Contents
Wat is de functie van een antioxidant?
Antioxidanten is een verzamelnaam voor stoffen zoals de vitamines E en C, spoorelementen zoals seleen en bioactieve stoffen, zoals aanwezig in groente en fruit. Antioxidanten vangen vrije radicalen weg. Dit zijn agressieve stoffen die in ongunstige gevallen schade kunnen geven aan cellen en weefsels.
- Zo kunnen antioxidanten helpen tegen deze beschadiging en daarmee mogelijk op de lange termijn ziekten als kanker en hart- en vaatziekten voorkomen.
- Het slikken van supplementen of het eten van superfoods met antioxidanten heeft geen extra gezondheidseffect.
- Via je normale voedingspatroon krijg je al genoeg antioxidanten binnen.
In sommige studies leek het risico op kanker zelfs toe te nemen bij het nemen van antioxidantsupplementen.
Wat bevat de meeste antioxidanten?
** Pruimen – ** Pruimen is het fruit met het hoogste gehalte antioxidanten. Ze zijn zeer voedzaam en ze bevatten vitamine E en A. Pruimen staan erom bekend dat ze veroudering van het lichaam tegen gaan.
Hoeveel antioxidanten heb je per dag nodig?
Stoffen zoals vitamines C en E dragen bij tot de bescherming van cellen tegen oxidatieve schade. Oxidatieve schade ontstaat als gevolg van vrije radicalen. Vrije radicalen komen vrij bij veel lichamelijke processen, zoals het verteren van voeding en afbreken van afvalstoffen.
Als je intensief sport of stress hebt, zijn er meer processen actief en ontstaan er meer vrije radicalen. Andere factoren die bijdragen aan de hoeveelheid vrije radicalen in je lichaam zijn luchtvervuiling, pesticiden, alcoholgebruik, langdurige blootstelling aan de zon, roken en een ongezond voedingspatroon.
Bekende voorbeelden van stoffen die bijdragen tot de bescherming van cellen tegen oxidatieve schade zijn vitamines C en E, de mineralen koper en zink, maar ook plantaardige producten zoals groene thee en blauwe bessen. We bieden verschillende supplementen aan met combinaties van deze voedingsstoffen.
- Er zijn verschillende stoffen die bijdragen tot de bescherming van cellen tegen oxidatieve schade.
- Ze komen voor onder de vitaminen en mineralen en in verschillende planten en kruiden.
- Bijvoorbeeld vitamine C en E.
- Vitamine E wordt inactief zodra het een vrij radicaal heeft gevangen, vitamine C draagt bij tot de regeneratie van de gereduceerde vorm van vitamine E,
Deze twee vitaminen vind je daarom vaak samen in een supplement. Je lichaam maakt zelf ook stoffen aan die bijdragen tot de bescherming van cellen tegen oxidatieve schade, Om deze stoffen te maken heeft je lichaam bepaalde voedingsstoffen nodig. Zo heeft je lichaam selenium, zink, koper en mangaan nodig.
- De mineralen selenium, zink, koper en mangaan dragen op die manier bij tot de bescherming van cellen tegen oxidatieve schade.
- Niet alleen mensen, maar ook planten maken deze stoffen aan, zoals polyfenolen in olijfolie.
- Daar hebben wij ook profijt van! Zo dragen de flavonoïden uit groene thee en tijm ook bij tot de bescherming van cellen tegen oxidatieve schade*.
Vroeger werden deze plantenstoffen ook wel vitamine P genoemd. Stoffen die bijdragen tot de bescherming van cellen tegen oxidatieve schade zijn makkelijk binnen te krijgen via de voeding. Maar wat we binnenkrijgen is niet altijd toereikend in een maatschappij waar we veel worden blootgesteld aan vrije radicalen.
- We krijgen dagelijks te maken met luchtvervuiling en pesticiden en veel mensen ervaren stress.
- Het is daarom extra belangrijk om gezond en gevarieerd te eten, zodat je veel verschillende soorten voedingsstoffen binnenkrijgt die bijdragen tot de bescherming van cellen tegen oxidatieve schade,
- Groenten, fruit en kruiden bevatten vitamine C, flavonoïden en polyfenolen.
Zo zijn blauwe bessen, groene thee en tijm een rijke bron van stoffen die bijdragen tot de bescherming van cellen tegen oxidatieve schade en staan sinaasappels bekend vanwege het relatief hoge gehalte aan vitamine C. Je herkent plantaardige voeding die rijk is aan stoffen die bijdragen tot de bescherming van cellen tegen oxidatieve schade vaak aan een felle of donkergroene kleur.
Wat dacht je van tomaten, granaatappels en broccoli? Vitamine E komt met name voor in noten en plantaardige oliën. De mineralen die je lichaam nodig heeft om zelf stoffen aan te maken die bijdragen tot de bescherming van cellen tegen oxidatieve schade, vind je vooral in zeevruchten (oesters en garnalen), orgaanvlees (lever) en noten (paranoten en pecannoten).
Stoffen die bijdragen tot de bescherming van cellen tegen oxidatieve schade heb je elke dag nodig. Een gezonde volwassene heeft per dag ongeveer 400 mg vitamine C nodig. Om de lichaamseigen stoffen aan te maken die ook bijdragen tot de bescherming van cellen tegen oxidatieve schade moet je bovendien voldoende mineralen binnenkrijgen, zoals koper, zink en seleen.
- De plantstoffen die bijdragen tot de bescherming van cellen tegen oxidatieve schade krijg je binnen door voldoende groenten en fruit te eten, bijvoorbeeld blauwe bosbessen, artisjokken, tijm en knoflook.
- Alle groenten en fruit hebben weer eigen unieke voedingsstoffen, dus vergeet niet te variëren.
- Als je het over plantaardige stoffen hebt, is het nuttig om ook naar de zogenaamde ORAC-waarde te kijken.
ORAC staat voor Oxygen Radical Absorbance Capacity. De ORAC-waarde laat dus zien hoeveel vrije radicalen een voedingsmiddel kan absorberen. Kruiden met een hoge ORAC-waarde zijn onder andere oregano, tijm, artisjokken en knoflook. Een supplement van goede kwaliteit bevat een combinatie van verschillende stoffen die bijdragen tot de bescherming van cellen tegen oxidatieve schade,
Bijvoorbeeld vitaminen, mineralen en plantenextracten. Elke stof heeft zijn eigen functie, dus het is belangrijk dat je verschillende soorten uit verschillende bronnen binnenkrijgt. Zo bevat een goed supplement bijvoorbeeld vitamine C en E, gecombineerd met de mineralen zink en selenium, aangevuld met plantenextracten, zoals tijm (Thymus vulgaris).
Bij een kwaliteitsproduct is gekozen voor vitaminen in hun actieve vorm en goed opneembare mineraalverbindingen. Zo kunnen deze voedingsstoffen direct aan het werk! Bij hoogwaardige supplementen kun je altijd op de verpakking terugvinden welke vormen van de vitaminen, mineralen en plantenextracten erin zitten.
Staat er niet bij voor welke vorm er is gekozen, kun je de kwaliteit van het product niet garanderen. Kies daarom altijd voor een supplement waarbij de vormen van de ingrediënten duidelijk worden vermeld. Synthetische geur-, kleur- en smaakstoffen zijn nooit nodig. Let dus op een minimaal gebruik van hulpstoffen.
Niet alleen volwassenen maar ook kinderen hebben stoffen nodig die bijdragen tot de bescherming van cellen tegen oxidatieve schade. Een gezond en gevarieerd eetpatroon kan daaraan bijdragen. Om de voeding aan te vullen kun je een multivitamine speciaal voor kinderen gebruiken, die bevat onder meer de vitaminen C en E.
Welke vitamine behoort tot de antioxidanten?
Antioxidanten Antioxidanten zijn stoffen die oxidatie tegengaan. Oxidatie is een proces waarbij vrije radicalen in ons lichaam worden gevormd. Vrije radicalen zijn agressieve, schadelijke stoffen die bijvoorbeeld tot kanker kunnen helpen leiden. Antioxidanten zijn ondermeer terug te vinden in onze voeding, zoals onder de vorm van vitamines, mineralen en spoorelementen.
- Voorbeelden zijn de vitamines A (en haar voorloper bèta-caroteen), C en E, selenium en zink.
- Ook andere stoffen in onze voeding hebben een antioxidatieve werking, zoals resveratrol, groene thee, kurkuma enzovoort.
- Verschillende van deze antioxidanten worden apart behandeld in deze toepassing.
- Deze fiche gaat over supplementen waarin verschillende van deze antioxidanten gecombineerd worden.
In de praktijk bevatten deze vaak hoge dosissen, hoger dan de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheden (ADH), waardoor ze andere eigenschappen krijgen die bijzondere aandacht verdienen.
Is antioxidant goed?
Antioxidanten in voeding en supplementen, wat doen ze? | IVG Bepaalde vitamines, mineralen en bioactieve stoffen uit groente en fruit noemen we als verzamelnaam ook wel antioxidanten, De naam zegt al wat over de werking. Antioxidanten zorgen dat andere stoffen in je lichaam niet oxideren en beschermen zo gezonde cellen en weefsels tegen ongewenste reacties.
Voedingssupplementen kunnen ook antioxidanten bevatten. Het zijn stoffen zoals vitamine E en C, bepaalde mineralen en andere bioactieve stoffen uit groente en fruit. Op deze pagina vertellen we wat antioxidanten doen voor je gezondheid, uit welke voeding je ze kunt halen, wanneer een aanvulling met een voedingssupplement nuttig is en waar je op moet letten als je een supplement met antioxidanten gebruikt.
Antioxidanten zijn stoffen die gezonde cellen en weefsels in het lichaam beschermen tegen schadelijke moleculen, genaamd vrije radicalen. Vrije radicalen ontstaan continu in ons lichaam bij de energieproductie. Ze hebben ook nuttige functies, zoals het doden van bacteriën.
Wat is witte thee gezond?
4. Beschermt je tanden. – Witte thee heeft een goede combo van fluoriden, catechines en tannines, deze drie samen kunnen de tanden versterken en bacteriën tegengaan. Fluoride maakt de tanden meer weerbaar tegen zuren van bacteriën. Catechines beschermen tegen tandplak en tannines zorgen dan weer voor een synergetisch effect van de catechines en fluoride.
Hoe kunnen antioxidanten spiergroei onderdrukken?
Antioxidanten staan bekend als gezonde voedingsstoffen. Maar te veel antioxidanten binnenkrijgen kan juist negatief uitpakken, onder andere voor spiergroei. Hoe zit dat precies? Antioxidanten zijn – de naam zegt het al – stoffen die oxidatie tegengaan.
Oxidatie is simpel gezegd de reactie met zuurstof en komt zowel in de levende als niet-levende natuur voor. Het roesten van ijzer is een goed voorbeeld van oxidatie. Het ijzer roest, omdat het reageert met zuurstof, ofwel oxideert. Ook in het menselijk lichaam vindt oxidatie plaats. Een voorbeeld van oxidatie in het lichaam is de oxidatie van glucose, oftewel het omzetten van de koolhydraten (suikers) uit je voeding in energie.
Oxidatie is essentieel voor de instandhouding van leven. Bij het oxidatieproces kunnen echter ook schadelijke stoffen vrijkomen, de zogenaamde vrije radicalen. Dat zijn agressieve stoffen die schade kunnen veroorzaken aan cellen en weefsels, de zogenaamde oxidatieve stress.
Oxidatieve stress ontstaat als er te veel vrije radicalen in het lichaam aanwezig zijn, of wanneer deze stoffen zich op ongewenste plekken in het lichaam bevinden. Er zijn sterke aanwijzingen dat vrije radicalen een (belangrijke) rol spelen in het ontstaan van ziekten zoals kanker en hart- en vaataandoeningen en mogelijk ook een rol spelen in ouderdomsziekten als Alzheimer, de ziekte van Parkinson, diabetes en diverse neuro(musculaire) aandoeningen.
‘Antioxidanten’ is een paraplubegrip voor diverse vitaminen (waaronder vitaminen A, C en E), spoorelementen (koper, mangaan, seleen en zink) en bioactieve stoffen met een antioxidatieve werking (carotenoïden, flavonoïden en co-enzym Q10). Antioxidanten komen vooral voor in groente en fruit – met name bessen – maar ook in plantaardige dranken als koffie, thee en wijn.
- Het eten van bessen is dus een goede manier om in (een deel van) je antioxidanten te voorzien.
- Net als het drinken van thee en koffie (gematigd).
- Antioxidanten gaan vrije radicalen tegen en kunnen zo oxidatieve stress verminderen.
- Daarom worden ze als ‘goed’ gezien.
- Overmatige oxidatieve stress kan weefselschade veroorzaken en wordt daarom vaak als ‘slecht’ bestempeld.
Dit is echter wat te simpel gesteld, zoals we hierna zullen zien. Sporten verhoogt de oxidatieve stress in spieren. Dit zorgt ervoor dat de spier zich aanpast aan lichaamsbeweging, wat suggereert dat een zekere mate van oxidatieve stress gunstig is. Daarom zou je kunnen speculeren dat inname met antioxidanten rond de (kracht)training moet worden vermeden, zeker als het om supplementen gaat.
Een Noorse studie bevestigt dat. Men onderzocht of een hoog gedoseerd antioxidant-supplement de toename van de vetvrije massa beïnvloedt tijdens twaalf weken krachttraining bij oudere volwassenen. De ene groep kreeg voor en na elke training vitamine C (500 mg) en E (117,5 mg), terwijl de andere groep een placebosupplement kreeg.
De groep die het antioxidant-supplement kreeg, vertoonde een lagere toename van de vetvrije massa in vergelijking met de placebogroep (+0,87 versus +2,19 kg). Dit betekent echter niet dat antioxidanten volledig moeten worden vermeden. De doseringen van vitamine C en E in deze studie waren erg hoog.
- Sinaasappels staan bijvoorbeeld bekend om hun hoge vitamine C-gehalte.
- Je zou tien sinaasappels moeten eten voor het sporten en nog eens tien na het sporten om dezelfde hoeveelheid vitamine C binnen te krijgen in dit onderzoek.
- Daarom lijkt het onnodig om antioxidanten uit reguliere voeding te mijden, concludeert onderzoeker Jorn Trommelen,
Maar het is waarschijnlijk wel een goed idee om géén antioxidant-supplementen te gebruiken, vooral niet rond de training. Bedenk wel dat het wetenschappelijk bewijs hiervoor, afgezien van de Noorse studie, nog beperkt is. Antioxidanten zijn op zichzelf gezonde voedingsstoffen, maar een hoog gedoseerd antioxidant-supplement kan de adaptieve reactie op lichaamsbeweging verminderen.
Wat zijn antioxidanten zijn deze goed voor je ook bij herstel van je spieren na een sportprestatie?
Vrije radicalen – Vrije radicalen ontstaan gedurende de normale stofwisseling, maar ook bij roken en tijdens het zonnen. Het zijn agressieve stoffen die schade kunnen veroorzaken aan cellen en weefsels. Dit noemen we oxidatieve stress. Oxidatieve stress ontstaat als er te veel vrije radicalen in het lichaam aanwezig zijn, of wanneer deze stoffen zich op ongewenste plekken in het lichaam bevinden.
- Er zijn aanwijzingen dat vrije radicalen een rol spelen in het verouderingsproces, maar ook het risico verhogen op hart- en vaatziekten en kanker.
- Antioxidanten uit voeding beschermen het lichaam tegen deze vrije radicalen,
- In sommige gevallen kunnen vrije radicalen echter juist een positief effect hebben.
Zo gebruiken immuuncellen de vrije radicalen om ongewenste bacteriën te doden. Maar ook om beschadigde eiwitten in de spieren op te ruimen na het sporten.
Hoeveel vitamine C heb je nodig per dag?
Hoeveel vitamine C heb je dagelijks nodig? – De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C voor mannen en vrouwen vanaf 14 jaar is 75 milligram.
Hoe werkt vitamine C als antioxidant?
Waarom is vitamine C goed voor de huid? – Ons lichaam heeft vitamine C nodig voor zijn natuurlijke afweer en bescherming. Vitamine C als antioxidant, beschermt onze lichaamscellen tegen schade, dus tegen (huid)veroudering. Maar uiteraard nog veel meer.
Vitamine C zorgt ervoor dat wondjes sneller genezen, onze natuurlijke weerstand op peil blijft, waardoor je minder snel ziek wordt, maar ook sneller geneest. Dit werkt door in de huid. Vitamine C helpt je lichaam, dus ook je huid met de aanmaak van collageen, dat zorgt voor stevigheid en minder rimpels.
Maar ook gaat vitamine C de strijd aan met pigmentatie, biedt bescherming en herstel.