Wat Is Kalium

Wat Is Kalium

Wat is de functie van kalium?

Over kalium – Kalium is een mineraal dat onmisbaar is voor uw lichaam. Onder andere in spiercellen heeft het een belangrijke functie. Kalium is nodig voor de samentrekking van de spiervezels en voor een goede geleiding van zenuwprikkels. Ook heeft het samen met natrium een belangrijke functie bij het regelen van uw bloeddruk.

Wat doet kalium tekort met je?

Hoe kan je het herkennen? – Een mild kaliumtekort geeft weinig klachten, Bij een meer ernstig kaliumtekort kan je last hebben van vermoeidheid, spierzwakte, obstipatie, vaak plassen of verlies van eetlust. Wanneer het tekort plots ontstaat kunnen verlammingsverschijnselen optreden. Ernstig kaliumtekort kan aanleiding geven tot hartritmestoornissen.

Waar zit er veel kalium in?

Gemiddeld bevat de Nederlandse voeding 4000-6000 mg kalium. Kaliumrijke producten zijn: tomaten, aardappelen, groente, (gedroogd) fruit, vruchtensappen, soep, bouillon, koffie, melkproducten, chocolade, noten en peulvruchten. Weinig kalium zit in: thee, frisdrank, limonadesiroop, jam, honing, rijst en deegwaren.

Wat gebeurt er als je kalium te hoog is?

Hoe kun je het herkennen? – Een verhoogde bloedkaliumspiegel kan spierzwakte veroorzaken. Verder ontstaan er vooral afwijkingen op het elektrocardiogram (hartfilmpje). Bij ernstige hyperkaliëmie (kalium > 7,5 mmol/liter) kunnen er gevaarlijke hartritmestoornissen ontstaan die mogelijk tot een hartstilstand kunnen leiden.

Waardoor zakt kalium?

Risicogroepen van een kaliumtekort – We kunnen geen specifieke oorzaken van een kaliumtekort aanwijzen, maar er zijn wel bepaalde risicogroepen die alert moeten zijn. Patiënten met een eetstoornis (boulimie, anorexia nervosa ) zijn hier een voorbeeld van: hun voedselinname is erg beperkt en bijgevolg nemen ze te weinig kalium op.

 • Wie veel braakt of met ernstige diarree kampt, zal op korte tijd veel vocht verliezen, wat ook kan leiden tot te lage kaliumwaarden.
 • Om diezelfde reden kunnen bepaalde medicijnen, zoals laxeermiddelen of plaspillen, ervoor zorgen dat je kalium te laag is.
 • Ten slotte maken ook mensen met ontregelde diabetes meer kans op een kaliumtekort.
You might be interested:  Vitamine B12 Voedingscentrum

Wanneer je plaspillen neemt, is het belangrijk om extra aandachtig te zijn voor een eventueel tekort aan kalium. Bij 10 % tot 40 % van deze doelgroep stelt de huisarts gebrekkige waarden vast.

Kan je zomaar kalium slikken?

Hoe kun je een kaliumtekort voorkomen en behandelen? – Als je gezond en gevarieerd volgens de Schijf van Vijf eet en verder gezond bent, heb je maar een zeer kleine kans om een tekort aan kalium te ontwikkelen. Kalium zit namelijk in bijna alle voedingsmiddelen.

 • Eet om een kaliumtekort te voorkomen vooral voldoende groente en fruit.
 • Ook aardappelen, ongezouten noten en pinda’s en vlees zijn belangrijke bronnen van kalium.
 • Een kaliumtekort kun je dan ook gemakkelijk behandelen door meer kaliumrijke voedingsmiddelen te eten.
 • Gebruik je plaspillen of heb je een verminderde nierfunctie? Bespreek je dieet en eetgedrag dan met je huisarts.

Die kan je advies op maat geven. Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel, Wat je vraag ook is, we helpen je verder. Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari,

Is kalium gezond?

Feit 1: Kalium is nodig voor een gezonde bloeddruk – Wist je dat kalium in bijna alle voedingsmiddelen voorkomt? Dit mineraal is essentieel voor een gezonde bloeddruk. Natrium (zout) zorgt voor een hogere bloeddruk. Kalium verlaagt juist je bloeddruk. Ook speelt het een rol bij het doorgeven van prikkels in het zenuwstelsel.

Hoe hoog moet je kalium zijn?

Hoeveel kalium heb je per dag nodig – In Nederland is er geen aanbeveling voor kalium, maar in Europa wordt er uitgegaan van 3100- 3500 mg per dag voor volwassenen. In Nederland krijgt een volwassen vrouw via het voedsel gemiddeld 3000 tot 3500 mg kalium per dag binnen en een volwassen man ongeveer 4000 mg.

Hoeveelheid kalium in mg
Volkorenbrood, sneetje (35 gram) Bruinbrood, sneetje (35 gram) 85 60
Aardappelen, 1 kleine (50 gram) 185 groenten, grote lepel (50 gram gekookt) Rauwkost grote lepel (50 gram) Vlees (1 stukje`a 75 gram gaar) Vis (125 gram rauw) Appelmoes, schaaltje (200 gram) 185 115 115 280 250 190
Tomatensap, glas Sinaasappelsap, glas Appelsap, glas Koffie, kopje 320 290 150 115
Yoghurt, schaaltje (150 gram) Melk, glas Karnemelk, glas 230 245 210
Banaan, 1 stuks Noten, 1 handje (20 gram) Peulvruchten, grote lepel (50 gram) Zakje chips (30gram) Reep chocolade (45gram) 340 130 140 320 180
De dranken zijn per glas van 150 ml berekend.
You might be interested:  High Wine Hapjes

Is kalium tekort ernstig?

Kalium tekort: symptomen en oorzaken 9 jun.2023 Bijgewerkt: 9 jun.2023 6 min. leestijd Kalium is na calcium en fosfor het meest voorkomende mineraal in ons lichaam. Samen met natrium (zout) en chloride speelt kalium een belangrijke rol in het uitvoeren van belangrijke lichamelijke functies, waaronder het reguleren van de vochtbalans.

 • Hoe kalium werkt
 • Wat doet kalium?
 • Wanneer heb je een te lage kalium waarde?
 • Kalium tekort oorzaak
 • Kalium tekort symptomen
 • Kalium tekort aanvullen
 • Tot slot

Is kalium hetzelfde als zout?

De rol van kalium bij nierfunctieproblemen Kalium is, net als Natrium, een mineraalzout. Kalium werkt echter op een tegenovergestelde manier als Natrium. Waar Natrium de functie heeft om vocht in het lichaam vast te houden, zorgt Kalium er juist voor dat er een te veel aan vocht uit het lichaam wordt afgedreven.

Om deze reden krijgen mensen die last hebben van een hoge bloeddruk vaak het advies om meer voedingsmiddelen die veel kalium bevatten te gebruiken. Voor mensen met een hoge bloeddruk en nierproblemen kan dit echter juist heel gevaarlijk zijn. Kalium speelt namelijk ook een rol in de overdracht van informatie van zenuwen naar spieren en kan daardoor voor spierverkrampingen zorgen.

Het hart bestaat ook uit spierweefsel en dus kan een te hoog kaliumgehalte in het bloed zorgen voor hartproblemen. De volgende groepen voedingsmiddelen bevatten veel kalium: groente, fruit, aardappelen, zuivel (met uitzondering van kaas), koffie en cacao.

Maximaal 1 stuk fruit of 1 glas vruchtensap per dagGroenten koken in veel water en kookvocht niet hergebruikenZuinig zijn met verse groentenAardappelen koken in veel water en kookvocht niet hergebruikenZuinig zijn met gestoomde en gefrituurde aardappelenMaximaal 1 portie zuivel per dagZuinig zijn met het drinken van koffieZuinig zijn met het gebruik van producten met cacao

Iedere persoon is echter anders en kan het kaliumbeperkte dieet op een andere manier volgen. Als u bijvoorbeeld iedere dag drie stukken fruit gebruikt, dan kan het al voldoende zijn om het fruit te verminderen naar 2 stuks per dag. Of als u bijvoorbeeld gewend bent om 10 koppen koffie te drinken, dan kan het minderen van het gebruik van koffie naar 5 koppen per dag al zorgen voor een genormaliseerde hoeveelheid kalium in het bloed.

You might be interested:  Bolognese Saus Maken

Het kaliumbeperkte dieet is dus een op maat gemaakt dieet. Ook is het kaliumgehalte in verschillende stukken fruit en groente verschillend. Iemand die dagelijks een banaan eet, zal meer kalium binnen krijgen, dan iemand die dagelijks een appel eet. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor tomaat en komkommer.

Maar dat wil niet zeggen dat bananen en tomaten verboden zijn in een kaliumbeperkt dieet. Mocht het niet lukken om met dieetbeperkingen het kalium onder controle te krijgen, dan kan het gebruik van medicatie nodig zijn. De medicijnen die het meest gebruikt worden zijn Sorbisterit en Resonium.

 • Deze medicijnen wisselen calcium (Sorbisterit) of natrium (Resonium) in voor kalium.
 • Omdat natrium vaak niet wenselijk is om extra op te nemen, wordt Sorbisterit op dit moment het meeste voor geschreven.
 • Uw behandelend nefroloog beslist welke medicatie voor u het beste is.
 • Belangrijk om te weten is, dat een kaliumbeperkt dieet bij een kaliumwaarde minder dan 5,5 mmol/l in het bloed niet nodig is.

U beperkt zich dan onnodig in het gebruik van kaliumrijke voedingsmiddelen en neemt daardoor wellicht minder groente en fruit, waardoor de inname van vitamines en mineralen onnodig beperkt wordt. Heeft u nog vragen over het kaliumbeperkte dieet, dan kan uw dietist u hier meer informatie over geven.

Welke groenten hebben veel kalium?

Groenten waar veel kalium in zit zijn in het algemeen groene bladgroentes zoals spinazie en postelein. Verder ook onder andere bleekselderij, koolrabi, spruitjes, tomaat, tuinbonen, venkel en prei. Gebruik deze soorten niet of gebruik een kleine portie in combinatie met rijst of pasta. Kalium is oplosbaar in water.

Hoe een Kaliumtekort leidt tot verzwakte spieren?

4. Kramp door een kaliumtekort – Slappe spieren, spierpijn of kramp kan ook door een kaliumtekort komen. Kalium speelt een rol bij spiersamentrekkingen, dus wanneer je kalium waarden laag zijn, kan het zijn dat je spieren in een kramp schieten, of zelfs een spasme veroorzaken. Als je dus meer last van je spieren hebt dan normaal, zou dat zomaar eens aan een kalium tekort kunnen liggen.