord bekijken

Wat is de gezondste peulvrucht?

1. Kikkererwten – Van kikkererwten is bekend dat ze de bloedsuikerspiegel stabieler houden dan bijvoorbeeld (witte) granen. Ze zijn daarom een goede bron van langzame koolhydraten, Ook verbeteren ze je cholesterolwaarden en zijn ze goed voor je darmen.
Volledig antwoord bekijken

Waarom peulvruchten afspoelen?

Moet je peulvruchten uit pot en blik afspoelen en koken? Peulvruchten zijn bijvoorbeeld bruine bonen, kikkererwten en linzen. Klinkt simpel, maar het wordt al snel heel gek. Pinda’s zijn peulvruchten, maar die gooien we op een hoop bij de noten. De groene varianten, zoals doperwten en sperziebonen, zijn officieel peulvruchten, maar die stoppen we in een hokje ‘groente’.

€ 7,00 Krijg toegang tot de voedingswaarden van alle recepten, een pagina waar je jouw favoriete recepten kunt bewaren en bespaar veel tijd door simpel een boodschappenlijst te printen op basis van de door jou uitgekozen recepten. € 15,00 Je ontvangt 84 recepten inclusief de boodschappenlijstjes, de inspiratielijst voor tussendoortjes, inspiratie voor alternatieve maaltijden en de gouden tips. De recepten zijn voor 2 personen, binnen 15 minuten te bereiden en superlekker!

You might be interested:  Wat Kost Koken Op Gas Per Uur?

Zo zijn er wel meer gekke dingen hoor. Een cashewnoot is een zaad, een tomaat is fruit, enzovoort. Maar goed, ik dwaal af. Zijn peulvruchten nu wel of niet gezond? Moet je ze uit pot en blik nu wel of niet afspoelen? Moet je ze wel of niet koken? Laten we er even een voor een doorheen lopen.

 • Ik kan mij voorstellen dat als je gaat googlen op de vraag “Zijn peulvruchten gezond?”, dat je er niet uitkomt.
 • Bij de een lees je dat ze je LDL-cholesterol verlagen, wat helpt om je bloedvaten gezond te houden.
 • Dan weer dat peulvruchten juist slecht zijn omdat ze antinutriënten en gifstoffen bevatten.

Nog weer ergens anders lees je dat ze gezond zijn en lekker veel B-vitamines en mineralen zoals ijzer, calcium en fosfor bevatten. Om vervolgens op een recente bestseller te stuiten waarin gewaarschuwd wordt voor de verborgen gevaren van onder andere peulvruchten: ze zouden je darm aan het lekken brengen.

 • Dus? Wat is het nou? De meningen verschillen nogal.
 • Hoe kan dat? Heel simpel.
 • Cruijff zou gezegd hebben: “Elk voordeel heb z’n nadeel”.
 • Zo is het ook met peulvruchten.
 • Maar dat nadeel moet je wel in perspectief zetten.
 • In rijst zit bijvoorbeeld arseen.
 • Je weet wel, dat gif waarmee moorden worden gepleegd in detectiveverhalen.

Dat betekent echter niet dat het eten van rijst ongezond is. Het gaat altijd om verwaarloosbare kleine hoeveelheden. Je lichaam kan prima omgaan met de nadelige aspecten van gezonde voedingsmiddelen. Onze natuurlijke voeding barst van de antinutriënten en gifstoffen.

 • We zijn echt wel slim in elkaar gezet, we kunnen daar prima mee omgaan.
 • Lees je er alle wetenschappelijke onderzoeken op na? Dan is de conclusie simpel.
 • De dan ook: eet wekelijks peulvruchten.
 • Ze zijn goed voor je gezondheid omdat ze het LDL-cholesterol verlagen.
 • Dat is goed voor de bloedvaten.
 • Peulvruchten horen dus thuis in een gezond eetpatroon.

Je hebt vast wel eens peulvruchten uit een pot en blik afgespoeld. Dan lijkt het wel alsof ze die peulvruchten hebben gewassen met shampoo. Want als je die dingen onder de kraan houdt, begint de hele handel te schuimen. Is dat erg? Nee. Het schuimen heeft met twee dingen te maken: eiwitten en saponine.

 1. Om 0,5 – 1 kg per week af te vallen, hoef je echt niet op een dieet van worteltjes en water.
 2. Leine gerichte en onderbouwde aanpassingen zorgen al voor maximaal resultaat.
 3. Ontdek welke specifieke aanpassingen dat zijn in jouw eigen eetpatroon.
 4. Peulvruchten bevatten dus relatief veel eiwitten.
 5. In zo’n pot en blik lekken wat van die eiwitten langzaam in het vocht.

Je krijgt dan een soort ‘eiwitwater’. Het afspoelen zorgt ervoor dat het eiwitwater een soort opgeklopt wordt. Daardoor gaat het schuimen. Daarnaast zit er, net als bij veel andere groenten, saponine in peulvruchten. Saponine wordt ook wel zeepstof genoemd.

 • Dat helpt dus ook een handje bij het opschuimen.
 • Maar zoals gezegd: er is niets mis met dat vocht.
 • Je kunt het gewoon eten.
 • Het hangt af van jouw eigen voorkeur.
 • Soms spoel ik peulvruchten uit een pot en blik af.
 • Soms spoel ik ze niet af.
 • Wil ik mijn een beetje extra smeuïgheid geven? Dan spoel ik ze niet af.

Zijn het zwarte bonen? Dan spoel ik ze wel af. Anders kleurt mijn hele salade, zoals deze, zwart als ik ze niet zou afspoelen. En een zwart gekleurde salade ziet er toch altijd wat minder smakelijk uit. Wist je trouwens dat het vocht van bijvoorbeeld kikkererwten ook wel aquafaba genoemd wordt? Vegans gebruiken dat eiwitrijke vocht om op te kloppen en er uiteindelijk een vegan mousse of vegan mayonnaise van te maken.

 • Ik doe dat bijvoorbeeld ook in dit recept:, Nee.
 • Peulvruchten uit pot en blik hoef je niet meer te koken.
 • Ze zijn al gekookt.
 • Natuurlijk kun je ze wel opwarmen als dat beter in het gerecht past.
 • Let op, dit geldt bijvoorbeeld niet voor peulvruchten uit de diepvries.
 • Bereid die volgens de aanwijzingen op het etiket.

Gedroogde peulvruchten moet je lang koken voordat ze gaar zijn. Kook verse groene bonen altijd voordat je ze eet! In rauwe bonen, zoals bijvoorbeeld sojabonen, komt de natuurlijke gifstof lectine voor. Lectine wordt door verhitting onschadelijk gemaakt.
Volledig antwoord bekijken

Waarom mag je peulvruchten niet rauw eten?

Fabel – Rauwe peulvruchten bevatten het giftige planteneiwit lectine. Als je te veel lectine binnenkrijgt, kun je misselijk worden en buikpijn, koorts en diarree krijgen. Uiteindelijk kan lectine zelfs de darmen en nieren beschadigen. Koken maakt lectine onschadelijk.
Volledig antwoord bekijken

Kun je rauwe bonen eten?

Kun je sperziebonen veilig eten? – Gekookt zijn sperziebonen veilig om te eten. Eet sperziebonen niet rauw. In peulvruchten zoals sperziebonen komt de natuurlijke gifstof lectine voor. Door het koken van de sperziebonen raakt de giftige stof uitgewerkt.
Volledig antwoord bekijken

Welke bonen kan je rauw eten?

Kidneybonen – Het is belangrijk om kidneybonen (nierbonen) altijd te weken en te koken voordat u ze eet. Deze bonen bevatten namelijk net als sperziebonen het giftige stofje lectine, wat misselijkheid veroorzaakt en u kan laten braken. Kidneybonen uit blik kunt u wel onbereid eten, omdat deze al zijn verhit.
Volledig antwoord bekijken