Hoe Lang Bruine Rijst Koken?

Hoe Lang Bruine Rijst Koken
Hoelang Volkorenrijst koken? – 35-45 minuten – Voor de volgende rijstsoorten moet je de langste tijd rekenen: Zwarte rijst, 35 minutenRode rijst, 40 minutenWilde rijst, 45 minuten Kortom, de kooktijd hangt af van het soort rijst. Witte, gedopte rijstsoorten kunnen in 15-25 minuten worden bereid, terwijl bruine, volkoren rijstsoorten ongeveer 30-45 minuten moeten koken.
Volledig antwoord bekijken

Hoe lang kookt bruine rijst?

Hoeveel bruine rijst heb je nodig? – Gemiddeld kun je zo’n 75 gram ongekookte rijst per persoon nodig, maar dat is wel afhankelijk van het gerecht en of je bijvoorbeeld grote eters aan tafel hebt. Je kunt een builtje als maatstaf nemen of je leest ons blog ‘ hoeveel gram rijst per persoon heb je nodig ?’. Daarmee heb je altijd een maaltijd met een verantwoorde basis op je bord!
Volledig antwoord bekijken

Hoelang duurt het koken van rijst?

Rijst droog koken –

Spoel de rijst in een vergiet met koud water tot het waswater helder blijft. Doe de gewassen rijst met vocht (1 ½ hoeveelheid vocht op 1 hoeveelheid rijst) in een smalle pan met dikke bodem. Zet de pan op een hoog vuur, breng al roerende aan de kook. Zet het vuur laag en laat de rijst met een deksel op de pan in 8-10 minuten gaar worden. Zo nu en dan omscheppen. Test of de rijst gaar genoeg is, door een (koud geblazen) hapje te nemen, de korrels zijn dan niet meer hard, maar nog wel stevig. Laat de rijst zonder deksel 3 minuten staan. Zo nu en dan omscheppen

: Hoe maak je rijst klaar
Volledig antwoord bekijken

Hoeveel water voor bruine rijst?

Pas de hoeveelheid water aan de hoeveelheid rijst aan: voor 200 g langkorrelige bruine rijst gebruikt u 500 g water. Voor 300 g rijst, gebruik 700 g water. Voor 400 g rijst, gebruik 800 g water.
Volledig antwoord bekijken

Wat is het voordeel aan bruine rijst?

Vitamines en mineralen – Zowel bruine als witte rijst bevatten vitamine B1, B2 en B6. Die zijn belangrijk voor je stofwisseling en een goede werking van je zenuwstelsel. Bruine rijst bevat meer B-vitamines dan witte. En dat niet alleen, er zitten ook meer mineralen als fosfor, jodium en mangaan in. Als je puur kijkt naar de vitamines en mineralen kies je dus best voor bruine rijst.
Volledig antwoord bekijken

Wat is gezonder bruine rijst of zilvervliesrijst?

Wit vs Bruin: welke variant is het gezondst? – De twee rijstsoorten bevatten ongeveer evenveel calorieën, maar op het gebied van vetten en vezels zien we een duidelijk verschil. Zilvervliesrijst bevat een aanzienlijk hogere hoeveelheid eiwitten, (gezonde) vetten en voedingsvezels (maar liefst 3x zo veel!).

Ook wat betreft vitamines en mineralen scoort bruine rijst op bijna elk vlak het hoogst. Toch wint de witte variant het op het gebied van selenium en zink.3 redenen om te kiezen voor witte rijst Spierwit, smeuïg, plakkerig, zacht en geurig. Perfect om sushi mee te rollen, heerlijk in een poké bowl en een showsteler op de rijsttafel: witte rijst.

Witte rijst wordt vaak in de schaduw gezet van z’n broertje bruine rijst, maar is dat terecht? Wij denken van niet, witte rijst is niet alleen lekker maar heeft ook een paar fraaie voordelen:
Volledig antwoord bekijken

Is bruine rijst giftig?

Arsenicum is één van de giftigste elementen op aarde. Het heeft door de hele geschiedenis heen de voedselketen geïnfiltreerd en zich in ons voedsel genesteld. Dit probleem wordt echter momenteel erger. Door wijdverspreide vervuiling is het arsenicumniveau in ons voedsel aan het stijgen, wat een ernstig gezondheidsrisico met zich meebrengt.

 • Recente studies hebben hoge gehaltes aan arsenicum in rijst aangetroffen.
 • Dit is een belangrijke zorg, want rijst is een basisvoedsel voor een groot deel van de wereldbevolking.
 • Moeten we ons zorgen maken? Laten we eens kijken.
 • Wat is arsenicum? Arsenicum in een giftig sporenelement, dat wordt aangeduid met het symbool As.

Het wordt meestal niet afzonderlijk aangetroffen. Meestal is het gebonden aan andere elementen in chemische verbindingen. Deze verbindingen kunnen worden verdeeld in twee brede categorieën ( 1 ):

 1. Organische arsenicum : vooral in planten en dierenweefsels aangetroffen.
 2. Anorganisch arsenicum : wordt in rotsen en aarde gevonden, of opgelost in water. Dit is de meer giftige vorm.

Beide vormen zijn van nature aanwezig in het milieu, maar het niveau ervan is vanwege de vervuiling toegenomen. Om een aantal redenen kan zich een aanzienlijke hoeveelheid anorganische arsenicum (de giftigere vorm) uit de omgeving ophopen in rijst. Kortom: Arsenicum is een giftig element dat van nature voorkomt in ons milieu.

 • Besmet drinkwater: Miljoenen mensen op de wereld worden aan drinkwater met hoge gehaltes aan anorganisch arsenicum blootgesteld. Dit komt vooral voor in Zuid-Amerika en Azië ( 2, 3 ).
 • Zeevruchten: Vis, garnalen, schaaldieren en ander voedsel uit de zee kan aanzienlijke hoeveelheden organisch arsenicum bevatten, de minder giftige vorm. Maar mosselen en bepaalde types zeewier kunnen ook anorganisch arsenicum bevatten ( 4, 5, 6 ).
 • Rijst en op rijst gebaseerd voedsel: In rijst hoopt zich arsenicum meer op dan in andere gewassen. Het is zelfs de grootste voedingsbron van anorganisch arsenicum, dus de meer giftige vorm ( 7, 8, 9, 10 ).
You might be interested:  Hoe Voorkom Ik Dat Eieren Kapot Koken?

Er wordt in veel rijstproducten een hoog gehalte aan anorganisch arsenicum gevonden, bijvoorbeeld in:

 • Rijstmelk ( 11 ).
 • Rijstzemelen ( 12, 13 ).
 • Rijst bevattende ontbijtgranen ( 13 ).
 • Rijstebloem (voor baby’s) ( 14, 15 ).
 • Rijstwafels ( 13 ).
 • Bruine rijstsiroop ( 16 ).
 • Muesli/graanrepen met rijst of volkoren rijstsiroop

Kortom: Voedsel uit de zee bevat arsenicum, maar wel meestal de organische vorm. Rijst en rijstproducten kunnen een hoog gehalte van de anorganische (meer giftige) vorm bevatten. Waarom wordt arsenicum in rijst gevonden? Arsenicum komt van nature voor in water, aarde en gesteente, maar de niveaus kunnen in sommige gebieden hoger zijn dan in andere.

 1. Het vindt makkelijk zijn weg in de voedselketen en kan zich in aanzienlijke hoeveelheden ophopen in zowel dieren als planten, waarvan sommige door mensen worden gegeten.
 2. Vanwege menselijke activiteiten is de vervuiling met arsenicum toegenomen.
 3. De belangrijkste bronnen van arsenicumvervuiling zijn bepaalde bestrijdingsmiddelen, houtconserveermiddelen, fosfaatkunstmest, industrieel afval, mijnbouw, verbranding van kolen en het smelten van ijzererts ( 17, 18, 19 ).

Arsenicum vloeit meestal in het grondwater, dat zwaar vervuild is in bepaalde delen van de wereld ( 20, 21 ). Uit het grondwater vindt arsenicum zijn weg naar de bronnen en andere watervoorraden die gebruikt worden voor irrigatie van gewassen en voor het koken ( 22 ).

 1. Het groeit in ondergelopen rijstvelden (padievelden) waarin veel irrigatiewater vereist is. In veel gebieden is dit irrigatiewater besmet met arsenicum ( 22 ).
 2. Arsenicum kan zich in de bodem van de padievelden ophopen, wat het probleem verergert ( 23 ).
 3. Rijst neemt meer arsenicum op uit water en aarde, vergeleken met andere veel gebruikte voedselgewassen ( 8 ).

Het gebruik van besmet water om te koken is ook een zorg, want het koken zorgt ervoor dat het arsenicum uit het water gemakkelijk opgenomen kan worden ( 24, 25 ). Kortom: Rijst absorbeert makkelijk arsenicum uit irrigatiewater, aarde en zelfs uit kookwater.

Een deel van dat arsenicum is van nature aanwezig, maar de hogere gehaltes zijn vaak het gevolg van vervuiling. Gezondheidseffecten van arsenicum Hoge doses arsenicum zijn acuut giftig. Ze veroorzaken verscheidene schadelijke symptomen en zelfs de dood ( 26, 27 ). Arsenicum uit voedsel is vaak in lage hoeveelheden aanwezig en veroorzaakt geen directe symptomen van vergiftiging.

Maar op de lange duur kan het binnenkrijgen van anorganisch arsenicum verschillende gezondheidsproblemen opleveren en het risico op chronische ziektes verhogen, waaronder:

 • Verscheidene kankersoorten ( 28, 29, 30, 31 ).
 • Bloedvatvernauwing of -verstopping (vaatziekte).
 • Hoge bloeddruk ( 32 ).
 • Hartaandoeningen ( 33, 34 ).
 • Type 2 diabetes ( 35 ).

Bovendien is arsenicum giftig voor zenuwcellen, het kan dus de hersenfunctie aantasten ( 36, 37 ). Bij kinderen en tieners is blootstelling aan arsenicum in verband gebracht met:

 • Verminderde concentratie, slechter leervermogen en geheugen ( 38, 39 ).
 • Verlaagde intelligentie en sociale competenties ( 40, 41, 42 ).

Sommige van deze beperkingen kunnen al voor de geboorte hebben plaatsgevonden. Uit verscheidene studies blijkt dat een hoge arsenicuminname door zwangere vrouwen nadelige effecten heeft gehad op de foetus, waardoor het risico op geboorteafwijkingen is toegenomen en de ontwikkeling belemmerd is ( 43 ).

Kortom: Het duurt gewoonlijk lange tijd voordat de symptomen van voedingsgerelateerde arsenicumvergiftiging zich ontwikkelen. Langdurige inname kan het risico op verschillende gezondheidsproblemen verhogen, waaronder kanker, hartziekte, diabetes 2 en verminderde intelligentie. Is er reden tot zorg over arsenicum in rijst? Ja.

Er is geen twijfel mogelijk, arsenicum in rijst is een probleem. Het kan een gezondheidsrisico opleveren voor mensen die elke dag aanzienlijke hoeveelheden rijst eten. Dat betreft voornamelijk mensen in Azië of mensen die Aziatische voedingsgewoontes hebben.

Andere groepen die veel rijstproducten eten zijn onder andere kleine kinderen en mensen die een dieet zonder melk of gluten volgen. Op rijst gebaseerde babyvoeding, rijstwafels, pudding en rijstmelk maken vaak een groot del uit van deze diëten. Kleine kinderen zijn vooral zeer kwetsbaar omdat hun lichaam nog zo klein is.

Daarom is het misschien niet zo’n goed idee om ze elke dag rijstpap te geven ( 14, 15 ). Verder is ook bruine rijstsiroop zorgwekkend, een van rijst gemaakte zoetstof die veel arsenicum kan bevatten. Het zit vaak in babyvoeding ( 16, 44 ). Natuurlijk bevat niet alle rijst grote hoeveelheden arsenicum, maar het bepalen van het arsenicumgehalte van een bepaald rijstproduct kan moeilijk (zo niet onmogelijk) zijn, zonder het echt te laten meten in het laboratorium.

 1. Ortom: Arsenicumbesmetting is een ernstige zorg voor de miljoenen mensen die voor hun dagelijkse voedsel van rijst afhankelijk zijn.
 2. Leine kinderen lopen ook risico als een groot deel van hun voeding bestaat uit rijstproducten.
 3. Hoe arsenicum in rijst te verminderen Het arsenicumgehalte in rijst kan worden verlaagd door het in schoon water met weinig arsenicum te wassen en koken.

Dit werkt zowel voor volkoren als voor witte rijst goed. Het kan het arsenicumgehalte tot wel 57% verlagen ( 45, 46, 47 ). Maar als het kookwater ook veel arsenicum bevat kan dat ervoor zorgen dat het gehalte juist aanzienlijk stijgt ( 24, 45, 48 ).

 • Vermijd het gebruik van weinig water bij het koken.
 • Was de rijst voor het koken. Deze methode verwijdert 10-28% van het arsenicum ( 45, 47 ).
 • In bruine rijst zit meer arsenicum dan in witte. Als je veel rijst eet, is de witte variant misschien een betere keus ( 12, 49, 50 ).
 • Kies aromatische rijst, zoals basmati of jasmijn ( 51 ).
 • Kies rijst uit de Himalaya, waaronder Noord-India, Noord-Pakistan en Nepal ( 7 ).
 • Vermijd zo mogelijk rijst die in het droge seizoen is verbouwd. Het gebruik van met arsenicum besmet water is gebruikelijker gedurende dat seizoen ( 7, 23 ).
You might be interested:  Hoe Lang Rode Linzen Koken?

Het laatste en belangrijkste advies betreft je dieet in zijn geheel. Zorg ervoor dat je gevarieerd eet, door veel verschillende voedingsmiddelen af te wisselen. Je moet je dieet nooit baseren op één bepaald soort voeding. Dit zorgt er niet alleen voor dat je alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt, het voorkomt ook dat je te veel van één ding binnenkrijgt.

Kortom: Je kun een paar eenvoudige kooktips toepassen om het arsenicumgehalte in de rijst te verlagen. Onthoud ook dat sommige soorten rijst, zoals basmati en jasmijn, minder arsenicum bevatten. Om over na te denken Arsenicum in rijst is voor veel mensen behoorlijk zorgwekkend. Een enorm percentage van de wereldbevolking is afhankelijk van rijst als dagelijks hoofdvoedsel en miljoenen lopen potentieel risico op het ontwikkelen van arsenicum-gerelateerde gezondheidsproblemen.

Maar goed, als je rijst met mate eet, als onderdeel van een gevarieerd dieet, hoeft het geen enkel probleem te zijn. Als rijst echter een groot deel van je dieet uitmaakt, zorg er dan voor dat het uit een niet-vervuild gebied komt (Met toestemming vertaald ).
Volledig antwoord bekijken

Hoelang Volkorenrijst koken?

35-45 minuten – Voor de volgende rijstsoorten moet je de langste tijd rekenen:

Zwarte rijst, 35 minutenRode rijst, 40 minutenWilde rijst, 45 minuten

Kortom, de kooktijd hangt af van het soort rijst. Witte, gedopte rijstsoorten kunnen in 15-25 minuten worden bereid, terwijl bruine, volkoren rijstsoorten ongeveer 30-45 minuten moeten koken. Rondkorrelige rijst is met 30 minuten ook een van de soorten die iets langer koken. Het watergehalte van de meeste rijstsoorten verschilt slechts met een factor 0,5-1.
Volledig antwoord bekijken

Wat gebeurt er als je elke dag rijst eet?

Rijst: veelzijdig ingrediënt – Door de neutrale smaak kun je rijst voor allerlei gerechten gebruiken, hartig én zoet. Rijst doet het prima in salades, bij curry’s of om nasi mee te maken. Maar ook rijstpap, rijstpudding en zelfs rijstrepen maak je ermee.
Volledig antwoord bekijken

Hoeveel gram bruine rijst per persoon?

Wat is het voedingsadvies voor rijst? – Als je rijst gaat koken, reken dan ongeveer 75 gram ongekookte rijst per persoon. Je kan ook een koffiekopje gebruiken als maatstaf, één koffiekopje is één portie rijst. Zilvervliesrijst staat in de Schijf van Vijf.

De gezondheidseffecten van zilvervliesrijst gelden niet voor witte rijst. Het vervangen van witte producten zoals witte rijst, witbrood en witte pasta door zilvervliesrijst, volkorenbrood en volkoren pasta geeft winst voor de gezondheid. Het verkleint bijvoorbeeld de kans op hart- en vaatziekten. Als je voldoende volkoren graanproducten eet, dan profiteer je van deze gezondheidseffecten en van de voedingsstoffen die ze leveren.

Lees meer over brood en graanproducten en vul de Schijf van Vijf voor jou in voor een voedingsadvies op maat. Vanwege de mogelijke aanwezigheid van schadelijke stoffen, zoals arseen, in rijst en rijstproducten zoals rijstwafels is het advies om gevarieerd te eten.
Volledig antwoord bekijken

Is bruine rijst goed voor afvallen?

Quinoa en bruine rijst Bruine rijst en quinoa zijn allebei gezonde opties en vormen een goede basis voor een vullende lunch of een goede avondmaaltijd. Maar wat is nu de meest gezonde keuze? En wat helpt je het beste als je wilt afvallen? Allebei gezonde keuzes? Allereerst moet gezegd worden: zowel bruine rijst als quinoa zijn een goede en gezonde keuze.

Beiden bevatten vrij veel calorieën, maar weer weinig vetten en calcium. Ook bevatten bruine rijst en quinoa allebei veel magnesium, wat enorm belangrijk is voor de vorming van de botten. Bruine rijst Wat zijn de voordelen van bruine rijst? Deze voedzame variant bevat doorgaans 3 milligram minder sodium dan,

Daarnaast bevat het beduidend meer vitamine B3, een vitamine dat helpt je cholesterol te verlagen (en dat is goed nieuws, want een te hoog cholesterol kan je bloedvaten flink vernauwen). Ook zorgt bruine rijst ervoor dat je je mangaan-inname van de dag zo goed als haalt. Quinoa wint het van bruine rijst wat betreft eiwitgehalte. Ook bevat het over het algemeen een lichtere vorm van koolhydraten, waardoor het past binnen de, Daarnaast bevat het veel vezels en vind je in quinoa vier keer zoveel ijzer dan in een portie bruine rijst.

Daarnaast zit je bij quinoa aan het goede adres als het aankomt op de hoeveelheid zink (helpt je bij het verslaan van elke verkoudheid en iedere griep) en foliumzuur (waar vrouwen veelal een gebrek aan hebben). En dan heb je nog de nodige fosfor, een mineraal dat je botten versterkt en je energiestofwisseling regelt, en kalium, goed voor je hersenen, spieren en zenuwen.

Ai, dat wordt een nek-aan-nekrace De winnaar Of toch niet? Als je alle voordelen bij elkaar optelt, komt quinoa er toch zeker met kop en schouders bovenuit. Quinoa bevat beduidend meer mineralen, vitaminen en voedingsstoffen dan bruine rijst. Ook kost het je minder tijd om te koken en heeft het een veel lager arsenicumniveau (een zwaar metaal waar veel rijstsoorten mee zijn vervuild – dus het is ieder geval aan te raden om rijst ten alle tijden met mate te eten!).

Wat ook belangrijk is om in je achterhoofd te houden: of je nu kiest voor bruine rijst of quinoa, ga áltijd voor biologisch! Afvallen? Zowel bruine rijst als quinoa zijn goede opties voor een gezond eetpatroon en zijn een goede vervanger voor ongezonde koolhydraten, zoals pasta, witte rijst of aardappelen.

Als je snel wilt afvallen, is het verstandig om flink te schrappen in die hardnekkige koolhydraten. Tja, dan zijn bruine rijst en quinoa dus the way to go, Quinoa wint het – zoals hierboven al werd genoemd – wel wat betreft extra mineralen, vitaminen en andere voedingsstoffen.
Volledig antwoord bekijken

You might be interested:  Hoe Lang Stenen Koken Aquarium?

Is bruine rijst hetzelfde als volkoren rijst?

Zilvervliesrijst – Ook wel bruine rijst of volkorenrijst genoemd. Het vliesje zit bij zilvervliesrijst nog om de rijstkorrel heen. In dit vliesje zitten veel vezels, magnesium en andere voedingsstoffen. De kooktijd is zo’n 45 minuten. De ronde variant wordt wat zachter en kleeft ook wat meer aan elkaar.

 • Lange rijst kookt mooi droog af.
 • De lange korrel is iets moeilijker te telen, heeft een wat lagere opbrengst en is daarom wat duurder dan de ronde.
 • Varianten op de bekende bruine zilvervliesrijst zijn de rode en de zwarte.
 • Deze spontaan gevormde variëteiten worden niet apart verbouwd, maar groeien tussen de ‘gewone’ rijst in.

Na de oogst wordt de rijst met een elektronisch oog gesorteerd op kleurverschillen. De rode dan wel zwarte rijst wordt apart genomen. Geeft een verrassende kleur op je bord. Deze rijst halen wij uit Italië van Riseria Provera.
Volledig antwoord bekijken

Is rijst goed om af te vallen?

Afvallen met het rijstdieet | Kennis Rijst is niet alleen een trouwe metgezel in een evenwichtige en gezonde levensstijl, maar het kann jou ook helpen gewicht te verliezen. Veel rijstsoorten zijn zeer vetarm en bevatten veel waardevolle complexe koolhydraten,
Volledig antwoord bekijken

Is basmati rijst bruine rijst?

Witte rijst – Van alle verschillende soorten rijst is de witte soort één van de twee bekendste. De korrels worden bij dit type ontdaan van hun vliesje, wat helpt om de houdbaarheid te vergroten. Door diezelfde korrels vervolgens te polijsten houdt men een helder, wit en licht glanzend zaadje over.

Veel voorkomende varianten zijn basmati- en pandanrijst. Witte rijst bevat van nature veel B-vitamines en belangrijke mineralen als kalium en fosfor die zorgen voor een verlaagde bloeddruk en stevige botten en tanden. Daarnaast is het een bron van koolhydraten waar je energie van krijgt en bevat het vrijwel geen suikers, vetten of zout.

Hartstikke gezond dus! Bij Lassie vind je witte rijst onder de naam Toverrijst. Deze snelkookrijst is heel vlug klaar waardoor je in een handomdraai één van deze recepten met Toverrijst op tafel hebt staan!
Volledig antwoord bekijken

Hoeveel kcal zit er in bruine rijst?

Er zitten 321 kilocalorieën in 1 kopje (90 gram) zilvervliesrijst. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in ‘zilvervliesrijst’? 1 kopje (90 gram) zilvervliesrijst bevat :

Energie 321 kcal
Koolhydraten 66,2 g
– waarvan suikers 0,9 g
Vezels 2,7 g
Eiwit 7,5 g

Volledig antwoord bekijken

Welke rijst is het meest gezond?

Is rijst gezond? – Zilvervliesrijst past in een gezond voedingspatroon. Staat er een gerecht met rijst op het menu? Vervang dan witte rijstsoorten voor zilvervliesrijst. Zilvervliesrijst bevat namelijk de meeste voedingsstoffen, waaronder vezels. Vezels houden je darmen gezond, helpen je gewicht op peil te houden en kunnen de kans op darmkanker verkleinen! Lees hier meer over de voordelen van vezels.
Volledig antwoord bekijken

Wat is gezonder sushi rijst of bruine rijst?

Bruine rijst – En het moet gezegd worden: sushi met bruine rijst is misschien even wennen, maar evengoed zeer smakelijk. Bovendien zit je er langer vol van, wat het toch een stukje gezonder maakt dan witte rijst. Fijn als je even rustig aan wil doen, maar je geliefde sushi toch niet kunt missen.
Volledig antwoord bekijken

Is bruine rijst volkoren?

Zilvervliesrijst – Ook wel bruine rijst of volkorenrijst genoemd. Het vliesje zit bij zilvervliesrijst nog om de rijstkorrel heen. In dit vliesje zitten veel vezels, magnesium en andere voedingsstoffen. De kooktijd is zo’n 45 minuten. De ronde variant wordt wat zachter en kleeft ook wat meer aan elkaar.

 • Lange rijst kookt mooi droog af.
 • De lange korrel is iets moeilijker te telen, heeft een wat lagere opbrengst en is daarom wat duurder dan de ronde.
 • Varianten op de bekende bruine zilvervliesrijst zijn de rode en de zwarte.
 • Deze spontaan gevormde variëteiten worden niet apart verbouwd, maar groeien tussen de ‘gewone’ rijst in.

Na de oogst wordt de rijst met een elektronisch oog gesorteerd op kleurverschillen. De rode dan wel zwarte rijst wordt apart genomen. Geeft een verrassende kleur op je bord. Deze rijst halen wij uit Italië van Riseria Provera.
Volledig antwoord bekijken

Hoeveel gram bruine rijst per persoon?

Wat is het voedingsadvies voor rijst? – Als je rijst gaat koken, reken dan ongeveer 75 gram ongekookte rijst per persoon. Je kan ook een koffiekopje gebruiken als maatstaf, één koffiekopje is één portie rijst. Zilvervliesrijst staat in de Schijf van Vijf.

 1. De gezondheidseffecten van zilvervliesrijst gelden niet voor witte rijst.
 2. Het vervangen van witte producten zoals witte rijst, witbrood en witte pasta door zilvervliesrijst, volkorenbrood en volkoren pasta geeft winst voor de gezondheid.
 3. Het verkleint bijvoorbeeld de kans op hart- en vaatziekten.
 4. Als je voldoende volkoren graanproducten eet, dan profiteer je van deze gezondheidseffecten en van de voedingsstoffen die ze leveren.

Lees meer over brood en graanproducten en vul de Schijf van Vijf voor jou in voor een voedingsadvies op maat. Vanwege de mogelijke aanwezigheid van schadelijke stoffen, zoals arseen, in rijst en rijstproducten zoals rijstwafels is het advies om gevarieerd te eten.
Volledig antwoord bekijken