Hoe Lang Moet Rundvlees Koken?

Hoe Lang Moet Rundvlees Koken
Hoelang vlees koken? – De kooktijd van het vlees is afhankelijk van het dier en het stuk. In het algemeen kan men stellen dat per kilogram vlees runderborst drie à vier uur nodig heeft, dikke lende en pekelvlees tot drie uur, varkenskop twee à drie uur en ham dertig à veertig minuten.
Volledig antwoord bekijken

Hoe lang moeten runderlappen sudderen?

Schenk de runderbouillon erbij en voeg een eetlepel graanmosterd toe. Breng dit op een hoog vuur tegen de kook aan. Laat het vlees, met het deksel half op de pan, op het allerlaagste pitje 2 tot 3 uur sudderen. Voeg na de bereiding zout en peper naar smaak toe.
Volledig antwoord bekijken

Hoe lang moet rundvlees op staan?

Bereiding van het rundvlees – Altijd hoor je het rundvlees als eerste dicht te schroeien op een hoog vuur. Daarna bestrooi je het rundvlees pas met zout. Zout zorgt er namelijk voor dat vocht aan het vlees wordt onttrokken. Bak alle vetrandjes van het vlees altijd mee.

Na de bereiding kan je het vet er wel afsnijden. Vervolgens blus je het vlees af met warm water na het dichtschroeien. Dit kan ook met wijn of warme bouillon op kamertemperatuur. Als je koude vloeistoffen gaat toevoegen zal het vlees minder mals worden. Je kan beter het vlees eventjes uit de pan halen om het te laten afkoelen.

Laat het vlees en hierbij bedoel ik vooral een groot stuk bijvoorbeeld rosbief, na het voorbereiden rusten. De rusttijd is afhankelijk van de grootte van het vlees.5 tot 10 minuten voor een stukje vlees van 300 gram of 20 minuten voor een grote stuk vlees van 750 gram.
Volledig antwoord bekijken

Hoe snel is rundvlees gaar?

Kerntemperaturen

Gaarheid Kerntemperatuur
Rundvlees steaks en vlees aan het bot Medium rare 55-58
Medium 60-63
Medium well 65-67
Well done 70 en hoger

Volledig antwoord bekijken

Hoe krijg ik runderlappen zacht?

Met deze tips moet je stoofvlees lukken – -Bak het vlees kort op heet vuur in olie en/of roomboter. Bak alleen de buitenkant goudbruin en haal het vlees dan meteen uit de pan. -Zorg ervoor dat het vlees op kamertemperatuur is. -Laat het vlees zeker in het begin niet koken.

Het vlees moet echt eerst de kans krijgen om langzaam te garen. -Hoe langer het vlees kan stoven hoe malser het vlees wordt. -Het vocht wat je toevoegt aan het stoofvlees moet op kamertemperatuur zijn. Als je koud vocht toevoegt, dan sluit het vlees zich af en neemt het niet makkelijk vocht en/of smaken meer op.

-Voeg zuren aan je vlees toe, zoals (rode) wijn, azijn, bier, tomatenpuree of mosterd. De zuren die hierin zitten zorgen ervoor dat het bindweefsel in vlees wordt afgebroken waardoor het vlees mals wordt.
Volledig antwoord bekijken

Kan stoofvlees te lang opstaan?

Wanneer is stoofvlees gaar? Gaar ik het vlees langer om extra mals te worden? Hoe langer je stoofvlees laat garen, hoe malser het wordt. Je moet er echter rekening mee houden dat wanneer je het te lang laat opstaan, het vlees helemaal uiteen gaat vallen.
Volledig antwoord bekijken

Wat is het verschil tussen riblappen en stoofvlees?

Riblap – Deze lappen worden gesneden van de eerste ribben van een rund. Ietsjes verder zitten die heerlijke ribeyes. Riblappen zijn de meest malse stukken stoofvlees en hebben de kortste bereidingstijd nodig. Denk niet grote stappen, snel thuis, met een uurtje ben ik klaar als ik deze lappen gebruik.
Volledig antwoord bekijken

Hoe kook je rundvlees?

Zo kook je vlees –

Haal het vlees een half uurtje van tevoren uit de koelkast.Hou een temperatuur aan van ongeveer 90-95°C, dus hou het water tegen de kook aan.Als je vlees wilt ‘voorgaren’ omdat je gaat barbecueën of grillen, hou dan ongeveer 15-30 minuten aan voor ‘dikke’ delen.

Volledig antwoord bekijken

Hoe krijg je rundvlees goed gaar?

Stoven in de oven – Wist je dat je stoofvlees ook heel goed kunt stoven in de oven? Sterker nog, in de oven gaat het zelfs nog beter dan op het fornuis. De temperatuur in de oven is namelijk veel beter in te stellen en te controleren dan op een pit. Vlees stoven doe je immers rondom het kookpunt van het stoofvocht. Heerlijk zacht stoofvlees maak je het makkelijkst in de oven. Aanbraden, in de oven en de tijd doet het werk.

  • 500 gr magere runderlappen
  • laurierpoeder
  • kruidnagelpoeder
  • scheutje azijn
  • zout en peper
  • boter
  • heet water
  1. Haal de runderlappen tenminste een half uur tevoren uit de koelkast zodat ze op kamertemperatuur kunnen komen. Vlak voor gebruik bestrooi je de runderlappen aan beide zijden ruim met zout en peper.
  2. Verhit wat boter in een pan met dikke bodem en schroei daarin de runderlappen snel dicht. Meer dan dicht schroeien en een eerste kleurtje is niet nodig. Past het vlees niet allemaal tegelijk in de pan schroei het dan in etappes dicht en leg de dichtgeschroeide stukken vlees even op een bord. Als al het vlees is gedaan schenk je langs de rand van de pan wat heet/kokend water plus een scheutje azijn bij het braadvocht. Voeg dan naar smaak wat laurier- en kruidnagelpoeder toe en roer alle goed door het braadvocht. Breng aan de kook en leg het vlees dat je eerder uit de pan hebt gehaald weer terug.
  3. Doe de deksel op de pan en zet het geheel in het midden van een op 100ºC conventioneel voorverwarmde oven en stoof in 3½-4 uur zacht en gaar. Keer tussentijds het vlees een paar keer en controleer of er nog genoeg vocht in de pan zit en vul eventueel aan met een beetje extra water.
  4. Als het vlees zacht is en in draadjes uiteenvalt is het klaar. Gebruik het stoofvlees of draadjesvlees als basis voor en, Of breng de jus op smaak met een klein stukje van een bouillonblokje, bindt met een maïzena-papje en serveer samen met het vlees bij bijvoorbeeld vers gemaakte, Eet smakelijk!
  1. In dit recept heb ik magere runderlappen gebruikt maar je kan natuurlijk ook riblappen of sucadelappen gebruiken. Sucadelappen hoeven minder lang te stoven dan magere runderlappen en riblappen zijn nog weer iets sneller klaar. Hoelang het vlees daadwerkelijk nodig heeft is onder andere afhankelijk van de dikte van het vlees. Hou dus vooral geen exacte tijden aan maar kijk goed hoe het stoven verloopt en beoordeel steeds opnieuw de zachtheid. Zo krijg je altijd het perfecte stoofvlees.
  2. Van 500 gr runderlappen hou ik een kleine 300 gaar stoofvlees over.
You might be interested:  Waarom Mogen Knakworsten Niet Koken?

Volg mij ook via, of Recept van mijn website gemaakt? Deel het op social media en tag @overetengesproken.nl zodat ik het niet mis. Altijd op de hoogte van de nieuwste recepten? Meld je aan voor de wekelijkse ! door op 21 mei 2019 Sushi maken is helemaal niet moeilijk.

  1. Ik leg je uit wat je nodig hebt en.
  2. Door op 13 januari 2017 Pastabuisjes gevuld met spinazie en ricotta in een lekkere tomatensaus en afgebakken met mozzarella en.
  3. Door op 28 november 2014 Gevulde tortilla wraps met een pittige tomatensaus.
  4. Door op 30 januari 2015 Geen stamppot maar een ovenschotel.

Verrassend lekker. door op 16 april 2020 Waanzinnig lekkere salade van gegrilde asperges. Bijzonder detail: met een zacht gebakken eidooier. door op 30 oktober 2018 Gezonde ovenschotel die boordevol groenten zit en in een handomdraai in de oven staat. : Ouderwets stoofvlees of draadjesvlees
Volledig antwoord bekijken

Waarom blijft mijn rundvlees taai?

5 Laat stoofvlees niet koken – Doe de laurier en de boterham met mosterd (met de mosterd naar onderen) bij in de pan. Die boterham heeft een functie: het brood helpt voor de binding van de saus, en het zuur in de mosterd geeft smaak én maakt het vlees zachter,

  1. Zet het vuur niet te hoog: stoofvlees moet zachtjes stoven, en zeker niet koken,
  2. Zachtjes pruttelen is oké, maar van koken wordt het vlees taai.
  3. Het deksel hoeft niet meteen op de pan, dan krijg je te veel vocht in je stoverij.
  4. Pas als de saus de gewenste dikte heeft, zet je het op de pan zodat je straks nog genoeg saus overhoudt.

Wanneer je best wel en best geen deksel op je pan zet, lees je hier,
Volledig antwoord bekijken

Hoe krijg je taai rundvlees mals?

Gebruik een marinade – Wil je vlees malser maken, onderschat dan de kracht van een goede marinade niet. Een marinade zorgt niet alleen voor smaak, maar zure ingrediënten in de marinade, zoals citroensap, azijn, karnemelk of yoghurt helpen bij het afbreken van de vezels in het vlees.
Volledig antwoord bekijken

Welk rundvlees is het snelste gaar?

Runderriblap – Fijne riblappen zijn de meest malse stooflappen van het rund en het snelst te bereiden. Door iets zuurs (bijvoorbeeld azijn of wijn) aan het stoofvocht toe te voegen is het vlees sneller zacht.

Smaakidee: rode wijn, azijn, laurier, ui, tomaat. Stoven ± 150-180 min. Voedingswaarde Per 100 g onbereid: Energie: 171 kcal. Eiwit: 20.8

Volledig antwoord bekijken

Hoe vermijden dat stoofvlees taai wordt?

4. Tips voor de werkwijze – Zo braad je het vlees aan Nadat je het juiste vlees in afkomst en soort hebt gekozen, moet je weten hoe je het vlees gaat bereiden. Afhankelijk per soort snijd je het in stukken of braad je het in geheel. Voor al het soort vlees geldt dan hetzelfde: het vlees moet in een korte tijd in een flinke klont boter (in olie bakt het te snel aan) worden dichtgeschroeid.

  1. Dan haal je het vlees uit de pan en bak je het bouquet aan.
  2. Daarna doe je het vlees en de smaakmakers (zie tip 5) samen in de pan.
  3. Niet laten koken! Een van de allerbelangrijkste tips is dat je de stoofpot niet moet laten koken.
  4. Zodra het kookt wordt het vlees namelijk heel snel taai.
  5. Het mag wel heel zachtjes pruttelen, maar tijdens de stooftijd absoluut niet koken.

Zet je pan dus op het kleinste pitje met de deksel schuin, zodat lucht kan ontsnappen. Indien nodig met vlamverdeler. Als het dan alsnog gaat koken, ga je over op bereiding in de oven. Breng het stoofvocht zonder het vlees dan aan de kook en doe het dan samen in een voorverwarmde oven tussen de 90 en 100 graden.
Volledig antwoord bekijken

Wat is het verschil tussen riblappen en runderlappen?

Elke lap uit een andere deel – “Verschil? Ja, dat is er zeker! De stukken vlees hebben tenslotte niet voor niets een andere naam!”, aldus de slager. Elk stuk komt van een ander deel van de rund. Sucade uit de schouder, riblap tussen de ribben vandaan en runderlappen niet specifiek uit één deel, maar wel altijd uit het voorste deel van de rund.
Volledig antwoord bekijken

Hoelang moeten runderlappen braden?

Braadlappen bereiden kan op verschillende manieren, maar meestal worden ze gebraden of gestoofd. Braadlappen braden doe in je 20 tot 30 minuten met de deksel schuin op de pan, voor stoven trek je minimaal anderhalf tot twee uur uit.
Volledig antwoord bekijken

You might be interested:  Hoe Lang Moet Een Halfzacht Ei Koken?

Wat is zachter riblappen of sucadelappen?

Meer Sucadelappen gerelateerde vragen – De beste manier om sucadelappen zacht te krijgen is door her toevoegen van zuren bij het bereiden. Als u koud water toevoegt, zal het vlees zich afsluiten en niet gemakkelijk vocht of smaken opnemen. Om ze malser te maken begint u met het toevoegen van zuren zoals rode wijnazijn bier tomatenpuree (mosterd) aan uw gerecht, die het bindweefsel in het vlees afbreekt waardoor de smaken van deze ingrediënten gemakkelijker door alle delen van een deelstuk kunnen dringen en ook voorkomen wordt dat de vezels tijdens het koken weer samentrekken; hierdoor blijven sauzen beter kleven dan wanneer er geen zuur aanwezig zou zijn.

  1. Sucadelappen moeten ongeveer 2 en half tot 3 uur stoven.
  2. Om het veilig en mals te houden, volg deze stappen: Bestrooi de sukade met peper, zout en bloem.
  3. Bak de uien/knoflook tot ze zacht zijn en doe ze dan in een ovenvaste pan (die minstens 2-3 centimeter hoog is) met eventueel wat runderbouillon erbij; zet het deksel erop en laat het geheel ongeveer 2 1/2 – 3 uur sudderen, want het beginpunt hangt af van hoe dik het vlees is en welke pan u gebruikt.

Bij Sucadelappen voeg je normaal gesproken als het braadvocht te veel is ingedikt, ongeveer 100 ml kokend water toe. De Sucadelappen zijn een soort rundvlees dat kan worden gebakken, gestoofd of verwerkt tot filet americaines. Het wordt al lang gewaardeerd om zijn smakelijke vlees en zijn veelzijdigheid in recepten omdat het gemakkelijk te bereiden is met veel verschillende toegevoegde smaken! Het beste vlees om te stoven is rundvlees.

  1. Sucadelappen, Rumpsteaks, varkenskoteletten en rib-eye steak hebben allemaal veel spierweefsel dat mals wordt als je het langer gaart.
  2. De smaak ontwikkelt zich ook prachtig na verloop van tijd.
  3. Riblappen zijn het malser dan sucadelappen omdat ze meer vet bevatten.
  4. Dit geeft het een rijkere smaak, waardoor ze heerlijk zacht zijn om te eten.

Sucadelappen zijn beter geschikt om bijvoorbeeld te stoven, Sucades zijn een soort vlees dat afkomstig is van de schouderpartij, De doorlopende pezen zorgen voor een bijzonder stevig en kauwbaar stuk vlees, perfect met uw favoriete saus of in elk gerecht waar u wat extra textuur wilt.
Volledig antwoord bekijken

Is stoofvlees en hachee hetzelfde?

Wat is het verschil tussen stoofvlees en hachee? – Hachee is stoofvlees. Stoofvlees is ook hachee, maar kan ook ander vlees zijn waarmee je kan stoven.
Volledig antwoord bekijken

Wat doet azijn met stoofvlees?

Een scheutje wijn, azijn, citroensap of ieder ander zuur (tomaat, tomatenpuree of zelfs rinse appelstroop) zorgt ervoor dat het bindweefsel in stoofvlees malser en zachter wordt. Daarom is het draadjesvlees van jouw oma zo lekker en zo zacht!
Volledig antwoord bekijken

Waarom valt mijn vlees niet uit elkaar?

In het algemeen geldt dat de mate van gaarheid van invloed is op ‘het uit elkaar vallen’ zoals bij het draadjesvlees. Een baklap of een entrecote wordt als het goed is niet door en door gegaard en valt dan ook niet uiteen.
Volledig antwoord bekijken

Hoe lang moet riblap sudderen?

Riblappen moeten minstens 2 uur braden op laag vuur. Check het vlees daarna en beslis of je het langer laat staan. Hoe langer het vlees suddert, hoe zachter het wordt. Uiteindelijk zal het vlees in draadjes uit elkaar vallen.
Volledig antwoord bekijken

Is stoofvlees hetzelfde als draadjesvlees?

Gastropedia Het eindresultaat is altijd het resultaat van je keuzes, Bij slowcooking van vlees draait het om de verhouding tussen spierweefsel en bindweefsel. Vet is dan even minder belangrijk. Voor de smaak wel, want vet is natuurlijk lekker. Vet heb je altijd nodig in je stoofpotten om je aroma’s vast te houden.

Een scheutje olie of een lik boter bij mager vlees is dus geen slecht idee. Spierweefsel is belangrijk: het moet mals en zacht worden. Bij slowcooking wordt het eerst taai en pas daarna weer mals bij het stoven. En dan komt hamvraag : wil je dat het uit elkaar valt en iets droger is (zoals als ouderwets draadjesvlees) of dat het een zacht en mals stukje met een smeuïge jus wordt zoals in een restaurant? Even vooruit lopen: lang (3 à 4 uur) en heet (tussen 91 en 98 °C) geeft draadjesvlees, langer (6 à 7 uur) maar minder heet (tussen 72 en 91 °C) geeft stoofvlees.

Spieren die vaak gebruikt worden bevatten vaak veel bindweefsel. De beweging die het dier gehad heeft en de leeftijd wegen echt wel mee in de bereidingstijd. Bereidingstijden zijn dus niet altijd hetzelfde, maar de richtlijnen wel. Temperatuur is ook belangrijk: je moet minstens de 72 °C passeren voor sappig vlees.

  1. Dan heb je echter nog wel veel tijd nodig: hoe lager de temperatuur, hoe langer de bereidingstijd.
  2. Bij langdurige verhitting boven de tussen de 75 °C en 91 °C verandert collageen in zachte, gelatine.
  3. Dat is lekker smeuïg en het vlees wordt zacht.
  4. Ook blijft je jus wat binding houden.
  5. Om liever niet boven de 91 °C, dan wordt gelatine weer afgebroken.

Dat duurt wel even, 5 minuten op iets te hoog vuur maakt echt niet zoveel uit. Zuren uit bijvoorbeeld wijn of tomaten laten het vlees ook uitdrogen. Daarnaast zorgen ze dat de Maillard-reactie minder sterk wordt. Dat is die heerlijk diepe smaak van gebakken of gestoofd vlees.

  1. Beter is het om de hoeveel zuren te beperken of aan het eind pas toe te voegen.
  2. En heb je dat toch gedaan of is je jus niet mooi dik geworden? Eén of 2 blaadjes geweekte gelatine toevoegen mag best.
  3. Smokkelen Ook is het belangrijk om stoofvlees te laten rusten.
  4. Het samentrekkende collageen duwt immers het vocht uit het vlees tijdens de verhitting.
You might be interested:  Zwanger Hoe Lang Ei Koken?

Maar tijdens het afkoelen IN de jus neemt vlees als een spons weer vloeistof op, met gemak 30 à 40 procent! Dat is ook de reden dat veel mensen stoofvlees een dag later op z’n lekkerst vinden: het is weer sappig. Wanneer gebruik je welk vlees Maar welk vlees gebruik je voor suddervlees of stoofvlees ? Goed nieuws: bijna ieder stuk rundvlees kun je stoven en het wordt uiteindelijk lekker.

  • Al is het een beetje zonde van een stuk ossenhaas of entrecote Riblappen, klapstuk, sukadelappen, runderlappen, braadlappen, het kan allemaal.
  • De stooftijd kan wel wat verschillen.
  • Meer bindweefsel kost meer tijd maar is ook lekkerder en meer vet geeft ook meer smaak.
  • De kwaliteit van je vlees zal ook terug te proeven zijn in je gerecht: bezuinig dus nooit op je vlees! Vlees langzaam garen kan in de pan met deksel, in de niet te warme oven, in de, op de en natuurlijk,

Vandaag beperk ik me tot de pan, die je natuurlijk wel in de oven kunt zetten. Hang dan je kernthermometer in de pan en speel met je oven tot de vloeistof de gewenste temperatuur krijgt. Grappig: waarschijnlijk moet je de oven 30 à 40 °C hoger zetten, houdt dit goed in de gaten.

Mijn favo recept: dikke riblappen stevig aanbakken in de pan met een beetje op het vlees. Dat geeft direct een volle baksmaak en de jus krijgt een lekkere, lichte binding. Het aanbakken doe ik in, want erbrandt op te hoge temperatuur. Dan haal ik het vlees uit de pan en bak ik de overige ingrediënten zoals uien, knoflook, wortelen of bleekselderij.

Net wat er in de koelkast ligt of in de kruidentuin staat. Dan blus ik de pan af met heet water of hete bouillon. Als alles weer heet is geworden op hoog vuur voeg ik het vlees weer toe met daarbij een klont boter. Koude vloeistoffen bij warm vlees gooien zorgt immers ook voor tijdelijke doch langere taaiheid.

Tijdens het stoven gaat het deksel erop. Het proces gaat dan sneller en kost minder energie. Mocht het gaan koken zet ik het deksel wat schuin en zet ik de vlamverdeler onder de pan. En het vuur lekker laag natuurlijk. Op het eind voeg ik wat rode wijn of donker bier toe en kruiden. Rode wijn kun je ook apart wat inkoken.

Verse kruiden als en doe ik op een kwartiertje voor het einde, alleen laurier kan wat vroeger. Specerijen als, en mogen wat langer: 1 of 2 uur is geen probleem. Het geheel laat ik zo’n 4 uur rond de 85 °C tot het vlees lekker zacht is. Het vuur mag dan uit en ik laat het zeker zo’n 2 uur staan.

Vlak voor het eten zet ik het vuur nog even aan om het stoofvlees op te warmen. Dat is voor mij het ultieme stoofvlees. En ook lekker de volgende dag. • Voeg nooit koude vloeistof toe aan heet vlees. • Blokjes en dunne plakjes vlees zijn sneller klaar dan dikke plakken. • Op het einde gelatine toevoegen is een beetje vals spelen, maar dat mag.

• Controleer de temperatuur ieder uur en gebruik zo nodig een vlamverdeler. • Laat stoofvlees altijd even rusten zodat het smeuïger wordt. • Voeg zuren en vluchtige aroma’s pas op het laatst toe. • Gebruikt een goede kwaliteit vlees, liefst wat dikkere stukken met een randje vet. : Gastropedia
Volledig antwoord bekijken

Wat is het beste vlees voor stoofvlees?

Rusten – Ook is het belangrijk om stoofvlees te laten rusten. Het samentrekkende collageen duwt immers het vocht uit het vlees tijdens de verhitting. Maar tijdens het afkoelen in de jus neemt vlees als een spons weer vloeistof op, met gemak 40 procent! Dat is ook de reden dat veel mensen stoofvlees een dag later op z’n lekkerst vinden.

  • Welk vlees gebruik je voor suddervlees of stoofvlees? Goed nieuws: bijna ieder stuk rundvlees kun je stoven en het wordt uiteindelijk lekker.
  • Al is het een beetje zonde van een stuk ossenhaas of entrecote Riblappen, sukadelappen, runderlappen, braadlappen, klapstuk, het kan allemaal.
  • De stooftijd kan wel wat verschillen, natuurlijk.

Meer bindweefsel kost meer tijd maar is ook lekkerder en meer vet geeft ook meer smaak. De kwaliteit van je vlees zal ook terug te proeven zijn in je gerecht: bezuinig dus niet op je vlees!
Volledig antwoord bekijken

Hoe lang moet een Runderlap braden?

Braadlappen bereiden kan op verschillende manieren, maar meestal worden ze gebraden of gestoofd. Braadlappen braden doe in je 20 tot 30 minuten met de deksel schuin op de pan, voor stoven trek je minimaal anderhalf tot twee uur uit.
Volledig antwoord bekijken

Hoe lang moet een riblap sudderen?

Riblappen moeten minstens 2 uur braden op laag vuur. Check het vlees daarna en beslis of je het langer laat staan. Hoe langer het vlees suddert, hoe zachter het wordt. Uiteindelijk zal het vlees in draadjes uit elkaar vallen.
Volledig antwoord bekijken

Hoe lang duurt suddervlees?

6 Heb geduld! – En dan is het wachten. Stoofvlees is niet snel klaar: reken op een gaartijd van 1,5 à 3 uur. Hoe lang precies, dat is afhankelijk van het vlees: soms is het wat sneller zacht, soms duurt het wat langer. Je kunt stoofvlees garen op het fornuis, maar sommige types kookplaat zijn minder nauwkeurig te regelen.

In dat geval kun je ervoor kiezen om het stoofvlees in de oven te laten garen, op zo’n 150°C. Zet dan best wél het deksel op de pot, zodat het vlees niet uitdroogt. Het resultaat? Heerlijk zacht stoofvlees ! En ja, het smaakt écht nog lekkerder de dag nadien. Perfect om op zondag rustig klaar te maken, en op maandag van te smullen, met homemade frietjes en mayonaise natuurlijk.

Serveer met een simpele witloofsalade,
Volledig antwoord bekijken