Koffieleuten (in spe) opgelet: vanaf welke leeftijd mag je koffie drinken? Afbeelding ter illustratie. Foto: Pexels / RDNE Stock project Veel mensen vinden een bakkie koffie hartstikke lekker, en is zelfs, Uit eerdere onderzoeken blijkt namelijk dat koffiedrinkers over het algemeen langer leven, dat je de kans op hartfalen en diabetes vermindert en dat koffie helemaal als we denken.
Contents
- 1 Is koffie goed voor een 14 jarige?
- 2 Wat als een kind koffie drinkt?
- 3 Hoeveel cafeïne mag een 12 jarige?
- 4 Welke leeftijd drinkt de meeste koffie?
- 5 Welke leeftijd drinkt het meeste koffie?
- 6 Hoeveel cafeïne per dag 14 jaar?
- 7 Hoeveel cafeïne mag een 15 jarige?
- 8 Wat eet een kind van 13 jaar?
- 9 Hoeveel cafeïne zit er in Fanta?
- 10 Hoeveel cafeïne zit er in Pepsi Max?
- 11 Hoe lang duurt het om af te kicken van cafeïne?
- 12 Hoeveel koffie mag een 15 jarige?
- 13 Hoeveel cafeïne mag een 15 jarige?
- 14 Hoe oud moet je zijn om cola te drinken?
Hoe oud moet je zijn om koffie te mogen?
Waarom mag een kind geen koffie? – Het Voedingscentrum weet uit ‘dierwetenschappelijk onderzoek’ dat een overmaat aan cafeïne het zenuwstelsel kan aantasten. Vandaar dat ze het gebruik onder 13 jaar afraadt. Dertien- tot achttienjarigen kunnen het beter houden bij één consumptie per dag, want ook bij hen is het zenuwstelsel nog niet uitontwikkeld.
Is koffie goed voor een 12 jarige?
Kinderen kunnen best een keer een slokje koffie proeven, dat is geen probleem, maar vanwege de cafeïne is het advies voor kinderen onder de 13 jaar geen tot niet meer dan 1 kopje koffie per dag (1 kopje is 125 milliliter). Voor kinderen van 14 tot 18 jaar is het advies niet meer dan 1 tot 2 kopjes koffie per dag.
Is koffie goed voor een 14 jarige?
Drinken – Water en thee zonder suiker staan in de Schijf van Vijf en zijn de beste keuzes. Daarin zitten geen calorieën en het is beter voor de tanden dan dranken met suiker. Daarnaast is het advies om je kind ook elke dag een paar porties melkproducten te geven, zoals halfvolle melk of karnemelk.
Sappen en frisdranken staan niet in de Schijf van Vijf. Ze zijn voor af en toe, bijvoorbeeld op vaste momenten zoals de zaterdagavond. Ze bevatten veel suiker en de zuren tasten de tanden aan. Light-frisdrank bevat geen suiker, maar wel zuren. In koffie en energiedranken zit veel cafeïne. Deze stof stimuleert het centrale zenuwstelsel.
De één is gevoeliger voor de effecten van cafeïne dan de ander. Het kan bijvoorbeeld invloed hebben op slaap, zeker als cafeïne in de avond wordt genomen. Het advies voor kinderen tot en met 13 jaar is om geen tot maximaal 1 kopje (125 ml) koffie of blikje energiedrank per dag te drinken.
En voor kinderen ouder dan 13 jaar is het advies niet meer dan 1 tot 2 kopjes koffie of 1 blikje energiedrank per dag te drinken. Hou lagere hoeveelheden aan als je kind gevoelig is voor cafeïne. Alcohol drinken is niet gezond. Het heeft ook een slechte invloed op de ontwikkeling van de hersenen van je kind.
Maak samen met je kind de afspraak: niks onder de 18. Het advies is om uit voorzorg ook geen alcoholvrij bier te geven. Het is namelijk niet bekend of pubers daardoor misschien juist ook eerder bier mét alcohol gaan drinken.
Wat als een kind koffie drinkt?
Cafeïne – Dat een kind geen koffie mag, komt door de effecten die (teveel) cafeïne kan hebben op het lichaam. Teveel cafeïne kan de ontwikkeling het zenuwstelsel bij kinderen aantasten. Daarnaast kan het drinken van teveel cafeïne zorgen voor klachten slapeloosheid, oorsuizen, hoofdpijn en angstige gevoelens.
Hoeveel cafeïne mag een 12 jarige?
Voor kinderen van 9 tot en met 13 jaar, op een dag: Niet meer dan 2 tot 5 kopjes zwarte of groene thee, of. Niet meer dan 3 tot 4 glazen cola, of. Niet meer dan 1 kopje koffie.
Wat doet cafeïne met een kind?
Kinderen zijn extra gevoelig voor cafeïne. Ze kunnen er rusteloos en slapeloos van worden of zelfs hartkloppingen van krijgen. Het Voedingscentrum raadt het gebruik van cafeïne daarom af bij kinderen jonger dan 13 jaar.
Welke leeftijd drinkt de meeste koffie?
Wat wilt u graag weten? – Met SurveyMonkey Audience hoeft marktonderzoek niet duur te zijn. Veel mensen beginnen al vroeg met het drinken van koffie. Ongeveer een derde van koffieliefhebbers (34%) was nog geen 17 jaar oud toen ze hun eerste kop koffie dronken.
En ongeveer 70% deed dit voor voordat ze 25 jaar oud waren. Ook verrassend is dat de hoeveelheid koffie die we drinken toeneemt naarmate we ouder worden. Zo drinkt 54% van de volwassenen tussen de 18 en 29 jaar gemiddeld twee koppen of meer per dag. Voor mensen van 45-60 jaar ligt dat op 71%. Bent u ouder dan 60, dan stijgt dit percentage naar 77%.
Maar wat zijn dan de redenen dat we al vanaf zo’n jonge leeftijd zulke enorme koffieleuten zijn? Met de onderstaande feiten over koffie geven we antwoord op die vraag:
- De onweerstaanbare smaak: Ongeveer 69% drinkt koffie omdat ze het lekker vinden.
- Als opkikker: Ongeveer 62% drinkt een kop koffie om wat extra energie te krijgen. En dat percentage stijgt naar 74% voor mensen van 18-29 jaar oud.
- Voor een betere concentratie: Meer dan een derde (34%) zegt dat ze met koffie meer gefocust zijn (hoewel slechts 23% van de volwassenen ouder dan 60 dit als reden noemt).
- Om te ontspannen: Ongeveer 18% drinkt koffie om stress weg te nemen. En opnieuw vormen volwassenen van 60 jaar en ouder een uitzondering: maar 9% noemt dit als een reden.
- Onderdeel van een uitgebalanceerd dieet: Ongeveer 10% noemt de gezondheidsvoordelen van koffie als reden voor hun liefde voor dit goedje.
Onze respondenten hebben hun redenen voor het drinken van koffie verder toegelicht in onze open vraag: “Wat vindt u van koffie?” Met een hebben we de populairste antwoorden uitgelicht. Hoe groter het woord wordt weergegeven, hoe vaker het in onze antwoorden werd genoemd. Laten we eens kijken wat onze respondenten te zeggen hebben: ” “Ik word gewoon ontzettend blij van koffie! Ik houd van alle soorten en de meeste smaken. Ik voel me een stuk rustiger en ‘s nachts slaap ik gewoon goed.””Koffie is voor mij een soort toverdrank die heerlijk smaakt en me voldoening geeft.
Elke ochtend is het een stukje zekerheid.” “De geur en smaak van een verse kop koffie is onweerstaanbaar en rustgevend!” Oudere volwassenen hebben minder vaak last van de negatieve bijwerkingen van koffie. Slechts 34% van de volwassenen van 18-29 jaar zegt bijvoorbeeld geen vervelende gevolgen te merken.
Dit percentage ligt op 62% voor mensen van 45-60 jaar oud en 77% van mensen die 60 jaar of ouder zijn. Om welke schadelijke gevolgen voor uw welzijn gaat het dan? Dit zeggen de cijfers over koffie:
- Ongeveer een kwart (24%) zegt minder goed te slapen. Dit geldt vooral voor jongvolwassenen (18-29 jaar oud): 36% meldt dat hun nachtrust verstoord raakt.
- Ongeveer 16% beweert dat ze een stuk nerveuzer worden. En ook hier zijn vooral jongvolwassenen vatbaar, met 26% die hiervan melding maakt.
- Pakweg 15% van de respondenten merkt dat ze een hogere hartslag krijgen. En u raadt het al, vooral jongvolwassenen hebben hiermee te kampen (24%).
Dus kunt u dat dagelijkse genietmomentje beter links laten liggen? De keuze is echt aan u! Koffie heeft die inmiddels wel bewezen zijn. Maar er zijn ook nadelen, zoals die we hierboven hebben aangestipt. Hopelijk hebt u wat opgestoken van deze interessante feiten over koffieconsumptie! : Waarom we koffie drinken: vijf statistieken
Welke leeftijd drinkt het meeste koffie?
Koffiestatistieken – Cijfers voor de echte koffieliefhebbers 9 augustus 2022 om 09:32 Als koffiekenner weet je vast wel dat er in Nederland veel koffie wordt gedronken. We bezetten dan ook al jarenlang de wereldtop als het gaat om de hoeveelheid koffie die we jaarlijks nuttigen.
- Maar weet je ook hoeveel koppen koffie we dagelijks precies drinken, welke koffiesoorten het meest worden gedronken én hoeveel kilo koffiebonen er jaarlijks doorheen gaan? In dit artikel hebben we de belangrijkste koffiestatistieken van Nederland voor jou op een rijtje gezet.
- Hoeveel koffie wordt er in Nederland gedronken? Volgens een wereldwijd onderzoek dat uitgevoerd werd door Statista Research Department, waren Nederlanders in 2015 de grootste koffiedrinkers ter wereld.
Gemiddeld dronken we toen per persoon ruim 260 liter koffie per jaar. Ook in 2020 kwamen we als hoogste uit de test, met een jaarlijkse koffieconsumptie van circa, We drinken nog altijd meer dan twee keer zoveel koffie als de gemiddelde Fransman of -vrouw.
- Zelfs in Brazilië, het land waar veel van onze koffiebonen vandaan komen, wordt er aanzienlijk minder koffie gedronken dan in Nederland.
- Uit onderzoek van de blijkt dat Scandinavische landen ons langzaamaan aan het inhalen zijn.
- Vermoed wordt dat het koudere klimaat een van de redenen is dat er in deze landen zoveel koffie wordt gedronken.
Omdat we in Nederland steeds vaker kiezen voor koffiesoorten die met melk worden gecombineerd, lijkt de totale hoeveelheid koffie die we drinken langzaamaan wat af te nemen. Nederlandse koffiegewoonten Maar liefst 4 op de 5 Nederlanders drinkt regelmatig koffie, gemiddeld zo’n 4 koppen per dag.
- We zijn ook steeds jonger wanneer we ons eerste kopje koffie drinken, hoewel dit vaak gaat om speciale koffiesoorten met smaakmakers.
- De hoeveelheid koffie die we drinken wordt alleen maar groter naarmate we ouder worden.
- Zo drinken vijftigplussers aanzienlijk meer koffie dan,
- Ook tussen de mannen en vrouwen zelf zitten verschillen, zowel in de soort koffie die ze drinken als het aantal koppen dat ze per dag nuttigen.
Mannen vs vrouwen In Nederland drinken mannen meer koffie dan vrouwen. Daarnaast blijkt dat ook onze leeftijd meespeelt in het aantal kopjes dat we per dag nuttigen. Mannen van 19-50 drinken gemiddeld circa 524 gram koffie per dag, terwijl dit bij mannen van 51-79 jaar gemiddeld 702 gram koffie is.
- Bij vrouwen is de stijging een stuk groter.
- De groep vijftigplussers drinkt bijna twee keer zoveel koffie als de groep vrouwen van 19-50 jaar; respectievelijk 321 gram en 592 gram.
- Ook is er tussen beide groepen een verschil in smaak terug te zien.
- Zo drinken de meeste mannen zwarte koffie, terwijl vrouwen vaker voor een koffiesoort met melk gaan, zoals een cappuccino of latte macchiato.
De favoriete koffiesoorten van Nederlanders Hoewel er nog altijd veel koffie thuis wordt genuttigd, blijkt dat we steeds vaker onderweg onze koffie halen. We genieten meer van luxe koffiesoorten, gebruiken en hechten ook veel waarde aan duurzaamheid en kwaliteit. De populairste zetmethoden De meeste koffie wordt nog altijd gezet met een traditioneel filterkoffiezetapparaat.32% van de Nederlandse koffiedrinkers verkiest dan ook dit apparaat boven andere zetmethoden. Wel wordt er steeds vaker een koffie, espresso of cappuccino gezet van versgemalen bonen, bijvoorbeeld met een espressomachine of volautomatische koffiemachine.
Deze innovatieve apparaten maken het mogelijk om ook thuis van een speciale, smaakvolle ‘barista’ koffie te genieten. Ook bedrijven kiezen steeds vaker voor deze koffiemachines. Omdat meer dan de helft van de koffie die buiten de deur wordt genuttigd op het werk wordt gedronken, wordt steeds vaker geïnvesteerd in betere koffie op de werkvloer.
Van koffietentjes tot branderijen Dat de populariteit van koffie steeds groter wordt, is te zien aan zowel het groeiende aanbod in de supermarkten als het aantal koffietentjes dat het straatbeeld siert. Zo heeft de gemiddelde supermarkt een grote collectie koffiebonen -cups en filterkoffie in het assortiment.
Bovendien is de verkoop van het aantal koffies to go in 10 jaar tijd met 100% gestegen. Ook het branden van koffiebonen in eigen land is steeds populairder geworden. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek is het aantal koffiebranderijen in de afgelopen 15 jaar zelfs verdriedubbeld. We zijn meer belang gaan hechten aan eerlijke, duurzame en speciale koffie en willen steeds vaker weten waar alles wat we consumeren vandaan komt.
Ook wordt onze kennis over de verschillende zetmethoden en de branding van koffiebonen groter. Zo kopen we vaker lokaal en kiezen we voor koffiebonen die in Nederlandse branderijen zijn gebrand. Met het groeien van onze kennis worden ook de eisen die we aan onze koffie stellen hoger. Foto Coffeefriend.nl Uit resultaten van verschillende onderzoeken blijkt dat koffie een onmisbaar onderdeel van de Nederlandse cultuur is geworden. Al jarenlang verslaan we landen als Amerika, Brazilië en Frankrijk op het gebied van koffieconsumptie. Naast dat 80% van de Nederlanders koffie drinkt, vind je ook in de winkelstraten talloze koffietentjes en -barretjes.
Ook worden er steeds meer lokale branderijen opgericht, die geïmporteerde koffiebonen in eigen huis van smaak voorzien. Hoewel filterkoffie nog altijd de boventoon voert, genieten mensen steeds vaker van speciale koffiesoorten, plantaardige melk en lokaal gebrande koffiebonen. De hoeveelheid koffie die in Nederland wordt gedronken mag dan langzaamaan stagneren, die koffiecultuur in ons land lijkt rijker dan ooit.
: Koffiestatistieken – Cijfers voor de echte koffieliefhebbers
Hoeveel cafeïne per dag 14 jaar?
Voor kinderen en jongeren tot 20 jaar geldt als veilige inname 3 mg/kg lichaamsgewicht per dag. Voor een kind van 14 jaar met een gemiddeld gewicht van 53 kg betekent dit 159 mg cafeïne per dag (1 kop koffie bevat gemiddeld 85 mg cafeïne). Voldoende drinken is belangrijk en daar draagt koffie aan bij.
Hoeveel koffie mag een 15 jarige?
Wat en hoeveel eten jongeren tussen 12 en 18 jaar het best? Water is dé dorstlesser bij uitstek. Dus: kies zoveel mogelijk voor water!
Bij voorkeur – dagelijks |
flessenwater (niet-bruisend of bruisend) of leidingwaterverse groentesoep (weinig of licht gezouten)melk natuurmet calcium verrijkte sojadrank natuurthee, koffie (zonder toevoeging van suikers)gearomatiseerde waters (zonder toegevoegde suikers en/of zoetstoffen) |
Ter afwisseling – niet dagelijks |
fruitsap (sinds 2011 is het wettelijk vastgelegd dat fruitsap geen toegevoegde suikers mag bevatten)smoothiegroentesap gezoete melkdranken en met calcium verrijkte sojadranken (met fruit, vanille of chocolade)(light)frisdrankendranken op basis van granen, noten en zaden (zonder en met toegevoegde suikers) – geen volwaardig alternatief voor melk en met calcium verrijkte sojaproducten |
Bij uitzondering – alleen op speciale momenten |
frisdranken (met toegevoegde suikers)fruitdranken en nectars (met toegevoegde suikers)isotone sportdranken energiedranken (met cafeïne en/of taurine)hypertone sportdranken |
Niet geschikt voor jongeren onder 18 jaar |
Dat klopt. Maar ze leveren geen nuttige voedingsstoffen. Nog enkele redenen waarom je beter niet te veel lightfrisdranken drinkt:
Zoetstoffen maken je té gewoon aan de zoete smaak. Daarom ook het advies om geen zoetstoffen toe te voegen aan koffie of thee.Het fosforzuur in de dranken is slecht voor je tanden.De kans bestaat dat je gaat compenseren met andere voedingsmiddelen en zo onrechtstreeks toch meer calorieën binnenkrijgt dan nodig.
In fruitsappen en smoothies zitten er inderdaad nuttige voedingsstoffen. Maar ze bevatten minder vezels en vullen minder goed dan vers fruit. Fruitsappen en smoothies geven je ook minder snel een vol gevoel dan fruit in zijn geheel. Vermijd ze dus als alternatief voor vers fruit.
Bovendien zijn ze niet goed voor je tanden. Energiedranken bevatten veel suiker en cafeïne. Ze worden gepromoot als toverdranken die vermoeidheid tegengaan en voor optimale lichamelijke en geestelijke prestaties zorgen. Heel wat jongeren denken dan ook dat deze dranken, vaak in combinatie met koffie of andere cafeïnehoudende middelen, helpen om zich beter te concentreren en wakker te blijven.
Niets is minder waar. In koffie en thee zit cafeïne. Daarom overdrijf je er best niet mee. Het advies van de Hoge Gezondheidsraad voor kinderen en jongeren is maximum 2,5 mg cafeïne per kg/dag. Als je weet dat een kop koffie ongeveer 80 mg cafeïne bevat, dan drinkt een 16-jarige jongen van 62 kg best niet meer dan 2 koppen koffie per dag (62 x 2,5 mg = 155 mg).
Ter vergelijking: voor een volwassene is een dagelijkse cafeïne-inname die overeenkomt met 4 kopjes koffie het aanbevolen maximum. Een klontje suiker bij de thee of wat slagroom in je koffie: het is verleidelijk, maar je doet het beter niet. Ook zoetstoffen voeg je best niet toe, die kunnen je té gewoon maken aan een zoete smaak.
: Wat en hoeveel eten jongeren tussen 12 en 18 jaar het best?
Hoeveel cafeïne mag een 15 jarige?
7. Hoe de risico’s te verminderen –
- Onder de 13 jaar geen energiedrankjes drinken.
- Tussen de 13 en 18 jaar maximaal één blikje van 250 ml drinken.
- Als volwassene niet meer dan 4 blikjes drinken.
- Niet combineren met alcohol.
- Niet combineren met andere cafeïne houdende producten
- Niet voor of tijdens het sporten drinken; het is geen dorstlesser.
- Drink genoeg water als je energiedrank drinkt. Door de grote hoeveelheid suiker nemen je darmen het vocht vertraagd op. Drink je niet genoeg water, dan droog je uit.
terug naar top
Wat eet een kind van 13 jaar?
Kind van 9 – 13 jaar
Fruit | 2 stuks (200 gram) |
---|---|
Brood | 4 – 5 sneetjes (140 – 175 gram) |
Kaas | 1 plak (20 gram) |
Melk en melkproducten | 3 bekers (600 milliliter) |
Vlees, vleeswaren, kip, vis, ei, vleesvervangers | 80 – 100 gram |
Hoeveel cafeïne zit er in Fanta?
Hoeveel cafeïne in een blikje Fanta? – Fanta is cafeïnevrij. Fanta en een van de weinige voorbeelden van een cafeïnevrije frisdrank.
Hoeveel cafeïne zit er in Pepsi Max?
Hoeveel cafeïne in Pepsi Max? – Een blikje Pepsi Max van 330 ml bevat ongeveer 43 mg cafeïne.
Hoe lang duurt het om af te kicken van cafeïne?
Hoe lang het duurt voordat je volledig afgekickt bent van koffie, is vooral afhankelijk van de hoeveelheid koffie die je dronk. Gemiddeld duurt het 48 uur tot 2 weken.
Hoeveel koffie mag een 15 jarige?
Wat en hoeveel eten jongeren tussen 12 en 18 jaar het best? Water is dé dorstlesser bij uitstek. Dus: kies zoveel mogelijk voor water!
Bij voorkeur – dagelijks |
flessenwater (niet-bruisend of bruisend) of leidingwaterverse groentesoep (weinig of licht gezouten)melk natuurmet calcium verrijkte sojadrank natuurthee, koffie (zonder toevoeging van suikers)gearomatiseerde waters (zonder toegevoegde suikers en/of zoetstoffen) |
Ter afwisseling – niet dagelijks |
fruitsap (sinds 2011 is het wettelijk vastgelegd dat fruitsap geen toegevoegde suikers mag bevatten)smoothiegroentesap gezoete melkdranken en met calcium verrijkte sojadranken (met fruit, vanille of chocolade)(light)frisdrankendranken op basis van granen, noten en zaden (zonder en met toegevoegde suikers) – geen volwaardig alternatief voor melk en met calcium verrijkte sojaproducten |
Bij uitzondering – alleen op speciale momenten |
frisdranken (met toegevoegde suikers)fruitdranken en nectars (met toegevoegde suikers)isotone sportdranken energiedranken (met cafeïne en/of taurine)hypertone sportdranken |
Niet geschikt voor jongeren onder 18 jaar |
Dat klopt. Maar ze leveren geen nuttige voedingsstoffen. Nog enkele redenen waarom je beter niet te veel lightfrisdranken drinkt:
Zoetstoffen maken je té gewoon aan de zoete smaak. Daarom ook het advies om geen zoetstoffen toe te voegen aan koffie of thee.Het fosforzuur in de dranken is slecht voor je tanden.De kans bestaat dat je gaat compenseren met andere voedingsmiddelen en zo onrechtstreeks toch meer calorieën binnenkrijgt dan nodig.
In fruitsappen en smoothies zitten er inderdaad nuttige voedingsstoffen. Maar ze bevatten minder vezels en vullen minder goed dan vers fruit. Fruitsappen en smoothies geven je ook minder snel een vol gevoel dan fruit in zijn geheel. Vermijd ze dus als alternatief voor vers fruit.
- Bovendien zijn ze niet goed voor je tanden.
- Energiedranken bevatten veel suiker en cafeïne.
- Ze worden gepromoot als toverdranken die vermoeidheid tegengaan en voor optimale lichamelijke en geestelijke prestaties zorgen.
- Heel wat jongeren denken dan ook dat deze dranken, vaak in combinatie met koffie of andere cafeïnehoudende middelen, helpen om zich beter te concentreren en wakker te blijven.
Niets is minder waar. In koffie en thee zit cafeïne. Daarom overdrijf je er best niet mee. Het advies van de Hoge Gezondheidsraad voor kinderen en jongeren is maximum 2,5 mg cafeïne per kg/dag. Als je weet dat een kop koffie ongeveer 80 mg cafeïne bevat, dan drinkt een 16-jarige jongen van 62 kg best niet meer dan 2 koppen koffie per dag (62 x 2,5 mg = 155 mg).
Ter vergelijking: voor een volwassene is een dagelijkse cafeïne-inname die overeenkomt met 4 kopjes koffie het aanbevolen maximum. Een klontje suiker bij de thee of wat slagroom in je koffie: het is verleidelijk, maar je doet het beter niet. Ook zoetstoffen voeg je best niet toe, die kunnen je té gewoon maken aan een zoete smaak.
: Wat en hoeveel eten jongeren tussen 12 en 18 jaar het best?
Hoeveel cafeïne mag een 15 jarige?
7. Hoe de risico’s te verminderen –
- Onder de 13 jaar geen energiedrankjes drinken.
- Tussen de 13 en 18 jaar maximaal één blikje van 250 ml drinken.
- Als volwassene niet meer dan 4 blikjes drinken.
- Niet combineren met alcohol.
- Niet combineren met andere cafeïne houdende producten
- Niet voor of tijdens het sporten drinken; het is geen dorstlesser.
- Drink genoeg water als je energiedrank drinkt. Door de grote hoeveelheid suiker nemen je darmen het vocht vertraagd op. Drink je niet genoeg water, dan droog je uit.
terug naar top
Hoe oud moet je zijn om cola te drinken?
Dat kan zelfs gevaarlijk zijn. En die ijsthee en cola kun je onder de 9 jaar ook beter laten staan. Daarboven heel en af toe een glaasje bij speciale gelegenheden.