Wat Is Beter Inductie Of Keramisch

Wat Is Beter Inductie Of Keramisch
Wat is zuiniger: keramisch of inductie? – Een inductiekookplaat is sneller warm en zuiniger dan een keramische kookplaat. Het koken van 1 liter water gaat ongeveer 40% sneller met inductie. Een inductieplaat verwarmt alleen de pan, terwijl bij keramisch de hele plaat warm wordt.

 1. Bij keramisch koken is het daarom extra belangrijk een pitje te kiezen dat even groot is als de pan.
 2. Bij een keramische kookplaat kun je de kookstand tijdig lager zetten, omdat de plaat nog een tijd warm blijft.
 3. Producten als eieren, pasta of rijst kunnen in heet water makkelijk nagaren.
 4. Zowel bij keramisch en inductie geldt: doe altijd de deksel op de pan.

Dit zorgt voor 2 tot 3 keer minder energiegebruik. Snelkookpannen zijn meestal ook geschikt voor inductie en keramisch. Ze besparen 50-70% aan kooktijd en energie.

Wat is goedkoper koken keramisch of inductie?

– Een keramische kookplaat werkt door middel van elektrische verwarmingselementen met daaroverheen een glasplaat. Als deze elementen rood kleuren, zijn ze op temperatuur en verwarmen zo de glasplaat en dus de pannen. Voordelen:

De keramische kookplaat is goedkoper in aanschaf dan een inductieplaat. Ook de keramische plaat is eenvoudig schoon te maken, doordat het in feite een glazen plaat is. Wel moet je na het koken even wachten tot de plaat is afgekoeld, voordat je begint met schoonmaken.

Nadelen:

De kookplaat doet er relatief lang over om op te warmen, namelijk zo’n twee minuten. Het duurt ook langer voordat de plaat is afgekoeld. Hierdoor gaat er energie verloren. Doordat het wat langer duurt voordat de plaat is opgewarmd en afgekoeld, is het in het begin ook even wennen hoe je de warmte het best controleert. Mocht er iets overkoken, kun je de pan beter volledig van de pit halen, aangezien die pit nog langere tijd warm blijft. Ook voor elektrisch koken met een keramische plaat is een aparte stroomgroep nodig én kun je het beste nieuwe pannen aanschaffen. Deze pannen moeten namelijk zo egaal mogelijk zijn. Door het koken op gas kunnen je pannen vervormen. Deze pannen zijn dus niet meer geschikt voor de keramische plaat.

You might be interested:  Zelf Frietjes Maken

: Elektrisch koken: inductie of keramisch?

Waarom keramische kookplaat?

Keramisch koken. Hoe werkt dat? – Een keramische kookplaat heeft een moderne eigentijdse uitstraling. Op een keramische kookplaat worden een plaat verwarmt door metalen spiralen die door elektriciteit verwarmd worden. Keramisch koken is een dure vorm van koken. Voordelen keramische kookplaat

Veiliger dan koken op gas. Kookplaat goed schoon te maken. Nadelen keramische kookplaat. Aanschaf aparte pannen. Keramische kookplaat blijft lang warm. Op een keramische kookplaat wordt de hele kookzone verwarmd waardoor meer energie verloren gaat dan bij een inductiekookplaat. Totaal andere manier van koken, kwestie van gewenning.

Wij zien in de praktijk vaak dat klanten kiezen voor een keramische kookplaat omdat zij hier aan gewend zijn. Vaak is de schakeling van keramisch naar inductie vrij groot. Klanten die een inductie kookplaat gewend bent en overstappen naar een keramische kookplaat moeten doorgaans wennen aan de lange warme tijd van de keramische kookplaat.

Wat is het zuinigste om te koken?

Soorten elektrisch koken: inductie is het zuinigst – Er zijn drie types elektrische kookplaten: keramisch, halogeen en inductie. Het verbruik van een inductiekookplaat is het laagst (bron: Milieu Centraal ). Er gaat bijna geen warmte verloren, want inductie verwarmt alleen de pan zelf.

Tip: gebruik de restwarmte door een keramische of halogeenkookplaat eerder uit te zetten. Zo gaat er minder energie verloren.

Is koken op inductie duurder dan op gas?

Wat is goedkoper? – Voor koken op inductie is elektriciteit nodig, wat de reputatie heeft kostbaar te zijn. Gas daarentegen is een goedkopere vorm van energie wat koken betreft. Het koken op gas kost een huishouden per jaar gemiddeld 37 m3 gas, in verhouding 175 kWh wanneer er op inductie wordt gekookt.

 1. Op jaarbasis kost gas zo gemiddeld €25 per huishouden en koken op inductie €36 (Milieu Centraal).
 2. Deze voordelen gelden echter niet wanneer een huis niet op gas is verwarmd en er dus speciaal gas naar toe moet worden getransporteerd; dit is namelijk behoorlijk aan de prijs.
 3. Wanneer wordt gekeken naar rendement komt inductie echter beter naar voren, slechts 10 tot 20% van de energie gaat bij inductief koken verloren.
You might be interested:  Lava Cake Recept

Bij gas ligt dit getal hoger al is dat lastig precies in te schatten. Daarnaast komen er steeds meer alternatieve en duurzame vormen voor het opwekken van energie, zoals windmolens en zonne-energie; in de toekomst zal de CO2 uitstoot bij koken op inductie daarom gemiddeld lager liggen dan bij koken op gas.

Wat is de gemiddelde levensduur van een inductie kookplaat?

Hoe lang gaat een inductie kookplaat mee? – Een inductie kookplaat gaat zo’n 10 tot 15 jaar mee. Dit is niet bijzonder lang, maar voor vele huishoudens lang genoeg! Je kunt de levensduur verlengen door hem netjes en schoon te houden. Je maakt hem het beste schoon door etensresten zo snel mogelijk te verwijderen.

 • Met een klein beetje afwasmiddel kun je een sopje maken om hem daarna schoon te vegen.
 • Maak hem daarna droog met een schone doek om strepen voorkomen.
 • Heb je toch aangekoekte restjes? Dan is er een speciale schraper voor om de etensresten te verwijderen.
 • Wanneer je dit elke keer netjes doet na gebruik, zul je de kans op kringen aanzienlijk verminderen en lang van je inductie kookplaat kunnen genieten.

Let daarnaast op met scherpe voorwerpen om eventuele krassen te vermeiden.

Wat verbruikt een inductie kookplaat per uur?

Vergelijking met verbruik gas en keramisch koken – U kunt dus kiezen uit koken op gas of op elektra. Voor het elektrische koken hebt u de keuze uit keramisch of inductie. In totaal kunt u dus kiezen uit drie kooksystemen: gas, keramisch of inductie. Hieronder hebben we de voornaamste voordelen en nadelen voor u op een rijtje gezet.

You might be interested:  Pasta Pesto Maken
Gas Keramisch Inductie
Aanschafkosten Laag tot gemiddeld Laag tot gemiddeld Gemiddeld tot hoog
Verbruikskosten Gemiddeld Hoger dan gemiddeld Gemiddeld
Hoe snel wordt de warmte ontwikkeld? Gemiddeld Langzaam tot gemiddeld Snel
Schoonmaken Lastig Eenvoudig Eenvoudig
Veiligheid Open vuur en kans op gaslek Plaat blijft heet Alleen de pan wordt heet
Temperatuur controleren Eenvoudig Lastig Eenvoudig
Aanschaf nieuwe pannen nodig? Nee Meestal niet Ja
Speciaal stopcontact/ aansluiting nodig? Nee Ja vijf polig Soms
Levensduur 15 – 25 jaar 10 – 15 jaar 10-15 jaar

In onderstaand tabel ziet u een vergelijking tussen een keramische kookplaat en elektrische kookplaat.

Soort kookplaat Gemiddeld energieverbruik per jaar Geschatte verbruikskosten per jaar (uitgaande van 23 cent per kWh
Inductiekookplaat 175 kWh €40,-
Keramische kookplaat 225 kWh € 51,75
Gietijzeren elektrische kookplaat 260 kWh €70,-

Overstappen naar inductiekookplaat, waar moet u op letten? In sommige gevallen hebt u een aangepaste of moderne meterkast (met 3 fasen) nodig met een speciale kookgroep. Hieronder inductiekookplaten in drie groepen onderverdeeld naar stroomverbruik:

 • 1-fasekookplaat: Een 1-fasekookplaat kunt u gewoon op een standaard stopcontact aansluiten. Deze platen hebben tegelijkertijd maximaal 3680 Watt nodig.
 • 2-fasenkookplaat: Voor een plaat die maximaal 7360 Watt gebruikt, hebt u en 2-fasenkookplaat nodig waarop u elke 16 A Perilex-aansluiting kunt aansluiten. Naast een Perilex-aansluiting, hebt u dan in uw meterkast een gekoppelde stroomgroep.
 • 3-fasen kookplaat: Voor een plaat die meer dan 7460 Watt tegelijkertijd gebruikt hebt u een 3-fasenkookplaat nodig. U moet dan eerst in uw meterkast controleren of u krachtstroom hebt. U kunt krachtstroom herkennen aan vier gekoppelde groepen met één gedeelde hendel.

Een inductiekookplaat kan alleen pannen met een magnetisch veld verwarmen. Een pan van koper, aardewerk, glas of aluminium is niet geschikt. Verder is het handig om pannen te hebben met een platte en rechte bodem.