Onder normale druk (standaarddruk) gaat water verdampen bij 100 graden celsius, dit noemen we koken. We weten ook dat bij een lage tegendruk het water kookt bij een lagere temperatuur. Als we de druk verhogen heb je dus een hogere temperatuur nodig om het water te koken.
In een snelkookpan kun je bijvoorbeeld wel een watertemperatuur van 120 graden celsius bereiken. Het ligt vooral aan de druk die je in je opstelling kunt opbouwen, hoe hoog de watertemperatuur kan worden. In BINAS kun je de tabel vinden waarin het verband tussen temperatuur enn druk word aangegeven. Daarnaast kwam ikop internet een site tegen waar je dit netjes kunt laten uitrekenen zie http://www.csgnetwork.com/prescorh2oboilcalc.html Ik kan niet garanderen dat deze bron de juiste waarden heeft maar heb geen reden om aan te nemen dat het neit klopt.
Aan jou de tak om met een berekenibg of tabel uit een andere bron te checken of het klopt. Verder staat er wel een leuk proefje over koken en druk op natuurkunde.nl, zie http://www.natuurkunde.nl/artikelen/view.do?supportId=673954 (zitten veel filmpjes in dit artikel dus dat duur t wel even met laden)
Volledig antwoord bekijken
Contents
Kan water warmer dan 100 graden worden?
Er is geen bovengrens. Stoom kan elke hoge temperatuur bereiken en stoom is ook water.
Volledig antwoord bekijken
Kan water koken bij 80 graden?
3.Didactische aanwijzingen – Zie het tweede deel van het filmpje waterkokenbij80graden.aanwijzingen voor de docent voor het leerdoel, de voorkennis van leerlingen en activerende vragen voor, tijdens en na de demo. leerdoel: De leerlingen kunnen beschrijven dat je water onder 100 o C kunt laten koken door de druk boven het water voldoende te laten dalen. voorkennis
- uit het dagelijkse leven weten leerlingen
- dat water kookt als er bellen in komen die omhoog gaan en aan het wateroppervlak uiteen spatten
- bekend veronderstelde voorkennis uit het natuurkunde onderwijs: de leerlingen weten
- dat water kookt bij 100 o C
- wat luchtdruk is
- dat de luchtdruk gewoonlijk ongeveer 1 atmosfeer is
- dat je de druk van de lucht met een pomp kunt verlagen
- leerlingen kunnen het denkbeeld hebben
- dat water alleen bij 100 o C kookt.
- dat er in de bellen die tijdens het koken ontstaan, lucht zit, in plaats van waterdamp
- dat het water al kookt als de in het water opgeloste lucht vrij komt (dan raast het water, bij ca.90 o C),
- wat de leerlingen nog niet weten:
- dat het koken van water warmte kost en dat de temperatuur van het water dat onder verlaagde druk kookt, daardoor omlaag gaat
- dat er boven het water zich een dampdruk opbouwt en dat de maximale dampdruk van de temperatuur afhangt.
vragen voor, tijdens en na U kunt de leerlingen bij de demonstratieproef betrekken door het vragen te laten beantwoorden. Vooraf, bij de inleiding, kunt u vragen stellen zoals:
zou het ook mogelijk zijn om water bij een lagere temperatuur te laten koken?
Tijdens het uitvoeren van de proef kunt u vragen stellen zoals:
- wat gebeurt er tijdens het pompen met de druk boven het water? En met de druk in het water?
- wat zit er in de bellen die nu ontstaan?
Na het uitvoeren, tijdens de bespreking, kunt u vragen stellen zoals:
- hoe hoog was de druk in de bellen die ontstonden bij het koken?
- wat zou je moeten doen om het water bij een nog lagere temperatuur, bijvoorbeeld 70 o C, te laten koken?
* met dank aan Fridolin van der Lecq voor het maken van de filmpjes in het Teaching and Learning Lab van het Freudenthal Instituut (Universiteit Utrecht).
Volledig antwoord bekijken
Hoe heet kan kokend water worden?
Kookpunt en druk – In een open vat, bijvoorbeeld een pan met water, zal toevoegen van energie leiden tot temperatuurstijging van de vloeistof. Wanneer het kookpunt is bereikt neemt de temperatuur van de vloeistof niet meer toe; de maximumtemperatuur is bereikt.
- Voor water is deze temperatuur bij 1 atmosfeer 100°C.
- De plaatselijke atmosferische druk is afhankelijk van het weer en de hoogte t.o.v.
- De zeespiegel.
- Op, bij een omgevingsluchtdruk van ongeveer 0,31 bar, is het kookpunt van water slechts 71,
- Daarentegen zal in een bij verwarming de temperatuur van de vloeistof toenemen tot het ventiel opengaat bij een ingestelde druk.
Deze ligt hoger dan de atmosferische druk. Zodra er stoom uit de snelkookpan verdwijnt, kookt in de pan de vloeistof. Bij een ingestelde druk van 1 of 2 bar overdruk is de kooktemperatuur ongeveer 120 respectievelijk 130 °C. De vloeistofdamplijn die de uitzet tegen de temperatuur laat zien bij welke druk welke kooktemperatuur hoort.
Hieronder is de damplijn voor logaritmisch weergegeven: De vloeistofdamplijn loopt van het tot het, Onder het tripelpunt, wanneer de stof niet onderkoeld is, zal hij vast zijn en sublimeert hij. Boven het kritisch punt bestaat er geen overgang meer tussen vloeistof en gas en bestaat er derhalve geen kookpunt meer.
In dat geval zal het toevoeren van energie leiden tot expansie van gas als de druk gelijk wordt gehouden, of tot toename van de druk als het volume gelijk blijft. Voor water ligt het tripelpunt bij 0,01 °C en het kritisch punt bij 373,946 °C.
Volledig antwoord bekijken
Wat is goedkoper water koken op inductie of waterkoker?
Wat met het fornuis? – Het hangt ervan af welk fornuis je hebt. “Van alle soorten, is het gasvuur het minst zuinig “, zegt Koen Wauters. “Er gaat veel energie verloren omdat er gas naast de kookpot komt. Met een gasvuur warm je dus eigenlijk ook een beetje je keuken op.” Een paar jaar geleden zou je zelfs kunnen zeggen dat je het goedkoopst af was met het inefficiënte gasfornuis.
” Toen gas heel goedkoop was, was efficiëntie niet zo belangrijk in de prijsberekening. Dat is nu niet meer het geval.” Dan heb je ook nog het traditioneel elektrisch vuur of een keramisch vuur : “Dat is volgens Koen Wauters ook niet ideaal. “Die kookplaten moeten eerst tijd krijgen om op te warmen. Pas als dat gebeurd is, kan het water opwarmen.” Dan is er nog inductie.
“Van alle fornuizen is dat de meest efficiënte keuze”, zegt Koen Wauters. “Maar inductie moet het wel afleggen tegen de waterkoker.” Volgens de berekening van Alex Polfliet is het zelfs dubbel zo dan de waterkoker. Waarom? “Het vermogen van inductie is het dubbele dan dat van de waterkoker en het duurt ook dubbel zo lang om water op te warmen.
Volledig antwoord bekijken
Kan water 101 graden worden?
scan nu de QR -code – Op 20 januari om 11 uur is in Ukkel met 1048,3 hectopascal (hPa) een nieuw absoluut record voor de luchtdruk gemeten (voor Ukkel). Dat meldt weerman Frank Deboosere op Twitter. Het vorig record van 1048,0 hPa dateert van 27 januari 1932. Deze records worden sinds 1901 bijgehouden, zegt weerman David Dehenauw op Twitter.
Veel zal u daarvan niet merken, alleen kookt water nu pas bij 101 graden! Die waarde voor de luchtdruk, herleid naar zeeniveau, kan de komende uren nog wat stijgen. “Meer dan een cijferrecord is het niet. We voelen er niets van of ondervinden er – in tegenstelling tot neerslag of temperatuur – geen bijzondere gevolgen van, buiten droog en rustig weer.
Zeer hoge luchtdruk is eerder iets voor de winterperiode. Luchtdruk is een maat voor het gewicht van de luchtkolom boven ons. Hoe hoger je gaat, hoe lager de luchtdruk. De waarden worden herleid naar zeeniveau”, licht Dehenauw toe. Normaal is het bij hoge luchtdruk mooi weer, zei weervrouw Sabine Hagedoren in “De wereld vandaag” (zie audio onder), maar omdat we kampen met een hoge luchtvochtigheid geeft dat rustig maar mistig en bewolkt weer.
In de hogergelegen Ardennen was het daarentegen wel zonnig, zo zei ze. Waarom kookt water nu pas bij 101 graden? De meeste mensen merken dus, zoals gezegd, niets van hoge luchtdruk. Tenzij men een pannetje water op het vuur zet. Water kookt bij een luchtdruk van 1.048 hPa namelijk pas bij 101 graden Celsius, aldus de Nederlandse site Weerplaza.
Normaal is dit 100 graden. Hoe komt dat? Luchtdruk en temperatuur zijn nauw met elkaar verweven. Bij onze temperatuurschaal, die van Celsius, is 100 graden het kookpunt van water bij 1013,25 hPa, zowat de gemiddelde luchtdruk op zeeniveau. Het normale of atmosferische kookpunt noemen we de temperatuur waarbij de dampdruk van een vloeistof gelijk is aan de atmosferische druk.
Door de warmte ontsnappen er atomen uit de vloeistof die een damplaagje boven het oppervlak vormen en die een druk uitoefenen, de dampdruk. Zoals gezegd is dat bij water het geval bij 100 graden, maar dat geldt enkel bij een luchtdruk van 1013,25 hPa. Als de luchtdruk hoger is, zoals nu met 1048,3 hPa, is er meer warmte nodig om de dampdruk gelijk te krijgen aan de hogere atmosferische druk, en moet water verwarmd worden tot 101 graden Celsius.
Het omgekeerde gaat overigens ook op. Op grotere hoogten is de luchtdruk lager, omdat de kolom lucht die op de aarde drukt er minder hoog en dus minder zwaar is, en zo zal water op de Mount Everest met zijn hoogte van 8.848 meter en een luchtdruk van ongeveer 310 hPa al koken bij een temperatuur van 69 graden.
- Op een hoogte van zo’n 2.000 meter is dat zo’n 93,4 graden Celsius.
- Bergbeklimmers die een eitje willen koken, moeten dat dan ook langer laten koken omdat het water minder warm is als het kookt.
- Dit verband tussen luchtdruk en hoogte werd in de 19e eeuw gebruikt door ontdekkingsreizigers die de temperatuur maten waarop hun water begon te koken om een ruwe schatting te krijgen van de hoogte waarop ze zich bevonden.
bron: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/01/20/nieuw-record-hoge-luchtdruk-in-ukkel-opgetekend/ Ken jij onze Innovation Watchers al? Wil je op de hoogte blijven van het nieuws op wetenschappelijk vlak, volg dan onze I-watchers op de voet !
Volledig antwoord bekijken
Hoeveel graden is heet water uit de kraan?
– Voor de aanpak van hardnekkige vlekken en aangekoekt voedsel is soms zeer heet water nodig. Het is zeker eenvoudiger om stomend heet water direct uit de kraan te gebruiken dan te moeten wachten tot de waterkoker kookt! Is er een verschil tussen water van 100 °C en stomend heet water wat betreft de reinigingskracht? Net als bij koken, niet echt – een paar graden vormt geen praktisch verschil.
Hoewel het van huishouden tot huishouden verschilt, is puur heet water uit de kraan in het algemeen circa 55 °C. Wanneer je de temperatuur van water uit de kraan bijna verdubbeld, heeft een paar graden in elk geval geen merkbaar effect. Uiteraard moet u net zo voorzichtig omgaan met water uit een specifieke heetwaterkraan (zij het kokend heet of stomend heet) als met water uit een waterkoker.
Als u de kraan voor de afwas gebruikt, adviseren wij rubberen handschoenen te dragen en de stomend-heetwaterkraan alleen in korte periodes te laten lopen. Vul een gootsteen nooit met een stomend-heetwaterkraan!
Volledig antwoord bekijken
Wat is de hoogste temperatuur ooit gemeten op aarde?
Lekker die zon maar je kunt ook overdrijven. Op sommige plekken op onze aardbol kun je de zon maar beter niet voelen. Levensgevaarlijk heet kan het er zijn. Bekijk de 5 heetste plaatsen op onze planeet. Iraanse oven Onbetwist de heetste plek op onze aardbol is de Dasht-e Lut woestijn in Iran.
Hier werd ooit een record temperatuur gemeten van 70,7°C. Leven is er niet, zelfs bacteriën houden het hier voor gezien op deze een na droogste plek op aarde (alleen delen van de Atacama-woestijn in Chili zijn droger). De woestijn bestaat o.a. uit ruim 500 meter hoge duinen en rotspilaren. Midden in de woestijn komt geen mens, de rand is evt.
te bezoeken met een welwillende privéchauffeur. Dash-e Lut in Iran, hier werd de hoogste temperatuur gemeten ( foto Isle Of Skye, Flickr) Australische Barbeque In de outback van Australië is het niet veel kouder. In the Badlands (Queensland) haald het kwik net de 70 graden niet. In jaren van El Niño kan hier de temperatuur flink stijgen. Badlands Queensland (foto nationalparks.queensland.com) Chinese Vlammen In de regio Xinjiang maken de ‘Flaming Mountains’ hun naam waar. Het wonderlijk gekleurde berglandschap met vele kloven heeft met een beetje fantasie iets weg van een vlammenzee. Qua temperatuur is de naam in ieder geval goed gekozen. Droge beekbedding in de Flaming Mountains, China. (foto Momo, flickr) Amerika’s Vallei van de Dood De heetste en droogste plek van Amerika kennen we allemaal, o.a. van de snelheidsrecords die hier gevestigd worden. Opvallend is dat dit hete stuk aarde graag bezocht wordt door natuurliefhebbers en avonturiers.
Ook dieren weten hier (vossen en knaagdieren die ‘s nachts actief zijn) te overleven en bij een beetje regen schieten de bloemen uit de grond. Death Valley ligt grotendeels onder zeeniveau, is omgeven door bergen en laat de temperatuur regelmatig richting 50°C gaan. Eigenlijk is dit de meest constante hete plek op aarde, de hoogste meting was 56.5°C.
Tip: ga je naar Amerika, vergeet dan niet dat je een ESTA nodig hebt om in Amerika te reizen Death Valley, USA (foto Mark Bayes, flickr) Libische Kookstad Er is discussie geweest over de juistheid van de El Azizia-meting uit 1922 in Libië die lange tijd als hoogste meting werd gezien. Er wordt getwijfeld over 58°C van toen. Toch is men het er over eens dat het in de stad ten zuiden van Tripoli gloeiend heet kan worden waarbij de temperatuur regelmatig de 50°C overstijgt. Jonge dames met hun geit in het droge land net buiten Al Azizia (foto Thomas Smith, flickr)
Volledig antwoord bekijken
Kan water harder koken dan 100 graden?
Wat gebeurt er in een snelkookpan? – De omringende druk is dus de bepalende factor voor de temperatuur waarop water kookt. Die kan, afhankelijk van de druk, lager of hoger zijn dan de standaard 100 graden bij standaard druk. Bij een hogere druk is de kooktemperatuur ook hoger.
- Dat principe wordt in de keuken ook uitgebuit, namelijk bij de snelkookpan.
- Deze heeft een speciaal ventiel waardoor de stoom in de pan een overdruk van één tot twee atmosfeer kan hebben (ten opzichte van de normale luchtdruk van 1 atmosfeer).
- Daardoor kan het water in zo’n pan soms pas bij 120 of zelfs 130 graden Celsius koken.
Voedsel is bij die hogere temperatuur veel sneller gaar, en het heeft nog meer voordelen. Zo wordt er bij die temperatuur bij een aantal gerechten veel meer smaak ontwikkeld. Dat komt door de temperatuursafhankelijke Maillardreactie. Zie ook,
Volledig antwoord bekijken
Hoe warm wordt water uit de waterkoker?
De ideale temperatuur waterkoker – Hete thee! Inderdaad vaak is-ie té heet. De theebladeren verbranden, de smaak wordt bitter en alle delicate smaken gaan verloren. De temperatuur van het water is dus een zaak van belang. Net na het koken heeft het water in de koker een temperatuur van zo’n 90 tot 95 graden Celsius.
Volledig antwoord bekijken
Kun je warm water koken?
Lauw water uit de warmwater kraan is geen drinkwater! Lauw water uit de warmwaterkraan is geen drinkwater. Ook niet om mee te koken of thee of voor babyvoeding! Bij yoga word je altijd verteld om lauw water te drinken op de nuchtere maag. Maar pas op! Drink nooit lauw water uit de warmwater (meng)kraan.
Volledig antwoord bekijken
Wat is goedkoper een waterkoker of fluitketel?
Energieverbruik – Een waterkoker is duurzamer dan een fluitketel. Dit komt vooral omdat er tijdens het koken op een gasfornuis of een elektrisch fornuis veel warmte verloren gaat. Deze warmte komt weliswaar vrij in de woning, dus je zou de kachel een standje lager kunnen zetten, maar heel efficiënt is het niet.
Volledig antwoord bekijken