De doorgeschoten sla eten we niet meer op. De smaak wordt er niet beter op en eigenlijk kunnen de doorgeschoten kroppen linea recta de composthoop op. Zonde… Gelukkig is er ook nog een andere optie, namelijk de sla aan de kippen voeren.
Contents
- 1 Hoe voorkom je doorschieten?
- 2 Is doorgeschoten paksoi eetbaar?
- 3 Waarom schieten planten door?
- 4 Hoe lang groeit een krop sla?
- 5 Hoe komt het dat sla doorschiet?
- 6 Hoe moet je Pluksla plukken?
- 7 Kun je bloeiende paksoi eten?
- 8 Hoelang groeit paksoi?
- 9 Kun je doorgeschoten andijvie nog eten?
- 10 Waarom schiet andijvie door?
- 11 Kan je opgeschoten sla eten?
- 12 Welke sla in de winter?
- 13 Hoe lang sla planten?
- 14 Hoe groot wordt een krop sla?
- 15 Hoe lang sla oogsten?
Hoe voorkom je doorschieten?
Doorschieten betekent dat de groente een bloem gaat vormen waardoor je deze niet meer kan eten. Groenten die snel doorschieten zijn bijvoorbeeld bloemkool, broccoli, kropsla en rucola. Oogst op tijd om te voorkomen dat ze doorschieten. Mocht dat nu toch onverwacht gebeuren, laat ze dan vooral staan.
Is doorgeschoten paksoi eetbaar?
Mochten de planten door willen gaan schieten kun je ze nog steeds eten. Wacht dan niet te lang meer met oogsten want zodra je een bloemknop ziet zal ze binnen afzienbare tijd gaan bloeien, en dan wordt het blad al wat minder mooi en knapperig.
Waarom schieten planten door?
De oorzaak van doorschieten kan verschillend zijn en hangt van het gewas af. Vaak is de oorzaak een groeistagnatie door een koude- of droogteperiode, waardoor de plant niet oogstrijp wordt. Bij vroeger zaaien gaan de planten na een bepaald, vast aantal groeidagen doorschieten, dus is een snelle groei belangrijk.
Hoe lang groeit een krop sla?
Sla heeft voeding nodig om genoeg blaadjes te maken en een mooie krop te vormen. In potgrond zit voldoende voeding voor 8 weken, en daar heb je voldoende aan want ongeveer 10 weken na het zaaien kun je de sla al oogsten.
Hoe komt het dat sla doorschiet?
Sla is namelijk gevoelig voor daglengte: rond de langste dagen van het jaar schieten de kroppen snel door. Dat doorschieten betekent niets anders dan dat de kroppen sla gaan bloeien. In het hart van de krop ontstaat een bloemstengel en die stengel groeit in rap tempo omhoog. De doorgeschoten sla eten we niet meer op.
Hoe moet je Pluksla plukken?
Onder pluksla vallen alle slasoorten die geen echte kroppen vormen maar los blad. Bij het oogsten pluk je het buitenste blad en laat je de kern staan zodat die verder kan groeien. Op deze manier kan je er lang van oogsten.
Kun je bloeiende paksoi eten?
Schieten betekent dat de plant voortijdig gaat bloeien. Dit gaat heel snel: de ene week zien de planten er veelbelovend uit, de week erna zijn er bloeistengels zichtbaar van wel dertig centimeter lang. Gelukkig zijn deze ook eetbaar, maar paksoi wordt natuurlijk geteeld voor de mooie bladstengels.
Hoelang groeit paksoi?
Oogsten en bewaren Zes weken na het planten kun je de paksoi al oogsten. Wanneer je in half juli zaait, is deze kool eind september ongeveer oogstklaar. Het is van belang om de kool na de oogst snel naar een koele plaats te brengen. Hiermee voorkom je dat het blad slap wordt.
Kun je doorgeschoten andijvie nog eten?
Oogst andijvie (en sla) voordat de groente gaat bloeien (‘schieten’). Sla en andijvie zijn dan nog wel eetbaar, maar je kunt de groente nauwelijks nog bewaren en de oogst is beperkt. Doorgeschoten andijvie wordt erg bitter. Rooi de andijvie niet maar geniet van de hemelsblauwe bloemen!
Waarom schiet andijvie door?
Andijvie staat graag in de halfschaduw, en in lichtvochtige grond. Warmte in combinatie met droogte zorgen voor sneller doorschieten, dus geef regelmatig water als het niet regent, en geef water naast de plant, niet op de plant want dan kan het blad makkelijker gaan ´smetten´.
Kan je opgeschoten sla eten?
Doorgeschoten sla is nog wel te eten, maar het blad wordt wel wat bitterder. Persoonlijk vind ik dat nooit zo erg want ik houd wel van een beetje bitter. Een kwestie van smaak dus. Ja je eet toch ook het blad niet de stengel Als hij erg groot is is dat wat anders dan wordt hij wat harder.
Welke sla in de winter?
Wintersla is een versie van de gewone kropsla of botersla die extra goed tegen kou kan. Daarom kun je deze soort prima in het najaar zaaien om in de winter of het vroege voorjaar van te oogsten. Vaak wordt deze soort ‘s winters ‘onder glas’ geteeld of in een koude kas.
Hoe lang sla planten?
Slaplantjes planten kan in een serre al vanaf februari. Als je slaplantjes buiten plant, kan dit al vanaf halfweg maart tot september. Sla kan normaal tegen lichte nachtvorst in het voorjaar.
Hoe groot wordt een krop sla?
De blaadjes zijn dan ongeveer 10 tot 15 cm groot. Snijd ze boven het groeipunt af, zodat ze opnieuw uit kunnen lopen. Je kan bij sla die in losse kroppen groeit ook de losse bladeren afsnijden. Pak dan altijd de buitenste bladeren.
Hoe lang sla oogsten?
Kropsla oogst je binnen een paar weken, rucola en snij- of pluksla hebben zelfs maar een maand nodig. Door de sla boven het groeipunt af te snijden, houd je de plant in tact en kan hij opnieuw uitlopen.