Hoe Lang Moet Verse Kurkuma Koken?

Hoe Lang Moet Verse Kurkuma Koken
Bereidingswijze –

 1. Snijd de kurkuma in plakjes of rasp op een fijne rasp. Snijd de limoen in partjes.
 2. Breng 1 liter water met de kurkuma aan de kook en kook 10 minuten. Voeg het kaneelstokje, 2 partjes limoen en de peper toe en laat nog 5 minuten trekken.
 3. Schenk de thee door een zeef in de glazen. Voeg naar smaak extra limoen of een beetje honing toe.

Enjoy!
Volledig antwoord bekijken

Hoe maak je verse kurkuma klaar?

Kurkuma is de verse variant van koenjit – EAT ME Als ingrediënt in een gerecht of net als gember gebruikt in de thee: kurkuma is zo’n wortel waarvan de toepassingsmogelijkheden wel eindeloos lijken. Wat zou je ervan denken om de mosselen eens een Oosterse bite te geven? En roergebakken met kurkuma wordt zelfs een gewone bloemkool een exotische delicatesse.

Bakken In salades In de wok In drankjes

Bewaar kurkuma buiten de koelkast. Kurkuma vind je bij telers in Thailand en Peru. Het is een struikachtig gewas. Driekwart jaar na het planten begint de oogst. Puur handwerk, want met een schop en een mes moeten de wortels boven de grond worden gebracht.
Volledig antwoord bekijken

Hoe eet je verse Curcuma?

Hoe kun je kurkuma gebruiken? – Je kunt kurkuma op verschillende manieren gebruiken. Ik help je graag met een aantal praktische tips: 1. Kurkuma thee Bij verschillende natuurwinkels kun je kant- en klare kurkuma thee kopen, maar je kunt het ook prima zelf maken. Ingrediënten voor één mok:

1 mok heet water1 theelepel kokosolie1/4-1/2 theelepel kurkuma in poedervorm of een aantal schijfjes verse kurkumaeen beetje citroensap, honing en kaneel naar behoefte

Probeer het ook eens met gember of munt.2. Golden milk Ook golden milk kun je in kant- en klare vorm kopen. Als je het in Google intypt vind je het vanzelf. Maak je het liever zelf? Dan vind je hieronder het recept. Ingrediënten voor één mok:

1 mok amandel- of kokosmelk2 theelepels kurkuma in poedervorm½ theelepel kaneel½ theelepel gember in poedervorm½ theelepel kokosolie (extra virgin)beetje zwarte pepereventueel honing naar behoefte

Varieer ook eens met andere specerijen zoals kardemom, anijszaad, karwijzaad en kruidnagel. *Gebruik zoveel mogelijk biologische kruiden, aangezien deze meer werkzame stoffen bevatten.3. Kurkumapoeder Kurkuma is vrij neutraal van smaak. Daardoor kun je het bijna overal in verwerken.

Zowel vers als in poedervorm. Je kunt het bijvoorbeeld over je groenten strooien of in een soep of smoothie verwerken. Zorg wel dat je het met vet, groene thee, zwarte peper of omega 3-vetzuren (vis, schaal- en schelpdieren) combineert.4. Kruidenmixen Verschillende kruidenmixen, zoals kerriepoeder en de Thaise kruidenmix van Urtekram, bevatten kurkuma.

Je kunt deze kruiden in verschillende gerechten verwerken. Maak bijvoorbeeld eens een kipkerrie gerecht of een roerbakgerecht met vis (omega -3) en Thaise kruiden. Daarnaast kun je de kruiden ook over een gekookt of gebakken eitje strooien.5. Kurkuma-mondwater In een onderzoek werd ontdekt dat mondwater met kurkuma en pepermuntolie tandplak en tandvleesontsteking voorkomt.

 • Dit mondwater werd gemaakt door 10 mg curcumine-extract op te lossen in 100 ml gedistilleerd water en 0,005% pepermuntolie.
 • Het kurkuma mondwater bleek net zo effectief als het veelgebruikte chloorhexidine mondwater.
 • Om dit effect te behalen moet je twee keer per dag na het tandenpoetsen gorgelen met 10 ml van het kurkuma mondwater in een 1:1 verhouding met water.

*6
Volledig antwoord bekijken

Wat kan ik doen met verse kurkuma?

3. Breng kleur in je keuken met kurkuma – Aangezien de kurkuma kleurstoffen het beste in vet kunnen worden opgelost, moet dit kruid lichtjes worden gestoomd in wat olie of boter. Voeg daarna de resterende ingrediënten toe. Een snufje gemalen kurkuma geeft noedels, spaetzle, gekookte aardappelen, evenals pannenkoek en broodknoedel, deeg en omeletten en quiche een smakelijke toets.
Volledig antwoord bekijken

Hoe wordt kurkuma het beste opgenomen?

Gemicelliseerde Kurkuma zorgt voor een ongekend hoge lichaamsopname van wel 99%! – De beste manier om de hoogste lichaamsopname van kurkuma te behalen, is door de werkzame stof (Curcuma Longa) te micelliseren. Dit houdt in dat de werkzame stof wordt verpakt in zogenaamde micellen.

 1. Je lichaam maakt van nature al micellen aan voor de vertering en opname van moeilijk opneembare stoffen.
 2. Dit zijn zogenaamde ‘pakketjes’ die de werkzame stoffen vervoeren en beschermen tegen o.a. maagzuur.
 3. De micellen zorgen ervoor dat je lichaam de tijd heeft om de werkzame stoffen op te nemen en te verwerken.
You might be interested:  Waarom Moet Water Koken Voor Thee?

Ze zorgen ervoor dat de juiste hoeveelheid werkzame stof ongehinderd op de juiste plekken in het lichaam terechtkomt. Deze reeds bewezen techniek wordt al jaren succesvol toegepast in de farmaceutische industrie bij vitaminen en geneesmiddelen die van nature ook moeilijk door het lichaam worden opgenomen.
Volledig antwoord bekijken

Hoe gezond is verse kurkuma?

Waar is kurkuma goed voor? – Er is al heel wat onderzoek naar gebeurd, echter met uiteenlopende resultaten. Hierdoor zijn sommige specialisten grote voorstander en anderen zien er het nut niet van in om een kurkuma supplement in te nemen. Volgens de meeste onderzoeken heeft kurkuma tal van positieve eigenschappen, maar nog niet elk effect is wetenschappelijk bewezen.

Kurkuma als ontstekingsremmer Studies tonen aan dat kurkuma ontstekingsremmend werkt en die kleine, chronische ontstekingen kan bestrijden. Ter ondersteuning van een gezonde spijsvertering en om maag-darmklachten te verlichten. Kurkuma helpt bij de vertering van vetten. Het voorkomt winderigheid en een opgeblazen gevoel. Aangezien kurkuma ontstekingen in de darmwand tegengaat, kan het ook belangrijk zijn bij het prikkelbaredarmsyndroom of de ziekte van Crohn. Bovendien is kurkuma is een natuurlijke ontgifter voor de lever. Een gezond hart en bloedvaten Kurkuma is bloedverdunnend, helpt om de samenklontering van bloedplaatjes te voorkomen en verlaagt de cholesterol. Verlicht gewrichtspijn bij reuma, artrose en artritis, Kurkuma wordt in Azië al eeuwenlang gebruikt als natuurlijke pijnstiller. Het werkt bevorderend voor de beweegelijkheid van gewrichten en behoud de soepelheid. De natuurlijke stof curcumine richt geen schade aan het lichaam. Kurkuma is daarom een goed middel voor wie op een gezonde manier minder last van pijn wil hebben. Verlicht hooikoorts Kurkuma lijkt de symptomen zoals niezen, loopneus en verstopte neus te verminderen. Ondersteunt het immuunsysteem en heeft een antioxidant werking. Het helpt de natuurlijke afweer in stand te houden en zorgt zo voor een goede bescherming van je lichaam.

Volledig antwoord bekijken

Wat is beter verse kurkuma of poeder?

Kurkuma: vers, poeder of supplement? – Regelmatig krijg ik de vraag wat het beste is: verse kurkuma, geelwortelpoeder of een curcumine-supplement. Deze vraag is niet zo makkelijk te beantwoorden, want er is geen onderzoek naar gedaan. In het algemeen geldt dat verse producten het meeste van hun voedingswaarde bevatten.
Volledig antwoord bekijken

Wat zijn de nadelen van kurkuma?

Kurkuma (curcumine) bijwerkingen Vanaf zes gram per dag gedurende vier tot zeven weken kun je problemen krijgen met de spijsvertering of je kunt last krijgen van een droge mond. Daarnaast komen allergische (huid)reacties door kurkuma regelmatig voor.
Volledig antwoord bekijken

Is verse kurkuma thee gezond?

Kurkuma thee met gember & zwarte peper Uit steeds meer wetenschappelijke onderzoeken komt naar voren dat kurkuma goed is voor je lichaam. Meer dan wij tot nog toe allemaal gedacht hadden. Dus toen ik mij eenmaal realiseerde dat kurkuma echt goed is voor het lichaam besloot ik dat ik meer kurkuma in de keuken wilde gaan gebruiken.

Er zijn een aantal dingen die je moet weten over kurkuma. Kurkuma, een Indiase geelwortel, is een specerij gewonnen uit de plant Curcuma Longa. Het specerij komt uit de wortel van deze plant. Kurkuma is een vast bestanddeel van kerrie en geeft hieraan zijn kleur. Daarnaast zorgt zijn aroma voor smaak. Ja, het is heel erg gezond.

Het werkt onder ander ontstekingsremmend en zou kunnen bijdragen aan het voorkomen van onder ander Alzheimer. Maar mensen die bijvoorbeeld bloedverdunners slikken dienen op te passen met kurkuma. Daarnaast is kurkuma slecht opneembaar en moet je even weten hoe je dit het beste kan toepassen.

 • Het blijkt dat de combinatie van zwarte peper het heel goed doet met kurkuma maar ook vet, zoals olie.
 • Nu even over de kurkuma thee.
 • Ik kan je vertellen dat deze kurkuma thee niet alleen gezond is maar ook nog eens heel erg lekker.
 • Zelf gebruik ik het liefst verse kurkuma, omdat ik ook denk dat dit het meeste effect heeft, en drink ik deze kruidige thee graag met verse gember en zwarte peper.

Maar je kan hier eindeloos mee variëren. Zo kun je bijvoorbeeld ook kaneel toevoegen maar zelf vind ik dit niet perse nodig. Deze verse kurkuma thee is namelijk van zichzelf al kruidig. Kurkuma thee met gember & zwarte peper Bereidingstijd 10 minuten

 • 750ml water
 • Verse kurkuma, 2 cm
 • Verse gember, 2 cm
 • Zwarte peper, ½ theelepel
 1. Zet het water op en breng aan de kook.
 2. Schil met een dunschiller het buitenste laagje van de kurkuma en gember en rasp deze.
 3. Doe de kurkuma- en gemberrasp in een theekan.
 4. Strooi wat vers gemalen zwarte peper erbij.
 5. Schenk het kokende water erbij.
 6. Laat de kurkuma thee nu voor 10 minuutjes trekken.
 7. Schenk de kurkuma thee nu in de koppen.
 8. Enjoy!

Volledig antwoord bekijken

Wat doet Curcuma met je lichaam?

Kruidenproducten met geelwortel of kurkuma zijn als geneesmiddel goedgekeurd voor verlichting van maag- en darmklachten. Kruidenproducten met geelwortel worden als supplement daarnaast ook gebruikt bij andere klachten, zoals pijnklachten, menstruatieklachten en insectenbeten.

Interactie informatie voor artsen en apothekers

Volledig antwoord bekijken

Is kurkuma goed voor je hart?

1. Hart en bloedvaten in topconditie – Cholesterol wordt verdeeld in twee types:

Het ongezonde LDL-cholesterol wat de kans op hart- en vaatziektes verhoogt Het gezonde HDL-cholesterol wat je juist beschermt tegen hart- en vaatziektes

You might be interested:  Wat Is Goedkoper Koken Op Gas Of Elektra 2022?

Kurkuma helpt om je HDL-cholesterol aanzienlijk te laten toenemen en je LDL-cholesterol juist te laten dalen. Hiermee helpt kurkuma je dus om je hart en bloedvaten gezond te houden. Daar komt nog eens bij dat dit superkruid helpt om je bloedvaten te versterken en om te voorkomen dat bloedplaatjes samenklonteren. Ook dit zorgt voor een lager risico op hart- en vaataandoeningen.
Volledig antwoord bekijken

Hoe bewaar je verse kurkuma?

Verse kurkuma kun je het beste in de koelkast bewaren. Als je dit in een plastic zak (of andere luchtdichte verpakking) bewaart, dan blijft dit zo’n 2 weken goed. Wil je er langer van genieten? Vries het dan in.
Volledig antwoord bekijken

Is kurkuma goed om te drinken?

Kurkuma-thee maken Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties. 1. Kurkuma van thee tot capsules: gebruik en gezondheid 2. Kurkumagebruik: als masker & kurkuma eten en drinken 3. Kurkuma-thee maken 4. Hoe gezond is kurkuma? 5. Kurkuma en curcumine: bijwerkingen en praktische nadelen 6. Kurkuma of curcumine capsules, tabletten en pillen 4.1 uit 5 – 207 beoordelingen 0 mensen vonden deze informatie nuttig Door kurkuma-thee te drinken, kun je eenvoudig de hoeveelheid kurkuma afmeten die je dagelijks binnenkrijgt. Veel mensen drinken kurkuma-thee uit gezondheidsoogpunt. De zijn niet even sterk bewezen, maar je kunt kurkuma-thee ook maken omdat je het lekker vindt.
Volledig antwoord bekijken

Heeft kurkuma ook bijwerkingen?

Kurkuma bijwerkingen – Kurkuma kan de volgende bijwerkingen veroorzaken als je het in grote hoeveelheden (meer dan 6 gram per dag) via de mond inneemt: 6 1. Maag- en darmklachten door kurkuma De meest voorkomende bijwerkingen van kurkuma zijn maagklachten, misselijkheid, diarree en duizeligheid,

 1. In de meeste gevallen komen deze klachten voor als je kurkuma dagelijks in de vorm van een hoog gedoseerd supplement inneemt.2.
 2. Problemen met de galblaas Kurkuma kan problemen met de galblaas verergeren wanneer je last hebt van galstenen of een galwegobstructie.
 3. Curcumine heeft invloed op de galblaas waardoor deze soms licht kan samentrekken.

Normaal zorgt het samentrekken van de galblaas voor de vorming van galstenen, maar als er al galstenen aanwezig zijn, dan kunnen deze samentrekkingen voelbare klachten geven. Stop bij pijn in de buurt van je galblaas met de inname van kurkumasupplementen en vermijd andere producten met curcumine.

De bijwerkingen zouden hierna moeten verdwijnen.7 3. Vertraging van de bloedstolling Uit onderzoek blijkt dat kurkuma de bloedstolling kan vertragen en bloed verdunnend werkt. Het risico op blauwe plekken en bloedingen bij mensen met bloedstoornissen is groter bij inname van kurkuma. Het kan extra bloedingen veroorzaken tijdens en na een operatie.

Stop om deze reden ten minste 2 weken voor een geplande operatie met de inname van kurkuma.8 4. Interactie met andere medicijnen Het gebruik van kurkuma raadt men af bij hormoontherapie bij borstkanker en in combinatie met andere chemotherapie, omdat het de werking van de medicatie kan verminderen.

Vrouwen die voor borstkanker behandeld worden met hormoontherapie met tamoxifen moeten voorzichtig zijn met kurkuma. Kurkuma beïnvloedt het geneesmiddel, waardoor de werkzaamheid van tamoxifen kan afnemen met 13 tot meer dan 30%. Ook bij andere vormen van chemotherapie is voorzichtigheid geboden. Slik je medicijnen tegen een hoge bloeddruk? Wees dan voorzichtig met de inname van kurkuma: het kan namelijk een suiker verlagend effect hebben.8 5.

Nierstenen en kurkuma Uit onderzoek blijkt dat aanvullende suppletie van kurkuma de oxalaatspiegels in de urine aanzienlijk kan verhogen. Oxalaat bindt zich aan calcium waardoor het risico op niersteenvorming bij gevoelige personen toeneemt.9 6. Kurkuma vermijden bij zwangerschap en borstvoeding Tijdens de zwangerschap en tijdens het geven van borstvoeding is het beter om geen curcumine in te nemen.
Volledig antwoord bekijken

Welk tijdstip kurkuma innemen?

Normaal gesproken neem je dagelijks één tot drie kurkuma-tabletten of -pillen met water in bij de maaltijd. Er zijn ook kurkuma-tabletten en -pillen. Deze tabletten en pillen bevatten geconcentreerd geelwortel-extract.
Volledig antwoord bekijken

Is kurkuma goed tegen hoge bloeddruk?

Wat kan Kurkuma voor jou betekenen? –

 • Kurkuma werkt sterk ontstekingsremmend, Verschillende studies tonen aan dat Curcumine sterk ontstekingsremmend werkt. Dit is een zeer belangrijke eigenschap van Kurkuma, omdat ontstekingsprocessen een centrale rol spelen in bijna alle chronische ziekten waaronder hart- en vaatziekten, hersenaandoeningen, auto-immuunziekten en problemen in het verteringssysteem.
 • Kurkuma is een sterke antioxdant. Antioxidanten helpen om ons lichaam te zuiveren van vrije radicalen en andere giftige stoffen die ons ziek maken.
 • Kurkuma vermindert het risico op hart- en vaatziekten. En dat is goed nieuws, want in Nederland overlijden er ieder jaar duizenden mensen aan een hartaanvallen of beroerte. Het is doodsoorzaak nummer één. Deze ziekten ontstaan o.a. door ontstekingen, waar Kurkuma zogezegd een sterk effect op kan hebben. Behalve het remmen van ontstekingen zorgt Kurkuma ook voor een sterkere hart- en bloedvaten, waardoor de kans op hoge bloeddruk en alle bijkomende gevolgen verminderd wordt.
 • Kurkuma vermindert het risico op Alzheimer. Kurkuma kan het degeneratieve proces van de ziekte van Alzheimer afremmen. De ziekte ontstaat onder andere door ontstekingen en ophopingen van een giftig eiwit tussen de hersencellen, die voor een verstoring van de hersenfunctie zorgt. Onderzoeken laten zien dat Kurkuma kan helpen bij het afbreken van dit eiwit.
 • Kurkuma als ‘kankerkiller’. Een ander veel besproken eigenschap van Kurkuma is dat het zou helpen in de strijd tegen kanker. Kanker ontstaat door ongecontroleerde deling van lichaamscellen. Uit verschillende dierstudies is gebleken dat het gebruik van Kurkuma verspreiding van kanker tegen kan gaan en de groei van tumoren kan afremmen. Deze successen zijn tot op heden echter enkel behaald bij dierproeven in een laboratorium en het is dus de vraag of het ook helpt bij de behandeling van kanker bij mensen. Tot op heden zijn de resultaten echter veelbelovend.
You might be interested:  Hoe Lang Volkoren Spaghetti Koken?

Dit is een korte opsomming van de vele gezondheidsvoordelen van Kurkuma. Er zijn er nog veel meer te noemen, maar met dit indrukwekkende lijstje is denk ik wel duidelijk geworden dat Kurkuma toevoegen aan je voedingsschema, geen slecht idee is. Daarom delen we tot slot ons favoriete Kurkuma recept: Golden Milk. Ga jij liever voor het sterkere spul? Kijk dan eens in onze webshop www.deweegschaal.nl voor diverse Curcumine supplementen. Bekijk hier ons gehele assortiment van kurkuma >>
Volledig antwoord bekijken

Is kurkuma goed voor artrose?

Conclusie – Verschillende onderzoeken tonen aan dat supplementen op basis van kurkuma de pijn, stijfheid en beweeglijkheid bij knieartrose op korte termijn kunnen verbeteren. De effecten op lange termijn moeten verder onderzocht worden. Het effect van zo’n kurkumasupplement, dat je het best in de apotheek koopt, is vergelijkbaar met het effect van de pijnstiller paracetamol.
Volledig antwoord bekijken

Hoeveel keer per dag mag je kurkuma thee drinken?

Hoeveel keer per dag mag je kurkuma thee dinken? – Over de hoeveelheid kurkuma thee die je per dag mag drinken, is het belangrijk om niet te overdrijven. Het is aanbevolen om niet meer dan 1-2 kopjes per dag te drinken, omdat hoge doses kurkuma schadelijk kunnen zijn voor de lever en het maagdarmkanaal.
Volledig antwoord bekijken

Wat is beter gember of kurkuma?

Kurkuma – Kurkuma is de gele wortel van de 2 wortelen. Kurkuma is een sterk geneeskrachtige kruid met een duidelijke eigen aroma, dat mild, bitter en kruidig is. Kurkuma is vooral bekend van de Indiase keuken. Je ziet de specerijen terug in Curry’s of kerriegerechten. Kurkuma wordt meer gebruikt t.o.v. gember vanwege de voedingswaarde, en vele andere voordelen.
Volledig antwoord bekijken

Kan kurkuma en gember samen?

Gember en kurkuma, een krachtige combinatie – Tal van wetenschappelijk publicaties tonen aan dat de kruiden kurkuma en gember elkaar versterken. De combinatie werkt ontstekingsremmend, beschermt de aderen en remt het hongergevoel. De werkende stoffen in gember zijn gingerol, shogaol en zerumbone.

In kurkuma zijn dit kurkumine, demethoxycurcumine en bisdemethoxycurcumine. Keer op keer wordt aangetoond dat de leden uit de gemberfamilie ontstekingsremmend werken. Bovendien helpen gember en kurkuma samen tegen oxidatieve stress. Door het gebruik van beide kruiden wordt namelijk het ROS (reactive oxygen species) geremd.

ROS is een grote factor bij ontstekingen en het ontstaan van ziekten doordat meer reactieve zuurstofverbindingen worden gemaakt dan normaal. Die verbindingen beschadigingen alle delen van een cel.
Volledig antwoord bekijken

Kan kurkuma samen met bloedverdunners?

Heeft kurkuma bijwerkingen? – Bij normaal gebruik heeft kurkuma geen bijwerkingen. Je hoeft je dus zeker geen zorgen te maken als je kurkuma of kerriepoeder aan je eten toevoegt. Als je meer kurkuma neemt om van de gezondheidsvoordelen te profiteren, zijn er mogelijk wel bijwerkingen. Houd er dan rekening mee dat:

 • Kurkuma bloedverdunnend werkt.
 • Kurkuma de werking van aspirines kan beïnvloeden.
 • Je met je arts dient te overleggen over het gebruik van kurkuma als je bloedverdunners slikt of als je lever-, maag- of galproblemen hebt.

Volledig antwoord bekijken

Hoe bewaar je verse kurkuma?

6. Bewaaradvies – Verse kurkuma kun je het beste in de koelkast bewaren. Als je dit in een plastic zak (of andere luchtdichte verpakking) bewaart, dan blijft dit zo’n 2 weken goed. Wil je er langer van genieten? Vries het dan in. De gedroogde variant kun je maximaal een jaar op een koele en donkere plaats bewaren.
Volledig antwoord bekijken

Hoe schil je kurkuma?

Verse kurkuma: schillen of niet? – Voordat je verse kurkuma gebruikt, dien je deze eerst schoon te maken. Daarnaast is het de vraag of je verse kurkuma moet schillen of niet. Maak je kurkuma thee, dan wordt het aangeraden om vooraf een dun laagje af te schillen.

Gebruik hier een dunschiller voor. In alle andere gevallen hoef je kurkuma wortel niet te schillen. Uiteraard kun je deze wel wassen, hiermee spoel je aarde en vuiligheid weg. Let erop dat je met kurkuma wassen of schillen wel last krijgt van gele vingers. Dit geldt al helemaal wanneer je verse kurkuma klein snijdt.

De oplossing: maak gebruik van een knoflookpers. Gebruik deze alleen voor het persen van kurkuma wortel. De knoflookpers zal namelijk geel verkleuren, iets dat je moeilijk schoon krijgt.
Volledig antwoord bekijken

Kun je kurkuma met schil eten?

Kun je kurkuma longa wortel rauw eten? Het antwoord op deze vraag is helder, duidelijk en eenvoudig : Nee. Rauwe kurkuma-wortel is alleen te gebruiken voor uitwendig gebruik.
Volledig antwoord bekijken

Hoeveel verse kurkuma in thee?

Het gebruik van kurkuma thee – Hoeveel kurkuma thee per dag? Gezonde kurkuma thee maak je met 1 theelepel kurkumapoeder of een 1 cm kurkumawortel en 300 – 500 ml water. Voeg hier een snufje zwarte peper en eventueel wat verse gember aan toe. Met bovenstaand recept kom je aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.
Volledig antwoord bekijken