Hoe Lang Moeten Haricoverts Koken?

Hoe Lang Moeten Haricoverts Koken
Bereiding –

 1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de uiteinden van de haricot verts af en kook deze in ongeveer 5 minuten beetgaar. Giet af en spoel met koud water. Bestrijk de haricot verts met een beetje olie, zodat deze glanzen.
 2. Zorg dat het uiteinde van het ontbijtspek aan de onderkant ligt, dan gaan de rolletjes niet open. Herhaal met de rest van het ontbijtspek en de boontjes.Leg een plakje ontbijtspek neer en rol hierin een ongeveer 10 boontjes. Rol en leg de rolletjes in een ovenschaal.
 3. Bak het spek licht krokant in de oven in ongeveer 12-15 minuten. Het spek wordt nog iets krokanter als je de laatste minuten de grill stand gebruikt. Maak af met een beetje zwarte peper en een paar basilicum blaadjes.

response.json()),then(json => }),then(response => response.json()),then(json => } }); } }); }, init(),5000) } }) }, getCurrentRating() } }); } }” x-intersect.once=”getCurrentRating()”> Heeft het gesmaakt? 259 stemmen Bedankt voor je stem! Gemaakt door Jaimy Van Dijke Mijn favoriete keuken is de Aziatische keuken zoals Indiaas, Thais en Japans. Dit zul je ook terug zien in verschillende recepten die ik deel op LeukeRecepten.nl. Maar natuurlijk deel ik ook recepten voor ‘gewone’ Hollandse pot of voor iets lekker snels voor doordeweeks.
Volledig antwoord bekijken

Wat is het verschil tussen Haricoverts en sperziebonen?

Het verschil tussen haricot verts en sperziebonen – Hoewel haricot verts de Franse vertaling voor ‘groene bonen’ is, zit er wel degelijk een verschil tussen de normale sperzieboon en de Franse variant. Zo zijn haricot verts van nature een stuk dunner en langer, zachter van structuur en hebben ze over het algemeen een meer subtiele smaak. Wel zijn ze wat prijziger.
Volledig antwoord bekijken

Hoe gezond zijn haricots verts?

Hoe gezond zijn haricots verts? – Haricots verts zitten vol met vezels en voedingsstoffen, maar bevatten weinig calorieën. Haricots zijn een bron van vitamines als C, B11 en K en diverse mineralen. Vitamine C is goed voor je weerstand, vitamine B11 helpt je cellen gezond te houden en vitamine K is goed voor je bloed en je botweefsel.
Volledig antwoord bekijken

Hoe lang stoom je haricots verts?

Bereiding: De boven- en onderkantjes van de haricots verts afsnijden. De boontjes gedurende 7 minuten stomen (of enkele minuten koken) en daarna af laten koelen.
Volledig antwoord bekijken

Hoe lang kan je haricots verts bewaren?

Haricots verts Bewaren Haricots verts kun je 1-2 dagen in de koelkast bewaren. Haricots verts zijn gevoelig voor koudebederf, bewaar ze daarom niet kouder dan 5°C. Haricots verts kun je eventueel ook 3-5 dagen op de fruitschaal bewaren. Verse haricots verts kun je ook invriezen.

Wel even blancheren (kort verhitten) vlak voor invriezen. Haricots verts uit blik of glas bewaar je in de voorraadkast. Is het blik of glas geopend? Doe de haricots verts dan over in een afsluitbaar bewaarbakje. De haricots verts kun je dan nog 2 dagen in de koelkast of 3 maanden in de vriezer bewaren.

Heb je restje gare haricots verts over? Doe de haricots verts in een afsluitbaar bewaarbakje. De haricots verts kun je dan nog 2 dagen in de koelkast of 3 maanden in de vriezer bewaren. Hoe weet ik of verse haricots verts niet goed meer zijn? De haricots verts zijn dan slap of beschimmeld.

 • Dit bederf herken je snel door te kijken, ruiken of proeven.
 • Hoe weet ik of de haricots verts uit blik/glas niet goed meer zijn? De haricots verts zijn dan beschimmeld, verkleurd of troebel.
 • Dit bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of zelfs proeven.
 • Bereiden Was de haricots verts.
 • Snijd de puntjes van de haricots verts.

Kook ze in een klein laagje water (2 cm) met de deksel op de pan. In rauwe bonen komt van nature een gifstof voor (lectine) die door verhitting onwerkzaam wordt gemaakt. Eet haricots verts daarom niet rauw.

Verse Koelkast: 1-2 dagen Fruitschaal: 3-5 dagen Dipevries: 1 jaar Gekookt Koelkast: 2 dagen Diepvries: 3 maanden Haricots verts uit geopend glas/blik Koelkast: 2 dagen Diepvries: 3 maanden

Koken: 4 – 6 minuten Roerbakken: 6 – 8 minuten Stoven: 6 – 8 minuten
Volledig antwoord bekijken

Kun je verse Haricoverts invriezen?

Hoe moet je haricots verts bewaren? – Verse haricots verts kun je het beste op een koele en droge plek bewaren. In de koelkast zijn ze 1-2 dagen houdbaar. Wil je de groente langer bewaren? Dan kun je de boontjes het beste invriezen. Eerst even kort koken en daarna gelijk afspoelen met koud water. In de vriezer zijn ze ongeveer 6 maanden houdbaar.
Volledig antwoord bekijken

Hoe lang Blancheer je haricots verts?

Wil je ze langer bewaren, dan kun je de haricots verts invriezen. Eerst even kort blancheren, 1 tot 2 minuten, afkoelen met koud water en snel invriezen.
Volledig antwoord bekijken

Wat is het gezondste van de wereld?

Boerenkool – Van alle super gezonde bladgroenten, is boerenkool de absolute winnaar. Het bevat enorm veel vitamines, mineralen, vezels, antioxidanten en bioactieve stoffen. Bioactieve stoffen hebben een positief effect op cellen en weefsel. Stoffen zoals isothiocyanaat en indole-3-carbinol in boerenkool hebben met reageerbuis-studies en bij proefdieren aangetoond een positieve rol te spelen in het mogelijk bestrijden van kanker.

 1. Boerenkool behoort dus tot voeding met gezonde eigenschappen,
 2. Natuurlijk kun je er een boerenkoolstamppot van maken.
 3. Maar doe eens gek.
 4. Wat dacht je van een boerenkoolquiche of Indiase boerenkool-spinaziesoep,
 5. Er wordt beweerd dat boerenkool extreem gezonde voeding is.
 6. Zelfs gezonder dan spinazie.
 7. Beiden zijn namelijk enorm voedzaam.
You might be interested:  Hoe Lang Rauwe Melk Koken?

Alleen boerenkool bevat minder oxalaten. Oxalaten zijn stoffen die zich in je lichaam aan bijvoorbeeld calcium kunnen binden. Hiermee voorkomen ze dat ze geabsorbeerd worden in je darm. Dit kan voor irritatie aan je nieren zorgen. Boerenkool zit (per 100 gram) boordevol vitamine K. In dit artikel spreek ik vaker over de ADH, de aanbevolen dagelijks hoeveelheid. Hiermee wordt aangeduid hoeveel aangeraden is van bepaalde voedingsstoffen binnen te krijgen.
Volledig antwoord bekijken

Welke groene groente is het gezondst?

7. Spinazie – Spinazie is de meeste bekende bladgroente en terecht een van de gezondste groenten! Het is een goede bron van vitamine A, vitamine B11 en vitamine K. Vitamine A speelt onder andere een rol in je ijzermetabolisme. Maar voor je ijzergehalte zelf hoef je geen spinazie te eten, daarvoor zijn vlees, bonen en linzen beter geschikt.
Volledig antwoord bekijken

Welke groenten zijn lekker om te stomen?

Gestoomde groenten: 5 handige tips om groente te stomen Groenten koken is de meest voorkomende bereiding, maar met koken loop je wel het risico om veel vitamines en mineralen te verliezen. Veel vitamines die in groenten zitten lossen tijdens het koken in water op en gaan dus verloren.

 1. Terwijl deze met stomen beter behouden blijven.
 2. Stomen betekent vitamine behoud en weinig calorieën Wanneer je groente stoomt, worden de meeste vitamines en voedingsstoffen behouden en heb je ook nog eens geen vet nodig om een lekkere maaltijd te maken, dit zorgt weer voor minder calorieën.
 3. Maar of je nu aan het diëten of niet, gestoomde groente is sowieso altijd super! Met name gestoomde broccoli, wortelen, bloemkool, spruitjes en aardappelen, geserveerd met een goede olijfolie, en een beetje gemalen peper en zout zijn een aanrader.

Het is een heerlijke maaltijd van verse groenten die veel beter hun originele smaak behouden.

Om gestoomde groenten te koken is het belangrijk om een aantal dingen goed in gedachten te houden: – Snijd de groenten in stukken van gelijke grootte- Plaats de zwaardere groenten op de bodem van de stomer- De stomer mag niet in aanraking met het water- Voeg wat kruiden tijdens het stomen toe voor extra smaak – De kooktijd varieert tussen de vijf en tien minuten.

Waar kun je groente in stomen? Je kunt groente stomen in die gezellige Aziatische bamboo mandjes, maar je hebt ook speciale stoompanen. Sommige magnetrons hebben een speciale stoomfunctie, erg handig dan doet de magnetron al het werk. Ik hoop dat je vaker gaat genieten van gestoomde groenten, zowel als een enkele schotel of juist als bijgerecht voor het avondeten.
Volledig antwoord bekijken

Hoe lang stoom je?

Stomen kan op verschillende manieren, maar het idee is dat je bij het inademen allemaal kleine verdampte waterdruppeltjes in je neus krijgt. Dit helpt om je neus en je bijholtes te openen en de verschijnselen van de verkoudheid wat te verlichten. Je gaat er misschien wel weer even wat meer van snotteren, maar dat komt juist omdat het stomen het slijm losmaakt. Stomen zorgt er mogelijk voor:

dat je minder last hebt van de verschijnselen van verkoudheid; dat je neus weer open gaat; dat je voor je gevoel weer wat meer lucht krijgt.

Stomen kan de druk in de holtes doen afnemen, doordat het slijm in de neus en de bijholtes loskomt. Stomen zou ook helpen om een voorhoofdsholteontsteking of bijholteontsteking te voorkomen. Door twee tot drie keer per dag te stomen wanneer je verkouden bent, voorkom je dat je holtes dicht gaan zitten.

 • Wanneer de holtes wél verstopt raken, kunnen ze namelijk gaan ontsteken.
 • Het stomen zorgt er niet voor dat je verkoudheid sneller overgaat.
 • Dat heeft helaas tijd nodig.
 • Hoe lang een verkoudheid duurt is verschillend, maar van een stevige verkoudheid kun je soms wel een aantal weken aan het snotteren blijven.

Meer over verkoudheid Stomen kan met je hoofd boven een bak warm water, als volgt:

giet (kokend) heet water in een grote schaal of bak; doe er kruiden in die geschikt zijn voor het stomen; gooi een handdoek over je hoofd om de stoom geconcentreerd te houden. Gebruik je geen handdoek dan adem je namelijk veel minder waterdruppeltjes in; adem in door je neus en adem uit door je mond; blijf zo vijf tot tien minuten boven het warme water zitten.

Volledig antwoord bekijken

Hoe lang moet je groenten stomen?

Groenten stomen – Aan tafel Gezonde voeding in huis halen is één, het op een goede manier klaarmaken is twee. Groenten stomen is echt een aanrader! Bij stomen blijven je groenten beter op smaak en kleur dan bij koken. Probeer het maar eens; je zult verrast zijn door de knapperigheid van je groenten!

Vul de pan met een klein laagje water en breng het aan de kook. Hang een bolzeef boven de pan en leg daar de groenten in. Zorg ervoor dat de zeef het water niet raakt.Dek de pan af en laat de groenten zo’n 20-25 minuten gaar stomen. Stoom de groenten niet te lang; zo blijven ze lekker knapperig.

Tip: Stoom je groenten eens in groentebouillon in plaats van water. Dat geeft een lekkere geur en een nét wat pitterige smaak. : Groenten stomen – Aan tafel
Volledig antwoord bekijken

Kun je haricots verts rauw eten?

Smaak – Haricots verts worden door hun bijzonder fijne smaak als een delicatesse gezien. Je kunt de bonen gekookt als groente eten of verwerken in een lekkere salade of roerbakgerecht. Met rode ui en taugé kun je er bijvoorbeeld een lekkere Oosterse roerbakschotel van maken.

 1. Je kunt er ook een lekker borrelhapje van maken door de haricots verts met een plakje katenspek te omwikkelen.
 2. Of gebruik kleine stukjes haricot vert in je zelfgemaakte groentensoep.
 3. In een Indiase curry met paprika, ui en kip zijn ze ook erg lekker.
 4. In rauwe bonen komt van nature een gifstof voor (lectine) die door verhitting onwerkzaam wordt gemaakt.

Eet haricots verts dus niet rauw! De kooktijd van haricots verts is 4-6 minuten. Als je ze gaat roerbakken, doe je dit zo’n 6-8 minuten. Gestoofd bereid je haricots verts ook in 6-8 minuten.
Volledig antwoord bekijken

You might be interested:  Hoe Lang Bevroren Kip Koken?

Waar komt de haricots verts vandaan?

Houdbaarheid tot 3 dagen bij 2 – 5 graden 0 Haricots verts bakje 250g Wat zijn haricots verts : Snijbonen, sperziebonen en haricots verts: het zijn allemaal bonen van dezelfde familie. En de haricot vert is daarbij het chique rechte, slanke zusje. Haricots verts worden ook wel Franse boontjes genoemd en ze zijn wat slapper- minder knapperig- dan de sperziebonen.

Ook zijn ze vaak net iets donkerder groen van kleur. Waar komen haricots verts vandaan : In de zomermaanden komen haricots verts uit Nederland, maar ook uit landen rond de Middellandse zee of Afrika. Wanneer zijn haricots verts verkrijgbaar : Het hele jaar door, mede doordat ze geïmporteerd worden uit andere landen.

Wat is de houdbaarheid van haricots verts : Haricots verts kun je 2-3 dagen in de koelkast bewaren. Waarom zijn haricots verts goed voor je gezondheid : Haricots verts zijn rijk aan folaat (vitamine B11), Folaat helpt in je lichaam bij de aanmaak van cellen en weefsels, waaronder rode en witte bloedcellen.

Daarnaast draagt folaat bij aan je hersen- en zenuwfuncties die betrokken zijn bij het leer- en concentratievermogen. Folaat is ook een belangrijke voedingsstof voor het op peil houden van je weerstand. Tijdens het koken van de haricots verts kan folaat gemakkelijk verloren gaan. Bij stomen blijft wel vrijwel alle folaat behouden.

Haricots verts bevatten verder vitamine K, Deze vitamine helpt bij de normale stolling van je bloed en speelt een rol bij de aanmaak van botweefsel. Vitamine K blijft wel goed behouden tijdens het koken. Let op, haricots verts kun je niet rauw eten. Ze bevatten de natuurlijke gifstof lectine, die door goed verhitten onschadelijk gemaakt wordt.

Per 100 gram RI*
Energie 162 kJ
39 kcal
Vet 0,4
Waarvan verzadigd 0,1
Koolhydraten 5 g
Waarvan suikers 0 g
Voedingsvezel 3,6 g
Eiwitten 2 g
Zout 0 g
Vitamine B11 / Folaat 64 µg 32%
Vitamine K 14,4 µg 19%
* Referentie-inname van een gemiddelde volwassene (8400 kJ / 2000 kcal).

Volledig antwoord bekijken

Waarom piepen boontjes?

Kooktijd van sperziebonen – De grote vraag is nu natuurlijk hoe lang je de sperziebonen moet koken. Mijn ervaring is dat sperziebonen in zout kokend water niet meer dan 8 minuten nodig hebben om lekker zacht te worden. Wanneer je de sperziebonen kookt om daarna nog iets anders mee te doen (zoals een ovenschotel, wokgerecht of sauteren) hoef je sperziebonen maar 4 minuten te koken.
Volledig antwoord bekijken

Waarom boontjes blancheren voor invriezen?

Sperziebonen invriezen door te blancheren Door te blancheren wordt het bederf uitgesteld en kun je sperziebonen tot vaak wel een jaar bewaren in de vriezer. Waarom je de bonen met blancheren langer kunt bewaren, heeft volgens Van der Vossen te maken met het stoppen van het bederfproces.
Volledig antwoord bekijken

Welke groenten beter niet invriezen?

Groente en fruit met een hoog vochtgehalte – Niet alle groente en fruit kun je invriezen. Het gaat dan voornamelijk om groente en fruit met een hoog vochtgehalte. Denk hierbij aan salade, komkommer, tomaat, kiwi’s en druiven. Wanneer je dit ontdooit verliest het zoveel water dat de smaak er niet lekkerder op wordt.
Volledig antwoord bekijken

Waarom mag je vis niet invriezen?

Bacteriën – Als vlees of vis snel genoeg wordt ingevroren, krijgen bacteriën weinig kans. De snelheid van het invriezen waarborgt ook de smaak en textuur van diepgevroren vlees en vis.
Volledig antwoord bekijken

Waarom blancheer je?

Blancheren – Hoewel het invriezen de verouderingsproces vertraagt, wordt het niet helemaal gestopt. Daarom moeten de meeste groentesoorten een methode van warmtebehandeling ondergaan, meestal blancheren, om de rijpende enzymen te inactiveren en kleur, textuur en smaak te behouden.

 • Om groenten te blancheren, dompel je de groenten enkele minuten in een pan met kokend water, en haal je ze er weer uit wanneer het water weer de kook bereikt heeft.
 • Door ze hierna direct in een kom met (ijs)koud water te leggen, stop je direct het garingsproces.
 • De meeste bevroren groenten blijven goed houdbaar voor negen tot twaalf maanden.

Dit zijn de basismethoden voor de enkele groentesoorten:

Bonen Was de bonen en dop ze. Blancheer hele bonen ongeveer 3 minuten en gesneden bonen 2. Droog ze af, verpak ze en label.

Erwten Haal de doperwten uit de peul. Blancheer de erwten of andere peulvruchten anderhalve minuut. Droog deze voor het verpakken.

Maïs Wil je de hele kolf invriezen? Blancheer deze dan 8 minuten en verpak ze individueel. Als je alleen de maïskorrels wil invriezen, haal deze van de kolf door de kolf rechtop op een plank te zetten en met een groot mes langs het midden van de kolf snijden. Blancheer de maïskorrels ongeveer 5 minuten.

Aubergine Snijd in plakken. Bestrooi de plakken met zout en laat ze 30 minuten drogen. Dep ze droog en veeg het zout eraf. Sauteer (in weinig olie op hoge temperatuur bakken) de aubergine in een pan met wat olijfolie tot ze zacht zijn. Laat ze afkoelen voordat je ze verpakt.

Kruiden Alleen basilicum moet kort (1 minuut) geblancheerd worden, andere kruiden kun je zo invriezen. Leg de kruiden op een vetvrij papier in de vriezer.

Paprika/peper Paprika en pepers hebben geen verhittingsproces nodig. Je kan ze heel of in stukken invriezen.

Tomaten Methode 1: Was de tomaten. Snijd ze door de helft, in vieren of laat ze heel. Dep ze droog en zuig ze vacuum in een vacuumzak. Methode 2: Kruis de tomaten in de schil in en kook de tomaten een minuut. Haal ze uit het water en schil ze. Leg ze op een bakplaat en zet ze voor 30 minuten in de vriezer. Verpak ze daarna luchtdicht. Methode 3: Snijd de tomaten in stukken en laat 5 minuten sudderen tot ze zacht zijn. Druk ze door een zeef om de zaden en vellen te verwijderen. Laat afkoelen en verpak met wat ruimte voor het uitzetten. Ideaal als basis op pizza’s en in pasta’s.

Courgette/flespompoen Was de courgette of flespompoen. Snijd in plakken of blokjes en blancheer ongeveer 3 minuten. Dep droog en verpak.

Bron: Treehugger
Volledig antwoord bekijken

Wat is het verschil tussen snij en sperziebonen?

Snijbonen – De snijboon is het platte, lange broertje van de sperzieboon. De boon werd vroeger in kleine stukjes gesneden zodat het makkelijker te eten was, de boon zat namelijk vol taaie draden. Nu zijn de meeste snijboonrassen bijna draadloos. Snijbonen kun je precies hetzelfde bereiden als sperziebonen: koken, stomen, wokken, roerbakken, you name it,
Volledig antwoord bekijken

You might be interested:  Met Welke Pan Kan Je Niet Koken?

Wat is het verschil tussen slabonen en sperziebonen?

Er is totaal geen verschil. Slabonen, sperziebonen of prinsessebonen. Het zijn allemaal dezelfde boontjes. Slabonen en prinsessebonen is gewoon een volksbenaming.
Volledig antwoord bekijken

Wat is het verschil tussen sperziebonen en prinsessenbonen?

Sperzieboon of prinsessenboon In Wikipedia valt te lezen dat de sperzieboon een peulvrucht is, die met de peul als groente gegeten wordt. De sperzieboon behoort tot de boon ( Phaseolus vulgaris ). Witte bonen zijn de gedroogde, volgroeide zaden van de stamsperzieboon.

 1. De sperzieboon wordt zoals gezegd ook wel prinsessenboon en verder nog slaboon of herenboon.
 2. Oorspronkelijk is de sperzieboon afkomstig uit Zuid-Amerika.
 3. De naam is afgeleid van `aspergieboontjes’.
 4. Deze boontjes danken hun naam aan het feit dat ze volgens oud-Hollands gebruik net als asperges met gesmolten boter en nootmuskaat werden opgediend.

Sperziebonen zijn wat zoet van smaak, zacht en toch ook wat knapperig. Het is een zeer voedzame groente die je gemakkelijk zelf kan telen en die absoluut een plaats verdient in je volkstuin of moestuin. Omdat sperziebonen afkomstig zijn uit een tropisch klimaat, hebben ze behoefte aan een warme ondergrond voor het kiemen en groeien.

De geringste nachtvorst zal de boon beschadigen. Bonen die te koud hebben gestaan kleuren geel. Daarom mag je de sperziebonen nooit te vroeg in het jaar in de volle grond planten: als de zaden te vroeg ontkiemen, zullen ze zwakke planten opleveren. Verder geven sperziebonen de voorkeur aan een zonnige en beschutte plaats waar ze beschermd zijn tegen kille winden.

Voor wat betreft de bodemsoort is de sperzieboon niet echt kieskeurig. Het beste resultaat verkrijg je daarentegen als je ze kweekt op een lichte, humusachtige en niet te zure ondergrond. Ze zullen dan behoorlijk snel groeien en in juli – augustus veel bonen opleveren.

 1. Belangrijk is ervoor te zorgen dat de grond nooit uitdroogt.
 2. Bonen verlangen een ondergrond die voldoende vochtig blijft, vooral direct na de bloei.
 3. Een te natte bodem is ook zeer slecht, want dan rot het zaad en zorgt zuurstofgebrek voor afstervende wortels.
 4. Dat geldt trouwens in het algemeen.
 5. Ik heb ooit geleerd dat je de grond te allen tijde goed los moet houden.

Dat kan het best met een drietand, dat werkt namelijk het makkelijkst. Het is ook goed om mulch te strooien rond de jonge plantjes: gemaaid gras bijvoorbeeld op voorwaarde dat het gazon niet is behandeld met chemicaliën. Zo voorkom je dat er al te veel onkruid groeit tussen de bonenplanten en dat de ondergrond uitdroogt.

Kies verder een plaats uit in je moestuin waar vorig jaar geen spinazie is geteeld. De resten van de spinazie vormen de ideale plaats voor de vermeerdering van de bonenvlieg, die kieming van de boon tegengaat. Een rijke bodem met veel organisch materiaal, daar houden bonen van. Aangezien ze een diep wortelsysteem hebben, meng je anderhalve spade diep best compost en ander organisch materiaal in de ondergrond.

Het beste is de bodem een maand van te voren voorbereiden op het zaaien. Vanwege de eisen aan de temperatuur zaai je sperziebonen het best tussen half mei en half juni in de volle grond. Het kan doorgaans tot half juli, maar de opbrengst van laat gezaaide bonen is wel lager.

 • Wil je sneller kunnen eten van je sperzieboontjes dan moet je ze beschermd onder glas zaaien of in een kweekbak binnen in je huis.
 • Dat kan dan vanaf half april.
 • Een tip: gebruik vochtig keukenpapier als bodem in de kweekbak en je zal zien dat het kiemen heel snel gaat.
 • De kiempjes en wortels ontstaan heel snel en daardoor groeit de boon bij het verspenen in de volle grond ook een stuk sneller.

In de kweebak kunnen de bonen dicht bij elkaar gezaaid worden. Na twee tot drie weken kunnen de bonen worden verspeent met een onderlinge afstand van ±30 centimeter. Tips: Als u de bonen direct in de volle grond wilt zaaien, let dan op het volgende:

Zaai ze ongeveer 5 centimeter diep of tot het eerste vingerkootje van je wijsvinger Worden er meerdere rijen gezaaid, houdt dan een afstand van 75 cm aan tussen de rijen. Voor het zaaien het plantgat goed vochtig maken, de boon in het plantgat stoppen en toedekken met grond. Verdrink de boontjes niet. De onderlinge plantafstand is ongeveer 30 centimeter.

Na ongeveer 60 dagen zijn de sperziebonen gereed om geoogst te worden. Hoe jonger de bonen zijn bij de pluk, des te lekkerder de smaak. Let daarbij vooral op de textuur van de bonen: Een wat grove textuur is ideaal. Afhankelijk van het zaaitijdstip kunt u vanaf midden juli tot in oktober oogsten.

Erg vroeg gezaaide boontjes kunt u zelfs begin juli al oogsten. Om zoveel mogelijk bonen te oogsten, moeten de bonen regelmatig worden geplukt. Dat stimuleert de plant om nieuwe bonen aan te maken. Eet de prinsessenboontjes wel zo snel mogelijk na het oogsten, omdat de peulen uitdrogen na het plukken. Al na enkele uren worden ze slap en buigzaam.

Er zijn veel verschillende typen en rassen sperziebonen. Meest eenvoudig om te kweken zijn de stamvariëteiten. Die plant groeit uit tot een soort van kleine struik, met een diameter van 30 – 40 cm. Stambonen hebben geen stokken nodig om helemaal uit te groeien.

Let wel op een periode van overvloedige regen. Het gewicht van de peulen kan de ranken en de bonen tot op de grond laten hangen en de bonen gaan dan heel snel rotten. Ik los dat zelf op door onder de struik wat stro uit te strooien. Behalve de lage soorten, ofwel de stambonen zijn er ook stok- of klimbonen, die wel tot 2 meter hoog kunnen worden.

Die bonen worden geteelt langs bonenstokken. De vorm van de stokken, ook wel tonkinstokken genoemd, kan in de vorm van een wigwam, met 4 of 5 bamboestengels, die je bovenaan vastbindt. De groei zal bovenin weliswaar overvloedig kunnen zijn, maar regelmatig plukken geeft bonenplanten met een rijke opbrengst.
Volledig antwoord bekijken