Thee Tegen Hoge Bloeddruk

Thee Tegen Hoge Bloeddruk
Is venkelthee goed voor de bloeddruk? – Vers geperste sappen – Bevat een extreem hoog nitratengehalte. Van spinazie, venkel en witte kool is ook bekend dat ze een zeer hoog nitraatgehalte hebben en dus een bloeddrukverlagende werking hebben. Kies je dus voor vers geperste groentesappen of concentreer je je op bietensap, dan kun je je bloeddruk verlagen.

Is thee goed voor je bloeddruk?

Onderzoek – Opzet Onderzoekers uit het Australische Perth keken tussen 2007 en 2010 bij 111 mannen en vrouwen of het drinken van 3 koppen thee per dag ervoor zorgt dat bloeddrukken van dezelfde persoon minder variëren. Van de onderzoeksgroep was bekend dat ze regelmatig thee dronken en dat ze een systolische bloeddruk hadden tussen 115 en 150 mmHg en een diastolische bloeddruk onder de 100 mmHg.

 1. De onderzoekers baseerden zich op een artikel uit de Lancet van 2002 dat aantoont dat het risico op cardiovasculaire aandoeningen al verhoogd is bij een systolische bloeddruk van 115 mmHg(!).
 2. Methode De proefpersonen waren tussen de 35 en 75 jaar, hun BMI’s varieerde tussen 19 en 35, ze hadden geen diabetes, geen voedingssupplementen of antibiotica gebruikt vanaf 4 weken voor het onderzoek en geen ernstige aandoeningen.

Ze werden at random verdeeld over 2 groepen. De ene groep kreeg gedurende 6 maanden 3 koppen zwarte thee per dag. De rest dronk een placebodrankje met dezelfde smaak en een gelijk cafeïnegehalte, maar zonder polyfenolen. Bloeddrukken werden ambulatoir gemeten om de 20 minuten overdag, en om de 30 minuten ‘s nachts.

 • Resultaten Bij beide groepen veranderden de bloeddrukken tussen 2.00 en 4.00 uur, nog meer tussen 6.00 en 8.00 en het vaakst tussen 8.00 en 11.00 uur.
 • Die piektijden bleven hetzelfde voor beide groepen, maar ‘s nachts veranderden in de theegroep de systolische bloeddruk en de diastolische bloeddruk significant minder (respectievelijk p = 0,0045 en p = 0,016).

Dit effect trad al vanaf de eerste dag op en hield de hele onderzoeksperiode aan (6 maanden). Overdag had het theegebruik geen significante invloed op het aantal variërende bloeddrukken. Met behulp van statistische technieken kon worden achterhaald dat de resultaten alleen te maken hadden met theegebruik, en bijvoorbeeld niet met te dik zijn, (on)gezond eten, nachtelijke hartslag en de hoogte van de bloeddrukken ‘s nachts.

 • De mate waarin de bloeddrukken veranderden, bijvoorbeeld 5 of 10 mmHg, werd overigens niet beïnvloed door de thee.
 • Mensen die minstens drie koppen zwarte thee per dag drinken hebben ‘s nachts homogenere bloeddrukken en daarmee mogelijk een risicofactor voor hart- en vaatziekten minder.
 • Relatief gunstige uitkomsten van gebruik van zwarte thee dus.

Hoewel niet specifiek onderzocht, denken de onderzoekers dat de polyfenolen in thee de gunstige effecten veroorzaken. In zwarte thee (en ook in groene en witte thee) zitten de polyfenolen tannine en flavonoïden. Deze stoffen beïnvloeden de gezondheid van bloedvaten door hun effect op stikstofoxide.

 • Dit is een stofje in gezonde vaatwanden dat zorgt voor de verwijding van bloedvaten en het tegengaan van arterotrombose.
 • Meer specifiek: stikstofoxide zorgt ervoor dat de vaatwand niet plakkerig wordt, niet gaat lekken en dat zich geen bloedklonters op de vaatwand vormen.
 • Een andere mogelijkheid is dat thee een sterk diuretisch effect heeft.
You might be interested:  Carbonara Saus Maken

Maar als het effect wordt veroorzaakt door de polyfenolen of de diurese, waarom dan alleen ‘s nachts? Verbetert theegebruik soms op de een of andere manier de kwaliteit van de slaap? Kortom: er is nog veel onduidelijk rond de werking van (zwarte) thee.

Eén ding is duidelijk en dat is een boodschap aan de ‘groene thee-goeroe’s’: ook zwarte thee is OK! Bladnaam: Tijdschrift voor praktijkondersteuning 2013, nummer 5 Literatuurverwijzingen: Hodgson JM, et al. Black tea lowers the rate of blood pressure variation: a randomized controlled trial. Am J Clin Nutr 2013;97:943-50.

Hodgson JM, et al. Effects of black tea on bloodpressure: a randomized controlled trial. Arch Intern Med 2012;172:186-8. Lewington S, et al. Age-specific relevance of usual blood pressure to vascular mortality: a meta-analysis of individual data for one million adults in 61 prospective studies.

Wat te drinken bij hoge bloeddruk?

Tip 8. Drink minder alcohol en meer koffie om een hoge bloeddruk te verlagen – Alcohol is een stof die het risico op een hoge bloeddruk verhoogt. Dat geldt voor gedistilleerde dranken en bier, maar ook voor rode wijn. Hoe vaker en hoe meer je alcohol drinkt, hoe hoger het risico! Mensen met hoge of verhoogde bloeddruk kunnen alcohol het beste laten staan of de inname zeer beperken.

 • Gelukkig zijn er tegenwoordig steeds meer alcoholvrije drankjes beschikbaar in de supermarkt.
 • Meer koffie? Ja, je hoort het goed! Koffie mag je gewoon blijven drinken als je last hebt van een te hoge bloeddruk.
 • Waar dit door komt? Uit een groot Noors onderzoek, waarbij diverse koffiedrinkers gedurende een periode van 20 jaar zijn vergeleken, is gebleken dat koffie veel antioxidanten bevat.

Antioxidanten kunnen een belangrijke rol spelen bij het opruimen van beschadigde cellen. Zo kan een hoge bloeddruk dus verlaagd worden met koffie. Maar ben je van plan om je bloeddruk te meten? Dan is het verstandig om het kopje koffie vlak voor de meting te laten staan.

 1. Dit kan namelijk van invloed zijn op de testresultaten.
 2. Een belangrijke side note hierbij is dat als je je hoge bloeddruk wilt verlagen met koffie, het wel gaat om het drinken van koffie zonder toevoeging van suiker of melk.
 3. Om hiermee onnodige inname van calorieën en vetten te voorkomen.
 4. Let op: zorg ervoor dat je niet té veel koffie drinkt.

Een teveel aan cafeïne kan namelijk zorgen voor een onrustig gevoel, trillende handen en een verhoogde hartslag. Houd je dus aan een maximum van vier kopjes koffie per dag. Zoals eerder genoemd kan zelfs water drinken je bloeddruk verlagen. Water drinken is goed voor de bloedsomloop.

Welke groente is goed tegen hoge bloeddruk?

Nitraatrijke groenten, zoals rucola, spinazie en rode bieten, zorgen voor een verlaging van de bloeddruk. Dat schrijven onderzoekers van het Maastricht UMC+ in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Nutrition. Gezonde vrijwilligers die drankjes van de genoemde groenten kregen voorgezet, bleken een verhoogde beschikbaarheid te hebben van nitraat en nitriet in het bloed.

You might be interested:  Ouderwetse Kip Kerrie

Als gevolg daalde de bloeddruk. Nitraatzout, als voedingssupplement opgelost in water, bleek dit effect niet te hebben. Rode bietensap is met name een bekend fenomeen onder sporters, omdat het prestatie verhogend zou werken. De rode biet bevat veel nitraat dat het lichaam kan omzetten in nitriet. Dat kan vervolgens weer worden omgezet in stikstofmonoxide (NO), waarvan wordt aangenomen dat het een positief effect heeft op diverse processen die een rol spelen bij het sporten.

Zo zou stikstofmonoxide spieren efficiënter laten werken en bloedvaten verwijden zodat er meer zuurstof naar de spieren kan worden getransporteerd. De Maastrichtse wetenschappers onderzochten of dit effect ook voor andere nitraatrijke groenten (naast rode biet) en voor een nitraatzout opgelost in water opgaat.

Is kurkuma goed voor de bloeddruk?

7. Gunstig voor de bloedvaten – Kurkuma heeft een gunstig effect op de werking van de bloedvaten. Een positief effect van het regelmatig nuttigen van dit kruid is een verlaging van een te hoge bloeddruk.9 Een goede tip: drink ‘s avonds een kop warme melk met honing en een theelepel kurkuma.

Kun je oud worden met een hoge bloeddruk?

Een hoge bloeddruk is voor gezonde ouderen niet schadelijk. Sterker: hoe hoger hun bloeddruk, hoe langer ze leven. Hoge bloeddruk geldt als de bekendste risicofactor voor hart- en vaatziekten. De dood kan er jaren door naar voren schuiven.

Kun je moe zijn van hoge bloeddruk?

Je hebt een hoge bloeddruk als die hoger is dan 140/90 Meet je thuis, dan is je bloeddruk meestal iets lager dan bij de arts. daarom heb je als je thuis je bloeddruk meet een hoge bloeddruk als die hoger is dan 135/85 Een hoge bovendruk verhoogt je risico op hart- en vaatziekten méér dan een hoge onderdruk.

Hoewel je een hoge bloeddruk niet altijd voelt, heeft het wel gevolgen voor je hart. Bij een ernstig verhoogde bloeddruk kunnen de volgende klachten optreden:

hoofdpijn vermoeidheid misselijkheid kortademigheid rusteloosheid

Heb je één of meer symptomen? Meet dan je bloeddruk. Je kunt dit eenvoudig thuis doen of bij je huisarts als je geen bloeddrukmeter hebt.

Hoge bloeddruk symptomen vrouwen Vrouwen hebben geen andere symptomen bij een hoge bloeddruk.

Een ongezonde leefstijl Hieronder kun je voorbeelden van een ongezonde leefstijl vinden:

Ongezond eten met veel zout Overgewicht Weinig bewegen Veel alcohol consumeren Roken Langdurige stress

Bij een hoge bloeddruk krijg je van je arts daarom altijd adviezen voor je leefstijl. Leeftijd Je bloeddruk neemt toe als je ouder wordt. Al vanaf 40 jaar is je kans op een hoge bloeddruk verhoogd. Dit komt omdat je bloedvaten stijver worden als je ouder wordt. Daarom raden we aan om vanaf je 40ste jaarlijks je bloeddruk te meten. Als je bloeddruk op jongere leeftijd al wat hoger is, let dan extra op. De kans op een hoge bloeddruk op latere leeftijd is dan groter. Bloeddrukwaarden voor ouderen Ook voor mensen ouder dan 70 is een bloeddruk boven 140/90 een hoge bloeddruk. De bloeddruk mag soms wel hoger zijn. Dat heeft te maken met je persoonlijke situatie, bijvoorbeeld of je medicijnen gebruikt. De arts bekijkt wat voor jou een goede bloeddruk is en past daar samen met jou de medicijnen op aan. Zwangerschap Vrouwen die tijdens een zwangerschap een hoge bloeddruk hebben gehad, hebben een grotere kans om later in hun leven opnieuw een hoge bloeddruk te krijgen. Dat geldt met name voor vrouwen met pre-eclampsie of HELLP-syndroom. Overgang Rondom de overgang verandert er veel in de hormonen. Hierdoor verandert er veel in je lichaam. Je gewicht neemt in die periode vaak toe. Dat kan effect hebben op je bloeddruk. Ook het eten van zout kan na de overgang meer effect op de bloeddruk hebben dan ervoor. Veel vrouwen worden na de overgang zwaarder. Ook dit kan de bloeddruk verhogen. Erfelijkheid Aanleg kan een rol spelen. In sommige families komt hoge bloeddruk vaker voor dan in andere. Nierziektes of slaapapneu ​Bij sommige ziekten heb je meer kans op een hoge bloeddruk. Het gaat vooral om ziekten van de nieren of bijnieren. Ook slaapapneu (OSA) of een trage schildklier kunnen een oorzaak zijn van hoge bloeddruk. Medicijnen Sommige medicijnen kunnen de bloeddruk verhogen. Dit vind je dan altijd als bijwerking op de bijsluiter. Drop of zoethout Door het eten of drinken van veel drop of zoethout(thee) kun je een verhoogde bloeddruk krijgen. In drop en zoethoutwortel zit glycyrrhizine. Dit stofje kan ervoor zorgen dat je vocht vasthoudt en dat je bloeddruk hoger wordt. Dit effect verdwijnt zodra je geen drop of zoethout meer neemt.

You might be interested:  Bmi Berekenen Man

Vul je waarden in en ontvang gratis adviezen. ” data-src=”” data-srcset=”” data-sizes=”” srcset=”” sizes=””> Mogelijke gevolgen van een hoge bloeddruk zijn:

Hartinfarct of beroerte : de hoge druk kan de wanden van je bloedvaten beschadigen. Er kunnen zich stofjes, zoals cholesterol ophopen. Je bloedvaten worden nauwer en hierdoor neemt de kans op een hartinfarct of beroerte toe. Hartfalen : ​Bij een hoge bloeddruk moet het hart ook steeds harder werken om het bloed rond te pompen. Je hartspier wordt dan dikker en stijver. De pompkracht neemt af en er kan hartfalen ontstaan. Schade aan andere organen: ook je ogen en nieren kunnen bijvoorbeeld schade oplopen.

Chat via de chatknop onder in beeld (10.00 tot 16.30 uur) Bel met een voorlichter: 0900 3000 300 (9.00 – 13.00 uur, € 0,05 per minuut)

We zijn bereikbaar van maandag t/m donderdag

Hoeveel keer per dag mag je groene thee drinken?

3 koppen per dag – Thee is gezond. Sinds een aantal jaren is er in Nederland zelfs een echt thee-advies. Nergens op de wereld bestaat zo’n advies maar wel bij ons. De Gezondheidsraad zegt dat het gezond is om 3 koppen zwarte of groene thee per dag te drinken, omdat deze theesoorten de bloeddruk verlagen. En dat verkleint de kans op een beroerte, zo blijkt uit onderzoek.