Belang van hygiëne – Door de melk vormt zich een neerslag die niet altijd gemakkelijk te verwijderen is. Daarom is het uitspoelen en een grondige reiniging van alle materiaal cruciaal voor een goede hygiëne. Een slecht gereinigde fles en speen waar nog melkresten aan kleven, kunnen je baby ziek maken.
- Reinig eerst alle materiaal grondig.
- Dompel de flessen en schroefdoppen onder in een grote kookpot met water.
- Zorg dat alles volledig onder water zit. Verpak ze eventueel in een propere keukendoek om klotsen te vermijden.
- Laat het water gedurende 10 minuten koken,
- Voeg er de laatste 3 minuten de spenen aan toe.
- Voeg een eetlepel azijn bij het water om kalkaanslag op de flessen te voorkomen.
De hoge druk en de hoge temperatuur maken deze methode ongeschikt voor plastiek flessen en spenen,
- Reinig eerst alle materiaal grondig.
- Vul de snelkookpan met een bodempje water, Leg de flessen erin.
- Kook 5 tot 8 minuten,
Deze methode is ongeschikt voor spenen en plastiek flessen, Controleer sowieso of het materiaal tegen de hitte kan.
- Reinig eerst alle materiaal grondig.
- Verhit de flessen minstens 10 minuten op 110 à 120 °C,
- Laat na het steriliseren het materiaal rustig afkoelen.
Reinig eerst alle materiaal grondig. Steriliseer de flessen in een steriliseerapparaat specifiek voor het gebruik in de microgolfoven. Er bestaan ook steriliseerzakken voor de microgolfoven. Deze zijn handig om alle onderdelen van de kolf, zoals bv. sluitringen, borstschilden, slangen, te steriliseren. Handig voor thuis, maar ook bv. voor op vakantie.
- Reinig eerst alle materiaal grondig.
- Zet de flessen in het mandvormig toestel. Speentjes horen in de houder.
- Voeg een beetje water toe.
- Stoom 10 tot 15 minuten met afgesloten deksel.
- Volg steeds de instructies die bij het toestel aanwezig zijn.
- Reinig eerst alle materiaal grondig.
- Lees steeds de bijsluiter alvorens het product te gebruiken.
- Los de tablet op in (leiding)water. Lees voor de dosering de gebruiksaanwijzing.
- Dompel de gereinigde flessen en spenen onder in de oplossing. Zorg ervoor dat alles ondergedompeld blijft.
- Was de handen zorgvuldig alvorens de flessen en spenen op te nemen of neem een tang of propere, niet gebruikte, keukenhanddoek om zich niet te verbranden.
- Zet de flessen ondersteboven zodat ze kunnen uitlekken en afkoelen op een propere handdoek, papieren wegwerphanddoek of keukenrol. Laat ze best goed drogen aan de lucht vooraleer ze op te bergen. Als je het snel nodig hebt, kan je materiaal droogwrijven met een propere handdoek, wergwerphanddoekjes of keukenpapier.
- Was ook de borstel en de gootsteen (of kom) grondig,
- Controleer ook steeds op beschadigingen, Er kunnen daardoor immers onzuiverheden achterblijven in de barstjes, schadelijke stoffen vrijkomen,, Vervang indien nodig het materiaal.
- Monteer alle droge, gesteriliseerde onderdelen en bewaar ze op een propere plaats. Doe dit best niet boven of onder een elektrisch toestel dat warmte of waterdamp afgeeft.
Contents
Hoe lang koken voor steriliseren?
Steriliseren in water Plaats de potten die je wil steriliseren in een grote pan. Giet kokend water over de potten tot ze volledig onder water staan. Breng het water aan de kook en laat het 15 minuten doorkoken. Haal de potten uit de pan en plaats ze ondersteboven op een schone theedoek om te drogen.
Volledig antwoord bekijken
Hoe lang glas uitkoken?
Steriliseer de potten vlak voor je ze gaat gebruiken in de afwasmachine, op het heetste programma, of kook ze 15 minuten uit in een pan met water. Kook de deksels en/of rubberen weckringen in 5 minuten uit. Laat alles drogen op een schone theedoek.
Volledig antwoord bekijken
Hoe lang moet je steriliseren?
Met een baby in huis wil je dat alles perfect schoon is. Z’n kleertjes, z’n bedje, maar ook de eventuele flessen en spenen. Tot voor kort was de algemene regel dat ja flessen, speentjes en toebehoren na elk gebruik steriliseert tot je baby 6 maanden is.
Volledig antwoord bekijken
Hoe steriliseer je bouillon?
Wanneer je producten buiten de vriezer lang wilt bewaren zal je deze moeten inmaken. Oma deed dat vroeger al met allerlei groenten uit de moestuin. Wecken heet dat. Een simpel proces waarbij de geblancheerde (kort gekookte) groente, fruit en zelfs vlees in een glazen pot met een rubberen ring werd gedaan.
- De gesloten pot werd vervolgens met de inhoud in een zogenaamde weckketel onder water zolang verhit dat de inhoud steriel werd.
- Nu kon je het voedsel heel lang bewaren.
- Met de komst van de vriezer is deze methode in onbruik geraakt.
- Wat we nog wel regelmatig doen is jam, chutney, siroop, fond of bouillon maken die we dan in luchtdicht potten willen bewaren.
Dat gaat prima omdat de vloeistof zelf gekookt wordt totdat deze steriel is. Waar het op aankomt is nu dat ze bewaard worden in schone, steriele potjes met luchtdicht afsluitbaar deksel. Je kunt hiervoor natuurlijk de ouderwetse weckpotjes gebruiken maar natuurlijk zijn bewaarde potten van bijvoorbeeld asperges, zilveruitje, augurkjes en bonen prima geschikt.
- Belangrijk is dat de pot een metalen deksel heeft die hermetisch sluit.
- Controleer je potjes door ze gevuld met water afgesloten op z’n kop te zetten.
- Voor je de potjes vult met jouw kooksel moeten ze eerst steriel worden gemaakt.
- Dit kan op 2 manieren: verhitten in droge lucht of koken in water.
- Methode 1: Veruit de handigste methode! Deze methode werkt het best in een hetelucht oven, maar in een conventionele oven kun je ook steriliseren.
Zorg er wel voor dat je oven brandschoon is. Verwarm je hetelucht oven voor tot 180 °C (conventionele oven tot 200 °C). Zet de potten zonder deksel in de oven en laat ze daar minimaal 20 minuten staan. Draai de oven uit en laat ze rustig twintig minuten tot een half uur afkoelen.
Leg de deksels of rubberen ringen in een glazen schaal en giet hier kokend water over. Laat dit even staan. Je potten en deksels zijn nu klaar voor gebruik. Methode 2: Zet de potten in een grote pan. Vul deze met water zodat de potten onder water staan. Verhit de pan en laat het water zeker 15 minuten flink koken.
Laat de deksel of rubberen ringen de laatste paar minuten even meekoken maar niet te lang omdat het rubber of plastic in de deksel anders hard kan worden. Neem na het kookproces de potten uit het water met een metalen tang en laat ze uitlekken op een gestreken theedoek.
Volledig antwoord bekijken
Hoe lang alles uitkoken?
Stappen voor flessen uitkoken: –
- Spoel gebruikte flessen, spenen en onderdelen eerst met koud water af.
- Leg een schone theedoek op een bord of in een (groot genoeg) bakje.
- Zet een ruime pan met koud water op het fornuis waar je flessen in passen, inclusief spenen en accessoires.
- Breng het water aan de kook.
- Doe de flessen, spenen en andere onderdelen in de pan water.
- Haal na 3 minuten kooktijd de spenen en accessoires uit het water met een schone tang of vork en leg ze op de theedoek.
- Giet na 5 minuten kooktijd het water af en haal de flessen uit de pan.
- Laat de flessen en spenen op een schone theedoek drogen.
Voordat je aan de slag gaat, is het goed om te weten dat het niet nodig is om de fles na elke voeding uit te koken. Wél wordt aangeraden dit te doen als je een nieuwe fles gaat gebruiken. Bij baby’s tot 3 maanden is het goed om de flessen af en toe te steriliseren voor extra hygiëne. Verder volstaat afwassen in de vaatwasser of met de hand.
Volledig antwoord bekijken
Is steriliseren pijnlijk?
Sterilisatie bij de man Een sterilisatie (vasectomie) is een eenvoudige ingreep waarbij de uroloog de zaadleiders onderbreekt. Deze zeer veilige vorm van anticonceptie voorkomt dat zaadcellen het zaadvocht bereiken tijdens de geslachtsgemeenschap. In overleg met uw arts heeft u tot een vasectomie besloten.
- Hier leest u er meer over.
- Er zijn verschillende andere mogelijkheden om een ongewenste zwangerschap te voorkomen, bijvoorbeeld anticonceptiepil, condoom of spiraaltje.
- Het grote verschil tussen deze methoden en sterilisatie is dat de laatste beschouwd wordt als een definitieve anticonceptiemethode.
- Dat wil zeggen dat de sterilisatie in principe onomkeerbaar (onherroepelijk) is.
Een sterilisatie is dan ook alleen een goede keuze wanneer u zeker weet dat u geen kinderen (meer) wilt. De volgende punten zijn van belang:
Om infectie te voorkomen, vindt de ingreep onder steriele omstandigheden plaats. Voorafgaand aan de ingreep ontsmetten wij het gebied rond de balzak met een vloeistof. Wij vragen u zelf de haren op en rond de balzak te scheren of te verwijderen met een ontharingscrème. Dit kunt het best thuis doen. Zo heeft u minder last van de ontsmettingsvloeistof. Als u bloedverdunners gebruikt, wilt u ons dan bellen? Dan bespreken we of u tijdelijk het gebruik van bloedverdunners kunt stoppen. Dat hangt af van de reden waarom u ze gebruikt. Als u dat niet (precies) weet, vraag het dan aan uw huisarts. Op de dag van de ingreep neemt u vrij van uw werk. U hoeft voor de ingreep niet nuchter te zijn. Neemt u voor ná de ingreep een strak zittende onderbroek of zwembroek mee. Deze houdt u zeker tot 24 uur na de ingreep aan. Omdat u een plaatselijke verdoving krijgt, mag u na de ingreep niet zelf autorijden. Wij adviseren u dan ook om vooraf zorg te dragen voor vervoer naar huis.
De vasectomie vindt poliklinisch plaats, onder plaatselijke verdoving. Na desinfectie van de balzak krijgt u in de huid van de balzak links en rechts een verdovende injectie. Vervolgens maakt de uroloog een kleine snede links en rechts, waarbij hij de zaadleiders vrijmaakt. Tijdens de ingreep voelt u vaak een trekkend, pijnlijk gevoel in met name de liezen, omdat de zaadleider door het lieskanaal loopt. Soms geeft dit een pijnlijk of wee gevoel in de buik. De ingreep duurt ongeveer dertig minuten.
Volledig antwoord bekijken
Waarom gebruik je soda bij het steriliseren?
Steriliseren van potten en flessen Nu de tijd van het inmaken en wecken weer aankomt is het belangrijk om je oogst goed en langdurig te bewaren. Schone potten en flessen zijn dan ook erg belangrijk. Het zou toch zonde zijn wanneer je al je harde werken teniet ziet gaan door een schimmel in je pot of fles.
- Steriliseren van potten en flessen is daarvoor de oplossing en verassend eenvoudig om dat zelf thuis te doen.
- Lege potten en flesjes bewaren.
- Het is een verslavend iets geworden bij ons de familie.
- Om je mooie oogst in potten en flessen te bewaren heb je heel veel lege potjes en flesjes nodig.
- Die kun je natuurlijk kopen en online is er prachtig spul te krijgen.
Met name de echte weckpotten vind ik prachtig. Maar die zijn ook wel een beetje prijzig. Bovendien is het prima om bestaande potten te recyclen. En dus is er bij ons een run op lege potten en flesjes. Er gaat (bijna) geen enkele lege jampot of augurkenpot de glascontainer in.
Echte weckpotten van glas met glazen deksels en rubberen ringen. In diverse winkels (bv xenos, action, blokker) kun je goedkope varianten vinden, echter ik ga het liefst voor de officiële van het merk Weck. Deze zijn goed hitte bestendig omdat ze dikker zijn en van een goede kwaliteit. Met name voor het wecken zijn deze potten perfect. De goedkopere versies kun je eventueel wel gebruiken voor inmaken, omdat de potten dan zelf niet lang verhit worden. Glazen potten en flesjes met metalen deksels. Het liefst met die metalen deksels die zuurbestendig zijn of zo’n zuurvrij laagje hebben. Sommige flessen hebben een schroefdeksel waarin een klein soort dun piepschuimlaagje in zit. Deze zijn ook prima voor siropen, dat piepschuimlaagje trekt vaak ook wel vacuüm op de fles. Potten, flessen en deksels zonder beschadiging. Zodra er een beschadiging op de pot of deksel zit, gaan ze weg. Controleer mn ook even goed de rand! Wanneer je die nl gebruikt bij wecken kunnen ze gaan knappen of deksels sluiten niet goed af. Daarnaast krijg je de plekken van de beschadiging niet goed schoon en kunnen achtergebleven bacteriën alsnog voor bederf zorgen. Niet gebruiken dus!
Deze gerecyclede potten (en ook de eerder gebruikte weckpotten) moeten natuurlijk wel goed schoon gemaakt worden voordat je ze vult met je siropen, jams, chutneys of andere ingemaakte recepten. Het schoonmaken en steriliseren hiervan kun je prima zelf doen. Ik geef je drie manieren waarmee je je potten en flessen goed schoon krijgt en je je oogst er lang in kunt bewaren. Schoonmaken en steriliseren van potten en flessen
Koken Kook de potten en de flessen in een grote pan. Gebruik eventueel een glastang om ze te draaien en ze ook uit het hete water te halen. Kook ze ongeveer 15 minuten en zet ze dan omgekeerd op een schone theedoek om af te laten koelen. In de oven Was de flessen in heet water en zet ze daarna in een warme oven. De oven moet minimaal 100C zijn. Omdat de oven bij het openen van de deur al flink wat warmte verliest, verwarm ik de oven voor op 150C, zet de potten erin en zet de temperatuur dan terug naar 120C. Ik laat ze ca 20 minuten in de oven staan. Haal ze met een glastang uit de oven of laat ze in de oven afkoelen. Vaatwasser Je kunt de potten ook goed schoonmaken in de vaatwasser op het heetste programma. Of ze echt steriel eruit komen weet ik niet, aangezien de temperatuur vaak niet hoger komt dan zo’n 65C. Ze zijn dan in ieder geval wel goed schoon. Ik zou ze voor de zekerheid nog even 20 minuten in een hete oven van 120C zetten.
Potten en flessen die erg vervuild zijn kun je eerst met heet sodawater afwassen. Soda ontvet en maakt prima schoon. Spoel ze daarna goed af met heet water zodat je de soda verwijderd en je ook geen strepen op je glas krijgt. Het schoonmaken van de deksels, doppen en rubberen ringen
Maak deze schoon in de vaatwasser òf Kook ze uit in een pan met kokend water, ongeveer 5-10 minuten.
De rubberen ringen kun je het beste in een bakje met koud water bewaren tot gebruik, dan drogen ze niet uit en krijgen ze niet kleine scheurtjes. Nu je weet dat alle potten goed schoon zijn kun je aan de slag! Heel veel plezier met het inmaken, wecken en bewaren van alles! : Steriliseren van potten en flessen
Volledig antwoord bekijken
Hoe ver van te voren flessen uitkoken?
Uitkoken van flessen en spenen – De flessen en spenen moeten voor het eerste gebruik uitgekookt worden, 8 minuten voor de flessen en 5 minuten voor de spenen. Na deze eerste keer is het het veiligst de flessen en spenen 1 keer per dag uit te koken. De flessen 3 minuten en de spenen 1 minuut.
Het uitkoken kan prima in een pannetje met water. Je gebruikt hiervoor koud water, omdat dat minder kalk, bacteriën en metalen bevat dan warm water. Je legt de flessen voor 2/3 in het water en laat dit koken. Voeg de spenen later toe en laat deze mee koken. Wanneer de kooktijd verstreken is, kan het pannetje worden afgegoten en kun je de flessen en spenen laten uitlekken en afkoelen op een schone theedoek, waarna ze kunnen worden opgeborgen, bij voorkeur in de koelkast.
Het dagelijks uitkoken geldt voor de eerste 3 maanden, daarna heeft je kind voldoende weerstand en is het voldoende de flessen en spenen na iedere voeding alleen af te wassen. Officiële richtlijnen stellen dat bij goede hygiëne ook al in het begin met gewoon afwassen volstaan kan worden en dat uitkoken niet extra nodig is; veel experts bediscussiëren dit nog.
Volledig antwoord bekijken
Wat is het verschil tussen pasteuriseren en steriliseren?
Bij pasteurisatie wordt meestal een temperatuur van beneden 100°C toegepast. Steriliseren is het verwijderen van levende micro-organismen en kan worden bereikt door stoom, droge warmte, filtratie, bestraling, of door chemische methoden.
Volledig antwoord bekijken
Welke temperatuur is steriliseren?
Sterilisatie Publicatiedatum 12-07-2011 | 00:00 Wijzigingsdatum 02-11-2018 | 18:25 Onder sterilisatie wordt verstaan een proces dat alle micro-organismen op of in een voorwerp doodt of inactiveert zodanig dat de kans op de aanwezigheid van levende organismen per gesteriliseerde eenheid kleiner is dan één op een miljoen.
Sterilisatie is nodig voor instrumenten en textiel die de barrière van de huid en/of de slijmvliezen doorbreken en derhalve in aanraking komen met steriele weefsels. Als basisregel geldt: reinigen gaat altijd vooraf aan steriliseren. Na huishoudelijke reiniging en/of reiniging in een ultrasoon reinigingsbad moeten de instrumenten en het textiel verpakt worden in laminaatzakjes voor sterilisatie.
Steriliseren wordt uitgevoerd met behulp van een stoomsterilisator. In de stoomsterilisator moet de juiste temperatuur en de juiste druk worden opgebouwd. De stoomsterilisator behoeft gedegen onderhoud (zie paragraaf 4: Periodieke controle van de stoomsterilisator).
- Bij verpakt steriliseren wordt gebruik gemaakt van laminaatzakjes.
- Maak in uw sterilisator alleen gebruik van laminaatzakjes waarop een indicator is aangebracht die van kleur verandert tijdens sterilisatie.
- Het kan voorkomen dat beroepsgroepen (tandartsen, huisartsen e.d.) zelf nadere regels hebben opgesteld met betrekking tot sterilisatie.
Raadpleeg, als u tot een van deze beroepsgroepen behoort, altijd eerst deze regels voordat u gaat steriliseren. Meer informatie over steriliseren vindt u in de WIP Werkgroep Infectiepreventie (Werkgroep Infectiepreventie) -richtlijn 3b, Reinigen, desinfecteren, steriliseren.3.1.
Droog de gereinigde instrumenten en het textiel voor verpakking en/of sterilisatie. Verpak de instrumenten en het textiel per stuk. Belaad de sterilisator maximaal voor drievierde vol en zorg dat de wanden en het plafond van de sterilisator vrij blijven (volg de aanwijzingen van de fabrikant). Leg de laminaatzakjes nooit op de laminaatzijde (doorzichtige zijde). Als u de instrumenten niet rechtop kunt zetten verspreid de laminaatzakjes dan over de tray, leg ze op de papierzijde en niet op elkaar. Stel het sterilisatieprogramma in. De meest gebruikelijke instelling is: 3 minuten op 134°C of 15 minuten op 121°C. Check, indien nodig de temperatuur- en drukmeter op de stoomsterilisator. Maak het sterilisatieproces helemaal af en onderbreek nooit tussendoor het sterilisatieprogramma. Indien er technische mankementen zijn, laat die dan door de fabrikant oplossen en start het sterilisatieproces helemaal opnieuw. Verpak de instrumenten in nieuwe laminaatzakjes. Plak een stickertje met de sterilisatiedatum op de laminaatzijde van de verpakking (dus niet op de papierzijde schrijven). Gebruik de gesteriliseerde instrumenten binnen één maand na sterilisatie. Sla de droge gesteriliseerde (verpakte) instrumenten en textiel op in een gesloten kast of lade. Hanteer het principe first in, first out (dus wat het eerste gesteriliseerd is, wordt ook weer het eerst gebruikt).
Literatuur WIP-richtlijn 6b, Reiniging en desinfectie van ruimten, meubilair en voorwerpen, 2000. WIP-richtlijn 3b, Reiniging, desinfectie en sterilisatie, 2002. WIP-richtlijn 29, Infectiepreventie in de dermato-venereologie, 2002. : Sterilisatie
Volledig antwoord bekijken
Hoe vaak spenen steriliseren?
Hoe vaak de fopspeen reinigen? – Het is voor de eerste keer gebruik aan te raden om de fopspeen te reinigen. Zo dood je alle mogelijke achtergebleven bacteriën. Voor de keren hierna: als je baby de speen elke dag gebruikt, is het advies om deze elke dag te reinigen.
Volledig antwoord bekijken
Hoe lang steriliseren in magnetron?
Steriliseert 6 flessen in 2 minuten* Je hoeft de sterilisator alleen maar met water te vullen, de flessen erin te plaatsen en het geheel 2 minuten in de magnetron te zetten. De exacte duur van de cyclus is afhankelijk van het vermogen van je magnetron : 2 min. op 1100-1850 watt, 4 min. op 850-1000 watt en 6 min.
Volledig antwoord bekijken
Hoe lang rustig aan doen na sterilisatie?
Na de sterilisatie Om nabloeding te voorkomen, moet u de rest van de dag rustig aan doen. De dag na de ingreep mag u weer douchen en kunt u uw dagelijkse werkzaamheden weer oppakken.
Volledig antwoord bekijken
Wat is beter sterilisatie man of vrouw?
Sterilisatie van man of vrouw – Niet zelden speelt bij een beslissing tot een sterilisatie de vraag wie zich zal laten steriliseren: de vrouw of de man. Een sterilisatie is bij een man minder belastend dan bij een vrouw: de ingreep gebeurt poliklinisch onder plaatselijke verdoving en de kans op complicaties is klein.
- De kans op zwangerschap is veel kleiner dan na een sterilisatie bij een vrouw, ongeveer 1 op 2000.
- Daar staat tegenover dat mannen tot op veel hogere leeftijd kinderen kunnen krijgen, waarmee de kans op spijt ook groter is als zij ooit een nieuwe relatie aangaan.
- Bovendien zijn hersteloperaties om een sterilisatie ongedaan te maken bij mannen vaak minder succesvol dan bij vrouwen.
Mannelijke vruchtbaarheid is na een hersteloperatie vaak sterk verminderd door de vorming van antistoffen.
Volledig antwoord bekijken
Welke temperatuur is steriliseren?
Sterilisatie Publicatiedatum 12-07-2011 | 00:00 Wijzigingsdatum 02-11-2018 | 18:25 Onder sterilisatie wordt verstaan een proces dat alle micro-organismen op of in een voorwerp doodt of inactiveert zodanig dat de kans op de aanwezigheid van levende organismen per gesteriliseerde eenheid kleiner is dan één op een miljoen.
- Sterilisatie is nodig voor instrumenten en textiel die de barrière van de huid en/of de slijmvliezen doorbreken en derhalve in aanraking komen met steriele weefsels.
- Als basisregel geldt: reinigen gaat altijd vooraf aan steriliseren.
- Na huishoudelijke reiniging en/of reiniging in een ultrasoon reinigingsbad moeten de instrumenten en het textiel verpakt worden in laminaatzakjes voor sterilisatie.
Steriliseren wordt uitgevoerd met behulp van een stoomsterilisator. In de stoomsterilisator moet de juiste temperatuur en de juiste druk worden opgebouwd. De stoomsterilisator behoeft gedegen onderhoud (zie paragraaf 4: Periodieke controle van de stoomsterilisator).
Bij verpakt steriliseren wordt gebruik gemaakt van laminaatzakjes. Maak in uw sterilisator alleen gebruik van laminaatzakjes waarop een indicator is aangebracht die van kleur verandert tijdens sterilisatie. Het kan voorkomen dat beroepsgroepen (tandartsen, huisartsen e.d.) zelf nadere regels hebben opgesteld met betrekking tot sterilisatie.
Raadpleeg, als u tot een van deze beroepsgroepen behoort, altijd eerst deze regels voordat u gaat steriliseren. Meer informatie over steriliseren vindt u in de WIP Werkgroep Infectiepreventie (Werkgroep Infectiepreventie) -richtlijn 3b, Reinigen, desinfecteren, steriliseren.3.1.
Droog de gereinigde instrumenten en het textiel voor verpakking en/of sterilisatie. Verpak de instrumenten en het textiel per stuk. Belaad de sterilisator maximaal voor drievierde vol en zorg dat de wanden en het plafond van de sterilisator vrij blijven (volg de aanwijzingen van de fabrikant). Leg de laminaatzakjes nooit op de laminaatzijde (doorzichtige zijde). Als u de instrumenten niet rechtop kunt zetten verspreid de laminaatzakjes dan over de tray, leg ze op de papierzijde en niet op elkaar. Stel het sterilisatieprogramma in. De meest gebruikelijke instelling is: 3 minuten op 134°C of 15 minuten op 121°C. Check, indien nodig de temperatuur- en drukmeter op de stoomsterilisator. Maak het sterilisatieproces helemaal af en onderbreek nooit tussendoor het sterilisatieprogramma. Indien er technische mankementen zijn, laat die dan door de fabrikant oplossen en start het sterilisatieproces helemaal opnieuw. Verpak de instrumenten in nieuwe laminaatzakjes. Plak een stickertje met de sterilisatiedatum op de laminaatzijde van de verpakking (dus niet op de papierzijde schrijven). Gebruik de gesteriliseerde instrumenten binnen één maand na sterilisatie. Sla de droge gesteriliseerde (verpakte) instrumenten en textiel op in een gesloten kast of lade. Hanteer het principe first in, first out (dus wat het eerste gesteriliseerd is, wordt ook weer het eerst gebruikt).
Literatuur WIP-richtlijn 6b, Reiniging en desinfectie van ruimten, meubilair en voorwerpen, 2000. WIP-richtlijn 3b, Reiniging, desinfectie en sterilisatie, 2002. WIP-richtlijn 29, Infectiepreventie in de dermato-venereologie, 2002. : Sterilisatie
Volledig antwoord bekijken
Hoe lang moet je spenen uitkoken?
Uitkoken van flessen en spenen – De flessen en spenen moeten voor het eerste gebruik uitgekookt worden, 8 minuten voor de flessen en 5 minuten voor de spenen. Na deze eerste keer is het het veiligst de flessen en spenen 1 keer per dag uit te koken. De flessen 3 minuten en de spenen 1 minuut.
- Het uitkoken kan prima in een pannetje met water.
- Je gebruikt hiervoor koud water, omdat dat minder kalk, bacteriën en metalen bevat dan warm water.
- Je legt de flessen voor 2/3 in het water en laat dit koken.
- Voeg de spenen later toe en laat deze mee koken.
- Wanneer de kooktijd verstreken is, kan het pannetje worden afgegoten en kun je de flessen en spenen laten uitlekken en afkoelen op een schone theedoek, waarna ze kunnen worden opgeborgen, bij voorkeur in de koelkast.
Het dagelijks uitkoken geldt voor de eerste 3 maanden, daarna heeft je kind voldoende weerstand en is het voldoende de flessen en spenen na iedere voeding alleen af te wassen. Officiële richtlijnen stellen dat bij goede hygiëne ook al in het begin met gewoon afwassen volstaan kan worden en dat uitkoken niet extra nodig is; veel experts bediscussiëren dit nog.
Volledig antwoord bekijken
Hoe laat je je steriliseren?
Ik ben man en denk na over een sterilisatie In het kort
Als u geen kinderen (meer) wilt krijgen, kunt u over sterilisatie nadenken. Het is een kleine operatie waarbij de arts links en rechts een stukje zaadleider weghaalt en de zaadleiders dichtmaakt. Na 3 maanden komt meestal alleen nog maar vocht zonder zaadcellen uit de penis. Verder blijft alles hetzelfde, ook het klaarkomen. Sterilisatie is de meest zekere manier om te voorkomen dat een vrouw door u zwanger raakt. De kans dat u na sterilisatie ineens toch weer vruchtbaar wordt is klein.
Wat is het Sterilisatie is een kleine operatie waardoor u onvruchtbaar wordt. De arts in het ziekenhuis of de huisarts kan deze operatie doen. Door de sterilisatie komen er geen zaadcellen meer uit de penis. Normaal zitten er zaadcellen in het zaadvocht dat uit de penis komt: De zaadcellen worden in de zaadballen gemaakt.
Het zaadvocht komt vooral uit de prostaat. Via de zaadleiders komen de zaadcellen bij het zaadvocht. Wanneer u klaarkomt (orgasme), komen de zaadcellen met het zaadvocht via de plasbuis naar buiten. Bij een sterilisatie snijdt de arts de zaadleiders door, maakt ze korter en naait ze dicht. Zo kunnen de zaadcellen niet meer uit de penis komen.
Bij het klaarkomen komt alleen vocht uit de penis, zonder zaadcellen. Zonder deze zaadcellen kan een vrouw niet zwanger worden. Voor- en nadelen Als u zeker weet dat u nooit (meer) kinderen wilt, kunt u kiezen voor een sterilisatie. Er zijn voordelen en nadelen aan een sterilisatie.
Na sterilisatie bent u onvruchtbaar. U kunt een vrouw dus niet meer zwanger maken. Een voorbehoedmiddel is niet meer nodig om een zwangerschap te voorkomen. Dus als uw vrouw een voorbehoedmiddel met hormonen gebruikt, kan ze daarmee stoppen. Een sterilisatie beschermt niet tegen Sterilisatie is een operatie. Bij elke operatie heb je kans op bijwerkingen zoals een bloeding of een ontsteking. Er is een kleine kans dat u na sterilisatie toch weer vruchtbaar wordt. Van de 1000 stellen waarvan de man gesteriliseerd is, worden per jaar minder dan 5 toch zwanger. Als u spijt krijgt na de sterilisatie, kunt u de sterilisatie meestal niet meer terugdraaien. Het blijft zo.
Voor wie niet geschikt Soms is een sterilisatie niet of minder geschikt. Bijvoorbeeld:
Als u nog jong bent. Veel dingen kunnen nog anders worden in uw leven. Misschien wilt u later toch nog kinderen krijgen. Als u twijfelt of mogelijk spijt krijgt. Als u bang bent voor de operatie. Als u operaties of ontstekingen in uw balzak heeft gehad.
Operatie Voor sterilisatie van de man is een kleine operatie nodig. Een arts in het ziekenhuis kan de operatie doen. Sommige huisartsen doen deze operatie zelf.
Eerst wordt de huid van de balzak vlak onder de penis links en rechts met een prik verdoofd. Dan worden beide zaadleiders doorgesneden, ingekort en dichtgemaakt. De zaadcellen kunnen dan niet meer uit de penis komen.
De hele operatie duurt ongeveer een halfuur, waarna u nog 2 dagen rustig aan moet doen. Als de operatie is gelukt, zitten er 2 tot 3 maanden later geen zaadcellen meer in het zaadvocht. kunt u meer lezen over de operatie zelf.
Hoe gaat het verder Wanneer onvruchtbaar? Na de operatie duurt het nog 2 tot 3 maanden tot u echt onvruchtbaar bent. Tijdens deze 3 maanden moet u een voorbehoedmiddel blijven gebruiken. Na die 3 maanden moet uw zaadvocht worden onderzocht. Er wordt gecontroleerd of er geen levende zaadcellen in zitten.
Pas als dit onderzoek is gedaan en de uitslag bekend is, weet u zeker of u onvruchtbaar bent geworden. Seksueel gevoel Sterilisatie maakt uw seksuele gevoel niet anders. Het krijgen van een erectie, het klaarkomen, de hoeveelheid vocht die daarbij uit de penis komt, uw seksuele verlangen worden niet anders door de sterilisatie.
Uw stem of haargroei worden door sterilisatie niet anders. Ook uw hormonen veranderen niet door sterilisatie. Risico dat u toch weer vruchtbaar wordt Er is een kleine kans dat u toch weer vruchtbaar wordt. Dit kan gebeuren, ook als het onderzoek van het zaadvocht eerder geen zaadcellen meer liet zien.
Heel soms groeien de uiteinden van de zaadleiders na een tijd weer aan elkaar. Van de 1000 stellen waarvan de man gesteriliseerd is, worden per jaar minder dan 5 toch zwanger. Een sterilisatie beschermt u niet tegen een, Hersteloperatie Een sterilisatie is niet meer terug te draaien. Een hersteloperatie is moeilijk en veel mannen blijven daarna toch onvruchtbaar.
: Ik ben man en denk na over een sterilisatie
Volledig antwoord bekijken
Hoe voedsel steriliseren?
Verhitten – Verhitten is een effectieve manier om micro-organismen te doden. Ook kan het andere stoffen die de smaak beïnvloeden onschadelijk maken, zoals enzymen. De volgende 2 processen worden veel toegepast:
Pasteuriseren. Dit is het kort verhitten rond de 72°C. Dit doodt bacteriën die snel uitgroeien. Maar niet alle bacteriën gaan dood. Daarom zijn gepasteuriseerde producten beperkt houdbaar en moeten je ze in de koelkast bewaren. Melk en vruchtensappen worden veelal gepasteuriseerd. Steriliseren. Hierbij worden producten (kort) verhit tot boven de 100°C. Dit doodt alle micro-organismen. Daarom zijn gesteriliseerde producten lang houdbaar en kan je het buiten de koelkast in gesloten verpakking bewaren. Het sterk verhitten zorgt vaak wel voor een afwijkende smaak en soms wat verlies van voedingsstoffen. Bij UHT (Ultra Hoge Temperatuur) wordt een product enkele seconden verhit tot boven de 140°C.