Contents
- 1 Waar is stevia goed voor?
- 2 Kun je stevia verhitten?
- 3 Kan je suiker vervangen door stevia?
- 4 Waar smaakt stevia naar?
- 5 Hoeveel stevia is een lepel suiker?
- 6 Is stevia chemisch?
- 7 Kan stevia over datum?
- 8 Waar komt stevia vandaan?
- 9 Kan je suiker vervangen door stevia?
- 10 Hoeveel stevia is een lepel suiker?
Wat is beter stevia of suiker?
Is stevia gezonder dan suiker? – Hoewel stevia een E-nummer (E960) heeft, is zuivere stevia gezonder dan suiker. De zoetstof bevat vrijwel geen calorieën en heeft geen effect op je suikerspiegel. Daardoor blijft je suikerspiegel in balans, waardoor je geen last hebt van vetopslag en minder risico loopt op diabetes type 2.
Overgewicht Diabetes Cholesterol Hoge bloeddruk Hartklachten Sommige kankersoorten
Is stevia goed voor de gezondheid?
Conclusie – Stevia is een zoetstof van natuurlijke oorsprong. Het is veilig, calorie-arm en gezond, maar wel duur en het heeft een bitter nasmaakje. Net als gewone suiker en aspartaam geldt ook voor stevia: gebruik het met mate.
Waar is stevia goed voor?
Wat is stevia? – Stevia is een caloriearme suikervervanger die vaak wordt gebruikt door mensen die willen of een willen behouden. Ook voor mensen met diabetes is stevia een geschikte zoetstof. De naam verwijst naar de gehele stevia plant (Stevia Rebaudiana), waarvan maar enkele onderdelen zoet zijn.
De bladplant groeit van oorsprong in Zuid-Amerika, met name in Brazilië en Paraguay. Het eetbare gedeelte is het groene blad, wat sinds oudsher wordt gebruikt als natuurlijke zoetstof in thee en om medicijnen mee te zoeten. De groene steviabladeren zijn ongeveer 10-15 keer zoeter dan suiker, In de steviabladeren zitten steviolglycosiden: stofjes die de plant zoet maken.
De steviolglycosiden zijn 250-300 keer zoeter dan suiker, Steviolglycosiden (ook wel stevioside of rebausioside genoemd) hebben het E-nummer E960. Samenvatting: Stevia is de benaming van de gehele plant Stevia Rebaudiana. De stevia zoetstof die je in de winkel koopt bestaat uit de zoete delen van de plant.
Waarom is stevia zo duur?
Enkele jaren geleden werd Stevia gelanceerd als het gezonde alternatief voor suiker. Maar waarom is stevia zo duur? Je ziet stevia tegenwoordig overal: in klontjes, chocolade, confituur en in ijs. Stevia of honingkruid is een plant die uit Latijns-Amerika komt.
- In het wild groeit hij nog in Brazilië en Paraguay.
- De Guarani indianen uit Paraguay kennen stevia al lang.
- Ze gebruiken de gedroogde bladeren al eeuwen voor thee en medicijnen.
- Steviolglycosiden In Europa zijn steviolglycosiden sinds 2011 toegelaten.
- Dat zijn de zoetstoffen uit stevia.
- Op een verpakking moet dus staan: ‘bevat steviolglycosiden’, in plaats van ‘bevat stevia’.
Aan voedingsproducten worden geen steviablaadjes toegevoegd, enkel het extract van de blaadjes. Duurder om te kweken Net zoals suiker gewonnen wordt uit suikerbieten, worden steviolglycosiden gewonnen uit steviablaadjes. Alleen is dat niet zo simpel als bij suiker.
Het kost veel meer moeite om steviolglycosiden uit steviablaadjes te winnen dan suiker uit suikerbieten. Bovendien is het moeilijker om steviaplanten te kweken dan suikerbieten. Daarom zijn producten met steviolglycosiden veel duurder dan traditionele suikerproducten. Voor confituur of chocolade met de zoetstof betaal je gemakkelijk 2 tot 3 keer zoveel.
En klontjes met de steviolglycosiden kosten zelfs 30 keer zo veel als gewone suikerklontjes. De kwaliteit van de vulstof Omdat steviolglycosiden 300 keer zoeter zijn dan suiker, moet een klontje opgevuld worden met een vulstof. Anders zou het een minuscuul klontje zijn.
- Voor die vulstof heeft een fabrikant de keuze uit verschillende stoffen, zoals maltodextrine en eritritol.
- Maltodextrine is relatief goedkoop, maar daar mag je niet te veel eten, zeker niet als je diabetes hebt.
- Eritritol kennen we van de koudmakende chocolade en is vrij duur.
- Producten waar eritritol in zit zijn daarom ook duurder.
Zelf bakken met steviolglycosiden Het is een goed idee om verschillende producten met stevia te proberen en dan zelf te beslissen wat jij het lekkerst vindt. Of je kan natuurlijk zelf bakken met steviolglycosiden, maar dan mag je niet te veel van de zoetstof gebruikt.
- Je moet eigenlijk elk recept opnieuw uitvinden.
- Want als je bijvoorbeeld 5 keer meer steviolglycosiden gebruikt dan nodig is, neemt de zoete smaak niet met 5 keer toe maar met slechts 40 procent.
- De bittere nasmaak – die in het geval van stevioglycosiden naar zoethout smaakt – verdubbelt wel.
- Er zijn kookboeken voor gerechten met steviolglycosiden en op het internet vind je ook heel wat recepten.
Zo kan je eens afwisselen met ‘gewone’ suiker. Da’s volgens de Wereldgezondheidsorganisatie in elk geval een goed idee, want die raadt aan maximaal 35 mg suiker per dag te eten.
Kun je stevia verhitten?
Alles over Stevia Naast is het gebruik van Stevia ook een ware trend de laatste tijd. We zien steeds vaker producten die gemaakt zijn op basis van Stevia en waarbij dus geclaimd wordt dat het goed is voor de gezondheid. Of in ieder geval niet schadelijk is. Wat is het? Stevia is een suikervervanger die gezoet wordt op basis van een extract uit de steviaplant (stevioglycosiden) en erythritol. Beide zijn twee zoetstoffen met een natuurlijke oorsprong. De zoetkracht van de steviaplant en de structuur van de erythritol geven het product een sterke gelijkenis met suiker.
- De Stevia Rebaudiana Bartoni is een plant uit Zuid-Amerika, die bekendstaat om haar zoetkracht.
- Deze plant wordt ook wel suikerplant, honingkruid of kortweg stevia genoemd.
- De plant wordt door de oorspronkelijke bewoners al eeuwenlang gebruikt als natuurlijk zoetmiddel maar pas sinds december 2011 is het gebruik van stevioglycosiden in voedingsmiddelen ook in de EU goedgekeurd.
Vandaar dat je de laatste jaren/maanden dus steeds meer over Stevia leest. Hoe wordt het gemaakt? Zoals ik net al vertelde worden de stevioglycosiden gewonnen uit de blaadjes van de steviaplant. Deze stevioglycosiden zijn 200 tot 300 keer zoeter dan suiker en bovendien calorievrij, het belangrijkste promotiemiddel van Stevia.
De stevioglycosiden worden met behulp van heet water uit gedroogde blaadjes van de steviaplant gewonnen. Ze worden in grote stalen tanks continu met heet water vermengd en de hele partij wordt meerdere malen gereinigd. Het ruwe extract (steviol genoemd) wordt daarna gefilterd en via verhitting ingedikt.
Na zuiveren en drogen blijft een wit poeder over dat op poedersuiker lijkt, dit zijn uiteindelijk de stevioglycosiden. De bekendste stevioglycoside is rebaudioside A ( afgekort tot Reb A) en dit wordt in de hoogste zuivergraad (98%) gebruikt in onder andere Natrena Stevia 0% suiker, de producten die je op de foto’s in dit artikel ziet.
Om echt Stevia te kunnen krijgen dienen de stevioglycosiden nog vermengd te worden met erythritol en dit wordt verkregen door een natuurlijke fermentatie van maïs. Door een kristallisatieproces ontstaat een eindproduct dat lijkt op kristalsuiker. Erythritol zien we van nature ook wel eens terug in sommige fruitsoorten zoals druiven en meloen.
Ook erythritol levert geen calorieën. Waarom is het gezond? Stevia is simpelweg gezond om dat het geen calorieën bevat. Wanneer je bijvoorbeeld graag aardbeien eet met suiker, kun je hiervoor in de plaats ook Stevia gebruiken om het geheel calorie-arm te laten zijn. Door deze eigenschap wordt Stevia ook vaak getolereerd in dieetprogramma’s.
Kun je je nog herinneren dat vroeger veel mensen zoetjes in hun koffie deden omdat dit gezonder zou zijn dan suiker? Nu zou je dus ook Steviaklontjes kunnen gebruiken omdat deze wel zorgen voor de zoete smaak, maar geen calorieën bevatten. Een gezonde vervanger voor suiker zou je het dus eigenlijk kunnen noemen.
Wel moet ik erbij zeggen dat Stevia een ietwat andere smaak heeft dan echte suiker. Vergelijk het een beetje met olijfolie en boter. Een visje bakken in boter zorgt voor een betere smaak dan wanneer je het bakt in olijfolie. Dit is met Stevia hetzelfde verhaal. Hoe gebruik je het? Voor ons foodies is het natuurlijk van belang hoe je Stevia kunt gebruiken als je ervoor kiest om suiker weg te laten. Zoals ik net al aangaf geeft suiker vaak wel een betere smaak dus maak een goede afweging. Persoonlijk zou ik altijd voor smaak gaan, maar ik kan me voorstellen dat je, wanneer je aan de lijn bent, ook wel eens van iets lekkers wilt genieten zonder daar suiker voor te gebruiken.
Daar komt Stevia dus om de hoek kijken, als suikervervanger. In principe kun je in ieder gerecht waar suiker voor wordt gebruikt ook Stevia gebruiken, want Stevia is prima te verhitten. Je kunt er dus ook mee bakken. Waar je echter wel goed op moet letten is dat Stevia vaak een stuk zoeter is dan suiker.
Staat er ergens ‘voeg een eetlepel suiker toe’, kopieer dit dan niet klakkeloos maar begin met een theelepel Stevia en werk van daaruit al proevend verder. Dan nog een laatste tip: lees de verpakkingen goed. Veel merken gebruiken Stevia als verkoopterm omdat het nu zo populair is, maar ondertussen maken ze maar wat graag gebruik van zoetstoffen die niet zo goed zijn voor de gezondheid. Het wil nog wel eens voorkomen dat een product als Stevia wordt verkocht maar uiteindelijk bestaat uit 97% kunstmatige zoetstoffen en 3% Stevia.
Wat is de beste zoetstof?
Welke natuurlijke zoetstoffen kun je het beste gebruiken? – De glycemische index en de voedingswaarde bepalen hoe gezond een natuurlijke zoetstof is. Zo worden ongeraffineerde zoetstoffen zoals kokosbloesemsuiker als gezond gezien, omdat ze veel enzymen en mineralen bevatten, en een lage glycemische index hebben.
- Rauwe biologische honing Rauwe biologische honing is gezond.
- Het heeft een gemiddeld-lage GI, veel gunstige enzymen en mineralenrijke bijenpollen.
- Stevia Ook is een gezonde natuurlijke zoetstof.
- Stevia wordt gewonnen uit de bladeren van de steviaplant (Stevia rebaudiana).
- De bladeren worden vermalen en geweekt in water.
De vloeistof die zo ontstaat wordt gezuiverd en gedroogd, waarbij je stevia overhoudt, Het verrassende aan stevia is dat het een natuurlijke zoetstof is, maar toch wel 200 tot 300 keer zoeter is dan suiker. Ook bevat stevia nauwelijks calorieën en laat het je bloedsuikerspiegel en insulineniveau niet stijgen,
- Dit geldt alleen voor pure stevia zonder toevoegingen zoals maltodextrine.
- Als je stevia bitter vindt smaken, probeer dan eens een ander merk.
- De omgeving en conditie waarin de steviaplant wordt verbouwd, heeft invloed op de smaak.
- Ongeraffineerde stropen Ahornsiroop, appelstroop, dadelstroop en graanstropen bevatten goede voedingsstoffen, maar hebben ook een hoge glycemische index.
Ook zijn ze niet erg zoet, waardoor je er ongemerkt al snel te veel van gebruikt. Gebruik natuurlijke stropen daarom met mate. Geraffineerde suikers Kristalsuiker en rietsuiker bevatten geen vitamines, mineralen of enzymen en laten je bloedsuikerspiegel zeer snel stijgen door het hoge gehalte aan glucose.
- Ook agavesiroop is een geraffineerde suiker.
- Het hoge fructosegehalte heeft een zeer negatief effect op je lever en vetverbranding.
- Vermijd deze geraffineerde suikers daarom.
- Samenvatting : Gezonde, natuurlijke zoetstoffen hebben een lage glycemische index en bevatten vitamines, mineralen en enzymen.
- Stevia, kokosbloesemsuiker en palmsuiker zijn gezonde natuurlijke zoetstoffen.
Ongeraffineerde stropen hebben een hoge glycemische index en kun je het beste met mate eten. Vermijd geraffineerde suikers: deze bevatten geen voedingsstoffen en laten je bloedsuikerspiegel pieken.
Kan je suiker vervangen door stevia?
Suikervervangers: een goed alternatief – Steeds meer mensen beseffen dat suiker slecht is voor hun gezondheid. Het bevat veel calorieën en veroorzaakt onder andere gaatjes in de tanden en een hoge bloedsuikerspiegel. Kokosbloesemsuiker, Rijststroop, Agavesiroop, Palmsuiker, Honing en zoetstof uit Stevia vormen gelukkig een uitstekend alternatief voor suiker.
Wat is de beste stevia?
Categorie 2: meest zuivere zoetstof uit Stevia – Volgend op de groene stevia zijn de meest zuivere soorten. Deze bestaan uit 98% steviolglycosiden en zijn voor de overige 2% aangevuld met erythritol en/of inuline. Deze soorten zijn wit van kleur en hebben geen extra bewerkingsprocessen ondergaan dan hoogst nodig.
- De processen die zijn vervaardigd zijn meest natuurlijk gebleven en zijn nodig om een suiker te verkrijgen die wel geschikt is voor consumptie.
- Velen vragen zich af waarom zoetstof uit Stevia suiker wit van kleur is.
- Bij de meest zuiverste vorm van bewerken worden de steviolglycosiden, die worden gewonnen uit de blaadjes, met behulp van heet water uit de gedroogde blaadjes gewonnen.
In grote stalen tanks worden deze opnieuw met heet water vermengd en enkele malen gereinigd. Het ruwe extract (steviol) wordt vervolgens gefilterd en ingedikt. Na dit proces houden we een wit poederachtige substantie over: de zoetstof uit Stevia die we het meest kennen.
- Er zijn dus verschillende bewerkingsprocessen en daarom ook verschillende structuren in zoetstof uit Stevia: van kristalsuiker tot poedervorm.
- Deze soorten zijn meest geschikt voor consumptie.
- Ze geven niet indirect/erg meteen een zeer bittere (na) smaak.
- Het is meest geschikt om mee te bakken.
- Het is hittestabiel tot circa 200 graden en geeft geen enkele karamellisering bij het verhitten.
Zoetstof uit Stevia met een percentage aan steviolglycosiden van 98% is hoogst haalbaar om te consumeren. Alles wat een percentage heeft van onder de 95% valt zo’n beetje onder de volgende categorie: de meuk.
Waar smaakt stevia naar?
Stevia extract bitter – Stevia extract wordt door sommige mensen als bitter ervaren. Stevia heeft een volledig ander smaakprofiel dan suiker. Hierdoor is de smaak totaal afwijkend. Door jarenlang suikergebruik zijn mensen gewend geraakt aan de specifieke zoete smaak van suiker.
- Stevia heeft een andere smaak dan suiker, een smaak die Europeanen nog niet kunnen thuisbrengen.
- De eerste keer dat stevia extract wordt gebruikt zal stevia extract mogelijk als “bitter” worden ervaren en heeft een andere nasmaak.
- Bij langer gebruik van stevia extract zal men net als suiker gewend raken aan de smaak.
We adviseren dan ook om stevia extract iets langer te gebruiken en het de kans van gewenning te geven.
Hoeveel stevia is een lepel suiker?
Stevia poeder is zo licht, dat het niet af te wegen is op een gewone keukenweegschaal. Gebruik daarom een gestandaardiseerde theelepel van 5 ml om de hoeveelheid af te meten.1 theelepel van 5 ml is 2 gram steviapoeder. De inhoud van dit potje stevia poeder komt overeen met de zoetkracht van 5 pakken suiker.
Hoeveel suiker is 1 theelepel stevia?
De juiste dosering van Stevia | stevia-pura.com Stevia Gids voor de juiste dosering van Stevia Het geven van een advies over de juiste dosering van Stevia in dranken en voedsel is niet eenvoudig. De afzonderlijke Stevia-producten verschillen vaak sterk in smaak en zoetkracht.
Daarom is het vooral raadzaam om de overstap van suiker naar Stevia langzaam te maken. Enorme verschillen in het gehalte aan steviolglycosiden/rebaudiosiden (Stevia) komen vooral voor bij hele bladeren en het witte Stevia-extractpoeder dat daarvan wordt gemaakt. Dit is vaak te wijten aan de soms zeer verschillende plantensoorten en de teeltomstandigheden.
Hoewel de industriële verwerking van Stevia producten grotendeels gestandaardiseerd is, kan de kwaliteit sterk variëren afhankelijk van de fabrikant. Een zeer doorslaggevende factor is de kwaliteit van de door de fabrikanten gebruikte grondstoffen. Om de smaak van goedkope Stevia-grondstoffen, dextrose, fructose, enz.
- Te maskeren, worden vaak ook smaken, vooral vanillesmaak, toegevoegd.
- Let daarom bij de volgende aankoop op de ingrediëntenlijst! Meestal helpen de aanbevelingen van de fabrikant u met betrekking tot de dosering.
- In tegenstelling tot de plantendelen zijn de Stevia zoetstoftabletten, de vloeibare zoetstof of de kristallijne verstrooide zoetstof veel gemakkelijker te doseren.
Onze Stevia omzettingstabel zal u helpen: Stevia komt ongeveer overeen met
1 volle theelepel (TL) Stevia korrels | 30 g suiker |
1 g gedroogde Steviabladeren | 15 g suiker |
1 theelepel steviosidepoeder, witte | 200 g witte of 180 g bruine suiker |
1 theelepel steviosidepoeder, groen | 50 g witte of 45 g bruine suiker |
1 druppel steviastroop, helder | 1 g suiker |
1 theelepel steviastroop, donker | 2 g suiker |
1 Stevia Tab / tablet | 2 g suiker |
Suiker komt ongeveer overeen met
100 g suiker | 65 g Steviakorrels |
100 g suiker | 0,3 g (1 snuifje) steviosidepoeder |
1 klontersuiker | 2-3 druppels Stevia Fluid |
2 klontersuiker | 1 Stevia tabblad / tablet |
Is de zoetkracht van Stevia vergelijkbaar met die van suiker? Het verschil tussen suiker en Stevia producten in termen van zoetkracht is enorm. Over het algemeen is Stevia ongeveer 300 tot 450 keer zoeter dan gewone suiker. Boven een bepaalde hoeveelheid wordt de zoete smaak echter niet sterker omdat onze smaakpapillen de effecten van de steviolglycosiden niet gelijkmatig accepteren.
- Uiteindelijk dient iedere gebruiker te zoeten naar zijn of haar smaak.
- Na verloop van tijd kan iedereen een persoonlijke conversietabel maken.
- Hoe zoet voedsel te maken met Stevia De kwaliteit van het Stevia product speelt een grote rol in de juiste dosering van het voedsel.
- Terwijl pure Stevia bladeren en Stevia producten een zoete smaak hebben, zijn Stevioside producten vrij mild en vrij van bittere stoffen.
Hoogwaardige producten worden gekenmerkt door een bijzonder natuurlijke zoetheid. De in eerste instantie moeilijke hantering van Stevia producten vereist enig geduld van de gebruiker. Na verloop van tijd krijgt men echter de nodige gevoeligheid voor de juiste dosering.
- Wat beïnvloedt de smaak?
- Naast de steviolglycosiden spelen ook de samenstelling van de voedingsstoffen, de zuurgraad en de temperatuur van het voedsel een rol in de smaakontwikkeling.
- Is het gebruik van Stevia identiek aan dat van suiker?
Omdat Stevia een veel lagere dichtheid heeft dan suiker, moet de suikervervanger bij de bereiding van het voedsel grondig worden gemengd. U moet dus meer bloem of minder vloeistof gebruiken bij het bakken.
- Verandert Stevia de smaak?
- Voedingsmiddelen die bittere stoffen bevatten moeten zeer zorgvuldig worden gezoet, omdat vooral het groene Stevia-bladpoeder de smaak versterkt.
- Overdosis Stevia
Een overdosis Stevia is niet schadelijk voor de gezondheid, maar kan wel een bijzonder bittere smaak veroorzaken. Het maakt niet uit of het een goed of slecht product is. Probeer daarom een overdosis te vermijden door extra voorzichtig te zijn met het toevoegen van de zoetstof.
Zijn er wetten die het gebruik van Stevia regelen? Het gebruik van producten die zuiver stevioside bevatten, wordt geregeld door de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) stelt samen met de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) de maximale dagelijkse inname van levensmiddelenadditieven vast.
Stevia is sinds 2011 in de Europese Unie goedgekeurd – VERORDENING (EU) Nr.1131/2011 VAN DE COMMISSIE, Stevia maximum niveau De Autoriteit heeft een aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) voor steviolglycosiden vastgesteld van 4 mg/kg lichaamsgewicht/dag, berekend als steviolequivalenten.
Afhankelijk van de kwaliteit van de gebruikte Stevia kan je tot 12mg per kilo lichaamsgewicht per dag verbruiken. Dit komt overeen met ongeveer 720mg Steviolglycoside/Rebaudioside-A-concentraat. Omgerekend naar suiker zou dit een hoeveelheid van ongeveer 216 g betekenen, wat natuurlijk een bijzonder ongezonde hoeveelheid zou zijn.
: De juiste dosering van Stevia | stevia-pura.com
Is stevia duur?
ZOETSTOF UIT STEVIA is duur – WAAR EN NIET WAAR Vergeleken met suiker kunnen sommige soorten steviolglycosiden of zoetstof uit Stevia duurder zijn of lijken. Zoals hierboven reeds aangegeven heb je veel verschillende soorten zoetstof uit Stevia of steviolglycosiden.
De meest kwalitatieve soorten zijn omdat ze honderden keren zoeter zijn dan suiker dus wel goedkoper in gebruik, maar duurder in aankoop. Neem nu onze, 100 keer zoeter dan suiker, 50 gram, staat gelijk aan de zoetkracht van 5 kilo suiker voor 12,95€. Caribean Gold suikerklontjes van AH kosten 1,29€ voor 500 gram, voor 5 kilo betaal je dus 12,90€.
Het verschil is 0,05 cent! Ook in vergelijking met kunstmatige zoetstoffen zijn Steviolglycosiden een veel goedkopere en verantwoordere keuze! : Waar of niet waar? De feiten en misverstanden over STEVIA zoetstof.
Is stevia chemisch?
Food-Info.net> Onderwerpen > Ingrediënten > Zoetstoffen Zoetkracht t.o.v. suiker : 200-300x zoeter dan suiker. Bron : Een natuurlijke zoetstof uit het blad van de subtropische plant Stevia rebaudiana Bertoni ( Compositae ). Smaak : De zoetheid wordt vertraagd waargenomen. Het heeft een sterke bittere smaak. En een nare nasmaak. De bitterheid verminderd als stevioside gemengd wordt met suikers zoals sucrose, fructose of glucose. Energetische waarde : Het heeft geen calorische waarde, dus het levert 0 kJ per gram op. Bijwerkingen : In 1968 toonden Planas en Kuc aan dat de inname van en aftreksel van de bladeren en takjes in gekookt water als anticonceptie middel voor vrouwen gebruikt kon worden. Dit bevestigde ze met een rattenproef. Dertien jaar later voerde men in Japan hetzelfde experiment uit waarbij ze dit resultaat niet vonden. Planas en Kuc gebruikte de hele bladeren en takken terwijl in Japan alleen stevioside gebruikt werd. Overige gegevens : Op het moment is het gebruik van stevioside toegelaten in Brazilië, Paraguay en Japan. Sinds 2011 zijn steviolglycosiden ook toegestaan in de EU. De stevia plant is niet toegestaan, dus ook stevia poeder (gemalen bladeren) zijn niet toegestaan. De plant is voor eigen gebruik wel te krijgen. Structuurformule : Wat is stevioside precies ? Stevioside is een natuurlijke zoetstof, chemisch gezien een diterpeen-glycoside van steviol. Steviol De bladeren van de Stevia plant bevatten nog een aantal ander steviol glycosides, de rebaudiosides, Deze bevatten meer of andere suikers gebonden aan steviol dan stevioside. De verschillende stoffen hebben ook een verschillende zoetkracht, sterker of zwakker dan stevioside.
- Ook al bestaan er 180 verschillende soorten van de Stevia plant, alleen de Stevia rebaudiana heeft een zoete smaak.
- De concentratie in de bladeren van de verschillende zoetstoffen is ongeveer 15 %.
- In Paraguay en Brazilië werden de bladeren vroeger in de thee gedaan vanwege de zoete smaak.
- De onderzoeker M.S.
Bertoni ontdekte dit in Paraguay in 1887. Een halve eeuw later probeerde de Britten de plant ook in Engeland te telen als vervanger van suiker. Dit plan is echter nooit uitgewerkt. Dertig jaar later, in 1971, kocht de Japanner T. Sumida de zaden van de plant in Brazilië.
- En 6 jaar later werd in Japan de plantaardige zoetstof op de markt gebracht.
- De zoetstof wordt gebruikt in frisdrank, soja saus en ingemaakte groentes.
- Stevioside is stabiel bij een temperatuur van 95°C.
- Hierdoor is het geschikt als zoetstof voor gekookte en gebakken producten.
- Stevioside is stabiel tussen een pH van 3 tot 9.
Stevioside is niet fermenteerbaar en kleurt niet bruin zoals suiker. Waar wordt stevioside voor gebruikt ? Stevioside kan in allerlei producten worden toegepast, binnen de EU zijn er wel restricties over hoeveelheden en toepassingen.
Kan stevia diarree veroorzaken?
Het gebruik van stevia – Het gebruik van stevia Stevia wordt verkocht en gebruikt in verschillende vormen. Vanaf 2 december 2011 is het gebruik van steviolglycosiden met een zuiverheid van meer dan 95 % worden toegelaten in Europa. Deze zoetstof mag 10 verschillende steviolglycosiden bevatten maar moet voor minstens 75% uit de som van de steviolglycosiden stevioside en/of rebaudioside A bestaan.
SteviolglycosidenVaak wordt geraffineerd stevia-extract stevioside genoemd. Deze benaming is zeer verwarrend omdat stevioside maar een van de zoetsmakende stoffen in het plantje is. Officieel heten de zoet smakende stoffen in de plant steviolglycosiden.Stevioside zelf is 250 tot 350 keer zoeter als sucrose, de wetenschappelijke naam voor onze gewone witte suiker en rietsuiker. Stevioside heeft van zichzelf een vrij bittere nasmaak. De kwaliteit van een geraffineerd stevia extract hangt samen met het percentage rebaudioside A. Rebaudioside A heeft een smaak die het meest lijkt op die van suiker. Het is ongeveer 400 keer zo zoet als gewone sucrose. Hoe hoger het percentage Rebaudioside A hoe minder de bittere nasmaak ervaren wordt. Doordat rebaudioside procentueel minder voorkomt in het blad is de prijs ervan hoger.De dosering in dranken is lastig, je moet er mee om leren gaan. De achterkant van een theelepeltje in de steviolglycosiden dopen is voldoende voor een kopje thee of koffie.Met steviolglycosiden kun je bakken en koken. Het is hittestabiel tot 200 graden en overal inzetbaar waar je anders suiker voor zou gebruiken.Om met steviolglycosiden te bakken is een kwestie van leren. Je kunt het eigenlijk niet in gewichten uitdrukken, maar op smaak doseren. Met kleine beetjes beginnen en gewoon uitproberen. De meeste beslagen zijn vooraf prima te proeven. Steviolglycosiden vloeibaarSteviolglycosiden vloeibaar is een oplossing van steviolglycosiden in gedistilleerd water. Dit is een heldere vloeistof, die wel goed is te doseren in koffie of thee.1 a 2 druppels staan voor een klontje suiker. Aan steviolglycosiden vloeibaar is geen alcohol toegevoegd. Steviolglycosiden op een draagstofOm gemakkelijker met steviolglycosiden te kunnen bakken en koken zijn verschillende mogelijkheden ontwikkeld met behulp van draagstoffen.Omdat steviolglycosiden veelal 300 x zoeter zijn dan sucrose zijn ze lastig te doseren en bij gebruik in bestaande recepten verliest men volume door de vervanging van suiker. Veel gebruikte draagstoffen zijn: erytritol en inuline.Erythritol is een natuurlijke suikeralcohol die qua voorkomen lijkt op kristalsuiker. Hoewel ook de smaak lijkt op die van suiker is de zoetkracht ervan ongeveer 70 %.Erythritol bevat vrijwel geen calorieën. Het beïnvloedt de bloedglucose niet en veroorzaakt geen cariës.Erythritol wordt gebruikt als suikervervanger sinds 1990 en wordt gemaakt uit gegist graan. De naam erythritol is een afgeleide van de naam van het gistingproces.Erythritol valt binnen de categorie ‘suikeralcohol’, maar het is geen suiker en ook geen alcohol. De term suikeralcohol heeft betrekking op de chemische/moleculaire structuur van Erythritol die overeenkomt met die van suikers en gedeeltelijk met die van alcohol.Erythritol is een kleine molecuul en wordt gemakkelijk via de dunne darm opgenomen in het lichaam waar het onveranderd wordt uitgescheiden via de urine. Erythritol komt bij normaal gebruik niet in de dikke darm terecht en wordt dus niet afgebroken door bacteriën zoals bij andere polyolen. Hierdoor veroorzaakt het geen diarree. Enkel bij zeer hoge consumptie van bijvoorbeeld 100 gram/dag kan erythritol in de dikke darm terecht komen en problemen geven. Dit gebeurt omdat in dat geval de normale opnamecapaciteit van de dunne darm wordt overschreden. De erythritol komt dan alsnog in de dikke darm terecht waar het door darmbacteriën afgebroken wordt.Inuline is een vezel die voorkomt in de wortels van planten die groeien in koud-gematigde gebieden (bijvoorbeeld alant (Inula), cichorei, aardpeer, dahlia, paardenbloem, schorseneer en artisjok). Het wordt opgeslagen in de vacuole van de plantencellen en is net als zetmeel een reservestof voor de plant. Het werkt ook als cryoprotectant. Dit wil zeggen dat het de plant beschermt tegen bevriezing. Inuline heeft zelf geen zoete smaak, maar inuline-preparaten bevatten vaak afbraakproducten (fructo-oligosachariden) met een zoete smaak, waardoor het preparaat toch vaak zoetig smaakt. Inuline heeft een witte kleur en is vrij goed in water oplosbaar. Inuline verhoogt de bloedsuikerspiegel niet. Nadeel is dat het bij gevoeligheid of overmatig gebruik diarree veroorzaakt.
: Het gebruik van stevia
Hoeveel suiker zit er in stevia?
Suikervervanger stevia: wat je moet weten over deze zoetstof Over suikervervanger stevia is veel informatie te vinden, bijvoorbeeld dat het een ‘intensieve zoetstof’ is, en een ‘glycemische index van 0’ heeft. Maar wat betekenen dat soort feitjes eigenlijk? En wat moet je nog meer weten over deze zoetstof? Het Voedingscentrum licht een aantal stevia-feitjes toe en beantwoordt vragen.
- Als je wel van een zoete smaak houdt maar suiker liever vermijdt, dan kun je kiezen voor producten met suikervervangers.
- Een zo’n suikervervanger is stevia.
- Deze isafkomstig van een plant.
- De steviaplant ( Stevia rebaudiana) heeft bladeren met een zoete smaak.
- De stoffen die de steviaplant zoet maken zijn de zogeheten steviolglycosiden, die via een complex proces uit de plant gewonnen kunnen worden.
Deze zoetstoffen mogen aan voedingsmiddelen worden toegevoegd. De steviaplant zelf mag niet gebruikt worden in voeding. Voedingsmiddelen met steviolglycosiden bevatten dus geen stevia, maar alleen de steviolglycosiden uit stevia. We vragen het Voedingscentrum om toelichting te geven op informatie die we over stevia hebben gevonden op internet – onder andere op de site van het Voedingscentrum zelf.
- ‘Stevia heeft een glycemische index van 0.’
- De glycemische index (GI) is een maat om aan te geven hoe snel koolhydraten in de darm worden verteerd en als glucose in het bloed worden opgenomen.
- De GI van een product wordt bepaald door te kijken naar de stijging van het bloedsuikergehalte na het consumeren ervan.
Gebakken aardappelen, brood, cornflakes en popcorn zijn voorbeelden van producten met een hoge GI. Pasta, peulvruchten en fruit hebben een lage GI. Overigens is de manier van klaarmaken ook nog van invloed op de hoogte van de GI. Bij eten met een hoge GI ligt deze rond de 70 of daarboven. Een lage GI is een GI van minder dan 55. Die van stevia is dus zo laag als het maar zijn kan.
- ‘Stevia is 200 tot 300 keer zoeter dan suiker.’
- Als er klontjes stevia zouden bestaan, zou een klontje stevia net zo zoet zijn als 300 klontjes suiker.
Anders gezegd: om dezelfde zoete smaak te krijgen die 1 suikerklontje geeft, heb je dus maar een heel klein beetje stevia nodig. Stel dat een klontje suiker bestaat uit 300 suikerkristallen. De hoeveelheid stevia ter grootte van 1 zo’n suikerkristal is net zo zoet als een heel suikerklontje.
‘Stevia is een veilige zoetstof zolang het gebruik onder de aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) blijft.’ De ADI van stevia 4 milligram per kilogram lichaamsgewicht per dag. Dit is de maximale hoeveelheid die je levenslang dagelijks binnen mag krijgen. ‘Bij een normaal eetpatroon krijg je niet te veel stevia binnen.’ Met een normaal eetpatroon wordt bedoeld dat je van producten een normale hoeveelheid eet.
Dus normale hoeveelheden chocolade, frisdrank, sauzen en zuivelproducten (voorbeelden van producten waarin stevia mag zitten*), en niet kilo’s of liters. *: In Europese wetgeving is bepaald in welke producten steviolglycosiden gebruikt mogen worden en hoeveel.
Hierbij is onder andere rekening gehouden met hoeveel mensen van deze producten eten. ‘Kinderen en volwassenen kunnen zonder bezwaar lightfrisdranken met stevia drinken.’ Zoetstoffen zitten vaak in producten die niet in de Schijf van Vijf staan. Voor producten buiten de Schijf van Vijf geldt het advies: niet te veel en niet te vaak.
Producten met zoetstoffen kunnen een goed alternatief zijn voor suikerhoudende producten, bijvoorbeeld als je op calorieën of je bloedsuikerspiegel wilt letten. Sommige mensen willen zoetstoffen of andere E-nummers toch liever vermijden. Daar is niets op tegen, maar vanuit gezondheidsoogpunt is het niet nodig.
Producten met E-nummers kun je immers veilig eten. ‘Om over de aanvaardbare dagelijkse hoeveelheid heen te gaan zou je meer dan drie liter lightfrisdrank met stevia per dag moeten drinken.’ Als je drie liter lightfrisdrank met stevia drinkt, hoeveel stevia heb je dan binnengekregen? En waarom is méér stevia per dag niet aanvaardbaar? Het Voedingscentrum becijfert: In frisdranken mag maximaal 80 milligram per liter gebruikt worden.
In 3 liter frisdrank zit dan dus maximaal 3 x 80 = 240 milligram.
- Iemand van 70 kilo mag per dag 4 x 70 = 280 milligram steviolglycosiden binnenkrijgen.
- Iemand van 30 kilo mag per dag 4 x 30 = 120 milligram steviolglycosiden binnenkrijgen.
De ADI is vastgesteld op basis van dierproeven. Dieren hebben verschillende hoeveelheden van de stof toegediend gekregen om zo de hoogste dosis te bepalen waarbij er geen negatieve effecten te zien zijn. Deze dosis wordt No Observed Adverse Effect Level (NOAEL) genoemd.
Het NOAEL is slechts de basis voor de ADI. Voor mensen zou de stof schadelijker kunnen zijn dan voor dieren. Daarom wordt de NOAEL door 10 gedeeld. Maar ook de gevoeligheid tussen mensen verschilt. Denk hierbij aan ouderen, mensen met verminderde weerstand, zieken, zwangere vrouwen, baby’s en kinderen. Het getal wordt daarom nogmaals door 10 gedeeld.
Bij elkaar is dit een extra veiligheidsmarge van 100. De ADI van 4 mg per kilogram lichaamsgewicht is dus de hoeveelheid steviolglycosiden die je elke dag van je leven binnen mag krijgen. En bij de bepaling hiervan is dus een heel ruime veiligheidsmarge genomen.
Dit betekent dus ook dat als iemand (een keer) meer binnenkrijgt dan de ADI, doordat hij bijvoorbeeld enorme hoeveelheden frisdrank en andere producten met steviolglycosiden heeft gegeten en gedronken, dit niet meteen schadelijk hoeft te zijn voor de gezondheid. ‘Aangezien stevia een E-nummer heeft, is het zeker dat je er niet te veel van binnen krijgt.’ Een stof krijgt pas een E-nummer als het door de Europese autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) gecontroleerd is en het gebruik veilig is.
Met andere woorden: pas als zeker is dat de stof niet schadelijk is voor de gezondheid, krijgt een stof een E-nummer. Verder is in Europese wetgeving vastgelegd in welke producten steviolglycosiden gebruikt mogen worden en hoeveel. ‘Als je stevia wil gebruiken moet je 100% stevia hebben, dus bijvoorbeeld druppels van in plaats van een zoetje.
In zo’n zoetje zit maar 2% stevia en 98% koolhydraten.’ Als je kijkt in de ingrediëntendeclaratie en de voedingswaardedeclaratie van zoetjes, zie je dat daar 0 gram koolhydraten in zitten. In de meeste gevallen zijn de zoetstoffen de eerste ingrediënten in deze producten, wat betekent dat deze het meest in het product zitten.
In een zoetstofpoeder met stevia kan wel bijvoorbeeld 98% koolhydraten en 2% steviolglycosiden zitten. Dat heeft met het gebruiksgemak te maken: één theelepel van dit poeder heeft dezelfde zoetkracht als één theelepel suiker. Wat gebeurt er eigenlijk als je zo’n flesje van met ‘100% stevia’ (per ongeluk) in één keer opdrinkt? Volgens de website van de fabrikant bevat zo’n flesje 12 gram (= 12.000 milligram) steviolglycosiden.
Zoals eerder berekend kan een volwassene van 70 kilo per dag 280 milligram binnenkrijgen. Door een heel flesje leeg te drinken krijgt iemand van 70 kilo dus (12.000/280 =) 43 keer meer dan de ADI binnen. Deze hoeveelheden zijn niet getest in onderzoeken bij mensen, dus is ook niet exact bekend wat de gevolgen hiervan zijn.
Wel is bekend dat steviolglycosiden bijvoorbeeld niet ophopen in het lichaam. : Suikervervanger stevia: wat je moet weten over deze zoetstof
Waar koop je pure stevia?
Bij ps kun je pure stevia kopen.
Waarom geen stevia?
Kent stevia ook bijwerkingen? – Stevia heeft niet alleen maar lof geoogst door de jaren heen. Er zijn onderzoeken geweest die negatieve effecten van stevia en steviolglycosiden op de gezondheid hebben gevonden:
Het kan slecht zijn voor je darmen en darmbacteriën ( 2, 12 )Omdat het een intensieve zoetstof is, kan het juist je trek in zoet aanwakkeren ( 13, 14 )Je lichaam maakt onterecht insuline aan, omdat het ‘denkt’ dat het suiker heeft binnengekregen ( 15, 16 )
In een recent samenvattend onderzoek, waarbij conclusies worden getrokken over alle eerdere onderzoeken tezamen, worden deze nadelen niet bevestigd ( 11 ). Sterker nog, stevia lijkt juist goed te zijn tegen het ontstaan van kanker, aderverkalking, ontstekingen in je lichaam en een hoge bloeddruk ( 17 ).
Kan stevia over datum?
De stevia poeder is onbeperkt houdbaar. Maak ‘over de datum’ stevia dus gewoon op.
Waar komt stevia vandaan?
Stevia als zoetstof – Stevia, of voluit Stevia Rebaudiana, is een plant. De kleine struik, die we ook wel honingkruid noemen, is afkomstig uit Paraguay. De bladeren van deze plant hebben een zoete smaak. Door de bladeren te oogsten, te drogen en verder te verwerken ontstaat stevia-extract: een zoetstof van natuurlijke oorsprong die honderden keren zoeter is dan suiker en nauwelijks calorieën bevat.
Kan je suiker vervangen door stevia?
Suikervervangers: een goed alternatief – Steeds meer mensen beseffen dat suiker slecht is voor hun gezondheid. Het bevat veel calorieën en veroorzaakt onder andere gaatjes in de tanden en een hoge bloedsuikerspiegel. Kokosbloesemsuiker, Rijststroop, Agavesiroop, Palmsuiker, Honing en zoetstof uit Stevia vormen gelukkig een uitstekend alternatief voor suiker.
Wat is de beste zoetstof?
Welke natuurlijke zoetstoffen kun je het beste gebruiken? – De glycemische index en de voedingswaarde bepalen hoe gezond een natuurlijke zoetstof is. Zo worden ongeraffineerde zoetstoffen zoals kokosbloesemsuiker als gezond gezien, omdat ze veel enzymen en mineralen bevatten, en een lage glycemische index hebben.
Rauwe biologische honing Rauwe biologische honing is gezond. Het heeft een gemiddeld-lage GI, veel gunstige enzymen en mineralenrijke bijenpollen. Stevia Ook is een gezonde natuurlijke zoetstof. Stevia wordt gewonnen uit de bladeren van de steviaplant (Stevia rebaudiana). De bladeren worden vermalen en geweekt in water.
De vloeistof die zo ontstaat wordt gezuiverd en gedroogd, waarbij je stevia overhoudt, Het verrassende aan stevia is dat het een natuurlijke zoetstof is, maar toch wel 200 tot 300 keer zoeter is dan suiker. Ook bevat stevia nauwelijks calorieën en laat het je bloedsuikerspiegel en insulineniveau niet stijgen,
- Dit geldt alleen voor pure stevia zonder toevoegingen zoals maltodextrine.
- Als je stevia bitter vindt smaken, probeer dan eens een ander merk.
- De omgeving en conditie waarin de steviaplant wordt verbouwd, heeft invloed op de smaak.
- Ongeraffineerde stropen Ahornsiroop, appelstroop, dadelstroop en graanstropen bevatten goede voedingsstoffen, maar hebben ook een hoge glycemische index.
Ook zijn ze niet erg zoet, waardoor je er ongemerkt al snel te veel van gebruikt. Gebruik natuurlijke stropen daarom met mate. Geraffineerde suikers Kristalsuiker en rietsuiker bevatten geen vitamines, mineralen of enzymen en laten je bloedsuikerspiegel zeer snel stijgen door het hoge gehalte aan glucose.
Ook agavesiroop is een geraffineerde suiker. Het hoge fructosegehalte heeft een zeer negatief effect op je lever en vetverbranding. Vermijd deze geraffineerde suikers daarom. Samenvatting : Gezonde, natuurlijke zoetstoffen hebben een lage glycemische index en bevatten vitamines, mineralen en enzymen. Stevia, kokosbloesemsuiker en palmsuiker zijn gezonde natuurlijke zoetstoffen.
Ongeraffineerde stropen hebben een hoge glycemische index en kun je het beste met mate eten. Vermijd geraffineerde suikers: deze bevatten geen voedingsstoffen en laten je bloedsuikerspiegel pieken.
Hoeveel stevia is een lepel suiker?
Stevia poeder is zo licht, dat het niet af te wegen is op een gewone keukenweegschaal. Gebruik daarom een gestandaardiseerde theelepel van 5 ml om de hoeveelheid af te meten.1 theelepel van 5 ml is 2 gram steviapoeder. De inhoud van dit potje stevia poeder komt overeen met de zoetkracht van 5 pakken suiker.
Hoeveel suiker is 1 theelepel stevia?
De juiste dosering van Stevia | stevia-pura.com Stevia Gids voor de juiste dosering van Stevia Het geven van een advies over de juiste dosering van Stevia in dranken en voedsel is niet eenvoudig. De afzonderlijke Stevia-producten verschillen vaak sterk in smaak en zoetkracht.
- Daarom is het vooral raadzaam om de overstap van suiker naar Stevia langzaam te maken.
- Enorme verschillen in het gehalte aan steviolglycosiden/rebaudiosiden (Stevia) komen vooral voor bij hele bladeren en het witte Stevia-extractpoeder dat daarvan wordt gemaakt.
- Dit is vaak te wijten aan de soms zeer verschillende plantensoorten en de teeltomstandigheden.
Hoewel de industriële verwerking van Stevia producten grotendeels gestandaardiseerd is, kan de kwaliteit sterk variëren afhankelijk van de fabrikant. Een zeer doorslaggevende factor is de kwaliteit van de door de fabrikanten gebruikte grondstoffen. Om de smaak van goedkope Stevia-grondstoffen, dextrose, fructose, enz.
te maskeren, worden vaak ook smaken, vooral vanillesmaak, toegevoegd. Let daarom bij de volgende aankoop op de ingrediëntenlijst! Meestal helpen de aanbevelingen van de fabrikant u met betrekking tot de dosering. In tegenstelling tot de plantendelen zijn de Stevia zoetstoftabletten, de vloeibare zoetstof of de kristallijne verstrooide zoetstof veel gemakkelijker te doseren.
Onze Stevia omzettingstabel zal u helpen: Stevia komt ongeveer overeen met
1 volle theelepel (TL) Stevia korrels | 30 g suiker |
1 g gedroogde Steviabladeren | 15 g suiker |
1 theelepel steviosidepoeder, witte | 200 g witte of 180 g bruine suiker |
1 theelepel steviosidepoeder, groen | 50 g witte of 45 g bruine suiker |
1 druppel steviastroop, helder | 1 g suiker |
1 theelepel steviastroop, donker | 2 g suiker |
1 Stevia Tab / tablet | 2 g suiker |
Suiker komt ongeveer overeen met
100 g suiker | 65 g Steviakorrels |
100 g suiker | 0,3 g (1 snuifje) steviosidepoeder |
1 klontersuiker | 2-3 druppels Stevia Fluid |
2 klontersuiker | 1 Stevia tabblad / tablet |
Is de zoetkracht van Stevia vergelijkbaar met die van suiker? Het verschil tussen suiker en Stevia producten in termen van zoetkracht is enorm. Over het algemeen is Stevia ongeveer 300 tot 450 keer zoeter dan gewone suiker. Boven een bepaalde hoeveelheid wordt de zoete smaak echter niet sterker omdat onze smaakpapillen de effecten van de steviolglycosiden niet gelijkmatig accepteren.
Uiteindelijk dient iedere gebruiker te zoeten naar zijn of haar smaak. Na verloop van tijd kan iedereen een persoonlijke conversietabel maken. Hoe zoet voedsel te maken met Stevia De kwaliteit van het Stevia product speelt een grote rol in de juiste dosering van het voedsel. Terwijl pure Stevia bladeren en Stevia producten een zoete smaak hebben, zijn Stevioside producten vrij mild en vrij van bittere stoffen.
Hoogwaardige producten worden gekenmerkt door een bijzonder natuurlijke zoetheid. De in eerste instantie moeilijke hantering van Stevia producten vereist enig geduld van de gebruiker. Na verloop van tijd krijgt men echter de nodige gevoeligheid voor de juiste dosering.
- Wat beïnvloedt de smaak?
- Naast de steviolglycosiden spelen ook de samenstelling van de voedingsstoffen, de zuurgraad en de temperatuur van het voedsel een rol in de smaakontwikkeling.
- Is het gebruik van Stevia identiek aan dat van suiker?
Omdat Stevia een veel lagere dichtheid heeft dan suiker, moet de suikervervanger bij de bereiding van het voedsel grondig worden gemengd. U moet dus meer bloem of minder vloeistof gebruiken bij het bakken.
- Verandert Stevia de smaak?
- Voedingsmiddelen die bittere stoffen bevatten moeten zeer zorgvuldig worden gezoet, omdat vooral het groene Stevia-bladpoeder de smaak versterkt.
- Overdosis Stevia
Een overdosis Stevia is niet schadelijk voor de gezondheid, maar kan wel een bijzonder bittere smaak veroorzaken. Het maakt niet uit of het een goed of slecht product is. Probeer daarom een overdosis te vermijden door extra voorzichtig te zijn met het toevoegen van de zoetstof.
Zijn er wetten die het gebruik van Stevia regelen? Het gebruik van producten die zuiver stevioside bevatten, wordt geregeld door de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) stelt samen met de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) de maximale dagelijkse inname van levensmiddelenadditieven vast.
Stevia is sinds 2011 in de Europese Unie goedgekeurd – VERORDENING (EU) Nr.1131/2011 VAN DE COMMISSIE, Stevia maximum niveau De Autoriteit heeft een aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) voor steviolglycosiden vastgesteld van 4 mg/kg lichaamsgewicht/dag, berekend als steviolequivalenten.
- Afhankelijk van de kwaliteit van de gebruikte Stevia kan je tot 12mg per kilo lichaamsgewicht per dag verbruiken.
- Dit komt overeen met ongeveer 720mg Steviolglycoside/Rebaudioside-A-concentraat.
- Omgerekend naar suiker zou dit een hoeveelheid van ongeveer 216 g betekenen, wat natuurlijk een bijzonder ongezonde hoeveelheid zou zijn.
: De juiste dosering van Stevia | stevia-pura.com