Hoe Lang Moet Tajine Koken?

Hoe Lang Moet Tajine Koken
Gebruik van olie – Olie is van essentieel belang. Gebruik genoeg (olijf)olie, anders eindig je met verschroeide ingrediënten. In de meeste recepten (voor 4 tot 6 personen) gebruik je 1/3 tot 1/4 kop olie. De olie mengt zich met de vloeistoffen en specerijen uit het gerecht en zorgt voor een heerlijke saus.

Gebruik niet teveel water. Stoom condenseert in de kegel-vormige top en keert terug naar de schotel. Probeer het koken niet te onderbreken door de deksel te vaak op te tillen. Hierdoor verliest de tajine erg veel warmte waardoor het proces langer duurt. Geduld is een schone zaak. De tajine moet langzaam koken.

Een gerecht met kip duurt ongeveer twee uur om door te koken, terwijl rundvlees of lam zelfs tot vier uur nodig heeft. Als je eenmaal een heerlijk gerecht hebt gemaakt met de tajine zijn heet water en bicarbonaat (of zout) voldoende voor het schoonmaken van je tajine.
Volledig antwoord bekijken

Hoelang moet een tajine koken?

Koken met een tajine: recept kiptajine – We gaan je nu stap voor stap vertellen hoe je zelf kunt gaan koken met een tajine. Wij gaan een kip tajine maken met olijf en ingemaakte citroenen, geïnspireerd door Jamie Oliver. Voorbereiding tajine Afhankelijk van het materiaal van de tajine, bereid je deze voor.

 • Lees hierboven meer over de voorbehandeling van het eerste gebruik van de tajine.
 • Gebruik je een tajine van keramiek? Werk dan altijd met een sudderplaatje,
 • Een gietijzeren sudderplaatje dempt namelijk de warmte van je gaspit.
 • Anders loop je het risico dat het keramiek barst.
 • Zorg daarnaast voor een goede spatel (niet te scherp i.v.m.

krassen) en een keukentang.

Ingrediënten kipmarinade Ingrediënten tajine

1 tl gestampt korianderzaad 1 tl komijnpoeder 1 tl gemberpoeder 2 el olijfolie

750 gr kippendijfilet 2 kippenpoten 2 stronken venkel 3 grof gehakte uien 2 tot 3 kleine ingemaakte citroenen in stukjes 4 teentjes knoflook in plakjes 0,5 liter kippenbouillion 80 gram olijven koriander, klein bosje saffraan, mespuntje

1. Allereerst maken we de kipmarinade: meng alle ingrediënten voor de marinade door elkaar en voeg de kip toe. Laat voor de meeste smaak de kip bij voorkeur enkele uren afgedekt marineren.2. Haal het kegeldeksel van de tajine en bestrijk de onderste pan met olie. 3. Plaats de tajine zonder deksel of ingrediënten op de warmtebron (gebruik eventueel een sudderplaatje) en zet het vuur laag. De tajine moet langzaam op temperatuur komen. Anders loop je het risico op een thermische schok door het plotselinge temperatuurverschil.

Dit geldt niet voor een tajine met een RVS of gietijzeren bodem. In ongeveer 5 minuten is de tajine op temperatuur.4. Zet de warmtebron hoger, verdeel de gemarineerde kip evenredig over de bodem en braad deze aan. De exacte tijd van het op temperatuur brengen van de tajine is afhankelijk van de grootte van de kookpit en het formaat van de tajine.

Zodra de kip is aangebraden en gekarameliseerd, haal je deze uit de pan. 4. Vul de tajine met de groenten en fruit deze aan. De venkel, ui, koriandersteeltjes en knoflook mogen direct de tajine in, je hoeft de pan na het aanbraden van de kip niet tussentijds schoon te maken. Het vooraf aanbraden van de kip is een extra smaakmaker voor bakken van de groenten. 5. Voeg de kippenbouillon toe en plaats het deksel op de tajine. Zet het vuur eerst hoog en zodra de inhoud kookt en gaat dampen mag de warmtebron laag. Na circa 45 tot 60 minuten is de kiptajine klaar. Tussentijds mag je wel het deksel van de pan afhalen om te kijken hoe het staat met de bereiding van het gerecht.

Haal het deksel van de tajine en proef zodat je indien nodig nog peper en zout kunt toevoegen. Garneer de kip tajine voor serveren met gesnipperde koriander blaadjes.6. Serveer de kiptajine, waarbij de pan gelijk dient als serveerschaal, met rijst, couscous of stukjes brood om te dopen. De tajine zal lang zijn warmte vasthouden.

In Marokko is het overigens gebruikelijk dat gasten direct uit de tajine eten wat ook nog eens zeer feestelijk is om het op deze manier aan jouw gasten te presenteren (scheelt ook weer afwas!). Smakelijk! 7. De tajine schoonmaken. Enkel een RVS tajine bodem is vaatwasmachinebestendig.

 1. Alle andere tajines raden wij aan om met lauw water schoon te maken, met zo min mogelijk gebruik van sop.
 2. Zeker bij de ongeglazuurde keramische exemplaren want je wilt voorkomen dat het sop in het keramiek intrekt.
 3. Zorg dat tajine zeer goed droog is voordat je deze gaat opbergen en bewaar de pan in een droge ruimte.

Als een keramische tajine te vochtig wordt kan in het aardewerk sporen van schimmel ontstaan.
Volledig antwoord bekijken

Hoe lang tajine op vuur?

Tajine Gebruiksaanwijzing op deze pagina kun je vinden hoe je met de Tajine om moet gaan. De tajine Sinds eeuwen wordt er gekookt in kleipotten.De Tajine is een oude kookpan uit Noord-Afrika gemaakt van klei. Klei houdt de warmte goed vast waardoor de gerechten gelijkmatig verwarmd worden en al sudderend langzaam garen.

Hoe gebruik je de tajine? ​Voor het eerste gebruik raden we je aan de tajine 24 uur in water te weken. Gebruik je de tajine niet vaak dan week je hem het beste nog een uur voor gebruik. Vet de tajine vóór het eerste gebruik aan de binnenkant in met zonnebloemolie (zowel de schaal als het deksel). Verwarm de tajine daarna een uur op laag vuur.

De olie zal in het aardewerk trekken, waarna je de tajine keer op keer kan blijven gebruiken. De ongeglazuurde tajineschaal moet als hij niet vaak gebruikt wordt altijd een uurtje van te voren in het water, voor de geglazuurde schaal geldt dit niet. Een tajine is om langzaam te stoven, vlees ed.

• In de warme tajine geen koude ingrediënten of koude vloeistoffen toevoegen.• In een koude tajine geen warme ingrediënten of warme vloeistoffen doen.• De tajine met inhoud in de oven langzaam verwarmen, de oven nooit voorverwarmen.• De tajine met inhoud op het gas langzaam verwarmen, altijd een degelijke vlamverdeler onder de tajine gebruiken. (niet met een gat in het midden)• De warme tajine nooit op een koud aanrecht of ander koud oppervlak plaatsen.• Bij gebruik op gasfornuis gebruik een degelijke dubbelwandige vlamverdeler.

Je kunt de tajine het best gebruiken op een warmte bron waarbij geleidelijke verhitting mogelijk is zoals gas en oven. (elektrisch en inductie koken geeft vaak een te grote verhitting in korte tijd en word dus afgeraden. Welke gerechten kun je bereiden? Gebruik de tajine voor het bereiden van vis, vlees, groenten en fruit.

 1. De smaak van toegevoegde kruiden en andere smaakmakers krijgen tijdens de bereiding in de tajine goed de tijd om goed op elkaar in te werken.
 2. Het resultaat is een smakelijk en vetarm gerecht.
 3. Onderhoud Was de tajine met de hand af met een beetje afwasmiddel en warm water.
 4. Gebruik een niet-metalen borstel en laat het aardewerk niet in water staan.

Laat de schaal goed drogen om schimmel te voorkomen.Ik mijn webshop vind je tajines van 20cm, 25 cm en 30cm doorsnede. Leverbaar in de kleuren donkerblauw, lichtblauw, geel, groen en zwart. : Tajine Gebruiksaanwijzing
Volledig antwoord bekijken

Hoelang tajine?

Bereiding: – Voeg alle kruiden toe in de tajine en giet de zonnebloemolie en olijfolie erbij. Meng dit vervolgens goed samen tot een glad sausje. Voeg de peterselie, koriander en de knoflook erbij en meng alles goed samen. Plaats de drumsticks in de marinade en breng de marinade aan alle kanten goed aan. Haal de drumsticks uit de marinade en zet deze even apart.

Haal de uien, aardappelen en de wortelen ook door de marinade en zet de groenten even apart.

You might be interested:  Wat Is Goedkoper Koken Op Gas Of Elektra 2022?

Pak dan de uien er weer bij en leg deze op de bodem van de tajine. De uien zorgen er voor dat je een bodempje maakt voor de kip en de groenten zodat deze niet aan de bodem blijven plakken. Plaats de drumsticks bovenop de uien en verdeel dan de aardappelen en de wortelen bovenop. Verdeel de erwten bovenop.

Als laatste giet je het water over de groenten en kip en breng je het geheel nog eens op smaak met wat peper en zout.

De tajine die ik heb gebruikt is enkel geschikt voor in de oven en niet voor op het fornuis. Zet de deksel op de tajine en stop deze in de oven op 200 graden voor 50 a 60 minuten tot alles goed gaar is. Heb je een tajine die niet in de oven kan maar enkel op het vuur? Zet de tajine dan op een middelmatig vuurtje voor 50 minuten en ondertussen kun je blijven checken of alles gaar is.

Haal na 30 minuten de deksel van de tajine en als je merkt dat het sausje nog iets te dun is, dan kun je het sausje nog iets laten inkoken voor ongeveer 10 minuten. Dit geldt ook voor als je de tajine bereidt op het vuur. Voeg als laatste de olijven toe en en laat het geheel nog 10 minuten bakken/pruttelen zonder dat je de deksel op de tajine plaatst.

En dan is het nu tijd om deze overheerlijke tajine te serveren met wat lekker warm brood en met daarbij een lekkere frisse salade! : Tajine met Kip en Groenten
Volledig antwoord bekijken

Hoe gebruik je tajine op gas?

Hoe onderhoud je een tajine? – Na het koken kun je de tajine het beste met de hand schoonmaken. Gebruik hiervoor warm water, een heel klein beetje afwasmiddel en een afwasborstel of zacht sponsje (geen metaal). Een tajine van aardewerk is niet geschikt voor de vaatwasser! Vooral bij ongeglazuurde varianten moet je erom denken dat je niet te veel zeep gebruikt anders bestaat de kans dat het aardewerk dit opneemt.

 • Pas op met grote temperatuurverschillen. Een tajine kan barsten als je hem vanuit een koude koelkast in de oven legt of vanuit de oven gelijk onder een koude kraan houdt. De oven kun je dan ook beter niet voorverwarmen.
 • Is je tajine niet geschikt voor inductie, maar wil je hem wel graag voor deze warmtebron gebruiken? Dan kan je dit eenvoudig verhelpen door gebruik te maken van een inductie-adapter. Gebruik hem in combinatie met de adapter op de laagste stand. De verhitting gaat via inductie namelijk erg snel.
 • Gebruik een goede spatel die geen krassen kan achterlaten. Bijvoorbeeld een spatel van olijfhout of siliconen.
 • Als je tajine niet geschikt is voor aanbraden, kun je eventueel het vlees eerst nog even dichtschroeien in een gewone koekenpan. Hiermee geef je het vlees alvast een mooie bruine korst en karameliseren de suikers, wat de smaak alleen maar ten goede komt.
 • In plaats van een bord kan de tajine ook als serveerschaal dienen. Dit ziet er feestelijk uit, het product blijft er lekker warm in en het scheelt ook nog eens afwas.
 • Bij het gebruik van een aardewerken tajine op een gasfornuis, adviseren we om een sudderplaatje, ook wel vlamverdeler genoemd, onder de stoofpot te leggen. Hiermee voorkom je dat hij te snel opwarmt en het aardewerk barst.

: Hoe gebruik je een tajine?
Volledig antwoord bekijken

Kan je een tajine op het vuur zetten?

Soort tajine: – Let ten eerste goed op wat voor soort tajine je koopt en gebruikt. De meeste tajines zijn namelijk alleen geschikt voor de oven. Indien je deze op gas gaat gebruiken kunnen ze knappen. Tajines van porselein zijn het beste te gebruiken in de oven, ze kunnen wel op gas maar dan op een heel laag pitje en in combinatie met een warmteverdeler.
Volledig antwoord bekijken

Hoe gezond is tajine?

Koken met een tajine Wel eens gehoord van een tajine of misschien kook jij elke week wel een heerlijk stoomgerecht in de tajine? Ik had wel eens van en tajine gehoord en ik wist hoe een tajine er uitziet, maar dat was het dan ook. Een keer koken met een tajine staat wel op mijn ‘wat ik allemaal nog een keer wil maken’ lijstje.

Maar dit is een erg lange lijst Wat is een tajine? Een tajine is een Noord-Afrikaans aardewerken stoofpot en is populair in Marokko. Een tajine bestaat uit een schaal waarin je de ingrediënten legt en een relatief hoog kegelvormig deksel. Bij het koken met de tajine slaat de condens neer op het deksel en loopt weer terug in de schaal.

Daarmee lijkt de werking van de tajine op die van een braadpan. Een tajine wordt zowel gebruikt om groente-, vlees- als visgerechten te bereiden. Je kunt met de tajine koken of gas en in de oven. Aan de slag met de tajine Oke, daar stond de tajine dan op tafel.

En nu? Nadat ik een heerlijk gerecht (hoop ik) bedacht had ben ik meteen naar de winkel gegaan om inkopen te doen. Ik wilde meteen op mijn vrije middag aan de slag gaan tot iemand mij vroeg of ik de tajine wel eerst 24 uur in water had geweekt, omdat de tajine anders kan knappen door de hitte. Nee, dit had ik dus niet gedaan.

Gelukkig hoorde ik dit net op tijd. Nog even geduld dus. Ik sneed alle groenten in stukken en deed de groenten, kikkererwten, kruiden en bouillon in de tajine. Is het zo makkelijk dacht ik terwijl het gerecht heerlijk in de oven stond de stomen? Gewoon alles bij elkaar in één pan, de oven in en de tajine doet de rest van het werk? Ik hou van koken, maar ook van gemak en een beetje snel graag.

 1. Dit sluit niet uit dat ik het ook heerlijk vind om de hele middag in de keuken te staan om nieuwe gerechten uit te proberen.
 2. Het rook écht ontzettend lekker in huis! Met twee ovenhandschoenen haalde ik de tajine uit de oven.
 3. Let op: de tajine wordt heel heet in de oven.
 4. Nu snap ik waarom ik deze van te voren moest weken.

Ik haalde de deksel van de tajine, en wat een feestje! Wat zag het er lekker uit en wat rook het heerlijk! Wat ik en mijn uitgekozen proefpersoon van het gerecht vonden? Heerlijk! Wat was dit lekker. De zoete aardappel en groenten waren sappig en vol smaak.

Alles in één pan (gemak en scheelt afwas) De deksel houdt stoom smaken bij elkaar. In plaats van dat het vocht verdampt wordt het vocht behouden Koken met een tajine is gezond. Het voedsel wordt namelijk in zijn eigen kookvocht klaargestoomd In de tajine wordt eten langzaam en gelijkmatig bereidt en is daar ideaal voor slow cooking Je kunt er heerlijke vegetarische gerechten met veel groenten in maken

De tajine was niet heel groot, maar groot genoeg voor 2 personen. Wat ik van de tajine vond? Ik ben om! De tajine komt hier zeker vaker op tafel. | Je kunt de tajine gebruiken op gas en in de oven. Aangezien ik thuis geen gas heb, heb ik het tajine gerecht gemaakt in de oven. Gebruik je de tajine op gas? Doe dit dan op lage temperaturen en gebruik een warmteverspreider. : Koken met een tajine
Volledig antwoord bekijken

Kan een aardewerk tajine op gas?

Werking – Met de tajine kan op de volgende manier een heerlijke stoofpot worden gemaakt: leg de gerechten die je wilt bereiden in de onderste schaal, bijvoorbeeld vlees en groente. Zet de tajine op het vuur of in de oven. Let op of de tajine vuurvast is en geschikt is voor koken op gas.

Vaak kan er met de tajine alleen in de oven worden gekookt. Echter, de aardewerken tajines (rood met zwart) zijn wel geschikt om mee te koken op gas. Een vlamverdeler is wel een aanrader. Echter, met een inductie adapter kan de tajine ook op inductie gebruikt worden. Plaats de inductie adapter onder de tajine en zet hem op de inductie kookplaat.

Plaats vervolgens de deksel op de onderste schaal. Deze kegelvormige deksel fungeert als een soort stoofdeksel, een soortgelijke werking als een braadpan. Door het koken met deze tajine ontstaat stoom in de tajine, deze koelt en hercondenseert als het tegen de wanden van de tajine slaat.
Volledig antwoord bekijken

You might be interested:  Waarom Gaan Eieren Kapot Tijdens Koken?

Kan een tajine op elektra?

Gebruiksaanwijzing. De tajine kan gebruikt worden op een gasfornuis (gebruik een sudder- plaat of vlamverdeler), een elektrische of keramische kookplaat (pas wel op voor krassen), in de oven en buiten op kooltjes of houtvuur.
Volledig antwoord bekijken

Wat is het voordeel van een tajine?

Hoe gebruik je een tajine – Restaurant Habibi De tajine is een populaire Noord-Afrikaanse stoofpot afkomstig uit Marokko. U kunt een tajine gebruiken voor zowel groente-, vlees-, als visgerechten. Het voordeel van de tajine is dat je in principe weinig olie of andere vetten nodig hebt om een gerecht te bereiden.

 • Lees meer De tajine is een populaire Noord-Afrikaanse stoofpot afkomstig uit Marokko.
 • U kunt een tajine gebruiken voor zowel groente-, vlees-, als visgerechten.
 • Het voordeel van de tajine is dat je in principe weinig olie of andere vetten nodig hebt om een gerecht te bereiden.
 • De tajine is een soort stoofpan.

Het bestaat uit een ronde schaal, waarin de klaargemaakte gerechten kunnen worden opgediend. De tajine heeft een kegelvormig deksel. De kegelvormige deksel zorgt voor condensatie in de tajine. De condens loopt op die manier weer terug in de schaal. In feite heeft de kegelvormige deksel dus een stoomfunctie waardoor de smaken perfect met elkaar worden gemengd.

 1. Hoe gebruik je een tajine? Als je de tajine voor het eerst gaat gebruiken laat je hem eerst 24 uur weken in water en droogt hem daarna goed af.
 2. Op die manier barst hij niet.
 3. Het is ook goed om hem daarna even helemaal in te smeren met olijfolie.
 4. Vervolgens plaats je hem 2 uur in een voorverwarmde oven van 150 graden.

Laat hem in de oven weer afkoelen en smeer hem nog een keer in met olijfolie. De tajine is nu helemaal klaar voor het eerste gebruik! Kan een tajine op elke verhittingsbron? Een tajine kun je op alle verhittingsbronnen gebruiken, ook op gas. In dit geval is het van belang dat je een warmhoudplaatje tussen de tajine en de gaspit plaatst, zodat oververhitting wordt voorkomen.

Bak eerst het vlees licht aan in de tajine met wat zonnebloemolie (als je vegetarisch kookt, dan kun je deze stap natuurlijk overslaan). Gooi hier een gesneden rode ui bij en wat knoflook en fruit het in het bakvocht. Voeg verse kruiden toe (zoals koriander) en een beetje vocht (water, bouillon of kokosmelk). Laat alles sudderen tot het vlees bijna gaar is. Voeg hierna de groenten toe en leg deze bovenop het vlees. Je bouwt als het ware de ingrediënten op, waarmee je de groenten die het langzaamst garen als eerste neerlegt en de groenten die snel garen bovenop legt. Als je ook vis wil toevoegen doe je dat nu. Leg de vis op het bedje van groenten en zet de deksel terug op de tajine. Laat de tajine lekker stoven (je kunt gerust andere dingen gaan doen) totdat alles gaar is. Let er wel op dat de tajine niet droog komt te staan.

: Hoe gebruik je een tajine – Restaurant Habibi
Volledig antwoord bekijken

Hoeveel water in tajine?

Zo gebruik je een tajine –

Voor het bakken en daarna langzaam stoven van groenten en vlees zet je de schaal met een flinke scheut olijfolie en snufje zout op het fornuis. Als de tajine goed warm is, voeg je de ingrediënten voor het gerecht toe.

Voor een gerecht met vlees, bak je het vlees eerst bruin en voeg je daarna eventueel de groenten toe. Zet het deksel op de tajine en laat het gerecht op een laag pitje langzaam gaarstoven. De groenten en het vlees stoven in principe in eigen vocht. Voeg alleen een scheutje water toe als de groente zelf niet veel vocht afgeeft. De meeste gerechten maak je in een half uur of korter klaar. Je bespaart zo al snel energie ten opzichte van het gebruik van andere soorten pannen. Als je de schaal van de warmtebron haalt, blijft ze nog lange tijd warm: ideaal om het gerecht in te presenteren en gezellig lang te tafelen.

Volledig antwoord bekijken

Waarom koken in een tajine?

Een tajine is eigenlijk een soort pan. Door de tuitvormige deksel slaat de condens tijdens het koken neer op het materiaal, waardoor de ingrediënten sappig blijven en de meeste smaken worden behouden.
Volledig antwoord bekijken

Wat is de beste tajine?

Keramiek of gietijzer tajine, wat is het beste materiaa? – De soorten tajines per materiaal vereisen wat meer uitleg. Geen zorgen, eerst alle voor- en nadelen samengevat. Er zijn vier soorten te onderscheiden: geglazuurd, ongeglazuurd, aluminium en gietijzer,

 • Geglazuurd keramiek is standaard een goede keuze voor een tajine, Wel zal je voorzichtig met keramiek moeten omgaan, want aardewerk is ook wanneer geglazuurd nog steeds breekbaar. Wordt al decennia lang als alternatief op een stoompan gebruikt.
 • Gietijzeren tajines zijn een goede keuze voor extra duurzaamheid, Een stuk minder breekbaar en gaat met goed onderhoud decennia mee. Wel heeft gietijzer een gebruiksaanwijzing, maar dat is het helemaal waard zodra je een natuurlijke anti-aanbaklaag ontwikkeld.
 • Ongeglazuurde aardewerk is een stuk minder populair : net als gietijzer vereisen ze extra onderhoud, zijn ze ongeschikt voor inductie en moet je fan zijn van een wat aard-achtige smaak in je gerechten.

Keramieke tajines De meeste tajines zijn gemaakt van geglazuurd keramiek. Dit maakt ze extra bestand tegen hoge temperaturen, maar niet veel minder breekbaar dan de ongeglazuurde modellen. Voor de meeste thuiskoks is keramiek (net als voor een pizzasteen ) een prima keuze, maar houdt rekening met de breekbaarheid.

 1. Drenk alle twee de delen van de tajine, zowel de onderkant en bovenkant, volledig onder water. Laat ze voor 6 uur staan in het water.
 2. Hierna afdrogen met een keukenhanddoek en 1 uur laten drogen op kamertemperatuur.
 3. Smeer 3 eetlepels olijfolie aan de binnenkant van zowel de schaal als de deksel. Laat tegelijkertijd samen met de oven opwarmen tot 180 graden om vervolgens 2 uur te laten bakken.
 4. Na de 2 uur verstreken zijn zet je de oven uit. Volledig laten afkoelen in een gesloten oven om zo een thermische schok te voorkomen.

Gietijzeren tajines Gietijzer is bij uitstek onze aanrader als je nog niet vaak met aardewerk of keramiek hebt gekookt. Zeer duurzaam, wat zorgt voor een goede prijs-kwaliteitverhouding, zelfs bij de duurdere high-end merken als Le Creuset en Emile Henry.

Minder breekbaar dan keramiek en gietijzer is bovendien geschikt als tajine voor inductie. Een gietijzeren braadpan doet ongeveer hetzelfde, maar de unieke bovenkant toch biedt het unieke ontwerp extra voordelen, zeker voor Marokkaanse recepten. Dit is direct het sierlijke aan een tajine: de manier waarop de verdampende sappen condenseren en weer terugvloeien in de ingrediënten van je gerecht.

Dit beïnvloedt de smaak van je gerecht en stomen in gietijzer draagt hier zeker aan bij. Eiwitrijke ingrediënten worden dichtgeschroeid en het de uitstekende warmte retentie van gietijzer zorgt dat alles gelijkmatig gaart.
Volledig antwoord bekijken

Kan een tajine op inductieplaat?

Tajine koken op een inductie kookplaat! Gezond vegetarische Tajine recept! Dit gerecht is zo LEKKER! Het fijne aan het koken met een tajine is dat het gezond en rijk aan smaak is. Een van de grote voordelen van een tajine is dat de vitamines en mineralen niet verdampen, maar aanwezig blijven in het gerecht.

 1. Met een tajine kun je dus, behalve dat het een leuke eyecatcher is voor in de keuken, heerlijke maar met name gezonde gerechten bereiden.
 2. Vooral in deze tijd is het extra belangrijk om gezond te blijven eten, om zo het immuunsysteem te kunnen ondersteunen Met de speciale inductieadapter kun je vanaf nu je originele Tajine gebruiken op een inductie kookplaat.

De inductieadapter heeft de volgende voordelen: Geschikt voor kookgerei van keramisch, aardewerk, aluminium of koper. Verspreid warmte gelijkmatig binnen de pan. Ideaal om pannen die niet geschikt zijn voor inductie toch te gebruiken op inductie kookplaat.

 • 200 gram vegetarische balletjes @gardengourmet
 • 4 kleine aardappelen, partjes
 • 1 winterpeen
 • 50 gram doperwten (diepvries)
 • 2 tomaten, blokjes
 • ½ courgette
 • ½ ui, gesnipperd
 • 3 teentjes knoflook, fijngehakt
 • 2 eetlepels olijfolie
 • 100 ml kokend water
 • 1 theelepel rode paprikapoeder
 • 1 theelepel gemberpoeder
 • 1 theelepel zwarte peper
 • 1 eetlepel ras el hanout
 • Snufje zout
 • Verse koriander naar smaak

Hoe maak je het?

 1. Zet de tajine op de adapter en verhit wat olijfolie op middelhoog vuur.
 2. Voeg daarna de ui en knoflook toe en bak het ongeveer 5 minuten. Voeg vervolgens de tomaat toe en bak dit ook weer even mee.
 3. Schenk vervolgens wat kokend water in de tajine en breng het op smaak met de kruiden. Laat dit ongeveer 5-10 minuten koken op een middelhoog vuurtje.
 4. Voeg vervolgens de aardappelen en wortel toe, laat dit 15 minuten koken. Voeg daarna de courgette toe. Laat dit ook ongeveer 5 minuten meekoken.
 5. Controleer of de wortel en aardappel gaar zijn. Voeg daarna de vegetarische gehaktballetjes toe en kook dit ongeveer voor 10 minuten mee (totdat ze bijna gaar zijn).
 6. Voeg tenslotte de doperwten toe en laat dit ook weer voor 5-10 minuten meekoken (op een laag vuurtje.
 7. Serveer de tajine met vers Marokkaans brood. ENJOY!
 • Voedingswaarden per persoon
 • Energie: 460 kcal
 • Vetten: 20 gram
 • Waarvan verzadigd: 2,6 gram
 • Koolhydraten: 31 gram
 • Voedingsvezels: 9 gram
 • Eiwitten: 28 gram
You might be interested:  Welke Wijn Om Te Koken?

: Tajine koken op een inductie kookplaat!
Volledig antwoord bekijken

Kan je tajine in pan maken?

Tajine met rundvlees uit een (roze) braadpan! – Ja ja, ik hoor je al denken: ‘Maar Annie, een tajine bereid je toch in een tajine?’. Ja, traditioneel gezien wel. Maar wist je dat je tajine gerechten ook heel goed in een grote stoofpan kunt bereiden? Ik gebruikte daarvoor een heel mooi exemplaar, namelijk de roze BK Bourgogne Braadpan.

Een karakteristieke pan die door z’n toffe kleur ook nog eens heel leuk staat op het aanrecht. De BK Bourgogne is verkrijgbaar in maar liefst acht kleuren en er zijn zelfs verschillende dekselknoppen beschikbaar (zilverkleurig en goudkleurig). Naast de roze pan van de foto, heb ik ook een gele variant met een gouden knop erop.

Zo fancy! Die zie je vast nog wel eens voorbij komen.
Volledig antwoord bekijken

Waarom melk in tajine?

Tien gouden regels voor het gebruik van een tajine –

 1. Dompel de tajine voor het eerste gebruik in water met een scheutje azijn en laat hem 24 uur weken. Doe daarna water met wat olie in de tajine en breng dat aan de kook.
 2. Je kan de tajine rechtstreeks op het fornuis verhitten, maar alleen als hij van aardewerk is en niet gelakt of versierd.
 3. Verhit de tajine op middelmatige temperatuur, niet te laag maar ook niet te hoog: op die manier zorgt de schotel voor de meeste smaak!
 4. Kook je op gas, gebruik dan een vlamverdeler om de warmte onder de tajine beter te verdelen en contact met de vlammen te vermijden. Vlamverdelers vind je op marktkramen en in grote warenhuizen.
 5. Je kan een tajine ook gebruiken op een keramische kookplaat.
 6. Voeg tijdens het koken lauw of warm water toe, maar nooit koud water om een thermische schok te vermijden.
 7. Zet de tajine nooit zonder inhoud op een warmtebron.
 8. Als het gerecht klaar is, mag je de tajine niet meteen op een koud oppervlak zetten.
 9. Laat de tajine na gebruik afkoelen voordat je hem afwast.
 10. Om te voorkomen dat voedsel aan de tajine kleeft, breng je er eerst wat melk in aan de kook.

Volledig antwoord bekijken

Kan een tajine in de oven?

Antwoord van Jeroen Meus – Een tajine is een stoofpot die niet thuishoort in een oven. Het principe waarbij dampen afkoelen in de puntige top, condenseren en de bereiding bedruipen, gaat compleet verloren bij gebruik in een oven. De klassieke en authentieke tajine – gemaakt van zuiver aardewerk – zal wellicht niet werken op een inductiefornuis.
Volledig antwoord bekijken

Waar eet je tajine mee?

De tajine wordt vooral voor stoofpotten gebruikt. Bij het koken met de tajine slaat het verdampte water uit het voedsel als condens neer op het deksel, koelt af en loopt weer terug in de schaal. Tajines worden zowel gebruikt om groente-, vlees- als visgerechten te bereiden.
Volledig antwoord bekijken

Hoe eet je een tajine?

Traditioneel wordt er gezamenlijk gegeten in het Midden-Oosten. Vrienden en familie verzamelen zich rondom de tajine en eten met de hand. Ze gebruiken stukjes Marokkaanse brood om vlees, groente en saus op te scheppen. Kook alles op een laag tot middellaag vuur.
Volledig antwoord bekijken

Kan aardewerk tajine op elektrische kookplaat?

Onderhoudstips voor de tajine

De tajine kan gebruikt worden op een gasfornuis (gebruik een sudder- plaat of vlamverdeler), een elektrische of keramische kookplaat (pas wel op voor krassen), in de oven en buiten op kooltjes of houtvuur. Stel je tajine nooit aan extreme temperatuurwisselingen bloot (bv. niet rechtstreeks uit de koelkast op het vuur plaatsen of onder koud water houden als de tajine net uit de oven komt). Zet een warme tajine altijd op een onderzetter op tafel of aanrechtblad.

De basis van koken met de tajine is eenvoudig: snijd alle ingrediënten in grove stukken en zet de schaal van de tajine op een laag vuur. Schenk er olie in. Leg, als de schaal goed warm is, alle ingrediënten in laagjes erin. Vlees onder- op (bak het vlees eerst bruin in een ge- wone pan), dan de groenten (groenten met een langere gaartijd in het midden leggen) en bovenop de kruiden. Zet het deksel op de schaal en laat op een laag vuur sudderen (tot alles gaar is). Roer af en toe voorzichtig om.

: Onderhoudstips voor de tajine
Volledig antwoord bekijken

Wat is het voordeel van een tajine?

Hoe gebruik je een tajine De tajine is een populaire Noord-Afrikaanse stoofpot afkomstig uit Marokko. U kunt een tajine gebruiken voor zowel groente-, vlees-, als visgerechten. Het voordeel van de tajine is dat je in principe weinig olie of andere vetten nodig hebt om een gerecht te bereiden.

Lees meer De tajine is een populaire Noord-Afrikaanse stoofpot afkomstig uit Marokko. U kunt een tajine gebruiken voor zowel groente-, vlees-, als visgerechten. Het voordeel van de tajine is dat je in principe weinig olie of andere vetten nodig hebt om een gerecht te bereiden. De tajine is een soort stoofpan.

Het bestaat uit een ronde schaal, waarin de klaargemaakte gerechten kunnen worden opgediend. De tajine heeft een kegelvormig deksel. De kegelvormige deksel zorgt voor condensatie in de tajine. De condens loopt op die manier weer terug in de schaal. In feite heeft de kegelvormige deksel dus een stoomfunctie waardoor de smaken perfect met elkaar worden gemengd.

 • Hoe gebruik je een tajine? Als je de tajine voor het eerst gaat gebruiken laat je hem eerst 24 uur weken in water en droogt hem daarna goed af.
 • Op die manier barst hij niet.
 • Het is ook goed om hem daarna even helemaal in te smeren met olijfolie.
 • Vervolgens plaats je hem 2 uur in een voorverwarmde oven van 150 graden.

Laat hem in de oven weer afkoelen en smeer hem nog een keer in met olijfolie. De tajine is nu helemaal klaar voor het eerste gebruik! Kan een tajine op elke verhittingsbron? Een tajine kun je op alle verhittingsbronnen gebruiken, ook op gas. In dit geval is het van belang dat je een warmhoudplaatje tussen de tajine en de gaspit plaatst, zodat oververhitting wordt voorkomen.

Bak eerst het vlees licht aan in de tajine met wat zonnebloemolie (als je vegetarisch kookt, dan kun je deze stap natuurlijk overslaan). Gooi hier een gesneden rode ui bij en wat knoflook en fruit het in het bakvocht. Voeg verse kruiden toe (zoals koriander) en een beetje vocht (water, bouillon of kokosmelk). Laat alles sudderen tot het vlees bijna gaar is. Voeg hierna de groenten toe en leg deze bovenop het vlees. Je bouwt als het ware de ingrediënten op, waarmee je de groenten die het langzaamst garen als eerste neerlegt en de groenten die snel garen bovenop legt. Als je ook vis wil toevoegen doe je dat nu. Leg de vis op het bedje van groenten en zet de deksel terug op de tajine. Laat de tajine lekker stoven (je kunt gerust andere dingen gaan doen) totdat alles gaar is. Let er wel op dat de tajine niet droog komt te staan.

: Hoe gebruik je een tajine
Volledig antwoord bekijken

Waarom koken in een tajine?

Een tajine is eigenlijk een soort pan. Door de tuitvormige deksel slaat de condens tijdens het koken neer op het materiaal, waardoor de ingrediënten sappig blijven en de meeste smaken worden behouden.
Volledig antwoord bekijken