Hoe Lang Koken Op Gasfles?

Hoe Lang Koken Op Gasfles
Hoe bereken je het verbruik? – Hoelang gaat jouw fles nu precies mee? Lees eerst de handleiding van je gasfles en ga op zoek naar het verbruik per uur. Voor een gasbarbecue is dat bijvoorbeeld 600 gram per uur. Vervolgens kijk je naar de inhoud (bijv. fles propaan P10 = 10,5 kg).
Volledig antwoord bekijken

Hoe lang doe je met 10 kg propaangas?

Hoeveel gas verbruikt mijn terrasheater? – Om ongeveer uit te rekenen hoelang u met een gasfles kunt doen hebben wij een handige rekensom. Om een voorbeeld te geven, gaan we uit van het verbruik van de, De rekensom :Voor 1kWh aan energie is 75 gram propaan nodig.In dit voorbeeld verbruikt de Alke AL-7RS 6.2 kWh.
Volledig antwoord bekijken

Hoeveel uur doe je met een gasfles?

Op een constante stand van 3 KW kan een gasfles van 10,5 kg ongeveer 45 uren meegaan. In de praktijk, hoe minder gas er in je fles is, hoe lager het debiet van gas wordt. Dit betekent dat de fles niet tot op het einde een vermogen van 3 KW zal kunnen geven.
Volledig antwoord bekijken

Hoe lang doe je met een gasfles voor een gaskachel?

Een gashaard op propaan is dé oplossing – In dit geval kunt u als consument er voor kiezen om een gashaard op propaangas te nemen. Deze haarden kunt u dus aansluiten op een gasfles. Hierdoor hoeft u dus niet aangesloten te zijn op aardgas. HAVÉ Verwarming raadt aan om deze gasflessen in een aparte, goed geventileerde ruimte te plaatsen en niet in huis.

 • Het is daarbij belangrijk dat de gasflessen met de fleskraan omhoog worden bewaard.
 • De meeste mensen hebben meerdere gasflessen aangesloten, zodat zij langer door kunnen stoken zonder de gasfles bij te hoeven vullen.
 • Een gashaard brandt gemiddeld 18 uur op een fles propaan, afhankelijk van de grootte van de gasfles en de stand van de kachel.

Propaangas is overigens ook bij uitstek geschikt om in grote tanks op te slaan. U kunt met deze haard dus genieten van een heerlijk warm, sfeervol vuurtje in uw huiskamer zonder dat u over een gasaansluiting hoeft te beschikken. Bijna ieder kachelmerk biedt de mogelijkheid om zijn aardgaskachels ook in een propaangas variant te leveren.
Volledig antwoord bekijken

Is butaangas goedkoper dan gas?

Over de prijs van propaangas ‘De prijsvorming staat los van alleen de gasprijs en is ook meer gekoppeld aan de olieprijs. Die is veel minder gestegen dan de gasprijs. Daardoor kunnen butaan, propaan en lpg goedkoper zijn dan aardgas.’
Volledig antwoord bekijken

Is propaangas goedkoper dan gas?

Propaangas goedkoper dan aardgas door | 19 september 2022 Hoe komen we deze winter door? Dat vraagt menig ondernemer zich af. Voor veel boeren en tuinders is er een alternatief die het onderzoeken waard is. Met de huidige hoge aardgasprijzen kan overstappen op een propaangastank voordelig zijn.

Voor ondernemers die tegen de extreem hoge aardgasprijzen aanlopen, bijvoorbeeld als ze een nieuw contract moeten aangaan, loont het om te kijken naar propaangas als alternatief. De prijs van propaangas is afgelopen tijd ook gestegen, maar niet zo exorbitant als aardgas en elektriciteit. Omgerekend naar energiewaarde is propaan soms zelfs vier keer goedkoper dan aardgas vandaag de dag.

Propaangas is tot op heden eigenlijk altijd het duurdere alternatief geweest. Tot ruim een half jaar geleden was het gebruik van propaangas een goede optie als je geen aardgasaansluiting had of als je op bepaalde momenten een hoge piekvraag hebt. Bijvoorbeeld bij het drogen van producten.
Volledig antwoord bekijken

Hoe lang doe je met 5 kg propaan?

Is gas uit een fles zuinig? Hoe lang gaat een fles mee? – Gebruik je een gasfles om te koken voor vier personen, dan verbruik je ongeveer 70 gram per uur. Een propaanfles van 10,5 kg gaat zo dus ongeveer een half jaar mee. Gebruik je de fles alleen om te barbecueën, dan kan de fles wel jaren meegaan.
Volledig antwoord bekijken

Hoe kun je zien hoeveel gas er nog in een gasfles zit?

Hoe kan ik controleren hoeveel gas er nog in de gasfles zit? Beschik je over een Calypso gasfles? Dan kan je de inhoud van de gasfles makkelijk aflezen. Dankzij het doorzichtig venster weet je steeds hoeveel gas de gasfles nog bevat. Heb je een stalen gasfles? Dan zijn er 2 manieren om erachter te komen hoeveel gas er nog in de fles zit.

 1. Om na te gaan hoeveel gas er nog in de gasfles zit, kan je het gewicht van de lege gasfles aftrekken van het totale gewicht van de gasfles.
 2. Het gewicht van de lege gasfles (het terra gewicht) vind je bovenop de kraan van de gasfles.
 3. Zet de volle gasfles op een weegschaal om het totaalgewicht van de gasfles te wegen.

Trek het gewicht van de lege gasfles af van het totale gewicht en je weet hoeveel gas jouw gasfles nog bevat. Ook is er apparatuur op de markt die de inhoud van de gasfles kan meten. Er is bijvoorbeeld een apparaatje wat je met een magneetje op de zijkant van de fles plakt en daar waar het lampje groen is, zit nog vloeibaar gas.

Een ander apparaatje wordt met een magneetje onderop de bodem van de fles geplakt. Deze meet middels ultrasoon hoeveel gas er in de fles zit en deze gegevens worden gestuurd naar je tablet of smartphone. Zo kun je altijd en overal nagaan hoeveel gas er in de fles zit, handig op vakantie! Er zijn ook apps te downloaden voor je smartphone, waarmee de inhoud van de fles gemeten wordt aan de hand van het geluid wat er van je fles afkomt als je met een hard voorwerp tegen de fles aantikt.

Echter die zijn naar onze mening onvoldoende betrouwbaar. : Hoe kan ik controleren hoeveel gas er nog in de gasfles zit?
Volledig antwoord bekijken

Hoe kan ik zien hoeveel gas er nog in een gasfles zit?

Van zodra je het gewicht van een lege gasfles kent, kan je de fles op een weegschaal zetten en zo het totale gewicht meten. Als je het gewicht van de lege gasfles aftrekt van het totale gewicht, weet je hoeveel gas er nog in de gasfles zit.
Volledig antwoord bekijken

You might be interested:  Hoe Lang Moet Je Een Menstruatiecup Koken?

Wat kost een gasfles 10 kg?

Prijslijst – Gasfles van de Laar Nu ook omruilstation voor Primagaz EasyBlue Light Steel gasflessen !!

 • Gasvulling prijzen( aangepast 29-07-2022, variabel) 2,5 kg propaanvulling € 8,00 5 kg propaanvulling € 14,50 10,5 kg propaanvulling € 28,80 11 kg propaanvulling € 30,10 18 kg propaanvulling € 48,30 33 kg propaanvulling € 87,30
 • 47 kg Propaanvulling € 123,70
 • Antargaz Omwisselprijs (alleen wissel) 5 kg donker grijze Take5 € 27,25 10,5 kg licht grijze fles € 38,00
 • 8 kg Calypso lichtgewicht (NIET MEER LEVERBAAR)
 • Nieuwprijzen propaan gasflessen (inclusief vulling) 2,5 kg inhoud groene staal fles € 40,50 5 kg inhoud groene staal fles € 55,00 11 kg inhoud groene staal fles € 102,50 11 kg inhoud Duitse staal fles € 97,50
 • Deze flessen hebben een 10 jaar keuringsdatum.

De flessen zijn uw eigendom, en kunnen overal gevuld worden, mits de keuringsdatum niet verstreken is.

 1. Antargaz nieuwe aanschafprijzen(inclusief vulling) 5 kg donker grijze Take5 (€ 27,25 + € 25,00 waarborgkaartje)= € 52,25 10,5 kg licht grijze fles (€ 38,00+ €20,00 waarborgkaartje)= € 58,00
 2. 8 kg Calypso groene fles (NIET MEER LEVERBAAR)

Antargaz heeft de propaangasflessen van ESSO en SHELL overgenomen. Mocht u een Esso of Shell gasfles hebben, dan kunt U deze zonder probleem ruilen tegen een Antargaz fles. Deze flessen hebben GEEN verloopdatum, omdat deze alleen geruild kunnen worden.

Mocht U de fles willen inleveren, dan is dit alleen mogelijk in combinatie, met het waarborgkaartje. Dan krijgt Uw waarborg terug. Let wel: de flessen mogen niet beschadigd zijn!! _ Benegas Lights gasflessen (kunststof gasfles) Nu leverbaar uit voorraad : Benegas Light 5 kg en de Benegas Light 10 kg. Lichtgewicht : Tot 50% lichter dan stalen flessen met een zelfde inhoudsmaat.

Ruime handgrepen om makkelijk te kunnen tillen. Doorzichtig : Dankzij de transparantie van de BeneGas Light zie je hoeveel gas er in de fles zit. Geen verrassing door een lege fles. Veiliger : BeneGas Light kent geen ontploffingsgevaar. In een open vuur situatie laat de binnenwand bij extreme druk gecontroleerd gas vrij.

 • Benegas Light 10 kg +Waarborg kost totaal € 99,95. (omruil €59,95)
 • Waarborg: €40,00 voor de 5 kg, 7,5 kg, en de 10 kg fles.
 • (welke is terug te verkrijgen bij gave inlevering gasfles en waarborg credit aanvraag.)
 • _
 • Nova I-Lights gasflessen (kunststof gasfles) Leverbaar uit voorraad: 5 kg, 7,5 kg en 10 kg.

Aanschaf en vulling : De Nova I-Light gasflessen zijn koopflessen. Deze schaft u dus eenmalig aan, en heeft een keuringstermijn van 10 jaar. De fles mag overal gevuld worden. Door de eenmalige aankoop van de fles zijn de vullingen die u laat uitvoeren in die 10 jaar natuurlijk zeer voordeling, want de fles heeft u al betaald.

 1. Prijzen: Nova I-Light 5 kg – € 120,00 (aanschaf) Nova I-Light 7,5 kg – € 130,00 (aanschaf)
 2. Nova I-Light 10 kg – € 140,00 (aanschaf)
 3. _

Primagaz Easy Blue Light Steel Primagaz Easy Blue 6 kg + Waarborg kost totaal € 71,95. (omruil € 46,95) Primagaz Easy Blue 9,5 kg + Waarborg kost totaal € 90,35. (omruil € 55,95) : Prijslijst – Gasfles van de Laar
Volledig antwoord bekijken

Hoeveel gasflessen mag je thuis hebben?

Informatie opslag gasflessen De algemene regels voor de opslag van gevaarlijke stoffen zijn opgenomen in hoofdstuk 3 uit de PGS 15. Hierin wordt beschreven wat de regels voor de opslag van gevaarlijke stoffen in het algemeen zijn, en welke eisen er worden gesteld aan het gebouw, de brandbestrijdingsmiddelen, noodmaatregelen etc.

De specifieke regels voor het opslaan van gasflessen worden genoemd in hoofdstuk 6 van de PGS 15. Hierin staan ook de interne afstanden genoemd waarmee rekening gehouden moet worden bij het plaatsen van de gasflessenopslag. Opslag van minder dan 125 liter gas Slaat u minder dan 125 liter waterinhoud aan gasflessen op (gelijk aan 4 flessen propaan van 10,5kg) dan bent u niet vergunningsplichtig en hoeft u de opslag niet te melden aan het activiteitenbesluit.

Wel dient u de veiligheidsmaatregelen van de leverancier in acht te nemen. Opslag van meer dan 125 liter maar minder dan 20.000 liter gas Indien u meer opslaat dan 125 liter, maar minder dan 20.000 liter kunt u onder het activiteitenbesluit vallen. Dit is onder andere afhankelijk van welke activiteiten u nog meer heeft binnen uw bedrijf.

 • Normaal gesproken vallen tuincentra, installatiebedrijven, garagebedrijven, campings, jachthavens en recreatie-terreinen onder het activiteitenbesluit.
 • Op de website van het VROM kunt u dit eenvoudig controleren:,
 • Als u bijvoorbeeld naast gasflessen ook vuurwerk verkoopt, bent u vergunningplichtig.
 • We onderscheiden 2 soorten opslag, namelijk binnenopslag en buitenopslag.

De voorkeur gaat altijd uit naar buitenopslag in verband met de natuurlijke ventilatie. Buitenopslag Voor buitenopslag dient rekening te worden gehouden met de volgende eisen, voorschriften en afstanden: -Indien opslag plaatsvind van gasflessen met brandbare gassen die zwaarder zijn dan lucht, zoals propaan en butaan, mogen in de nabijheid van de flessenopslag (tenminste 5 meter), geen kelderopeningen, putten en straatkolken aanwezig zijn die in open verbinding staan met de riolering.

 1. Ook mogen er in de nabijheid van deze opslag (tenminste 7,5 meter) geen aanzuigopeningen van ventilatiesystemen aanwezig zijn die zijn gelegen op minder dan 1,5 meter boven het maaiveld.
 2. De vloer van de gasflessenopslag mag niet lager zijn gelegen dan de omliggende vloer of die van aangrenzende ruimten.

Deze vloer moet vlak zijn, en vervaardigd van onbrandbaar materiaal. Bij een open opslagvoorziening moet de vloer afwaterend zijn en er mag zich geen gas kunnen verzamelen onder deze vloer. -Natuurlijke ventilatie moet zijn gewaarborgd. -De opslag hoeft geen dak te hebben, omdat weersinvloed een verwaarloosbaar risico is.

Als u wel een dak wilt moet dit van onbrandbaar materiaal vervaardigd zijn en zo zijn uitgevoerd dat eventueel vrijgekomen gassen zich daaronder niet kunnen ophopen. -De opslagvoorziening moet bij voorkeur niet in de rijroute van een heftruck of ander transportmiddel geplaatst worden. Mocht dit toch zo zijn, dan is een aanrijdbeveiliging verplicht.

-De locatie van de gasopslag buiten moet ongeacht het soort gas aan onderstaande afstandsregels voldoen:

Totale waterinhoud opgeslagen gasflessen <2500 liter Totale waterinhoud opgeslagen gasflessen >2500 liter
WBDBO 60 minuten WBDBO 30 minuten WBDBO 0 minuten WBDBO 60 minuten WBDBO 30 minuten WBDBO 0 minuten
Afstand tot inrichtingsgrens: 0 meter 1 meter 3 meter 0 meter 1 meter 3 meter
Afstand tot bouwwerk of brandbaar object binnen de inrichting: 0 meter 3 meter 5 meter 0 meter 5 meter 10 meter

Indien opslag van gasflessen plaatsvindt tegen de gevel van een tot de inrichting behorend gebouw, moet dat deel van de wand, en de wand tot maximaal 4 meter boven en 2 meter aan weerszijden van de gasflessen een brandwerendheid van ten minste 60 minuten bezitten.

 1. Binnenopslag Als u kiest voor binnenopslag moet u in ieder geval rekening houden met de volgende eisen: -De brandwerendheid van de wanden en plafond welke gekeerd zijn naar de binnenkant van het gebouw of andere opslagen van gevaarlijke stoffen moeten 60 minuten brandwerend zijn.
 2. Indien in een inpandige opslagvoorziening meer dan 250 kg of liter gevaarlijke stoffen worden opgeslagen, mag de inpandige opslagvoorziening niet op een verdieping van het gebouw zijn gelegen.

-Tenminste 1 wand dient een buitenmuur te zijn waarin zich ten minste één deur bevindt. -Afvoer van ventilatielucht moet op de buitenlucht plaatsvinden. Indien een ventilatieopening is aangebracht in een bouwkundige constructie waaraan eisen met betrekking tot de WBDBO of brandwerendheid zijn gesteld, moeten vlamkerende roosters zijn aangebracht en mag door het aanbrengen van de ventilatie geen afbreuk worden gedaan aan de WBDBO van de opslagvoorziening.

 1. Veiligheid en hulpmiddelen -In of binnen 2 meter van de opslagvoorziening geldt een verbod op roken en open vuur.
 2. Dit moet aan de buitenkant met pictogrammen kenbaar worden gemaakt.
 3. Aan de buitenzijde van de opslagplaats moet een bord zijn aangebracht met de tekst: ‘OPENEN VAN AFSLUITERS VERBODEN’ in letters van minimaal 5 cm hoog.
You might be interested:  Wat Verbruik Je Aan Gas Met Koken?

-Voor elke 200m2 vloeroppervlak van de gasflessenopslag moet ten minste één draagbare brandblusser met 6kg poeder aanwezig zijn. Bij een buitenopslag moet deze door middel van een kast beschermd zijn tegen weersinvloeden. -Een betreedbare gasflessenopslag mag niet ongecontroleerd toegankelijk zijn voor onbevoegden.

Een toegangsdeur moet van buitenaf met een slot afsluitbaar zijn. Deze deur moet ten alle tijde van binnenuit kunnen worden geopend (panieksluiting). -Als er sprake is van een grotere opslag dan 200m2 moet het hekwerk aan twee tegenoverliggende zijden voorzien zijn van een deur in verband met de vluchtroute bij calamiteiten.

-Gasflessen met een stabiele constructie zoals propaanflessen hoeven niet te worden vastgezet. Alle overige gasflessen en cilinders moeten worden vastgezet aan de achterwand of muur met behulp van een ketting, beugel of klemband. Kijk voor onze gasopslaghokken en de prijzen op de pagina,
Volledig antwoord bekijken

Is verwarmen met propaangas duur?

Doorgaans is propaangas veel duurder dan aardgas. Bovendien is zijn energetische waarde veel lager. Met andere woorden: wie zijn huis verwarmt met propaan, verbruikt veel meer van dat gas dan wie dat doet met aardgas, waardoor het veel minder interessant is als primaire verwarmingsbron.
Volledig antwoord bekijken

Wat kost het om een gasfles te vullen?

Prijzen gas vullen en gasflessen, klaar terwijl je wacht

Type Alleen vulling Gasfles inclusief vulling
Stalen gasfles 5 kg € 15,00 € 37,00
Stalen gasfles 10,5 kg € 32,00 € 69,00 *
Kunststof gasfles 5 kg € 15,00 € 99,95
Kunststof gasfles 7,5 kg € 25,50 € 109,95

Volledig antwoord bekijken

Hoe lang doe je met een butaan gasfles?

Indien u een gasfles gebruikt om te koken voor 4 personen, dan kan men zeggen dat u ongeveer 70gr gas per uur gebruikt. Zo kan een butaangasfles van 12,5kg ongeveer een half jaar meegaan. Gebruikt u de fles enkel om te barbecuen? Dan kan deze fles wel tot 4 jaar meegaan.
Volledig antwoord bekijken

Wat is beter propaan of butaan?

Butaan-, propaangas of LPG? De Wit informeert u graag! Van de drie soorten gas: butaangas, propaangas en LPG, worden butaan- en propaangas vooral gebruikt voor recreatieve doeleinden, zoals koelboxen, kachels, kooktoestellen, barbecues, etc. Het verschil tussen butaan- en propaangas is het kookpunt (temperatuur waarbij het gas van vloeistof in gas overgaat en andersom).

Bij butaan is dat 0 °C en bij propaan -44 °C. Dit betekent dat butaangas vloeibaar en dus onbruikbaar wordt om te koken of verwarmen bij een temperatuur lager dan 0 °C. Butaangas is daarom niet geschikt voor de wintermaanden (of in koude omstandigheden in de zomer; bijvoorbeeld in het hooggebergte). Propaangas wordt pas bij -44 °C vloeibaar en is daardoor verreweg het meest gebruikte gas.

Het voordeel van butaangas is echter weer dat het een hogere verbrandingswaarde heeft dan propaan!
Volledig antwoord bekijken

Is butaangas gevaarlijk?

Conclusie – Het inhaleren van butaangas met als doel high te worden, komt ook onder Nederlandse jongeren voor. Geïnhaleerd butaangas kan coronairspasme veroorzaken met een myocardinfarct en ventrikelfibrilleren tot gevolg. Jongeren die experimenteren met inhalatie van vluchtige stoffen weten meestal niet hoe gevaarlijk dit is. Voorlichting over de mogelijke gevolgen zal preventief werken.
Volledig antwoord bekijken

Kan CV ketel op propaangas?

De rol van propaan is veel te klein in de energiediscussie | Jewagas B.V., zo kan het ook! Het huidige beleid van de overheid, of het nu over stikstof gaat of over, zorgt voor veel rumoer en discussie. En een ding is zeker: die discussie is nog lang niet ten einde.

Met het Klimaatakkoord in de hand plant de regering maatregelen die er voor moeten zorgen dat de doelstellingen gehaald worden. Het vraagstuk is echter zo groot, dat dit een onmogelijke taak lijkt als niet álle mogelijkheden bekeken en alternatieven ten volle benut worden. Daarom gaan we in dit artikel in op de rol die de actieve inzet van propaan kan spelen in de weg naar een aardgasvrij 2050.

Aardgasvrij in 2050? Dat lijkt ver weg. Maar een eenvoudig rekensommetje leert dat het een enorm uitdagend doel is. Van de ca.7,7 miljoen woningen die ons land telt moet een kleine 80% aardgasvrij gemaakt worden. In de praktijk zijn dat er méér dan 200.000 per jaar.

Allemaal huishoudens met een cv-ketel die aardgas als energiebron gebruiken om hun huis te verwarmen, op te koken en warm water te maken. Voor wat oudere bestaande woningen zijn veel alternatieve opties, zoals all electric, niet rendabel. Ze vergen een ingrijpende verbouwing en het is in vrijwel ieder geval voordeliger om met de cv-ketel te blijven verwarmen.

Maar als dit straks niet langer mag of kan met aardgas, wat zijn dan de alternatieven? Moet de cv-ketel eruit en de complete installatie vervangen worden? Of kan die ketel ook op ander gas branden? Niemand kan in de toekomst kijken en voorspellen welke ontwikkelingen nog gaan komen.

 • Wat wel duidelijk is, is dat de kraan voor het Gronings aardgas dicht gaat.
 • Versneld dicht gaat zelfs, niet alleen omdat het op raakt maar vooral om een einde aan de aardbevingen te maken die een gevolg zijn van de winning.
 • Aardgas dat ergens anders gewonnen wordt, heeft een ander samenstelling als ons Gronings gas.

De verbrandingseigenschappen zijn anders waardoor de cv-ketel en apparatuur niet zonder meer gebruikt kunnen worden. De meeste ketels kunnen wel omgebouwd worden. Van oudsher wordt propaan gebruikt als energiebron voor de cv-ketel op die plaatsen die niet aangesloten zijn op het aardgasnetwerk.

Er zijn in het gebruik weinig verschillen tussen aardgas en propaan. Vrijwel alle soorten cv-ketels en toestellen kunnen aangesloten worden en ook het ombouwen hiervan van aardgas naar propaan is eenvoudig. Er is daarvoor geen nieuwe installatie, leidingwerk of apparatuur nodig. Over het algemeen moet enkel de brander aangepast worden.

Een restrictie is er echter wel. En dat is dat een aparte gastank nodig is om het propaan op te slaan. Er moet ruimte zijn om zo’n tank te plaatsen en om de veiligheid te garanderen is voldoende afstand van de tank naar de omgeving noodzakelijk. Die afstand is afhankelijk van verschillende factoren, zoals hoe groot is de inhoud van de gastank en hoe vaak moet de tank gevuld worden.

 • De minimum afstand naar de omgeving is 10 meter.
 • An men aan deze voorwaarden voldoen dan is propaan bij uitstek een,
 • Enmerkend voor propaan zijn de bijzonder zuivere verbranding, lage CO2- en zwaveluitstoot en vrijwel geen fijnstof emissie.
 • Net als aardgas hoort propaan echter wel tot de zgn.
 • Fossiele brandstoffen.

Met dat verschil aardgas een directe fossiele brandstof is en van het raffinageproces van aardolie of de winning van aardgas. De wereldwijde propaanreserves zijn dan ook immens. Dat maakt van propaan een energiebron die we nog wel een tijd kunnen gebruiken.

 • Als alternatief voor aardgas, als aanvulling om tijdelijk in een warmtevraag te voorzien of als buffer om het flexibele elektriciteitsaanbod op te vangen.
 • Het is een van de minst vervuilende conventionele brandstoffen en biedt mogelijkheden te over om, zonder gebruik te maken van aardgas, alle voordelen van gas te blijven genieten.
You might be interested:  Wat Is In Frankrijk Goedkoper Om Op Te Koken?

Wil je méér weten over propaan? Wat is het, waarvoor gebruik je het? Hoe sla je het op en sluit je het aan? Wat zijn de risico’s en hoe waarborg je de veiligheid? Of propaan als alternatief voor aardgas? Download dan hieronder het E-book Propaan: decentrale energiebron met perspectief! Een E-book vol praktische informatie die antwoord geeft op de meest gestelde vragen.
Volledig antwoord bekijken

Wat kost propaan in 2023?

Gasprijs per m3 – Wat kost een kuub gas? Dat hangt af van het energiecontract dat je hebt. De gasprijzen zijn nog steeds erg hoog vergeleken met een paar jaar geleden. Wel geldt er in 2023 een prijsplafond voor energie, waardoor een kuub gas maximaal € 1,45 per m3 kost tot een verbruik van 1.200 m3 gas. Dit tarief is inclusief belastingen.
Volledig antwoord bekijken

Hoe gevaarlijk is propaangas?

Do’s en don’ts bij een lekkage van propaangas | Jewagas B.V., zo kan het ook! Nog niet zo lang geleden werden we in ons land opgeschrikt door het nieuws dat in honderdduizenden huishoudens de gasleiding lekt. Dit kwam aan het licht bij de vervanging van de traditionele gasmeter door een slimme meter.

De meeste lekken zijn gelukkig klein, maar in sommige gevallen wonen mensen op een tijdbom. Maar hoe zit dit wanneer we ? Lopen we dan hetzelfde gevaar? En waar moeten we op letten? Dankzij de schone verbranding van propaan, met een minimale CO2 uitstoot, laag zwavelgehalte en geen fijnstof, wordt het milieu niet aangetast, maar net als bij het gebruik van aardgas of iedere andere brandstof, verdient de extra aandacht.

In dit blog de do’s en don’ts bij een lekkage van propaangas. Het is niet altijd eenvoudig om een propaangaslek op te merken. Het kan een gevolg zijn van een niet goed aangesloten of defecte drukregelaar of de koppeling van de wicubuis naar de gasslang of een scheurtje in de gasleiding.

 1. Propaangas is zwaarder dan lucht en in geval van een lekkage zal het gas naar het laagste punt stromen en daar ophopen.
 2. Dat is ook de reden waarom een cv-ketel nooit in een kelder geplaatst mag worden.
 3. Daar komt bij dat propaangas van nature geur- en kleurloos is.
 4. Om de detectie van lekken te vereenvoudigen wordt daarom over het algemeen een geur (zwavel) toegevoegd.

In principe kan men een propaangaslek dan ook ruiken. Maar in een goed geventileerde ruimte kan dit toch minimaal zijn. Het gevaar is echter niet geweken. Bij een vermoeden van een lekkage kunnen verdachte onderdelen gecontroleerd worden met zeepsop (zeker niet met vuur !!!).

Zorg voor géén vuur in de omgeving, neem alle ontstekingsbronnen weg als dat op een veilige manier gedaan kan worden. Vermijdt vonken (bijvoorbeeld van de lichtschakelaar, mobiele telefoon of een zaklamp). Sluit de gasafnamekraan op de tank. Brand door lekkend gas mag niet geblust worden, tenzij het lek veilig gedicht kan worden. Bel de gasleverancier om herstel van de lekkage af te stemmen

Het grootste gevaar van een lekkage van propaan zit in de brandbaarheid. Propaan is een zeer licht ontvlambaar gas dat onder druk is opgeslagen. Vermengd met zuurstof uit de lucht vormt propaangas een explosief mengsel. Dit kan al bij ca.2 Vol.%. Om die reden worden niet in de buurt van warmte, hete oppervlakken, vonken, open vuur en andere ontstekingsbronnen geplaatst.

Propaan is daarentegen niet giftig. Het irriteert de huid niet, is niet kankerverwekkend en niet gevaarlijk bij inademing. Wel kunnen hoge concentraties bedwelmend of verstikkend werken omdat propaan de beschikbaar zuurstof verdringt. Ook kan een snelle verdamping van vloeibare propaan bij direct contact met de huid bevriezingsverschijnselen tot gevolg hebben.

Dit kan bijvoorbeeld gebeuren bij het ontsnappen van propaan uit de tank. De kans dat een propaantank zelf lekt, is minimaal. De pakkingen en veiligheden van een tank worden namelijk periodiek gekeurd en vervangen. Stroomt er toch vloeibaar propaan uit een tank in een plas dan leidt dit bij een directe ontsteking tot een plasbrand.
Volledig antwoord bekijken

Wat kost een gasfles van 5 kg?

Gasfles DIN 5 kg. staal Ondanks de alternatieven gasflessen gemaakt van RVS, aluminium of kunststof is de stalen 5 kg. gasfles nog steeds de meest gebruikte gasfles voor de caravan, barbecue, terasverwarming en bij beroepsmatig toepassing. Door toepassing van nieuwe technieken en staalsoorten bij de fabricage is het gewicht van de stalen gasfles van c.a.9 kg.

 • Teruggebracht naar c.a.6 kg.
 • Hierdoor verschild het niet zo veel meer met de alternatieven gasfles gemaakt van ander materiaal.
 • Daarbij komt dat de verdampingscapaciteit van propaan bij stalen gasflessen beter is dan bij kunststof gasflessen.
 • Tevens is het grote verschil in aanschaf prijs tussen staal en de alternatieven voor veel gebruikers een reden om nog voor de stalen gasfles te kiezen.

B13300 Leeg gewicht c.a.5.8 kg. Inhoud capaciteit 5 kg. propaan hoogte gasfles 48 cm. diameter 23 cm. Prijs per gasfles gevuld met 5 kg. propaan € 59,00 inclusief 21% b.t.w. De stalen DIN gasfles is ook verkrijgbaar in een 3 kg. uitvoering, een prima en veel goedkoper alternatief voor de 3 kg.
Volledig antwoord bekijken

Wat kost een gasfles 6 kg?

Primagaz

Code Maat Prijs
EASYBLUE6 Gasfles 6kg € 35,40
EASYWAAR6 Waarborg Easy 6kg € 25,00

Volledig antwoord bekijken

Hoe lang doe je met 1 kg Campingaz?

De Campingaz 904 is een middelgrote gasfles met een inhoud van 1,8 kg propaan-butaanmix. Een lege fles weegt ongeveer 3 kg. De fles zelf is van staal en heeft een afmeting van 20 x 20 cm. Deze gasfles gaat 25-30 uur mee, wanneer je deze gebruikt op 1 pit.
Volledig antwoord bekijken

Hoe lang doe je met 10 5 kg gas?

Hoeveel uren warmte geeft een gasfles van 10,5 kg propaan? – Op een constante stand van 3 kW kan een gasfles van 10,5 kg propaan ongeveer 45 uren meegaan. In de praktijk geldt echter: hoe minder propaangas er in je fles is, hoe lager het debiet van het gas wordt.
Volledig antwoord bekijken

Is verwarmen met propaangas duur?

Doorgaans is propaangas veel duurder dan aardgas. Bovendien is zijn energetische waarde veel lager. Met andere woorden: wie zijn huis verwarmt met propaan, verbruikt veel meer van dat gas dan wie dat doet met aardgas, waardoor het veel minder interessant is als primaire verwarmingsbron.
Volledig antwoord bekijken

Hoeveel propaangas per jaar?

Welke tank past bij jouw verbruik? – Gemiddeld verbruikt een gezin van vier per jaar 1600 liter in een degelijk geïsoleerde woning. Afhankelijk van je gasverbruik kan je bij Antargaz tanks in verschillende formaten kopen of huren:

een ondergrondse tank van 2400, 2950 of 4300 liter een bovengrondse tank van 1600 of 2700 liter

Volledig antwoord bekijken

Hoe lang gaat 5 kg gas mee?

Hoe bereken je het verbruik? – Hoelang gaat jouw fles nu precies mee? Lees eerst de handleiding van je gasfles en ga op zoek naar het verbruik per uur. Voor een gasbarbecue is dat bijvoorbeeld 600 gram per uur. Vervolgens kijk je naar de inhoud (bijv. fles propaan P10 = 10,5 kg).
Volledig antwoord bekijken