Hoe Lang Moet Je Een Menstruatiecup Koken?

Hoe Lang Moet Je Een Menstruatiecup Koken
Menstruatiecups, ken jij ze al? Dit alternatief voor maandverband of tampons is de afgelopen jaren flink gestegen in populariteit. Wij helpen je te ontdekken of een menstruatiecup wel of niet bij je past en vertellen je over de plus- en minpunten. – De menstruatiecup, je hebt er ongetwijfeld wel eens over gehoord.

 • Maar wat is het eigenlijk? Wel, eigenlijk zegt het woord het al zelf: een cup voor als je ongesteld bent.
 • Het is een herbruikbaar alternatief voor tampons in de vorm van een vaak trechtervormig, flexibel siliconen bekertje.
 • Net als een tampon draag je de menstruatiecup inwendig.
 • In tegenstelling tot een tampon vangt de cup het bloed op in plaats van dit te absorberen.

Hierdoor kun je met een menstruatiecup meer bloed opvangen dan met een tampon. Je kunt zo’n cup dan ook 8 tot 12 uur inhouden. Net zoals met een tampon kun je met een menstruatiecup ook zorgeloos plassen, zwemmen en sporten waardoor het zeker een aantrekkelijke optie voor de actieve vrouw.

 1. Het gebruik van een menstruatiecup brengt echter ook wat aandachtspunten met zich mee.
 2. Het inbrengen en verwijderen van een cup kan zeker in het begin lastig zijn en vergt daarom wat oefening.
 3. Hierom is het van belang een goede menstruatiecup te kiezen die bij jouw lichaamsvorm past.
 4. Op cupkiezer.nl kun je een test doen om te kijken welke cup erbij jouw lichaam past.

Het kan best wat tijd kosten om jouw perfecte menstruatiecup te vinden. Het uitnemen van de cup kan iets moeilijker zijn dan het vervangen van een tampon, wat soms kan leiden tot vieze vingers. Omdat een menstruatiecup in tegenstelling tot een tampon geen bloed absorbeert maar juist opvangt vergen ze iets meer voorzichtigheid om viezigheid te voorkomen.

Je kunt voor de zekerheid aan het begin ook nog een inlegkruisje gebruiken om doorlekken te voorkomen. De Libresse So Slim inlegkruisjes zijn is hier uitermate geschikt voor. Dit inlegkruisje is zo licht als een veertje en zo dun dat je niet eens doorhebt dat je het draagt. Ook moet je de cup na gebruik zelf schoonmaken en wordt het aangeraden om de cup na elke menstruatie uit te koken.

Dit uitkoken is belangrijk, omdat het de menstruatiecup steriliseert en dus vrij maakt van bacteriën die eventueel irritaties of vaginale infecties zouden kunnen veroorzaken. Het uitkoken van de menstruatiecup doe je door de cup voor ongeveer 5 minuten in kokend water te plaatsen.

Gebruik geen zeep of antibacteriële middelen om de pH waarde niet te verstoren en om de goede bacteriën te beschermen die de intieme zone gezond houden. Het is tijdens je menstruatie sowieso belangrijk om extra op je persoonlijke hygiëne te letten. Je kunt een menstruatiecup maximaal 12 uur dragen, maar 8 uur wordt geadviseerd.

Bij het langer dragen van de menstruatie kun je net zoals bij tampons te maken krijgen met het toxischeshocksyndroom, Het is daarom belangrijk om de cup op tijd te legen. Er zijn dus verschillende punten om te overwegen wanneer je er over na denkt om over te stappen op menstruatiecups.

Menstruatiecups zijn echter bijna afvalvrij, want een cup is herbruikbaar. Hierdoor is een cup vaak op de lange termijn ook goedkoper dan bijvoorbeeld tampons of maandverband. Heel wat vrouwen hebben gemengde gevoelens over een menstruatiecup. Uiteindelijk hebben zowel menstruatiecups als tampons en maandverband hun voor- en nadelen en moet je zelf kiezen wat het best past bij jou.

Vind je een menstruatiecup toch niets, dan biedt Libresse natuurlijk een prima alternatief met maandverband en inlegkruisjes, Wil je liever meer weten over tampons ? Dan vertellen wij je daar ook graag meer over! De medische informatie in dit artikel is alleen een informatiebron en is niet bedoeld om te worden gebruikt of als bewijs te dienen voor diagnostische of behandeling doeleinden.
Volledig antwoord bekijken

Waarom stinkt de inhoud van mijn menstruatiecup?

Hoe kan het dat mijn menstruatiecup stinkt? –

Je hebt hem te lang gedragen, Verwissel hem om de maximaal 12 uur. Je hebt je cup niet goed schoongemaakt, Lees hier alles over, Je hebt een vaginale schimmel, Ga hiermee naar de huisarts! Je cup is, doordat hij bijvoorbeeld een scheurtje heeft. Controleer of je cup er nog goed uit ziet. Je hebt je cup en in een vochtige locatie bewaard. Laat je cup goed drogen na gebruik en bewaar hem in een droge omgeving (dus niet de badkamer). Je moet de cup ook niet luchtdicht bewaren! Meestal zit er een katoenen zakje bij je cup, bewaar hem daar in. Je hebt de met schoonmaakmiddelen die het materiaal hebben aangetast. Gebruik geen heftige middelen. Water en ph-neutrale zeep is voldoende. Soms is het nodig om iets sterkers te gebruiken, maar doe dit niet te vaak! Dit kan het materiaal aantasten en zorgen voor microscopisch kleine scheurtjes waar bacteriën zich in ophopen. Als je hebt gekocht, kan het zijn dat het materiaal niet veilig is.

Volledig antwoord bekijken

Hoe vaak menstruatiecup schoonmaken?

😌 Schoonmaken na gebruik: – Het is noodzakelijk om je menstruatiecup na iedere menstruatie opnieuw te steriliseren. Dit doe je op precies dezelfde manier als voor het eerste gebruik met de Bamboozy Sterilisator of door hem uit te koken in een pannetje.
Volledig antwoord bekijken

Hoe vaak Organicup uitkoken?

Stap 0: Uitkoken –

Bij de productie van de menstruatiecup kunnen er restjes vluchtige stoffen achterblijven. Niets ernstigs. Maar kook je menstruatiecup voor de zekerheid even uit voordat je ‘m in gebruik neemt. Je menstruatiecup uitkoken hoeft niet bij ieder gebruik. Wij adviseren om dat 1 tot 2x per menstruatie te doen: eventueel aan het begin maar in ieder geval aan het einde van je menstruatie. Bij iedere verschoning is goed omspoelen met (koud) water en een druppel speciale wash voldoende om je menstruatiecup hygiënisch schoon te houden.

Volledig antwoord bekijken

Hoe weet je dat je menstruatiecup goed zit?

Menstruatiecup inbrengen – Heb je eenmaal de cup aangeschaft? Dan raden we je aan om voordat je ongesteld bent de cup een keer te proberen. Zo kun je op je gemak en zonder zweethandjes oefenen met het inbrengen en uithalen. Vervolgens zijn er 5 stappen:

 1. Handen wassen; behoeft geen uitleg, toch?
 2. Natmaken; maak de cup nat onder de kraan, zo gaat er makkelijker in.
 3. Vouwen; op de verpakking van de cups staan manieren beschreven hoe je ‘m kunt vouwen. Wij maken de cup eerst plat en vouwen ‘m dan dubbel.
 4. Ontspannen; de allerbelangrijkste van allemaal, relax !
 5. Inbrengen; het moment supreme, inbrengen maar! Duw de cup in één vloeiende beweging met twee vingers naar binnen, duw eventueel iets verder met je duim of wijsvinger en laat pas los als hij goed zit. Hoe dat voelt weet je misschien pas na een paar keer, dus probeer het gerust een paar keer achter elkaar.

Volledig antwoord bekijken

Kan je seks hebben met een menstruatie cup?

Onzichtbare bescherming Laten we met vergelijken bij het begin beginnen, het moment van de plaatsing van de tampon. Zijn er verschillen tussen een menstruatiecup en een Beppy Tampon? Bij het inbrengen van een menstruatiecup moet je goed opletten dat je deze geheel recht plaatst.

Aangezien hij geen bloed absorbeert maar opvangt in zijn speciale kelk vorm, kan hij gaan lekken als hij niet goed zit. De Beppy tampon absorbeert het menstruatiebloed, waardoor je je geen zorgen hoeft te maken dat je vlekken in je kleding krijgt. Bovendien verzekert Beppy je van een onzichtbare bescherming, aangezien de tampons geen draadje hebben.

Alleen jij weet dus dat je er één draagt. Als je er zin in hebt, kun je gewoon lekker naar het zwembad en de sauna gaan, of een stuk gaan hardlopen. Niet voor niets wordt Beppy ook wel de wellness tampon genoemd. Je hoeft niet te stoppen met wat je wilt doen uit angst dat iemand merkt dat je een tampon of menstruatiecup draagt.

Voel je comfortabel, zeker en vrij! En als je niet hoeft te stoppen met sporten tijdens ´die dagen van de maand´, waarom zou dit dan wel moeten gelden voor het genieten van seks? Veel vrouwen hebben als ze ongesteld zijn juist meer zin in seks. En met de tampon Beppy kun je ook gewoon vrijen tijdens de menstruatie.

De structuur van het zachte sponsje zorgt ervoor dat je bedpartner niet merkt dat je hem inhebt. En omdat het bloed geabsorbeerd wordt, heb je daarna geen problemen met vlekken op de lakens. Hoe zit dit met de menstruatiecup? De meeste menstruatiecups kun je niet gebruiken tijdens seks en je partner kan deze voelen.

 • Als je een cup gebruikt, zul je dus een alternatief moeten gebruiken als je tijdens de menstruatie seks wilt hebben.
 • Thuis en onderweg Hoe zit het met de hygiëne als je niet thuis bent? Het verwijderen van de menstruatiecup in een openbaar toilet kan wat ongemakkelijk voelen, omdat je hem tussendoor moet schoonmaken.
You might be interested:  Hoe Lang Moet Rijst Koken?

Hiervoor moet je bijvoorbeeld altijd intieme schoonmaakdoekjes bij je hebben. Bovendien, aangezien de cup het bloed opvangt, moet je zorgvuldig zijn bij het verwijderen om niet te knoeien. De tampon Beppy is praktischer in gebruik als je onderweg bent, aangezien het bloed wordt opgenomen en je dus spetters op je kleding voorkomt bij het uithalen.

Je kunt de Beppy tampon gewoon weggooien in de afvalbak, net als andere tampons. Echt Nederlands product Wist je trouwens dat Beppy tampons klinisch en dermatologisch getest zijn, zodat je zeker kunt zijn van de kwaliteit van het product. Het is verder een echt Nederlands product, dat in eigen land geproduceerd wordt.

Zijn gebruik zal normaal gesproken geen irritatie veroorzaken. Met de menstruatiecups moet je goed opletten als je deze gaat aankopen, want er zijn veel imitaties uit China verkrijgbaar waarvan de kwaliteit niet gewaarborgd is. Nu je de belangrijkste verschillen weet tussen menstruatiecups en Beppy tampons kun je zelf kiezen wat het beste product voor jou is.
Volledig antwoord bekijken

Kun je plassen met menstruatiecup?

Menstruatiecup.nl – Veelgestelde vragen Het kan zijn dat je de menstruatiecup de eerste keer dat je hem draagt, of de eerste paar keer, voelt zitten. Dit is een gewenning, na een paar keer dragen voel je hem niet meer en zou je zomaar vergeten dat je ongesteld bent! Een menstruatiecup moet 2-5 keer per dag geleegd worden.

Dit is afhankelijk van de hevigheid van de menstruatie. Bij een lichte menstruatie volstaat het om de menstruatiecup 1 keer ‘s morgens en 1 keer ‘s avonds te legen. Wanneer je de menstruatiecup net gebruikt, wil je hem misschien wat vaker legen, omdat je niet precies weet wanneer hij vol is. Maar hoe langer je de menstruatiecup draagt, des te beter je weet hoe vaak je hem moet legen.

Ja, je kan de menstruatiecup inhouden wanneer je naar het toilet gaat. Hij zit niet in de weg, omdat hij heel flexibel is en meegeeft met de bewegingen in je buik. Het kan wel zijn dat je menstruatiecup licht verschoven is na de toiletgang. Controleer dus altijd of het vacuüm niet verbroken is.

Wij adviseren je cup altijd éérst met koud water te spoelen, daarna eventueel met warm. Warm water zet namelijk bloedvlekken vast, wat verkleuring veroorzaakt. Je kunt hierbij een speciale cupwash gebruiken, deze is 100% veilig voor het vaginale milieu en tast het materiaal van je cup niet aan (gewone handzeep of wasgel is niet fijn voor je vagina als je ‘m per ongeluk niet voldoende naspoelt én kan scheurtjes in het materiaal veroorzaken, waar bacteriën zich kunnen nestelen).

Dit is voldoende om tussentijds te verschonen. Soms is het nodig om de luchtgaatjes te reinigen, dit kan voorzichtig met een tandenstoker of tandenragertje, of door je cup te vullen met water, deze af te sluiten met de palm van je hand en dan in de cup te knijpen.

Verder steriliseer je je cup eventueel aan het begin maar in ieder geval aan het einde van elke menstruatie! Je kookt de cup dan ca.4 minuten uit in een pannetje met water (blijf erbij of stop hem in een garde, je wilt niet dat het droogkookt:-) of te steriliseren in de magnetron met een speciale desinfectiebekers,

Ook is er de desinfecterende Merula spray die 99,99% van de bacteriën doodt, die kun je ook zonder water gebruiken. Bewaar je cup dan in een (vaak meegeleverd) katoenen zakje op een geventileerde, droge plek op kamertemperatuur. Ventilatie is belangrijk, afgesloten plastic bakjes of magnetronsterilisators zijn niet geschikt om je cup in te bewaren tot je volgende menstruatie.

Zorg er dan voor dat je het deksel op een kier laat staan en er lucht bij kan komen. Wanneer je geen fonteintje in de buurt hebt, kun je de menstruatiecup ook schoonmaken met een wc-papiertje, vochtige desinfectiedoekjes zoals deze of deze, die speciaal voor menstruatiecups zijn gemaakt en dus veilig zijn voor je cup en je vagina.

Nog een oplossing is om een flesje water in je tas mee te nemen, zodat je de menstruatiecup boven het toilet schoon kunt spoelen. In het begin zal het even wennen zijn om de menstruatiecup in te brengen, net als bij de eerste keer inbrengen van een tampon.

 • Vooral als je nog maagd bent, zal het de eerste keer wat lastig zijn.
 • Probeer je altijd te ontspannen bij het inbrengen van een menstruatiecup.
 • Dat helpt om de menstruatiecup makkelijker in te brengen.
 • Je kunt de eerste keren ook wat glijmiddel op de menstruatiecup doen.
 • Dit maakt de cup gladder, waardoor hij makkelijker in te brengen is.

Gebruikt wel altijd glijmiddel op waterbasis, want een middel op olie- of siliconenbasis kan je menstruatiecup aantasten. Een menstruatiecup is uitermate geschikt om mee te sporten. Omdat de menstruatiecup een grote hoeveelheid bloed kan opvangen en meegeeft met al je bewegingen, hoef je niet bang te zijn dat hij zal gaan lekken.

En omdat de menstruatiecup niet uitsteekt en vacuüm zit, kun je er zelfs mee zwemmen. Nee, je moet de menstruatiecup verwijderen voor geslachtsgemeenschap. Een menstruatiecup is ook geen anticonceptiemiddel en geeft geen bescherming tegen seksueel overdraagbare aandoeningen. Wanneer je het steeltje ongemakkelijk of pijnlijk vindt, kun je deze afknippen.

Knip hem niet in één keer helemaal af, maar knip steeds korte stukjes er af en test dan steeds of je hem nog voelt. Wanneer je de steel uiteindelijk wel helemaal wilt verwijderen, let dan op dat je niet in de menstruatiecup zelf knipt. Er kunnen verschillende redenen zijn waardoor je cup lekt:

De menstruatiecup is niet volledig uitgevouwen. Draai de menstruatiecup een slag rond om de cup goed te laten openen en voel langs de rand om te controleren of deze niet is ingedeukt, waardoor het bloed erlangs kan lopen. Een beetje wiebelen na het inbrengen wil ook nog weleens helpen. Het kan ook zijn dat er nog wat bloed nalekt wat na het inbrengen van de menstruatiecup nog onderin de vagina zat. Dat zal niet meer zijn dan een paar druppels. Je kunt eventueel een wasbaar inlegkruisje gebruiken om dit op te vangen. Misschien is het lichte vacuüm van de menstruatiecup verbroken omdat de cup is verschoven. Dit kan gebeuren tijdens de toiletgang, check even of je menstruatiecup nog op de juiste plek zit of breng ‘m gewoon opnieuw in. Of je menstruatiecup lekt omdat hij simpelweg vol zit. Bij een hevige menstruatie zit je menstruatiecup nu eenmaal sneller vol dan het maximaal aantal uur dat je een cup kunt dragen. Het is dan nodig om je menstruatiecup vaker te verschonen. Het kan ook helpen om een andere vouwmethode te proberen, de C-fold en de punchdown methode zijn het meest populair, maar wist je dat er nog veel meer opties zijn? Bekijk dit filmpje maar eens, en zie welke manier het beste voor je werkt. Dit komt – gelukkig – maar heel zelden voor, maar het kan zijn dat de luchtgaatjes in de menstruatiecup verstopt zitten, waardoor er lastiger een licht vacuüm onstaat. Je dient er bij het schoonmaken altijd voor te zorgen dat ook de luchtgaatjes goed schoon zijn. Je kunt de cup vullen met water, de palm van je hand erop leggen en knijpen, zodat het water de gaatjes schoonspuit. Of gebruik een tandenrager om de gaatjes goed te reinigen. En als dit allemaal niet helpt, dan is dit waarschijnlijk niet de juiste cup voor je. Wanneer je bijvoorbeeld een te zachte cup draagt bij stevige bekkenbodemspieren, of je cup niet de juiste maat is, zul je gaan lekken. Neem gerust contact met ons op voor advies!

You might be interested:  Hoe Lang Tapioca Parels Koken?

De eerste zes weken na een bevalling wordt het afgeraden om een menstruatiecup te gebruiken vanwege verhoogde kans op infecties. Na zes weken kun je de menstruatiecup weer veilig gaan gebruiken. Je kunt wel wasbaar maandverband gebruiken, heel fijn in de kraamperiode! In principe kun je een menstruatiecup dragen, er zijn ontzettend veel tevreden spriaaldragende cupgebruikers die geen hinder ondervinden, maar er bestaat wel een risico dat het vacuüm je spiraaltje los kan trekken of dat je de draadjes meetrekt bij het verwijderen.

 1. Het risico op verliezen van een spiraal is met 12% verhoogd t.o.v.
 2. Niet-cupgebruikers (niet cup-gebruikers 5%, cupgebruikers 17%).
 3. Je verwijdert je cup altijd door eerst het vacuüm te verbreken alvorens je cup te verwijderen, maar let hier als je een spiraal draagt dus extra goed op, en zorg ervoor dat je niet per ongeluk aan de draadjes trekt.

Zeker het eerste jaar na plaatsing van je spiraal, omdat dan het risico op verliezen van je spiraal het grootst is. Je kunt de draadjes zo kort mogelijk laten afknippen bij plaatsing. Controleer ook wat vaker of het spiraal en de draadjes nog netjes op hun plek zitten.
Volledig antwoord bekijken

Hoe kook je menstruatiecup uit?

Menstruatiecups, ken jij ze al? Dit alternatief voor maandverband of tampons is de afgelopen jaren flink gestegen in populariteit. Wij helpen je te ontdekken of een menstruatiecup wel of niet bij je past en vertellen je over de plus- en minpunten. – De menstruatiecup, je hebt er ongetwijfeld wel eens over gehoord.

 1. Maar wat is het eigenlijk? Wel, eigenlijk zegt het woord het al zelf: een cup voor als je ongesteld bent.
 2. Het is een herbruikbaar alternatief voor tampons in de vorm van een vaak trechtervormig, flexibel siliconen bekertje.
 3. Net als een tampon draag je de menstruatiecup inwendig.
 4. In tegenstelling tot een tampon vangt de cup het bloed op in plaats van dit te absorberen.

Hierdoor kun je met een menstruatiecup meer bloed opvangen dan met een tampon. Je kunt zo’n cup dan ook 8 tot 12 uur inhouden. Net zoals met een tampon kun je met een menstruatiecup ook zorgeloos plassen, zwemmen en sporten waardoor het zeker een aantrekkelijke optie voor de actieve vrouw.

 • Het gebruik van een menstruatiecup brengt echter ook wat aandachtspunten met zich mee.
 • Het inbrengen en verwijderen van een cup kan zeker in het begin lastig zijn en vergt daarom wat oefening.
 • Hierom is het van belang een goede menstruatiecup te kiezen die bij jouw lichaamsvorm past.
 • Op cupkiezer.nl kun je een test doen om te kijken welke cup erbij jouw lichaam past.

Het kan best wat tijd kosten om jouw perfecte menstruatiecup te vinden. Het uitnemen van de cup kan iets moeilijker zijn dan het vervangen van een tampon, wat soms kan leiden tot vieze vingers. Omdat een menstruatiecup in tegenstelling tot een tampon geen bloed absorbeert maar juist opvangt vergen ze iets meer voorzichtigheid om viezigheid te voorkomen.

 • Je kunt voor de zekerheid aan het begin ook nog een inlegkruisje gebruiken om doorlekken te voorkomen.
 • De Libresse So Slim inlegkruisjes zijn is hier uitermate geschikt voor.
 • Dit inlegkruisje is zo licht als een veertje en zo dun dat je niet eens doorhebt dat je het draagt.
 • Ook moet je de cup na gebruik zelf schoonmaken en wordt het aangeraden om de cup na elke menstruatie uit te koken.

Dit uitkoken is belangrijk, omdat het de menstruatiecup steriliseert en dus vrij maakt van bacteriën die eventueel irritaties of vaginale infecties zouden kunnen veroorzaken. Het uitkoken van de menstruatiecup doe je door de cup voor ongeveer 5 minuten in kokend water te plaatsen.

 1. Gebruik geen zeep of antibacteriële middelen om de pH waarde niet te verstoren en om de goede bacteriën te beschermen die de intieme zone gezond houden.
 2. Het is tijdens je menstruatie sowieso belangrijk om extra op je persoonlijke hygiëne te letten.
 3. Je kunt een menstruatiecup maximaal 12 uur dragen, maar 8 uur wordt geadviseerd.

Bij het langer dragen van de menstruatie kun je net zoals bij tampons te maken krijgen met het toxischeshocksyndroom, Het is daarom belangrijk om de cup op tijd te legen. Er zijn dus verschillende punten om te overwegen wanneer je er over na denkt om over te stappen op menstruatiecups.

Menstruatiecups zijn echter bijna afvalvrij, want een cup is herbruikbaar. Hierdoor is een cup vaak op de lange termijn ook goedkoper dan bijvoorbeeld tampons of maandverband. Heel wat vrouwen hebben gemengde gevoelens over een menstruatiecup. Uiteindelijk hebben zowel menstruatiecups als tampons en maandverband hun voor- en nadelen en moet je zelf kiezen wat het best past bij jou.

Vind je een menstruatiecup toch niets, dan biedt Libresse natuurlijk een prima alternatief met maandverband en inlegkruisjes, Wil je liever meer weten over tampons ? Dan vertellen wij je daar ook graag meer over! De medische informatie in dit artikel is alleen een informatiebron en is niet bedoeld om te worden gebruikt of als bewijs te dienen voor diagnostische of behandeling doeleinden.
Volledig antwoord bekijken

Kan je douchen met een menstruatiecup?

Spoel de menstruatiecup eerst af met koud water uit de kraan of met fleswater, als er geen wasbak is. Sommige vrouwen vervangen hun menstruatiecup bij voorkeur onder de douche, maar dat is een persoonlijke keuze. Gebruik geen producten zoals zeep of parfum, want die kunnen de cup beschadigen.
Volledig antwoord bekijken

Kan je een menstruatiecup langer dan 12 uur inhouden?

Kan ik de menstruatiecup langer dan 12 uur in houden? – We raden je echt af om de cup langer dan 12 uur in te houden. De kans op bacteriegroei neemt toe en dat zou nare gevolgen kunnen hebben voor je gezondheid. De cup is veilig in gebruik maar de kans op de zogenaamde tamponziekte, het Toxic Shock Syndrom (TSS), is niet uitgesloten.
Volledig antwoord bekijken

Kun je zwemmen met een cup?

#7 Kun je zwemmen met een menstruatiecup? – Natuurlijk kun je met een menstruatiecup zwemmen. Zoals een tampon zich helemaal volzuigt met water zal een cup dit niet doen. Wel is er een hele kleine kans dat er iets van water in de cup komt. Dit komt maar zelden voor.
Volledig antwoord bekijken

Wat voor zeep menstruatiecup?

Productbeschrijving – OrganiWash (75 ml) is de ultieme 2-in-1-reiniger voor gebruikers van menstruatiecups: gebruik deze om uw cup te reinigen voor het inbrengen / na verwijdering en als een pH-gebalanceerde intieme was voor uw lichaam. OrganiWash bevat 20% biologische en 59% natuurlijke ingredienten, is parfumvrij, veganistisch, allergie-gecertificeerd en geschikt voor alle huidtypen.

You might be interested:  Wat Te Eten Als Je Niet Wil Koken?

Parfumvrij En bevat melkzuur om de pH-waarde in evenwicht te brengen (3.5) Certified Vegan Geen dierproeven Allergie-gecertificeerd Geschikt voor alle huidtypen, van gevoelige tot droge huid Gebruiksaanwijzing Gebruiksaanwijzing voor menstruatiecup: Was uw handen en menstruatiecup met een kleine druppel of OrganiWash en water voor het inbrengen en na verwijdering.

Aanwijzingen voor lichaamsgebruik: Giet een kleine hoeveelheid OrganiWash in uw hand, breng aan op de uitwendige delen van uw vagina en spoel. Kan ook worden gebruikt als gezichtsreiniger. Ingredienten Aqua, Aloe Barbadensis-bladextract, natriumcoco-sulfaat, kokosglucoside, glycerine, citroenzuur, maris-sal, cocamidopropylbetaine, natriumlevulinaat, melkzuur, kaliumsorbaat.
Volledig antwoord bekijken

Wat is beter tampon of menstruatiecup?

Hoe werkt de menstruatiecup? – De menstruatiecup werkt een tikkeltje anders dan een tampon. In plaats van het bloed te absorberen (zoals de tampon doet), vangt de menstruatiecup het bloed op in, jawel, een kuipje. Dit klinkt misschien nogal vies en raar, zo’n bekertje met bloed in je lichaam, maar het tegenovergestelde is waar.
Volledig antwoord bekijken

Hoe diep moet de menstruatie cup?

ZO GEBRUIK JE EEN MENSTRUATIECUP –

 1. Kook je menstruatie cup vóór het eerste gebruik goed uit. Zo weet je zeker dat je menstruatiecup hygiënisch schoon is en je verwijdert hiermee eventuele residuen van het productieproces.
 2. Was je handen voordat je de menstruatiecup inbrengt. Gebruik het liefst water en een natuurlijke of ongeparfumeerde zeep. Heb je geen water in de buurt? Je kunt je handen ook schoonmaken met een antibacteriële gel.
 3. Gebruik eventueel glijmiddel Wanneer je de menstruatiecup voor de eerste keer inbrengt of wanneer je de menstruatiecup pas net een paar keer hebt gebruikt, kan het fijn zijn om wat glijmiddel te gebruiken om het inbrengen te vergemakkelijken. Gebruik altijd een neutraal glijmiddel op waterbasis!
 4. Vouw de menstruatiecup op een voor jou prettige manier. Er zijn verschillende manieren om een menstruatiecup te vouwen. Iedereen heeft een eigen favoriete manier, dus probeer er een paar uit! Onderaan deze pagina staat een filmpje die verschillende methoden om een menstruatiecup te vouwen laat zien. Houd de menstruatiecup goed vast in deze gevouwen positie.
 5. Neem een onstpannen houding aan. Licht door de knieën gebogen met de benen gespreid, zittend op het toilet, met één been op de rand van het toilet of op je hurken in de douche: het maakt niet uit, als jij maar goed kunt ontspannen in deze positie.
 6. Breng de menstruatiecup in je vagina. Bij het inbrengen zal de menstruatiecup zich vanzelf ontvouwen. Je kunt de menstruatiecup wat verder te duwen totdat hij in zijn geheel, inclusief het steeltje, is ingebracht. Een menstruatiecup hoort niet zo hoog te zitten als een tampon, maar juist lager in de vagina, net voorbij je schaambeen. Wanneer de menstruatiecup zit, draai hem dan nog even zachtjes rond. Wanneer de menstruatiecup gemakkeljk draait, weet je dat hij goed is opengevouwen, je kunt dit nog controleren door met een vinger rondom te voelen of er geen deukjes in zitten. De menstruatiecup zuigt zich heel licht vacuüm, waardoor de menstruatiecup niet lekt. Lek je toch? Kijk dan bij de troubleshooting lager op deze pagina!

Volledig antwoord bekijken

Welke menstruatiecup lekt niet?

De LadyCup is een zeer goede menstruatiecup als je geen problemen hebt met je bekkenbodemspieren. Omdat hij niet te zacht is, en door zijn goede vorm, blijft hij goed zitten en heb je weinig kans op lekken.
Volledig antwoord bekijken

Hoeveel bloed in cup?

Waarom zou je een menstruatiecup gebruiken? –

Een menstruatiecup is veel goedkoper dan maandverband of tampons. Als je overstapt van maandverband of tampons dan heb je een menstruatiecup in een half jaar terugverdiend en blijft goed zodat hij nog jaren meegaat. Een menstruatiecup kan je tot 12 uur achter elkaar dragen. Een cup vangt maar liefst 2 tot 3 keer zoveel bloed op als een tampon. Bij een gemiddelde menstruatie kan je een cup 12 uur aaneengesloten dragen zonder te legen. Een cup vangt maar liefst 30 ml op, ongeveer 1/3 van een normale menstruatie. Dus maar twee keer per dag (s’ochtends en s’avonds) legen of schoonmaken. De cup blijft comfortabel dragen een geeft geen geurtjes af. Menstruatiecups geven een veel beter comfort. Dit is dan ook de meest genoemde reden waarom een cup zo fijn is: je kan sporten, naar de sauna, zwemmen, fietsen, urenlang dansen, helemaal zonder zorgen. Een menstruatiecup is duurzaam en veel beter voor het milieu. Weet je dat een vrouw in haar leven maar liefst 10.000 wegwerpartikelen gebruikt. Ja dat is héél veel. Kan je je voorstellen hoeveel kg afval je bespaart met een menstruatiecup? Menstruatiecups tasten je slijmvlies niet aan. Een cup absorbeert niet maar vangt alleen maar op. Als je een tampondrager bent, dan weet je hoe vervelend het is om een tampon in of uit te doen in je eerste en je laatste dag van je menstruatie. Je vloeit dan nauwelijks maar zo’n tampon blijft maar absorberen, waardoor je slijmvlies beschadigt raakt. Een goede menstruatiecup bevat geen giftige stoffen. Inmiddels weet je vast wel dat de meeste merken maandverband en tampons flink wat giftige stoffen bevat. Een goede menstruatiecup is gemaakt van siliconen (medische siliconen) en bevat gegarandeerd geen BPA, ftalaten of andere schadelijke stoffen. Je bent minder gevoelig voor bacteriële en schimmelinfecties. Ook superfijn natuurlijk! De cup is zelf gifvrij, tast je slijmvlies niet aan en geeft dus geen irritaties aan een gevoelige vagina. Ook de kans op het toxic shock syndrome is aanzienlijk kleiner. Heb je de pech dat je gevoelig bent voor infecties dan is het gebruik van een cup goed en zeker de moeite waard om uit te proberen.

Volledig antwoord bekijken

Waarom stinkt mijn menstruatie?

Stinkende afscheiding tijdens of na menstruatie – De geur die je ruikt tijdens je menstruatie wordt veroorzaakt door bacteriën die mixen met het bloed en weefsel dat je lichaam verlaat. De geur is volledig natuurlijk en alle vrouwen ervaren dit. Bovendien zullen anderen in je omgeving de geur niet snel ruiken.

Niets om je over op te winden dus! Door regelmatig je maandverband of tampon te verwisselen, voorkom je dat de geur verergert. Extra op je hygiëne letten tijdens je menstruatie is namelijk belangrijk. Sommige vrouwen hebben ook bruine afscheiding voor de menstruatie of aan het begin van hun ongesteldheid.

Lees meer over wat voor geur je vagina kan hebben,
Volledig antwoord bekijken

Waarom stinkt mijn tampon?

Een vieze geur Het is niet je bloed zelf dat stinkt, maar de bacteriën in je tampon. Hoe langer je je tampon inhoudt, hoe meer bacteriën én hoe erger de geur.
Volledig antwoord bekijken

Wat voor zeep menstruatiecup?

Productbeschrijving – OrganiWash (75 ml) is de ultieme 2-in-1-reiniger voor gebruikers van menstruatiecups: gebruik deze om uw cup te reinigen voor het inbrengen / na verwijdering en als een pH-gebalanceerde intieme was voor uw lichaam. OrganiWash bevat 20% biologische en 59% natuurlijke ingredienten, is parfumvrij, veganistisch, allergie-gecertificeerd en geschikt voor alle huidtypen.

Parfumvrij En bevat melkzuur om de pH-waarde in evenwicht te brengen (3.5) Certified Vegan Geen dierproeven Allergie-gecertificeerd Geschikt voor alle huidtypen, van gevoelige tot droge huid Gebruiksaanwijzing Gebruiksaanwijzing voor menstruatiecup: Was uw handen en menstruatiecup met een kleine druppel of OrganiWash en water voor het inbrengen en na verwijdering.

Aanwijzingen voor lichaamsgebruik: Giet een kleine hoeveelheid OrganiWash in uw hand, breng aan op de uitwendige delen van uw vagina en spoel. Kan ook worden gebruikt als gezichtsreiniger. Ingredienten Aqua, Aloe Barbadensis-bladextract, natriumcoco-sulfaat, kokosglucoside, glycerine, citroenzuur, maris-sal, cocamidopropylbetaine, natriumlevulinaat, melkzuur, kaliumsorbaat.
Volledig antwoord bekijken

Hoe lang gaat een Organicup mee?

Wij adviseren je echter de cup absoluut niet langer dan 8 uur te dragen. Dit geldt overigens voor alle menstruatieproducten. Ook beweert men dat je bij het dragen van een menstruatie cup geen risico loopt op TSS (Toxic Shock Syndrome, ook wel de tamponziekte genoemd), omdat de menstruatie cup niet absorberend is.
Volledig antwoord bekijken