Welk Fruit Mag Ik Eten Als Ik Nierproblemen Heb? (TOP 5 Tips)

Bij ernstige nierschade is het dan ook belangrijk op te letten met het eten van fruit. Nieren hebben de vorm van een boon en wegen per stuk ongeveer 160 gram.De helft minder.

Fruitsoort* Hoeveelheid kalium (in milligram)
Appel (zonder schil) 150
Banaan 550
Bramen (100 gram) 185
Kersen (100 gram) 250

7 •

Is ananas slecht voor de nieren?

Onderzoekers zien dat een beschadigde nier sneller herstelt als het ananas krijgt toegediend. Het nierweefsel dat door vrije radicalen is aangetast, komt terug tot zijn gezonde vorm als een ananasextract wordt gegeven. Daardoor werken de nieren beter. Als de nieren beter werken, worden er meer afvalstoffen afgevoerd.

Wat mag een nierpatiënt niet eten?

Voor alle nierpatiënten is het belangrijk om minder zout te eten. Door te veel zout gaat de bloeddruk omhoog. Dat is slecht voor de nieren. Ook werken bloeddrukverlagende medicijnen minder goed wanneer u te veel zout eet.

Welke voeding goed voor de nieren?

Dieet voor gezonde nieren

 • Eet veel fruit, groenten, peulvruchten en volkoren brood en rijst.
 • Beperk je vleesinname en eet bij voorkeur mager vlees zoals kip, en vis.
 • Kijk naar het voedseletiket en probeer voedsel te kiezen met een laag suikerpercentage en weinig zout en verzadigde vetten.
You might be interested:  Hoe Roti Pannenkoek Opwarmen?

Welke medicijnen zijn schadelijk voor de nieren?

Dit zijn bijvoorbeeld de pijnstillers ibuprofen, diclofenac en naproxen. Er zijn ook medicijnen die (acute) nierschade veroorzaken of verergeren, bijvoorbeeld:

 • Bepaalde antibiotica.
 • Glucoseverlagende medicatie.
 • Middelen tegen hoge bloeddruk.
 • Medicatie tegen jicht.
 • Het hartmiddel digoxine.
 • De stemmingsstabilisator lithium.

Hoeveel eiwit bij nierfalen?

Patiënten met cystenieren met beperkte nierfunctie krijgen dan ook over het algemeen een eiwitbeperkt dieet voorgeschreven. Over het algemeen wordt dan het gebruik van 0.8 gram eiwit per kg ideaal lichaamsgewicht geadviseerd.

Welke stoffen zitten in ananas?

Mineralen en vitaminen De ananas is zeer rijk aan vitamine A, B1, B6, B11, C, E. De Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) van vitamine C wordt bereikt door het eten van slechts 110 gram ananas. Belangrijke mineralen die in deze grote vrucht huizen zijn koper, mangaan, fosfor, magnesium, kalium, jodium en zink.

Wat kan je doen tegen nierschade?

In het kort

 1. Uw nieren halen afvalstoffen uit uw bloed en regelen uw bloeddruk.
 2. Bij nierschade werken de nieren minder goed.
 3. De behandeling bestaat uit: minder zout eten: maximaal 6 gram per dag.
 4. Gebruik bij pijn paracetamol.
 5. Gebruik géén ibuprofen, diclofenac of naproxen.

Wat te doen tegen nierfalen?

Wanneer de nieren niet goed meer functioneren, hopen afvalstoffen zich op in het lichaam. Deze afvalstoffen kunnen klachten veroorzaken zoals: Bloedarmoede, waardoor vermoeidheid ontstaat. 5

Is prei goed voor de nieren?

Heel gezond voor urinewegen en keel Als familielid van ui en knoflook heeft prei niet alleen grote culinaire eigenschappen, maar ook op medisch vlak is het een uitstekende groente die vooral voor de nieren en de rest van de urinewegen van groot belang kan zijn.

You might be interested:  Welk Fruit Mogen Paarden?

Welke thee is goed voor de nieren?

Het medicijn ciclosporine, dat vaak wordt voorgeschreven om afstoting van een getransplanteerde nier te voorkomen, heeft als bijwerking nierschade. Ratten die dit middel toegediend krijgen, lopen minder nierschade op als zij tegelijkertijd een extract van groene thee krijgen.

Wat moet je doen om je nieren gezond te houden?

Elf gouden tips voor gezonde nieren

 1. Gezond eten.
 2. Gebruik weinig zout.
 3. Gezond gewicht.
 4. Voldoende bewegen.
 5. Niet roken.
 6. Voorkom uitdroging.
 7. Voorzichtig met pijnstillers.
 8. Voorzichtig met contraststoffen bij röntgenonderzoek.

Heeft paracetamol invloed op de nieren?

Als u meerdere weken meer dan 5 tabletten van 500 mg per dag gebruikt kan dit schadelijk zijn. U heeft dan een kleine kans op schade aan lever, nieren en/of bloed. Gebruik per dag niet meer dan in de bijsluiter staat.

Is paracetamol schadelijk voor de nieren?

Bespreek het met uw arts als paracetamol niet genoeg helpt. Gebruik géén ibuprofen, diclofenac of naproxen. Die kunnen nierschade erger maken. Bij ernstige nierschade kunt u kiezen voor dialyse, buikspoeling, een donornier of alleen behandeling van klachten met bijvoorbeeld medicijnen of een dieet.

Is Dafalgan schadelijk voor de nieren?

Ondanks dat Dafalgan ® een bekend en veelgebruikt mid- del is, is het niet zonder gevaar. Dagelijks gebruik van (veel) paracetamol kan schadelijke gevolgen hebben voor uw nieren of lever. Daarom bedraagt de maximale dosis Dafalgan ® per dag 4g.