Hoe Ei Koken In Magnetron?

Hoe Ei Koken In Magnetron
Vul een kom met zo’n 120 ml water en laat het ei voorzichtig uit de schaal in het water glijden. Zorg ervoor dat het ei volledig onder water staat. Zo niet, voeg dan nog wat water toe. Dek de kom af met een schaal en zet een minuut lang op de hoogste stand in de magnetron.
Volledig antwoord bekijken

Hoe kan je een ei koken in de magnetron?

Het is zo verleidelijk: denken dat je even snel een ei kunt koken in de magnetron. Maar als je ‘m er gewoon met schil en al in legt, ontploft je ei. Waarom is dat? En kun je voorkomen dat je ei explodeert in de magnetron? Een magnetron heet in het Engels ‘microwave oven’ en die microgolven, daar draait het om.

 1. De microgolfstraling van de magnetron zorgt ervoor dat watermoleculen, maar ook de moleculen in bijvoorbeeld vet of suiker, gaan trillen.
 2. Een pan of een oven verwarmt alleen de buitenste laag, waarna het tijd kost om de hitte door te laten dringen tot wat je wilt verwarmen, of dat nu soep, melk of een kliekje van gisteravond is.

De microgolfstraling dringt sneller in het binnenste van wat je wilt opwarmen door. Ook het binnenste van een ei wanner je dat in de magnetron wilt koken. Het water in het ei is dus vatbaarder voor de microgolfstraling dan de eischaal er omheen. De watermoleculen gaan sneller trillen, worden warmer en veranderen in stoom.

Stoom neemt veel meer ruimte in beslag dan water. Deze snelle uitzetting kan de eischaal niet aan en ze knapt. De ontploffing in de magnetron wordt dus veroorzaakt doordat straling de watermoleculen sneller verwarmt dan het omhulsel; de schil van je ei. Er zijn manieren om je ei wel in een magnetron te koken.

Zo kun je het eiwit en eigeel in een glas doen en het ongeveer 1,5 minuut op de laagste stand laten garen. Makkelijker: een ei-koker die speciaal ontwikkeld is voor in de magnetron. Zo ben je gegarandeerd van een lekker eitje zonder de troep van een ontploffend ei, zoals je die in onderstaande video ziet.

En dat scheelt een hoop schoonmaakwerk terwijl je wél van je eitje kunt genieten. Waarom ontploft een ei in de magnetron? #EGGSPLOSIE – Vraag het Google #35 – YouTube Google Nederland 171K subscribers Waarom ontploft een ei in de magnetron? #EGGSPLOSIE – Vraag het Google #35 Google Nederland Watch later Share Copy link Info Shopping Tap to unmute If playback doesn’t begin shortly, try restarting your device.

You might be interested:  Hoe Lang Koken Voor Sterilisatie?

More videos
Volledig antwoord bekijken

Kan een rauw ei in de magnetron?

Misschien heb je er wel eens van gehoord; sommige dingen kun je beter niet in de magnetron doen. Een ei bijvoorbeeld. Deze kun je beter niet in de magnetron koken. Maar dat is natuurlijk niet het enige op het lijstje Er is meer! Eieren Op zich is het bij de meeste mensen bekend dat je beter geen volledig ei in de magnetron moet doen.

 1. Doe je een rauw ei met schaal in de magnetron, dan wordt de druk in het ei zo hoog dat deze zal ontploffen.
 2. En dat geeft natuurlijk een enorme troep! En wist je dat ook wanneer je het ei al uit de magnetron hebt gehaald het ei alsnog kan ontploffen? Best gevaarlijk want voor je het weet krijg je de hete inhoud van het ei over je handen en verbrand je je handen.

Au! Aluminiumfolie Het is je misschien wel eens per ongeluk gebeurt Je wilde iets opwarmen en vergat het aluminiumfolie eraf te halen of er is nog een klein stukje achter gebleven zonder dat je het hebt gezien. Voor je het weet lijkt er een enorme onweersbui los te barsten in de magnetron en schrik je je een ongeluk.

Aluminiumfolie veroorzaakt dit. Haal dit dan ook altijd van de maaltijd af die je wil opwarmen! Rode peper Rode pepers staan om een andere reden in dit lijstje. Doe je een peper in de magnetron dan gebeurt er niet zoveel. Maar open je de deur? Dan kan dit enorm gaan branden aan je ogen en keel. Bevroren vlees Ook wordt het afgeraden bevroren vlees op te warmen in de magnetron.

Doe je dit wel dan vieren bacteriën geheid feest. Ook zal het vlees aan de buitenkant gaar worden, maar in het midden blijft het ijs maar dan ook echt ijskoud. Verstandiger is om het vlees dat je wil eten een nacht van tevoren in de koelkast te leggen in plaats van in de diepvries.
Volledig antwoord bekijken

Waarom kan een ei niet in de magnetron?

Superheet water – Het eigeel bleek in alle metingen heter dan de rest van het ei. Dit betekent dat het eigeel gevoeliger is voor de straling van de magnetron en dus meer opwarmt. Hierdoor ontstaat een onstabiele situatie. De onderzoekers denken dat in het eigeel kleine kamertjes vormen met superheet water.
Volledig antwoord bekijken

Kan je koken in de magnetron?

Veelzijdig en gezond – Een magnetron kan meer dan je denkt. Al het eten wat je kookt, stoomt of pocheert, kan ook gaar gemaakt worden in de magnetron. Niet alleen groente of aardappelen, maar je kunt er ook vlees of vis mee klaarmaken. Volgens het Voedingscentrum is koken met een magnetron gezond : veel vitamines blijven beter behouden en je hoeft geen olie of vet te gebruiken.
Volledig antwoord bekijken

Hoe gevaarlijk is een magnetron?

Samenvatting –

 • De EM-straling die een magnetron gebruikt is onschuldig en niet radioactief.
 • De EM-straling die een magnetron gebruikt maakt voedsel niet radioactief of ongezond.
 • De EM-straling kan niet uit de magnetron ontsnappen.
 • Er zitten stoffen in verpakkingsmateriaal en bakjes en schaaltjes die naar het voedsel kunnen migreren. De hoeveelheden zijn vaak uiterst gering en onduidelijk is wat de gezondheidsrisico’s zijn en hoe hoog de inname daarvoor dan moet zijn. Wil je dat risico niet nemen dan kun je ervoor kiezen om het magnetron-voedsel in daarvoor geschikt keramiek of glas op te warmen.
 • Iedere kookmethode gaat gepaard met verlies van voedingswaarde. Het gebruik van de magnetron leidt in het algemeen tot minstens dezelfde voedingswaarde als andere kookmethoden.
 • De belangrijkste factoren die bij de verschillende kookmethoden invloed hebben op de achteruitgang van de voedingswaarde zijn:
  • Een hoge temperatuur
  • Een lange bereidingsduur
  • Een ruime hoeveelheid water
You might be interested:  Wat Kost Het Aan Gas Om Te Koken?

Gebruik daarom zo min mogelijk water wanneer je voedsel wilt koken of in de magnetron wilt verwarmen en houd de bereidingsduur zo kort mogelijk. Bronnen

 1. Alin J and Hakkarainen M, 2012. Migration from polycarbonate packaging to food simulants during microwave heating. Polymer Degradation and Stability, 97, 1387–1395
 2. EFSA CEF Panel (EFSA Panel on Food Contact Materials, Enzymes, Flavourings and Processing Aids), 2015. Scientific Opinion on the risks to public health related to the presence of bisphenol A (BPA) in foodstuffs: Executive summary. EFSA Journal 2015;13(1):3978, 23 pp.
 3. Moreira MA, André LC, Cardeal ZL. Analysis of phthalate migration to food simulants in plastic containers during microwave operations. Int J Environ Res Public Health.2013 Dec 30;11(1):507-26.
 4. Verordening (EU) Nr.10/2011 van de commissie van 14 januari 2011 betreffende materialen en voorwerpen van kunststof, bestemd om met levensmiddelen in contact te komen.
 5. Lee S, Choi Y, Jeong HS, Lee J, Sung J. Effect of different cooking methods on the content of vitamins and true retention in selected vegetables. Food Sci Biotechnol.2017 Dec 12;27(2):333-342.
 6. Murador D, Braga AR, Da Cunha D, De Rosso V. Alterations in phenolic compound levels and antioxidant activity in response to cooking technique effects: A meta-analytic investigation. Crit Rev Food Sci Nutr.2018 Jan 22;58(2):169-177.
 7. Oliveira, Lara & Pinto e Silva, Maria Elisabeth & Atzingen, Maria & Soares-Freitas, Rosana. (2013). Vitamin retention in vegetables submitted to heat treatment. Nutrition & Food Science.43.505-512.10.1108/NFS-12-2012-0126.
 8. Kala A, Prakash J. Nutrient Composition and Sensory Profile of Differently Cooked Green Leafy Vegetables, International Journal of Food Properties,2004; 7:3, 659-669.
 9. Jiménez-Monreal AM, García-Diz L, Martínez-Tomé M, Mariscal M, Murcia MA. Influence of cooking methods on antioxidant activity of vegetables. J Food Sci.2009 Apr;74(3):H97-H103.
 10. Wu X, Zhao Y, Haytowitz DB, Chen P, Pehrsson PR. Effects of domestic cooking on flavonoids in broccoli and calculation of retention factors. Heliyon.2019 Mar 7;5(3):e01310.
 11. Yuan GF, Sun B, Yuan J, Wang QM. Effects of different cooking methods on health-promoting compounds of broccoli. J Zhejiang Univ Sci B.2009 Aug;10(8):580-8.
 12. Mark W Davey MW, Van Montagu M, Inze D, Sanmartin M, Kanellis A, Smirnoff N, Benzie IJJ, Strain JJ Favell D, Fletcher J. Plant L-ascorbic acid: chemistry, function, metabolism, bioavailability and effects of processing. J Sci Food Agric 80:825±860 (2000).
 13. Jiang H, Liu Z, Wang S. Microwave processing: Effects and impacts on food components. Crit Rev Food Sci Nutr.2018;58(14):2476-2489.
 14. Vallejo F, Tomas-Barber FA, Garcıa-Viguera Phenolic compound contents in edible parts of broccoli inflorescences after domestic cooking. J Sci Food Agric 2003; 83:1511–1516.
 15. López-Berenguer C, Carvajal M, Moreno DA, García-Viguera C. Effects of microwave cooking conditions on bioactive compounds present in broccoli inflorescences. J Agric Food Chem.2007 Nov 28;55(24):10001-7.
You might be interested:  Welke Pannen Zijn Geschikt Voor Keramisch Koken?

Volledig antwoord bekijken

Wat is goedkoper koken op gas of in de magnetron?

Klein verschil – In de jaren zeventig en tachtig leek de magnetron dé nieuwe uitvinding voor in de keuken. Maar het imago van de magnetron veranderde. Er was weinig bekend over de straling, het apparaat werd geassocieerd met slechte kant-en-klare maaltijden en het kreeg de stempel ‘makkelijk’. Lees ook: Kun je een mondkapje reinigen in de magnetron? ‘Echt niet doen’ Joyce Donat van de Consumentenbond verwacht niet dat de magnetron dé oplossing gaat zijn voor de dure gasrekening. Echt veel kosten besparen doe je namelijk niet door de magnetron te gebruiken.
Volledig antwoord bekijken

Kan Chinees in de magnetron?

Chinees eten opwarmen Heb je lekkere Chinese afhaal gehaald en is het koud? Of wil je het restje van gisteren opnieuw opwarmen? Chinees afhaal eten kun je het beste in de magnetron opwarmen zoals we hieronder uitleggen. Heb je geen magnetron? Doe het dan gewoon rustig in een pannetje.

Doe het eten in een (voor de magnetron geschikt) bakje en dek dit af met magnetronfolie, prik met een vork een paar gaatjes in de folie. Zet het bakje in de magnetron en laat dit op vol vermogen 5 minuten opwarmen. Roer het eten goed door, controleer of het heet is en anders herhaal je de vorige stap.

: Chinees eten opwarmen
Volledig antwoord bekijken

Kan aluminiumfolie in de magnetron?

Bakjes die niet in de magnetron kunnen – Er zijn ook bakjes die niet in de magnetron kunnen. Allereerst zijn dit de bakjes waarop het ‘microwave-safe’ icoon ontbreekt. Maar ook bakjes van aluminium kunnen niet tegen de magnetron. Door de warmte geeft het aluminium vonken en kan het een kletterend geluid geven, wat ook nog eens voor kortsluiting kan zorgen.
Volledig antwoord bekijken

Hoe lang moet je een hard gekookt ei koken?

Eieren koken: hoe ga je te werk? – Om het leeglopen van een ei tijdens het koken te voorkomen kan je met een eierprikker aan de stompe kant van het ei een gaatje in de schaal prikken. Doe de eieren in een pan. Voeg zoveel water toe dat ze half onder staan.

Reken voor een hardgekookt ei op 10 minuten. Reken voor een half zacht gekookt ei op 8-9 minuten. Reken voor een zacht gekookt ei op 6-7 minuten.

Leg de eieren in koud water of spoel ze af met koud water (eieren schrikken). Hierdoor pellen ze makkelijker en stopt het garingsproces. In onderstaande video zie je stap voor stap hoe je een ei kookt.
Volledig antwoord bekijken