Hoe Lang Moeten Inktvisringen Koken?

Hoe Lang Moeten Inktvisringen Koken
Bereidingswijze – 1e manier: (krasata) De intvis net onder water zetten, enkele laurier blaadjes erbij en aan de kook brengen, zachtjes laten koken tot het vlees gaar is (voor inktvis 1 kilo, ongeveer 1 uur), dan 1 glas rode wijn toevoegen en zout, nog eventjes op een laag pitje laten pruttelen.

 • Ook hier is weer een variant op: De inktvis opzetten met 1 kopje olie, 2 glazen droge rode wijn, laurier en peper.
 • Op een laag pitje laten koken (af en toe controleren of er nog vloeistof in de pan zit, zonodig toevoegen) tot inktvis gaar is (ongeveer 1 uur).
 • Hierna in stukjes snijden.2e manier: (xidhato) Inktvis in pan met half kopje azijn en 1 glas water opzetten, en op laag vuur laten koken tot de inktvis gaar is (eventueel als nodig wat water toevoegen).

Haal van het vuur en snijd in kleine stukjes. Voor het serveren overgieten met de olijfolie en bestrooien met oregano.
Volledig antwoord bekijken

Hoe weet je dat inktvis gaar is?

Inktvisringen moeten op hoge temeperatuur nét gaar worden (net niet meer doorzichtig), als ze helemaal wit zijn worden het taaie elastiekjes.
Volledig antwoord bekijken

Hoe krijg je inktvis zacht?

De zachtzinnigste en minst bewerkelijke manier is de inktvis een nacht in de vriezer leggen. Op deze manier worden de eiwitten ook afgebroken én wordt het vlees malser. In een marinade wordt octopus ook mals. In dit geval breekt het zuur – citroensap of azijn – in de marinade de eiwitten af.
Volledig antwoord bekijken

Hoe voorkom je dat inktvis taai wordt?

Hoe inktvis op de bbq grillen? – De hitte en de duur van het grillen is bij inktvis op de bbq heel belangrijk. Laat je inktvis op voorhand 20 minuten marineren in een mengsel van (olijf)olie, citroensap en kruiden. Gril ‘m dan kort op een hevig vuur om te voorkomen dat hij taai wordt.

Draai de inktvis na 2 à 3 minuten om zodat ook de andere kant mooi gegrild wordt. Haal van de grill en laat even rusten. Snijd dan in dunne ringen en kruid af met wat peper en zout en serveer met schijfjes citroen. Ben je fan van surf- en turfgerechten en de combinatie van vlees en vis? Dan is ons barbecuerecept met steak, een spiesje van gegrilde inktvis en broccolini zeker iets voor jou! Probeerde je een van onze inktvisgerechten? Of heb je nog tips die je graag met ons wilt delen? Laat het zeker weten via Facebook, Instagram of Twitter met #lekkervanbijons.

Wil je op de hoogte blijven van de laatste culinaire weetjes? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief of volg ons op YouTube of Pinterest,
Volledig antwoord bekijken

Kun je inktvis rauw eten?

Hoe heet het? Octopus, pulpo, tako / タコ (Japan), muneo / 문어 (Korea). Of algemener: inktvis, squid. Wat is het? Culinair gezien kun je inktvissen indelen in 3 groepen: pijlinktvis, zeekat/sepia en de octopus. Octopus heeft in tegenstellling tot die andere twee “slechts” 8 tentakels en geen intern skelet.

Het is zo’n inktvis zoals je die in griezelfilms en cartoons ziet: bolle kop met lange, krioelende tentakels. In Japan eet men sashimi van octopus (rauw dus). In Korea eet men het zo rauw dat de tentakels op het bord nog bewegen in de sesamolie en de zuignapjes zich in een soort stuiptrekking aan je tong vastzuigen ( filmpje ).

Of nog erger, men eet ze echt levend ( enger filmpje! ). In Japan en Korea eet men octopus ook wel kort gegrild, maar in de rest van de wereld eet men octopus meestal lang gestoofd tot het zoet en mals is. Hoe te gebruiken? Om octopus mals te krijgen (d.i.

De celstructuur te verruïneren) slaat men ‘m in veel culturen voor het koken een tijdje tegen de rotsen ( filmpje ), in Japan beklopt men ‘m met een afgeplatte diakon, maar gewoon invriezen en ontdooien blijkt ook te werken. Laat je de kop zitten (omdat het velletje bij bereiding dan mooier blijft zitten) snijd de oogjes en de bek/snavel eruit, keer de kop binnenstebuiten en haal ‘m leeg.

Spoel de octopus in ruim water schoon en kook ‘m zachtjes sudderend in ongeveer 45 tot 60 minuten in ruim water (30g zout per liter) gaar. Laat afkoelen in het kookwater. Verwerk de octopus warm, lauw of koud in salades, gegrilld met een sausje of in takoyaki (Japanse poffertjes).

In Korea sterven elk jaar mensen omdat ze zich “verslikken” in levende octopus die zich vervolgens vastzuigen in hun keel. Recept: takoyaki, Een populaire, Japanse “straat snack”: een boller, ronder poffertje gevuld met oa een stukje octopus, bestreken met een zoete okonomiyaki-achtige saus, kewpie en aonori, In Japan masseert men de octopus nog voor men ‘m beklopt. Masseren en wrijven in zo’n aardenwerken vijzel met ribbeltjes. Daarbij komt slijm los, dat lijkt op schuimig eiwit en dat spoelt men weg. De octopus zou daardoor minder “vissig” smaken, delicater dus.

Wat is er zoal te koop?

merk : vers op de markt (al zijn ze daar volgens mij ook vaak gewoon ontdooid, niet echt vers dus) land van herkomst : Nederland? prijsindicatie : € ? (g)
merk : Wang Food (Koreaans) land van herkomst : China etiket : Frozen small octopus (cut ingrediënten : small octopus (wild) prijsindicatie : € ? (907g)

Volledig antwoord bekijken

Is inktvis gezond om te eten?

Waarom zijn de koudere maanden de beste tijd voor inktvis? – – Waarom zijn de koudere maanden de beste tijd voor inktvis? Inktvis is een soort ongewerveld zeedier dat behoort tot de familie van de inktvissen (koppotigen), waartoe ook octopussen en zeekatten behoren. Hij komt overal ter wereld voor in warme en gematigde wateren, en wordt vaak gevangen voor zijn zachte, smaakvolle visvlees.

De inktvis heeft een lang, cilindervormig lichaam met een mantel, die het belangrijkste deel van het lichaam vormt, en een kop die met een smalle nek aan de mantel is bevestigd. Hij heeft acht armen, die bekleed zijn met zuignappen, en twee lange tentakels, waarmee hij zijn prooi vangt. De inktvis is een zeer intelligent wezen, waarvan is aangetoond dat het complex gedrag vertoont, zoals probleemoplossing en leren.

Het is ook een snelle zwemmer, dankzij zijn straalaandrijving, waarmee hij zich door het water voortbeweegt. Inktvis is wereldwijd een populaire zeevrucht, en wordt vaak geserveerd in gerechten als calamari, sushi en ceviche. Het bevat veel eiwitten, weinig vet en veel essentiële voedingsstoffen, waardoor het een gezonde keuze is voor mensen van alle leeftijden.

Inktvis bevat veel eiwitten, weinig vet en veel essentiële voedingsstoffen, waardoor hij een gezonde keuze is. Een van de belangrijkste voordelen van inktvis is dat het een uitstekende bron van eiwitten is. Eiwit is een essentiële voedingsstof die een cruciale rol speelt in ons lichaam en helpt bij de opbouw en het herstel van weefsels, de productie van hormonen en enzymen, en het behoud van gezonde spieren en botten.

Een portie gekookte inktvis van 3 ons bevat ongeveer 16 gram eiwit, dat is ongeveer een derde van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor een volwassene. Inktvis is ook vetarm, met slechts 0,5 gram vet per portie van 3 ons. Dit maakt het een geweldige optie voor mensen die proberen een gezond gewicht te behouden of die een vetarm dieet volgen.

 • Naast het hoge eiwitgehalte en het lage vetgehalte is inktvis ook rijk aan essentiële vitaminen en mineralen.
 • Het is een goede bron van vitamine B12, die belangrijk is voor de aanmaak van rode bloedcellen, en bevat ook veel selenium, een mineraal dat het immuunsysteem helpt ondersteunen.
 • Verder bevat inktvis veel omega-3 vetzuren, die belangrijk zijn voor de gezondheid van het hart.

Omega-3 vetzuren helpen ontstekingen te verminderen, verlagen de bloeddruk en verminderen het risico op hartziekten en beroertes. Kortom, inktvis is een gezond en heerlijk visgerecht dat kan worden gegeten als onderdeel van een evenwichtige voeding. Zijn hoge eiwitgehalte, lage vetgehalte en rijke scala aan essentiële vitaminen en mineralen maken het een goede keuze voor mensen van alle leeftijden.
Volledig antwoord bekijken

Wat is het verschil tussen inktvis en calamares?

Wat zit er nu écht in inktvisringen uit de supermarkt? Calamares komt van het Spaanse woord calamar, wat inktvis betekent. In Spanje worden calamares steevast van pijlinktvis gemaakt. Hiervoor wordt het tubevormige bovenlijf van de pijlinktvis inclusief de tentakels in ringen gesneden.

Hierna worden de inktvisringen en tentakels gepaneerd, gefrituurd en belanden ze op jouw bord met een schijfje citroen en eventueel een dipsaus. Een heerlijk, simpel gerecht wat over de hele wereld bekendheid heeft vergaard. Zelf maken? Waar de Nederlandse variant uit het vriesvak precies uit bestaat was tot voor kort onduidelijk.

Zo ging er een hardnekking gerucht rond dat de inktvisringen gemaakt werden van varkensanussen. Hier bleek niets van te kloppen. Waar ze wél van gemaakt worden zocht de Keuringsdienst van Waarde uit. Nederlandse calamares uit het vriesvak worden bijna altijd gemaakt van de dosidicus giga s.

Dit is een enorme pijlinktvis die wordt gevangen in de stille oceaan. De ringen worden enerzijds gestanst (uitgedrukt) uit het enorme bovenlijf wat ringen van precies dezelfde grootte oplevert. Anderzijds worden de ringen gemaakt door inktvisvlees te vermalen en daar verschillende ingrediënten (vis, zetmeel, smaakversterks etc) aan toe te voegen.

Dit mengsel wordt daarna in perfecte ringen geperst.
Volledig antwoord bekijken

Is er een verschil tussen een octopus en inktvis?

2. Inktvis of octopus? – Elke octopus is een inktvis, maar niet elke inktvis is een octopus. Dé inktvis bestaat helemaal niet. Je hebt wel verschillende soorten inktvissen, zoals de octopus, de pijlinktvis en zeekat. Inktvis is eigenlijk een soortnaam en niet de naam voor één dier.

Ook al is een octopus een inktvis, ze zijn niet helemaal hetzelfde. Een octopus heeft bijvoorbeeld maar 8 tentakels, terwijl alle andere inktvissen er 10 hebben. De twee extra tentakels zijn langer dan de andere 8. De inktvis gebruikt deze extra armen om nog makkelijker voedsel te vangen. Een ander verschil is dat octopussen altijd giftig zijn.

Inktvissen zijn niet altijd giftig, hun inkt is vooral erg vervelend. Pas dus maar goed op als je een achtpotig dier in de oceaan ziet zwemmen! Lees ook: Ontdek alles over de reuzenkraak, de grootste octopus ter wereld
Volledig antwoord bekijken

Wat is lekkerder inktvis of octopus?

Octopus heeft de sterkste smaak. Inktvis en Zeekatten hebben tien tentakels.
Volledig antwoord bekijken

Kan je inktvis helemaal eten?

Waarom inktvis een delicatesse is Wij Nederlanders snappen weinig van inktvis. We denken alleen aan die taaie ringen in oliebollenbeslag. Dat is jammer, want inktvis, wat eigenlijk helemaal geen vis is, kan een delicatesse zijn. Hilary Akers stak haar licht op bij een aantal experts. Illustratie: Studio Garcia is kok, vinoloog en historicus. Voor 
FD Persoonlijk 
schrijft zij de cursus: hoe word ik 
restaurantcriticus? Illustratie: Studio Garcia Portretfoto: Friso Keuris Er bestaat geen zeebeest dat naar de naam inktvis luistert. Je hebt de pijlinktvis, de octopus en de sepia of zeekat.

 1. Samen heten ze inktvissen.
 2. Maar dat is een rare verzamelnaam.
 3. Want hoewel alle inktvissen een rookgordijn aan inkt spuwen als er gevaar dreigt, hebben ze geen skelet en daarom zijn het geen vissen.
 4. Het zijn weekdieren.
 5. We zouden ze moeten eten.
 6. Ze barsten van de smaak, hebben een weergaloze textuur en ze kunnen op talloze manieren bereid worden.
You might be interested:  Waarom Mag Soep Uit Blik Niet Koken?

Toch bestellen we ze zelden. We denken dat de textuur rubberig is en vinden de tentakels eng. Jammer dat Nederlanders inktvis niet snappen. Maar Jakob Doorn, visexpert van vishandel Jan van As, en Sidney Schutte, chef van tweesterrenrestaurant Librije’s Zusje, gaan ons verlichten.

Als Jakob Doorn een pijlinktvis, een octopus en een sepia naast elkaar legt zie je direct de overeenkomsten: bij alle drie zitten de tentakels direct aan de kop. Acht (octo) bij de octopus, acht plus twee langere vangarmen bij de andere. De octopus is één en al tentakels en een kop. Een pijlinktvis is smal, met twee ‘vleugels’, die de pijl vormen.

De sepia heeft een gedrongen, gestreept lichaam. Pijlinktvis en sepia die in Nederland op de markt komen, kun je zo eten. Octopus heeft een behandeling nodig. Vroeger werd het vlees door vissers mals gebeukt tegen de havenmuur, tegenwoordig gaat de octopus in een speciale centrifuge, gevolgd door een korte verhitting op een graad of 40.

Dan wordt hij ingevroren. Restaurants die willen besparen kopen octopus zonder deze behandeling, maar dan is de kooktijd langer. Gare octopus is heerlijk zacht. Maar die rubberige inktvisringen dan? Die worden gemaakt van een pijlinktvis van een grote, taaie soort, die bij ons niet vers op de markt verschijnt.

Die wordt gekneusd en ingeprikt, en vervolgens worden er ringen uit gestanst, die kant-en-klaar te koop zijn en, verstopt onder beslag, in eenvoudige restaurants op de kaart staan. Ze zijn eetbaar, maar daar is ook alles mee gezegd. Verse ringen pijlinktvis in beslag gefrituurd, daarentegen, zijn goddelijk. ➺ Een inktvis is geen vis, want hij heeft geen skelet. Inktvissen zijn weekdieren.

➺ We zouden vaker inktvis moeten eten, want hij is, mits goed bereid, heerlijk mals en goed te combineren. ➺ Er zijn grofweg drie soorten inktvis: pijlinktvis, octopus en sepia. ➺ Die smakeloze, harde gefrituurde ringen in eenvoudige tapastentjes worden gemaakt van een soort grote pijlinktvis en kant-en-klaar verkocht. ➺ Inktvis is eenvoudig te bereiden en laat zich met een groot aantal ingrediënten combineren. ➺ Volgende week: Indiase broden.

We blijven nog even bij Jakob Doorn, want die wil wat misverstanden uit de weg ruimen. De gedachte dat pijlinktvis spierwit hoort te zijn, bijvoorbeeld. Pijlinktvis is van zichzelf crèmekleurig, witte pijlinktvis is gebleekt. En het roodbruine velletje om de pijlinktvis? Gewoon eetbaar.

En handig in de winkel. Want roodbruin betekent vers, roze vel betekent oud. En die enge zuignapjes op de tentakels van alle inktvissen? Die kun je gewoon opeten. Schutte is vooral een liefhebber van octopus en sepia en excelleert in hun bereidingen. In zijn keuken in het Waldorf Astoria Hotel in Amsterdam zet hij eerst de octopus op.

Hoe simpeler de bereiding, hoe beter, vindt Schutte. Hij legt de hele octopus in de pan, water erop, flink wat laurier, een doorgesneden bol knoflook en zout. Soms vervangt hij het water door rode wijn, die hij, als de octopus gaar is, inkookt. Daarmee bestrijkt hij de octopus, die zo vuurrood wordt.

‘Lakken’, noemen koks dat bestrijken. Terwijl de octopus rustig in een klein uurtje gaar borrelt gaan we naar de sepia. ‘Sepia en pijlinktvis mogen nooit helemaal gaar zijn’, vertelt Schutte. ‘Gaar zijn ze rubberig.’ Het vlees van de schoongemaakte huls snijdt hij in vierkantjes en de bovenkant van die vierkantjes snijdt hij in, tot het hoogpolige badmatjes lijken.

Die legt hij op een rooster. Dan pakt hij een pan rokende zonnebloemolie en schept drie soeplepels daarvan over de sepia. ‘Te gevaarlijk voor thuis.’ De olie dringt in de blokjes en ik zie het vlees garen. We proeven. Fantastisch, goudbruin gefrituurd, met een geweldige beet.

Hij geeft er gefermenteerde krabsaus bij, en nog wat heerlijke dingen. Nu is de octopus gaar. Schutte snijdt de tentakels los. ‘Je kunt ze in dunne plakjes snijden en marineren, bijvoorbeeld in verwarmde kokosmelk met sjalotjes, knoflook en limoen.’ Vandaag demonstreert hij warme bereidingen. Hij legt een tentakel in een klassieke kalfsfond en we slurpen hem zo naar binnen.

Wat een smaak. Dan zijn favoriete bereiding. Hij opent een Green Egg en legt de tentakels op het rooster. Deksel dicht tot er lichte streepjes op komen. ‘Die rooksmaak en dan wat citrusdressing met knoflook erbij – fantastisch. Thuis kun je stukjes octopus ook in een tomatensaus leggen’, adviseert Schutte. Pingus Psi 2012, 
€ 29, spanjewijn.nl
Volledig antwoord bekijken

Is inktvis taai?

Smaak en bereiding – Bij veel mensen is de pijlinktvis vooral bekend als lekkernij uit landen rond de Middellandse Zee, daar beter bekend als ‘Calamari’, het Italiaanse woord voor deze soort. Verse pijlinktvis is verre van taai of rubberachtig. Inktvis moet heel kort gebakken of geroosterd worden, anders wordt deze taai.

De inkt wordt in veel landen ook in gerechten gebruikt. Denk hierbij aan risotto’s en pasta’s met inktvisinkt. Ondanks dat een pijlinktvis er ingewikkeld uit ziet om schoon te maken, is het juist heel eenvoudig. Het enige wat je hoeft te doen is het bolletje met de papegaaienbek tussen de armen er aftrekken.

Op deze manier haal je in een keer alle ingewanden er uit. Vervolgens kun je repen snijden van het vlees. Naar recepten & bereiden
Volledig antwoord bekijken

Kan een inktvis zonder water?

Je vindt ze in alle zeeën en oceanen en kunnen zelfs een korte tijd uit het water leven. Zolang ze hun kieuwen maar nat houden.
Volledig antwoord bekijken

Is octopus eten gevaarlijk?

Sannakji – Credits: Lara Hughes We blijven nog even in Azië voor een ander dodelijk gerecht: Sannakji. Het is een Zuid-Koreaanse delicatesse en het betreft een octopus. Geen gefrituurde calamares uit het Middellandse Zeegebied, want deze baby-octopus eet je namelijk levend.

Nou ja, levend. De octopus wordt kort voor het serveren in stukken gesneden. Door de Sannakji te dopen in de sesamolie en sesamzaad ontstaat een ware smaaksensatie. De reflexen in de tentakels blijven echter nog lang werkzaam evenals de zuignappen. En hier zit dan ook het gevaar in. Wanneer je niet goed genoeg gekauwd hebt en de octopus probeert door te slikken, is de kans aanwezig dat de zuignappen zich vastzetten in je strottenhoofd of slokdarm.

De kans dat dit tot verstikking leidt is groot. Credits: Isageum Hoewel het consumeren van Sannakji gevaarlijk kan zijn, is het zeker aan te raden om te proberen wanneer je in Zuid-Korea bent. Er zijn dan ook veel toeristen die het wagen en het schijnt, naast het lange kauwen, echt heerlijk te zijn.
Volledig antwoord bekijken

Hoe lang kun je verse inktvis bewaren?

Hoe lang kan je inktvis bewaren? – Na aankoop van verse pijlinktvis kan je deze 2-3 bewaren in de koelkast. Liefst dat ze eerst worden schoongemaakt. Invriezen kan ook en maakt het visvlees zelfs malser. Vraag het vooral ook aan uw visboer. Heeft de tube een roze gloed? Dan is de inktvis oud.
Volledig antwoord bekijken

Hoe maak je een inktvis dood?

Een octopus voelt wel degelijk pijn als hij levend wordt gegeten Op kannibalisme na is het meest controversiële onderwerp op het gebied van vleesconsumptie waarschijnlijk het eten van – simpelweg vanwege onze sociale en sentimentele band met het hondenras – en het eten van levende beesten.

 • In 2010 deed een in The Guardian over het restaurant Noma in Kopenhagen een hoop stof opwaaien, omdat je hier nog spartelende kreeft kon eten.
 • Sindsdien is het onderwerp hier en daar online opgedoken in artikelen en -videos.
 • In sommige delen van de wereld ligt echter minder een taboe op het eten van levende dieren.

Zo heb je in het Zuid-Koreaanse Seoul restaurants die zich in zijn geheel toeleggen op het, die nog met hun armen liggen te slingeren op je bord en zo je keel in glibberen. Waar de grenzen liggen op het gebied van waardigheid, wreedheid en overgevoeligheid zijn niet altijd duidelijk, helemaal niet als het gaat om dieren waar we geen bijzondere band mee hebben.

Waarom zijn we het er universeel over eens dat het zielig is om een hond buiten in de regen te laten staan of een kat te schoppen, maar weten we niet of het langzaam verorberen van een levend oceaanwezen wel oké is? In plaats van zelf appels met peren (of teckels met inktvissen) te vergelijken, besloot ik een bezoek te brengen aan inktvissen-expert, een professor psychologie aan de Lethbridge universiteit in Alberta en auteur van meerdere studies naar het gedrag van octopussen en inktvissen, waaronder “Cephalopod consciousness: Behavioral evidence” en “Ethics and invertebrates: a cephalopod perspective.”.

Mather bestudeert octopussen en hun soortgenoten al sinds 1978 en heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar hun brein. Ik hoopte dat zij meer inzicht zou kunnen geven in de pijn en het bewustzijn van de octopus. MUNCHIES: Heb je in al je onderzoeken wel eens specifiek onderzoek gedaan naar het levend eten van octopussen? Dr.

Jennifer Mather: Het is niet iets dat ik eerder tegen ben gekomen. Maar ik heb wel eens met iemand van PETA gesproken over een persoon in New York die octopussen levend frituurde. Hij vroeg me alleen wat ik daarvan vond. Wat voelt een octopus volgens jou als hij levend in stukken wordt gesneden en gegeten? Hoe kan het dat hun armen nog bewegen als ze al zijn afgesneden? De reactie van een octopus bij pijn is waarschijnlijk vergelijkbaar met die bij gewervelde dieren.

Ze kunnen een pijnlijke, moeilijke en stressvolle situatie aanvoelen en onthouden. Het staat absoluut buiten kijf dat ze pijn voelen. Het zenuwstelsel van een octopus is alleen anders verdeeld dan bij ons. Bij mensen zitten de meeste van onze zenuwen in ons brein, maar in het geval van een octopus zit drievijfde van zijn neuronen in de armen.

 1. Als je losse stukken arm neemt, heb je nog lokale besturing en reageren ze misschien op pijnstimulans, maar voelen ze geen ‘echte pijn’ meer’, omdat ze niet meer aan het brein zijn verbonden.
 2. Maar in het geval van een octopus die in stukken wordt gehakt, voelen ze pijn bij elke arm die je afhakt.
 3. Het is hetzelfde als het één voor één afhakken van de poten van een varken, een vis of een konijn.

Het is compleet barbaars om dit een dier aan te doen. Ik denk dat als je zou proberen om een octopus in zijn geheel te eten, het een afstotelijk tafereel zou worden, omdat de octopus zou proberen om uit je mond te klimmen. Maar ik kan moeilijk sympathie opbrengen voor mensen die stikken terwijl ze een levend dier proberen te eten.

You might be interested:  Hoe Lang Moet Een Zakje Rijst Koken?

Hoe kunnen we de culturele verschillen tussen wat wel en niet wreed is verklaren? Ik heb hier met meerdere mensen over gesproken en er is een verschil tussen culturele gevoeligheid en marteling. Ik vermoed dat mensen die op deze manier octopus eten, ze gewoon op het hakblok gooien en slachten. Daar martelen ze het beest wel degelijk mee.

Maar goed, ik heb zelf ook rauwe oesters en schelpen gegeten. Aan de andere kant hebben zij niet het zenuwstelsel waarmee ze beslissingen kunnen nemen en pijn voelen. Hoe zit het met andere zeedieren, zoals de levende kreeft waar zoveel ophef over was ontstaan in restaurant Noma in Kopenhagen? Dat is een interessante case, omdat de EU de afgelopen jaren heeft gekeken naar de regels ten aanzien van het welzijn van dieren.

Eén van de dingen waar ze naar hebben gekeken, zijn de verschillen tussen gewervelde en ongewervelde dieren. Gelden voor beide groepen dezelfde regels? Na enige overweging hebben ze besloten dat voor inktvissen dezelfde regels gelden als voor gewervelde dieren. Maar schaaldieren vallen in een andere categorie.

Terwijl ook schaaldieren pijn, angst en herinneringen aan pijnlijke ervaringen ervaren, net als een octopus. Zijn er behalve medicinale verdoving andere manieren om het lijden van een dier te verminderen, dat levend wordt gegeten? Als je een garnaal eerst op een stuk ijs zet totdat het niet meer reageert, is het waarschijnlijk minder bewust van de pijn dan als je ‘m uit de zee vist en recht in je mond stekt.

 1. Je kan dieren wel degelijk een snelle en pijnloze dood geven, of op zijn minst hun brein verdoven.
 2. Julia Child heeft niet voor niets duidelijke instructies gegeven om het brein van een kreeft eerst te verwijderen, voordat je ‘m kookt.
 3. Wat is de beste manier om een octopus een snelle en pijnloze dood te geven? Ik geloof dat de Hawaiianen vroeger op de hersenen beten om de octopus snel te doden.

Wat ik zelf zou doen, is ‘m in de vriezer stoppen. Schaaldieren, inktvissen en weekdieren hebben geen interne temperatuur-regulering. Dus als je ze in de vriezer stopt, komen ze snel op een punt waarop ze geen bewustzijn meer hebben. Dat is de snelste en makkelijkste manier om een dier bewusteloos te maken.

Op die manier hoef je niet na te denken over de exacte locatie van het brein of de effecten van een verdoving op de smaak van het vlees. Je stopt het gewoon in de vriezer en klaar ben je. Wat was het meest verrassende bewijs van de intelligentie en het bewustzijn van de octopus, dat jij in al je onderzoeken hebt gevonden? Dat ze hulpmiddelen gebruiken en nadenken over wat ze ergens mee willen doen, voordat ze het doen.

Er is een geweldige van een stel wetenschappers uit Australië – meerdere mensen hebben dit gedaan – die laat zien hoe een octopus een lege kokosnoot met zich meesleept en er uiteindelijk in gaat zitten om te slapen. Ik heb ook wel eens octopussen gezien die de deksel van een pot opendraaide, om daar een krabbetje uit te plukken.

Ze hebben ook ruimtelijk inzicht. Zo weten ze niet alleen waar hun huis is, maar kunnen ze ook gaan jagen, terug naar huis komen en de volgende dag naar een andere plek gaan om te jagen. Ze hebben dus niet alleen richtingsgevoel, maar weten ook waar ze wel en niet zijn geweest. Als je weet dat ergens een krab onder een rots zat, dat weet je ook dat daar voorlopig waarschijnlijk geen krab meer te vinden is.

Het zijn echt geweldige beesten. Je kan ze oneindig bestuderen. Ze zijn echt fascinerend. Door je in te schrijven voor de VICE nieuwsbrief ga je ermee akkoord dat je elektronische communicatie van VICE ontvangt die soms advertenties of gesponsorde content kan bevatten.
Volledig antwoord bekijken

Hoe slim is een inktvis?

‘Wie geen schelp heeft, moet slim zijn’, is het devies voor de octopus, volgens bioloog Auke-Florian Hiemstra. In Vroege Vogels legt hij uit hoe slim octopussen eigenlijk zijn, en ogen hebben die lijken op de onze, maar bezitten over een stel hersens dat ontzettend van Homo Sapiens verschilt.
Volledig antwoord bekijken

Is inktvis vlees?

Wat is Octopus?

 • Flexibele bezorgkosten *
 • Gekoeld verzonden
 • Vóór 12 uur besteld, vandaag verstuurd
 • Kies uw eigen bezorgdatum

De octopus is een inktvis. De naam is afgeleid van het Grieks ὀκτώπους, ‘acht-poot’. Ze hebben dan ook acht armen (tentakels). Ze hebben ook drie harten. Vriendlijke, medelevende dieren dus. Behalve voor krabben, garnalen, kreeften, weekdieren en lekekrnijen uit de zee.

 1. Franse term : Pieuvre, pouple, octopus
 2. Duitse term : Kraken
 3. Engelse term : Octopus

: Wat is Octopus?
Volledig antwoord bekijken

Waar smaakt inktvis naar?

De licht zilte smaak van inktvisinkt – Inktvisinkt heeft een licht zilte smaak en is goed te combineren met andere vissoorten. naast het feit dat je ontzettend veel kunt met inktvisinkt, wordt het voornamelijk gebruikt om pasta of risotto een zwarte kleur te geven.
Volledig antwoord bekijken

Waarvan zijn goedkope inktvisringen gemaakt?

EditieNL 17 oktober 2013 16:45 Aangepast 17 oktober 2013 19:51 Er komt maar geen einde aan de fraude met ons voedsel. Nu blijkt dat calamares niet altijd is gemaakt van inktvisringen, maar van de anus van een varken. Het verhaal ging al langer rond, maar werd altijd afgedaan als een voedselfraudehoax. Een nieuw EU-onderzoek werpt nu een nieuw licht op de calamares-zaak.

Europarlementariër Esther de Lange presenteert deze week dat onderzoek en is ervan overtuigd: kringspieren van varkens gaan daadwerkelijk als inktvis over de toonbank. “We zijn nu heel intensief aan het controleren want er zijn reële signalen dat het voorkomt. Gefrituurde inktvisringen zijn geregeld gemaakt van varkensanus.

Dat gebeurt vooral met de calamares die in de supermarkt ligt”, vertelt de Europarlementariër. Gesjoemel gaat door Paardenvlees dat wordt verkocht als rund en gesjoemel met biologische eieren en olijfolie: het zijn volgens De Lange geen incidenten. Voedselfraude is aantrekkelijk omdat de pakkans momenteel klein is.

 • Controles zijn nauwelijks grensoverschrijdend.
 • Voor de Europese Commissie is voedselfraude een blinde vlek.
 • De huidige straffen schrikken amper af.” Hoe vaak er met de inktvisringen gesjoemeld wordt, is volgens haar niet duidelijk.
 • Maar dát het gebeurt, staat voor haar vast.
 • Marianne Thieme deed direct een tweet uit na de bekendmaking van het nieuws: Gefrituurde inktvisringen blijken regelmatig gemaakt van varkensanus #rapport #EU #De_Persdienst via @PatrickWiercx — Marianne Thieme (@mariannethieme) October 17, 2013 Hoogst onwaarschijnlijk Overigens is niet iedereen overtuigd.

Guus Pastoor van de Visfederatie stelt dat de controles juist heel scherp zijn op vis. “Het lijkt me daarom hoogst onwaarschijnlijk dat er varkensanus is verkocht als calamares in een Nederlandse supermarkt.” Calamaris Vishandel in Veenendaal erkent dat de handel rond inktvisringen soms wat ‘schimmig’ is.
Volledig antwoord bekijken

Kan een inktvis bijten?

De blauwgeringde octopus trekt alle aandacht van duikers die van spanning houden! We zetten enkele feiten over deze dodelijke octopus voor je op een rij. 1. Er zijn tenminste 10 verschillende soorten blauwgeringde octopussen die je kunt vinden in getijdepoelen en riffen in de Indische en Grote Oceaan.2. Het zijn een van de giftigste dieren op aarde.3. De blauwgeringde octopus dankt zijn naam aan, je raadt het al, de 50 tot 60 lichtblauwe ringen op hun huid.

Als ze zich bedreigd voelen of ze staan op het punt om aan te vallen, lichten de ringen op.4. Als deze ocotopus zich relaxed voelt, zijn ze bruin tot geel van kleur. Als ze opgewonden of boos worden, wordt hun huid donkerder en de blauwe cirkels gloeien op.5. De gemiddelde lengte van de blauwring is 20 cm.

Doordat ze zo klein zijn, wordt het risico bij een bijt onderschat.6. Hun levensverwachting is ongeveer 2 jaar en ze leggen 50 tot 100 bij iedere paring.7. ‘s Nachts gaan ze opzoek naar een maaltijd, die voornamelijk bestaat uit krabben, schaaldieren, garnalen, kleine visjes, etc. door een bacterie die leeft in zijn speekselklieren.9. De giftige stof is tetrodotoxin, hetzelfde dodelijke gif dat kogelvissen produceren. Experimenten laten zien dat één blauwgeringde octopus genoeg gif heeft om 26 volwassen mensen dodelijk te verlammen.10.

Er is nog geen tegengif beschikbaar. De behandeling bestaat uit levensondersteunende maatregelen, waaronder kunstmatige ventilatie.11. De blauwgeringde octopus is normaalgesproken verlegen, maar als hij geïrriteerd of boos wordt, zal hij gaan bijten. De bijt zelf is niet pijnlijk, maar de gevolgen zijn desastreus.12.

Als deze octopus een tentakel kwijtraakt, is dat niet erg. Het groeit vanzelf weer terug! Onze divemasters in Magic Oceans helpen jou graag met het maken van het een perfecte foto van het kleine blauwgeringde gevaarte! Geplaatst: 13 december, 2017
Volledig antwoord bekijken

Hoeveel heeft een octopus hersenen?

Octopussen lijken toch geen negen hersenen te bezitten De acht tentakels van de nog altijd mysterieuze octopus blijken zich toch niet volledig onafhankelijk van het centrale brein te gedragen. Octopussen worden vaak beschreven als buitenaardse wezens.

 • En dat is ook niet zo vreemd.
 • Ze beschikken bijvoorbeeld over drie harten, acht tentakels en zijn bovendien bijzonder intelligent.
 • Ze kunnen potten opendraaien, puzzels oplossen en zelfs – dankzij hun flexibele en veelzijdige ledenmaten – uit hun tanks ontsnappen.
 • Hierdoor vormen ze één van de meest ongewone schepsels op aarde.

Hoe octopussen echter hun acht tentakels beheersen, is een vraag waar onderzoekers zich het hoofd over breken. Hebben octopussen dan misschien negen hersenen? Neuronen Onderzoekers ontrafelden in een eerdere studie al dat het brein van de octopus ongelofelijk complex is.

 1. Zo blijkt dat sommige inktvissen over,
 2. Ter vergelijking, een rat heeft er 200 miljoen en een normaal weekdier zo’n 20.000.
 3. Het betekent dat de hersenen van koppotigen die van muizen, ratten en zelfs honden naderen.
 4. Maar in tegenstelling tot honden en andere gewervelde dieren waar de meeste neuronen zich in de hersenen bevinden, bevindt meer dan twee derde van de neuronen van octopussen zich in hun tentakels en lichaam.

Meer over neuronen Neuronen zijn de fundamentele cellen van het zenuwstelsel. Neuronen zijn eigenlijk de informatie- en signaalverwerkers van het lichaam en zorgen voor het ontvangen en verzenden van zenuwprikkels. Samen vormen ze lange vezels. Ze bestaan uit een cellichaam waarin de kern zich bevindt en één of meerdere neurieten en dendrieten.

 • Een specifiek kenmerk van zenuwcellen is dat ze prikkelbaar zijn; ze kunnen signalen ontvangen en doorgeven zonder verlies van signaalsterkte.
 • In de hersenen bevinden zich circuits van zenuwcellen die een groot aantal lichaamsfuncties regelen en ook verantwoordelijk zijn voor ons denkvermogen.
 • Een mens heeft naar schatting zo’n 100 miljard neuronen,

“De tentakels van octopussen zijn volkomen uniek,” zegt onderzoeker Tamar Gutnick. “Ten eerste zijn het er acht, met elk meer dan 200 zuignappen die de omgeving kunnen voelen, proeven en ruiken. En alles is beweegbaar. De zuignappen kunnen grijpen en de tentakels kunnen bijna alle kanten op draaien.

Dit zou dus enorm veel van de hersenen en het zenuwstelsel moeten vergen. Deze zijn waarschijnlijk op een heel ongebruikelijke manier georganiseerd om al deze informatie te kunnen verwerken.” Met zo’n vreemd gebouwd zenuwstelsel hebben wetenschappers lang vermoed dat de tentakels van octopussen er een ‘eigen mening’ op nahouden en autonoom kunnen handelen.

You might be interested:  Waarom Mag Je Soep Niet Laten Koken?

“Sommige wetenschappers beschouwen octopussen als wezens met negen hersenen, met één centraal brein en acht kleinere hersenen in elke tentakel,” zegt Gutnick. Doolhof De onderzoekers besloten die hypothese te testen. Ze bouwden een Y-vormig doolhof waar precies één tentakel doorheen past en waar aan het einde een lekker hapje op de octopus wachtte.

De octopus kon noch zijn tentakel, noch het voedsel zien. De wetenschappers probeerden op deze manier te achterhalen of één tentakel in staat was om twee verschillende sensorische informatie naar de hersenen te versturen: proprioceptie (het vermogen om te voelen waar een ledemaat zich bevindt en hoe het beweegt) en tastzin (het vermogen om bepaalde texturen te kunnen voelen).

De onderzoekers leerden octopussen om hun tentakels in de linker of rechter zijbuis van een Y-vormige doolhof te steken. Aan beide kanten van het doolhof lag voedsel, maar het eten aan de verkeerde kant werd geblokkeerd door een net. Op de hier getoonde foto kiest een octopus correct de rechter zijbuis en grijpt naar een welverdiende snack.

 • Afbeelding: Tamar Gutnick “We weten niet of een octopus ook echt weet waar zijn arm is of wat zijn arm doet,” legt Gutnick uit.
 • Onze eerste vraag was: kan de octopus zijn arm enkel op gevoel de juiste kant op sturen, zonder zijn tentakel te kunnen zien?” Proprioceptie bij mensen Mensen hebben een sterk gevoel voor proprioceptie.

Sensorische receptoren in de huid, gewrichten en spieren geven continue informatie door aan de hersenen. Deze maakt als het ware een mentale kaart van ons lichaam die voortdurend bijgewerkt wordt. Dankzij proprioceptie kunnen we vervolgens lopen zonder naar onze voeten te kijken.

Ook kun je met gesloten ogen zonder moeite met één vinger het puntje van je neus aanraken. Uit blijkt dat vijf van de zes octopussen in staat waren om na verscheidende pogingen hun tentakel de juiste kant door het doolhof te duwen en het voedsel op te halen. “Dit laat ons zien dat octopussen duidelijk een idee hebben van wat hun arm doet,” zegt Gutnick.

“Ze leren de bewegingsrichting te herhalen die resulteert in een voedselbeloning.” Het team onderzocht vervolgens of octopussen ook in staat waren het juiste pad te kiezen als ze alleen af konden gaan op textuur. Voor elke octopus leidde of een ruwe kant of een gladde kant van het doolhof naar een lekkere snack.

 • Na veel beproevingen waren wederom vijf van de zes octopussen in staat om hun tentakel met succes door het doolhof te navigeren.
 • Wat hierbij belangrijk is: nadat de octopus het kunstje onder de knie had, was hij in staat om het trucje met elke tentakel te herhalen, ook met een tentakel die nog niet eerder in het doolhof was geweest.

Verbonden Wat dit onderzoek ons vertelt? De studie suggereert dat de armen en de hersenen meer met elkaar verbonden zijn dan eerder gedacht. “De studie maakt duidelijk dat de tentakels van octopussen zich niet volledig onafhankelijk gedragen van het centrale brein,” concludeert Gutnick.

 • Er is een informatiestroom tussen het perifere en centrale zenuwstelsel.” Bovendien sluit de studie uit dat elke tentakel een taak onafhankelijk zou kunnen leren.
 • Het leren vindt plaats in de hersenen en die informatie wordt vervolgens beschikbaar gesteld aan elke tentakel,” gaat Gutnick verder.
 • En dat leidt tot een duidelijke eindconclusie: “in plaats van dat een octopus dus over negen hersenen zou beschikken, hebben we aangetoond dat een octopus eigenlijk één stel hersenen en acht zeer slimme armen heeft.” Wáár deze informatie echter precies wordt opgeslagen, weet Gutnick niet.

Het is dan ook een vraag die overblijft voor toekomstige experimenten. “De hersenen van octopussen zijn zo verschillend,” zegt ze. “Het is eigenlijk nog steeds een zwart gat voor ons. Er valt nog zoveel meer te leren.” : Octopussen lijken toch geen negen hersenen te bezitten
Volledig antwoord bekijken

Is inktvis taai?

Smaak en bereiding – Bij veel mensen is de pijlinktvis vooral bekend als lekkernij uit landen rond de Middellandse Zee, daar beter bekend als ‘Calamari’, het Italiaanse woord voor deze soort. Verse pijlinktvis is verre van taai of rubberachtig. Inktvis moet heel kort gebakken of geroosterd worden, anders wordt deze taai.

 • De inkt wordt in veel landen ook in gerechten gebruikt.
 • Denk hierbij aan risotto’s en pasta’s met inktvisinkt.
 • Ondanks dat een pijlinktvis er ingewikkeld uit ziet om schoon te maken, is het juist heel eenvoudig.
 • Het enige wat je hoeft te doen is het bolletje met de papegaaienbek tussen de armen er aftrekken.

Op deze manier haal je in een keer alle ingewanden er uit. Vervolgens kun je repen snijden van het vlees. Naar recepten & bereiden
Volledig antwoord bekijken

Kan je inktvis helemaal eten?

Waarom inktvis een delicatesse is Wij Nederlanders snappen weinig van inktvis. We denken alleen aan die taaie ringen in oliebollenbeslag. Dat is jammer, want inktvis, wat eigenlijk helemaal geen vis is, kan een delicatesse zijn. Hilary Akers stak haar licht op bij een aantal experts. Illustratie: Studio Garcia is kok, vinoloog en historicus. Voor 
FD Persoonlijk 
schrijft zij de cursus: hoe word ik 
restaurantcriticus? Illustratie: Studio Garcia Portretfoto: Friso Keuris Er bestaat geen zeebeest dat naar de naam inktvis luistert. Je hebt de pijlinktvis, de octopus en de sepia of zeekat.

 1. Samen heten ze inktvissen.
 2. Maar dat is een rare verzamelnaam.
 3. Want hoewel alle inktvissen een rookgordijn aan inkt spuwen als er gevaar dreigt, hebben ze geen skelet en daarom zijn het geen vissen.
 4. Het zijn weekdieren.
 5. We zouden ze moeten eten.
 6. Ze barsten van de smaak, hebben een weergaloze textuur en ze kunnen op talloze manieren bereid worden.

Toch bestellen we ze zelden. We denken dat de textuur rubberig is en vinden de tentakels eng. Jammer dat Nederlanders inktvis niet snappen. Maar Jakob Doorn, visexpert van vishandel Jan van As, en Sidney Schutte, chef van tweesterrenrestaurant Librije’s Zusje, gaan ons verlichten.

Als Jakob Doorn een pijlinktvis, een octopus en een sepia naast elkaar legt zie je direct de overeenkomsten: bij alle drie zitten de tentakels direct aan de kop. Acht (octo) bij de octopus, acht plus twee langere vangarmen bij de andere. De octopus is één en al tentakels en een kop. Een pijlinktvis is smal, met twee ‘vleugels’, die de pijl vormen.

De sepia heeft een gedrongen, gestreept lichaam. Pijlinktvis en sepia die in Nederland op de markt komen, kun je zo eten. Octopus heeft een behandeling nodig. Vroeger werd het vlees door vissers mals gebeukt tegen de havenmuur, tegenwoordig gaat de octopus in een speciale centrifuge, gevolgd door een korte verhitting op een graad of 40.

Dan wordt hij ingevroren. Restaurants die willen besparen kopen octopus zonder deze behandeling, maar dan is de kooktijd langer. Gare octopus is heerlijk zacht. Maar die rubberige inktvisringen dan? Die worden gemaakt van een pijlinktvis van een grote, taaie soort, die bij ons niet vers op de markt verschijnt.

Die wordt gekneusd en ingeprikt, en vervolgens worden er ringen uit gestanst, die kant-en-klaar te koop zijn en, verstopt onder beslag, in eenvoudige restaurants op de kaart staan. Ze zijn eetbaar, maar daar is ook alles mee gezegd. Verse ringen pijlinktvis in beslag gefrituurd, daarentegen, zijn goddelijk. ➺ Een inktvis is geen vis, want hij heeft geen skelet. Inktvissen zijn weekdieren.

➺ We zouden vaker inktvis moeten eten, want hij is, mits goed bereid, heerlijk mals en goed te combineren. ➺ Er zijn grofweg drie soorten inktvis: pijlinktvis, octopus en sepia. ➺ Die smakeloze, harde gefrituurde ringen in eenvoudige tapastentjes worden gemaakt van een soort grote pijlinktvis en kant-en-klaar verkocht. ➺ Inktvis is eenvoudig te bereiden en laat zich met een groot aantal ingrediënten combineren. ➺ Volgende week: Indiase broden.

We blijven nog even bij Jakob Doorn, want die wil wat misverstanden uit de weg ruimen. De gedachte dat pijlinktvis spierwit hoort te zijn, bijvoorbeeld. Pijlinktvis is van zichzelf crèmekleurig, witte pijlinktvis is gebleekt. En het roodbruine velletje om de pijlinktvis? Gewoon eetbaar.

 • En handig in de winkel.
 • Want roodbruin betekent vers, roze vel betekent oud.
 • En die enge zuignapjes op de tentakels van alle inktvissen? Die kun je gewoon opeten.
 • Schutte is vooral een liefhebber van octopus en sepia en excelleert in hun bereidingen.
 • In zijn keuken in het Waldorf Astoria Hotel in Amsterdam zet hij eerst de octopus op.

Hoe simpeler de bereiding, hoe beter, vindt Schutte. Hij legt de hele octopus in de pan, water erop, flink wat laurier, een doorgesneden bol knoflook en zout. Soms vervangt hij het water door rode wijn, die hij, als de octopus gaar is, inkookt. Daarmee bestrijkt hij de octopus, die zo vuurrood wordt.

 1. Lakken’, noemen koks dat bestrijken.
 2. Terwijl de octopus rustig in een klein uurtje gaar borrelt gaan we naar de sepia.
 3. Sepia en pijlinktvis mogen nooit helemaal gaar zijn’, vertelt Schutte.
 4. Gaar zijn ze rubberig.’ Het vlees van de schoongemaakte huls snijdt hij in vierkantjes en de bovenkant van die vierkantjes snijdt hij in, tot het hoogpolige badmatjes lijken.

Die legt hij op een rooster. Dan pakt hij een pan rokende zonnebloemolie en schept drie soeplepels daarvan over de sepia. ‘Te gevaarlijk voor thuis.’ De olie dringt in de blokjes en ik zie het vlees garen. We proeven. Fantastisch, goudbruin gefrituurd, met een geweldige beet.

 • Hij geeft er gefermenteerde krabsaus bij, en nog wat heerlijke dingen.
 • Nu is de octopus gaar.
 • Schutte snijdt de tentakels los.
 • Je kunt ze in dunne plakjes snijden en marineren, bijvoorbeeld in verwarmde kokosmelk met sjalotjes, knoflook en limoen.’ Vandaag demonstreert hij warme bereidingen.
 • Hij legt een tentakel in een klassieke kalfsfond en we slurpen hem zo naar binnen.

Wat een smaak. Dan zijn favoriete bereiding. Hij opent een Green Egg en legt de tentakels op het rooster. Deksel dicht tot er lichte streepjes op komen. ‘Die rooksmaak en dan wat citrusdressing met knoflook erbij – fantastisch. Thuis kun je stukjes octopus ook in een tomatensaus leggen’, adviseert Schutte. Pingus Psi 2012, 
€ 29, spanjewijn.nl
Volledig antwoord bekijken

Kan een inktvis horen?

Inktvis luistert naar vijanden – Vroege Vogels – BNNVARA • • De zeekat, een inktvis die voor onze kust leeft, blijkt een goed gehoor te hebben. Mogelijk luisteren de dieren hiermee of ze vijanden horen aankomen. Dit blijkt uit geluidtesten die de Wageningse biologiestudent Julia Samson uitvoerde. Ze schrijft erover in the Journal of Experimental Biology.

 1. Reacties De biologe liet de circa 20 centimeter lange zeekatten, of sepia’s, zwemmen in kleine bassins.
 2. Hierin kregen ze drie seconden lang een toon te horen terwijl hun reactie werd gefilmd.
 3. Bij de geteste golflengtes zag ze duidelijke veranderingen.
 4. Bij een matig volume verschoten de dieren van kleur, bij harde geluiden spoten ze zelfs inkt en zwommen weg.

Tekst: Rob Ramaker, Resource Bron: Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws. RSIN 8531 62 402 : Inktvis luistert naar vijanden – Vroege Vogels – BNNVARA
Volledig antwoord bekijken

Wat is lekkerder inktvis of octopus?

Octopus heeft de sterkste smaak. Inktvis en Zeekatten hebben tien tentakels.
Volledig antwoord bekijken